فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال چهاردهم شماره 128 (بهمن و اسفند 1393)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال چهاردهم شماره 128 (بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فخرالسادات قریشی راد* صفحه 5
    زمینه
    در مطالعه حاضر، نوجوانان شنوا و ناشنوای دختر و پسر شهر تبریز از نظر سلامت عمومی مورد مقایسه قرار گرفته اند.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 100 دانش آموز ناشنوا و شنوای دختر و پسر مدارس ناشنوایان و شنوایان شهر تبریز می باشد. برای سنجش متغیر سلامت عمومی (نشانه های بدنی، اضطراب و بی خوابی، نارسا کنش وری اجتماعی و افسردگی وخیم) از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (28- GHQ) استفاده شد. روش آماری مورد استفاده تحلیل واریانس یک راهه بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نوجوانان شنوا و ناشنوا در متغیر سلامت عمومی تفاوت معنا داری دارند و سطح سلامت عمومی نوجوانان ناشنوا از نوجوانان شنوا و پسران ناشنوا از دختران ناشنوا پایین تر است.
    نتیجه گیری
    نوجوانان ناشنوا نسبت به نوجوانان شنوا، نشانه های بدنی، اضطراب و بی خوابی و نارساکنش وری اجتماعی بیشتری دارند. اما در متغیر افسردگی وخیم بین دو گروه تفاوت معنادار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نوجوان، ناشنوا، سلامت عمومی
  • زهرا نورآبادی، دکترسعید حسن زاده، مسعود غلامعلی لواسانی، مهدی فرزادمهر صفحه 13
    هدف
    ادراک تنیدگی در نظام والد-کودک را تنیدگی والدینی گویند که ویژگی های تنیدگی زای کودک و پاسخ های والدین به این ویژگی ها را در برمی گیرد. بنابراین آموزش مهارت های تنیدگی به ویژه به والدین کودکان با نیازهای ویژه ازجمله ناشنوا بسیار حایز اهمیت است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مقابله با تنیدگی والدینی، مادران کودکان ناشنوا 1 تا 3 ساله صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر، از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش، شامل مادران دارای کودک ناشنوای تحت پوشش اداره بهزیستی شهر گرگان بودند. ابتدا 24 نفر از این مادران به صورت تصادفی انتخاب، سپس با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و گواه (12 نفر) جاگماری شدند. گروه آزمایش طی 12 جلسه مهارت های مقابله با تنیدگی والدینی را آموزش دیدند. هر دو گروه نیز در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با پرسشنامه مقیاس تنیدگی والدینی بری و جونز(1995) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش مهارت های مقابله با تنیدگی، سطح تنیدگی مادران کودکان ناشنوادر گروه آزمایش را به طور معناداری کاهش داده است.
    نتیجه گیری
    برنامه مقابله با تنیدگی ارائه شده، می تواند میزان تنیدگی این مادران را در حد قابل توجهی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تنیدگی والدینی، مهارت های مقابله ای، مادران با کودک ناشنوا
  • زهره خداپرست صفحه 21
    زمینه
    این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه تجربی (طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه) است که با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی بر حافظه دیداری، تمرکز و توجه، دانش آموزان دختر کم توان ذهنی آموزشپذیر انجام شده است.
    روش
    بدین منظور، 30 نفر از 50 دانش آموز دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر پایه اول ابتدایی شاغل به تحصیل را (بر اساس نمرات آزمون تجدید نظر شده وکسلر) به صورت تصادفی انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابتدا، آزمودنی ها با آزمون کا.ال. تی و بنتون مورد بررسی قرار گرفتند. سپس، گروه آزمایش مداخله های بازی درمانی را طی13 جلسه چهل و پنج دقیقه ای به صورت گروهی دریافت کرد، اما گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. پس از پایان دوره بازی درمانی، هر دو گروه دوباره مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از این است که مداخله های انجام شده برروی گروه آزمایش مفید بوده واین تفاوت ها (0/952، 1/00) در نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه گواه معنادار نبوده است.
    نتیجه گیری
    از داده های بدست آمده از تحقیق می توان استنباط کرد که بازی درمانی به طور معناداری میزان حافظه دیداری، تمرکز و توجه آزمودنی ها را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، حافظه دیداری، توجه و تمرکز، دانش آموز کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • الهه ولایتی صفحه 30
    زمینه

    استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات، یادگیری مهارت ها و محتوای اطلاعات و دانش ها را افزایش داده و رشد مهارت ها و اطلاعاتی که می تواند در دنیای واقعی مورد استفاده ی افراد دارای نیازهای آموزشی ویژه قرار گیرند، کمک شایانی کند و در آموزش دانش کاربردی دانش آموزان استثنایی، نقش مهمی را ایفا کند. پیشرفت در فن آوری اطلاعات و ارتباطات، به بهبود آموزش و یادگیری به دانش آموزان دارای نیاز های آمورشی ویژه منجر شده است.

    نتیجه گیری

    فن آوری اطلاعات و ارتباطات برای این دانش آموزان، به دو طبقه ی فن آوری کمکی و فن آوری آموزشی، تقسیم بندی می شود. فن آوری کمکی، عبارتی کلی و عام است و تمام ابزارهای توان بخشی، سازگارانه و کمکی برای افراد با کم توانی را در بر می گیرد و شامل تمام مراحل انتخاب، تشخیص و استفاده ی مناسب از این ابزارهاست. فن آوری آموزشی شامل انواع گوناگونی از نرم افزارها و سخت افزارها به همراه شیوه های آموزش خلاق برای رفع نیازهای یادگیری دانش آموزان در کلاس است. فناوری های کمکی و فناوری های آموزشی موجود برای دانش آموزان استثنایی، هر یک انواع بسیاری دارند که در این مقاله به شرح و تفصیل هر یک از آن ها به طور جداگانه می پردازیم.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، نیازهای آموزشی ویژه
  • فاطمه ترابی، ندا گرامی زاده شیرازی صفحه 40
    کمبود یا فقدان مهارت های اجتماعی به عنوان یکی از ویژگی های اختلالات طیف اتیسم شناسایی می شود. الگوسازی ویدیویی یک مداخله درمانی چند بعدی است که بر توانایی یادگیری مشاهده ای تاکید می کند. این روش مداخله ای یکی از روش هایی است که برای افراد دارای اختلالات طیف اتیسم منافع گسترده ای دارد، موجب افزایش عملکرد مستقلانه می گردد و نیز می تواند جهت دست یابی به اهداف آموزشی بی شماری از جمله اهداف رفتاری، مهارت های خودیاری، ارتباطی و اجتماعی استفاده شود.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، دانش آموزان با اختلالات طیف اوتیسم، الگوسازی ویدیویی
  • محمدرضا متقی نیا، حسن علی ویسکرمی صفحه 46
    زمینه
    آموزش مبتنی بر وب، یکی از فن آوری های نوین آموزشی است که با کاربرد رویکردهای اکتساب دانش مبتنی بر سازنده گرایی و عینیت گرایی و با بهره گیری از رایانه و اینترنت، می تواند محیطی مناسب را برای آموزش ایجاد کند. از آنجایی که کودکان بانیازهای ویژه عموما نسبت به کودکان عادی، دارای محدودیت هایی در یادگیری می باشند به نظر می رسد آموزش مبتنی بر وب بتواند نقش مهمی در جبران محدودیت های یادگیری این کودکان ایفا نماید. مقاله ی حاضر با مرور پژوهش های مربوط به حوزه ی آموزش مبتنی بر وب، سعی نموده است تا مبانی نظری و مفروضه ها، دستورالعمل ها و گام های طراحی و ارزیابی، نمونه ای از مدل های آموزشی، اثربخشی، مزایا و معایب آموزش مبتنی بر وب برای دانش آموزان بانیازهای ویژه را معرفی نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج گویای آن است که آموزش مبتنی بر وب با ارائه ی محتوای جذاب، درگیرنمودن یادگیرنده در فرایند یاددهی- یادگیری و نیز فراهم نمودن آموزش از راه دور، امکان یادگیری را در هر زمینه، در هر زمان و در هر مکان برای دانش آموزان با نیازهای ویژه فراهم می-آورد. البته با توجه به مشکلاتی که درباره ی آموزش از راه دور وجود دارد نیاز است تا عناصر برنامه های آموزشی مبتنی بر وب برای دانش-آموزان با نیازهای ویژه با در نظر گرفتن این مشکلات، طراحی یا بهبود یابند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، وب، آموزش مبتنی بر وب، دانش آموز با نیازهای ویژه
  • محمد فاروق جوبیش، محمد افشار خرم، شهیدا سجاد ترجمه: حسن کریمی، حکیمه محمودی صفحه 62

