فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال سیزدهم شماره 118 (امرداد 1392)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال سیزدهم شماره 118 (امرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جان بابا آقایی نژاد، سالار فرامرزی، احمد عابدی صفحه 5
    هدف کلی پژوهش، مطالعه و بررسی تاثیر یک دوره فعالیت منظم ورزشی بر عزت نفس دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر 9تا15 سال شهرستان لردگان در سال تحصیلی 1390 – 1389 بوده است. بدین منظور از بین 121 نفر دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر، تعداد 28 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش(7 نفر پسر و 7 نفر دختر) و کنترل (7 نفر پسر و 7 نفر دختر) به صورت تصادفی گمارده شدند. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ، به عنوان پیش-آزمون بر روی دو گروه اجرا شد. سپس فعالیت منظم ورزشی به عنوان برنامه مداخله ای به مدت دو ماه و هر هفته 3 جلسه (45 دقیقه ای) بر روی گروه آزمایش اجرا شد. پس از اتمام دوره مداخله، آزمون عزت نفس روزنبرگ بار دیگر بر روی دو گروه اجراشد. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس با بهره گیری از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل در میزان عزت نفس تفاوت معنادار آماری (001/0>p) وجود دارد که نشان می دهد، اجرای یک دوره فعالیت منظم ورزشی بر افزایش عزت نفس دانش آموزان گروه آزمایش موثر بوده است.
    کلیدواژگان: فعالیت منظم ورزشی، عزت نفس، دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • مریم سیف نراقی، سهیلا فریقی صفحه 14
    هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه نگرش اولیاء دانش آموزان دیر آموز در مورد معلمان فرزندانشان و بالعکس و نیز تعامل دانش آموزان دیرآموز با سایر دانش آموزان در مدارس عادی و رابطه چگونگی این تعامل با افت تحصیلی دیرآموزان است. این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش همبستگی انجام شده است. به این منظور، 30 نفر معلم دارای دانش آموز دیرآموز و 30 نفر از اولیا دیرآموزان از هر دوره تحصیلی ابتدایی و راهنمایی به شیوه تصادفی از میان 16 مدرسه دخترانه و پسرانه ناحیه یک آموزش و پرورش شهر زنجان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته «خودسنجی معلم» با تعیین ضریب محتوایی لاشه و «نظرخواهی از والدین» در زمینه ویژگی های دانش آموزان دیرآموز با تعیین پایایی و روایی بهره گرفته شد. روش های آماری مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها، آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون همبستگی اسپیرمن) است. یافته ها نشان می-دهد که بین افت تحصیلی دانش آموزان دیرآموز و وضعیت تعامل والدین آن ها با معلمان رابطه معنادار وجود دارد. معلمان «تعامل اولیاء با مربیان و فرزندان» و «تعامل دیرآموزان با سایر دانش آموزان» را به ترتیب با فراوانی نسبی 3/73 درصد و 80 درصد در حد ضعیف برشمرده اند و نتایج «نظر خواهی از والدین» نیز موید نامناسب بودن تعامل معلمان با آنهاست به طوری-که 3/63 درصد از والدین اظهار نموده اند که محیط یادگیری فرزندان دیرآموزشان، مشوق یادگیری نیست. در پایان پژوهش به منظور بهبود کیفیت فرایند آموزش و پرورش دانش آموزان دیرآموز در مدارس عادی دوره ابتدایی و راهنمایی، پیشنهادهایی شده است تا ارتقاء «کارآمدی معلمان در مواجهه با دیرآموزان» و«تعامل اولیا با معلمان و فرزندان» را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانش آموزان دیرآموز، تعامل اولیا و مربیان
  • قربان همتی علمدارلو صفحه 24
