فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال پنجم شماره 4 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • نسرین رضایی، علی نویدیان، الهه مشتاقی صفحه 187
    مقدمه
    بی توجهی به مسائل روانشناختی از عواملی است که منجر به بازگشت افراد پس از ترک به سمت مصرف مجدد آن می شود. توجه به مولفه امید می تواند عامل انگیزشی در حفظ و استمرار شرایط جدید برای افرادی که مواد را ترک می کنند، باشد لذا این مطالعه با هدف تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر امیدواری افراد مراجعه کننده جهت ترک به مرکز روانپزشکی شهر زاهدان انجام شد.
    مواد و
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی 90 نفر از افراد معتاد مراجعه کننده برای ترک به مرکز روانپزشکی شهر زاهدان انتخاب شدند. 45نفر در گروه مداخله و 45 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه امید میلر بود. گروه مداخله مهارت های زندگی را در 4جلسه طی یک هفته به صورت گروهی دریافت کردند. مجددا پس از 8 هفته از پایان مداخله، دوباره پرسشنامه ها توسط هر دو گروه تکمیل شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری تی مستقل، تی زوجی و آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره امید قبل از آموزش در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 68/22± 25/180 و 82/24± 08/170 بود. بعد از مداخله در گروه مداخله به 53/30±77/199 افزایش و در گروه کنترل به 93/21±20/166 کاهش یافت. بدین ترتیب آموزش مهارت های زندگی به طور معناداری منجر به افزایش امید در گروه مداخله گردید(05/0 > P).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد آموزش مهارت های زندگی منجر به افزایش میزان امید در افراد درحال ترک می شود. با توجه به این که ارتقا امید از عوامل بازدارنده مصرف مجدد مواد می باشد، توصیه می شود در مراکز درمانی ترک اعتیاد، آمورش مهارت های زندگی در برنامه های آموزشی این افراد گنجانده شود.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، امید، سوء مصرف مواد
  • محبوبه حسن شاهی صفحه 199
    مقدمه
    ابتلا به سرطان و درمان های طولانی مدت و دردآور آن می تواند تاثیرات روانشناختی عمیقی بر کودکان داشته باشد. از سویی دیگر، نیاز به بستری شدن مکرر، مشکلاتی مانند ترس از محیط بیمارستان را به همراه دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر کتاب داستان درمانی بر ترس از محیط های درمانی، در کودکان مبتلا به سرطان انجام شد.
    مواد و
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه-تجربی است. بیست کودک 5 تا 7 ساله مبتلا به سرطان در بیمارستان امیر شیراز در سال1395، با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با روش بلوک تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش، سیاهه وارسی ترس از محیط بیمارستان (Hospital Fears Rating Scale) بود. داستان خوانی، برای گروه آزمایش در 15 جلسه 30 دقیقه ای طی دوماه، انجام شد. قبل و دوماه پس از مداخله، والدین در هر دو گروه پرسشنامه را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16، با آزمون های توصیفی و t زوجی و وابسته آنالیز شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمره ترس کودکان مبتلا به سرطان از محیط های درمانی در گروه آزمایش قبل (9/5 ±8/28) و بعداز انجام مداخله (001/0≥ p ،65/5±7/23) متفاوت بود. همچنین میانگین نمره ترس کودکان از محیط های درمانی بین گروه آزمایش و کنترل (001/0= p ،58/5±5/27) بعد از انجام مداخله متفاوت بود.
    بحث و نتیجه گیری
    کتاب درمانی با داستان خوانی به صورت انفرادی، در کاهش ترس کودکان مبتلا به سرطان از محیط های درمانی تاثیر مثبتی دارد. بنابراین می توان کاربرد آن را در محیط های درمانی کودکان مبتلا به سرطان توصیه کرد.
    کلیدواژگان: کتاب درمانی، سرطان، کودک، محیط، ترس، بیمارستان
  • معصومه رامبد، فریبا قدس بین، نوشین بهشتی پور صفحه 209
    مقدمه
    برخورداری از توانمندی حرفه ای با عملکردها مرتبط بوده و منجر به افزایش سلامت عمومی بیماران می شود. به علاوه کاهش سطح توانمندی در پرستاری یکی از نگرانی های مهم است. لزوم انجام بررسی توانمندی بالینی در دانشجویان پرستاری دارای اهمیت است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی توانمندی بالینی دانشجویان پرستاری و عوامل مرتبط با آن بعد از تجربه برنامه پرسپترشیپ صورت گرفت.
