فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال چهاردهم شماره 125 (امرداد و شهریور 1393)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال چهاردهم شماره 125 (امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قربان همتی علمدارلو، عباسعلی حسین خانزاده، محمد صادق ارجمندی، محمد مهدی تیموری آسفیچی، محبوبه طاهر صفحات 7-16
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی باکم توانی ذهنی بر اساس سبک فرزندپروری مادران آنها بود.
    روش
    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است.جامعه مورد مطالعه را تمامی مادران کودکان پیش دبستانی باکم توانی ذهنی شهر شیراز تشکیل می دادکه از میان آن ها58 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسش نامه سبک فرزندپروری مادران و مقیاس مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی باکم توانی ذهنی را تکمیل کردند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان دادکه سبک فرزندپروری استبدادی و سهل گیرانه پیش بینی کننده مثبت و معنی دار مشکل رفتاری ترس، مشکل رفتار اجتماعی و پرخاشگری است (05/0>P). همچنین یافته های پژوهش نشان داد که سبک فرزند پروری اقتداری پیش بینی کننده منفی و معنی دار مشکل رفتاری ترس، مشکل رفتار اجتماعی و پرخاشگری است (05/0>P). شایان ذکر است که در این پژوهش بین سبک استبدادی، سبک اقتداری و سبک سهل گیرانه با مشکل نارسایی توجه همبستگی معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده طراحی کارگاه های آموزشی در مورد سبک های فرزندپروری و اثرات هر یک از آنها بر فرزندان بسیار ضروری است تا از این طریق بتوان با تغییر نگرش مادران و بهبود روابط اعضای خانواده مشکلات رفتاری دانش آموزان با کم توان ذهنی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، مشکلات رفتاری، کم توانی ذهنی
  • صابره بذرافشان، مرتضی علیخانی، حسن رستگار پور صفحات 17-21
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر سنجش تاثیر استفاده از چند رسانه های آموزشی بر یادگیری درس علوم فراگیران آسیب دیده شنوایی می باشد.
    روش
    بدین منظور 30 نفر از فراگیران آسیب دیده شنوایی پایه ششم مدارس استثنایی شهرستان های استان تهران به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و در 2 گروه آزمایش و کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی ابتدا از آزمون محقق ساخته در پیش آزمون استفاده شد سپس محتوای الکترونیکی طراحی و مناسب سازی شده در 24 جلسه ی 45 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل طبق شیوه های معمول آموزش دیدند. پس از اتمام دوره، آزمون محقق ساخته مجددا برای هر 2 گروه اجرا و با استفاده ازآزمون آماری کوواریانس داده ها مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشانگر آن است که به کارگیری چندرسانه های آموزشی در بهبود یادگیری درس علوم دانش آموزان آسیب دیده شنوایی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، چند رسانه ای ها، رسانه های آموزشی، کودکان ناشنوا
  • نرگس محمدی قلعه تکی، امیر قمرانی، محمدعلی برمک صفحات 22-30
    زمینه
    تعلل ورزی آموزشی یکی از شایع ترین مشکلات در سطوح مختلف تحصیلی است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تعلل ورزی آموزشی در بین دانش آموزان ناشنوا، نابینا و معلولین جسمی – حرکتی است.
    روش
    بررسی حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی- مقایسه ای است. این مطالعه در سال تحصیلی 92 -91 در شهر اصفهان و بر روی دانش آموزان ناشنوا، نابینا و معلول جسمی – حرکتی سنین 15 – 10 سال انجام گرفت. تعداد 90 دانش آموز (30 نفر ناشنوا، 30 نفر نابینا، 30 نفر معلول جسمی- حرکتی) به روش نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. جهت سنجش میزان تعلل ورزی این دانش آموزان از مقیاس تعلل ورزی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)استفاده گردید.
