فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال شانزدهم شماره 139 (خرداد و تیر 1395)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال شانزدهم شماره 139 (خرداد و تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرنوش اسماعیلیان*، سید محمد مرندی، فهیمه اسفرجانی، احمدرضا موحدی صفحات 5-12
    زمینه
    پژوهش های مختلفی تاثیر تمرین های مقاومتی بر قدرت عضلات افراد با فلج مغزی را بررسی کرده اند، درحالی که پژوهشی با برنامه تمرین های ترکیبی و کودکان با فلج مغزی انجام نشده است. هدف این پژوهش تاثیر 8هفته تمرین های مقاومتی و تعادلی بر قدرت اکستنسورهای دست برتر و استقامت تنه 3پسر با فلج مغزی بود.

    روش
    این پژوهش روی 3پسر با فلج مغزی با میانگین سنی 5/6سال (2نفر 7سال و یک نفر 6سال) انجام شد. در این پژوهش از روش پژوهشی موردی با طرح ای-بی-ای استفاده شد. در پژوهش حاضر، پس از موقعیت خط پایه، مداخله آغاز و طی 24جلسه مداخله انفرادی، تمرین های مقاومتی و تعادلی به آزمودنی ها ارایه شد و هر 3آزمودنی یک ماه پس از پایان مداخله به مدت 2هفته پی درپی تحت آزمون پیگیری قرار گرفتند. قدرت اکستنسورهای شانه و استقامت تنه به ترتیب توسط دینامومتر و آزمون استقامت تنه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مطابق با تحلیل دیداری نمودار داده ها براساس شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری ، مداخله موردنظر برای اکستنسورهای دست برتر و استقامت تنه برای هر 3شرکت کننده موثر بود.
    نتیجه گیری
    انجام تمرین های مقاومتی و تعادلی می تواند باعث افزایش قدرت اکستنسورهای دست برتر و استقامت تنه افراد با فلج مغزی شود که احتمالا عامل اصلی افزایش قدرت عضلات کودکان با فلج مغزی می تواند به عوامل عصبی مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: تمرین های مقاومتی و تعادلی، قدرت اکستنسورهای دست برتر، استقامت تنه، کودکان با فلج مغزی
  • زهرا علی اصغری صدری*، امیر پناه علی صفحات 13-22
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تنظیم هیجانی و عواطف مثبت و منفی در استرس و رضایت شغلی معلمان کودکان با نیازهای ویژه بود.

    روش
    250نفر از بین معلمان آموزش وپرورش استثنایی شهر تبریز به صورت تصادفی ساده انتخاب شده و ابزارهای پژوهش در اختیار این تعداد افراد قرار گرفت که سرانجام 228نفر پرسش نامه ها را تکمیل کرده و برگردانده بودند که از این تعداد 60نفر مرد (میانگین سنی 1/5±6/40) و 168نفر زن (میانگین سنی 6/5±1/40) بودند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه تنظیم هیجانی، مقیاس عاطفه مثبت و منفی، پرسش نامه رضایت شغلی بری فیلد و روث و پرسش نامه استرس شغلی بود. برای تحلیل داده های به دست آمده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مولفه ارزیابی مجدد تنظیم هیجانی با استرس شغلی (22/0-r=) و رضایت شغلی (24/0r=) همبستگی معناداری دارد (01/0>P)؛ همچنین عاطفه منفی و مثبت با استرس شغلی به ترتیب همبستگی 17/0- و 22/0 و با رضایت شغلی به ترتیب 54/0 و 30/0- دارد (01/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ارزیابی مجدد به صورت معناداری، استرس و رضایت شغلی را پیش بینی می کند اما سهم آن در پیش بینی پایین است؛ افزون بر این عاطفه منفی به صورت معناداری استرس شغلی را پیش بینی می کند اما در رضایت شغلی هم عاطفه مثبت و هم عاطفه منفی نقش معناداری دارند که به ویژه در رضایت شغلی سهم نسبتا خوبی دارند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، رضایت شغلی، تنظیم هیجانی، عواطف منفی و مثبت، معلمان، کودکان با نیازهای ویژه
  • فرهاد محکی*، حمیدرضا شریفی جندانی، وحید محکی صفحات 23-29
    زمینه
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بازی درمانی بر بهبود مهارت های زندگی کودکان کم توان ذهنی بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با گروه گواه بود که روی 30دانش آموز کم توان ذهنی (زیر 14سال) مدرسه توحید2 شهرستان سرپل ذهاب در سال1394 انجام شد. آزمودنی ها از طریق نمونه گیری دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در 2گروه 15نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 16جلسه 90دقیقه ای، تحت بازی درمانی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رفتار سازشی واینلند به عنوان پیش آزمون و پس آزمون در 2گروه و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتیجه نشان داد که آموزش مبتنی بر بازی درمانی موجب بهبود مهارت های زندگی روزمره در کودکان کم توان ذهنی می شود.
