فهرست مطالب

اندیشه معماری - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه اندیشه معماری
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدرضا پورجعفر *، ثریا رستمی، علی پورجعفر، محسن رستمی صفحات 1-14
    باغ ایرانی نمونه ای از تجلی و تبلور اندیشه و تفکر حکیمانه از جهان بینی اسلامی را آشکار می سازد. ترکیب هوشمندانه عناصر باغ ایرانی(گیاهان، آب و...) سعی در به تصویر کشیدن ذهنی سازندگان از بهشت را دارد. هدف اصلی در این پژوهش بررسی، بازبینی و بیان مفاهیم و برداشت هایی برخواسته از جهان بینی اسلامی است. بر این اساس تلاش می شود تا این مفاهیم با رجوع به آیات سوره های انسان، الرحمن و بخصوص واقعه(سه سوره ای که بهشت را وصف نموده اند) که توصیف بهشت درآن بصورت مفصل بیان شده و تفاسیر مربوط و جمع آوری این اطلاعات با ابزار کتابخانه ای و مطالعات میدانی، با روش توصیفی- تحلیلی- تطبیقی در پنج نمونه از باغ های شاخص ایرانی(ماهان کرمان، فین کاشان، قدمگاه نیشابور، ارم و خان شوشتر) استخراج شود. نتایح تحقیق حاضر بر این مهم استوار است که عناصر و مولفه های باغ ایرانی سعی در تجلی کالبدی نمادی تمثیلی از بهشت و باغ های قرانی است و باغ سازی ایرانی بیانگر تلاشی از سابقه ای معنوی و روحانی از بهشت است.
    کلیدواژگان: باغ های ایرانی، تفاسیر قران، سوره واقعه، بهشت، معماری
  • رضا جعفری ها *، مجتبی انصاری، محمدرضا بمانیان صفحات 15-29
    زیبایی شناسی مقوله ای است که بیش تر در نظرات و دیدگاه های حکما و فلاسفه وجود دارد. در فلسفه ی اسلامی، زیبایی شناسی، معنای دقیق زیبایی شناسی غرب را نداشته است. از نظر عرفا زیبایی سر است و بحث درباره ی آن به دلیل متصل شدن به خالق، معمول نمی باشد و این امر باعث شده تا جانب احتیاط رعایت شود و در مقایسه با غرب، کمتر به مقوله ی زیبایی شناسی پرداخته شود. از این رو نظرات اندیشمندان اسلامی در زمینه ی هنر و زیبایی را باید در لابه لای آثار آن ها جستجوکرد. در بینش اسلامی، موجودات همه زیبا هستند، چون وصل به خالق زیبایی ها می باشند. در این مقاله، زیبایی در قرآن مورد توجه بوده و نظر متفکران اسلامی در باب زیبایی در چهار دوره مشاء، اشراق، حکمت متعالیه و معاصر دسته بندی و مورد بررسی قرارگرفته است. در ادامه به مشکلات منظر شهر امروزی اشاره شده است.
