فهرست مطالب

پژوهشنامه زلزله شناسی و مهندسی زلزله - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1391)

پژوهشنامه زلزله شناسی و مهندسی زلزله
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1391)

  • 60 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله
  • مهدی زارع صفحه 1
    پنجاه سال از زمین لرزه بویین زهرا در جنوب دشت قزوین و غرب تهران و جنوب غرب کرج می گذرد. به همین دلیل مطالعه ای در مورد لرزه خیزی دشت قزوین انجام شده که نتایج آن در مقاله حاضر ارائه می شود.
    روش تحقیق مطالعه شامل مشاهده میدانی خرابی های زمین لرزه های باستانی و سده بیستم و تحلیل داده های لرزه زمین ساختی در محدوده جنوب دشت قزوین بوده است. در مقاله حاضر تلاش شده تا ضمن مرور بر زمین-لرزه 1341 بویین زهرا، لرزه خیزی دشت قزوین و تاریخچه زمین لرزه ها در این ناحیه با تاکید بر زلزله بوئین-زهرا و زلزله چنگوره (آوج 1381) احتمال رخداد زمین لرزه های پی درپی در پهنه گسله شرقی– غربی در جنوب دشت قزوین تا شمال تهران بررسی شود. زلزله های پیاپی در اثر پدیده شلیک یا چکانش گسیختگی در اثر جنبایی یک گسل از نظر خطر زمین لرزه مهم هستند.گسل اشتهارد در سوی شرقی گسل اپیک واقع است و از سوی دیگر این سامانه گسله به سوی شرق به گسل ماهدشت – جنوب، کرج، و آن هم در انتهای شرقی خود به گسل شمال تهران می رسد. اگر فاصله حدود صد و بیست کیلومتری بوئین زهرا تا تهران را در نظر بگیریم، نبود لرزه ای در بخش های شرقی این سامانه گسله شرقی- غربی به وی‍ژه در جنوب کرج و غرب تهران باید از نظر خطر زمین لرزه در تهران و کرج جدی گرفته شود.
    کلیدواژگان: بوئین زهرا، دشت قزوین، ایپک، چنگوره، اشتهارد، آب گرم، سگزآباد
  • انوشیروان انصاری صفحه 9
    زلزله 1341 سال بوئین زهرا و 1381 آوج در استان قزوین شاهدی بر لرزه خیزی این استان و نیاز به توجه ویژه به جنبه های لرزه خیزی آن می باشد. مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باندپهن ایران در راستای تحقق اهداف خود، از بدو تاسیس اقدام به پایش لرزه ای مناطق مختلف کشور نموده است. در مقاله حاضر ضمن اشاره به اهمیت وجود شبکه های لرزه نگاری و جایگاه داده های لرزه نگاری باندپهن، برنامه توسعه مرکز شبکه و نحوه پوشش حوادث لرزه ای بوقوع پیوسته در استان قزوین ارائه گردیده است. با احداث ایستگاه های جدید در استان و اطراف آن و با استفاده از داده های ایستگاه های موجود، تمامی حوادث لرزه ای در استان با بزرگای بیش از 2/0 ثبت خواهد شد. همچنین در این مقاله پیشینه لرزه خیزی استان که توسط مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باندپهن ثبت گردیده از زوایای مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شکبه لرزه نگاری، لرزه نگاری، باند پهن، لرزه خیزی، قزوین
  • محمد داودی، ابراهیم حق شناس صفحه 17
    دستگاه های با دقت کارکرد بالا که در مراکز پیشرفته صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند از نظر شرایط محیطی دوران بهره برداری با محدودیت هایی روبرو هستند. با توجه به سرعت و دقت بالای کارکرد دستگاه های مذکور، ارتعاشات محیطی منتقل شده به فونداسیون آنها که در داخل و یا خارج سایت ایجاد می شوند نباید از حد تعریف شده توسط کارخانجات سازنده آنها تجاوز نماید. همچنین در برخی ماشین آلات صنعتی مولد ارتعاش، به دلیل جلوگیری از وقوع تشدید در سیستم ماشین- فونداسیون- خاک و درنهایت عدم آسیب به اجزای مختلف ماشین و