    این مطالعه به پژوهش درباره وضعیت برنامه های آموزش پیش حرفه ای و حرفه ای برای افراد ناتوان در کراچی پاکستان پرداخته است. اطلاعات لازم به وسیله پرسشنامه ساختاری از 23 مدرسه ویژه واقع در کراچی جمع آوری و نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بیشتر مدارس ویژه، تنها برنامه های آموزش پیش حرفه ای ارائه می کردند و مدارس کمتری دوره های حرفه ای داشتند. دلیل ارائه دوره های پیش حرفه ای این بود که وسایل کمتری به دلیل نبود درخواست های عرضه و تقاضا نیاز بود تا دوره ها برگزار شود. همچنین هیچ برنامه درسی استانداردی برای دوره های حرفه ای ارائه شده در مدارس ویژه وجود نداشت. مدارس ویژه هیچ اطلاعاتی از مکان هایی که دانش آموزان را بعد از ترک مدرسه جذب می کردند، نداشتند. بعضی دانش آموزان شغل هایی در حوزه های مهارتی که آموزش دیده بودند به دست می آوردند، بعضی از آنها هم شغل هایی در حوزه های دیگر کسب می کردند و به بعضی دیگر هم بدون هیچ توجهی درباره مهارتشان گفته می شد«به خانه برو». نتیجه به دست آمده از این پژوهش این بود که هیچ برنامه آموزش پیش حرفه ای و حرفه ای موثری برای افراد ناتوان در کراچی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: راهنمایی شغلی، آموزش حرفه ای، مهارت های ارتباطی، دانش آموزان ویژه
  • صفحه 71
  • صفحه 72
|
  • Fakhrossadat Ghoreyshi Rad Page 5
    Background
    The objective of this study was to compare the general health between deaf handicapped and normal adolescents.
    Method
    The database was drawn from the comparison of 100 deaf and normal adolescents’ students (males and females) in Tabriz. The method is causal-comparative, with utilization of the (GHQ) to measure general health variables (general health, body symptoms, social dysfunction, anxiety and acute depression). Data were analyzed through one way Analysis of Variance (ANOVA).
    Results
    Results indicate significant differences between deaf and normal students in general health. Analyzing of data shows that there is a significant difference between gender and the factors of general health.
    Conclusion
    It can be concluded that there are significant differences in general health, body symptoms, social dysfunction and anxiety in the subjects of deaf handicapped and normal adolescents, but there is no significant difference in degree of depression.
    Keywords: Adolescents, Deaf, General health
  • Zahra Noor Abadi, Saeid Hassan Zadeh, Masoud Lavasani, Mehdi Farzadmehr Page 13
    Background
    Perceived stress in the parent – child system is called parental stress that it includes the pathogenic characteristics of the child and parent's responses to stress. Therefore, coping skills training to parents with exceptional children like deafness is very important. This study aimed to determine the effectiveness of training coping skills program on parental stress of mothers with deaf children in 1-3 years old.
    Method
    In this study, a pre-test and post-test with control group is used. Population of study included all mothers with deaf children who live in Gorgan province and they were covered by the Social Welfare Department. Mothers randomly selected from the first 24 patients, and then participants were assigned into two groups, randomly. The experimental group received 12 sessions about coping skills. Questionnaire to measure parental stress Barry and Jones (1995) were evaluated.
    Results
    The results of the analysis of covariance show that coping skills training reduce levels of stress in mothers with deaf children, significantly.
    Conclusion
    Provided coping programs can significantly reduce the level of stress in the mother.
    Keywords: Parental stress, Coping skills, Mothers with deaf children
  • Zohreh Khodaparast Page 21
    Background
    This research is a semi-empirical type research (pre-test and post-test with control group) which is done with the aim of examining the efficiency of play therapy on visual memory, concentration and attention of educable mentally retarded female students.
    Method
    Therefore, 30 educable mentally retarded female students were selected according to Wechsler scale grades and then they were divided randomly to two groups; control and experiment (15 students in each group). Both groups were examined by Benton and K.L.T. tests in their visual memory, concentration and attention. Then play therapy administered in experiment group in 13 sessions of 45 minutes. Finally, both groups complete post-tests.
    Results
    Results indicate that interventions were useful and there is a significant difference between two groups (1/00, 0/952).
    Conclusion
    Data show that play therapy has a significant influence on visual memory, concentration and attention.
    Keywords: Play therapy, Mental retardation, Visual memory, Concentration, Attention
  • Elaheh Velayati Page 30
    Background