    پرسش های این پژوهش عبارتند از: 1- اصول و شاخص های زیبایی در بینش اسلامی کدامند؟ 2- آموزه های زیبایی شناسانه اسلامی چگونه در حوزه منظر شهری و معماری منظر قابل ارائه هستند؟. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی– تحلیلی می باشد و نتیجه به دست آمده بدین قرار است: فیلسوفان اسلامی منشاء همه ی زیبایی ها را زیبایی مطلق یعنی حق تعالی می دانند. از طرف دیگر می توان بیش تر فیلسوفان اسلامی را کل نگر دانست. البته دراین میان افرادی را می توان دارای دیدگاهی بینابین تلقی کرد. در نهایت آموزه ها و شاخص هایی از زیبایی شناسی اسلامی جهت استفاده در منظر شهری ارائه شده است. دنیا، گذرگاه است بنابراین تقویت عوامل تذکر دهنده معنوی در منظر حائز اهمیت می باشد. همچنین بر توجه به هر دو قطب عینی و ذهنی در زیبایی منظر تاکید شده است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، اسلام، زیبایی شناسی اسلامی، فلسفه، منظر شهری
  • حسن یوسفی، جواد نیستانی*، علیرضا هژبر نوبری، سید مهدی موسوی کوهپر صفحات 30-46
    تجلی مقابر برجی شکل مدور بر روی مزارات شخصیت‏های مذهبی سیاسی در سده های 8 و 9 هجری بر شکل‏گیری شیوه‏ی خاص معماری یادمان‏های آرامگاهی در حوزه کشورهای فعلی دوسوی شمالی و جنوبی رودخانه ارس تا آناتولی شرقی دلالت دارد. دراین شیوه‏ی معماری ،که باید از آن تحت عنوان سبک آذری درنواحی آران –آذربایجان یاد کرد، در چیدمان بدنه‏ی بیرونی مقابر و تزیین هنری سطوح بناهای آرامگاهی بطور نسبتا یکسان از کلوک و آجرهای ساده و لعابدار فیروزه ای و لاجوردی استفاده شده است. شناسایی 6 مقبره برجی شکل در قفقاز جنوبی، آذربایجان و آناتولی شرقی و تاثیر آن در سایر بناهای مذهبی از جمله یافته های این تحقیق است. مهم‏ترین عوامل ایجاد و توسعه سبک هنری یادمان‏های تدفینی اران و آذربایجان در محیط جغرافیایی یکسان و مرکزیت سیاسی، انگیزه های مذهبی و اجتماعی، هویت متجانس فرهنگی و قومی دسته بندی می شود. سبک خاص هنری موردبحث بر تعالی معرفت‏شناسی و شخصیت‏های موثر مذهبی و سیاسی این نواحی در بنیاد و توسعه چنین سبک و کاربرد یکسان آن برای افراد سیاسی و مذهبی نواحی شمال غربی دریای مازندران دلالت دارد. بنابر تحقیق حاضر ممتاز ترین یادمان‏های آرامگاهی مدور در مقبره‏ی جد شهریاران صفوی در اردبیل به تجلی رسیده است.این مقاله بارویکرد تاریخ فرهنگی وبا استفاده از روش تحلیلی توصیفی وابزار گردآوری اطلاعات ازطریق مطالعات میدانی وکتابخانه ای انجام گرفته است. هدف مقاله نیز بازشناخت و بررسی ویژگی های هنری و فنی و گاهنگاری مقابر مدور نواحی اران و آذربایجان و مطالعه عوامل تاثیر گذار جغرافیایی ، سیاسی، محیط فرهنگی ، اجتماعی و هویت متجانس قومی در ایجاد یادمان‏های همسان در سده های موردنظر تا توقف ساخت آنها مقارن با ظهور صفویان است. پرسش‏های اصلی تحقیق این است که چه عواملی در ایجاد و گسترش مقابر مدور برجی شکل همسان در سده های 8 و9 هجری در حوزه سرزمین‏های شمال غربی دریای مازندران نقش داشته است؟ شخصیت‏های مدفون در این مقابر بیشتر مذهبی هستند یا سیاسی؟ کدام مقبره دراین حوزه از نظر هنری، ممتاز محسوب می شود؟
    کلیدواژگان: نواحی غربی حاشیه دریای مازندران، یادمان های تدفینی، مقابر برجی مدور، سده های هشت و نه هجری، یادمان های آرامگاهی
  • محمد نقی زاده * صفحات 47-67
