فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال پانزدهم شماره 132 (تیر 1394)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال پانزدهم شماره 132 (تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا گرجی، فرناز کشاورزی ارشدی، مریم حاتمی، اعظم دهقان، رقیه وهابی صفحه 5
    زمینه
    یکی از عواملی که در گرایش فرزندان به سمت رفتارهای پرمخاطره می تواند تاثیرگذار باشد، نوع و روش تربیت فرزند توسط والدین است. هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه میان شیوه های فرزندپروری والدین دارای فرزند آسیب دیده شنوایی با رفتارهای پرمخاطره دانش-آموزان بود.
    روش
    از جامعه 83 نفری که در سال تحصیلی 92-91 در مدارس ویژه ناشنوایان در شهر کرج مشغول به تحصیل بودند، 80 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه سبک فرزند پروری بامریند برای والدین و مقیاس خطر پذیری نوجوانان ایرانی برای دانش آموزان آسیب دیده شنوایی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار استنباطی مانند تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که میان گرایش به رفتار پرمخاطره در دختران و پسران تفاوت معناداری وجود دارد (p<0.05) و همچنین رابطه ای میان سبک فرزند پروری والدین و گرایش به رفتارهای پرمخاطره در دانش آموزان آسیب دیده شنوایی وجود ندارد (p>0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش و پرورش به سبب ارتباط مستمر با دانش آموزان ناشنوا و والدین شان می تواند در دو حیطه تعامل مشاوران با دانش آموزان برای آگاهی بخشی از رفتارهای پرمخاطره و برگزاری جلسات آموزش خانواده بر والدین اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: دانش آموز آسیب دیده شنوایی، شیوه فرزندپروری، رفتار پرمخاطره
  • محمد جمعه پور، هادی محمد پور، رضا دستجردی صفحه 13
    زمینه
    جنبه ای از شناخت اجتماعی که در سال های اخیر توجه فزاینده ای را به خود جلب کرده، تحول نظریه ذهن در کودکان است. این توانایی برای کارکرد اجتماعی مهم است و به کودکان کمک می کند تا روابط شان با دیگران را هماهنگ کنند. این پژوهش با هدف مقایسه تحولی نظریه ذهن در دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی (سن، جنسیت، تحصیلات والدین و وضعیت اقتصادی خانواده) انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری آن همه دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری شهر قوچان بودند که در سال تحصیلی 92-1391 به تحصیل اشتغال داشتند. انتخاب نمونه از طریق روش نمونه گیری در دسترس انجام شد و از بین دانش آموزان با ناتوانی یادگیری که در مرکز آموزش وتوان بخشی مشکلات ویژه یادگیری امید قوچان دارای پرونده بودند، 80 نفر انتخاب شدند، همچنین 80 نفر از دانش آموزان عادی نیز که به لحاظ ویژگی های جمعیت شناختی با گروه دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری همگن بودند، انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق آزمون نظریه ذهن (فرم 38 سوالی) و پرسش نامه محقق ساخته انجام شد.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس، آزمون تی برای مقایسه میانگین دو گروه مستقل و تحلیل رگرسیون چندمتغیری استفاده شد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که بین نمره های کلی نظریه ذهن و سطوح آن (سطح 1، 2 و 3) در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری تفاوت وجود دارد (01 /0 >P). دانش آموزان با ناتوانی یادگیری در مقایسه با دانش آموزان عادی در تکالیف نظریه ذهن عملکرد ضعیف تری دارند.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، مقایسه تحولی، نظریه ذهن
  • حسن کریمی، احمد به پژوه، حکیمه محمودی صفحه 23
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر نیازسنجی پیش حرفه ای برای دانش آموزان کم توان ذهنی بود.
    روش
    نمونه آماری پژوهش شامل 30 نفر از والدین با فرزند کم توان ذهنی و 30 نفر از معلمان شاغل در مدارس ویژه شهرستان خدابنده بود که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه نیازسنجی با استفاده از دو فرم والدین و معلم (محقق ساخته) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که برای آموزش مهارت های پیش حرفه ای به دانش آموزان کم توان ذهنی بهتر است مقوله ها و نیازهای آموزشی مانند: مهارت های اجتماعی، مهارت های شناختی، مهارت های پایه تحصیلی، مهارت های روابط بین فردی، مهارت های ارتباطی، مهارت های عملکردی، تقویت اعتماد به نفس و خلاقیت استفاده از افراد متخصص در آموزش مهارت های حرفه ای و آموزش مهارت ها و حرفه های مناسب در برنامه آموزشی گنجانده و اجرا شوند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان کم توان ذهنی صرف نظر از علل و سطح کم توان ذهنی شان، نیازمند آموزشی هستند که آن ها را برای زندگی مستقل آماده کند.
