فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال سیزدهم شماره 117 (تیر 1392)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال سیزدهم شماره 117 (تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحمت الله مرزوقی، نصر الله نوروزی، محمد اسماعیل نیکخو صفحه 5
    هدف پژوهش حاضر بررسی کیفیت زندگی شغلی معلمان مدارس استثنایی بود. بدین منظور از میان معلمان شاغل در مدارس استثنایی استان بوشهر در سال تحصیلی 90 - 1389، نمونه ای به حجم 160 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه کیفیت زندگی شغلی استفاده و روایی و پایایی آن محاسبه و تایید گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده نشان داد که به طور کلی، کیفیت زندگی شغلی معلمان مدارس استثنایی استان بوشهر در حد مطلوب بوده و در این بین، بیشترین میزان کیفیت مربوط به مولفه قانون گرایی در سازمان شغلی و کمترین میزان کیفیت نیز متعلق به مولفه تامین فرصت های بلاواسطه برای توسعه و استفاده از قابلیت های انسانی است. همچنین در مولفه های پرداخت منصفانه و کافی، محیط کار ایمن و بهداشتی و یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان شغلی تفاوت معنا داری در میزان کیفیت زندگی شغلی معلمان مرد و زن مدارس استثنایی وجود دارد، در حالی که بین مولفه های کیفیت زندگی شغلی معلمان مدارس استثنایی دارای سوابق خدمتی مختلف تفاوت معناداری مشاهده نگردید. به علاوه، یافته ها نشان داد که در مولفه های تامین فرصت رشد و امنیت مداوم و یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان شغلی، در بین معلمان با مدارک تحصیلی مختلف و در مولفه های محیط کار ایمن و بهداشتی و قانون گرایی در سازمان شغلی در بین معلمان دوره های مختلف تحصیلی تفاوت معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شغلی، مولفه های کیفیت زندگی شغلی، معلمان مدارس استثنایی
  • احمد محمودی صفحه 20
    هدف از این پژوهش، مقایسه عزت نفس و مهارت اجتماعی دانش آموزان ناشنوا و نابینا در مقطع راهنمایی تحصیلی شهرستان کرج در سال تحصیلی 89-88 است. به همین منظور تعداد 36 دانش آموز ناشنوا و36 دانش آموز نابینا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از طریق پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت و آزمون مهارت های اجتماعی مثبت و منفی یا سیاهه مهارت اجتماعی ایندر بیتزن و فوستر و با کمک رابط ناشنوایان و نابینایان، اطلاعات جمع-آوری گردید. سپس یافته های به دست آمده از طریق فنون آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده ها نشان دادند که عزت نفس در دو گروه دانش آموزان ناشنوا و نابینا متفاوت نیست. فرضیه پژوهشی دوم مبنی بر وجود تفاوت در مهارت های اجتماعی دانش آموزان ناشنوا و نابینا مورد تایید قرار نگرفت. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش رفتارهای مثبت مهارت اجتماعی، عزت نفس افزایش می یابد و بالعکس که نشان دهنده وجود رابطه مثبت معنادار بین رفتارهای مثبت مهارت اجتماعی و عزت نفس است
    کلیدواژگان: عزت نفس، مهارت اجتماعی، دانش آموز ناشنوا، دانش آموز نابینا
  • محمد مشهدی، عیسی هوشنگی ضمیر صفحه 29
    آمادگی جسمانی بخش مهمی از زندگی است که به طور کلی با ورزش، تغذیه مناسب و استراحت کافی حاصل می شود و مزایای بسیاری را در پی دارد. آمادگی جسمانی مناسب خطر ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی، مرگ و میر زود هنگام و چاقی را کاهش می دهد. عملکرد استخوان ها و ساختمان اسکلتی عضلانی را بهبود می بخشد و بر متغیرهای روان شناختی نظیر افسردگی، اضطراب، استرس و اعتماد به نفس اثر می گذارد. این در حالی است که در پژوهش های مختلف بیان شده است آمادگی جسمانی برای افراد کم توان ذهنی بیشتر از افراد عادی اهمیت دارد. با توجه به اهمیت موضوع، این مقاله بر آن است تا با مروری بر پژوهش های پیشین، کیفیت عوامل مختلف آمادگی جسمانی را در افراد کم توان ذهنی بررسی کند.
