فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال چهاردهم شماره 126 (مهر و آبان 1393)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال چهاردهم شماره 126 (مهر و آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طیبه کاوه ای، احمد عاشوری، مجتبی حبیبی صفحه 5
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارائه و ارزیابی الگویی است که در قالب آن پیش بینی رضایت شغلی بر اساس باورهای خودکارآمدی، خودکارآمدی تدریس، استرس شغلی و سطح نیازهای معلمان استثنایی، مورد بررسی قرار گیرد.
    روش
    بدین منظور 165 نفر (99 زن و 66 مرد)، از جمعیت معلمان مدارس استثنایی مقطع ابتدایی، در استان لرستان به روش نمونه-گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های رضایت شغلی (JDI)، خودکارآمدی عمومی شرر (SGSES)، خودکارآمدی تدریس (TSES) و سلسله مراتب نیازهای مازلو، پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد رضایت شغلی افراد پایین تر از متوسط است. در مرحله اول نتایج تحلیل مسیر نشان دهنده عدم برازش مدل بود، اما استخراج شاخص های برازش در خصوص مدل اصلاح شده همسانی بین مدل اصلاح شده و مدل پیش بینی شده را مورد تایید قرار می دهند. بر اساس ضرایب مسیر استاندارد شده، اثر خودکارآمدی عمومی بر کارآمدی تدریس، و اثر خودکارآمدی تدریس و سطح نیازها بر رضایت شغلی تایید شد. همچنین رابطه معناداری بین رضایت شغلی و نیازهای ایمنی و اجتماعی مشاهده شد. بررسی متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد که رضایت شغلی معلمان گروه کم توان ذهنی بیشتر از معلمان گروه ناشنوا است اما بین سن، تحصیلات و سنوات شغلی با هیچ یک از ابعاد رضایت شغلی رابطه معنادار یافت نشد و رابطه ی جنسیت با رضایت شغلی صرفا در بعد رضایت از همکار معنادار بود. تفاوت بین زنان و مردان در متغیرهای خودکارآمدی تدریس و نیازهای انگیزشی (به جز نیاز ایمنی) معنادار بود اما در خودکارآمدی عمومی و استرس شغلی بین دو گروه تفاوت معنادار یافت نشد.
    نتایج
    می توان نتیجه گرفت که رضایت شغلی یک مفهوم چند بعدی است که تنها یک عامل در آن دخیل نیست.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، باورهای خودکارآمدی، خودکارآمدی تدریس، استرس شغلی، سلسله مراتب نیازهای مازلو، معلمان کودکان استثنایی
  • سید حسین سیادتیان، مریم عطایی، امیر قمرانی صفحه 16
    زمینه
    سرزندگی یکی از متغیرهای روانشناسی مثبت نگر است که با بهبود کیفیت زندگی رابطه دارد.هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای سرزندگی در دانش آموزان با و بدون نقص شنوایی شهر اصفهان بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع علی - مقایسه ای بود که 60 نفراز دانش آموزان دختر در مقطع راهنمایی (شامل 30 نفر دانش آموز بانقص شنوایی و 30 نفر دانش آموز بدون نقص شنوایی که همتا شده بودند) به صورت گمارش تصادفی ساده، پرسشنامه ی سرزندگی رایان و دسی (1997) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    تفاوت میانگین به دست آمده بین دو گروه در مقیاس سرزندگی برابر5/1بود که نشان از نمره بالاتر دانش آموزان با نقص شنوایی بوده است. از سوی دیگر نتایج آزمونt نشان داد که تفاوت بین دو گروه در متغیر سرزندگی به لحاظ آماری نیز معنی دار می-باشد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نمرات پایین افراد با نقص شنوایی در سرزندگی در مقایسه با افراد بدون نقص شنوایی، و اینکه سرزندگی بازتاب سلامت روان شناختی و جسمی است و حس درونی سرزندگی شاخص معنی دار سلامت ذهنی و شادکامی است؛ همواره تلاش در جهت شناسایی عوامل موثر بر سرزندگی و نیز ارتقای آن از وظایف مسئولین و مربیان در حوزه دانش آموزان با نقص شنوایی می-باشد.
