فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال چهاردهم شماره 123 (فروردین و اردیبهشت 1393)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال چهاردهم شماره 123 (فروردین و اردیبهشت 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ماریه دهقان منشادی، سیده لیلا بحری، زبیده دهقان منشادی صفحات 5-12
    با توجه به اثرات مثبت حمایت اجتماعی و تاب آوری بر انطباق مثبت و رشد فرد در شرایط مشکل، هدف از اجرای این پژوهش بررسی نقش پیش بینی کنندگی تاب آوری و حمایت اجتماعی در سلامت روانی والدین کودکان نابینا و ناشنوا است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه والدین کودکان ناشنوا و نابینا، در شهر شیراز بود. برای انتخاب آزمودنی ها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. به این ترتیب که تمامی والدین کودکان ناشنوا و نابینا مشغول به تحصیل در مدارس نابینایان و ناشنوایان که به ترتیب شامل 72 و 59 نفر بودند، مورد آزمون قرار گرفتند. والدین به پرسشنامه های حمایت اجتماعی، تاب آوری و سلامت روانی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که حمایت اجتماعی و تاب آوری با سلامت روانی والدین کودکان ناشنوا و نابینا رابطه دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که حمایت اجتماعی و تاب آوری به طور معنی داری قادر است تا سلامت روانی آنان را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تاب آوری، سلامت روانی، والدین کودکان نابینا و ناشنوا
  • سرور یکتاخواه، معصومه علامه، رضا گرجی صفحات 13-19
    هدف از این پژوهش بررسی میزان سلامت عمومی و کیفیت زندگی مادران دارای فرزند اوتیسم براساس یافته های قبلی و اطلاعات موجود می باشد. از این رو تعداد 35 نفر از مادران دارای دانش آموز مبتلا به اختلال اوتیسم درمدارس استثنایی شهریار در سال تحصیلی 92-91 پرسشنامه سلامت عمومی GHQ وکیفیت زندگی را تکمیل نمودند. نتایج با نرم افزار SPSS تحلیل شد. یافته ها نشان داد که مادران در خرده مقیاس افسردگی کمترین میانگین را کسب نموده اند، در عملکرد اجتماعی از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند. بر اساس پنج فرضیه پژوهش میان میزان تحصیلات مادران، سن و سلامت عمومی آنان رابطه ی معناداری وجود ندارد و میان نمره کل و خرده مقیاس های کیفیت زندگی و میزان تحصیلات مادران وسن آنان رابطه ی معناداری وجود ندارد و در آخر میان خرده مقیاس های سلامت عمومی و خرده مقیاس های کیفیت زندگی رابطه ی معنادار وجود دارد و در تمامی آن ها این رابطه ها منفی و معکوس گزارش می شود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر و پژوهش هایی که در گذشته انجام گرفته است سلامت روانی در کیفیت زندگی مادران دارای فرزند اتیسم تاثیر گذار بوده و در این راستا ارائه خدمات مشاوره ای مناسب حائز اهمیت خواهد بود.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، کیفیت زندگی، اختلال اتیسم
  • محمد نریمانی، سجاد بشرپور، سجاد علیمردانی صومعه صفحات 20-28
    کودکان ناشنوا مشکلات سازگاری زیادی در مقایسه با سایر کودکان استثنایی دارند، با توجه به این موضوع هدف این پژوهش، مقایسه عزت نفس و شادکامی در دانش آموزان ناشنوای مدارس تلفیقی و ویژه بود. روش این پژوهش علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان ناشنوای مقطع راهنمایی مدارس تلفیقی و ویژه (استثنایی) شهر تبریز در سال 92-91 تشکیل دادند. تعداد 25 دانش آموز ناشنوای مدارس تلفیقی و 25 دانش آموز ناشنوای مدارس ویژه که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، در محل تحصیل و به صورت انفرادی به پرسش نامه های عزت نفس کوپر اسمیت و شادکامی آکسفورد پاسخ دادند، برای تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که در متغیر عزت نفس، بین دانش آموزان ناشنوای مدارس تلفیقی و ویژه تفاوت معناداری وجود ندارد. اما در متغیر شادکامی بین دانش آموزان ناشنوای مدارس تلفیقی و ویژه تفاوت معناداری مشاهده شد، به این صورت که میانگین نمرات شادکامی دانش آموزان ویژه (استثنایی) بیشتر از دانش آموزان تلفیقی بود. این نتایج اثر پذیری شادکامی دانش آموزان ناشنوا از وضعیت و حالت مدارس را آشکار کرده و می تواند تلویحاتی برای برنامه ریزی های مناسب برای آموزش و پرورش استثنایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان ناشنوا، مدارس تلفیقی، مدارس ویژه، عزت نفس، شادکامی
  • صدیقه صفایی صفحات 29-35
    زمینه
    روانشناسان بر روابط کودکان با کسانی که مراقبت از آنها را به عهده دارند تاکید نموده و این کنش های متقابل را اساس عمده رشد عاطفی، شناختی و اجتماعی قلمداد کرده اند. در واقع سلامت تحولی فرد در هردوره، معلول عواملی است که یکی از ارزشمندترین این عوامل در دوره حساس زندگی ایمنی دلبستگی می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان سبک دلبستگی و رشد اجتماعی در کودکان نارساخوان و عادی شهر سمنان انجام شده است.
