فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال دوازدهم شماره 112 (دی 1391)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال دوازدهم شماره 112 (دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 5
  • بختیار نویدفر، پرویز شریفی درآمدی، کمال محبوبی صفحه 7
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه جرات آموزی گروهی بر افزایش میزان مهارت های اجتماعی دانش آموزان دبستانی با آسیب های شنوایی در شهر بوکان انجام شده است. ابتدا با استفاده از آزمون مهارت های اجتماعی، دانش آموزان دارای مهارت های اجتماعی پایین یعنی آنهایی که نمره پایین تر از 100 دریافت کرده بودند، تشخیص داده شدند. این افراد به عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. نمونه آماری این پژوهش شامل 30 نفر دانش آموز دارای آسیب های شنوایی بوده که به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش وکنترل تقسیم شدند. سپس برنامه جرات آموزی گروهی طی 10جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد و بعد از این دوره آموزشی، دوباره آزمون مهارت های اجتماعی روی هر دو گروه انجام شد. در نهایت، داده ها به وسیله آزمون تجزیه و تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده،گروه آزمایش عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل در آزمون مهارت های اجتماعی داشت. یعنی برنامه جرات آموزی گروهی در افزایش مهارت های اجتماعی و روابط اجتماعی غیرکلامی دانش آموزان دارای آسیب شنوایی موثر بود.
    کلیدواژگان: جرات آموزی گروهی، مهارت های اجتماعی، آسیب های شنوایی
  • سید حسین سیادتیان، مریم مستاجران صفحه 18
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای امید به زندگی و خوشبینی در دانش آموزان راهنمایی دختر ناشنوا و شنوای شهر اصفهان بود. روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. بر این اساس تعداد60 نفر از دانش آموزان دختر در مقطع راهنمایی (30 نفر دانش آموز ناشنوا و 30 نفر دانش آموز شنوا) به طور تصادفی انتخاب و پرسشنامه هشت سوالی جهت گیری به زندگی شیر و کارور (1985) و مقیاس خود گزارشی امید اسنایدر (1991) بزرگسالان را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر استفاده از شاخص های آمار توصیفی، آزمون T دو گروه مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته هانشان داد که تفاوت میانگین به دست آمده بین دو گروه در مقیاس امید برابر 04/7 بود که نشان از نمره بالاتر دانش آموزان شنوا از ناشنوا بوده است. علاوه بر این، تفاوت میانگین دو گروه در متغیر خوشبینی برابر 2 بود و نشان از نمره بالاتر دانش آموزان شنوا در مقیاس خوشبینی از دانش آموزان ناشنوا بوده است. از سوی دیگر نتایج آزمونt نشان داد که تفاوت بین دو گروه در متغیر های بین سن، امید به زندگی و خوش بینی معنادار است. بر اساس نتایج به دست آمده دانش آموزان ناشنوا در مقایسه با دانش آموزان شنوا آسیب پذیری بیشتری در متغیرهای امید و خوشبینی داشته اند و متعاقب این مسئله باید تحت خدمات روان شناختی و مشاوره ای قرار گیرند. ازآنجا که اعتقاد بر آن است که سازه های روان شناسی مثبت از جمله امید می تواند از افراد در برابر رویدادهای استرس زا حمایت کند، به نظر می رسد که تدوین و اجرای برنامه های پیشگیرانه برای دانش آموزان ناشنوا مفید فایده باشد. علاوه بر این یافته های مطالعات گوناگون نشان می دهد که خوش بینی اثر مطلوب روی سلامتی و رفتارهای سازشی دارد که در مقابله با موقعیت های استرس زا، افراد را یاری می کند و باید در گروه ناشنوا تلاش در جهت ارتقای آن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، خوشبینی، دانش آموزان ناشنوا
  • سمیه علیرضا مقدم بجستانی، علی اصغر نژاد فرید صفحه 27
    این پژوهش با هدف مقایسه هوش هیجانی در سه گروه نابینا، کم بینا و عادی انجام گرفت. از آنجایی که پژوهش حاضر به مقایسه هوش هیجانی در سه گروه افراد عادی، نابینا و کم بینا می پردازد از نظر گردآوری داده ها توصیفی و از نوع علی – مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان نابینا، کم بینا و عادی دانشگاه های شهر تهران بودند. از این میان مجموعا 63 نفر به تفکیک از هر گروه 21 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه هوش هیجانی بار- ان بوده است. برای بررسی فرضیه های پژوهش و تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه پژوهش از تحلیل