    کلیدواژگان: سرزندگی، دانش آموزان، نقص شنوایی
  • الیاس بیگدلی، طاهره الهی صفحه 22
    زمینه
    هوش هیجانی رابطه روشنی با خودکارآمدی در دانش آموزان نابینا و ناشنوا دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه هوش هیجانی دانش آموزان نابینا و ناشنوای دوره دبیرستان استان زنجان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه پژوهش کلیه دانش آموزان نابینا و ناشنوای استان را دربرمی گیرد. همه افراد جامعه آماری (18نفر نابینا و 32نفر ناشنوا) به روش سرشماری مورد مطالعه قرارگرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ و اطلاعات جمعیت شناختی، جمع آوری و ازطریق روش های مناسب آماری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان نابینا و ناشنوا از سطح متوسط هوش هیجانی برخوردارند. مقایسه گروه ها هم نشان دهنده آن بود که هوش هیجانی دانش آموزان نابینا و دانش آموزان دختر به ترتیب از دانش آموزان ناشنوا و پسر بیشتر بود. همچنین رابطه منفی و معنادار بین هوش هیجانی و سن در دانش آموزان نابینا مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که افراد به دلیل محدودیت های جسمانی خود هر روز با مسائل و مشکلات متعدد بسیاری مواجه می شوند هوش هیجانی متوسط وضعیت خوبی برای آن ها نیست و ازآنجاکه هوش هیجانی انعطاف پذیرو با آموزش قابل افزایش است باید درجهت بهبود وضعیت موجود اقدام شود. از سوی دیگر رابطه منفی هوش هیجانی و سن در دانش آموزان نابینا شاهدی دیگر دال بر ناکافی بودن هوش هیجانی متوسط برای آن هاست چرا که با افزایش سن و به دنبال آن، افزایش مشکلات زندگی، سطح متوسط هوش هیجانی نمی تواند در مقابله با مشکلات و ارتباطات اجتماعی یاریگر آن ها باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نابینا، ناشنوا
  • گیتا موللی، فریدخت آذری صفحه 32
    زمینه
    در این مقاله به اصول و مبانی شیوه مونته سوری و کاربرد آن برای کودکان کم شنوا می پردازیم.
    نتیجه گیری
    روش آموزشی مونته سوری که نام خود را از دکترماریا مونته سوری دانشمند ایتالیایی گرفته است، در سراسر جهان و برای همه کودکان (تیزهوش، عادی، دچار ناتوانی یادگیری، کم شنوا، نابینالله) به کار می رود. این روش که در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است می تواند آینده نوید بخشی را برای آموزش و پرورش کودکان کم شنوای ایرانی نیز به ارمغان آورد.
  • فاطمه ترابی صفحه 37
    زمینه
    کودکان دارای آسیب بینایی در زندگی با چالش های متعددی از جمله مشکلات جسمی و روانی روبه رو می شوند. می توان به مشکلاتی همچون؛ عدم استقلال فردی، افزایش وابستگی به دیگران، افت عملکرد، امید کم به آینده و نیازمند شدن به کمک در انجام امور زندگی، انزوای اجتماعی و عدم شرکت در فعالیت های اجتماعی در این کودکان اشاره نمود
    نتیجه گیری
    توجه به رشد حرکتی در دوران نوزادی و اوایل کودکی می تواند به استقلال فرد با آسیب بینایی در تمامی حیطه های زندگی کمک نماید. با آگاه شدن از مراحل رشد حرکتی و مشکلات حرکتی در کودکان با آسیب بینایی می توان مداخلات و توجهات بهنگامی را به این گروه ارائه نمود.
    کلیدواژگان: رشد حرکتی، مشکلات حرکتی، کودکان با آسیب بینایی
  • الهام توکلی طرقی، فاطمه ترابی صفحه 44
    زمینه
    استثنایی های دوگانه را گروهی تشکیل می دهند که در کنار بعد تیزهوشی، مشکلات رفتاری، اجتماعی، هیجانی یا تحصیلی دارند و از میان گروه های استثنایی بیشترین سوء تعبیرها و قضاوت های نادرست در موردشان وجود دارد و بیشتر از تمامی گروه های استثنایی مورد غفلت قرار گرفته اند. والدین، معلمان و متخصصان همگی در شناسایی همزمان نشانه های هوش بالا و در عین حال ناتوانی های این گروه، عاجزند. به دلیل این مشکلات تشخیصی، با مسائل عمده ای پیرامون این گروه رو به رو هستیم. از جمله این که توانمندی های آنها را به عنوان زیرگروهی از تیزهوشان که سرمایه های انسانی جوامع هستند، از دست می دهیم.
