فهرست مطالب

نشریه پژوهش دینی
سال شانزدهم شماره 33 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف، غلامرضا نوروزی صفحات 5-32
    از دیدگاه علامه طباطبایی توحید، امری فطری است و این مسئله در آیات و روایات مورد تاکید قرار گرفته است. ایشان دیدگاه قرآن درباره توحید را وحدت غیر عددی خداوند تفسیر نموده و در این مورد به آیات و روایات متعددی استناد می کند و با اشاره به آیه ای که احاطه علمی به خداوند را نفی می کند، مقام ذات الهی را بالاتر از هر بیانی می شمارد. همچنین آیاتی را که در آن خداوند به صفت وحدت قهار توصیف شده و آیاتی که در آنها از هر توصیف جز توصیف عباد مخلصش منزه دانسته شده است را بر اساس نامحدود بودن ذات الهی تبیین می نماید و بر همین اساس هم به تفسیر روایاتی می پردازد که در آنها خداوند به ظاهر و باطن بودن وصف شده است.
    کلیدواژگان: صفات، توحید غیرعددی، احدیت، واحدیت، علامه طباطبایی
  • محمود کریمی، محمدحسن شیرزاد، محمدحسین شیرزاد صفحات 33-50
    گونه ‏شناسی تفاسیر قرآن کریم با توجه به حجم انبوه متون تفسیری تولیدگشته در طول تاریخ اسلام، به یکی از مهمترین دغدغه‏ های پژوهشگران قرآنی در سده اخیر تبدیل شده است. طبقه‏ بندی تفاسیر بر اساس «روش‏ها و گرایش‏ها»ی تفسیری و نیز «ادوار تاریخی» که از سوی اندیشمندان مسلمان و همچنین مستشرقان پیشنهاد شده، به رغم نقاط مثبتی که دارد، از نقاط ضعفی رنج می‏برد و در نتیجه نیازمند ارائه گونه‏شناسی های تکمیلی است. از همین روی این نوشتار تلاش کرده است تا علاوه بر ذکر کاستی ها و نقایص طبقه‏ بندی های رایج، طبقه ‏بندی جدیدی مبتنی بر دو رویکرد کلان «انسان محوری» و «کلام محوری» پیشنهاد دهد. بر این اساس، تفاسیر انسان محور سعی در ارائه برداشت‏های تفسیری متناسب با نیازها و گفتمان‏ های زمانه‏ ی مخاطبان خویش دارند. این در حالی است که تفاسیر کلام محور به تولید متون تفسیری مبتنی بر میراث تفسیری گذشتگان و با اثرپذیری از سنت فهم قرآن کریم دست می‏زنند.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، گونه شناسی تفاسیر قرآن، کلام محوری، انسان محوری، تفاسیر معاصر
  • داود حسن پور صفحات 51-72
    یکی از واجبات اقتصادی در دین مبین اسلام، خمس می باشد که خداوند برای اکرام و احترام شان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و ذریه او در عوض زکات قرار داده است و یکی از ضروریات مورد توافق مکتب اهل بیت و مکتب عامه می باشد. اختلاف فقهای این دو مکتب تنها در دو مورد است که اول در متعلق خمس که فقهای عامه به غنایم جنگی و رکاز یعنی جواهرآلات و معادن (بنا بر اختلافی که در بین آنها هست) قائل می باشند به خلاف فقهای امامیه که متعلق خمس را در هفت مورد می دانند و دیگر در مصرف خمس که فقهای امامیه آن را برای امام معصوم علیه السلام و فقرای بنی هاشم می دانند ولی در بین فقهای عامه اقوال مختلفی در این باره وجود دارد.
    یکی از متعلقات خمس در دیدگاه امامیه منفعت است که مورد اتفاق همه فقی هان امامیه قرار دارد. اما معنای منفعت در آراء فقی هان مورد اختلاف می باشد، که آیا فقط شامل منفعت کسب است یا مطلق فائده؟ به طوری که بعضی فقی هان ادعا کرده اند که تنها، منفعت کسب و تجارت و زراعت متعلق خمس است و بعضی از بزرگان مطلق منفعت یعنی اعم از هبه و عطیه و صداق و ارث را متعلق خمس می دانند. از متاخرین، مرحوم بروجردی و مرحوم امام خمینی و مرحوم فاضل لنکرانی، منفعت را فقط منفعت کسب می دانند ولی در مقابل بزرگانی چون مرحوم خوئی و مرحوم تبریزی و محقق سیستانی، متعلق خمس را فقط منفعت کسب نمی دانند بلکه اعم از کسب، یعنی هدیه و مطلق منفعت را متعلق خمس می دانند.
