فهرست مطالب

نشریه پژوهش دینی
سال پانزدهم شماره 32 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد تقی دیاری بیدگلی، اسمر جعفری صفحات 5-25
    احادیث دال بر کاستی عقل و ایمان زنان در منابع دست اول شیعه و سنی نقل شده است؛ این روایات منسوب به پیامبر(ص) و امام علی(ع) است و بررسی اسناد این احادیث مرسل بودن آنها را نشان می دهد و افزون بر آن برخی از این احادیث بدون سند گزارش شده اند؛ لذا اطمینان لازم به صدور آنها از معصوم به دست نمی آید و همین امر عده ای را بر آن داشته که به جعلی بودن آنها حکم کنند و عده دیگر به لحاظ وجود روایات مذکور در کتب معتبری چون الکافی و نهج البلاغه دلیلی برای بررسی سندی آنها ندیده، صرفا به تحلیل محتوایی و متنی احادیث پرداخته اند و دیدگاه های مختلفی در این حوزه شکل گرفته است. در این نوشتار هر یک از این دیدگاه ها مورد نقد و بررسی قرار گرفته است؛ به نظر می رسد در صورت چشم پوشی از ضعف سندی احادیث و ناچاری از توجیه آنها بهترین راه حل آن است که بپذیریم به دلیل تقطیع سخنان پیامبر(ص) و امام علی(ع) از سوی گردآورندگان احادیث، بخش هایی از این روایات حذف شده اند که چه بسا نقش تعیین کننده ای در بیان مراد و مقصود اصلی معصوم داشته اند.
    کلیدواژگان: نقصان عقل، نقصان ایمان، زنان، فقه الحدیث، نقد سندی، حدیث مرسل، نقد متن
  • عباس همامی، سعید فقیه ایمانی صفحات 27-40
    باعنایت به ظاهر برخی آیات قرآن که عدم پیراستگی رسولان الهی ازآن برداشت می شود، قبض وبسط عصمت انبیا، نگاهی جدید به معصومیت پیامبران الهی است، وهدف آن حراست از کیان عصمت و نفی تعلیل هایی است که منجر به گناهکار ویا خطاکار دانستن پیامبران می شود.در این نظریه، پیراسته بودن انبیا،ثابت ومسلم است وگزینه های رفتاری پیامبران با فرض منزه بودن ایشان تحلیل می شود. چنانچه شاخص های ساختاری عصمت، مانند وحی ، اراده وعلم معصوم، پویا باشند ودرنتیجه زمینه برای عصمت ورزی آنان به خوبی فراهم باشد، پیامبران در حالت بسط عصمت بسر خواهند برد، درغیر این صورت دارای حالت انقباض عصمت می باشند. قبض بودن عصمت حالتی است که درآن محدودیت در استفاده از امکانات عصمت برای انبیا وجود داردوبه معنی گناهکار وخطاکار بودن ایشان نیست؛ این حالت می تواند به وسیله ی توبه و انابه، به بسط عصمت تبدیل شود. چنانچه پیامبری درحال قبض عصمت بود ودر مدیریت حادثه ای، موضعی را اتخاذ وعملی راانجام داد، این عمل به دلیل اینکه در یک بستر معصومانه بوده است،«بهترین انتخاب»خواهد بودو«ترک بهترین انتخاب» رخ نداده است وعتاب الهی درچنین رخدادهایی عموماقابل تاویل می باشد، واستغفارپیامبران بعدازاین حوادث، درواقع طلب مدارج بالا ی عصمت و رسیدن به حالت انبساط عصمت می باشد.
