فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال ششم شماره 2 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد اورکی *، احمد نور محمدی، شهره بیات، محمد تقی نجفی صفحه 87
    مقدمه
    همودیالیز فرآیندی تنش زا است و رویدادهای زندگی در چرخه درمان بیماران موثر است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین باور های فراشناخت، امید به زندگی و کیفیت زندگی با افسردگی بیمارستانی بیماران تحت همودیالیز شهر کرج بود.
    مواد و
    روش
    روش تحقیق همبستگی بود. 106 نفر از بیماران کلیوی تحت همودیالیز ساکن شهر کرج در سال 1395 به روش نمونه گیری آسان نتخاب و به ابزار پژوهش شامل پرسشنامه باورهای فراشناختی(MCQ-30)، امید به زندگی اشنایدر، کیفیت زندگی بیماران کلیوی و پرسشنامه افسردگی بیمارستانی پاسخ دادند. تحلیل داده ها با SPSS و آزمون آماری رگرسیون همزمان انجام شد.
    یافته ها
    باورهای فراشناخت غیر قابل کنترل، اطمینان شناختی پایین، باورهای منفی کلی در مورد افکار بصورت مثبت و باورهای فراشناختی مثبت و خودآگاهی شناختی بصورت منفی توان پیش بینی معنادار افسردگی بیمارستانی را داشت(01/0›P). از بین مولفه های امید به زندگی تنها انگیزش بصورت منفی توان پیش بینی معنی دار افسردگی بیمارستانی را داشت(05/0›P). بین مولفه های کیفیت زندگی، مولفه ی اقتصادی و اجتماعی بصورت منفی توان پیش بینی معنی دار افسردگی بیمارستانی و سایر مولفه ها(سلامتی وعملکرد، وضعیت روانی و معنوی و خانوادگی)بصورت مثبت توان پیش بینی معنی داری افسردگی بیمارستانی را داشته اند(05/0›P).
    بحث و نتیجه گیری
    افسردگی بیمارستانی مولفه های جسمی و روانشناختی بیماران همودیالیز را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا پیشنهاد می گردد وضعیت افسردگی آنها به طور متناوب بررسی و بر مبنای آن اقدامات دارویی و غیر دارویی انجام گیرد
    کلیدواژگان: باورهای فراشناخت، امید به زندگی، کیفیت زندگی، افسردگی بیمارستانی، همودیالیز
  • اکبر خلیلی، فاطمه زابلی *، شهرام نظریان صفحه 101
    مقدمه
    اشریشیاکلی یکی از عوامل شایع در عفونت انسانی بویژه عفونت دستگاه ادراری می باشد. اشریشیاکلی های تولید کننده بتالاکتاماز های وسیع الطیف (ESBL) دارای مقاومت به سفالوسپورین می باشد. وجود این جدایه ها احتمال انتقال ژنهای مقاومت سفالوسپورینی و افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی در بین سایر سویه ها را افزایش می دهد. لذا هدف از این مطالعه تعیین الگوهای حساسیت آنتی بیوتیکی و میزان فراوانی بتالاکتامازهای وسیع الطیف تیپ CTX-M در جدایه های اشریشیاکلی به روش فنوتیپی و ژنوتیپی بود.