    نتیجه گیری
    از آنجا که شناسایی و مداخله زودهنگام برای این گروه می تواند از بسیاری از مشکلات بعدی از جمله پدیده کم پیشرفتی و مشکلات روانی، اجتماعی آنها در آینده جلوگیری کند، در این مقاله تلاش شده است تا نحوه شناسایی، ویژگی ها و مشکلات کودکان استثنایی دوگانه جهت آشنایی بیشتر متخصصان با این گروه مطرح شوند.
    کلیدواژگان: کودکان استثنایی دوگانه، شناسایی، ویژگی، مشکلات
  • فرحناز حوله کیان، سعید حوله کیان صفحه 53
    زمینه
    در دنیای کنونی یادگیری کامپیوتر یکی از متغیرهای سواد محسوب می شود. از آنجا که آموزش استفاده از کامپیوتر به کودکان عقب مانده ذهنی متفاوت از افراد عادی می باشد. هدف از این پژوهش، طراحی و اجرای روش های مبتکرانه برای آموزش رایانه به کودکان کم توان ذهنی و بررسی میزان اثربخشی این روش ها است.
    روش
    پژوهش حاضر پژوهشی کیفی و از نوع اقدام پژوهی می باشد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان استثنایی گروه کم توان ذهنی استان همدان بودند؛ که با روش نمونه گیری هدفمند، 10 دانش آموز از پایه اول تا پنجم انتخاب و در گروه آزمایش قرار گرفتند. روش های استفاده شده برای آموزش رایانه در این اقدام پژوهی شامل: ساده ساختن مفاهیم و موضوعات آموزشی، استفاده از روش های مجسم وعینی،استفاده از نرم افزارهای گوناگون، بازی ها و سرگرمی های مختلف، روش های متنوع تکرار و تمرین و تلفیق مفاهیم درسی همراه با آموزش رایانه می باشند و برای آموزش دانش آموز معلول CP هم از دو روش اختصاصی آموزش چند حسی و به کاربردن وسایل توانبخشی مخصوص استفاده شد. عملکرد دانش آموزان در شواهد یک و دو به صورت چک لیست اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    در تحلیل یافته ها مشخص شد که روش های آموزشی معرفی شده، برای آموزش رایانه به کودکان کم توان ذهنی حدود53 درصد موثر بوده اند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که روش های معرفی شده برای آموزش رایانه به دانش آموزان کم توان ذهنی و کودکان عادی زیر 7 سال قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: کودکان کم توان ذهنی، آموزش رایانه، روش های خلاق
  • صفحه 72
|
  • Tayebeh Kavehei, Ahmad Ashouri, Mojtaba Habibi Page 5
    Objective
    The purpose of this study is to present and analyze a model according to which the prediction of job satisfaction based on self-efficacy beliefs, teacher's sense of efficacy, job stress and hierarchy of needs in exceptional children's teachers is investigated.
    Method
    To do this, 165 subjects (99 females and 66 males) among the exceptional children's teachers of elementary grades in lorestan province were selected using the multi-stage cluster sampling and were tested using the questionnaires of JDI, SGSES, TSES, and Maslow's hierarchy of needs.
    Results
    The findings showed that the job satisfaction of these teachers is lower than average. In the first phase, the results of path analysis suggested that the proposed model is not fitted; however, extracting the fit indices of the corrected model confirms the coincidence between the corrected and the proposed models. Based on the path coefficients, the effect of general self-efficacy on teacher's sense of efficacy and the effect of teacher's sense of efficacy and the hierarchy of needs on job satisfaction was confirmed. Also, a significant relationship between job satisfaction and security/social needs was observed. The analysis of demographic characteristics showed that the job satisfaction of mentally handicapped group is more than that of the deaf group, but there was no significant relationship between age, education and service years with any of job satisfaction dimensions, and the relationship between sex and job satisfaction was significant only in terms of satisfaction toward colleagues. The difference between females and males in teacher's sense of efficacy and needs levels (except the security needs) was significant; however, for general self-efficacy and job stress, no significant difference was found between two groups.
    Conclusion
    It can be concluded that job satisfaction is a multi-dimensional concept in which more than one factor interfere.
    Keywords: job satisfaction, self, efficacy beliefs, teacher's sense of efficacy, job stress, Maslow's hierarchy of needs, exceptional children's teachers
  • Seyed Hosein Syadatian, Maryam Ataee, Amir Ghamrani Page 16
    Background
    vitality is a positive variable for improving the quality of life. In this article, vitality is compared among students with and without hearing impairment.
    Methods
    research method in this study is casual-comparative. Population of study includes all female students in guidance grade in Isfahan province. By simple random method, 60 students (30 with hearing impairment and 30 without hearing impairment) selected and Vitality Questionnaire completed by all subjects.
