فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 3 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر شهلایی *، علیرضا نادری، جمال قیم، فریدون اکبرپور، علی صفر ذوالفقاری، سیامک قادری صفحات 7-34
    مقابله با تهدیدات جنگ های آتی، نیازمند شناخت فضای نبرد آینده و استفاده از تمام ظرفیت ها و مولفه های قدرت ملی می باشد. در چنین شرایطی عملیات های مشترک می تواند با بهره گیری از کلیه ظرفیت های موجود، باعث افزایش بهره وری و اثربخشی راهبردها و راه کنش‏ها شود. امروزه یکی از نقاط ضعف حتی ارتش های بزرگ جهان، بخش لجستیک یا آماد و پشتیبانی است. به عبارت دیگر، این بخش هنوز نتوانسته نسبت به سایر بخش ها، سرعت عمل و انعطاف پذیری خود را بالا برد. مساله اصلی این پژوهش، فقدان مدل آماد و پشتیبانی در فرماندهی مشترک منطقه ای در سطح کشور در فضای نبرد آینده می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی است که به روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد آمیخته انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل افسران ارشد، صاحب نظران و استادان دانشگاه های آجا در رسته های مرتبط با آماد و پشتیبانی بوده و حجم نمونه 78 نفر تعیین و نمونه گیری به صورت هدفمند به روش خوشه ایانجام شد و تعداد 13 نفر از جامعه آماری برای مصاحبه برگزیده شدند. ضریب پایایی پرسشنامه (779/0) محاسبه گردید و پرسشنامه محقق ساخته پیش آزمون شد. نتایج تحقیق گویای نوع مناسب ارتباط هر یک از ابعاد آمادوپشتیبانی و فرماندهی مشترک منطقه ای با یکدیگر است. به عنوان نمونه، خبرگان آمادوپشتیبانی با درنظر گرفتن فضای نبرد آینده اکثرا معتقدندکه «نوع فرماندهی» مناسب در هریک از ابعاد ترابری (%66. 7) ، خدمات آماد (%59) ، نگهداری و تعمیر (%66. 7) ، خدمات ساختمانی و امورکارگری (53. 8%) به صورت فرماندهی کامل، اما در بعد تخلیه و بستری کارکنان (59%) ، فرماندهی عملیاتی می باشد.
    کلیدواژگان: آماد و پشتیبانی، فرماندهی مشترک منطقه ای، فضای نبرد آینده، عملیات مشترک
  • علی فرهادی *، امیر صادقی صفحات 35-62
    توسعه منابع انسانی در سازمان های نظامی، به عنوان یکی از زیرساخت های توسعه سازمان، بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد. این تحقیق باهدف تبیین الزامات توسعه منابع انسانی در سازمان های نظامی و تاثیر آن در توسعه دفاعی انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است و از نظر روش جزء تحقیقات اکتشافی آینده پژوهانه می باشد که در دو مرحله انجام شده است. جامعه آماری فاز اول تحقیق (دلفی) برای شناسایی شاخص ها تعداد 20 نفر از خبرگان حوزه منابع انسانی سازمان های نظامی می باشند که به روش هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری مرحله دوم تحقیق، کارشناسان سازمان های نظامی می باشند که با استفاده از جدول مورگان، بر اساس چهار طبقه به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، گروه نمونه ای برابر 156 نفر انتخاب گردیدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو مرحله، از روش تحلیل محتوای کیفی و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که؛ الزامات توسعه منابع انسانی در چهار بعد؛ الزامات فردی، سازمانی، مدیریتی و محیطی تعیین گردیدند و همبستگی مثبت و معنی داری معادل 726. / بین الزامات توسعه منابع انسانی و توسعه دفاعی به دست آمد.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، توسعه دفاعی، سازمان های نظامی، آینده پژوهی
  • عین الله کشاورز ترک، احسان شفیع زاده، هادی نهادی * صفحات 63-86
    سیاست گذاری در حوزه کارآفرینی با عدم قطعیت همراه است که به دلیل وابستگی آن به عناصر محیطی برای موفقیت خود می باشد. کارآفرینی راهبردی و آینده نگاری در کنار یکدیگر، روش شناسی لازم برای درک بهتر این عدم قطعیت را ارایه کرده و می توانند به ساماندهی و جهت دهی سیاست گذاری کارآفرینی موفق تر کمک کنند. در این میان نیازمند شناسایی الگوی کلان نگر و موفق در این عرصه می باشیم. لذا تلاش شده بر مبنای عملکرد کارآفرینی دفاع مقدس با رویکرد آینده پژوهانه این مبانی تولید شود. اقدام های کارآفرینانه در طول دفاع مقدس، سرشار از تجربیاتی است که توجه به آن ها و عوامل و شرایط ظهور و بروزشان می تواند راه گشای بسیاری از مسائل راهبردی باشد، در تدوین راهبرد توسعه ی کارآفرینی بر مبنای الگویی بومی نیز مورد استفاده قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف الگو سازی و تبیین نقش و کارکردهای کارآفرینی راهبردی در دفاع مقدس انجام گرفته است. این پژوهش با توجه به هدف، پژوهشی کاربردی، از حیث ماهیت موردی – زمینه ای، از لحاظ داده دارای