    یافته ها
    در خرده مقیاس های تعلل ورزی در امتحانات و تعلل ورزی در تکالیف بین سه گروه، تفاوت معنادار بود و معلولان جسمی – حرکتی تعلل ورزی بالاتری را نشان دادند(05/0 > p). در خرده مقیاس تعلل ورزی در تهیه گزارش پژوهش تفاوت معنادار بین گروه ها مشاهده نشد(05/0 < p). علاوه بر این تفاوتی در تعلل ورزی دو جنس یافت نشد(05/0 < p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر ضرورت توجه به تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان با نیازهای خاص به ویژه معلولین جسمی حرکتی به عنوان یکی از ابعاد مهم تاثیر گذار در عملکرد تحصیلی آن ها بیش از پیش مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی، ناشنوا، نابینا، معلول جسمی، حرکتی
  • خانم لیلا فیاضی، سید مجید رفیعی، بهمن زندی صفحات 31-40
    زمینه
    نقایص زبانی و ارتباطی، همچنین مشکلاتی در برتری طرفی اندام ها، در اختلال اتیسم می تواند با سن افراد اتیستیک مرتبط باشند. هدف این پژوهش بررسی برتری طرفی اندام ها و عملکردارتباطی در دانش آموزان مبتلا به اتیسم در ارتباط با سن آنها می باشد.
    روش
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی مقایسه ای است و 40 دانش آموز مبتلا به اتیسم با میانگین سنی ده سال و 8 ماه (انحراف استاندارد2سال و 5ماه) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه ی ارزیابی عملکردارتباطی و چک لیست مشاهده ای ارزیابی برتری طرفی اندام ها برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید و افراد مورد مطالعه در دو گروه یک سو توان و دو سوتوان و همچنین از نظر سنی در دو گروه کمتر از 13 سال و 13سال و بیشتر قرار گرفتند.
    یافته ها
    جهت بررسی فرضیه ها از آزمون فریدمنK2 و آزمون تی استفاده شد مقایسه دانش آموزان اتیستیک در دو گروه سنی کمتر و بیشتر از 13 سال نشان داد، در گروه سنی 13سال و بالای آن گرایش به یک سوتوانی در دو اندام دست و گوش بیشتر است (p<0.05) ولی در دو اندام پا و چشم تفاوت معنا داری مشاهده نگردید (p>0.05). داشتن عملکرد ارتباطی بهتر در گروه سنی 13سال و بالای آن، مشهود است ((p<0.05.
    نتیجه گیری
    بر مبنای نتایج پژوهش، می توان اقدامات توان بخشی درتثبیت برتری طرفی اندام ها به ویژه در سنین پایین تر را در جهت ایجاد زمینه لازم برای بهبود قابلیت های زبانی و ایفای نقش ارتباطی بهترمورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: اتیسم، برتری طرفی، عملکردارتباطی
  • گیتا موللی صفحات 41-46
    زمینه
    برنامه والد کودک فرانک، برنامه والد کودک مامان غازه با استفاده ازگفتارنشانه دار فارسی است. این برنامه عمدتا برای والدین کودکان کم شنوای زیرسه سال به کار می رود و بر اساس اصول شفاهی پایه ریزی شده است. اما برای کودکان سال های اول دبستان و همچنین کودکان شنوا و یا کودکان دارای معلولیت های دیگر نیز قابل استفاده و بسیار اثربخش است. برنامه والد-کودک مامان غازه تجربه ای گروهی برای والدین و نوزادان و خردسالان است که تاکید آن برلذتی است که با استفاده از شعرها، لالایی ها و قصه ها به دست می آید. والدین در این برنامه مهارت ها و اعتماد به نفس لازم را به دست می آورند که آنان را قادر می سازد الگوهای خانوادگی مثبتی را در دوره بحرانی کودکی فرزندشان ایجاد کنند و تجربیات زبانی و ارتباطی زودهنگام را در محیطی سالم در اختیار آنان قراردهند.این برنامه را می توان به روش های گوناگونی برای یک گروه ویژه یا به طور عمومی برای گروه های بزرگتر اجرا کرد. برنامه مادر-کودک فرانک (مامان غازه) به صورت جلسات هفتگی برای والدین و کودکانشان تشکیل می شود.
