فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال دوازدهم شماره 110 (اردیبهشت 1391)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال دوازدهم شماره 110 (اردیبهشت 1391)

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/07/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بتول احمدی، فاطمه شهابی زاده، محمد خزاعی صفحه 7
    با هدف بررسی نقش واسطه ای مقابله مذهبی در رابطه بین سبک های دلبستگی نسبت به خدا و سلامت روان، 240 والد (120 مادر و 120 پدر) دارای کودک با ناتوانی ویژه در منطقه زیر کوه شهرستان قائن به صورت تصادفی انتخاب شدند. والدین به مقیاس سبک های دلبستگی به خدا، مقابله مذهبی مثبت و منفی و همچنین مقیاس سلامت روان پاسخ دادند. برای بررسی اثرات مستقیم و غیر مستقیم سبک های دلبستگی و مقابله مذهبی برای هر یک از والدین به طور جداگانه از الگوی تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد، 1) در پدران و مادران سبک دلبستگی ایمن و دو سوگرا به خدا به طور غیرمستقیم و با واسطه مقابله مذهبی مثبت منجر به کاهش اختلال در عملکرد اجتماعی می شود. 2) سبک دلبستگی اجتنابی و دو سوگرا به خدا نیز با میانجی گری مقابله مذهبی منفی در پدران و مادران منجر به افزایش علائم روان تنی و تنها در پدران منجر به افزایش بی خوابی و اضطراب می شود. 3) در مادران سبک دلبستگی ایمن به خدا به طور مستقیم منجر به کاهش اضطراب و بی خوابی و همچنین افسردگی می شود. 4) و در نهایت سبک دوسوگرا به خدا در مادران با واسطه مقابله مذهبی منفی و در پدران نیز به طور مستقیم و غیر مستقیم منجر به افزایش افسردگی می شود. به طور کلی با توجه به نتایج می توان گفت که مقابله مذهبی مثبت و منفی در رابطه میان سبک های دلبستگی به خدا و سلامت روان والدین کودکان با ناتوانی ویژه نقش واسطه گری دارد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی به خدا، مقابله مذهبی، سلامت روان، والدین کودک با ناتوانی ویژه
  • قربان همتی علمدارلو صفحه 21
    هدف از این مقاله، مرور تحول رویکردهای برنامه درسی دانش آموزان کم توان ذهنی یا به عبارت دیگر ناتوان هوشی در سطح جهانی است. از آنجایی که محتوای برنامه درسی و چگونگی ارائه آن یکی از راه های بهبود آموزش و پرورش دانش آموزان کم توان ذهنی است، همگامی با تحول رویکردهای برنامه درسی در سطح جهانی بسیار ضروری است. در واقع کشورهای پیشرفته دنیا با تغییر رویکردهای خود در برنامه درسی دانش آموزان کم توان ذهنی به دنبال راه های بهتر، جهت آماده سازی آن ها برای زندگی مستقل در محیط های با کم ترین محدودیت هستند. در این مقاله رویکردهای برنامه درسی دانش آموزان کم توان ذهنی و مزایا و معایب هر رویکرد مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه این پژوهش مروری نشان داد که جدیدترین رویکرد در برنامه درسی دانش آموزان کم توان ذهنی، رویکرد دسترسی به برنامه درسی عمومی است که اتخاذ این رویکرد با فراهم کردن شرایط و امکانات و تمهیدات لازم برای اجرای آن به بهترین شکل، دانش آموزان کم توان ذهنی را برای زندگی مستقل در محیط های با کم ترین محدودیت آماده می کند.