    Using information and communication technology increases learning skills, content of information and knowledge. Increased knowledge and development of skills and real-world data that can be used by people with special educational needs will be useful. It can play an important role in training applied knowledge to the exceptional students. Advances in information and communication technology led to improve teaching and learning of students with special education needs.

    Conclusions

    ICT for students is classified into two classes of assistive technology and educational technology. Assistive technology is a generic term and rehabilitation devices, adaptive aids for people with disability that it includes all rehabilitation devices, adaptive aids for people with a disability and all stages of the selection of appropriate tools to identify and use. Educational Technology includes a variety of software and hardware combined with innovative teaching practices to meet the learning needs of students in the class. Assistive technology and technology education for exceptional students have many types that they are explained with detail in this paper.

    Keywords: Information, communication technology, Special education needs
  • Fatemeh Torabi, Neda Geramizadehshirazi Page 40
    Social skills deficits are recognized as a defining feature of Autism Spectrum disorder. Video modeling is a versatile intervention that capitalizes on the potency of observational learning. This approach has wide utility for people with Autism Spectrum disorder, promotes independent functioning, and can be used to address numerous learner objectives, including behavioral, self-help, communication, and social objectives.
    Keywords: Social skills, Students with autism spectrum disorder, Video modeling
  • Mohammad Reza Mottaghinia, Hassan Ali Veiskarami Page 46
    Background
    Web based training is one of the new instructional technologies that could have created a suitable environment for instruction-with regarding acquisition knowledge approaches of constructivism and objectivism and by applying computer and web. Since students with special needs have some limitations in learning, rather than normal ones, it seems that web based instruction have an important role in compensation of this learning limitations. With reviewing of related studies of web based instruction field, current article attempt to introduce theoretical bases and information, guidelines and steps of planning and evaluation, an example of instructional model, effectiveness, privileges and defections upon web based instruction for students with special needs.
    Conclusions
    Results indicate that web based instruction enable probability of learning for students with special needs in any field, any time and any place by providing attractive contents. Regarding to the problems about distance instruction, it needs to plan and improve elements of web based instruction programs for special needs students by attention to these problems.
    Keywords: Electronic instruction, Web, Web based instruction, Students with special needs
  • Shahida Sajjad, Muhammad Farooq Joubish, Muhammad Ashraf Khurram Translator: Hasan Karimi, Hakime Mahmoudi Page 62

    This research study has been designed to investigate the status of pre-vocational and vocational training programs for the persons with disabilities in Karachi. Data were collected with the help of structured questionnaire from 23 special schools located in Karachi and selected through purposive sampling. Hypotheses were tested through percentage and Chi-square method. Results of the study indicated that most of the special schools were offering only pre-vocational training programs and few schools were offering vocational courses. The reason for providing vocational courses was that fewer resources were needed to conduct the courses and not because of the market demands. There was no standard curriculum for the vocational courses offered to special students. The special schools did not have any record as to where as the students were absorbed after leaving the schools. Some students got jobs in the skill areas in which they were trained, some got jobs in other areas and some were said to”go home” with no further details on their activities. It was concluded that there are no such affective pre-vocational and vocational training programs for the persons with disabilities in Karachi.

    Keywords: Career guidance, Vocational training, Communication skills, Special students