    نتیجه گیری
    برنامه والد-کودک فرانک(مامان غازه) را می توان به عنوان یک برنامه مداخله زودهنگام موثر برای نوزادان کم شنوا به کارگرفت که همه جنبه های روان شناسی، شنوایی شناسی و توان بخشی را برای نوزادان تازه شناسایی و والدینشان دربردارد.
    کلیدواژگان: مداخله زودهنگام، کودکان کم شنوا، برنامه مامان غازه، برنامه والد، کودک فرانک
  • آقای علیرضا روحی صفحات 47-58
    زمینه
    در این پژوهش مروری، با مراجعه به مقالات و منابع روان شناختی مرتبط با موضوع و مطالعه و کنکاش آنها به جمع بندی و نتیجه گیری در مورد اختلال های اضطرابی در کودکان، علل به وجود آمدن این اختلال ها و روش های مداخله اقدام شده است.
    نتیجه گیری
    اختلال های اضطرابی از شایع ترین اختلالات دوران کودکی هستند که بسیاری از درمان گران به آن توجه ویژه داشته اند. برای مداخله در این اختلال ها دو نظریه شناختی- رفتاری و نظریه آدلری دو شیوه مطرح در این ارتباط هستند. شیوه ی شناختی- رفتاری که راهبردهایی را برای مقابله با اختلال های اضطرابی ارایه می دهد بیشتر جنبه ی درمانی و نظریه آدلری از این نظر که به شیوه های فرزند پروری و نوع الگو سازی والدین می پردازد، بیشتر جنبه ی پیشگیرانه دارد.
    کلیدواژگان: اختلال های اضطرابی، درمان شناختی، رفتاری، نظریه آدلری
  • سپیده مرادی صفحات 59-69
    در این مقاله دانش و آگاهی های موجود در مورد اختلالات خواندن در کودکان، پیشنهادات موجود در طبقه بندی آنها در «DSM-5» مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. عموما دو شکل مختلف از اختلالات خواندن در کودکان که ناشی از مشکلات زبانی هستند، وجود دارد. نارساخوانی (همانطور که در DSM-5 تعریف شده است) یا مشکل رمزگشایی که مربوط به کودکانی است که در تسلط بر ایجاد رابطه بین الگوی هجی کردن حروف و تلفظ کلمات دارای مشکل هستند. به طور مشخص این کودکان با صدای بلند و آهسته و در عین حال غلط می خوانند و مشکلات بیشتری نیز در هجی کردن را تجربه می کنند. نارساخوانی ظاهرا از ضعف در مهارت های واج شناختی (صداهای گفتاری) بوجود می آید و با تدریس آوایی نظام مند در ترکیب با آموزش آگاهی واج شناختی قابل بهبود است. شکل اصلی دیگر از مشکلات خواندن، اختلال درک خواندن است. این کودکان با صدای بلند و در عین حال درست و روان می خوانند اما مشکلاتی در فهم آنچه خوانده اند، دارند. به نظر می رسد اختلال درک خواندن ناشی از ضعف در گستره مهارت های زبان شفاهی شامل دانش واژه شناسی ضعیف، مهارت های دستوری ضعیف و مشکلاتی در ادراک زبان شفاهی باشد. در این مقاله پیشنهاد می شود که حذف آسیب درک خواندن از DSM-5 یک مشکل جدی است که باید پیگیری و اصلاح شود. در این مقاله بحث می شود که شناخت ارتباط بین اختلالات خواندن و زبانی الزام مهمی برای ارزیابی و درمان است و اشاره می شود که درجه بالای هم بودی بین اختلالات خواندن و دیگر اختلالات به ظاهر مجزا (مانند اختلال نقص توجه، بیش-فعالی و اختلالات حرکتی) چالش های مهمی برای درک این اختلالات بوجود می آورد.