بهره برداری ایمن از آن، دامنه ارتعاشات در نقاط مختلف ماشین محدود می گردد. در کلیه حالات مذکور، معمولا حد مجاز ارتعاشات به صورت حداکثر دامنه شتاب، سرعت و یا تغییرمکان در محدوده فرکانسی مشخص (و یا به صورت طیف) توسط کارخانه سازنده معرفی می گردد. به منظور ارائه جزئیات بیشتری از مباحث مذکور، در مقاله حاضر ابتدا به حدود مجاز ارتعاشات به اجمال اشاره می شود و سپس خلاصه ای از نتایج حاصل از دو طرح اندازه گیری و مطالعه ارتعاشات محیطی در محل فونداسیون های خاص که توسط پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در شهرهای ماهشهر و قزوین انجام شده است، ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: حد مجاز ارتعاشات، فونداسیون ماشین آلات صنعتی، محتوای فرکانسی، دامنه سیگنال
  • عباسعلی تسنیمی، آصف بهاری بندری صفحه 27
    این مقاله با رویکرد ترویجی، موضوع اثر خروج از محوری تیرهای همبند را در دیوارهای برشی بتن مسلح که برای فرآیند طراحی و مراحل اجرا قابل توجه و حائز اهمیت است، به اختصار تشریح می کند. این موضوع بر روی بررسی رفتار غیرخطی دیوار برشی کوپل متمرکز است. برای این منظور دیوار برشی کوپل از ساختمان هشت طبقه برای نیروی جانبی مطابق استاندارد 2800 به وسیله نرم افزار ETABS مدلسازی و بر مبنای آیین نامه ACI-318 طراحی شده است. در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار ABAQUS دیوار در شرایط مختلف خروج از محوری تیرهمبند نسبت به محوردیوارتحت تحلیل استاتیکی و دینامیکی تاریخچه زمانی غیرخطی برای زلزله-های بم، رودبار و طبس قرارگرفته است. بررسی ها نشان می دهدکه لنگرهای خمشی و نیروی برشی خارج از صفحه دیوار در اثر خروج از محوری تیر نسبت به دیوار افزایش می یابند و تغییرات مقادیر حداکثر آنها نسبت به خروج از محوری دارای الگوی منظمی است و در برخی موارد این نیروها در مقایسه با مقاومت دیوار قابل توجه هستند. همچنین تغییر چندانی درحداکثر جابه جایی های داخل صفحه دیوار در اثر خروج از محوری ایجاد نمی-شود اما از ظرفیت برشی دیوار 20% تا 30% کاسته می شود.
    کلیدواژگان: دیوار برشی کویل، تیر همبند، تحلیل غیر خطی، خروج از محور
  • کامبد امینی حسینی، محمد ساسانی صفحه 37
    مقارن ساعت 22:55 دقیقه دهم شهریور 1341 زلزله بسیار شدیدی (2/7Ms=)، بخش وسیعی از ایران را لرزاند [1]. مرکز اصلی این زلزله در بوئین زهرا قرار داشت که منجر به ویرانی کامل شهر بوئین زهرا و تمام روستاهای اطرافش شامل دانسفهان، تاکستان، توفک، رودک، سگزآباد، رستم آباد، آغچه مزار و ایپک گردید. زلزله با شدت بالایی در تهران و مناطق شمالی کشور احساس شد و منجر به وحشت ساکنان آن مناطق نیز گردید.
    در این مقاله، ضمن ارائه مشخصات کلی و اثرات این زلزله، اقدامات انجام شده در حوزه مدیریت بحران در مقطع زمانی مذکور، مورد بررسی قرار می گیرد. با توجه به اینکه در زمان رخداد این زلزله، عملیات واکنش اضطراری و امداد و نجات به عنوان مهمترین مرحله مدیریت خطرپذیری و بحران مطرح بوده است، لذا در این مقاله توضیحات مفصل تری در این خصوص ارائه خواهد شد. همچنین اثرات این زلزله در کاهش خطرپذیری بررسی شده و نتایج حاصله در مقایسه با رخدادهای پس از آن ارزیابی می گردد. نتایج این ارزیابی ها نشان می دهد که در برخی جنبه های مدیریت خطرپذیری و بحران علیرغم گذشت حدود نیم قرن از زمان وقوع زلزله بوئین زهرا، هنوز نقاط ضعف مشاهده شده در این رویداد لرزه ای، به صورت جامع و مناسب برطرف نشده است.