    کلیدواژگان: رویکردهای برنامه درسی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • هادی زرافشان، اکرم ارسلانی صفحه 31
    نقص در برقراری روابط اجتماعی مناسب از جمله ویژگی های افراد درخودمانده است که زندگی آن ها را بسیار تحت تاثیر قرار می دهد. برای رفع مناسب این مشکل، پیش از آموزش مهارت های اجتماعی، لازم است به افراد درخودمانده در زمینه توسعه شناخت اجتماعی، آموزش های لازم داده شود. یکی از رویکرد هایی که در زمینه توسعه مهارت ها و شناخت اجتماعی در ارتباط با افراد مبتلا به اختلال طیف درخودماندگی مورد استفاده قرار می گیرد داستان های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، افراد در خودمانده، داستان های اجتماعی
  • مهرناز کمیجانی صفحه 38
    بدون تردید نوع ارتباط مادر با کودک استثنایی از مهم ترین زمینه های پژوهش و مطالعه است. زیرا شخصیت فرد استثنایی، بازتابی از شخصیت والدین، به ویژه مادر می باشد. بر اساس نظریه دلبستگی، رفتار مادرانه و واکنش های مادر نسبت به فرزند تاثیر بسزایی نه تنها در دوره کودکی بلکه تاثیر ماندگاری در تمام مراحل تحول دارد. بنابراین یکی از عوامل بنیادی، نحوه پذیرش و برخورد مادر با معلولیت کودک است. طبق آمارهای موجود، حدود سه درصد از کل کودکان دارای معلولیت می باشند، لذا لزوم شناخت این کودکان و نحوه واکنش های روانی و عاطفی مادران و آموزش صحیح رفتار و کنار آمدن با این کودکان از ضروریات محسوب می شود. در این مقاله سعی شده است به انواع واکنش های معمول و پژوهش های انجام شده در این مورد پرداخته شود.
    کلیدواژگان: کودکان استثنایی، چالش های مادران
  • اسماعیل زارعی زوارکی، فاطمه جعفرخانی صفحه 45
    فن آوری اطلاعات و ارتباطات، یکی از مهم ترین فن آوری های کمکی در آموزش دانش آموزان دارای نیازهای ویژه است که مجموعه ای از فن آوری های مبتنی بر رایانه، شبکه های محلی، ملی و بین المللی را در بر می گیرد و در تبادل اطلاعات و برقراری ارتباط و تعامل نقش مهمی را ایفا می کند. به عبارت دیگر فن آوری اطلاعات و ارتباطات هم در ارائه خدمات آموزشی به دانش آموزان عادی و هم در ارائه خدمات آموزشی ویژه از اهمیت و ظرفیت های خوبی برخوردار است.این مقاله در راستای کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در کلاس درس به مباحثی چون تدریس انفرادی، یادگیری اکتشافی، ابزار تعامل، مدیریت و ارزشیابی پرداخته است.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، فن آوری کمکی، دانش آموزان دارای نیازهای ویژه
  • سوسن کشاورز صفحه 57
    آموزه های دینی اسلام تاکیدات خاصی بر جایگاه خانواده در امر تربیت فرزندان و نقش تاثیر گذار والدین در شکل گیری هویت فرزندان و توانمند ساختن آنان جهت کسب شایستگی های لازم در مسیر دست یابی به حیات طیبه دارند. با توجه به نارسایی های جسمی، ذهنی و رفتاری کودکان و دانش آموزان با نیازهای ویژه، تولد هر یک از این کودکان علاوه بر تحمیل بار هزینه های مادی و معنوی به جامعه، نیازمند سخت کوشی های چند جانبه خانواده جهت پاسخگویی به نیازها می باشد. قطعا تربیت این گروه از افراد در سنین مختلف رشدی از پیچیدگی های خاصی برخوردار است و تحقق مطلوب امر تربیت در راستای توانمند سازی این گروه از افراد نیازمند، دارا بودن بینش و معرفت لازم از سوی اولیاء و تعامل تنگاتنگ آنان با سایر متولیان امر تعلیم و تربیت در سطح جامعه می باشد. بدین منظور این مقاله تلاش دارد با بهره گیری از آموزه های دینی اسلام به تبیین جایگاه خانواده قبل از تولد جهت پیشگیری از تولد فرزند معلول و پس از تولد جهت چگونگی مواجهه مناسب در راستای توانمندسازی و به حداقل رساندن آسیب های جسمانی، اجتماعی و اخلاقی فرزند معلول در تعامل با نهادهای متکفل امر تعلیم و تربیت بپردازد.