واریانس (ANOVA) استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین مولفه هوش هیجانی و تمامی خرده مقیاس های آن در سه گروه نابینا، کم بینا و عادی تفاوت معناداری وجود ندارد. به نظر می رسد مدت زمان طولانی که افراد با معلولیت زندگی می کنند زمینه پرورش ابعاد عاطفی را می تواند ایجاد نماید، به علاوه قرار گرفتن در سنین جوانی و بالاتر و برخورداری از تحصیلات در سطوح بالا به عنوان عامل پرورش هوش هیجانی می تواند موثر باشد. به این ترتیب می توان نتیجه گیری کرد احتمالا ظرفیت های هوش هیجانی در موفقیت این افراد دخیل بوده و در مقایسه با سایر معلولیت ها توانمندی بالایی جهت مقابله با مشکلات ایجاد کرده اند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نابینا، کم بینا
  • علی صادقی سیاح صفحه 37
    اختلال یادگیری به گروه نامتجانسی از اختلال ها اطلاق می شود که به شکل مشکلات عمده در فراگیری و به کارگیری توانایی های گوش دادن، صحبت کردن، خواندن، نوشتن و استدلال یا محاسبات ریاضی آشکار می شود. اکثر کودکان با اختلال یادگیری دارای مشکلات اجتماعی هیجانی نیز می باشند که در درمان این کودکان باید به آن ها توجه ویژه شود. یکی از روش های موثر و کارآمد برای درمان کودکان با اختلال یادگیری هنردرمانی می باشد. اگر هنردرمانی همراه با کمک های آموزشی باشد علاوه بر مرتفع کردن مشکلات اجتماعی هیجانی کودکان، باعث پیشرفت تحصیلی آن ها نیز می شود. بنابراین مقاله حاضر به بررسی نقش و اهمیت هنردرمانی در درمان و سازگاری اجتماعی هیجانی و تحصیلی کودکان دارای اختلال یادگیری می پردازد.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، هنردرمانی
  • سکینه شرفی صفحه 45
    یادگیری یکی از مهارت های اساسی و پایه ای زندگی است که هم به زندگی رونق و دوام می بخشد و هم زندگی است که ضرورت یادگیری را به وجود می آورد. در دنیا شخص یا موجودی را نمی توان یافت که از ابتدایی ترین تا پیچیده ترین و تخصصی ترین رفتارها و عملکردهای فردی و اجتماعی خود را مدیون یادگیری نباشد. هر چه میزان یادگیری بیشتر و عمیق تر باشد در بهبود شرایط زندگی نقش موثرتری بازی می کند. با توجه به اهمیت موضوع یادگیری، در این مقاله، به شرایط موثر و مهم در یادگیری و برخی از وظایف والدین کودکان دارای اختلال یادگیری، درمان مشکلات یادگیری و جنبه های پیشگیری از آن اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، یادگیری، وظایف والدین
  • آناهیتا خضری صفحه 55
    تدریس هم سال یکی از راهبردهای آموزشی موثر به دانش آموزان دارای نیازهای ویژه در نظام آموزشی فراگیر است. آموزش فراگیر رویکردی مبتنی بر عادی سازی است و هدف آن آماده کردن فرد با نیازهای ویژه برای زندگی مناسب در جامعه می باشد. در آموزش فراگیر دانش آموزان دارای نیازهای ویژه در کلاس های درس عادی در کنار سایر دانش آموزان با استفاده از خدمات معلم رابط به عنوان تسهیل گر مشغول به تحصیل می شوند. در این راهبرد، یک دانش آموز (به عنوان آموزش یار) تجربه یادگیری را برای شاگرد دیگر (به عنوان آموزش گیرنده) تحت نظارت معلم فراهم می کند. در مقاله حاضر ضمن توصیف این راهبرد آموزشی، شکل ها، مزایا و روش های اجرای آن، به مخاطرات استفاده از تدریس همسال و نقش معلم در اجرای موفقیت آمیز آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: آموزش فراگیر، تدریس همسال، دانش آموزان دارای نیازهای ویژه
  • جان هگارتی ترجمه: دکتر اسماعیل زارعی زوارکی صفحه 61
    مبحث فن آوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش مدتی است که مطرح است و در آموزش ویژه نیز از آن یاد می شود ولی نکته اصلی الگوی کاربرد بهینه در کلاس درس و یا مدیریت در کاربری فن آوری است که در این مقاله به آن می پردازیم. کمک به گسترش مهارت های معلمان و کارکنان در کاربری فن آوری اطلاعات و ارتباطات در عمل کاری بس دشوار است. این کار به همان اندازه برای معلمان دشوار است که احساس کنند نقش مهمی در گسترش میزان و کیفیت فراهم آوری فن آوری اطلاعات و ارتباطات در مدارس دارند. مدارس و دانشکده ها مانند هر سازمان دیگری ساختاری منظم دارند و معلمان در آن انواع وظایف و نقش های مدیریتی را ایفا می کنند. یکی از این نقش ها رابط فن آوری اطلاعات و ارتباطات است که به طور مکرر به دنبال منابع تمام دانش های موجود و مخزن دسترسی به آن ها در این زمینه است. این مبحث برخی از مهارت ها و رویکردهایی را انعکاس می دهد که در پشتیبانی از گسترش فن آوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزاری در جهت برآوردن نیازهای تمام یادگیرندگان موثر است؛ همچنین به مهارت های بالای مدیریتی در فن آوری اطلاعات و ارتباطات می پردازد که همه معلمان در صورت استفاده به آن نیاز دارند. در واقع استفاده موفق از فن آوری اطلاعات و ارتباطات نیاز به ترکیب خاصی از تخصص هم در حیطه فنی و هم در حوزه آموزشی دارد.