    کلیدواژگان: زلزله، بوئین زهرا، مدیریت بحران، کاهش خطرپذیری
  • امیررضا اصنافی، مریم پاکدامن نایینی صفحه 47
    در شامگاه شنبه 10 شهریور سال 1341 خورشیدی زلزله ای با بزرگای 2/7 در مقیاس ریشتر در پهنه باختری تهران و جنوب قزوین، موجب تلفات بسیاری با برآورد (رسمی 12225 نفر کشته) شد. منطقه مورد نظر، در گذر تاریخ بارها زلزله های شدیدی را تجربه کرده و تلفات بسیاری به جای گذاشته است. در این بین زلزله سال 1341 به جهت بزرگای آن و وجود زیرساخت های دولتی و اداری در کشور، ردپای اسنادی شایان ذکری در تاریخ ایران به جای گذاشته است. پژوهش حاضر، از نوع کتابخانه ای و توصیفی است و بر اساس بررسی متون و اسناد صورت گرفته است. در این راستا، با مطالعه اسناد اداری مربوط به سال 1341 مستخرج از دو مرکز اسناد (آرشیو ملی ایران و مرکز اسناد تاریخ دیپلماسی وزارت امور خارجه) در برهه زمانی زلزله بوئین زهرا، وجوه مختلف وقوع این حادثه مشخص شد. از این رو با نگاهی بر اسناد و مدارک موجود از 50 سال گذشته ابعاد اطلاع رسانی، مدیریت بحران، کمک های داخلی و خارجی این زلزله که از جمله زلزله های بزرگ تاریخ ایران به شمار می رود، تشریح شده است.
    کلیدواژگان: زلزله بوئین زهرا، قزوین، اسناد تاریخی، بزرگا
  • اخبار
  • زمین لرزه های اخیر ایران
    صفحه 57
|
  • M. Zare Page 1
    On the occasion of the 50th anniversary of the Buin-Zahra Earthquake of 1 September 1962, a case study on the seismicity of Qazvin plain in west Tehran area was performed, from which the results are presented herein. The methodology of the study is based on the field observation on the archeological sites and the macroseismic epicenters of the 20th century events in this region. In this article, it is tried to summarize the seismotectonic specifications of the Qazvin plain with an emphasis on the Buin-Zahra (1962) and Changureh (2002) earthquakes surface features. The probability of chain earthquakes in the western Tehran area is studied as well. The Estehard fault is located in the eastern end of the Ipak fault and the north Tehran fault is located in the eastern end of Eshtehard fault. This is important due to a seismic gap which exists in the western Tehran region. The population of Tehran and Karaj (in west Tehran) is an important factor due to seismic risk study in this active region.
    Keywords: Buin, Zahra, Qazvin plain, Ipak, Changureh, Eshtehard, Abe Garm
  • A. Ansari Page 9
    The occurrence of 1962 Buin-Zahra and 2002 Avaj earthquakes are evidences of high seismicity of Qazvin province, Iran. In this regard, National Iranian Broadband Network pursues the aim of continuous monitoring of earthquake events all over the country. In this paper, the current capabilities and future development plans of this network have been presented. By completing the development of broadband network, all seismic events with magnitude greater than 2.0 will be recorded by the network. In continuation, the past seismicity of the Qazvin province, recorded by Iranian Broadband network, is analyzed and magnitude of completeness and the special pattern of seismic events have been presented.