    کلیدواژگان: قبض، بسط، پیامبران، عصمت، معصومیت، گناه، خطا
  • محسن بهرامی صفحات 41-66
    در نظر اکثر قریب به اتفاق مسلمانان پس از قرآن، «سنت » مهم ترین منبع شناخت اسلام است. برداشت غلط از مفهوم جامعیت اسلام، انتظار حداکثری از فقه و محدود کرن دایره هدایت دینی به پیروی از احکام فقهی موجب اهمیت یافتن نقش این منبع گردید. معتبر دانستن قرآن و سنت، آنهم در حد کلیات دینی مستلزم این نیست که مجموع این دو مرجع جامع و کافی برای پاسخ گویی به همه نیازها و استغنای از عقل و تجربیات بشری باشد. در مورد اعتبار و منبع سنت، دایره شمول و دوام، نسبت آن با قرآن و نقش آن در تحقق اهداف دین و هدایت مردم، پرسش ها و شبهاتی مطرح شده که در این مقاله به نحو مستند، مستدل و فشرده، بررسی و نقادی شده است. در این راستا در نگاه اکثر پژوهش گران، حجیت بیان پیامبر(ص)، اهل بیت(ع) یا صحابه را، باید از قرآن استخراج کرد و سنت منبعی مستقل از قرآن برای تشریع نیست. گفتار آن حضرت، تجلی شخصیت پاک، قرآنی و اجتهادات ایشان است که در صورتی می تواند اعتبار دینی پیدا کند که حداقل، وحی در مورد ان ساکت باشد. سیره عملی آن حضرت، به هدایت وحی، تجدید و احیای همان سنن ابراهیمی است که در میان قریش شناخته شده و گروهی که به حنفا یا صائبی مشهور بودند به آن عمل می کردند و برخلاف احادیث آن حضرت، نگرانی از فراموشی، تحریف یا آمیختگی آن با قرآن کمتر بود و لزومی به نهی از نگارش آن در عصر تشریع وجود نداشت. اما صرف نظر از ضعف سندی روایات نهی از کتابت حدیث، نمی توان این نهی را عمومی و همیشگی دانست. با این همه، باید اذعان داشت احادیث مرویه ظنی الصدور است لکن، علم و یقین در فروع و احکام، بر خلاف اصول عقاید، ضروری و لازم شناخته نشده است.
    کلیدواژگان: سنت، هدایت، ولایت، اعتبار و جامعیت
  • علیرضا باقر صفحات 67-84
    شیخ عبدالقاهر جرجانی (د. 471)، بلاغی و نحوی نامی و زبان شناس بزرگ ایرانی، از معدود دانشمندان تاریخ اسلام و ایران به شمار می رود که چند سده از جامعه ی علمی خویش جلوتر بوده است و اندیشه های پیشرو و شایان درنگ او بیشتر به کار ادب پژوهان و زبان شناسان امروز آمده است. تا ادیبان و نحویان سده ی پنجم قمری. بیشتر آثار بر جای مانده از عبدالقاهر در قلمرو دانش نحو و سپس بلاغت است، اما در سال های اخیر تفسیر قرآنی با دو تصحیح متفاوت از جرجانی منتشر شده است که تردیدهایی جدی پیرامون درستی انتسابش به وی وجود دارد. در این نوشتار پس از بررسی دلایل و نشانه های گوناگون برون متنی و درون متنی، نتیجه گیری می شود که چنین تفسیری نمی تواند از آثار عبدالقاهر جرجانی باشد و نسبتش به او نادرست می نماید.
    کلیدواژگان: عبدالقاهر جرجانی، تفسیر، درج الدرر، تفسیر منسوب
  • زهرا طاهری پور صفحات 85-106
    شهر حله در سده پنجم به دست خاندان شیعی بنی مزید بنا شد و خیلی زود به یکی از پایگاه های رسمی شیعیان امامی و محل برگزاری محافل و حلقه های درسی آنان تبدیل شد. حضور بزرگانی همچون ؛ ابن ادریس حلی ،علامه حلی ، محقق حلی و فخرالمحققین نام حله را پر آوازه ساخت و بسیاری از دانشیان نامدار شیعه را از سایر مناطق جهان اسلام راهی شهر حله نمود و زمینه رونق شگفت علمی این منطقه شیعه نشین را تا بالاترین مرتبه حوزه های علمیه فراهم آورد. مهیا شدن فضای بحث و گفت و گوی علمی ، موجب گسترش علوم اسلامی خاصه در دانش هایی چون ؛حدیث،فقه واصول شد و دستاوردهای مهمی همچون ؛ تالیفات حدیثی متنوع در سبک و رویکرد ، احیای تفکر اجتهادی ، دسته بندی احادیث به اعتبار سند و تدوین آثار رجالی ، توجه به فقه مقارن و نو گرایی موضوع بندی فقهی از آثار و نتایج فعالیت های علمای نامدار شیعه از سده ششم تا نهم هجری در این حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: حوزه علمی حله، علامه حلی، فقه، حدیث
  • احسان پور اسماعیل صفحات 107-126
    شیعه بر این باور است که ساخت بنا بر مزار اولیای الهی، نه تنها حرمت ندارد بلکه نشان دهنده تعظیم شعائر مکتب و احترام و ابزار محبت به صاحب مزار است در برابر این نگرش، سلفیه بر اساس روایتی از امام علی (علیه السلام) به نقل از ابی الهیاج در کتاب مسلم نیشابوری، بنای بر قبور را حرام می دانند. در این مقاله با نقد این حدیث، بر اساس آیات قرآن، سیره معصومان(ع) و عملکرد صحابه، مدعای سلفیه مورد بررسی قرار گرفته و به این نتیجه می رسیم که سیره مسلمانان در تمام بلاد اسلامی بر این مبنا بوده که بر قبور بزرگان دین بارگاه بسازند.
