فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 74 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن حیدری، عزیز احمدزاده صفحات 1-38
    اثر تغییرات نرخ ارز بر زنجیره قیمت ها یکی از مباحث بحث برانگیز اقتصادی است که هم اکنون توجه محافل اقتصادی کشور را به خود جلب کرده است. تغییرات نرخ ارز براساس میزان اثرپذیری هریک از قیمت ها از واردکننده تا مصرف کننده، اثراتی بر قیمت های نسبی دارد. مقاله حاضر پس از مرور مختصر مبانی نظری موجود و بررسی مطالعات قبلی در این زمینه، به بررسی اثر تغییر نرخ ارز بر زنجیره قیمت ها در کشور می پردازد. برای این منظور، از داده های فصلی دوره زمانی 1386-1370برای برآورد در الگوی خودرگرسیونی برداری استفاده شده است. نتایج مطالعه نشانگر آن است که اثر تغییرات نرخ ارز در زنجیره قیمت ها ناقص بوده و همچنین هرچه در زنجیره قیمت ها از طرف واردکننده به سوی مصرف کننده پیش می رویم، این اثر کم تر می شود که نشانگر اثرگذاری مثبت افزایش نرخ ارز بر تراز تجاری و جایگزینی کالاهای تولید داخل به جای کالاهای وارداتی در ایران است. براساس نتایج این مقاله، در پی افزایش نرخ ارز در ایران، قیمت های نسبی به گونه ای تغییر می کنند که قیمت کالای وارداتی نسبت به کالای ساخت داخل افزایش بیش تری می یابد. همچنین، تقریبا کم تر از نیمی از افزایش نرخ ارز در قیمت های تولیدکننده و مصرف کننده منتقل می شود؛ بنابراین، هزینه های تولید داخلی به میزان کم تری از افزایش قیمت های وارداتی و افزایش نرخ های ارز به ویژه در بلندمدت متاثر می شوند.
    کلیدواژگان: تغییرات نرخ ارز، زنجیره قیمت، اقتصاد ایران، رابطه مبادله
  • میترا ژاله رجبی، رضا مقدسی صفحات 29-58
    محدودیت شدید اطلاعات (علیرغم گستردگی موانع تجارت بین الملل) اندازه گیری مستقیم موانع و هزینه های تجارت تعداد زیادی از کشورها در دوره طولانی را با مشکل مواجه کرده است. برای رفع این مشکل، در مطالعه حاضر معیار مبتنی بر اطلاعات خردی از هزینه های تجارت دوجانبه کل معرفی شده و در کاربرد تجربی هزینه تجارت دوجانبه برای تعدادی از مهم ترین شرکای تجاری صادراتی محاسبه و عوامل موثر بر آن شناسایی شده است. نتایج نشان می دهد هزینه های تجارت دوجانبه ایران و شرکای تجاری عمده صادراتی از سال 1995 تا 2010 به طور میانگین 28 درصد کاهش یافته و هزینه های تجارت دوجانبه ایران با کشورهای چین، هند و ترکیه نیز با کاهش بیش از 32 درصد، بالاترین نرخ کاهش را تجربه کرده است. براساس نتایج رگرسیون برآوردشده، هزینه های تجارت دوجانبه با متغیرهای فاصله و نرخ تعرفه اسمی رابطه مستقیم و با همجواری، جزیره بودن و وجود توافقنامه دوجانبه تجاری رابطه عکس دارد. در پایان، براساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود به منظور افزایش قدرت رقابت کالاهای صادراتی، کالاها با ملاحظه هزینه های تجارت دوجانبه مقصد یابی شوند.