    مسکن از دو منظر اصلی همواره مورد توجه بوده است، یکی به آن دلیل که اصلی ترین عنصر شهر است، و دیگر به آن دلیل که مورد نیاز و توجه همه انسانها در همه مکانها و همه زمانها می باشد. علاوه بر آن به دلیل آن که مسکن (یا خانه) اولا مکان زندگی خانواده است و ثانیا به دلیل بار هنری و زیباشناسانه آن، که هر دو بار ارزشی و فرهنگی دارند، توجه به آن و مطالعه در زمینه شناخت ویژگی های مطلوب مسکن همه گیر بوده است. در کنار این موضوعات توجه به تجارب تاریخی و شناخت روش های پاسخگویی به نیازهای خانواده ها در شرایط فرهنگی و سرزمینی متفاوت و همچنین روزآمد بودن فضاهای زندگی امروز به نحوی که پاسخگوی انسان و خانواده امروز باشند یک ضرورت است. به همین دلیل مقاله حاضر به دنبال یافتن پاسخ سوالاتی از جمله سوالات زیر است: 1. نظر اسلام و به ویژه در متون اصلی (به عنوان زیربنای فکری فرهنگ ایرانی) درباره مسکن چیست؟ 2. مسلمانان و ایرانیان چه روش ها و فرمهایی را برای مسکن خویش برمی گزیده اند؟ 3. وضعیت امروز مسکن در مقایسه با ارزشهای فرهنگ ایرانی کدام است؟ با اذعان این که پاسخ دقیق و همه جانبه این سوالات، بحثها و تحقیقات متعدد و مستوفایی را طلب می کند، در این مجال در حد امکان به توضیح مطلب و اثبات لزوم توجه به این مباحث اشاره خواهد شد. طبیعی است که روش تحقیق مورد استفاده، روش تحقیق اکتشافی و تحلیلی در قسمت اول، و روش استقرایی و تحلیلی در مباحث بعدی خواهد بود؛ که در نهایت نیز با بهره گیری از روش خلاقانه به ارائه توصیه ها منتج خواهد شد.
    کلیدواژگان: مسکن، مسکن اسلامی، فرهنگ، مسکن ایرانی، مسکن معاصر
  • آرزو محتشم *، مهدی حمزه نژاد صفحات 68-80
    معماری با ساختارهای فکری و اندیشه های افراد بسیاری در طول تاریخ عجین بوده است. زیبایی شناسی یکی از تاثیرگذارترین ارکان هویت ساز جامعه دارای ماهیت علمی و کاربردی است که تاثیرات زیادی نیز از فلاسفه گوناگون پذیرفته است، این تفاوت ها در فلسفه، دیدگاه های افراد را در حوزه های مختلف در شرق و غرب تحت تاثیر قرار داده است. بحث از وجود موضوعی در فلسفه است که هستی شناسی را بر معرفت شناسی مقدم می داند. اگزیستانسیالیسم ها در صدد نشان دادن تفاوت میان وجود یا بودن انسان در این دنیا با سایر اشکال هستی اند، در حالی که اصالت وجودی که ملاصدرا در نظر دارد، انسان را به عنوان مرکزیت نمی شناسد و خداوند را مرکز تمام هستی دانسته و همه چیز را از او وجود می کند. این مبحث با استفاده از هستی شناسی ملاصدرا به عنوان فیلسوف شرقی و هایدگر یک فیلسوق غربی در صدد است تعریفی از زیبایی شناسی را به طور کلی از این دو فیلسوف به نمایش گذارد و تاثیرات این نگاه را در زیبایی شناسی معماری بیان کند. این پژوهش که با مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است، سعی دارد با بیانی استنتاجی تحلیلی، تفاوت ها و شباهت های احتمالی تاثیرگذاری این فلسفه را در زیبایی شناسی معماری و چگونگی تفسیر معیارهای زیبایی وجودی در معماری را مشخص کند.
    کلیدواژگان: وجود، هایدگر، ملاصدرا، معماری، زیبایی شناسی، اگزیستانسیالیسم
  • احمد اصغریان جدی*، سید احسان میرهاشمی روته صفحات 81-97
    برخی اتفاقات، مشکلات و راه حل های آنها در جنگ تحمیلی با خط مشی کلاسه شده و طبقه بندی های موجود آن زمان، صورت نگرفته و جنبه ای الهی و غیرطبیعی داشته است. این نکته، مهم ترین فرضیه برای ادامه پژوهش در این زمینه است. در راستای این فرضیه، پرسش های مهمی مانند چگونگی شناخت این روش های اشراقی، چرایی استفاده از آنها و روش بررسی در این زمینه مطرح می گردد. فضای ذهن(جهان بینی حاکم بر جامعه رزمندگان)، بینش ها و اعتقادات، تاثیر مستقیم بر آموزش دارد و از این رو مهم ترین ضرورت، برای پژوهش در این زمینه است.