    روش کار
    نمونه مورد بررسی شامل 30 دانش آموز پسر نارساخوان و 30 دانش آموز پسر عادی پایه چهارم و پنجم ابتدایی بودند. کودکان نارساخوان از مراکز اختلالات یادگیری و کودکان عادی به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز دبستان های شهرستان سمنان گزینش شدند. به منظور اندازه گیری سبک دلبستگی و رشد اجتماعی از مقیاس سبک دلبستگی رونقی و مقیاس رشد اجتماعی وایلند استفاده شد و جهت تعیین هوشبهر شرکت کنندگان جهت ورود به نمونه پژوهشی نیز از آزمون هوش ریون کودکان بهره برده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که رابطه مثبتی میان سبک دلبستگی ایمن و رشد اجتماعی در هر دو گروه وجود دارد. همچنین بین سبک دلبستگی اضطرابی و رشد اجتماعی در هر دو گروه و دلبستگی اجتنابی و رشد اجتماعی در دانش آموزان عادی رابطه منفی دیده شد. تفاوت معناداری از لحاظ سبک دلبستگی، رشد اجتماعی و رابطه این در دو گروه مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که سبک دلبستگی می تواند رشد اجتماعی را در هر دو گروه نارساخوان و عادی پیش بینی کند؛ به گونه ای که دلبستگی ایمن با رشد اجتماعی بیشتر همراه است.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، رشد اجتماعی، نارساخوانی
  • محمد رحمان پور صفحات 36-48
    کم شنوایی یکی از ناتوانی های رایج در میان کودکان به شمار می رود که علاوه بر ایجاد مشکلاتی برای کودک در زمینه شخصی و اجتماعی و یادگیری، مسائلی را نیز برای والدین در زمینه چگونگی پرورش آنها به وجود می آورد که برای برون رفت از این مسائل، بایستی برنامه ها و مداخلات پیشگیرانه انجام گیرد. هدف از این نوشتار این بود که با استفاده از روش تحلیلی- استنباطی، ضمن تشریح کم شنوایی و علل مرتبط با آن، مسائل مربوط به الگوی فرزند پروری والدین در پرورش کودکان کم شنوا بررسی شده و راهکارهایی برای مواجهه با این مسائل توصیه شد. طبق نتایج، معمولا والدین در مواجهه با کودکان کم شنوا از دو الگوی فرزندپروری مسئولانه و کناره گیرانه تبعیت می کنند. الگوی اول با پذیرش و تلاش در جهت کاهش مشکل همراه می باشد اما الگوی دوم، عدم پذیرش و عدم تلاش در جهت حل مشکل را به همراه دارد. راهکاهای ارائه شده در این نوشتار شامل دو دسته بود. اولی، شامل توجه جدی به اجرای برنامه غربالگری شنوایی و انجام مشاوره های قبل از ازدواج به عنوان پیشگیری اولیه و دومی، مشاوره با والدین کودکان کم شنوا در خصوص نحوه پرورش آنان، به عنوان پیشگیری ثانویه می باشد
    کلیدواژگان: الگوی فرزندپروری، کم شنوایی، راهکار
  • گیتا موللی صفحات 49-56
    پاییز سالجاری جهت گذراندن دوره تکمیلی برنامه مامان غازه(برنامه فرانک در ایران)و اخذ مجوز رسمی آن به مرکز تارالی در ملبورن استرالیا سفر کردم.تارالی و کیفیت خدمات موجود در آن برای کودکان کم شنوا به گونه ای مرا مسحور خود کرد که به لطف خدا در همه دیگر برنامه های آن شرکت نمودم و سری به همه دیگر مراکز موجود زدم.با توجه به کیفیت بالای خدمات موجود در استرالیا برای کودکان کم شنوا و با آرزوی ایجاد چنین شرایطی برای همه کودکان کم شنوای میهنمان گزارش سفر خود را برای اطلاع همه علاقمندان به روی کاغذ می آورم.این گزارش در چند قسمت تهیه شده است که هر بخش آن مربوط به خدمات ویژه ای برای کودکان کم شنواست.