    هدف اصلی آموزش و پرورش دانش آموزان کم توان ذهنی عبارت است از رساندن آنها به یک استقلال نسبی فردی، اجتماعی و اقتصادی؛ به گونه ای که بتوانند ضمن احساس خود ارزشمندی، فرد مفیدی در جامعه باشند. تحقق این هدف مستلزم تدوین و ارائه برنامه های درسی مناسب برای کمک به گذار دانش آموزان از مدرسه به محیط کار و زندگی مستقلانه است. یکی از اقدامات اساسی در راستای دستیابی به هدف مذکور تدوین برنامه درسی کارکردی است. برنامه درسی کارکردی نوعی برنامه درسی است که مهارت های کارکردی مورد نیاز دانش آموزان کم توان ذهنی در محیط های خانه، کار و جامعه را به آنان آموزش می دهد. به همین دلیل در این مقاله پس از ارایه مقدمه ای کوتاه در مورد برنامه درسی کارکردی، به تعریف و اهمیت برنامه درسی کارکردی پرداخته شده است. سپس تاریخچه برنامه درسی کارکردی به طور خلاصه ارایه شده است و پس از بحث در مورد مولفه های اصلی طراحی برنامه درسی کارکردی برای دانش آموزان با کم توانی ذهنی، چند نمونه از برنامه های درسی کارکردی معرفی شده است و در پایان چگونگی آموزش برنامه درسی کارکردی مورد بحث قرار گرفته است
    کلیدواژگان: برنامه درسی کارکردی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • سیدمحسن اصغری نکاح، سارا کلانی، علی غنایی چمن آباد صفحه 36
    هدف این مقاله بررسی جایگاه بازی های رایانه ای با رویکرد زبان شناختی درهوشمندسازی مدارس برای دانش آموزان اختلالات ویژه یادگیری با تمرکز بر اختلال خواندن می باشد. مولفان می کوشند با اتخاذ رویکردی مبتنی بر پژوهش و توسعه و با استفاده از تجارب آموزشی و توان بخشی خود و همکاران، ضمن احراز ضرورت تولید و به کارگیری نرم افزارهای کاربردی در هوشمند سازی مدارس برای دانش آموزان دارای اختلالات ویژه خواندن و با تبیین جایگاه نرم افزارها و بازی آموزشی - رایانه ای تخصصی در مسیر ارایه خدمات و مداخلات تخصصی در حیطه اختلالات یادگیری در مدارس هوشمند، مسیر طراحی و کاربردسازی نرم افزار بازی های رایانه ای مبتنی بر رویکرد زبان شناسی را تشریح نموده و چالش ها و راهکارهای تلفیق آموزش و توا ن بخشی اختلالات خواندن با بازی های رایانه ای هدفمند و تخصصی را مورد بحث و واکاوی قرار می دهند. هوشمندسازی مدارس و استفاده از نرم افزارهای کاربردی در سطح مدارس جهت گیری نوینی است که در سال های اخیر از دغدغه های اصلی متولیان نظام تعلیم وتربیت ایران وبسیاری از کشورهای دیگر محسوب می شود.در این میان تجهیز مدارس به نرم افزارهای توان بخشی و آموزشی سودمند برای دانش آموزان دارای نیازهای ویژه چالش مضاعفی است که نیازمند تعامل متخصصان آموزش و توان-بخشی با متخصصان علوم رایانه و رسانه های نوین آموزشی است. از میان کودکان دارای نیازهای ویژه، دانش آموزان دارای اختلالات ویژه یادگیری، گروه قابل توجهی هستند که در مدارس عادی در حال تحصیل می باشند و ارایه خدمات توان بخشی و آموزش ویژه همواره آنها را با محدودیت ها و آسیب هایی مواجه ساخته است از جمله آن که برنامه های ترمیمی و جبرانی آن ها نیازمند فعالیت های تخصصی بین رشته ای و نیازمند صرف هزینه، اختصاص معلم تخصصی و خروج مکرر از کلاس درس است. این در حالی است که در مسیر هوشمند سازی مدارس، به کارگیری فن آوری های نوین رایانه ای می تواند ضمن به حداقل رساندن این آسیب ها و محدودیت ها، کارایی و ضریب بهبودی اختلالات را نیز افزایش دهد. شایان ذکر است بازی های آموزشی رایانه ای و نرم افزارهای کاربردی که براساس نظریات نوین آسیب شناسی اختلالات یادگیری طراحی می شوند، قادرند مشکلات واج شناختی و صرف ونحو و درک مطلب و سرعت خواندن دانش آموزان دارای اختلال یادگیری را تحریک نموده و غنی سازند و در نتیجه به عنوان یک بسته کمک آموزشی در بستر مدرسه، دشواری و حجم فعالیت مربی آموزش ویژه و معلم مدارس عادی را می کاهد و فرصت تکرار و تمرین و مهارت ورزی را در بستر بازی و سرگرمی برای دانش آموز دارای اختلال یادگیری فراهم آورند.