رویکردی کیفی است و برای گردآوری داده ها از ترکیبی از روش های اسنادی (مطالعات کتابخانه ای) و مصاحبه با خبرگان بهره گرفته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش «نظریه ی داده بنیاد» با رویکرد «طرح نظام مند» استراس و کوربین استفاده شده است. ماحصل تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، منتج به شناسایی مولفه ها در قالب الگوی پارادایمی مشتمل بر مقوله ی محوری (انجام اقدام های کارآفرینانه در دفاع مقدس) ، شرایط علی، راهبردها، شرایط زمینه ای، نتایج، پیامدها و نیز مقوله ی فراتحلیلی و روابط مابین این مقوله ها شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، راهبردی، دفاع مقدس، آینده پژوهی، نظریه داده بنیاد
  • سلمان عباسیان نقنه * صفحات 87-111
    در دنیای امروز، بودجه ریزی به صورت ابزاری کارآمد جهت مدیریت صحیح دولت و بخش عمومی به شمار می آید. آگاهی مدیران و تصمیم گیران سطوح خرد و کلان از شیوه های نوین بودجه ریزی، علاوه بر استفاده عقلایی از منابع و تخصیص بهینه آن، بستر مناسب برای رشد و کارایی در دستگاه ها و سازمان های دولتی فراهم می سازد و علاوه بر ارتقاء کارایی از اسراف و تبذیر اموال عمومی جلوگیری نموده و توزیع عادلانه و مطلوب منابع ملی را به دنبال خواهد داشت. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر آینده پژوهی بر بودجه ریزی سازمان های دفاعی با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی گروهی می باشد. روش این تحقیق توصیفی پیمایشی با ماهیت کاربردی و از لحاظ زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری این تحقیق20 نفر از خبرگان بازنشسته نیروهای مسلح با تجربه و متخصص، در زمینه آینده پژوهی و مدیریت بودجه ریزی سازمان های دفاعی یگان آجا (ارتش جمهوری اسلامی ایران) می باشد که به پرسشنامه های مقایسات زوجی پاسخ دادند. ابزار تحلیل داده ها، نرم افزار Expert Choice11 می باشد. نتایج تحقیق نشان داد از بین 5 عامل اصلی موثر آینده پژوهی بر بودجه ریزی سازمان های دفاعی، روندهای اقتصادی آینده با اهمیت نسبی (وزن) 383/0 در اولویت اول، روندهای فناوری آینده با اهمیت نسبی 264/0در اولویت دوم، جهت گیری اسناد بالا دستی با اهمیت نسبی 157/0 در اولویت سوم، رویکردهای مدیریت استراتژیک سازمان با اهمیت نسبی 112/0 در اولویت چهارم و شناسایی تهدیدات و آسیب های احتمالی با اهمیت نسبی 084/0 در اولویت پنجم قرار دارند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بودجه ریزی، تحلیل سلسله مراتبی
  • ابوالقاسم گل خندان *، مجید بابایی آغ اسمعیلی صفحات 113-137
    بخش دفاعی، یکی از بخش های کلیدی کشور ایران است که قسمت مهمی از کل مخارج عمومی را به خود اختصاص داده است. لذا تلاش در جهت پیش بینی روند آتی این متغیر از اهمیت ویژه ای برای سیاست گذاران بخش دفاعی برخوردار است. در این مقاله با تکیه بر مبانی نظری مربوط به تابع مخارج دفاعی، به تصریح مدل مخارج دفاعی مناسب برای ایران با هدف دست یابی به پیش بینی مطلوب پرداخته شده است. لذا با هدف پیش بینی روند آتی مخارج دفاعی در ایران تا سال 1404، با استفاده از مبانی نظری در زمینه تابع مخارج دفاعی و به کارگیری آن با دو ابزار الگوریتم ژنتیک و الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات (PSO) ، به شبیه سازی تابع مخارج دفاعی ایران طی سال های 1391-1338 در قالب سه معادله خطی، نمایی و درجه دوم پرداخته و سپس با استفاده از معیارهای انتخاب مدل رقیب، الگوریتم و مدل برتر انتخاب و اقدام به پیش بینی میزان مخارج دفاعی تا سال 1404 شده است. بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت که تابع مخارج دفاعی شبیه سازی شده توسط الگوریتم PSO با فرم نمایی، با ساختار ایران سازگاری بیش تری دارد و بنابراین، برای پیش بینی مخارج از نمونه تا سال 1404 انتخاب و برگزیده شده است. نتایج پیش بینی نیز نشان دهنده آن است که مخارج دفاعی در ایران با شیب نسبتا ملایمی تا سال 1404 افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مخارج دفاعی، شبیه سازی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم PSO
  • حسین شکوهی *، محمدرضا شیخ صفحات 139-167