    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، تندرستی، دانش آموز کم توان ذهنی
  • محسن کردلو، زینب اسماعیلی، اسماعیل آزادی صفحه 38
    اختلال بیش فعالی به عنوان یک الگوی تکانشگری و بی توجهی توصیف شده است که غالبا قبل از 7 سالگی شروع می شود. پژوهشگران معمولا در تشخیص این اختلال از گزارش های معلمان استفاده می کنند. چرا که اکثر اولیا و مربیان به دلیل آشنا نبودن با ریشه ی مشکلات رفتاری و نیازهای عاطفی، رفتاری و آموزشی این کودکان معمولا در تعامل و آموزش آنها با مشکلات متعددی روبرو می شوند. هدف ارائه ی راه کارهای پیشنهادی برای تعامل مطلوب اولیا با کودکان بیش فعال در خانواده و معلمان در کلاس درس در رابطه با نیازهای تحصیلی خاص آنان، نقش بازی در کاهش اختلالات بیش فعالی، کلاس مناسب برای کودکان و آموزش مدیریت خشم می باشد.نتایج حاصل از پژوهش ها نشان می دهد که با وجود پیشرفت های زیست شناختی و پزشکی، والدین و معلمان که در تعامل زیاد با کودکان بیش فعال هستند، جایگاه و اهمیت ویژه خود را در ایجاد تمرکز، کاهش علائم تکانشگری به دور از هرگونه برچسب زدن به کودک و کنترل این اختلال دارند. این مقاله راهنمایی برای اولیا و مربیان در جهت بهبود عملکرد آنان در تعامل با کودکان بیش فعال است تا این کودکان بتوانند با بازخورد مناسبی که از تعامل با محیط و افراد آگاه دارند، استعدادهای خود را پرورش دهند، از توانایی های خود استفاده کنند و از موجودیت خود خشنود باشند.
    کلیدواژگان: اختلال، بیش فعالی، راهکارهای تعاملی، والدین و معلمان
  • محمد عاشوری، سیده سمیه جلیل آبکنار صفحه 49
    عدالت از آرمان های والای تمام جوامع بشری است. به نظر می رسد یکی از اساسی ترین راهکارها برای دستیابی به عدالت همه جانبه، تسهیل دسترسی همگان به آموزش و پرورش فراگیر، به عنوان یک تحول در نظام آموزشی باشد. هدف از برقراری آموزش فراگیر، جست و جو و درک نیازهای آموزشی برای تمامی دانش آموزان است، با این وجود تمرکز این نظام تحولی بر دانش آموزانی است که نسبت به طرد شدگی و محرومیت آسیب پذیرند یا نیاز به آموزش ویژه دارند. متخصصان تعلیم و تربیت به این نکته اذعان دارند که شرایط حاکم بر نظام آموزشی ویژه در شرایط کنونی نمی تواند پاسخگوی نیازهای آموزشی، روانی و اجتماعی دانش آموزان با نیازهای ویژه باشد. آنها بر این باورند که یک نظام آموزشی مبتنی بر جداسازی افراد بر اساس ناتوانی و نقایص آنها، بالطبع باعث سوق دادن این گروه افراد به سوی انزواطلبی می شود. شکاف حاصل از این نوع آموزش نه تنها دانش آموزان با نیازهای ویژه را از ارتباط با دانش آموزان عادی محروم می سازد، بلکه به شناخت نادرست آنها نیز منجر می شود. ایجاد بستری مناسب در جامعه که بتواند پذیرای دانش آموزان با نیازهای ویژه باشد، امری ضروری به نظر می رسد. لذا توجه به آموزش فراگیر و برنامه ریزی برای اجرای آن ضرورتی انکار ناپذیر است و بدیهی است که انجام این مهم باید هرچه زودتر آغاز گردد، تا این دانش آموزان برای زیستن در جامعه عادی، سازگاری بهتری داشته باشند. در این میان سهم زیادی از مسائل مربوط به این رویکرد تحولی، به آگاهی معلمان و مربیان از چگونگی این نظام آموزشی تخصیص می یابد. این مقاله به بررسی دیدگاه های بنیادی در آموزش دانش آموزان با نیازهای ویژه، فلسفه آموزش فراگیر، ارزش ها و باورهای بنیادی، تحلیل موانع و فرصت ها، مشکلات موجود و توصیه هایی در مورد آموزش فراگیر می پردازد.