    کلیدواژگان: اختلالات خواندن، اختلالات زبانی، نارساخوانی، اختلال درک خواندن
  • صفحه 72
  • صفحه 75
|
  • Ghorban Hemati Alamdarloo, Abas Ali Hossein Khanzadeh, Mohammad Sadegh Arjmandi, Mohammad Mehdi Teymoori Asfichi, Mahboobeh Taher Pages 7-16
    Background
    The aim of present study was to predict behavior problems of preschool children with intellectual disability based on parenting style of their mothers.
    Methods
    This study is descriptive -correlation. The statistical population of this research includes the whole mothers of preschool children with intellectual disability in Shiraz city. The sample includes 58 mothers of preschool children with intellectual disability that were selected by purposeful sampling. Parenting Styles Questioner (Robinson et al., 1995) was used for measuring of parenting styles and Shahim and Yousefi’ Behavior Problems Questionnaire was used for measuring of behavior problems.
    Results
    Regression analysis indicated that authoritarian and permissive parenting styles were significant and positive predictors of fear, social behavior and aggression (P<0/05). Also, the results show that the authoritarian parenting style was significant and negative predictor of fear, social behavior and aggression (P<0/05). It is worth noting that in this study, there isn’t significant correlation between the authoritarian style, authoritative style and permissive style with attention deficit.
    Conclusion
    According to the findings, designing a workshop for enhancing knowledge and awareness of parents about parenting styles and effects of parenting styles on their children is necessary. So, changing parent's attitudes about parenting styles and improving family relationships behavior can lead to reduction in behavioral problems in students with intellectually disability.
    Keywords: Parenting Style, Behavior Problems, Intellectual Disability
  • Sabereh Bazrafshan, Morteza Alikhani, Hasan Rastegarpour Pages 17-21
    Background
    The purpose of the present study is to evaluate the impact of using multimedia training on learning science in deaf learners.
    Methods
    Thirty deaf learners of the sixth grade of exceptional schools in Tehran were chosen through a multi-stage cluster sampling approach and they were examined in two groups of experiment and control. In order to investigate, the final test was used in pre-test. Then the proper electronic content of design was performed for experimental group in 45 minutes for 24 sessions and the control group was trained according to usual practices. Upon completion of the course, the final test was performed again for two groups.
    Results
    The results of this study show that using multimedia training was effective in improving learning science by deaf students.
    Keywords: E, learning, Instructional Media, Multimedia, Deaf Children
  • Narges Mohammadi, Amir Ghamarani, Mohammad Ali Barmak Pages 22-30
    Background
    The aim of this study is to investigate and compare the procrastination of blind, deaf and physical- motor handicapped students with respect to their gender roles.
    Methods
    The present study is of causal-comparative and cross sectional- comparative type. The statistical population of the study were all 10- 15 year-old blind, deaf and physical- motor handicapped students in Esfahan city in 2012-2013 that among them 90 students were selected by in access sampling method. Data gathering tool included procrastination questionnaire. The questionnaire was completed by mothers of students under study. SPSS software is used to analyze data.
    Results
    Findings show that in subscales of procrastination on assignments and exams, there is significant different between the three groups. Physical- motor handicapped students show higher procrastination. In procrastination on writing was not found significant difference between the groups.
    Conclusion
    Present findings can be used to help students with special needs in educational use.
    Keywords: Procrastination, Blind, Deaf, Physical, Motor handicapped
  • Leila Fayazi, Majid Rafiee, Bahman Zandi Pages 31-40
    Background
    There are relationship between language and communication disorders, sidedness problems and age in autistic students. This research is aimed to investigate the possible relationship among sidedness, communicative function and age in autistic students.
    Methods
    This is a described-analytic research and a kind of cross sectional and comparative one. For these purpose 40 autistic students with age average 10 years and 8 month (SD= 2 year and 5 months) were chosen with convenience sampling method. Communicative function questionnaire were completed by all subjects’ parents. We used observation check list to examine handedness, footedness, and dominant eye and ear. By using of T-test (independent samples t- test) and Friedman K2, data were analyzed.