    با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی(تجربیات نگارنده از آموزش در زمان دفاع مقدس)، پدیده-شناسی و آسیب شناسی فضای آموزشی در گرایش های مهندسی، بررسی، توصیف و تحلیل نمونه های موردی از دید فنی و مهندسی (در این پژوهش پل بعثت)، استفاده و ارجاع به تئوری های مرتبط با موضوع، مانند نظریه مازلو و کسلر و همچنین تاثیر نحوه آموزش الهی و مکتب محور بر فضای موجود، قالب این پژوهش را در چارچوب روش کیفی طبقه بندی کرده که با توصیف و تحلیل به هدف نهایی پژوهش، که بررسی تاثیر فضای ذهنی(الهی و شیطانی) و جهان بینی اسلامی، بر نوع پرورش و عمل در جبهه ها ( در این پژوهش گرایش مهندسی معماری) بوده، می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، اشراق در علم، پل بعثت، مبانی آموزش اشراقی
  • مرتضی محمودی مهماندوست* صفحات 98-112
    خانه فضای بلافصل مرتبط با زندگی آدمی است. فضایی که از آن تاثیر می گیرد و بدان تاثیر می گذارد. این فضا در پیوند با مفهومی پیچیده یعنی خانواده به عنوان اصلی ترین نهاد اجتماعی و جزء لاینفک خانه ی ایرانی- اسلامی معنا می یابد. پیوند میان خانه، خانواده و زندگی جاری در آن، می تواند مفهومی ماندگار و جاودانه برای ساکنان خانه خلق کند. در جامعه ی امروز، به علت پیچیدگی های اجتماعی پدید آمده و رسوخ اندیشه ی مدرن در مفاهیم عمیق و سنتی زندگی، نوعی گسست و انفصال بین کالبد خانه و معنا و مفهوم زندگی پدید آمده است. هدف این مقاله بررسی مفاهیم سکونت در معماری خانه های سنتی ایران و مقایسه ی آن با مفاهیم زندگی مدرن و در پی آن آسیب شناسی مفاهیم تحول یافته ی زندگی امروز و ارائه ی چند رهنمود از مفاهیم سکونت سنتی است. مسکن اسلامی علاوه بر پاسخ گویی به نیازهای مادی، عهده دار برقراری آرامش معنوی و بستر پاسخگویی به نیازهای روحی انسان، چون تفکر، عبادت و آرامش قلب نیز بوده است، اما برخی نگرش های سوء و عوامل مخرب، سکونت امروز را دستخوش تغییر قرار داده و به تبع آن شاهد افول ارزش ها و تضعیف مفاهیم والای سکونت هستیم. در این مقاله برخی از این عوامل و تبعات منفی آنها شناسایی و تحلیل شده است که از آن جمله می توان به تضعیف اصالت و هویت مسکن، فقدان آرامش روحی و روانی، کاهش حرمت و امنیت و شکل گیری نگرش اقتصادی به جای نگاه ارزشی به مسکن اشاره کرد. نتیجه اینکه با تامل و تعمق در روش زندگی و توجه به سازوکار سکونت اسلامی و همین طور بازنگری در برنامه ریزی و طراحی مسکن از طریق الزام طراحان در تبعیت از اصول معماری و شهرسازی اسلامی و اصلاح نظام آموزش معماری می توان موجبات احیای مجدد مفاهیم سکونت اسلامی در مسکن امروز را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سکونت، مسکن، خانه، مسکن اسلامی، مسکن مدرن
|
  • Mohammad Reza Pour Jafar *, Soraya Rostami, Ali Pour Jafar, Mohsen Rostami Pages 1-14
    Iranian garden is a manifestation of wisdom of the Islamic worldview. Intelligent combination of an Iranian garden (plants, water …) aims in picturing a mentality of the Paradise. The main aim of this research is to examine and study the concept and interpretations of the Islamic worldviews. In this regard, these concepts are studied in reference to Ensan, Al Rahman and Vagheah in particular (three surahs describing Heaven) where heaven has been described in detail. Related interpretations are gathered through library and filed research using a comparative – descriptive- analytical method in five great Iranian gardens. The result of this research shows that the elements in presenting the Iranian garden tries to manifest a symbolic allegory of heaven and the Koranic Gardens of Eden and Iranian gardenizing is an endeavor of spiritual and gnostic attempt of the heaven.