    کلیدواژگان: شیعه، سلفیه، بنای بر قبور، نقد حدیث، نقد متن
|
  • Mohammad Taqi Diyari Bidgoli, Asmar Jafari Pages 5-25
    The hadiths referring to women's deficiency of wisdom and faith have been mentioned in the first-hand resources of both Shiites and Sunnis. These narrations are attributed to the Prophet (p.b.u.h.) and Iman Ali (a.s.) and inspection of the documents of these hadiths reveal that their chain of transmitters is not complete and some of them have been transmitted without any document. Thus, there is not sufficient certainty that they have originated from the Infallibles. This issue has caused some scholars to declare them to be apocryphal. Due to their inclusion in such reliable books as al-Kafi and Nahj al-Balaghah, some other scholars have found no reason for their documentational inspection and have only dealt with their content and textual analysis and, hence, various views have been shaped in this field. The results of the analyses conducted on these views in this study reveal that if we ignore the documentational weakness of these narrations and if we are required to justify them, the best resolution is to accept that, in the segmentation process of the words of the Prophet (p.b.u.h.) and Iman Ali (a.s.), hadith collectors have cut and removed some parts of these narrations which may have had a decisive role in explaining the intention and purpose of the original Infallible.
    Keywords: deficiency of wisdom, deficiency of faith, women, fiqh al hadith, documentational criticism, hadith morsal (hadith whose chain of transmitters is not complete), textual criticism
  • Abbas Hemami, Said Faqih Imani Pages 27-40
    Considering the appearance of some Quranic verses from which the impurity of the Divine messengers can be inferred, the restriction and expansion of the infallibility of prophets is a new outlook on the innocence of the Divine prophets. This theory aims at safeguarding the boundary of infallibility and rejecting the arguments which result in considering prophets sinner and fallible. In this theory, purity of prophets is accepted without a show of a doubt and their behavioral conducts are analyzed assuming that they are infallible. If such structural indicators of infallibility as the infallible’s Divine inspiration, willpower, and eschatological understanding are dynamic and hence there is a good background for practicing infallibility, prophets will be in a state of expansion of infallibility, otherwise a state of restriction of infallibility will govern their lives. A restricted sate of infallibility is a condition in which prophets face some limitations in enjoying conveniences of infallibility and it does not denote they are sinner and fallible. This state may turn to an expanded state of infallibility through repentance. If a prophet takes a stance or carries out an action in a restricted sate of infallibility, this action is ‘the best choice’ as it is conducted in a state of infallibility and God’s expostulation in such situations can be interpreted esoterically. In fact, prophets’ seeking God’s forgiveness following such events is aimed at achieving a high degree of infallibility and an expanded state of infallibility.