    مواد و
    روش
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی روی 114 دانشجوی پرستاری که برنامه پرسپترشیپ را تجربه کرده بودند، انجام شد. از فهرست توانمندی دانشجویان پرستاری جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد. از آمار استنباطی تی تست و آنوا برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره توانمندی دانشجویان بعد از تجربه برنامه پرسپترشیپ 56/39±48/240 بود. به علاوه میانگین تک تک گویه ها 89/0±46/5 بود. به علاوه بین توانمندی بالینی دانشجویان پرستاری با سن، محل گذراندن کارآموزی/کارورزی با پرسپتر، تعداد غیبت در طول دوره، تمایل به ادامه تحصیل و میزان علاقه دانشجو به رشته ارتباط وجود داشت (05/0>p).
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که توانمندی دانشجویان پرستاری بعد از تجربه برنامه پرسپترشیپ در حد رضایت بخش تا بالا بود، لذا به منظور ارتقا توانمندی دانشجویان اجرای این برنامه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: توانمندی، دانشجوی پرستاری، پرسپترشیپ
  • علیرضا یوسفی، زهرا کاوسی، محمد کشوری، محمد مهرابی صفحه 217
    مقدمه
    ساختار سازمان جهت پیاده سازی و اجرای استراتژی سازمان شکل می گیرد و برای بقای سازمان توجه به رابطه این دو ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین ساختار با استراتژی سازمانی در بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گرفت.
    مواد و
    روش
    این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی- تحلیلی در ده بیمارستان آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام در سال 1395 شد. جامعه آماری شامل مدیران داخلی، اداری، مالی و حسابداری، و مدیران پرستاری بود که تعداد 40 نفر (4 نفر از هر بیمارستان) به صورت سرشماری انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. جهت گرداوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد، ساختار سازمانی رابینز و استراتژی اسنو-مایلز استفاده شد. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون همبستگی اسپیرمن تحلیل شد.
    یافته ها
    از بین ابعاد ساختار سازمانی، هر سه مولفه رسمیت(25/3 ± 40/23)، پیچیدگی (15/3 ± 82/20)و تمرکز(26/5 ± 32/30) در بیمارستان های موردمطالعه در سطح بالایی قرار گرفتند. استراتژی غالب در بیمارستان ها از نوع تحلیلی بود. بین استراتژی غالب و ابعاد رسمیت(03/0p=) و پیچیدگی(02/0P=) رابطه معناداری وجود داشت. ضریب همبستگی بین استراتژی سازمانی و ساختار سازمانی 194/0 بود که رابطه آنها معنادار نبود (23/0P=).
    بحث و نتیجه گیری
    بین استراتژی سازمانی و ساختار سازمانی رابطه معنادار آماری مشاهده نشد. با توجه به نتایج، اگر بیمارستان های مورد مطالعه از استراتژی تحلیلی پیروی کنند باید از میزان پیچیدگی و تمرکز خود کاسته و کنترل شدید بر فعالیت های جاری و کنترل محدود بر فعالیت های جدید داشت باشند.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، استراتژی، بیمارستان
  • عاطفه اسفندیاری، زهرا کاوسی، محمدرضا روان بد، فاطمه محبتی، فهیمه اسفندیاری، هدایت سالاری، مهدی زنگنه بایگی صفحه 227
    مقدمه
    آسیب شناسی صحیح و به هنگام در دانشگاه های علوم پزشکی، یکی از مهم ترین اقداماتی است که باعث می شود مسئولان دانشگاه ها همواره از نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و چالش های موجود در سازمان خود مطلع باشند و اقدامات لازم را به کار گیرند. این پژوهش با هدف آسیب شناسی سازمانی در ستاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
    مواد و
    روش
    این پژوهش از نوع مقطعی بود. 200نفر از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در مطالعه شرکت کردند. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی متناسب بود. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه آسیب شناسی سازمانی با استفاده از مدل سه شاخگی جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    عوامل رفتاری با میانگین امتیاز 73/2 و عوامل زمینه ای با میانگین امتیاز 34/3 به ترتیب بیش ترین و کم ترین تاثیر را در ایجاد آسیب های سازمانی در ستاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز داشتند. از بین زیرشاخه های عوامل ساختاری، سیستم پرداخت با میانگین رتبه 5/2 و میانگین 72/0±21/2 و سطح معنی داری 001/0>، از بین زیرشاخه های عوامل رفتاری، امنیت شغلی با میانگین رتبه 03/2، میانگین 93/0±28/2 و سطح معنی داری 001/0> و از بین زیرشاخه های عوامل زمینه ای، پیمانکاران و مشاوران با میانگین رتبه 31/1، میانگین 70/0±07/3 و سطح معنی داری 19/0 بیش ترین تاثیر را در آسیب شناسی دانشگاه داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به این که عوامل رفتاری بیش ترین تاثیر را در ایجاد آسیب ها نشان داد به نظر می رسد دانشگاه بایستی برنامه ها و سیاست های خود را در ایجاد فرهنگ سازمانی مناسب، انگیزش و رضایت شغلی، اعمال رهبری اثربخش، فراهم سازی فرصت هایی برای آموزش و شکوفایی کارکنان و ایجاد امنیت شغلی ارتقا دهد. البته حل بعضی از این مسائل فراتر از اختیارات دستگاه های اجرایی می باشد و در این زمینه نقش نهادهای کلان در کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمانی، منابع انسانی، عوامل رفتاری، عوامل ساختاری، عوامل زمینه ای
  • مقاله مروری
  • نیلوفر پاسیار، فرخنده شریف، معصومه رامبد صفحه 239
    مقدمه
    همکاری بین حرفه ای از جمله استراتژی های کلیدی در ارتباطات محسوب می شود که خطاهای وارده بر بیمار را به حداقل می رساند. لذا سنجش آن به لحاظ سهیم شدن پزشکان و پرستاران در تصمیم گیری و همچنین تاثیر آن بر بیمار و کاهش ایجاد ناخوشی در وی اهمیت بسزایی دارد. این مطالعه با هدف تعیین رفتارهای بین حرفه ای پرستاران و پزشکان از دیدگاه پرستاران بخش های مراقبت ویژه انجام شد.
    مواد و
    روش
    مطالعه از نوع مطالعه توصیفی مقطعی بود. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. 109 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در مطالعه شرکت کردند. پرسشنامه تعیین رفتار بین حرفه ای استیچلر در این مطالعه استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS ویرایش 22و از طریق آزمون تی مستقل، آزمون توکی، همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یکطرفه) تجریه و تحلیل شد.
    یافته ها
    دیدگاه پرستاران مشارکت کننده در خصوص رفتارهای بین حرفه ای پزشکان و پرستاران در حد متوسط (میانگین=22/1±07/46) بود. تعداد معدودی از پرستاران نیز این ارتباطات را در حد مطلوب یا نامطلوب گزارش کردند. بین رفتار بین حرفه ای پرستاران و بیمارستان محل اشتغال آن ها تفاوت وجود داشت (0001/0> Pو34/7=F).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه گویای متوسط بودن رفتارهای بین حرفه ای از دیدگاه پرستاران بود. لذا برنامه ریزی منسجمی در خصوص ارتقای رفتارهای بین حرفه ای الزام می یابد و در این راستا مواردی نظیر برگزاری کارگاه ها، دوره های آموزشی مشترک بین دانشجویان و اساتید گروه های پرستاری و پزشکی جهت شناخت رفتارهای بین حرفه ای توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، پزشک، پرستار، همکاری بین حرفه ای
|
  • N. Rezaee, A. Navidian, E. Moshtaghi Page 187
    Background
    Not paying enough attention to psychological issues is one of the factors that can lead to recovering addicts lapsing back to drug use. Paying attention to component of hope can be a motivating factor in maintaining and sustaining the new conditions for those who quit drugs. Therefore, this study was conducted to evaluate the effectiveness of life skills training on the level of hope of the addicts referring to the Zahedan Psychiatric Center to quit their drug use.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 90 drug addicts who were referred to the psychiatric center of Zahedan were selected. Forty-five of these addicts were placed in the intervention group and 45 of them were placed in the control group. Data were collected twice (pretest, post-test design) by demographic questionnaire and Miller’s Hope Questionnaire. The intervention group received some life skills training for 4 sessions per week in the group form, while the control group received no intervention. After 8 weeks from the end of the intervention, the questionnaires were completed again by samples. Using SPSS software version 20, this study applied independent t-test, paired t-test and covariance analysis, to address the objective of the study.