    Keywords: Broadband seismic network, Seismicity, Qazvin Province
  • M. Davoodi, E. Haghshenas Page 17
    It is obvious that foundations supporting vibrating equipments do experience elastic and elasto-plastic displacements. Consequently, the amplitude and frequency contents of the induced elastic vibrations should be eliminated to permissible limits. These limits are generally prescribed by the machine manufacturers. In fact, for some machinery foundations, the intensity of vibration may be objectionable for the equipment itself. In this condition, the operating vibrations should be controlled to prevent the resonance conditions in foundation-soil system. Besides, there are some environmental limitations in operating the high sensitive structures and equipments. In this case, the vibration may not be within a tolerable limit for sensitive equipment nearby. Consequently, the acceleration, velocity and displacement of the vibration should be eliminated to predefined values. In order to illustrate the above mentioned phenomenon, some guidelines for allowable vertical vibration amplitude for particular frequency of vibration will be presented in this paper. Finally, the test procedures, signal processing details and analysis results of two case studies in Iran will be explained. These cases which are located in Mahshahr and Qazvin have been studied in International Instit ute of Earthquake Engineering and Seismology.
    Keywords: Allowable vibration, Machinery foundation, Frequency content, Signal amplitude
  • A.A. Tasnimi, A. Bahari Bandari Page 27
    This paper briefly discusses the effect of link beam’s eccentricity with respect to the inplane center line of coupled shear walls, on their behavior and capacity which is important for analysis and design. This investigation concen-trates on the nonlinear behavior of RC coupled shear walls which are selected from an eight story building having structural seismic dual system. This building was analyzed and designed according to the Iranian code of practice for seismic design (IS-2800), utilizing ETABS software and ACI-318 code of practice. Coupled shear wall was modeled according to the ABAQUS computing program with various ratio of eccentricity. Nonlinear static and dynamic analysis of this model is carried out for various ratios of eccentricities. A total of three earthquake records (Bam Eq., Roudbar Eq. and Tabas Eq.) were used in nonlinear dynamic analysis. Results indicate that due to the eccentricity of link beam, the out of plane bending moment, out of plane shear force exerted to the shear wall increase by increasing the eccentricity ratios; and the variation of their maximum values corresponding to the eccentricity ratios have regular pattern. On the other hand, the inplane shear force for all models decreases about 20 to 30 percent. The out of plane displacement of shear walls were considerably ignorable.
    Keywords: Coupled shear wall, Link beam, Nonlinear analysis, Eccentricity
  • K. Amini Hosseini, M. Sassani Page 37
    On September 1, 1962 a strong earthquake (Ms = 7.2) occurred in Qazvin Province, North-Central parts of Iran due to movement of Ipak Fault which affected a large part of the country. Its epicenter was located in Buin-Zahra region which resulted in complete destruction of the town and all the surrounding villages including Danisfahan, Takestan, Tofak, Rudak, Sagiz-Abad, Roostam-Abad, Aghche-Mazar and Ipak. It was also felt in Tehran and almost all other main cities around the epicenter. In this paper, at first the characteristics of the affected areas and the impacts of the event will be presented briefly and the challenges observed in disaster management, focusing on emergency response activities, will be explained. Then, comparing the impacts of the event with other earthquakes that occurred afterward, the shortages of disaster management system of the country will be discussed and some suggestions are presented to improve the existing conditions.
    Keywords: Buin, Zahra earthquake, Disaster management, Emergency response
  • A.R. Asnafi, M. Pakdaman Naeini Page 47
    On Saturday night of 1st September 1962 (10 Shahrivar 1341), an earthquake with a magnitude of 7.2 Ms occurred in the west zone of Tehran and south of Qazvin which claimed 12,225 lives. This region has experienced major earthquakes throughout history with massive human casualties. This earthquake influenced government and administrative infrastructure. This paper includes a descriptive and library research using literature review and documents. On the basis of official documents related to 1962 that were extracted from the National Archive of Islamic Republic of Iran and the Documentation Center of the Diplomatic History of the Ministry of Foreign Affairs about Buin-Zahra earthquake, various aspects of this event were revealed. With a glance on the last 50 years related documents of this earthquake, they reflect information process, crisis management, internal and foreign assistance. The paper describes various aspects of this earthquake which can be considered as one of the major earthquakes in Iran history.
    Keywords: Qazvin, Magnitude: Archival documents, Buin, Zahra earthquake