    نتیجه گیری
    بدین منظور اجرای برنامه های آموزشی برای افزایش توانایی دانش آموزان کم توان ذهنی برای کارکرد مستقل تر در زندگی روزمره بسیار ضروری است و یکی از اقدامات اساسی برای دستیابی به این هدف، نیازسنجی پیش حرفه ای برای آن هاست. در واقع آموزش مهارت های پیش حرفه ای برای آماده سازی کودکان کم توان ذهنی برای ورود به دوره حرفه آموزی و محیط کار ضروری است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، پیش حرفه ای، کم توان ذهنی
  • محمود خانی موصلو، ساناز زارعیان صفحه 33
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان رضایت از زندگی دانش آموزان با و بدون آسیب بینایی بود.
    روش
    نمونه پژوهش 120 (56 پسر و 64 دختر) دانش آموز مدارس تلفیقی مقطع راهنمایی و دبیرستان در سال تحصیلی 91-1390 در شهر شیراز بود که 60 دانش آموز آسیب دیده بینایی و 60 دانش آموز بدون آسیب بینایی را شامل می شد. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس چندگانه رضایت از زندگی (هیوبنر، 2001) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که 2 گروه دانش آموزان با و بدون آسیب بینایی در هیچ یک از مولفه های رضایت از زندگی (خانواده، دوستان، مدرسه، محل زندگی و خود) و کل رضایت از زندگی تفاوت معناداری ندارند. یافته ها همچنین نشان داد که میزان رضایت از زندگی در دو جنس یکسان است.
    کلیدواژگان: میزان رضایت از زندگی، دانش آموزان، آسیب بینایی
  • کاظم برزگر بفرویی، مریم صفاری شهربابکی، عاطفه سعیدی یخدانی صفحه 39
    زمینه
    هدف از این پژوهش بررسی نقش جو سازمانی و رضایت زناشویی در سلامت عمومی معلمان مدارس استثنایی بود.
    روش
    جامعه آماری 84 نفر از معلمان مدارس استثنایی شهرستان یزد بودند که به روش سرشماری 70 نفر از معلمان مدارس استثنایی انتخاب شدند. ابزار پژوهش سه پرسش نامه سلامت عمومی، رضایت زناشویی و جو سازمانی بود. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی از قبیل میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی از قبیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل آماری نشان داد که بین جو سازمانی و رضایت زناشویی با بهداشت روان در سطح 05/ 0> p رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد و همچنین از ابعاد جو سازمانی و رضایت زناشویی به ترتیب رفتار مشمول، ارتباط زناشویی، رابطه جنسی، رفتار حمایتی و جهت گیری مذهبی بیشترین تاثیر را بر میزان سلامت عمومی معلمان مدارس استثنایی داشته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل از این پژوهش به نظر می رسد با ایجاد جوی مثبت در مدارس استثنایی و آموزش مهارت ها و راهبردهایی در زمینه زندگی زناشویی سطح سلامت عمومی معلمان مدارس استثنایی ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، رضایت زناشویی، جو سازمانی، معلمان مدارس استثنایی
  • سید مهدی میرهادی، رضا علی نوروزی صفحه 48
    زمینه
    ارایه مبانی فلسفی پیشنهادی برای تربیت دینی افراد کم توان ذهنی بر اساس نظرات ملاصدرا هدف اصلی این مقاله بود. تاکید مقاله به طور عمده بر سرنوشت نهایی و سعادت اخروی این افراد، متمرکز است. تحلیل متون صدرایی و استنتاج، روش مورد استفاده در تدوین مبانی فلسفی بود. تشکیکی بودن وجود، خیریت وجود، جسمانیه الحدوث و روحانیه البقا بودن نفس و حرکت جوهری، مبانی فلسفی منتخب برای تربیت دینی افراد کم توان ذهنی است. مراتب سعادت اخروی افراد کم توان ذهنی، وابسته به تربیت دینی آن هاست. آنچه تفاوت مراتب وجودی و در نتیجه اختلاف در درجات سعادتمندی افراد کم توان ذهنی را همانند سایر انسان ها رقم می زند، کمیت وکیفیت ملکات و صورت های علمی متحد شده با نفس شان است که در فرآیند حرکت جوهری کسب شده است.