    نتیجه گیری
    بنابراین پیشنهاد می شود از آموزش مبتنی بر بازی درمانی برای بهبود مهارت های زندگی روزمره کودکان کم توان ذهنی استفاده شود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، مهارت های زندگی، کم توان ذهنی
  • پرستو چهری*، مسعود صادقی، حسنعلی ویسکرمی صفحات 30-37
    زمینه
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش امید بر درگیری تحصیلی دانش آموزان دختر کم توان ذهنی دوره دوم متوسطه شهر خرم آباد بود.
    روش
    روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر کم توان ذهنی دوره دوم متوسطه شهر خرم آباد در سال تحصیلی 94-1393 بود. نمونه پژوهش شامل 30دانش آموز دختر کم توان ذهنی دوره دوم متوسطه شهر خرم آباد بود که با استفاده از روش سرشماری انتخاب شده و به صورت تصادفی در 2گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15نفر) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 9جلسه تحت آموزش امید قرار گرفتند اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. در پایان از هر 2گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه درگیری تحصیلی زرنگ بود. داده ها به وسیله نرم افزار اس پی اس و آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش امید بر درگیری تحصیلی و مولفه های آن شامل درگیری شناختی، انگیزشی و رفتاری دانش آموزان دختر کم توان ذهنی موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش امید توانسته است درگیری تحصیلی و مولفه های شناختی، انگیزشی و رفتاری آن را در دانش آموزان کم توان ذهنی افزایش داده و بهبود عملکرد تحصیلی آنان را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: امید، درگیری تحصیلی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • ناهید وکیلی زاده*، احمد عابدی صفحات 38-46
    زمینه
    توجه اشتراکی در سال های اخیر موردتوجه پژوهشگران و متخصصان اختلال طیف اتیسم قرارگرفته است و اشاره به مهارتی رشدی دارد که موجب اشتراک توجه یا پردازش پیام های دیگران می شود. نقص در رشد توجه اشتراکی، ویژه کودکان دارای اختلال طیف اتیسم است و یکی از نخستین نشانه های تشخیص اختلال طیف اتیسم در کودکان به شمار می رود. این آسیب پیش از یک سالگی یعنی حتی پیش از زمانی که بتوان تشخیص رسمی گذاشت، قابل مشاهده است. پژوهشگران همچنین معتقدند که 2نوع توجه اشتراکی وجود دارد؛ نوع نخست با عنوان پاسخ به توجه اشتراکی و نوع دوم با عنوان شروع توجه اشتراکی شناخته می شود.
    نتیجه گیری
    در این مقاله، بعد از معرفی ویژگی های کودکان دارای اختلال طیف اتیسم، به بررسی توجه اشتراکی و آموزش آن پرداخته می شود، سپس شواهد پژوهشی در این زمینه ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کودکان، توجه اشتراکی، اختلال طیف اتیسم
  • امیرعباس ابراهیمی* صفحات 47-57
    زمینه
    تنبلی گوش زیرگروه تازه ای از اختلال پردازش شنوایی است که با پردازش شنوایی غیرقرینه در گوش ها مشخص می شود. تنبلی گوش ممکن است موجب مشکلات درک گفتار، مشکلات خواندن، کاستی در پردازش اطلاعات و بی توجهی شود. ممکن است این مشکلات به اشتباه به اختلال کم توجهی-بیش فعالی، ناتوانایی ویژه در یادگیری، افسردگی، اختلال های اضطرابی یا اختلال های ارتباطی نسبت داده شوند. متاسفانه در آزمون های مرسوم شنوایی، 2گوش وارد رقابت نمی شوند و این آزمون ها نمی توانند غیرقرینگی را کشف کنند. بنابراین لازم است دانش آموزانی که در آزمون های مرسوم شنوایی عملکرد هنجاری دارند و این مشکلات را نشان می دهند، تحت ارزیابی تنبلی گوش قرار گیرند.