    کلیدواژگان: کودکان، کم شنوایی، استرالیا
  • رحیم مرادی، اسماعیل زارعی زوارکی صفحات 57-65
    افزایش روزافزون استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات تحولی عظیم را در تمام حوزه ها و از همه مهم تر حوزه آموزش ویادگیری نوید می دهد. در دهه های اخیر رویکردهای سنتی یادگیری با ظهور فناوری های جدید یادگیری نظیر چندرسانه ای ها، فرا رسانه ها و ارتباطات از راه دور دستخوش تغییرات اساسی شده است. امروزه در بیشتر کشورها اقدامات بسیاری برای استفاده از فناوری های نوین در امر آموزش ویژه انجام شده است. لذا می توان گفت که فن آوری چندرسانه ای به عنوان یک روش فعال و نوین آموزشی با قابلیت هایی همچون بکارگیری چند حس در فرایند آموزش، درگیرساختن یادگیرنده، منعطف ساختن محیط یادگیری، توجه به نیازهای خاص کودکان اوتیسم، به شیوه موثری بر روی مهارتهای اجتماعی کودکان اوتیسم اثرگذار می باشد. از آنجا که یکی از ویژگی های اغلب این کودکان در برقراری ارتباط اجتماعی و همچنین ناتوانی مهارت اجتماعی در آموزشگاه و مدارس است. بنابراین آموزش این مهارتها به صورت چندرسانه ای باعث می شود این افراد مهارت های ارتباطی و اجتماعی کافی را کسب کنند و بتوانند اعتماد به نفس پیدا کنند و خود را دست کم نگیرند. شواهد نشان می دهد که در مدارس ویژه کودکان استثنایی برنامه های آموزشی و پرورشی رایج بیشتر بر بعد مهارت های تحصیلی و آموزشی تاکید می ورزند و وقت و هزینه کمتری صرف آموزش مهارت های اجتماعی کودکان و دانش آموزان استثنایی می شود و در نتیجه این کودکان در کسب مهارت های اجتماعی با برخی کمبودها مواجه اند، لذا پیشنهاد می شود آموزش مهارت های اجتماعی به صورت چندرسانه ای نیز جزء برنامه های آموزشی قرار گیرد. در این مقاله پس از معرفی ویژگی های دانش آموزان دارای اختلال طیف اوتیسم، به مهارت های اجتماعی این دانش آموزان و آموزش آنها پرداخته و در پایان نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش دانش آموزان دارای اختلال طیف اوتیسم با تاکید بر چندرسانه ای آموزشی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اتیسم، مهارت اجتماعی، فن آوری چند رسانه ای
|
  • Marieh Dehghan Manshadi, Seyedeh Leila Bahri, Zobeydeh Dehghan Manshadi Pages 5-12
    According to positive effects of social support and resiliency on positive adjustment and individual''s development in problematic positions، the purpose of this research was to investigate the effect of predicting resiliency and social support in general mental health in parents of deaf and blind children. The sample population was all of the parents of deaf and blind children in Shiraz in this research. All the parents of deaf and blind children who educated in special school that included 72، 59 persons were be assessed convenience sampling. They answered social support، general mental health، and resiliency questionnaires. Results showed that resiliency and social support are related with general mental health in parents of deaf and blind children. Also، analysis of regression showed that social support and resiliency significantly predict their general mental health.
    Keywords: Resiliency, Social support, General Mental Health, Blind, Deaf Parents
  • Soroor Yektakhah, Masomeh Allameh, Reza Gorji Pages 13-19
    The aim of this study was to evaluate of Effectiveness of rate of General Health and Quality of Life of Mothers with Autism child on based on previous lectures. For this purpose The 20 people of mothers of with autism children exceptional schools in91-92 years completed questionnaires GHQ and Quality of Life. The results were analyzed using SPSS. The results showed that the mothers gained Minimum mean in S sub scales of depression، in Social performance have in appropriate Situation. There isn''t a meaningful relationship between General Health and age and rate of education in mothers. And there isn''t a meaningful relationship between Quality of Life and age and rate of education in mothers. Finally there are meaningful relationships between General Health and Quality of Life in Sub scales. Accorded to this result، consulting services will be effective in this regard.