    برای موفقیت در دفاع از کشور با توجه به شرایط و ویژگی های جنگ های آینده عوامل زیادی موثر هستند؛ مروری کوتاه بر جنگ هایی که در دهه های اخیر به وقوع پیوسته نشان می دهد به کارگیری نیروهای مختلف تحت یک فرماندهی واحد و یکپارچه الزام آور است. بنابراین هدف اصلی از انجام این تحقیق، تدوین الگوی مناسب فرماندهی مشترک منطقه ای مبتنی بر تهدیدات آینده می باشد که به روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد آمیخته انجام شده است. جامعه آماری خبرگی شامل خبرگان، صاحب نظران نظامی شاغل یا بازنشسته و متخصص در طرح ریزی عملیات مشترک می باشد. جامعه آماری کلی شامل امیران، سرداران و افسران ارشد شاغل در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد می باشند. جهت تعیین جامعه مورد مطالعه در این تحقیق پژوهشگر مواردی از اسناد، مدارک، منابع مختلف و نظرات صاحب نظران را جمع آوری نموده است؛ پس از تعیین شاخص ها و زیرشاخه های اصلی اقدام به تنظیم پرسشنامه نموده و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی داده های به دست آمده را تجزیه و تحلیل کرده و در آخر با تحلیل نهایی نتایج نسبت به ارائه الگوی فرماندهی مشترک منطقه ای مبتنی بر تهدیدات آینده اقدام نموده است. از نتایج تحقیق می توان به ارائه الگویی جهت هم افزایی ظرفیت های نیروهای مسلح در یک منطقه، تسهیل فرماندهی و هدایت نیروها در مقابله با تهدیدات، امکان به کارگیری ظرفیت های ملی در مقابله با تهدیدات، افزایش قدرت تصمیم گیری و سرعت عکس العمل در مقابل تهدیدات آینده اشاره کرد.
    کلیدواژگان: فرماندهی مشترک منطقه ای، تهدیدات آینده، ارتش جمهوری اسلامی ایران، ساختارو سازمان فرماندهی مشترک
|
  • Naser Shahlalei *, Alireza Naderi, Jamal Ghayyem, Fereydoon Akbarpoor, Ali-Safar Zolfaghari, Siyamak Ghaderi Pages 7-34
    Confronting the threats of the upcoming wars requires recognizing the future battle scope and using all the capabilities and components of national power. In such a situation, joint operations can increase the efficiency and effectiveness of strategies and tactics by utilizing all available capacities. Today, one of the weaknesses of even the great armies of the world is logistics. In other words, this sector has not yet been able to improve its speed and flexibility than other sectors. The main issue in this study is the lack of an appropriate model of logistics in a joint regional command across the country in the future battle space. This research is an applied type that was conducted using a cross-sectional descriptive-analytical method. The statistical population of the study consisted of senior officers, experts and professors of military universities in the fields related to logistics, and the sample size was 78. The sample was selected using cluster sampling method and 13 subjects from the statistical population were selected for the interview. The reliability coefficient of the questionnaire was 0.779 and the researcher-made questionnaire was pre-test. The results of the research showed the appropriate relationship between joint regional command and logistic dimensions.
    Keywords: Logistics, joint regional command, Future battle scope, Joint operation
  • Ali Farhadi *, Amir Sadeghi Pages 35-62
    The development of human resources in military organizations is very important as one of the organizational development infrastructure. Therefore, this research was conducted to explain the human resource development requirements of military organizations and its implications for defense development. This research is applied in terms of purpose, and in terms of the method, is part of a futuristic exploratory research carried out in two phases (in the first phase by the Delphi method and in the second phase by a quantitative method). The statistical population of the first phase of the research (Delphi) was to identify the indicators of 20 experts in the field of human resources of military organizations that were selected by targeted method. The statistical population of the second stage of the study was 156 experts from military organizations that were selected by using Morgan table based on four classes in proportional stratified sampling. To analyze the data in two stages, qualitative and quantitative analysis method has been used. The results of the research showed that the requirements for human resource development were determined in four dimensions: individual, organizational, managerial and environmental requirements, and a positive and significant correlation of 0/726 between the requirements for human resource development and defense development.