    با توجه به اینکه در این مسئله شهرت و اجماعی وجود ندارد، در این مقاله، ادله هر دو گروه را مورد توجه و بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیدیم که با توجه به اطلاق آیه شریفه 41 سوره انفال، و روایات معتبره، متعلق خمس، مطلق فائده، اعم از ارباح مکاسب و هبه و سایر فوائد به غیر از آنچه دلیل خاص آن را استثناء کرده است، می باشد.
    کلیدواژگان: ارباح مکاسب، مطلق فائده، غنیمت، متعلق خمس، هبه
  • احمدرضا خزایی صفحات 73-106
    التزام به حقوق شهروندی از طرف حاکمیت و توده ملت اصلی ترین شاخصه توسعه انسانی پایدار در جهان مطرح است. از نگاه اسلام با توجه به مبانی و اهداف الهی و اسلامی ملتزم شدن به حقوق شهروندی تحت عنوان خلیفهالله در جوامع اسلامی مطرح می باشد. کرامت ذاتی انسان و طهارت عمومی بشر از سوی خداوند جهت برقراری جامعه توحید محور و همزیستی مسالمت آمیز به ودیعت نهاده شده است. لذا بررسی مولفه های حقوق شهروندی از نگاه دوم قرآن، نهج البلاغه ضروری به نظر می رسد. هرچقدر پایبندی به حقوق شهروندی و رابطه آن بین حاکمیت، دولت و توده ملت بیشتر و منسجم تر باشد نشان توسعه پایدار و عدم شکاف توده ملت با دولت است. از جمله مباحثی که به صورت مفصل و عمیق در نهج البلاغه ی، امیر بیان و بنان و مفسر واقعی قرآن به عنوان حاکم اسلامی مطرح نمود موضوع حاکمیت و حقوق شهروندی است، این موضوع حیاتی در این مختصر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است و به وضوح برتری حکومت مولی الموحدین علی(ع) در جامعه مدنی نخستین نسبت به مدعیان حقوق شهروندی در جامعه مترقی پسامدرن امروز بشری را به رخ می کشد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حاکمیت، ملت، حقوق شهروندی
  • محمد سجاد سیاهکار زاده، امیر خادم علیزاده صفحات 107-126
    از نیمه قرن 20 میلادی اندیشمندان اقتصاد به دستاوردهای علم روانشناسی توجه و نقد فرض اساسی انسان عقلایی در مکتب نئوکلاسیک و نیوکینزی به عنوان بدیل های جدید برای توضیح پدیده های اقتصادی در آستانه هزاره سوم تبیین کرده اند. اقتصاد رفتاری ترکیب دو علم اقتصادی و روانشناسی است و موضوع آن عبارتست از بیان علت محدودیت ها و پیچیدگی ها در عوامل اقتصادی. در اقتصادی رفتاری مفروضات اقتصاد کاملا عقلایی کنار گذاشته شده و به محدودیت های انسان و انحراف از تصمیمات عقلایی پرداخته می شود. یکی از مباحثی که در اقتصاد رفتاری به آن پرداخته می شود تورش ها و انحرافات رفتاری است. این تحقیق بر آن است با روشی تحلیلی- استنباطی و با مراجعه به آیات قرآن کریم، بحث تورش های رفتاری را با نگاهی اقتصادی بررسی نماید. این تحقیق ضمن یادآور شدن تفاوت ماهوی خاستگاه طرح تورش های رفتاری در اقتصاد متعارف و قرآن کریم، برخی دلالت های اقتصادی را در خصوص تورش های رفتاری و شناختی در قرآن کریم اشاره می نماید.