    Keywords: General health, Quality of Life, Autism
  • Mohammad Narimani, Sajjad Basharpoor, Sajjad Alimardani Someeh Pages 20-28
    The aim of this study was to compare the self-esteem and happiness among the deaf students of inclusive and special schools. It is a casual-comparative study. The statistical society of the study includes all the deaf junior high school students in inclusive and special schools in 2012-2013. The subjects of the study were 25 deaf students in inclusive schools and 25 deaf students in special schools، chosen by using simple random sampling method. The instruments used in the study، were the Coppersmith Self-esteem questionnaire and Oxford Happiness questionnaire. The results showed that there is no significant difference in variables of self-esteem among deaf students of inclusive schools and special schools but in the variables of happiness، the results showed that there is a meaning difference among the deaf students of inclusive schools and special schools; it means، the happiness level of the students in special schools were more than of the students in inclusive schools. The findings could have important contributions to the advancement of targeting in the Ministry of Education.
    Keywords: deaf students, inclusive schools, special schools, self, esteem, happiness
  • Pages 29-35
    Introduction
    Psychologists emphasise on the relationships between children and caregivers، and they assign this reciprocal reactions as a main base of affectional، cognitive and social development. Indeed developmental health in each period is caused by some factors such as secure attachment as a main one.
    Objective
    Therefore the relationship between attachment style and social development in dyslexic and normal children was studied as the aim of current research.
    Methods
    So 30 dyslexic male students and 30 normal male students who studied in forth and fifth level of perimery school at the academic year (1389-1390) were samples of this study. Dyslexic ones were selected from learning disorder center and normal ones were selected from Semnan primery school by random multi-phases cluster sampleing method. They compeleted Reyven’s intelligential test، Ronagi’s attachment style scale and Winelend social scale.
    Results
    Results showed that there is a positive relation between secure attachment style and social development in both groups. Meanwhile anexity attachment style and social development were associated negatively in both groups as well as avoidant attachment style and social development in normal children. In addition significant differences were found between two groups in attachment style، social development and their relationship.
    Conclusion
    Consequently، attachment style could predict social development in both dyslexic and normal children. It means more secure attachment can predict higher social developmant.
    Keywords: Attachment style, social development, dyslexia
  • Pages 36-48
    Hearing disability is common among children as well as create problems for the child''s personal and social development issues for parents on how they would. For overcoming these issues، programs and preventive interventions should be performed The purpose of this paper was to use analytical methods - deductive، explained the causes of hearing loss and related issues، patterns of parenting in raising children with hearing loss and strategies for dealing with these issues was recommended. As a result، usually parents of children with hearing loss in the face of attacks from both sides obey the pattern of irresponsible parenting. Accepting the first pattern and the second pattern is associated with efforts to alleviate the problems، rejection and failure is trying to solve the problem with. Strategies presented in this paper consists of two categories. The first involves attention to performing hearing screening and counseling before marriage as the primary and secondary prevention، counseling parents on how to raise their children with hearing loss، as secondary prevention، is.
    Keywords: Parenting Pattern, hearing impairment, Strategies
  • Dr Guita Movallali Pages 49-56
    This fall I had the opportunity to travel to Melbourne، Australia to pass the Parent Child Mother Goose Program course and get the formal certificate from Taralye Center. Taralye and the quality of its services to hearing impaired children، influenced me a lot so that I participated in all of their other programs and had some visits to other centers، too. I write this report for all who are interested in and with the hope that someday we have such services in our country for our hearing impaired children. This report paper is written in several parts. Each part is about one of the centers which I visited during my trip to Australia.
    Keywords: hearing impaired, Australia, children
  • Rahim Moradi, Esmail Zaraii Zavaraki Pages 57-65
    Increasing usage of information technology and communication predict a great development in all areas، especially in education and learning. In recent decades، because of emerging modern technologies like multi-media، meta-media and tele-communications، classical perspectives in learning are faced with critical changes. Today، modern technologies are used by most countries in special education. It can be said those multi-media as a modern and active method with capabilities such as: using multi-senses in education process، involving learners، making learning environment flexible and attention to special needs of autistic children، can be effective on social skills of autistic children. Disability in communication and poor social skills are the common characters of autistic children. Therefore، using multi-media result in appropriate social and communication skills and increasing self-steam. Evidence showed that in special schools emphasized more on educational skills and social skills ignored by them. So، autistic children encountered with some deficits in social skills. In this article، after introducing the characteristics of students with autism spectrum disorder، social skills of this student explained and finally، the role of information technology and communications in training- with focus on multi-media- is argued.
    Keywords: Autism, Social Skills, Multi, media technology