    کلیدواژگان: هزینه های تجارت، جاذبه، محدودیت دوجانبه، داده های ترکیبی
  • جعفر نوری یوشانلویی، عرفان خسروانی صفحات 49-90
    ورشکستگی1 از جمله مشکلاتی است که امروزه به ویژه در کشورهای مبتنی بر اقتصاد آزاد رو به افزایش است و به طور طبیعی مقابله با آن به ویژه در ورشکستگی های گسترده شرکت های تجارتی ضروری به نظر می رسد. یکی از راه حل های مقابله با آثار منفی ورشکستگی، جلوگیری از وقوع آن بوده و امروزه با عنوان «پیشگیری2 از ورشکستگی» مورد توجه کشورها و سازمان های بین المللی قرار گرفته است. در این راستا می توان به اقدامات کمیسیون تجارت بین الملل سازمان ملل معروف به آنسیترال (کمیسیون اروپا)، و تغییر و تحولات قانون ورشکستگی ایالت متحده امریکا اشاره کرد. براساس اسناد یادشده، می توان به روش های گوناگون نظیر وضع مجازات یا مسئولیت مدنی، خودانتظامی دیون و دارایی، کمک به ورشکستگان، قرارداد جمعی یا فردی، یکسان سازی مقررات ناظر بر حقوق تجارت بین الملل[1]، وضع قوانینی جهت توسعه ثبات و رشد اقتصادی، ایجاد قانون شفاف و کارآمد در بحث ورشکستگی و اعمال کنترل، از بروز ورشکستگی پیشگیری کرد.
    به منظور مطالعه هدفمند، ابتدا علل ورشکستگی بررسی شده و سپس متناسب با هر علت راهکارهای پیشگیرانه ارائه می شود. بنابراین، در بخش نخست به فقدان تناسب بین دیون و دارایی به عنوان مهم ترین علت ورشکستگی و راهکارهای پیشگیرانه متناسب پرداخته، و در بخش دوم سایر علل و راهکارهای پیشگیری از آن بررسی می شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری، ورشکستگی، شرکت، حقوق تجارت بین الملل، راهنمای قانونگذاری ورشکستگی آنسیترال
  • محسن اکبری صفحات 81-114
    کسب و حفظ مزیت رقابتی در محیط به شدت رقابتی و متغیر امروزی یکی از دغدغه های مدیران بنگاه های اقتصادی است. شرکت های تولیدی با سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه، همواره نگران به کارگیری نوآوری های حاصل از این تحقیقات و تاثیر آن ها بر موقعیت بنگاه در بازار هستند. به عبارت دیگر، توازن میان اکتشاف نوآوری و به کارگیری آن (دو سو توانی نوآوری) و تاثیر آن بر مزیت های رقابتی بنگاه، پرسش اساسی بسیاری از مدیران این گونه شرکت ها است. آنچه در بین بسیاری از تحقیقات مرتبط با رابطه «دو سو توانی نوآوری» و مزیت رقابتی مغفول مانده، نقش مولفه های رهبری استراتژیک در این معادله است که این تحقیق در پی پرکردن این شکاف است. این مقاله با بررسی تاثیر سبک رهبری استراتژیک (رهبری تحول گرا و رهبری مراوده ای) بر قابلیت دو سو توانی نوآوری (اکتشاف نوآوری و به کارگیری نوآوری) و تاثیر این قابلیت بر مزیت های رقابتی (مزیت قیمت، مزیت تمایز خدمات و مزیت تمرکز بر مشتری) بنگاه های تولیدی شهر اراک (154 بنگاه)، مشخص می کند که رهبری مراوده ای بر اکتشاف نوآوری موثر بوده، رهبری تحول گرا و رهبری مراوده ای (مولفه های رهبری استراتژیک) بر به کارگیری نوآوری تاثیر داشته و همچنین اکتشاف و به کارگیری نوآوری بر مزیت تمایز خدمات موثرند. به کارگیری نوآوری بر مزیت قیمت و مزیت تمرکز بر مشتری موثر است.
