فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 6 (پاییز 1396)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 6 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • حمید بیگدلی *، جواد طیبی صفحات 7-29
    تهدیدات جهانی تروریسم، قاچاق مواد مخدر و سایر جرایم، نیاز به استقرار منابع امنیتی محدود برای به حداکثر رساندن اثربخشی آنها را افزایش داده است. پیش بینی اقدامات آینده و بررسی تمام راهبردهای ممکن مهاجمان تاثیر زیادی در موفقیت نبرد دارد. نظریه بازی یکی از فنون آینده پژوهی محسوب می شود. در این مقاله به بررسی بازی های امنیتی در محیط فازی پرداخته شده است. بازی های امنیتی مدل رویارویی یک مدافع و چند نوع مهاجم را مورد بررسی قرار می دهد. هدف این مقاله، ارائه یک مدل و روشی برای محاسبه راهبرد بهینه مدافع در شرایط عدم قطعیت است. نحوه مدل سازی تهدیدات امنیتی مراکز حمل و نقل عمومی شرح داده شده است. برای حل مشکل عدم قطعیت مدافع برای رویارویی با نوع مهاجم ناشناخته از رویکرد بازی بیزی استفاده شده است و برای رفع مشکل عدم قطعیت ناشی از ابهام در فهم کارشناسان و قضاوت نادقیق آنها، نظریه فازی به کار گرفته شده است. پس از ارایه مدل، مساله با استفاده از – برش های اعداد فازی به صورت قطعی نوشته شده است. در نهایت به بررسی مدل به دست آمده و نقش آن در آینده پژوهی تهدیدات امنیتی پرداخته شده است، و اعتبار روش پیشنهادی برای یک نمونه کاربردی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بازی امنیتی، مدل سازی تهدید، مجموعه های فازی، امنیت مراکز حمل و نقل
  • بهنام عبدی *، علیرضا نادری صفحات 31-48
    برابر تدابیر ابلاغی مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا (مدظله العالی) در رابطه با الگوی اسلامی– ایرانی پیشرفت و پس از ابلاغ سیاست های کلی خودکفایی دفاعی و امنیتی در اواخر سال 1391، شناخت روند توسعه علم و فناوری و استقرار فرهنگ دفاعی آینده نگر بدیهی به نظر می رسد. بر این اساس، این مقاله به ارایه ملاحظات سیاستی استقرار فرهنگ دفاعی آینده نگر در راستای الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت می پردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، اکتشافی است و با بررسی و تحلیل محتوای بیانات معظم له به شناسایی و تبیین این مهم پرداخته است. رویکرد پژوهش، استقرایی و نحوه انجام آن، کیفی است و با توجه به ماهیت پژوهش، از راهبرد تئوری داده بنیاد استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که توجه به مبانی و اصول اولیه و اساسی در تدوین الگوی مذکور، پرهیز از شتابزدگی و سهل اندیشی و اتخاذ نگاه سامان مند و عملیاتی به مباحث مختلف به منظور ایجاد همگرایی و همراستایی در سیاست ها ضروری است. توجه به ویژگی ها و ساختار خاص بخش دفاع جمهوری اسلامی ایران و تدوین الگوی بومی بر مبنای عدالت محوری می تواند منجر به حرکت توام با بهبود مستمر باشد. در این مسیر پر پیچ و خم، توکل بر خدای متعال، آینده ای پرامید را رقم خواهد ساخت و در سایه تلاش و پشتکار خستگی ناپذیر، پیشرفت به گفتمان اساسی بخش دفاع در سازمان ها و لایه های مختلف تبدیل و منجر به خوداتکایی و خودکفایی کشور در سایه اخلاق مداری و سرمایه اجتماعی روزافزون، خواهد بود.