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، آموزش فراگیر
  • وادلینگتون، وادلینکتون، پی ترجمه: دکتر مسعود سلیمی صفحه 61
    معلمان و والدین، موقعی که یک دانش آموز با هوش، عملکرد ضعیفی در ریاضیات دارد، سر در گم می شوند. پژوهش ها به ما می گویند که این گونه موارد، اغلب ناشی از ناتوانی یادگیری ریاضی است که به عنوان محاسبه پریشی نیز شناخته می شود. نویسندگان در این مقاله، انواع عمده محاسبه پریشی را تعریف و توصیف نموده اند. نویسندگان همچنین ویژگی های محاسبه پریشی را بیان کرده و توضیح داده اند که چرا ارزیابی و تشخیص محاسبه پریشی دشوار است. علاوه بر این در این مقاله، مشکلات زبانی، اضطراب ریاضی و سایر عواملی که ممکن است علت عملکرد ضعیف در ریاضیات باشد، بیان شده است. سبک های یادگیری کمی و کیفی ریاضی نیز مورد بحث قرار گرفته است. در پایان، نویسندگان، راهبردهای مداخله ای موفقیت آمیز تایید شده ای را که معلمان می توانند برای کمک به موفق شدن دانش آموزان دارای محاسبه پریشی، به کار گیرند، شرح داده اند.
    کلیدواژگان: محاسبه پریشی، ناتوانی های یادگیری، ناتوانی ریاضی، مشکلات یادگیری ریاضی
  • صفحه 73
|
  • Rahmatollah Marzooghi, Nasrollah Noroozi, Mohammad Esmaeil Nickhoo Page 5
    The purpose of this research is to analyze the work life quality of exceptional schools’ teachers. For this purpose, a sample of 160 teachers using the classified random sampling method across the Bushehr exceptional schools teachers in the academic year 2010-2011 was selected. To collect the data, work life quality questionnaire was used and its admissibility and reliability was calculated and confirmed. The results of the analysis of data indicated that, generally, work life quality of exceptional schools teachers in the province of Bushehr is desirable. Meanwhile, the highest quality rate belongs to the component of constitutionalism in the work organization and the lowest quality belongs to the component of immediate opportunities for development and using human capabilities. Also, as far as the fair and adequate compensation safe and healthy working environment and the social cohesiveness in the professional organization are concerned, there is a significant difference in the work life quality of male and female teachers in exceptional schools. However, there was not any significant difference between the components of work life quality of teachers in exceptional schools, having various service backgrounds. Additionally, the data showed that there is a significant difference between the work life quality of exceptional school teachers with various academic degrees as far as the component of safe and healthy work environment and constitutionalism in the professional organization are concerned.
    Keywords: Work Life Quality, Components of Work Life Quality, Exceptional Schools Teachers
  • Ahmad Mahmoodi Page 20
    The purpose of this research is compare self-esteem and social skills in deaf and blind students at the intermediate level in the city of Karaj during 2009-2010 academic years. For this purpose, 36 deaf and 36 blind students were selected using the simple random sampling method. The data were collected using Cooper Smith’s self-esteem questionnaire and the positive and negative social skills’ test or Inderbitzen and Foster’s list of social skills with the help of the blind and the deaf assistants. Then, the findings by using the skills of descriptive and inferential statistics and the SPSS software were analyzed. The results indicated that self-esteem in the groups of deaf and blind students were not different. The second theory of the research indicating the existence of a difference in the blind students’ social skills and the deaf ones were not substantiated. Also, as the social skill’s positive behavior is increased, self-esteem is increased as well and on the contrary, it indicates the existence of a positive significant correlation between the positive social skill’s behavior and self-esteem.