    مواد و
    روش
    این مطالعه توصیفی، مقطعی به مدت شش ماه برروی نمونه های ادراری مراجعین به 7 درمانگاه از مراکز درمانی نیروهای مسلح استان مازندران طی دوره 6 ماهه در فاصله زمانی آذر 94 تا اردیبهشت 95انجام شد.گونه های اشریشیاکلی جداسازی و با روش های بیوشیمیایی تایید شدند. جهت بررسی حساسیت گونه ها ازروشcombined disk test استفاده گردید و نتایج با استانداردCLSI مقایسه شد.گونه های مقاوم از نظر وجود ژن CTX-M،توسط روش PCR بررسی و داده ها با برنامه نرم افزاری SPSS تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    از تعداد کل180 نمونه بیمار 41 جدایه اشریشیاکلی جدا شد. از این تعداد 21 جدایه (21/51%) مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف بودند. در تست PCR 4 مورد (75/9 %) از جدایه ESBL واجد ژن CTX-M بودند. در بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی بیشترین مقاومت در برابرآنتی بیوتیک های آمپی سیلین(6/75 درصد) سفالوتین (5/58 درصد) و سفازولین(9/60 درصد)بود. بیشترین مقدار حساسیت در برابر آنتی بیوتیک های ایمی پنم (6/75 درصد) جنتامایسین (7/70 درصد) و سفوتاکسیم (9/60 درصد) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه درصد بالای مقاومت به سفالسپورین های نسل سوم، انجام دقیق آنتی بیوگرام و پرهیز از تجویز بی رویه آنتی بیوتیک ها در عفونت های ناشی از ارگانیسم های تولیدکننده ESBL یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، مقاومت دارویی میکروبی، واکنش زنجیره ای پلیمراز، CTX-M
  • سعید حاجیان دشتکی، احمدرضا رئیسی، زهرا حیدری، مریم معینی *، عبدالواحد خدامرادی صفحه 113
    مقدمه
    پرداخت غیررسمی پرداختهایی مستقیم از جیب هستندکه به ارائه دهندگان سلامت برای خدماتی که برای بیمار بایستی بدون هزینه باشد، صورت می گیرد و می تواند به شکلهای مختلف پرداخت نقدی، مشارکت غیر نقدی و هدیه صورت گیرد. از آنجائیکه پرداخت های غیررسمی تاثیر زیادی بر سیستم سلامت از لحاظ عدالت، دسترسی، کارایی دارد، هدف از این مطالعه برآورد میزان و فراوانی پرداخت های غیررسمی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های شهر اصفهان می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک بررسی مقطعی گذشته نگر بود که در شش ماه اول سال 1393 در 10 بیمارستان منتخب شهر اصفهان انجام گرفت. 250 بیمار به صورت تصادفی انتخاب شدند و اطلاعات آنها شامل (جنسیت، سن، نوع بیمه، میزان پرداخت، نوع درمان، نوع بیمارستان و...) برای مقایسه میزان پرداخت غیررسمی با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه تلفنی جمع آوری شد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 19 SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 2/27 درصد بیماران پرداخت غیررسمی داشته اند و میانگین پرداخت غیررسمی به پزشکان 590000 تومان، پرستاران 23500 تومان و به سایرکارکنان 14500 تومان به ازای هر فرد دریافت کننده می باشد. بیماران با پرداخت غیررسمی در مقایسه با افراد فاقد پرداخت غیررسمی از لحاظ متغیر شغل سرپرست خانوار، میزان تحصیلات سرپرست خانوار، مخارج تقریبی ماهیانه خانوار، نوع بخش بستری، طول مدت بستری، نوع درمان و همچنین نوع بیمارستان دارای تفاوت آماری قابل ملاحظه می باشد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر که فراوانی پرداخت های غیررسمی، میزان این پرداخت ها برای گروه های مختلف و متغیرهای تاثیر گذار بر این پرداخت ها مشخص شد می توان با کنترل و مطالعه متغیرهای تاثیرگذار و همچنین توجه به میزان این پرداخت ها در گروه های مختلف به مقابله با این پرداخت ها با توجه به آثار نامطلوب آن پرداخت.
    کلیدواژگان: پرداخت مستقیم از جیب، پرداخت های غیررسمی، بیمارستان
  • سکینه غلام زاده *، فرشته دهقان راد، نیلوفر پاسیار، لادن زرشناس، لیلا کارگر، محبوبه مقاره ای صفحه 125
    مقدمه
    سالمندی با تحلیل قوای جسمی و روحی و معلولیت و انزوای اجتماعی همراه است که سبب ناامیدی در سالمندان می شود. امید به زندگی، سبب تقویت انگیزه برای حرکت در مسیرهای منتهی به اهداف مطلوب می گردد. در این راستا، سازگاری مذهبی با استفاده از استراتژی های شناختی و رفتاری مبتنی بر مذهب ، فرد را در مدیریت تنش های عاطفی و ناراحتی های جسمانی یاری میدهد . هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین راهبردهای مقابله مذهبی مثبت و منفی با میزان امید در سالمندان مراجعه کننده به مراکز روزانه سالمندی در شیراز بود.