    کلیدواژگان: فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی)، فرهنگ دفاعی آینده نگر، الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، توسعه علم و فناوری
  • حمیدرضا فرتوک زاده *، سیدعلی رضا قاضی میرسعید صفحات 49-62
    با تحولاتی که در بازیگران و کنشگران اصلی جنگ ها رخ داده، شیوه های جنگیدن نیز دچار تغییر شده است. بنابراین نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به عنوان اصلی ترین رکن دفاعی و امنیتی در کشور، در حال و آینده باید قدرت دفاعی و بازدارندگی خود را حفظ نموده و ساخت درونی قدرت خود را مستحکم نمایند. لذا این پژوهش با هدف تبیین استحکام ساخت درونی قدرت برای نیروهای مسلح آینده با استفاده از فرمایشات مقام معظم رهبری انجام شده است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیل مضمون، چهار مضمون "نیروی انسانی دانشی، انقلابی، بصیر، معنوی، بلند همت"، "نظام تربیتی شهادت طلبانه"، "قدرت نظامی با فناوری های لبه دانشی"، "مردم پایه با اتحاد همه جانبه مردم، مسئولان و نخبگان" را ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: پیچیدگی مرکب، استحکام ساخت درونی، بیانات مقام معظم رهبری، قدرت ملی
  • حسین ولی وند زمانی، علی سرمد * صفحات 63-86
    هدف از این پژوهش، تبیین و شناسایی مولفه ها وشاخص های ماهیت عملیات مشترک در تدوین دکترین عملیات مشترک در یکی از سازمان های نظامی می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه ای و به روش توصیفی با رویکرد آمیخته (کمی/ کیفی) بوده و جامعه مورد مطالعه این تحقیق، اسناد و مدارک و نشریات مرتبط و مصاحبه با خبرگان و صاحب نظران این حوزه می باشد. جامعه آماری این تحقیق از مسئولین سطوح بالای نظامی انتخاب که به علت ویژگی خاص موضوع تحقیق، حجم نمونه بر حجم جامعه منطبق بوده، بنابراین نمونه گیری هدفمند و تمام شمار صورت گرفت. همچنین به منظور جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای- اسنادی و روش میدانی استفاده شده که ابزار گرد آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای- اسنادی، فیش برداری و در روش میدانی از پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان داد که عوامل ماهیتی عملیات مشترک موثر بر الگوی تدوین دکترین عملیات مشترک (شامل یک بعد، سه مولفه و نه شاخص) ، حاکی از این است که ابزار تحقیق به نحو مناسبی مولفه ها و شاخص های لازم برای بعد «ماهیت عملیات مشترک» الگوی تدوین دکترین عملیات مشترک یک سازمان نظامی ج. ا. ا را تعیین و نتایج حاصل از مصاحبه با صاحب نظران و نیز جلسات خبرگی صحت آن را تایید و به این ترتیب هدف پژوهش حاصل گردیده است.
    کلیدواژگان: ماهیت عملیات مشترک، الگو، دکترین، عملیات مشترک
  • حسن امیری، حسین دامغانیان *، سید عباس ابراهیمی صفحات 87-110
    مدیریت سرمایه های انسانی سازمان های آینده نگر، نیازمند بکارگیری مجموعه ای از کارکردهای مدیریت منابع انسانی متناسب با اهداف ویژه سازمان است. هدف این پژوهش، بررسی نحوه ارتباط و میزان اثرپذیری اساسی ترین قابلیت های سیستم فرماندهی آینده سازمان های دفاعی، از فرآیندهای منابع انسانی می باشد. در این راستا، پس از شناسایی مهم ترین قابلیت های فرماندهی آینده و تعیین موثرترین فرآیندهای منابع انسانی بر رشد و توسعه این قابلیت ها به روش دلفی، چگونگی و میزان اثرگذاری فرآیندهای موثر منابع انسانی شامل فرآیندهای توسعه مستمر، یادگیری سازمانی، توسعه هدفمند منابع انسانی، مدیریت عملکرد پیش نگر و مدیریت دانش بر رشد و ارتقای قابلیت های محوری فرماندهی آینده شامل توانایی شبکه سازی، توانایی ایجاد اطلاعات با کیفیت، چابکی و انعطاف پذیری و یکپارچگی فرآیندها، از طریق بکارگیری روش تحلیل همبستگی کانونی (CCA) بررسی و تبیین گردید. نتایج حاصل از پژوهش، ضمن تایید وجود رابطه معنادار و وابستگی رشد وارتقای قابلیت های فرماندهی آینده به برنامه ریزی فرآیندهای منابع انسانی،میزان وابستگی قابلیت های فرماندهی آینده به هر یک از فرآیندهای منابع انسانی را مشخص نمود که از این طریق مبنایی جهت بکارگیری فرآیندهای منابع انسانی در جهت رشد و ارتقای قابلیت های فرماندهی آینده ایجاد گردید.