    کلیدواژگان: تورش های رفتاری، اقتصاد و مالی رفتاری، گزاره های رفتاری قرآن کریم
  • زهرا فقیهی، محمدرضا حاجی اسماعیلی، حمید طاهر نشاط دوست، مهدی مطیع مهدی مطیع صفحات 127-149
    خداوند در قرآن از شخصیت یا الگوهای بادوام و فراگیر در رفتار، احساسات و افکار انسان با تعبیر شاکله یاد نموده، خود را به عنوان خالق وی، دارای آگاهانه ترین دیدگاه نسبت به شخصیت های رشد یافته و مختل معرفی می نماید. (الإسراء/84). بر این اساس می توان ادعا نمود که قرآن به عنوان کلام وحیانی و حدیث به عنوان منبع مکمل مرتبط با وحی، می توانند از منابع تشخیص و درمان انواع اختلالات شخصیتی باشند. ولی این نظیر آنچه در روان شناسی طی فصلی مشخص و مجزا با عناوین وتعریف ها و حدود خاص ارائه گردیده، نیست؛ بلکه آموزه هاییست پراکنده در بین آیات الهی و روایات معصومین که نیازمند بررسی دقیق و استخراج است. پژوهش حاضر، نتایج حاصل از بررسی آموزه های قرآنی و روایی پیرامون اختلال شخصیت خودشیفته است و به تبیین چیستی این اختلال، عوامل ایجادکننده و ویژگی های مبتلایان به آن، با توجه به آموزه های اسلامی پرداخته است. بر اساس این پژوهش بیست و سه ویژگی اصلی شخصیت مبتلایان به خودشیفتگی، از جمله: خیال پردازی، خود بزرگ بینی، خودستایی، خودفریبی، تجاوزگری و... ضمن بررسی عبارات قرآنی و مفاهیم روایی به دست آمد که در مقاله به طور مبسوط و منسجم بدان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیتی، اختلال بدبینی، قرآن، حدیث، روان شناسی
|
  • Doctor Majid Maaref, Gholam Reza Norouzi Pages 5-32
    From the viewpoint of Allameh Tabataba’i, unity is an instinctive phenomenon and this issue has been emphasized in various Quranic verses and narrations. He has argued that the viewpoint of the Quran about unity is God’s non-numerical unity and he has supported his idea by various citations from the Quranic verses and narrations. Referring to the verse that rejects having knowledge domination over God, he considers the Divine essence loftier than any expression. He further explains the verses in which God has been described as unmerciful unity and the verses in which He has been described as free from any attribute but the description of His sincere servants on the basis of boundlessness of the Divine essence and, accordingly, interprets the narrations in which God has been described as outwardness and inwardness
    Keywords: God, attributes, non, numerical unity, ahadiyyat (singleness) vahdaniyyat (oneness), Allameh Tabatabaei
  • Doctor Mahmoud Karimi, Mohammad Hassan Shirzad, Mohammad Hossein Shirzad Pages 33-50
    Given the huge mass of interpretation texts produced during the history of Islam, typology of interpretations of the Quran gas become one of the troubles of the interpreters of the Quran during the last century. Although classification of interpretations on the basis of interpretation “methods and attitudes" as well as "historical periods" which has been offered by Muslim scholars and orientalists has some advantages, it suffers from a number of disadvantages and, for this reason, some suplemenrary typologies are needed. Hence, in addition to discussing the shortcomings of the current classifications, the present study attempts to offer a new classification on the basis of the two “human-centered” and “theology-centered” macro approaches. Accordingly, human-centered interpretations try to yield interpretative impressions compatible with the requirements and discourses of their addressees while theology-centered interpretations produce interpretation texts relying on the interpretation heritage of the predecessors and being influenced by tradition of understanding the Quran.
    Keywords: interpretation of the Quran, typology of Quranic interpretations, theology-centeredness, human-centeredness, contemporary interpretations
  • Davood Hassanpour Pages 51-72
    One of the financial obligatory practices in Islam is khoms which has been established by God instead of zakat to honor the Prophet and his descendants’ dignity and it is one of the necessities with which both Shi’ites and Sunnites agree. The jurisprudents of these two religious schools disagree on only two issues. One of them concerns what is chargeable to khoms. Sunni jurists believe that the booty, jewelry and mines are chargeable to khoms but Shi’ite jurists hold that seven items are chargeable to khoms. The second disagreement concerns where and for what khoms is to be used. Shi’ite jurisprudents believe that khoms belongs to the Infallible Imams and the poor people of Bani Hashem Family while Sunni jurists have different opinions on this issue.