    کلیدواژگان: خانواده، کودک با نیاز ویژه، آموزه های دینی اسلام، تربیت رسمی
  • سعید رحیمی صفحه 71
    امروزه توجه به آموزش مهارت های اجتماعی دانش آموزان با نیاز ویژه که مشکلاتی در ارتباطات اجتماعی و شیوه تصمیم گیری دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مسئله در نزد دانش آموزان ناشنوای هنرستانی در خور توجه است. یکی از فرآیندهای رشد اجتماعی در افراد، خودکارآمدی است. این مفهوم در نظریه رشد اجتماعی آلبرت باندورا، باور به توانمندی های فردی است که در تصمیم گیری های فرد برای آینده موثر است. از این رو به نظر می رسد آموزش خودکارآمدی برای دانش آموزان، به خصوص دانش آموزان ناشنوای هنرستانی می تواند میزان سازگاری و رشد تصمیم گیری های فردی را در آن ها افزایش دهد. دلایل اهمیت این موضوع برای مربیان و کارشناسان گروه آسیب دیده شنوایی، خلاءهای موجود و سرانجام ارائه راهکارهای گوناگون در جهت آموزش خودکارآمدی به دانش آموزان ناشنوایی که در تصمیم گیری برای انتخاب رشته یا شغل آینده دچار مشکلاتی هستند، قابل بحث و بررسی است.
    کلیدواژگان: آموزش خودکارآمدی، دانش آموزان ناشنوا، مهارت های اجتماعی
  • هادی زرافشان، حمید علیزاده صفحه 79
    پژوهش های مختلف نشان داده است که با وجود تمام فعالیت های انجام شده تقریبا 50 درصد از کودکان درخودمانده گفتار کاربردی را به دست نمی آورند. در مورد این افراد لزوم استفاده از روش های ارتباطی مکمل و جایگزین احساس می شود. یکی از برنامه های ارتباطی که برای آموزش کودکان درخودمانده استفاده می شود روش ارتباطی مبادله تصویر (PECS) است. این مقاله به بررسی پژوهش های منتشر شده در زمینه روش ارتباطی مبادله تصویر می پردازد.
    کلیدواژگان: در خودماندگی، مشکلات ارتباطی، روش های ارتباطی مکمل و جایگزین، روش ارتباطی مبادله تصویر (پکس)
  • صفحه 94
|
  • Batool Ahmadi, Fatemeh Shahabizadeh, Mohammad Khazaee Page 7
    For the purpose of analyzing the role of intermediary religious confrontation in connection with the styles of attachment toward God and emotional health, 240 parents (120 mothers and 120 fathers) having children with special disability were randomly selected in kooh sharestan Ghaen. The parents answered questions in regards to the criteria of styles of attachment towards God, positive and negative religious confrontation and also the criteria of emotional health. To analyze the direct and indirect effects of devotional styles and religious confrontation for any of the parents the sample of analytical line was used. The results showed that 1) the style of secure and mutual attachment God indirectly and with positive intermediary religious confrontation leads to the disorder decrease in the social funtion.2) the style of avoiding and ambivalant attachment towards God with the negative intermediary religious confrontation in fathers and mothers leading to an increase in the symptoms of masochism and in fathers only leading to an increase in insomnia and anxiety 3) In mothers, having the style of attachment secure God will, directly, lead to the reduction of anxiety and sleeplessness and also depression 4) Ultimately, the ambiralant to god leads to negative intermediary religious confrontation in mothers and in fathers either directly or indirectly leads to an increase in depression. Generally, taking into consideration the results, we can say that positive and negative religious confrontations in connection with the attachment styles to God play an intermediary role in connection with the styles of attachment to God and the mental health of parents having children with special disability.
    Keywords: Styles of attachment to God, Religious confrontation mental Health, Parents of Children with special Disability
  • Dr. Ghorban Hemati Alamdarloo Page 21
    The aim of this study is to overview the development of curriculum approaches for students with intellectual disabilities. The content of curriculum and delivering that content is one way of improving education for students with intellectual disabilities. For this reason consonance with development of curriculum approaches is necessary at the curriculum approaches for students with intellectual disabilities are finding better ways for preparing them for independent life in least restrictive environments. In this article, the curriculum approaches for students with intellectual disabilities and advantages and disadvantages of each approach have been investigated. The result showed that the new curriculum approach for students with intellectual disabilities is having access to the General Curriculum and the adoption of this approach by providing the conditions, necessary possibilities for its implementation, in the best possible way, will prepare the students with intellectual disabilities for independent living in the least restrictive environment.