    Keywords: Self, Esteem, Social Skills, Deaf Student, Blind Student
  • Mohammad Mashhadi, Issa Hooshangi Zamir Page 29
    Physical fitness is an important aspect of life which can generally be achieved by exercise, appropriate nutrition and enough rest and it has a lot advantages. Proper physical fitness will reduce the risks of having vascular diseases, early death and obesity. It will also improve the bones and the muscular skeleton structure and it will affect the psychological variables such as depression, anxiety, stress and self-confidence (Khalaji, 2009). It has also been indicated that physical fitness is more important for mentally-retarded people than the normal ones. Taking into account this fact, there is an attempt in this article to study the previous researches by analyzing the quality of different physical fitness factors in mentally-retarded individuals.
    Keywords: Physical Fitness, Health, Mentally, retarded Student
  • Mohsen Kordloo, Zaynab Esmaeeli, Esmaeel Azadi Page 38
    Hyperactivity disorder has been described as impulsivity and the lack of paying attention which usually starts at the age of 7. Researches, usually, use the teachers’ reports to diagnose this disorder. Since most parents and teachers are not familiar with these students’ behavioral, emotional and educational problems, they, usually, face multiple problems interacting with these students. In this research, the goal is to present strategies for the proper interaction between parents and hyperactive children at home and the teachers in the classrooms in connection with the student’s peculiar academic needs, the role of play in the reduction of hyperactivity disorder and suitable classes for children and teaching them anger management. The results of the research indicated that despite the presence of biological and medical progress, parents and teachers having interaction with hyperactive children are still maintaining their special place and status in creating focus, the reduction of impulse without attaching any labels to the child and the control of this disorder. We hope that the outcome of this research will be a guide to parents and teachers in their interaction with hyperactive children so that our children can develop their talents through having the proper feedback as a result of interaction with the atmosphere and the informed people around them and use their capabilities and enjoy their existence.
    Keywords: Hyperactivity Disorder, Interaction Strategies, Parents, Teachers
  • Mohammad Ashoory, Seyyedeh Sommayeh Jalil Abkenar Page 49
    Justice is one of the top properties all over the world. It seems that one of the most basic strategies for accessing multilateral justice to be the facilitating of access to Inclusive education as a transition in the educational system. The purpose of establishing Inclusive education is the search for and understanding academic needs for all the students. However, the focus of this transitional system is on the students who are vulnerable against rejection and deprivation or need special education. Educational experts believe that the conditions ruling over the educational system can not accommodate the social, emotional and educational needs of the students with special needs under the current conditions. They believe that an educational system based on the separation of individuals according to their ability and disability will naturally end in pushing this group into isolation. The gap created as a result of this kind of educational system not only leads to the separation of students with special needs from mainstream students, but also misunderstanding them. The creation of a suitable environment in the in the society capable of admitting students with special needs is a vital issue. Therefore, paying attention to Inclusive education and planning for carrying it out is an inevitable necessity. It is, also, obvious that such a program should take place as soon as possible so that these students can be more tolerant living in a normal society. Meanwhile, a big portion of the problems related to this transitional approach, is related to the knowledge of these teachers and educators about the way this educational system works. This article deals with the fundamental views in the education of students having special needs, the philosophy of transitional education, fundamental values and beliefs, the analysis of opportunities, the current problems and recommendations for the transitional education.
    Keywords: Mainstreaming, Inclusive Education
  • Elizabeth Wadlington, Patrick Wadlington Page 61
    Teachers and parents are often perplexed when an intelligent student performs poorly in mathematics. Research tells us that this is often due to math disability, otherwise known as dyscalculia. The authors define dyscalculia and describe its major subtypes. Also, the authors describe characteristics of dyscalculia and explain why dyscalculia is difficult to assess and identify. In addition, the authors explore language difficulties, math anxiety, and other factors that may cause poor mathematical performance. They also discuss quantitative and qualitative mathematical learning styles and their effects on math performance. Last, the authors explain proven successful intervention strategies that teachers can use to help students with dyscalculia to succeed in mathematics.
    Keywords: Dyscalculia Learning Disability, math disability, math learning problems