    کلیدواژگان: بازی های آموزشی، رایانه ای، اختلالات ویژه یادگیری، اختلال خواندن، رویکرد زبان شناختی
  • سعید تقی زاده، نسیم نعمتی، رحیم تقی زاده صفحه 49
    نابینایان از جمله افراد ناتوان حسی هستند که به علت فقدان حس بینایی دچار مشکلات زیادی در یادگیری و شناخت می باشند. متخصصان معتقدند، 80 درصد آموخته های کودکان به کمک حس بینایی حاصل می شود. بنابراین افراد نابینا نمی توانند مانند افراد عادی چیزی را به طور اتفاقی و ضمنی یاد بگیرند. ولی با آموزش مناسب می توان سطح پیشرفت این کودکان را به اندازه ای افزایش داد، که با کودکان بینا برابر شوند. به خصوص این که این افراد به سایر حواس خود، مخصوصا شنوایی و لامسه بیشتر متکی بوده و از دقت، توجه و کنجکاوی زیادی برخوردارند. نقش اصلی در پیشرفت توانایی ها و استعدادهای نابینایان بسته به استفاده بهینه از ابزارها وروش های مناسب آموزشی است. با توجه به این که هنر گرافیک یکی از ابزارهای است که نابینایان می توانند به کمک آن به راحتی با تصاویر و نوشته ها ارتباط برقرار کنند، در این پژوهش برآنیم به بررسی و توصیف هنر گرافیک پرداخته و با ارائه راهکارهایی جهت کاربردی کردن آن برای نابینایان، زمینه را برای رشد و شکوفایی هر چه بیشتر این افراد فراهم نماییم.
    کلیدواژگان: نابینایان، گرافیک، مهارت های شناختی
  • سمیه نصیرزاده صفحه 56
    بخش بزرگی از دانش آموزان دارای نیازهای آموزشی ویژه، دانش آموزان مبتلا به فلج مغزی هستند. فلج مغزی (CP) اختلالی است که بر حرکت و وضع اندامی بدن تاثیر می گذارد. این اصطلاح در خصوص دانش آموزانی به کار می رود که دارای اختلال های ارتباطی، حسی، هوشی و حمله صرع هستند. بیشتر این دانش آموزان، هماهنگی حرکتی ضعیفی دارند که باعث می شود به خوبی نتوانند حرکات ظریف خود را کنترل کنند. از آنجا که این دانش آموزان دارای معلولیت های متعدد هستند، همان روش ها و تجهیزاتی که برای دانش آموزان آسیب دیده بینایی یا شنوایی، دارای مشکلات گفتاری، ناتوانی یادگیری، اختلال رفتاری یا کم توان ذهنی به کار می رود، در اینجا نیز لازم می آید. دانش-آموزان مبتلا به فلج مغزی، تنها در صورتی یاد می گیرند و به موفقیت نائل می شوند که برای آموزش آنها از روش ها، تجهیزات و فن آوری های مناسبی استفاده شده باشد. آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد امکان استفاده از فن آوری های آموزشی مناسب برای دانش آموزان مبتلا به فلج مغزی است.
    کلیدواژگان: دانش آموزان مبتلا به فلج مغزی، فن آوری های کمکی و آموزشی، آموزش و یادگیری
  • نورا شیلدز، نیکولاس اف تیلور ترجمه: حجت الله سیاوشی صفحه 68
    این پژوهش، آزمایشی کنترل شده با گروه بندی تصادفی و پنهان و ارزیاب های مستقل بود. شرکت کنندگان شامل 23 نوجوان دارای نشانگان داون (17 پسر، 6 دختر، میانگین سن 6/1+5/15 سال) که به طور تصادفی در دو گروه آزمون(11=n) و گروه کنترل(12=n) قرار گرفتند. برنامه تمرینات مقاومتی پیشرونده، از 6 تمرین با وزنه تشکیل شده بود، که 2 بار در هفته و برای مدت 10 هفته انجام شد. شرکت کنندگان 3 ست(دوره) با 12 تکرار از هر تمرین را انجام می دادند و یا تا زمانی که آنها به خستگی می رسیدند. گروه کنترل هم فعالیت های عادی خود را انجام می دادند. نتایج اندازه گیری نشان داد در ابتدا و بلافاصله بعد از پژوهش، قدرت عضلانی(یک تکرار بیشینه)، زمان آزمون پله و تکلیف چیدن قفسه ها (GST) اندازه گیری شد. یافته های پژوهش نشان داد به میزان نتیجه می توان گفت قدرت عضلانی اندام های تحتانی گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافته بود. اما هیچ تفاوت معناداری بین گروه ها از نظر قدرت عضلانی اندام های فوقانی یا عملکرد جسمی وجود نداشت. تمرینات مقاومتی پیشرونده، ورزشی ایمن و قابل اجرا است که می تواند قدرت عضلانی اندام های تحتانی را در نوجوانان دارای نشانگان داون بهبود ببخشد
    کلیدواژگان: ورزش، کارآزمایی بالینی، تمرینات مقاومتی، نشانگان داون
  • صفحه 75
|
  • Johnbaba Aghaeenezhad, M.A. Salar Faramarzi Ahmad Abedy Page 5
    The general purpose of this research is to study and analyze the effects of a period of regular exercise activities on the self-esteem of educable students suffering from metal retardation aging 9-15 in the city of Lordegan in academic year of 1389-1390. For this purpose 28 students were randomly selected from a group of 121 educable mentally retarded students. They were randomly divided into two experimental (7 boys and 7 girls) and controlled (7 boys and girls) groups.The method of research was experimental with the pre-test and post-test plans for the controlled group. The Rosenberg self-esteem questionnaire was administered as a pre-test on two groups. Then the period of regular exercise