    Keywords: approaches, Curriculum, Students with Intellectual Disabilities
  • Hadi Zarafshan, Akram Arsalani Page 31
    Impairment in appropriate social communication is among the characteristics of autistic people that affect their life. Teaching about social cognition before social skills training is crucial to solve this problem appropriately. One of the approaches that is used to develop social skills and social cognition in autistic people is Social stories.
    Keywords: Autism, social communication impairment, social Stories
  • Mehrnaz Komeyjani Page 38
    Without a doubt, the kind of communication that exists between a mother and her exceptional child is one of the most important fields of research about the exceptional education. The reason is that the personality of the exceptional individual is a reflection of the parent's personalities to the point that the foundation of attachment theory, motherly behavior and the mother's reaction towards the child has considerable influence not only during the childhood but also permanent affect during the entire development stages. Therefore, one of the fundamental factors is the mother's way of accepting and dealing with the child's disability. According to the current statistics, about three percent of the total number of children are disable. Therefore, the need for the identification of these children and their mother's way of emotional and psychological reaction and the proper training for treating these children is important. Therefore, the author of this article is making an attempt to make notice of all the common reactions and the conducted researches in this matter.
    Keywords: Exceptional children, Mother\'s Challenges
  • Ismaeel Zareee Zavareki, Fatemeh Jafar Khani Page 45
    Information technology and Intercommunication are two of the most important technical supports in teaching the students with special needs. It and Intercommunication are a collection of technologies based on computer, local, national and international networks and they lay an important role in exchanging information and establishing communication in providing especial educational services. In other words, Information technology and intercommunication are important in both providing educational services to normal students and also presenting special educational services. This article, in the direction of the application of information technology and intercommunication in the classroom, has dealt with issues such as tutoring, discovery learning, interaction tools, management and evaluation.
    Keywords: Information Technology, Student with Special need
  • Dr. Soosan Keshavarz Page 57
    Islamic teachings have special emphasis on the status of the family in the matter of educating children and the effective role of parents in the shaping of children's personality and empowering them to attain necessary merits to again access to the ideal life. Taking into account children and student's behavioral, intellectual and physical shortcoming, the birth of each of these children in addition to the imposition of the moral and materialistic expenses on the society, needs the family's multi-dimensional hardworking for responding to the needs. Definitely, training this group of individuals, requires having the necessary insight on the part of parents and their close interaction with other authorities in the sector of education at the society's level. For this purpose, there is an attempt in this article to take advantage of the Islamic teachings for the clarification of the family's status before the birth in order to stop the birth of a handicapped child and the proper method of facing such a problem for the purpose of empowering them and minimizing the physical, social and moral damages of handicapped child in the interaction with the guardian organizations of education.
    Keywords: Family, child with Special Needs, Islamic Teachings, Formal Teaching
  • Saeed Rahimi Page 71
    Today, paying attention to the student's social skills having special needs who have difficulties in social interaction and the decision making methods, is of a high importance. This issue is of a high importance among the hearing-impaired students at an institute. One of the social growth processes in individual is self-sufficiency. This concept in Albert Bandore's social growth theory is a belief in individual's empowerments which is effective in the individual's future decision making. Therefore, it seems that teaching self-sufficiency for students, especially an institute's hearing-impaired student can increase the amount of tolerance and individual's decision making growth in them. The reasons for the importance of this issue for the coaches and the experts in hearing – impaired groups, the existing vacuums and finally presenting different strategies in order to teach self-sufficiency to the hearing impaired students who are having difficulties in making decisions for the selection of their future field of studies or career, is the topic of discussion.
    Keywords: Self – Sufficiency_Hearing – impaired
  • Mr Hadi Zarafshan, Dr. Hamid Alizadeh Page 79
    Many researches show that approximately 50 percent of all autistic children never acquire functional speech. Using Augmentative and Alternative communication System (AAC) is necessary for these children. The Picture Exchange Communication system (PECS) is a communication program that has become widely used, especially with children with autism. This paper, reports the results of a review of the empirical literature on PECS.
    Keywords: Autism, communication problems, Picture Exchange communication System