    Results
    The mean score of hope before training in intervention and control group was 180.22 ± 22.68 and 170.08 ± 24.82, respectively, while it increased to 199.77 ± 30.53 in the intervention group and decreased to 166.20 ± 21.93 in the control group. Consequently, life skills training brought about significant increase in terms of hope in the intervention group (P
    Conclusion
    Findings showed that life skills training can increase the level of hope in addicts quitting drug in addiction recovery. Considering the fact that promotion of hope can lead to favorable behavior changes regarding drug abstinence, it is recommended that life skills training programs be offered for these people in drug rehabilitation centers.
    Keywords: life skills, hope, drug abuse
  • M. Hassan Shahi Page 199
    Background
    Cancer and its long-term and painful treatments could have profound psychological impacts on children. On the other hand, the need for frequent hospitalization is accompanied by problems such as the fear of the hospital environment. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of bibliotherapy on the fear of hospital environments in children with cancer.
    Method
    In this semi-experimental study, 20 children with cancer (5 -7 years old) were selected by simple random sampling method in 2016 from Amir Hospital in Shiraz. These cancer patients were assigned to two groups of experimental and control based on random blocks. The research tool was the Hospital Fears Rating Scale. The storytelling was performed for the experimental group in 15 sessions for 30 minutes during two months. Before and after two months of the intervention, the parents in both groups completed the questionnaire. Data were analyzed by SPSS software version 16 using descriptive, independent and paired t-tests.
    Results
    Findings showed that the mean score of fear of children with cancer of hospital environment was significantly different in the experimental group before (26.8 ±5.9) and after the intervention (23.7±5.65, P
    Conclusion
    Bibliotherapy has a positive effect on reducing the fear of hospital environment in children with cancer. Therefore, it is recommended that bibliotherapy be used in the medical environment with children with cancer.
    Keywords: Bibliotherapy, Cancer, Children, Environment, Fear, Hospital
  • M. Rambod, F. Ghodsbin, N. Beheshtipour Page 209
    Background
    Professional competency is associated with performance and increases patients’ general health. On the other hand, decrease in the level of competency in nursing is one of the major concerns. Thus, clinical competence has to be examined in nursing students. This study aimed to assess nursing students’ clinical competency and its related factors after experiencing the preceptorship program.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 114 nursing students who had experienced preceptorship program. The data were collected using the Competency Inventory of Nursing Students. Then, the data were entered into the SPSS statistical software, version 20 and were analyzed using t-test and ANOVA.
    Results
    The nursing students’ mean score of competency was 240.48±39.56 after experiencing the preceptorship program. In addition, the mean score of each item was 5.46±0.89. Moreover, the nursing students’ clinical competency was associated with age, location of apprenticeship/internship with preceptor, number of absences during the course, willingness to continue one’s education, and interest in nursing (P
    Conclusion
    This study showed that the nursing students’ clinical competency was high after experiencing the preceptorship program. Therefore, this program is recommended to enhance nursing students’ competency.
    Keywords: Competency, Nursing students, Preceptorship
  • A. Yusefi, Z. Kavosi, M. Keshvari, M. Mehrabi Page 217
    Background
    The structure of an organization is designed to implement and to enforce the organization's strategy; hence, paying specific attention to the relationship of these two is essential for an organization’s survival. Therefore, this paper aimed at studying the relationship between the organizational structure and organizational strategy in the teaching hospitals of Shiraz University of Medical Sciences in 2016.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in 10 teaching hospitals in Shiraz University of Medical Sciences. The statistical population consisted of internal, administrative, financial, accounting and nursing managers among them 40 individuals (4 from each hospital) were selected by census to participate in this study. The data-collection instruments were a 22-item Robin's organizational structure questionnaire and Miles and Snow strategic framework to measure organizational strategy. The data were analyzed using SPSS software and the statistical test employed was Pierson Correlation. The level of significance was determined at 0.05.