    Keywords: restriction, expansion, prophets, infallibility, innocence, sin, error
  • Mohsen Bahrami Pages 41-66
    The vast majority of Muslims believe that, after the Quran, sunnah is the most important source of knowledge about Islam. Wrong interpretation of the concept of Islam's universality, maximum expectation of fiqh and limitation of religious guidance to following jurisprudential rules have enhanced the importance of this source. Considering the Quran and sunnah authoritative, especially in religious principles, does not imply that these two are comprehensive and sufficient to satisfy all needs and be independent of human intellect and experience. Some questions and doubts have been raised about the authority and origin of sunnah, its coverage and permanence, its relation to the Quran, and its role in fulfilling the goals of religion and guiding people, which are analyzed cogently, convincingly and intensively in this paper. In this regard, most researchers believe that the authority of the Prophet (p.b.u.h.), the ahl al-bayt (a.s.) and the Companions’s words must be derived from the Quran and sunnah cannot be used as a legislation source independently of the Quran. The Prophet’s (p.b.u.h.) speech is a manifestation of his pure Quranic character and his ijtihad and it can have religious authority, at least, if the Quran is silent about it. His practical way of life is based on the guidance of revelation and revival of Abrahamic traditions which were known to the Quraysh and a community known as Hanefa or Saebi practiced them. Contrary to the hadiths from the Prophet, there is less apprehension about disremembering his practical way of life, distorting it or mingling it with Quran; hence, the prohibition of recording it during the Divine legislation era was unnecessary. Nevertheless, aside from the documentational weakness of the narrations prohibiting hadith recording, this prohibition cannot be considered general and permanent. However, it should be noted that there is no definite authenticity about the origin of hadiths and yet, in contrast to ideological dogmas, absolute certainty and cognizance of subordinate principles and rules is not necessary.
    Keywords: sunnah, guidance, velayat, authority, universality
  • Alireza Baqer Pages 67-84
    Sheikh Abd al-Qahir Jurjani (400 – 471 A.H.), the renown Iranian rhetorician, grammarian and linguist, is among the few Muslim Iranian scientists who was ahead of his scientific community and his progressive, outstanding thoughts are of more use to modern literary men and linguists than fifth century (A.H.) literary men and grammarians. Most of the works he has left behind are in the fields of syntax and rhetoric. However, an interpretation of the Quran by Jurjani with two different rectifications has been published in recent years, which has raised serious doubts about its true ascription to him. In the present article, following an analysis of various extratextual and intratextual evidence and indications, it is concluded that this interpretation cannot be the work of Abd al-Qahir Jurjani and its attribution to him is not acceptable.
    Keywords: Abd al Qahir Jurjani, interpretation, Dorj al Dorar, attributed interpretation
  • Zahra Taheripour Pages 85-106
    Hilla was established by the Shiite Banu Mazid Dynasty in the fifth century (A.H.) and before long it became one of the official footholds and educational circles of Twelver Shiites. Presence of such renowned figures as Ibn Idris Hilli, Allamah Hilli, Mohaqeq Hilli and Fakhr al-Mohaqeqin in this city brought it great fame, attracted many famous scholars from all over the world to Hilla, and paved the way for the outmost scientific prosperity of the seminary of this Shiite city. Establishment of an atmosphere for scientific debate and dialogue in this city led to the growth of Islamic sciences, especially in the fields of hadith, Islamic jurisprudence and principles of Islamic jurisprudence. Such noteworthy achievements as hadith manuscripts with diverse styles and approaches, revival of jurisprudential thinking, categorization of hadiths on the basis of documentation and compilation of books on hadith narrators, upholding comparative Islamic jurisprudence and modernism, and jurisprudential indexing are among the accomplishments of the activities of the eminent Shi’ite scholars from the sixth century to the ninth century (A.H.) in this center.
    Keywords: Hilla seminary, Allamah Hilli, fiqh, hadith
  • Ehsan Pouresmaeel Pages 107-126
    Shiites believe that construction of shrines on graves not only isn’t illicit, but it also is an indication of reverence for religious rituals and respect and affection for the owner of the shrine. Contrary to this perspective, Salafists disallow construction of shrines on graves referring to a narration from Imam Ali (a.s.), narrated from Abu al-Hayyaj in Moslem Nishaburi’s book. In this paper, following an exploration on this hadith based on the Quranic verses, life story of the Infallible and the conducts of the Companions, the claim of Salafists is probed into and finally it is concluded that Muslims have customarily constructed shrines on the graves of eminent figures during the history.
    Keywords: Shiites, Salafists, shrines on graves, hadith criticism, text criticism