    Results
    Data analysis indicated that autistic student with age (>13) tended to definite sidedness preference- in hand and ear not in eye and foot (p<0.05) and better communicative function (p<0.05).
    Conclusion
    Importance of intervention rehabilitation for stability of sidedness, especially in younger, can perform important role in having high language and communication skills.
    Keywords: Autism, Sidedness, Communicative function
  • Guita Movallali Pages 41-46
    Background
    Faranak Program is a Parent-Child Mother Goose Program which uses Cued Speech with parents of hearing impaired kids under three years old in an orally setting environment. The Parent-Child Mother Goose Program is a group experience for parents and their babies and young children who focus on the pleasure and power of using rhymes, songs, and stories together. Parents gain skills and confidence which can enable them to create positive family patterns during their children's crucial early years, and give their children healthy early experiences with language and communication. The Program can be run in a variety of settings and can be offered either to a particular client group or to the public at large. We used the pleasure and power of rhymes, songs and stories taught and experienced orally in a group setting to nurture the parent-child relationship and to foster family wellness in families of deaf babies (under 3 years old).Weekly sessions were held for the group of parents with their children. Pre-test and post-test was used to evaluate their stress level, acceptance and mental health.
    Conclusion
    The Faranak parent-Child(Mother goose) program can be used as an effective early intervention program which has both psychological and audiological, rehabilitation aspects in it for newly diagnosed hearing impaired infants and their parents.
    Keywords: Early intervention, Hearing impaired children, Mother Goose, Faranak Parent, Child Program
  • Alireza Roohi Pages 47-58
    Background
    This article provides an over view of strategies used in the prevention and intervention of anxiety disorders in children. The present research aimed to review and deliberate the anxiety disorders in children, their causes and the intervention ways, referred to the psychological articles and recourses.
    Conclusion
    Anxiety disorders are the most prevalent disorders in children. These disorders are associated with high social costs and impose personal distress. Therefore most therapists paid special attention to them. This study has discussed Adlerian Theory and cognitive- behavioral therapy which are two distinguished methods in preventing and treatment of these disorders. Since Adlerian theory considers parenting styles and parent's modeling styles, it is mostly a preventing method. And cognitive- behavioral therapy which presents strategies for coping with anxiety disorders is mostly a therapeutic style.
    Keywords: Anxiety disorders, Adlerian Theory, Cognitive, Behavioral therapy
  • Sepideh Moradi Pages 59-69
    This article reviews our understanding of reading disorders in children and relates it to current proposals for their classification in DSM-5. There are two different (commonly occurring) forms of reading disorder in children which arise from different underlying language difficulties. Dyslexia (as defined in DSM-5), or decoding difficulty, refers to children who have difficulty in mastering the relationships between the spelling patterns of words and their pronunciations. These children typically read aloud inaccurately and slowly, and experience additional problems with spelling. Dyslexia appears to arise principally from a weakness in phonological (speech sound) skills, and there is good evidence that it can be ameliorated by systematic phonic teaching combined with phonological awareness training. The other major form of reading difficulty is reading comprehension impairment. These children read aloud accurately and fluently, but have difficulty understanding what they have read. Reading comprehension impairment appears to arise from weaknesses in a range of oral language skills including poor vocabulary knowledge, weak grammatical skills and difficulties in oral language comprehension. We suggest that the omission of reading comprehension impairment from DSM-5 is a serious one that should be remedied. Both dyslexia and reading comprehension impairment are dimensional in nature, and show strong continuities with other disorders of language. It argues that recognizing the continuities between reading and language disorders has important implications for assessment and treatment, and we note that the high rates of comorbidity between reading disorders and other seemingly disparate disorders (including ADHD and motor disorders) raises important challenges for understanding these disorders.
    Keywords: Reading disorders, language disorders, dyslexia, reading comprehension disorder