    کلیدواژگان: آموزش ویژه، فن آوری اطلاعات و ارتباطات
  • صفحه 73
|
  • Bakhtiyar Novidfar, Dr.Parviz Sharifi Daramadi, Kamal Mahboobi Page 7
    This research was conducted for the Analysis of the effectiveness of Assertiveness training Group on the increase of Elementary student's social skills suffering from Hearing Damage in the city of Bookan.First, by using the social skills test, those students having low social skills whose scores were lower than 100 were recognized. These individuals were selected as samples and then were randomly divided into two testing and control groups. The statistical samples of this research included 30 students having hearing damage who were randomly selected into two equal number of testing and control groups.Then, the assertive training program was instructed in 10 sessions to the testing group and after it was finished, the same social skilling test was conducted on both groups.At the end, the analysis covariance test was analyzed.Based on the results, the testing group had a better performance compared to the control group in the social skills test which means the assertive training group was effective in increasing the social skills and social communications of mute students suffering from hearing damage.
    Keywords: Assertiveness training Group, Social Skills, Hearing Impairment
  • Seyyed Hassan Sedation, Maryam Mostajeran, Dr. Amir Ghamrani Page 18
    The purpose of this current research is to conduct a comparative analysis of hope and optimism between Normal intermediate female students and those suffering from hearing impairment in the city of Esfehan. The method of this research was a causal-comparative one. Base on this, 60 female students at the intermediate level(30 normal students and 30 hearing impaired ones) were randomly selected and They filled out the (1985) Carver and Share questionnaire having 8 items and the (1991) Schnider's adult self – reported hope standard. To analyze the data, in addition to using the statistical descriptive index, Pearson's coefficiency and the A test of the two independent groups were also utilized.
    Findings
    The difference in mean between the two groups in the hope scale was equal to 7.40 which indicated the normal students had a score higher than those having hearing impairment. In addition to this difference, the mean between the two groups, as for as the optimism variance is concerned, was equal to 2 indicating the normal students had a higher score in optimism compared to the hearing- impaired students.On the other hand, the results of the to test indicated that the difference between the two groups in regards to hope and optimism variances was, statistically, significant.Based on the results, the hearing- impaired students compared to the normal students were more vulnerable as far as hope and optimism are concerned.As a result, this problem should be treated by psychotherapy and counseling. Since there is this belief that positive psychology factors such as hope can protect people against stressful situations, it seems that conducting preventive programs for hearing impaired students can be useful. Additionally, the findings of different studies indicate that optimism has a desirable effect on individual's health and adaptive behavior which can help them during the stressful situations and it should be elevated among the hearing-impaired individuals.