    Results
    Mean differences among groups were 1.5. Results show that there is a significant difference between groups in vitality (P< 0.05).
    Conclusion
    According to the low points of students with hearing impairment in vitality and awareness about the role of vitality in physical and psychological health, it is necessary to recognize the effective factors on vitality and to improve quality of life of students with hearing impairment.
    Keywords: Vitality, Students, Hearing Impairment
  • Elyas Bigdeli, Tahereh. Elahi Page 22
    Background
    Emotional intelligence has a clear relation with self-efficiency in deaf and blind students. The aim of this research was to study and compare of emotional intelligence (EI) in high- school blind and deaf students of Zanjan province.
    Methods
    Method of research was descriptive survey. Population includes all of blind and deaf students in province. Among all, by in access sampling 18 blind and 32 deaf selected and studied. Data were collected with use of Shrink Emotional Intelligence and demographical questionnaires. Data analyzed through appropriate statistical methods.
    Results
    Results show that the blind and deaf students have moderate level of emotional intelligence. It is found that in compare with male deaf students, EI was significantly higher in female deaf students. There is negative and significant correlation between EI and age in blind students.
    Conclusion
    With consider to this point that these students, for their physical limitations encounter to more problems, moderate level of EI is not enough for them. Since EI is flexible and could be increased through instruction so it should be trained to improve their abilities. On the other hand, negative relationship between EI and age in blind students is evidence that it shows moderate level of EI is not enough. As they grow older, their problems will be increase. So, moderate level of EI could not help them in dealing with social problems and communications.
    Keywords: Emotional Intelligence, Blind, Deaf
  • Guita Movalleli, Faridokht Azari Page 32
    Back ground: In this paper we will focus on principles and frameworks of Montessori Method and its usage for the hearing impaired children.
    Conclusion
    Montessori educational method which has its name from Dr. Maria Montessori, the Italian scientist, is now implemented for all children (normal, gifted, LD, hearing impaired, blind children) all around the world. In recent years this method has been derived many attentions and can be used as a very helpful educational method for the Iranian hearing impaired children too.
    Keywords: Hearing impaired children, Blind children, Montessori Method
  • Fatemeh Torabi Page 37
    Background
    Children with visual impairment face many challenges in life, such as physical and psychological problems. These problems include individual independency, increasing attachment, decreasing of function, hopelessness, need to help and withdrawal.
    Conclusion
    Paying attention to motor development during infancy and early childhood improve independency of blind student in all areas. Becoming aware of motor development and motor problems in children with visual impairment is useful for providing early interventions for this group.
    Keywords: Motor development, Motor problems, Children with visual impairment
  • Elham T. Toroghi, Fatemeh Torabi Page 44
    Background
    Twice exceptional group is consisting of children who are gifted but have behavioral, emotional, social or academic problems. They are the most misjudged, misunderstood, and neglected segment of exceptional groups. Parents, teachers and professionals have problems in detecting giftedness in disabled children so we lose their abilities as intelligent people.
    Conclusion
    Early identification and intervention prevent future mantel and social problems like underachievement. So, this article reviews twice exceptional identification, characteristics and problems to attract professional’s attention to existence of this group.
    Keywords: Twice Exceptional Children, Identification, Characteristics, Problems
  • Farnaz Holekian, Saeed Holekian Page 53
    Background
    Today, using of computer is a variable of literacy. Training of computer to mentally retarded children is basically different. The purpose of this study was to design and perform the creative methods for computerizing education for mental retarded children and determining the effectiveness of these methods.
    Methods
    The present study is a Qualitative study. Population of this study includes all girls with intellectual disabilities, who attending in the special schools of Hamadan city. Among this population, 10 elementary school students from first to fifth grade were selected with using purposive sampling. Methods that used for computer teaching in action research include streamlining concepts and topics, objective methods to visualize, using a variety of software, games and entertainment, various techniques and exercises and the integration of academic concepts with computer education and was used the multi-sensory learning and applying specific methods of rehabilitation equipment for training students with CP disabilities. Performance of students measured in 1 and 2 evidences as Check-List. Data analyzed by descriptive statistics.
    Findings
    Results show that computer teaching methods for mentally retarded children was effective about 0.053.
    Conclusion
    It is concluded that these methods can be used to teach computers to mentally retarded students and under 7 year's normal children.
    Keywords: Mental retarded children, Computer teaching, Creative teaching methods