    Results
    Among all the dimensions of organizational structure, all three dimensions including ‘formalization’ (23.40±3.25), ‘complexity’ (20.82±3.15) and ‘centralization’ (30.32±5.26) on hospitals studied were at a high level. Furthermore, the dominant strategy for all hospitals was analytic. The results also showed a significant relationship between the dominant strategy and dimensions of ‘formalization’ (P= 0.03) and ‘complexity’ (P= 0.026). Furthermore, with the P-value of 0.23, the result indicated that there was no statistically significant relationship between organizational strategy and organizational structure in hospitals.
    Conclusion
    There was no significant relationship between organizational strategy and organizational structure. According to this result, if hospitals tend to follow analytical strategies, they should reduce their ‘complexity’ and ‘centralization’, and there should be strict control over their current activities and limited control over new ones.
    Keywords: Organizational Structure, Organizational Strategy, Hospital
  • A. Esfandiari_Z. Kavosi_M. R Ravanbod_F. Mohabbati_F. Esfandiari_H. Salari_M. Zanganeh Baygi Page 227
    Introduction
    Pathology of organizations is one of the most key actions that make the university officials aware of the strengths, weaknesses, opportunities and challenges of an organization and allows these officials to take the right actions accordingly. Therefore, this study examined the pathology of human resources in staff departments of Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    This was a cross-sectional study. Two hundred employees participated in this study. Random sampling was used and the data were collected by an organizational pathology questionnaire based on the three branch model. Data analyzed by SPSS software.
    Results
    The results showed that behavioral factors (mean = 2.73) and contextual factors (mean= 3.34) had the highest and the lowest impacts on human resources malfunction in Shiraz University of Medical Sciences. Among subsets of structural factors, the payment system (average rank of 2.5, mean=2.21±0.72 and p-value ≤0.001), behavioral factors, and job security (mean rank = 2.03, mean=2.28±0.93 and p-value ≤0.001) and among subsets of contextual factors, customer-orientation (mean rank= 1.31, mean=3.07±0.70 and p-value 0.19) had the most impact on organizational pathology in this university.
    Conclusion
    Considering that the behavioral factors had the greatest impact to the damages, it seems that the university has to adopt programs and policies in terms of creating appropriate organizational culture, increasing motivation and job satisfaction, adopting effective leadership, providing opportunities for training and development of employees and improving job security for the staff. Indeed, it is worth mentioning that solving some of these issues is beyond the powers of the executive organs, so solving these types of problems at macro-organizational level in the country is of vital importance.
    Keywords: Organizational pathology, organizational development, human resources
  • N. Pasyar, F. Sharif, M. Rambod Page 239
    Background
    Collaboration is a basic strategy in relationships, which minimizes medical errors on patients. Therefore, it is measured in terms of engaging both physicians and nurses in decision-making, influencing patients, and minimizing the disease burden. This study aimed to analyze the perception of inter-professional relationship from the viewpoint of nurses working in Intensive Care Units (ICUs).
    Method
    This descriptive, cross-sectional study was conducted on 109 nurses working in ICUs at Shiraz University of Medical Sciences selected through convenience sampling. The data were collected using Stichler’s Collaborative Behavior Scale. Then, the data were entered into the SPSS statistical software (v. 22) and were analyzed using Tukey’s test, independent t-test, Pearson’s correlation, and one-way ANOVA.
    Results
    The nurses had dominantly a moderate viewpoint toward physician-nurse inter-professional behaviors (mean: 46.07±1.22). Besides, few nurses evaluated such behaviors as desirable or undesirable. Moreover, a significant relationship was observed between the nurses’ inter-professional behaviors and their workplace (F=7.34, P
    Conclusion
    The results revealed moderate intra-professional behaviors from the nurses’ viewpoints. Therefore, it is essential to design a comprehensive plan to promote inter-professional behaviors. In this context, holding workshops and training courses for nursing and medical professors as well as students is recommended to identify professional values.
    Keywords: Nurse, Physician, Intensive care unit, Intersectional collaboration