    نتیجه گیری
    تنبلی گوش در افراد دچار کم شنوایی غیرقرینه در خلال دوره های بحرانی رشد شنوایی موجب مشکلات دیرپای شنوایی می شود. برای درک بالینی بهتر این پدیده به تازگی شرح داده شده و آگاهی از تصمیمات درمانی و مدیریت زودهنگام کم شنوایی غیرقرینه به پژوهش های بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: اختلال پردازش شنوایی، تنبلی گوش، التهاب گوش میانی
  • اسماعیل زارعی زوارکی، فریبا درتاج، ذبیح الله اللهی* صفحات 58-71
    زمینه
    افرادی که به عنوان فلج مغزی و اختلال طیف اتیسم تشخیص داده می شوند دارای کمبودهای ارتباطی قابل توجهی هستند. استفاده از یک دستگاه ارتباطی تقویتی و جایگزین اغلب اوقات برای ارتقای زبان و همکاری در مدارس، منزل و محیط های اجتماعی لازم و ضروری است. پژوهش حاضر تاثیر ارایه دستگاه ارتباطی تقویتی و جایگزین با فناوری بالا را برای دانش آموزان مبتلا به فلج مغزی واختلال طیف اتیسم، موردارزیابی قرار می دهد که آی پد اپل نامیده می شود و دارای نرم افزار کاربردی «گوتالک نو» است. تلفیق فناوری، به همراه کاربرد بلندمدت از دستگاه ارتباطی تقویتی و جایگزین بر ارتقای عناصر کلیدی در جهت آموزش دانش آموزان، معلمان، دستیاران آموزشی و والدین در طول سال تحصیلی تاکید دارد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهند که در اثر استفاده از آی پد مهارت های ارتباطی دانش آموزان و عملکرد غیررسمی شان در مدارس افزایش یافته است. همچنین نیاز به توسعه شریک ارتباطی در طی زمان کاهش یافته، درحالی که دانش آموز، معلم و والدین همچنان با وجود دستگاه آی پد جایگاه شان حفظ می شود. این پژوهش موردی از کاربرد این دستگاه ارتباطی با فناوری بالا برای نیازهای ارتباطی پیچیده و دسترسی جامع حمایت می کند که خواستار آموزش نظام مند والدین، دستیاران آموزشی، معلمان و دانش آموزان هستند.
    کلیدواژگان: دستگاه ارتباطی جایگزین، آی پد، دانش آموزان، فلج مغزی، اختلال طیف اتیسم
|
  • Mehrnoosh Esmailiyan*, Seyed Mohammad I. Marandi, Fahime Esfarjani, Ahmad Reza Movahedi Pages 5-12
    Background
    Several studies have examined the effects of resistance training on muscle strength of people with cerebral palsy. There is no study about effects of integration practices on children with cerebral palsy. The aim of this study was to evaluate the effect of two months of resistive and balance training on extensor strength of the dominant hand and sit and rich of children with cerebral palsy.
    Method
    The study was performed on three boys with cerebral palsy with a mean age of 6.5. (n = 2and 1,6years7years).In this study, single subject research method with A-B-A plan is used. Therefore, after locating the baseline, the intervention began and after 24 sessions of individual intervention, strength and balance exercises were presented to participants and all three participants subjects one month after the end of the intervention were followed by track test for 2 consecutive weeks. Extensor strength and sit and rich was measured by Dynamometer Power track ll and sit and rich test.
    Results
    Based on variables of descriptive statistics and Visual analysis of the data chart, for all three participants in Extensor Shoulder and Sit & rich the intervention was effective.
    Conclusion
    Strength and balance exercises can improve Extensor strength of the dominant hand and sit & rich in individuals with cerebral palsies. Probably the main factor to increase muscle strength in children CP, can related to nerve agents.
    Keywords: Strength, balance practices, Extensor strength of the dominant hand, Sit, Rich, Children with cerebral palsy
  • Zahra Ali Asghari Sadri *, Amir Panah Ali Pages 13-22
    Background
    The purpose of present study was to investigate the role of emotional regulation, positive and negative affect in job stress and job satisfaction among the teachers of students with special needs.
    Method
    Among exceptional education teachers of Tabriz, 250 subjects were selected randomly, and research instruments were given them and among those, 228 teacher’s instruments where completed and sent back which 60 of participant were male (age mean 40.6±5.1) and 168 female (age mean 40.1±5.6). The research instruments included Emotion Regulation Questionnaire (ERQ), Positive and Negative Affect Scale (PANAS), Berifild and Roth Jab Satisfaction Questionnaire and Job Stress Questionnaire. Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used to analysis the data.
    Results
    Results showed that reappraisal strategy of emotional regulation is correlated with job stress (r=-0.22) and job satisfaction (r=0.24); also negative and positive affect were correlated with job stress (respectively r=-0.17 and r=0.22) and with job satisfaction (respectively r=0.54 and r=-0.33).
    Conclusion
    Results showed that reappraisal significantly predict job stress and job satisfaction; negative affect predicts job stress, but both negative and positive affect predict job satisfaction.
    Keywords: Job stress, Job satisfaction, Emotion regulation, Negative, positive affect, Children with special needs
  • Farhad Mahaki *, Hamidreza Shrifi Jondani, Vahid Mahaki Pages 23-29
    Background
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of play therapy on life skills of children with intellectual disability.