    کلیدواژگان: رهبری استراتژیک در شرکتهای تولیدی، دو سو توانی نوآوری، مزیت رقابتی شرکتهای تولیدی
  • عزت الله اصغری زاده، سید حسین احمدی، روشنک بهروز، علی حسینی قوچانی صفحات 105-141
    امروزه شرکت ها برای بقا در عرصه رقابت و دستیابی به مولفه های رضایت مشتری توجه بیش تری به مدیریت زنجیره تامین داشته اند به طوری که دیگر رقابت بین شرکت ها مطرح نیست بلکه بین زنجیره های تامین معنا پیدا می کند. در این میان، انتخاب تامین کننده مناسب به عنوان یکی از ارکان زنجیره تامین به منزله یک کلید استراتژیک جهت موفقیت سازمان ها است. این مقاله به شناسایی مهم ترین معیارها در مقوله مدیریت زنجیره تامین و بررسی این موضوع می پردازد که آیا معیارهای مذکور فراگیر بوده و در تمام سازمان ها همه ابعاد مهم جهت انتخاب تامین کنندگان را در بر می گیرد و آیا معیارهای جامع و کاملی برای رتبه بندی تمام سازمان ها ارائه شده است یا خیر. بنابراین، پس از تعیین این معیارها که از طریق مطالعات میدانی و بررسی مقالات و نظرات خبرگان حاصل شده، با کمک مدل غیرجبرانی مارتل و زاراس که یک مدل آماری مبتنی بر تسلط (برجستگی آماری) نیز به حساب می آید به اولویت بندی تامین کنندگان در شرکت تولیدی آرد البرز به عنوان مطالعه موردی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، آنتروپی شانون، روش های تصمیمگیری چندمعیاره مبتنی بر تسلط، مدل مارتل و زاراس
  • جعفر حقیقت، ریحانه لاریجانی صفحات 133-164
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی تجربی نظریه برابری قدرت خرید در ایران در دوره 1339-1391 است. به این منظور از آزمون های ریشه واحد زیوت اندروز و لی استرازیکیچ که در آن ها امکان لحاظ شکست ساختاری وجود دارد، استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده، فرضیه ریشه واحد برای متغیر نرخ حقیقی ارز با استفاده از آزمون ریشه واحد زیوت اندروز و لی استرازیکیچ فرضیه صفر آزمون، مبنی بر وجود ریشه واحد رد نشد و نمی توان نتیجه گرفت که نرخ حقیقی ارز پایا است. عدم پایایی نرخ حقیقی ارز نیز به معنای رد فرضیه برقراری نظریه برابری قدرت خرید در ایران است. در ادامه برای اطمینان از نتایج آزمون های ریشه واحد از آزمون هم انباشتگی سیکنن لوتکیپول و روش حداقل مربعات معمولی پویا استفاده شده است. این رویکرد نیز نتایج آزمون های ریشه واحد را تایید کرده و نشان می دهد نظریه برابری قدرت خرید در ایران برقرار نیست.
    کلیدواژگان: نظریه برابری قدرت خرید، ریشه واحد، شکست ساختاری
  • کیومرث شهبازی، ابراهیم رضایی، داود حمیدی رزی صفحات 155-196
    منطقه گرایی یکی از پیش زمینه های آزادسازی تجاری است که در مراحل پیشرفته به همکاری های اقتصادی، پولی و سپس به همگرایی سیاسی و امنیتی ختم می شود. در سال های اخیر موثر بودن سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در فرآیند منطقه گرایی مورد توجه محافل دانشگاهی و سیاسی بوده است. هدف اصلی این مقاله بررسی همگرایی اقتصادی تحت اثرات سرریز فضایی در بین ده عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در بازه زمانی 2010-1990 است. به این منظور از آزمون های همگرایی مطلق، سیگما و همگرایی شرطی فضایی استفاده شده است. نوآوری این پژوهش بررسی همگرایی در چارچوب اقتصادسنجی فضایی تابلویی همراه با لحاظ اثرات خاص کشوری و زمانی و دوری از تورش متغیر حذف شده است. بررسی پویایی انحراف معیار مقطعی حاکی از افزایش پراکندگی لگاریتم تولید سرانه واقعی و وقوع واگرایی سیگما است. در مقابل، همگرایی شرطی برای کشورهای عضو اکو پذیرفته شد و هر کشور به طور متوسط با سرعت 25 درصد در مسیر رشد متوازن به سمت حالت پایدار خاص خود حرکت می کند. همچنین، نتایج حاصل از تخمین مدل دوربین فضایی در چارچوب داده های تلفیقی همراه با اثرات ثابت کشوری و زمانی، وجود اثرات سرریز فضایی مثبت در بین کشورهای عضو اکو را تایید کرده و کشش فضایی تولید سرانه جمعیت در سن کار 63/0 درصد برآورد شد.