    نتیجه گیری
    انجام فرایض دینی و خودداری از ارتکاب گناه با کمک بزرگسالان هر چند با فهم اندک و اختیار محدود صورت پذیرد، برای افراد کم توان ذهنی بی نتیجه نیست و موجب ارتقای کیفیت زندگی اخروی آن ها می شود. تربیت دینی افراد کم توان ذهنی به دلیل این برداشت نادرست که آن ها مکلف نبوده و خداوند آن ها را به عذاب دچار نمی کند، نباید مورد کم توجهی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: افراد کم توان ذهنی، مبانی فلسفی، فلسفه ملاصدرا، تربیت دینی
  • کارمن نیکل گرنج ترجمه: سیده مریم فضائلی صفحه 56
    زمینه
    رشد انسان به تعاملات اجتماعی وابسته است که در طول سال های میانی دوران کودکی (سنین 5 تا 10 سال) به طور قابل توجهی اساسی و ضروری هستند. اگرچه رشد برخی از کودکان متفاوت از دیگر کودکان است اما همه آن ها فرآیندهای ذهنی یکسانی را تجربه می کنند که به دلیل عوامل مختلفی این فرآیندها ممکن است منجر به رشد کودکان یا مانع رشد آن ها شوند. زبان بخشی از وجود بشر است و ارتباط از طریق رفتارهای کلامی و غیرکلامی صورت می گیرد. افراد از طریق فرآیندهای متعدد تفسیر و تعبیر قادر هستند آنچه را که دیگران سعی در رمزگذاری اش دارند درک کنند. اگرچه انسان ها یاد می گیرند تا زبان را از طریق تعامل با دیگران به کار برند اما با توانایی فراگیری زبان زاده می شوند. با این که کودکان با اختلال های طیف اتیسم نظام ارتباطی متفاوتی را به کار می گیرند اما آن ها زبان را به همان روش کودکان دارای رشد بهنجار فرا می گیرند.
    نتیجه گیری
    در این مقاله مشکلات کاربرد زبان در موقعیت های اجتماعی که کودکان طیف اتیسم با آن ها مواجه هستند، توصیف خواهد شد. در این باره نیز بحث خواهد شد که چگونه رشد شناختی و فراگیری زبان شیوه هایی را شکل می دهند که در سال های میانی دوران کودکی، تعامل اجتماعی در کودکان دارای رشد بهنجار در مقایسه با کودکان طیف اتیسم تفاوت دارد. افزون بر این، مقاله حاضر در مورد عواملی که ممکن است در نارسایی های قابل ملاحظه در اتیسم سهم داشته باشند و نیز اقداماتی که برای رفع این نارسایی ها انجام می-شود، توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: اتیسم، تعامل اجتماعی، زبان، مداخله
|
  • Reza Gorji, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Maryam Hatami, Azam Dehghan, Roghayeh Vahabi Page 5
    Background
    A driving factor in children toward risky behavior is the procedure of training by parents. The aim of this study is to investigate the relationship between parenting styles of parents with children with deaf students with risky behaviors of students.
    Method
    83 out of 80 people in the 92-91 Persian academic year studying in special schools for deaf in the city of Karaj، were selected. Data analyzed by inferential statistical methods such as ANOVA and Pearson. Data gathered by questionnaire.
    Results
    The relationship between parenting styles and trends to risky behaviors in deaf students isn''t significant.
    Conclusion
    It seems that education due to constant relation with deaf students and their parents can be fruitful in two fields such as counselors interact with students for awareness and risk behaviors and family education sessions for parents.
    Keywords: Deaf student, Parenting styles, Risky behavior
  • Mohammad Jomepoor, Hadi Mohammapour, Reza Dastjrdi Page 13
    Background
    Development of theory of mind is a social cognition factor that more attended by researcher. This ability is important for social function and helps children to coordinate their relations with others. The purpose of this study is comparing developmental theory of mind in student with and without learning disability and its correlation with demographic variables (age، gender، education and economic states)
    Method
    This is a Causal-comparative research. Population of study includes students with and without learning disorder who were in Ghouchan registered and enrolled in regular schools. Samples were selected through available sampling and then among students with learning disorder that registered in Omid rehabilitation and training center for learning specific difficulties، 80 students were chosen. Sample group of student without learning disorder were coherent. Data collection is done by theory of mind testing and the researcher made questionnaire (includes 38 questions).
    Results
    Findings show that there is significant difference between theory of mind of total scores and its levels (level one، two and three) in ordinary students and students with learning disorder (p<0. 01). Students with learning disorder had not good performance on the theory of mind tasks than ordinary students.
    Keywords: Learning disorder, Developmental comparing, Theory of mind
  • Hasan Karimi, Ahmad Beh, Pajooh, Hakime Mahmoudi Page 23
    Background
    The purpose of this research is Pre-vocational assessment of mentally retarded students.
    Method
    Population of study includes all teachers who work in Khodabande Province. Among all، 30 parent of children with mental retardation and 30 teachers at Exceptional schools were selected as sample group. Data obtained by using two questionnaires. The results were analyzed by using the descriptive statistics.