    Method
    The design of the study was semi- experimental with pretest-posttest and control group. The study was carried out on 30 children with intellectual disability (under 14 years) in Sarpolzahab educational center, in 1394. Subjects were randomly selected through available sampling and were randomly divided into two groups. The experimental group which consisted of 15 participants received play therapy for 16 sessions of 90-minutes, while 15 participants in the control group did not receive any special treatment. Vineland Adaptive Behavior Scale was used to gather data in pre and post-test stages. The obtained data was analyzed using analysis of covariance.
    Results
    The comparison between the means of the experimental and the control group showed significant differences after the life skills training.
    Conclusion
    It is suggested that play therapy can be applied in order to improve life skills of the students with intellectual disability.
    Keywords: Play therapy, Life skills, Intellectual disability
  • Parastoo Chehri *, Masoud Sadeghi, Hasan Ali Veiskarami Pages 30-37
    Background
    The aim of this study was to investigate the effects of hope training on academic engagement of mentally retarded female students of Khoramaabad at grade two in secondary school.
    Method
    It is an experimental design with pre-test, post-test and control group. The population of the present study includes all exceptional girl students of Khoramaabad at grade two in secondary school in 2014-2015. 30 students were selected as samples of the present study and randomly assigned in two groups of experimental (n=15) and control group (n=15). The participants of experimental group were instructed about hope for nine sessions, yet the participants of control group received no intervention. Eventually, both groups took the post-test. The instrumentations were academic engagement questionnaire developed by Zerang (1391). Data were analyzed through SPSS software and Descriptive Statistics (mean and standard deviation).
    Results
    The results revealed that hope training can have positive impact on academic engagement and some of its elements such as cognitive engagement, motivational engagement, and behavioral engagement of mental retardation girl students.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that hope education has promoted academic engagement and its cognitive, motivational, and behavioral elements with mental retardation girl students and in turn, it has resulted in students’ academic better performance.
    Keywords: Hope, Academic engagement, Mentally retarded students
  • Nahid Vakilizadeh*, Dr. Ahmad Abedi Pages 38-46
    Background
    Joint attention has received a lot of attention by researchers and specialists of autism spectrum disorder in recent years and refers to a developmental skill resulting in joining attention or processing messages of others. Defect in growth of joint attention is particular to children with autism spectrum disorder and is one of the symptoms for diagnosing autism spectrum disorder in children. Defects in growth of joint attention before the age of 1 year old, i.e. even before the time one can have an official diagnosis, can be observed. Researchers believe that there are two kinds of joint attention; the first one called response to joint attention and the second one is the initiation of joint attention.
    Conclusion
    In the present study, after introducing characteristics of children with autism spectrum disorder, we investigate the joint attention and its training to children with autism spectrum disorder, and then some research evidence are presented in this regard.
    Keywords: Children, Joint attention, Autism spectrum disorder
  • Amir, Abbas Ebrahimi* Pages 47-57
    Background
    Amblyaudia, a recent subcategory of auditory processing disorder, is characterized by asymmetrical auditory processing of an individual’s ears. Amblyaudia can result in speech comprehension difficulties, reading difficulties, information processing deficits, and inattention. These difficulties can be mistakenly attributed to Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Specific Learning Disorders, depression, anxiety disorders, and communication disorders. Unfortunately, traditional hearing tests do not place the two ears in competition and cannot detect asymmetry. Therefore, students who exhibit these difficulties and have normal performance on traditional hearing tests should be also evaluated for amblyaudia.
    Conclusion
    Amblyaudia describes lasting hearing difficulties in individuals with asymmetric hearing loss during critical periods of auditory development. Further research is needed to better understand the clinical implications of this newly described phenomenon and to inform treatment decisions regarding early management of asymmetric hearing loss.
    Keywords: Auditory Processing Disorder, Amblyaudia, Otitis Media
  • Esmail Zarei Zavaraki, Fariba Dortaj, Zabihollah Allahi* Pages 58-71
    Background
    Individuals with a comorbid diagnosis of cerebral palsy and autism spectrum disorder can have significant communication deficits. The implementation of an alternative and augmentative communication (AAC) device is often essential to promote language development and participation in school, home and community environments. The present study evaluated the impact of introducing a high-tech alternative and augmentative device, namely an Apple iPad with the “GoTalk Now” communication application to a student diagnosed with cerebral palsy and autism spectrum disorder. Integration of the technology focused on promoting key elements associated with long term AAC usage, namely, targeted training of the student, teacher, educational assistant and parents, over the course of the school year.
    Conclusion
    Marked increases in the student's communication skills and non-academic school functioning were observed. The need for communication partner prompting declined over time while the student, teacher and parent remained engaged by the iPad solution. This case study supports the classroom implementation of high-tech communication devices for those with complex communication needs via a comprehensive access delivery protocol that invokes systematic student, teacher, educational assistant and parent training.
    Keywords: Alternative communication device, iPad, Students with cerebral palsy, Autism spectrum disorder