    مواد و
    روش
    این مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شد. نمونه پژوهش شامل 200 نفر است که به روش نمونه گیری در دسترس از بین جمعیت سالمندان مراجعه کننده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه امید اشنایدر و فرم کوتاه مقابله مذهبی بود. داده های این مطالعه توسط نرم افزارSPSS ورژن 19با استفاده از آزمونهای آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره امید7/48 با انحراف معیار 23/8 بود که نشان داد که میزان امید سالمندان متوسط است. همچنین سالمندان اکثرا از راهبردهای مقابله ای مذهبی مثبت (35/3 ±6/23) استفاده می کردند و از راهبردهای مقابله ای منفی (12/4 ±02/12) کمتر استفاده می شد. به علاوه ارتباط معنی داری بین امیدواری در سالمندان با راهبردهای مقابله مذهبی مثبت (001/0>p، 403/0=r) و منفی (001/0>p، 361/0-=r) وجود داشت در آنالیز رگرسیون خطی نیز راهبردهای مقابله مذهبی 1/23 % از واریانس در نمره امید را تبیین می نمودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نقش راهبردهای مقابله مذهبی مثبت در ارتقاء امید و راهبردهای مذهبی منفی در کاهش امید لازم است برنامه ریزی هایی اتخاذ گردد که سالمندان به استفاده از شیوه های سازگاری مثبت تشویق گردند.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، مذهب، امید، سالمندی
  • محمد علی سمواتی شریف*، اسدالله چزانی شراهی، حجت الله سیاوشی صفحه 137
    هدف
    بیماری های قلبی-عروقی اصلی ترین علت مرگ و میر در جهان، در طی دهه گذشته بوده است؛ بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سه شیوه برنامه ورزشی بر برخی فاکتورهای خطرزای قلبی و عروقی در نوجوانان فوتبالیست بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش 48 فوتبالیست نوجوان ( 74/0± 46/13 سال) با حداقل سه سال سابقه ورزشی، به چهار گروه (12n=) تقسیم شدند. گروه یک: به طور متناوب یک جلسه تمرین استقامتی، یک جلسه تمرین قدرتی و یک جلسه تمرین سرعتی را در پانزده جلسه تمرینی، انجام دادند. گروه دو: پنج جلسه اول را تمرین استقامتی، پنج جلسه دوم را تمرین قدرتی و پنج جلسه آخر را تمرین سرعتی انجام دادند. گروه سه: در طی پانزده جلسه تمرین ورزشی، هر سه فاکتور استقامت، قدرت و سرعت را در یک جلسه تمرین می کردند. گروه چهار: (گروه کنترل) تنها تمرینات روزمره فوتبال را انجام می دادند. پیش و پس از پروتکل تمرینی متغیرهایی همانند وزن، درصد چربی بدن، نمایه ی توده ی بدنی، کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، لیپوپروتئین های پرچگال (HDL) و لیپوپروتئین های کم چگال (LDL) از آزمودنی ها اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و توسط آمار توصیفی و استنباطی (t همبسته و ANOVA)، با سطح معنی داری (05/0P<) مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، مقادیر کلسترول تام، تری گلیسیرید و HDL، در گروه تجربی سه به طور معنی داری (002/0=P)، (001/0=P) و (011/0=P) نسبت به پیش آزمون کاهش یافت. سطوح کلسترول و LDL نیز در گروه یک به طور قابل توجهی (001/0=P) کاهش داشت. تری گلیسیرید در گروه تجربی دو نیز کاهش معناداری (04/0=P) داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    بسیاری از بیماری های خطرناک بزرگسالی ریشه در دوران نوجوانی دارند و با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت، هر سه نوع تمرینات ورزشی باعث کاهش برخی از فاکتورهای خطرزای قلبی و عروقی در نوجوانان فوتبالیست می گردند؛ بااین حال، هریک از این تمرینات منافع خاص خود را دارند.