    Results
    Findings indicate that it is better for training pre-vocational skills to mentally retarded students، educational needs such as social skills، cognitive skills، basic educational skills، interpersonal skills، relation skills، performance skills، self-assurance reinforce، creativity reinforce، use expert to train career skills، train proper skills and careers، service training for teachers and train prospering jobs with student’s social setting، apply in Training program. The results indicate that mentally retarded students regardless reasons and level of their mentally retardation، requires education that prepared them for independent living.
    Conclusion
    Apply of training programs to enhance ability to act more independently in everyday life is essential. One of the important actions for access to this aim is pre-vocational assessment for mentally retarded students. In fact، pre-vocational training skills are necessary for preparing mentally retarded children for professional courses and workplace training.
    Keywords: Assessment, Pre, vocational, Mental Retardation, Parent, Teacher
  • Mahmoud Khani Moselo, Sanaz Zareian Page 33
    Purpose
    The purpose of the present study was to compare the life satisfaction in students with and without visual impairment.
    Method
    Sample of study includes 120 students (56 male and 64 female) in integration guidance and high school of Shiraz city in 2011-2012. Sixty of the students were with visual impairment and sixty of students were without visual impairment. Data were collected using Multi Dimensional Life Satisfaction Scale (Huebner، 2001). Data were analyzed by t-independent test.
    Results
    Findings show that there is no significant difference between dimensions of life satisfaction (family، friends، school، place of living and oneself) in the two groups'' students. Also، it indicates that life satisfaction is the same in the two genders.
    Keywords: Life satisfaction, Students, Visual impairment
  • Kazem Barzegar Bafrooei, Maryam Saffary Shahrbabaki, Atefe Saeedi Yakhdani Page 39
    Background
    The purpose of this study was to study the general health status of exceptional school''s teachers according to marital satisfaction and organizational climate.
    Method
    The statistic population was including 84 of especial school teachers of Yazd which by census sampling، 70 teachers were picked. Instrument of research were ghost health questionnaire (GHQ)، marital satisfaction and enrichment and Organizational climate. Descriptive statics and inferential statics were used for analyzing data.
    Results
    Analysis of data indicate that there is a positive and significant relationship in level of P<0. 05، between the organizational climate and marital satisfaction. Regression stepwise analyze show that from the dimensions of organizational climate and marital satisfaction، subject''s behavior، marital satisfaction، sexual relationship، supporting behavior and religious orientation had the most impact on exceptional teachers mental health.
    Conclusion
    It can be concluded that creating a positive climate in exceptional schools and training strategies in the context of marriage leads to increase mental health of teachers in special schools.
    Keywords: Mental health, Marital satisfaction, Organizational climate, Exceptional school's teachers
  • Sayed Mahdi Mirhadi, Rezaali Nouruzi Page 48
    Background
    The main purpose of this article is to propose philosophical basis for religious education of mentally retarded persons (based on Mulla Sadra’s theories). The article emphasizes mainly on the ultimate fate and prosperity of these people in Hereafter World. The methods used in preparing the present paper were analysis of Sadra’s texts and deduction. Existence being skeptic، existence being beneficent (blessing)، creation being material (physical)، soul being spiritually survival and substantive motion are of selected philosophical foundations for the religious education of the mentally retarded individuals. Heavenly bliss of mentally retarded people depends on their religious upbringing. What makes their existence different، and thus the difference in the retarded individuals’ blissfulness is the quantity and quality of habits and scientific variations united with their souls، obtained in the process of substantial motion.
    Conclusion
    Practicing religious duties and withholding from committing sins (with help from other grownups)، even though with little understanding and limited will، would not be fruitless and abortive for mentally retarded individuals and result in their highly enhanced hereafter lives. Religious education of mentally retarded individuals should not be ignored because of this misconception that they are not obliged to do religious duties and God does not punish them.
    Keywords: Mentally retarded individuals, Philosophical basis, Philosophy of Mulla Sadra, Religious education
  • Translated By: Seyyedeh Maryam Fazaeli Page 56
    Background
    Human growth is dependent upon social interactions، notably essential during the middle childhood years (ages 5-10). Although some children develop differently than others، all experience the same types of mental processes through which، due to a variety of factors، they may become typically achieving، or stunted in their development. Language is a key component of being human. Communication occurs through verbal and nonverbal behavior. People are able to understand what others are trying to encode through multiple processes of interpretation. Humans learn to use language through interaction with others، but are born with the ability to acquire language. Children with Autism spectrum disorders (ASD) acquire language the same way as typically developing children; however، they use a different system of communication.
    Conclusion
    This paper will describe the difficulties in language usage in social situations faced by children with Autism، and will discuss how cognitive development and language acquisition shape the ways in which social interaction differs in typically developing children as compared to children with Autism in middle childhood. It will also illustrate multiple factors that may contribute to the deficiencies noted in ASD and what is being done to address those issues.
    Keywords: Autism, Social interaction, Language, Intervention