    کلیدواژگان: همگرایی اقتصادی، سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، اقتصادسنجی فضایی تابلویی
|
  • Pages 1-38
    Effects of exchange rate on pricing chain are a challenging issue in the Iranian economy. Depending on the extent to which every price may be affected، changes in the exchange rate can have impacts on relative prices. In this paper we have examined the effects of changes in the exchange rate on pricing chain. To assess exchange rate pass-through in pricing chain، we have used time series data for 1990:2-2007:1. Our results show that exchange rate pass-through in pricing chain is «imperfect» such that in moving from import prices to consumer prices the pass-through is more imperfect. This shows that an increase in exchange rate will have a positive effect on trade balance in the form of substitution of imported goods with homemade ones. The results show that after an increase in the exchange rate in Iran، the relative prices will change in favor of homemade goods. Our results show that less than an increase in exchange rate will pass-through in producer and consumer prices in Iran، hence especially in the long run the production costs will increase less than what will be in the imported goods.
    Keywords: Exchange Rate Pass, Through, Price Chain, Iranian Economy, Terms of Trade
  • Pages 29-58
    Despite the extent of international trade barriers، direct measurment of trade barriers and trade costs for large numbers of countries in long periods is hardly possible in practice due to severe data limitations. To avoid this problem، present study introduces a micro-founded measure of aggregate bilateral trade costs and as a practical application computes bilateral trade costs for a number of Iran''s major export trading partners. Based on results، over 1995 to 2010، Iran''s trade costs with major export partners declined by about 28 percent on average، while the same figure for China، India and Turkey was over 32 percent. Based on estimated regression، bilateral trade costs with distance and tariff rate variables is positively related whereas island، adjacency and bilateral trade agreement variables have the opposite effect on iran''s bilateral trade costs. Finally based on results it was sugggest that for increase power contest of export، products should be destined based on trade costs.
    Keywords: Trade costs, Gravity, Bilateral resistance, Panel data
  • Pages 49-90
    Bankruptcy is such a problem that، especially in countries based on free market economy، is growing nowadays، and naturally confronting with this problem، particularly in widespread bankruptcies of commercial companies، is necessary. One of the solutions to deal with the negative effects of bankruptcy is the prevention of its occurrence، which، as preventive bankruptcy، has been considered by national and international organizations. In this regard، the measures taken by the United Nations Commission on International Trade، European Commission، and the changes made in the United States of America bankruptcy law، can be cited. Based on the above documents actions may be resorted to in various ways، including imposing penalties or civil liability، self-regulatory debts and assets، helping the bankrupt، individual or collective agreements، unification of international trade legislation، creating a transparent and efficient law on bankruptcy، and controling، to prevent the occurrence of bankruptcy. The study objective is to examine the causes of the bankruptcy، and then the appropriate preventive measures are offered for any reason. Therefore، the lack of fit between debts and assets، as the most important cause of the bankruptcy، and the appropriate preventive strategies will be discussed in the first part of this article and the second part is allocated to other causes and their prevention strategies.