    کلیدواژگان: لیپوپروتئین، کلسترول، تری گلیسرید، ورزش هوازی، تمرین مقاومتی، سرعتی
  • سمیه زارع، محسن شمس*، محمد فرارویی، صدیقه شریعتی نیا صفحه 151
    مقدمه
    تبعیت دارویی بیمار به معنای پایبندی بیمار به رعایت دستورات دارویی که شامل مصرف به موقع و درست داروهای تجویز شده توسط پزشک می شود، است. این مطالعه با هدف تعیین میزان تبعیت از مصرف داروهای ضدفشارخون در بیماران قلبی مراجعه کننده به درمانگاه امام رضا در شهر شیراز اجرا شد.
    مواد و
    روش
    این مطالعه مقطعی که در سال 1396 بر روی 282 نفر از بیماران قلبی عروقی مراجعه کننده به درمانگاه امام رضا (ع) شهر شیراز که داروی ضد پرفشاری خون مصرف می کردند، انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تبعیت دارویی موریسکی که برای جامعه ایرانی روا و پایا شده بود، استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی تست و آنوا تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تبعیت از داروهای ضدفشارخون در 95/76درصد از بیماران قلبی پایین بود. در حالی که 96/15 و 09/7 درصد از بیماران مورد مطالعه از تبعیت متوسط و بالای دارویی برخوردار بودند. بیشترین علل عدم تبیعیت از رژیم فشار خون خود در بیماران قلبی در این مطالعه فراموش کردن زمان مصرف دارو (2/76 درصد)، مصرف نامنظم دارو در طول مسافرت یا هنگام ترک منزل (8/63 درصد) و خستگی ناشی از مصرف روزانه و مستمر دارو (5/58 درصد) بود. به علاوه نتایج نشان داد با افزایش سن تبعیت دارویی کاهش می یافت (001/0>P، 22/0- = r).
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بیش از دو سوم بیماران قلبی تبعیت پایینی از رژیم درمانی داروهای ضد فشارخون داشتند. علل شایع آن، فراموشی و یا عدم مصرف دارو در مسافرت بود. ارائه راهکارهایی در این زمینه برای رفع این مشکل پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تبعیت دارویی، داروهای ضدفشارخون، بیماران قلبی عروقی
|
  • M. Oraki *_Sh Bayat_M. T Najafi_A. Noor Mohammadi Page 87
    Introduction
    Hemodialysis is a tense process and life events influence the treatment process of patients. The aim of this research was to determine the relation between metacognitive beliefs, life expectancy, and quality of life as three contributing factors and hospital depression in kidney patients undergoing hemodialysis in the city of Karaj.
    Methods
    The research method was correlative. Sampling was done based on 106 kidney patient volunteers undergoing hemodialysis in the year 1395. They all filled out the Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ-30), Steiner-syndrome life expectancy questionnaire, kidney patients’ quality of life and the hospitalized patients’ depression questionnaires. Data analysis was carried out using SPSS and the regression analysis was performed simultaneously.
    Results
    Metacognitive beliefs were uncontrollable, cognitive confidence was low, general negative beliefs regarding thoughts were positive, and positive cognitive beliefs and negative conscious cognition were able to significantly predict depression in the hospitalized patients (P
    Conclusion
    Hospital depression affects hemodialysis patients’ physical and psychological factors. Thus it is recommended that their condition is periodically examined and pharmacological or non-pharmacological procedures are applied accordingly.