    Keywords: Human Resource Development, Defense Development, Delphi, Future Studies
  • Einolla Keshavarz Tork, Ehsan Shafizadeh, Hadi Nahadi * Pages 63-86
    Policy-making in the field of entrepreneurship is uncertain according to its dependence on environmental elements for its success. Strategic entrepreneurship and future studies provide the methodology needed to better understand this uncertainty and can help organize and direct more successful entrepreneurial policies. Meanwhile, we need to identify a successful macroeconomic model in this field. Therefore, it is attempted to create these principles based on the practice of holy defense entrepreneurship with a future study approach. Entrepreneurial actions during the holy defense are full of experiences that can be used to emerge factors that lead us to many strategic issues, as well as the development of an entrepreneurial development strategy based on a native model. The purpose of this study is to model and explain the role and functions of strategic entrepreneurship in holy defense. This research, based on the purpose is applied research, In terms of the nature is case and field study, it has a qualitative approach in terms of the data, and has been used a combination of documentary methods (library studies) and interviews with experts to collect data. In order to analyze the data, the "Grounded Theory" method has been used with Strauss and Corbin's "systematic design" approach. The analysis of data is in three stages of open, axial and selective coding that resulted in the identification of components in the form of a paradigmatic model consisting of a central category (carrying out entrepreneurial actions in the holy defense), causative conditions, strategies, ground conditions, results, outcomes, and category.
    Keywords: Entrepreneurship, holy defense, Grounded Theory
  • Salman Abbasian-E-Naghneh * Pages 87-111
    In today's world, budgeting is an effective tool for the proper management of the state and the public sector. The awareness of managers and decision-makers in micro and macro levels from the new approaches of budgeting, besides rational usage of resources, provides appropriate substrate for growth and efficiency in governmental organizations. Furthermore, this prevents profusion of public property, follows fair distribution of financial resources, besides improving efficiency. The current study was done in order to identify and prioritize the factors influencing futurology on budgeting of I.R.I Army by using group analytical hierarchy process method. The methodology used was survey-descriptive, applied and cross-sectional. The population consisted of twenty experts who were retired from armed forces in I.R.I Army and were experienced in the field of futurology and budgeting management. They were required to fill up the paired comparison questionnaires. The instrument used was Expert Choice11 software. The results showed that, among the five factors influenced the futurology of budgeting in defense organizations, future economic trends with relative importance (weight) of 0.383 are in the first priority, future technology trends with the relative importance of 0.264 are in the second priority, top document's orientation with the relative importance of 0.157 are in the third priority, organizational strategic management approaches with relative importance of 0.112 are in the fourth priority, and identification of potential threats and injuries with relative importance of 0.084 are in the fifth priority.
    Keywords: Future Studies, Budgeting, Analytical Hierarchy
  • Abolghasem Gholkhandan *, Majid Babaei-Agh Esmaeili Pages 113-137
    The defense sector is one of the key sectors of Iran that has devoted an important part of the total public spending. Any effort for forecasting the future defense expenditure trend is of special importance for policy-makers of defense sector. In this paper, we specified a defense expenditure model relying on theoretical basics in order to obtain desirable forecasts. On the basis of three forms of linear, exponential and quadratic equations and using theoretical foundations in the field of defense expenditure function, we used genetic algorithm (GA) and particle swarm optimization (PSO) algorithm to simulate Iranians defense expenditure during 1959-2012. Then we selected the superior model in terms of prediction power criteria and forecast consumption until 2025. Based on the results obtained, it can be said that the defense cost function simulated by the PSO algorithm with exponential form is more compatible with the structure of Iran and therefore, it has been selected to predict expenditures from the sample until 2025. The predicted results also indicate that defense spending in Iran will increase with a relatively moderate slope by 2025.
    Keywords: Defense Expenditure, Simulation, Genetic Algorithm, PSO Algorithm
  • Hoseyn Shokoohi *, Mohammadreza Sheykh Pages 139-167
    There are many factors to succeed in defending the country with regard to the conditions and characteristics of future wars; A brief overview of the wars that have taken place in recent decades suggests the use of various forces under a single, integrated command. The main objective of this research is to develop a proper model of the regional joint command based on future threats, which was done by a descriptive-analytical method with a mixed approach. The statistical society of the experts includes experts, military or retired military experts and specialists in joint operations planning. The general statistical population includes generals, commanders and senior officers working in the armed forces of the Islamic Republic of Iran, with at least a master's degree. In order to determine the studied community, some documents, sources and opinions of experts were collected. After determining the indicators and subcategories, the questionnaire was adjusted and data were analyzed using descriptive and inferential statistics. Finally, with the final analysis of the results, a joint regional command pattern based on future threats was presented.
    Keywords: Modeling the Formation of the Regional Joint Command, Future threats, Structure, Authorities