    Keywords: Hope, optimism, Student with hearing Impairment
  • Somayeh Alirezaee Moghaddam Bajestani, Dr.Ali Asghar Asgharnejad Farid Page 27
    The purpose of this research was to compare emotional intelligence among three groups of the blind, those having little eyesight and the normal ones.The statistical pool of this research was the students from all the three categories at Tehran universities. Altogether 63 students were selected-21 people from each group using the available sampling method.The tool used in this research was Bar-On Emotional Intelligence Questionnaire. In order to study the research's hypothesis and analyze the data, as a result of the research's questionnaire, Anova variance Analysis was used. The results indicated that there is not any significant difference between the emotional intelligence index and all other sub categories among the three groups of the blind, those having little eyesight and the normal ones.As a result, it seems that having lived with a disability has created an environment that is suitable for the cultivation of emotional dimensions. Additionally, during young ages and beyond and also being highly educated could be effective as factors for the cultivation of emotional intelligence.Thus, we can conclude that emotional intelligence has, probably, been responsible for the success of these individuals and compared to other disabilities, it has created more empowerment to fight against the problems.
    Keywords: Emotional Intelligence, the Blind, Having Little Eyesight
  • Ali Sadeghi Sayah Page 37
    Learning disorder is a group of heterogeneous disorders that is manifested in major forms of learning and using abilities such as listening, writing and reasoning or mathematical calculations. Most learning disorder children have social and emotional problems too. Special attention should be given to the treatment of these children.One of the effective methods for the treatment of these children is art- therapy. If art-therapy is conducted along with the academic aids, in addition to the elimination of children's social and emotional problems; it will also advance the student's progress. Therefore, in this article, the focus is given to the analysis of the role and the importance of art therapy for the treatment and social, emotional and academic to clearance of those children who are suffering from learning disorders.
    Keywords: Learning Disorder, Art Therapy
  • Sakineh Sharafi Page 45
    Learning is one of the basic life skills. It can both sustain life and also create the necessity for learning. It is, practically, impossible to find anybody in the world who can do any individual or social tasks, no matter how easy or complicated, without learing. The more the degree or level of learning, the more it will have an effective role in life. Taking into account, the importance of the issue of learning, in this article, the effective conditions in learning and some of the responsibilities of parents having children with learning disorders, the treatment for learning problems and the preventive measures will be studied.
    Keywords: Learning Disorders, Learning, Responsibility of Parents
  • Anahita Khezri Page 55
    Peer is one of the effective educational strategies for teaching students having special needs in the learning comprehensive system. Comprehensive education is a phenomenon based on normalization and its goal is to prepare the individual with the special needs for a suitable life in the society. In the comprehensive learning students with special needs will attend normal classes studying next to other students, taking advantage of the teacher acting as a liaison between the normal student and the one with special needs. In this strategy, a student (as a peer) provides his own learning experiences for the other student (the one with special needs) under the supervision of the teacher. In the current article, while the educational strategy problems, advantages and its implementation methods are described, the dangers of using peer teaching and the teacher's role in the successful implementation of the strategy have also been brought to the attention.
    Keywords: Comprehensive education, Peer Tutoring, Students with Special need
  • Jan Hegarti Page 61
    The subject of information technology and communications in education has, for a while, been discussed and it has been brought up in the special education too, but the main point we are planning to discuss in this article is the optimal application in the classroom and or the management in the application of technology. In practice, helping to expand teacher's skills in information technology and communications is very difficult. This task is as tough for teachers who feel that they have an important role in the expansion of the quality of providing information technology and communication in schools. Schools and universities the same as other organizations have an orderly structure and teachers play management roles. One of these roles is the liaison between information technology and communications which is constantly looking for the existing knowledge and available resources. This study reflects some of the skills and approaches that are effective in support of the information technology and communication's expansion as tools for providing the needs of learners, it also deals with the high management skills in information who technology and communications, all teachers need them. In fact, the successful use of information technology and communications require a certain combination of specialty both technically and educationally.
    Keywords: Special Education, Information Technology, communications