    Keywords: Cognition beliefs, Life expectancy, Quality of life, Hospital depression, Hemodialysis
  • A. Khalili, F. Zaboli *, Sh Nazarian Page 101
    Background
    E. coli is one of the prevalent factors in human infections, especially urinary tract infections. Extended-spectrum ß-lactamase (ESBL) producing bacteria causes resistance to cephalosporin. Furthermore, the enzyme with the origin of plasmid causes the bacterial resistance to beta-lactam antibiotics. The aim of this study was to determine antibiotic susceptibility patterns and prevalence of CTX-M-type ESBL in E. coli strains isolated from urine samples by phenotypic and genotypic methods.
    Methods
    This descriptive, cross-sectional study of six-month duration (from December to April 2016) was undertaken to investigate patients’ antibiotic susceptibility. To fulfill that purpose, the urine samples of patients referred to seven clinics of the armed forces of the Mazandaran province were collected and antibiotic susceptibility of isolates by disk diffusion method on Mueller-Hinton agar was tested. To do confirmatory tests, the combined disk test method was performed. The test results were compared using standards Clinical and Laboratory standards (CLSIS). Ultimately, after DNA extraction by PCR method, isolates of ESBL positive for the presence of the CTX-M gene were examined and data were analyzed with SPSS software.
    Results
    Of the total 180 patients, 41 isolates of Escherichia coli were separated. From those, 21 isolates (51.21%) had produced ESBL. In PCR, 4(9.75%) of the ESBL positive isolates contained CTX-M gene. The highest resistance to antibiotics was observed for ampicillin (75.6%), cefalotin (58.5%), and cefazolin (60.9%) and the highest amount of sensitivity to antibiotics was seen for imipenem (75.6%), gentamicin (70.7%), and cefotaxime (60.9%).
    Conclusion
    Based on the observed high percentage of resistance to the third-generation-sfalspvryn, it is vitally important to perform precise and accurate antibiogram. Avoiding excessive over-prescription of antibiotics for infections caused by ESBL-producing organism is an inevitable necessity.
    Keywords: Escherichia coli, Drug Resistance Microbial, PCR, CTX, M
  • S. Hajian Dashtaki_A. R Raeisi_Z. Heidari_M. Moeeni *_A. Khodamoradi Page 113
    Background
    Informal payments are out-of-pocket payments that are paid to health care providers for services that must be provided to patients with no cost. These services can be in various forms including cash or non-cash contributions and presents. Since the informal payments have a significant effect on the health care system in terms of equity, access, and efficiency, the aim of this study was to estimate the amount and frequency of informal payments in patients referring to the Isfahan hospitals.
    Methods
    This study was a cross-sectional study which was carried out during the last six months of 2015 in 10 hospitals of Isfahan. 250 patients were randomly selected and their demographic profile consisted of gender, age, type of insurance, payment amount, type of treatment, hospital, etc. To collect the data regarding the amount of informal payment obtained by health care providers, questionnaires and telephone interviews were adopted and data analysis was carried out using SPSS 19 software.
    Results
    Results of the study showed that 27.2 % of patients had informal payments. The average informal payment made to doctors was 590,000 Tomans, to nurses was 23,500 Tomans and to other staff was 14,500 Tomans per patient. With informal payments compared to non- informal payments, the results revealed there was significant statistical differences (P
    Conclusion
    This study revealed the amount, frequency and variables that contributed to patients’ informal payments. Considering the negative consequences of informal payments, it is recommended that by controlling and studying the influential variables as well as paying enough attention to the amount of these payments in different groups, these payments can be detected and prevented.
    Keywords: Out, of, pocket, Informal payments, Hospital
  • S. Gholamzadeh *, F. Dehghanrad, N. Pasyar, L. Zarshenas, L. Kargar, M. Magharei Page 125
    Background
    Aging is accompanied by a reduction in physical and psychological health, disability, and social isolation, which causes hopelessness in the elderly. Life expectancy can strengthen the motivation for moving towards desirable goals. Religious coping, by adopting cognitive and behavioral strategies, helps individuals to manage emotional tension and physical discomfort. The aim of this study was to determine the relationship between negative and positive religious coping and level of hope among the elderly referring to the elderly day centers in Shiraz.