    کلیدواژگان: فرماندهی آینده، قابلیت های محوری، فرآیندهای منابع انسانی، تحلیل همبستگی کانونی
  • مسلم شیروانی ناغانی، صفر فضلی * صفحات 111-131
    تغییرات سریع و گسترده محیطی، نظام های سنتی راهبردپردازی را با چالش مواجه ساخته و آینده نگاری راهبردی به دلیل انعطاف پذیری در برابر بدیل های متغیر آینده، با استقبال روز افزونی از طرف سازمان های مختلف روبرو شده است. هدف این پژوهش ارائه شیوه ای برای گزینش راهبرد نهایی در فرایند آینده نگاری راهبردی برای سازمان ها با تمرکز بر ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا) است و در پی پاسخ دادن به این پرسش است که در یک فرایند آینده نگاری راهبردی، برای اولویت بندی گزینه های راهبردی و گزینش راهبرد نهایی باید چه گام هایی پیموده شوند. روش کلی تحقیق از نوع کیفی می باشد. ابتدا مبتنی بر تحلیل و تفسیر ادبیات و پیشینه پژوهش، گام هایی برای اولویت بندی گزینه های راهبردی مستخرج از فرایند آینده نگاری راهبردی ارائه شدند. سپس به کمک تکنیک دلفی، فهرست گام های ارائه شده مورد اعتبار سنجی قرار گرفت. بر پایه رای همگرای خبرگان دانشگاهی و نظامی در مرحله دوم دلفی، مقبولیت علمی و کاربردی همه گام ها و برازش کلی آنها مورد تائید واقع شد. در پایان بر اساس گام های ارائه شده، به فرماندهان و راهبردپردازان آجا پیشنهاد شد که از این شیوه برای اولویت بندی گزینه های راهبردی در فرایند خلق راهبرد برای یگان های نظامی استفاده نمایند. نوآوری این تحقیق، ارائه شیوه ای برای گزینش راهبرد نهایی در فرایند آینده نگاری راهبردی است، که با رویکردی یکپارچه در بعد زمان، گزینه های راهبردی را همزمان در سه افق کوتاه، میان و بلندمدت مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار می دهد و علاوه بر "قدرت نظامی هر گزینه" و "احتمال وصول آن قدرت نظامی"، مولفه "هم افزایی گزینه ها" و "زمان وصول قدرت نظامی" را نیز بطوری شفاف در اولویت بندی دخالت می دهد.
    کلیدواژگان: آجا، راهبرد، گزینه راهبردی، آینده نگاری راهبردی، اولویت بندی گزینه ها
|
  • Hamid Bigdeli*, Javad Tayyebi Pages 7-29
    Global threats of terrorism, drug-smuggling, and other crimes cause to increase the need to deploy limited security resources to maximize their effectiveness. Prediction of future actions and reviewing all the possible strategies of the attackers has a great influence on the success in the battle. Game theory is one of the techniques of futures studies. This paper examines security games in a fuzzy environment. The security games consider encounter model of a defender and several types of attackers. The aim of this paper was providing a method to compute optimal strategy of defender in the conditions of uncertainty. Modeling security threats of centers of public transportation was described. The Bayesian approach was used to solve the uncertainty of encounter a defender with unknown attacker type, and fuzzy theory was used to resolve the uncertainty issue due to ambiguity in understanding the experts and their inadequate judgment. After presenting the model, the problem was written as crisp using α-cuts of fuzzy numbers. Finally, the obtained model was reviewed and its role in the future studies of security threats was addressed, and the validity of the proposed method for an applied sample was examined.
    Keywords: Future studies, Security game, Modeling threat, Fuzzy sets, Security of transportation centers
  • Behnam Abdi*, Alireza Naderi Pages 31-48
    According to the Imam Khamenei guidelines for Islamic-Persian model of development and after introducing the macro-policies of self-efficacy in security and defense, it’s necessary to identify the science and technology development trend and implementation. This article is to introduce the policy implications for future-oriented defense culture implementation according to Islamic-Persian model of development based on Imam Khamenei guidelines. This inductive and qualitative research is based on grounded theory strategy that introduces the main dimensions and policy implications of future-oriented defense culture. The result showed that paying attention to the essential of modelling and taking into account a systematic and operational approach is necessary. In this model, continuous improvement and social capital is considerable.