    Keywords: Prevention, Bankruptcy, Company, International Trade Law, Legislative Guide on Insolvency Law
  • Pages 81-114
    Gaining and sustaining the competitive advantage in today turbulent environment is an obsession of corporate managers. Manufacturing firms while investing in R & D، worry about the innovations driven from these researchers and their effect on the firm’s position in market. In other words، balance between innovation exploration and innovation exploitation (innovation ambidexterity) and its effect on firm’s competitive advantage is an important question of such firms. What is missed in many researches is the effect of strategic leadership on the relationship between innovation ambidexterity and competitive advantage that this research tries to fill this gap. This paper investigates the effect of strategic leadership (transformational and transactional leadership) on innovation ambidexterity capability (innovation exploration and innovation exploitation) and effect of this capability on competitive advantages (price advantage، service differentiation advantage and customer concentration advantage) of manufacturing firms in Arak. The results show transactional leadership has an impact on innovation exploration، both transactional and transformational leadership has an impact on innovation exploitation. Both innovation exploitation and exploration have an impact on service differentiation advantage but innovation exploitation has an impact on price and customer concentration advantage.
    Keywords: Strategic Leadership in Manufacturing Firms, Innovation Ambidexterity, Competitive Advantage of Manufacturing Firms
  • Pages 105-141
    In recent years organizations for stay in competition and obtain customers satisfaction has paid more attention to supply chain. However now competition isn''t between companies but this competition is between their supply chains. Now choosing suitable supplier as one of the component of supply chain، is a strategic success key. In this paper we identify the most important criteria and check whether this criteria is general? And can include all aspects of choosing suppliers? Then we offer general and universal criteria for all companies، and ask experts to rank the suppliers with the non-compensation (Martel and Zaras) method for ARD ALBORZ Company.
    Keywords: Supply Chain, Shannon Entropy, Ranking, Non, Compensatory Method, Martel, Zaras Method
  • Pages 133-164
    The purpose of this study is to empirically investigate the theory of Purchasing Power Parity for Iran during 1339-1391. In order to do this، Zivot-Andrews and Lee Strazicich unit root tests، which take the possibility of structural breaks into consideration، have been used. According to the results، the null hypothesis of Zivot-Andrews and Lee Strazicich unit root tests for real exchange rate، i. e. there exists unit root، could not be rejected، and thus، it cannot be concluded that real exchange rate is stationary. The non-stationarity of real exchange rate in turn means that the hypothesis of existence of Purchasing Power Parity in Iran is rejected. To ensure that these findings are valid، Saikkonen Lutkepohl and Dynamic OLS co-integration tests were also applied. These tests confirm the results of pervious unit root test as well، and show that the Purchasing Power Parity theory is not workable for Iran over the period in question.
    Keywords: Purchasing Power Parity, Unit Root, Structural Break
  • Pages 155-196
    Regionalism is a prerequisite for trade liberalization and results in economic and monetary cooperation and leads to political and security convergence in the advanced stages. In recent years، the effectiveness of the Economic Cooperation Organization (ECO) in the process of regionalism has aroused a great deal of interest in both academic and political circles. The main objective of this paper is to examine the economic convergence among 10 members of Economic Cooperation Organization (ECO) in the presence of regional spillover over the period 1990 to 2010. To this end، we used the absolute convergence، sigma convergence and spatial conditional convergence. The contribution of this research is to investigate the convergence in the framework of spatial panel econometrics with country and time specific effects، avoiding omitted variable bias. Review of the dynamics of cross-sectional standard deviation indicates an increase in the dispersion of the logarithm of real per capita output and occurrence of sigma divergence. But، conditional beta convergence hypothesis is true for the countries under review and every country with average speed of 25% moves in the balanced growth path towards its own steady state. Also، results from estimation of spatial durbin model in the framework of spatial dynamic panel data with country (individual) and year (time) fixed effects indicate positive spatial spillover effects between ECO countries. Spatial elasticity of real GDP per unit of working-age population was estimated 0. 63 percent.
    Keywords: Economic Convergence, Economic Cooperation Organization (ECO), Spatial Panel Econometrics