    Methods
    This cross-sectional correlation study was performed on 200 elderly people who had been referred to the elderly day centers in Shiraz-Iran. The participants were selected through convenience sampling method. The data collection tool included demographic data questionnaire, Hope questionnaire, and a short questionnaire for religious coping. Data were analyzed by SPSS software version 19 using descriptive and analytic statistics including independent t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation coefficient, and linear regression test.
    Results
    The mean score of hope was 48.7 with a standard deviation of 8.23 which indicated moderate level of hope in the studied subjects. Results also showed a significant correlation between positive religious coping (r = 0.403, p
    Conclusion
    Considering the role of positive religious coping strategies in promoting hope, it is better to pay more attention to this subject in future planning.
    Keywords: Religious coping, hope, aging
  • M. A Samavati Sharif *_A. Chezani Sharahi_H. Siavoshy Page 137
    Background
    Ischemic heart diseases have been the world’s leading causes of death during the past decade. Accordingly, this study investigated the effects of three selected exercise training programs on some cardiovascular risk factors in adolescent soccer players.
    Methods
    A total of 48 adolescent soccer players were enrolled in this study (age 13.46±0.74 years) and were divided into four groups (n=12). Group A alternatively performed an endurance training, strength training and sprint in 15 training sessions. Group B underwent endurance training for the first 5 sessions, strength training for the next five consecutive sessions and sprint training for the last five sessions. Group C was given all three factors of endurance, strength, and speed during the fifteen sessions of exercise within one session. Group D (control group) continued with their daily football routines. Demographic variables such as weight, body fat percentage, body mass index, total cholesterol (TC), Triglyceride (TG), High Density Lipoprotein (HDL) levels and Low Density Lipoprotein (LDL) were measured in these adolescents. Data were entered into SPSS 18 statistical software and were analyzed by descriptive statistics and ANOVA test.
    Results
    In the post-test, the levels of TC, TG and HDL changed significantly in Group C in comparison with the pre-test (P
    Conclusion
    Many serious diseases in adulthood have their origins in adolescence and the result of the present study indicated that three type exercise training programs resulted in enhancing some of the metabolic factors related to cardiovascular risk in the adolescent football players; however, it is worth mentioning that each type of training can have unique benefits.
    Keywords: Lipoprotein, Cholesterol (CT), Triglyceride (TG), Aerobic Exercise, Resistance training
  • S. Zare, M. Shams *, M. Fararouei, S. Shariatinia Page 151
    Background
    Patient medication adherence refers to the timely and correct use of medications prescribed by the physician. The aim of this study was to determine the adherence rate of antihypertensive drugs in heart disease patients referring to the Imam Reza Clinic in Shiraz, Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 282 heart disease patients, who used antihypertensive, referring to Imam Reza (AS) clinic in Shiraz in 1396. For data collection, a demographic questionnaire and a Morisky Medication Adherence Scale, which was valid for the Iranian community, were used. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The results of this study revealed that the antihypertensive drug adherence in 95 heart disease patients (76%) was low. However, 16% and 7% of the patients reported moderate and high adherence to antihypertensive drugs, respectively. The most common causes of patients’ antihypertensive drug non-adherence were forgetting to take the medication (76.2 %), irregular taking of the medication while traveling (63.8) or while leaving the house, and being tired as a result of daily and continually taking the drugs (58.5 %). Moreover, the results showed that by aging, the antihypertensive drug adherence decreased (r= - 0.22, P
    Conclusion
    This study showed that more than two-thirds of heart disease patients had low medication adherence. The most common causes were missed medication and irregular travelling-related medication intake. Performing some strategies for solving this issue is recommended. Keywords: Medication adherence; Antihypertensive agents; Heart diseases.
    Keywords: Medication adherence, Antihypertensive agents, Heart diseases