activities was administered on the experimental group as an intervention program for two months involving 3 sessions per week for a period of 45 minutes per session. After the end of the intervention period, the Rosenberg self-esteem test was once again administered on both groups. The attained data was analyzed using the method of co-variance analysis and SPSS software. The findings showed that there was a significant statistical difference (P < 0.001) in the performance of the experimental group and the controlled) one as far as self-esteem is concerned and it indicates that administering a period of regular exercise activities in the experimental group was effective to increasing the students’ self-esteem.
    Keywords: Regular Exercise Activity, Self, Esteem, Students, Mental Retardation, Educable
  • Maryam Sayf Naraghi Sohayla Farighi Page 14
    The purpose of this research is to analyze the views of slow-learning students’ parents about their children’s teachers and vice versa and also the slow-learning students’ interaction with other students in regular schools and the correlation of the academic drop among slow-learning students. This research is functional type with a correlational method. For this purpose, 30 teachers having slow-learning students and 30 parents of slow-learning students from the elementary and intermediate levels were randomly selected from among 16 girls and boys schools in Zanjan’s school district 1. To collect the data, a questionnaire made up by the researcher (teacher’s self assessment) with the determination of content coefficiency Lashe and (parents’ opinion polling) in the area of slow-learning students’ characteristics with the final and admissibility determination was utilized. The statistical methods used for the analysis of the data, is the descriptive statistics and deductive statistics (Spearman Coefficiency Test).The data show that there is significant correlation between the academic drop between the slow-learning students and the parents’ interaction with the teachers. Teachers have considered “the interaction of parents with teachers and students” and “The interaction of slow-learning students with other students” to have a consececutive relative frequency of 73/3% and 80% towards being weak and the results of “parents’ opinion polling” indicates the lack of improper interaction of teachers with them as such that 63/3% of the parents have indicated that the learning atmosphere of slow-learning children does not encourage learning.At the end of the research, to improve the quality process of educating slow-learning students in regular elementary and intermediate schools, some recommendations have been given in order to elevate “The teachers’ efficiency visa vis the slow learners and “The interaction of the parents with the teachers and the students”
    Keywords: Academic drop, Slow, learning students, Interaction between parents, teachers
  • Ghorban Hemati Alamdarloo, Assistant Professor At University Of Shiraz Page 24
    The main goal of education of students with intellectual disabilities is guiding them toward personal, social and economic independence, so that they can feel valuable and useful person in society. Realization of this goal requires the development of appropriate curriculum and educational programs to help students transition from school to work and independent life. One of the fundamental steps to reach the mentioned goal is developing a functional curriculum. a functional curriculum is a curriculum that teaches a functional skills for student with intellectual disabilities that they needed to function in home, work and social settings. Therefore, this paper presents a brief introduction about functional curriculum, then definition and importance of functional curriculum is presented. Also a brief history of functional curriculum is presented and then main components of designing of functional curriculum are discussed. Moreover we represented several example of functional curriculum that available for student with intellectual disabilities. Finally training of functional curriculum is being discussed.