    Keywords: Imam Khamenei, future-oriented defense culture, Islamic-Persian model of development, Science, Technology development
  • *Hamidreza Fartookzadeh, Seyed Alireza Ghazimirsaeed Pages 49-62
    With the changes that have taken place in the main actors and actors of the wars, the methods of fighting have also changed. Therefore, the armed forces of the Islamic Republic of Iran as the main defense and security pillars in the country, in the present and future should maintain their defensive and deterrent capacity and strengthen the internal construction of their power. Therefore, this research has been conducted with the aim of explaining the strength of the internal construction of the future armed forces using the orders of the Supreme Allied Commander. This research, using the method of thematic analysis, presented four concepts: "lettered, revolutionary, knowledgeable, spiritual and hardworker manpower ", "Sacrifice based education system", "Military Power with Knowledge Edge Technologies", "The alliance of all people, officials and elites".
    Keywords: Future wars, Internal Strength, the Supreme Allied Commander, military capabilities
  • Hosein Valivand, e, zamani, Ali Sarmad* Pages 63-86
      This paper aims to identify the components and characteristics of the nature of the joint operation in formulating the joint operation doctrine in one of the military organizations of Iran. This applied-developmental research has been done by descriptive method with mixed (quantitative / qualitative) approach. The research community is the relevant documents and journals, and interviews with experts. The statistical population of this study was selected from top military officials. Due to the specific feature of the research, the sample size is equal to the size of the community, so total population sampling was done. The findings of this research showed that the internal factors of joint operations affecting the pattern of the joint operation doctrine (including one dimension, three components and nine indicators) adequately determine the indicators necessary for the "nature of joint operations" to specify the pattern of the joint operation doctrine of a military organization.
    Keywords: The nature of the joint operation, pattern, doctrine, joint operation
  • Hassan Amiri, Hossein Damghanian*, Abbas Ebrahimi Pages 87-110
    Human resource management in future organizations requires the use of a set of human resources management functions appropriate to the organization's specific goals. In this regard, after identifying the most important future command capabilities and identifying the most effective human recourses processes on the development of these capabilities through the Delphi method, the impact of effective human resource processes, including continuous development processes, organizational learning, targeted human resource development, predictive performance management and knowledge management on the growth and enhancement of future command capabilities, including the ability to network, the ability to create high-quality information, agility,flexibility, and the integration of processes, was investigated through the use of CCA (Canonical Correlation Analysis).The results of the research, confirming the existence of a significant relationship and growth dependence and enhancing future command capabilities to human resource planning, determined the degree of dependence of future command capabilities to each human resource process; thus, a basis for using human resources processes to grow and enhance future command capabilities was created.
    Keywords: Future Command, Driven Capable, Human Resource Processes, Canonical Correlation analysis
  • Moslem Shirvani Naghani, Safar Fazli* Pages 111-131
    Rapid and wide-ranging environmental changes have challenged traditional systems of strategy making, and strategic foresight has been increasingly welcomed by organizations due to flexibility against alternative futures. This research seeks to develop the process of creating strategy in strategic foresight based on the opinions of the military experts of the Islamic Republic of Iran and is a developmental research in terms of purpose. The overall research method is qualitative. First, based on the analysis and interpretation of literature and research background some steps presented to prioritize strategic options in strategic foresight. Then, with the help of Delphi technique, the validity of the list of provided steps was tested. The scientific and applied acceptance of all the steps and their general goodness of fit confirmed by the convergence of academic and military experts in Delphi's second phase. In the end, based on the presented steps, it had been suggested to commanders and strategist of the military to use this method to prioritize strategic options in the process of creating strategy for military units. The innovation of this research is to provide a way to select the ultimate strategy in strategic foresight, which, with a time-integrated approach, evaluates and prioritizes strategic options simultaneously in three short, medium, and long-term horizons. In this way, in addition to the "outcomes of each option" and "the probability of collecting those outcomes", "synchronization of options" and "outcomes time", are also intertwined in the prioritization of options.
    Keywords: The Islamic Republic of Iran Army, Strategy, Strategic Option, Strategic Foresight, Prioritization of Options