    The Twelvers’ jurists unanimously believe that profit is one of the items chargeable to khoms. However, they are divided on the meaning of ‘profit’: whether it refers to the profit of business or the absolute profit? Some scholars have claimed that only benefit of business, commerce and farming is chargeable to khoms and some others believe the absolute profit, including heb-e (gift), atiyye (donation), sedaq (dowry) and inheritance, is chargeable to khoms. Among the later jurists, the late Brujerdi, Imam Khomeini and Fazel Lankarani believe ‘profit’ only refers to business profit while other jurists such as the late Khoee, Tabrizi, and Mohaqeq Sistani hold that the absolute profit, including gift, is chargeable to khoms.
    Since there is no consensus on this issue, the arguments of both groups have been evaluated in this study and it is concluded that considering the holy verse 42 in Anfal Surah and the sound narrations, absolute benefits ranging from arbah-e makasib, hebe-e and other benefits, except what has been excluded due to a special reason, are chargeable to khoms .
    Keywords: arbah-e makasib (any kind of business, farming, etc. that leads to profit), the absolute profit, what is chargeable to khoms, booty, heb-e (gift)
  • Ahmad Reza Khazaee Pages 73-106
    The rulership and public’s commitment to civil rights is the main feature of sustainable human development in the world. From an Islamic perspective, given the Divine and Islamic tenets and objectives, commitment to civil rights is called khalifat-Allah (vicegerent of God) in Islamic communities. Man has been endowed with inherent dignity and general purity by God to help him establish a monotheistic community and have peaceful coexistence. Hence, an evaluation of the components of civil rights from the perspective of the Quran and Nahj al-Balagha is necessary. Stronger adherence to civil rights and its relation with rulership, government and the public is indicative of sustainable development and lack of rupture between the public and the government. Rulership and civil rights is one of the issues pointed out by Imam Ali (a.s.) as an Islamic ruler in Nahj al-Balagha. Exploration of this vital issue in the present study reveals that, in regard to civil rights, Imam Ali’s (a.s.) administration in the first civil society was superior to those of today’s postmodern progressive human community.
    Keywords: Nahj al-Balagha, rulership, nation, civil rights
  • Mohammad Sajjad Siyahkarzadeh, Doctor Amir Khadim Alizadeh Pages 107-126
    Since the mid-20th century, economists have noted the achievements of psychology and explicated the criticism of the basic assumption of rational man in neoclassicism and Keynesianism as new alternatives to explain economic phenomena on the verge of the third millennium. Behavioral economics combines economics and psychology and deals with the causes of limitations and complexities of economic factors. In behavioral economics, the assumptions of totally rational economics are discarded and human limitations and deviations from rational decisions are dealt with. One of the issues discussed in behavioral economics is behavioral biases. Using the analytical-deductive method and referring to the Quran, this present study attempts to look into behavioral biases from an economic perspective. Noting the substantial difference in the origin of the behavioral biases plan in conventional economics and the Quran, this study further discusses some economic implications of behavioral and cognitive biases in the Quran.
    Keywords: behavioral biases, economic biases, financial, behavioral biases, behavioral propositions in the Holy Quran
  • Zahra Faqihi, Doctor Mohammad Reza Hajiesmaeili, Doctor Hamid Taher Neshatdust, Doctor Mahdi Moti Pages 127-149
    In the Quran, God uses the word shakelah (rule of conduct) to refer to man’s robust characters; durable, exhaustive behavior patterns; emotions and thoughts and introduces Himself as his creator who has full knowledge of his developed and disorderly characters (Surah al-Isra, 84). Accordingly, it can be argued that the Quran, as the word of revelation, and hadith, as a supplemental source of revelation, can be used as resources to diagnose and treat various personality disorders. However, what they offer is not similar to what is presented in psychology in separate chapters and under specific titles and topics, but rather they include scattered teachings in different verses of the Quran and traditions from the infallibles, which need to be carefully extracted and studied. Relying on Islamic teachings, this article offers the results of reviewing the Quranic and hadith teachings related to narcissism and explains its nature, its causal factors and the traits of those who suffer from it. Based on the results of the present study, twenty-three traits of the people suffering from narcissism, including fantasizing, megalomania, egotism, self-deception, aggression, etc. were extracted and explained comprehensively and coherently.
    Keywords: personality disorder, pessimism disorder, the Quran, hadiths, psychology