    Keywords: functional curriculum, student with intellectual disabilities
  • Seyyed Mohsen Asghari Nekah Sara Kalani, M.A. Student In Educational Psychology Ali Ghanaee Chaman Abad Page 36
    The purpose of this article is to analyze the status of computer games with a linguistic approach in making schools smart for the students suffering from learning disorders with a focus on reading disorder. The authors will try to adopt an approach based on research and development and use their own and their colleagues’ educational and rehabilitation experiences. They also try to discuss the idea of using practical software in making schools smart for the students who suffer from reading disorder and by explaining the status of software's and educational-computer games geared towards specialized services in the area of learning disorders in smart schools in order to describe the designing and using the software for computer games in connection with linguistics and discuss the challenges and the strategies of learning and rehabilitation disorders in reading by taking advantage of computer games. Making schools smart and using functional software at the schools’ level is a new approach which has become one of the main concerns of Iran and some other countries’ guardians of education. Therefore, making schools equipped with useful rehabilitation and educational software's for students with special needs is an extra challenge that requires the interaction of the education and rehabilitation experts with the experts in computer sciences and new educational media.Among children having special needs, there is a significant group who is studying in regular schools and presenting them with special educational and rehabilitional services makes it face limitations and harms. For example, their remedial and compensatory programs need. Technical activities and requires spending extra cost, hiring technical teacher and leaving the classroom repeatedly. And this is while in the direction of making schools smart, using new computer information technology can both minimize these damages and limitations and at the same time increase the efficiency and the improvement coefficiency of disorders.It is important to mention that computer educational games and functional software that are designed based on the new ideas in pathology of learning disorders are able to solve problems of etymology, grammar, comprehension and reading speed in students having learning disorder and as a package of teaching aid in the schools to decrease the difficulties and the volume of the activities for both the special teacher and also the regular one. By doing so, the opportunity for repeating the exercises and teaching those skills disguised as computer games are provided for students suffering from learning disorder.
    Keywords: Educational games, Computerized, Special learning disorder, Reading disorder, Linguistics approach
  • Saeed Taghizadeh, Nasim Nemati, Rahim Taghizadeh Page 49
    The blind suffer from sense disability. As a result of the lack of visual sense, they have many problems in learning and cognition. Experts believe that 80% of what children learn is possible through having visual sense. Therefore the blind can not learn things spontaneously the way normal people do. However, with the proper education it is possible to increase the level of progress in these children so much that they can be equal to normal children especially because these children are more dependent on their other senses especially listening and touching; they are also capable of being more attentive and curious. The main role in the progress of the blind’s abilities and talents depends on the optimum use of tools and suitable educational methods. Since graphic art is one of the tools that the blind can rely on to easily communicate with picture and writings, in this research, we are trying to analyze and describe graphic arts and recommend strategies to make them applicable for the blind and provide the opportunity for these individuals to blossom and grow more and more.
    Keywords: The blind, Graphic, Cognitive art
  • Somayeh Nasirzadeh Student Page 56
    The huge number of the students having special academic needs is suffering from cerebral palsy. Cerebral palsy is a disorder that affects the body’s shape and movement. This terminology is used for those students that have communication, sensory, intelligence and epilepsy problems. Most of these students have poor moving co-ordination which means they cannot have any control over delicate movements of their bodies. Since the students with cerebral palsy have multiple disabilities, not only they need special equipment and facilities, they also need the same methods and equipment that are needed for students suffering from blindness, deafness, speech impediment, learning disability, behavioral disorder or mental retardation. Students suffering from cerebral palsy can learn and achieve success only if proper methods, equipment and information technology are used. In this article, the possibilities of using proper educational information and technology for students suffering from cerebral palsy been explored
    Keywords: Students Suffering from Cerebral Palsy, Educational Information Technology Aides, Distance Learning
  • Nora Shields, Nicholas F. Taylor Page 68
    This research is a controlled test with a random and hidden group. The evaluations for this test were independent. The participant: included 23 young adults suffering from Down syndrome (17 boys and 6 girls with an average age of 15.5 + 1.6) who were randomly put into two groups: The test group (n = 11) and controlled group (n = 12). The progressive tolerance exercises having 6 loaded exercises which were performed 2 times a week for 10 weeks. The participants performed 3 sets of exercises repeating each exercise 12 times or until they get tired of doing so. The controlled group would also do its own activities. The results of the measurement showed that in the beginning and immediately after the research, the muscular power (the maximum repeat) the time of step testing and Grocery Shelving Task (GST) was measured. The findings of the research showed that the muscular strength of the lower members of the test compared to the controlled group had improved. However, no significant difference was seen between the groups as far as the muscular strength of the upper body and the performance of lower body are concerned progressive tolerance practices are safe and doable exercises that can improve lower muscular strength in young adults suffering from Down syndrome
    Keywords: Exercise, Clinical proficiency, Tolerance exercise, Down syndrome