    Keywords: Iranian Gardens, Koran interpretation, Vagheah surah, Heaven
  • Reza Jafariha *, Mojtaba Ansari, Mohammad Reza Bemanian Pages 15-29
    Aesthetics is the matter which often exists in wise men and philosopher's idea. In Islamic philosophy, aesthetics does not have its exact meaning as in West. On viewpoint of mystics, is that aesthetics is mystery and discussion on it is unusual due to its connection to God. This causes caution and less consideration to aesthetics in comparison to its Western version. Therefore, Islamic philosopher's viewpoints on art and aesthetics should be studied through their works. In Islamic view, all the creatures are beautiful due to their link and relation to the creator. In this article, aesthetics in the Koran is considered and Islamic philosopher's view on aesthetics are surveyed and categorized in four eras of Mashaa, Eshragh,Hekmat-e Motaaliye, and contemporary. The research questions include: what are the aesthetics indicators and principles in Islamic view? How can Islamic aesthetic instructions be provided toward urban landscape and landscape architecture? This is achieved through descriptive- analytical survey and the findings are as follow: Islamic philosophers consider pure beauty, God, as the origin of all the beauties. On the other hand, most of the Islamic philosophers are regarded as holistic ones. Meanwhile, some philosophers have moderate viewpoints. Finally, instructions and indicators of the Islamic aesthetics for urban landscape are presented. This world is a path, thus, reinforcement of reminding spiritual factors in landscape matter has its own importance. Also, consideration to both subjective and objective axes in landscape aesthetics is regarded to be emphasized.
    Keywords: Aesthetics, Islam, Islamic Aesthetics, Philosophy, Urban landscape
  • Hassan Yosefi, Javad Neyestani *, Alireza Hezhbar Nobari, Seyed Mehdi Mosavi Koohpar Pages 30-46
    Manifestation of circular tower monuments of religious political persons in 8th and 9th Hejra can be seen in the formation of a particular style of memorial monuments within the boundaries of current countries of North and South of Aran river to Eastern Anatolia. This style of architecture is under the title of Azeri style around Aran – Azarbaijan. In this kind of style in setting the outer part of the monument and their artistic decoration of the surface, azure and turquois simple glazed bricks have been used. Recognition of Six monument tower-shaped in the South of Caucasus, Azerbaijan and Eastern Anatolia and its effects on other religious structures are the findings of this article. The most important factors in developing artistic style of funerary monuments of Aron and Azerbaijan in the same geographical area and political centrality are classified due to social and ethnic identity, cultural and tribal identity congruent. The style in question implies epistemological excellence and influential political religious people of the area in foundation and development of such a style and its similar application for political religious people of the Northern West of the Mazandaran Sea. In regard to this research, outstanding circular memorial monuments are manifested in the cemeteries of the ancestors of the Safavid kings in Ardebil. This article employs a historical cultural approach using descriptive-analytical method through filed study and library research. The aim of this article is to identify and asses the technical and artistic features of the circular monuments of the Aran and Azarbayejan area. The study of the influential factors such as geography, politics, cultural and social environment and homogeneous ethnic identity in creation of identical monuments are taken into account throughout the intended centuries up to the time they were no longer made coincides with the rise of the Safavids. The main question of this article is what factors were involved in the creation and development of identical circular tower monuments in the 8th and 9th Hejra in the area of the North West territories of Mazandaran Sea. Are the buried ones mainly religious or political figures? Which monuments of the area, in terms of art, can be considered outstanding?
    Keywords: Western part of Mazandaran Sea, memorial monuments, towers of circular monuments, 8th, 9th Hejra
  • Mohammad Naghizadeh* Pages 47-67
    Science has always been considered important from two aspects, first it is the main element of the city and secondly it is the need of all human beings in all places and times; moreover, first, house is the family space; second due to its artistic and aesthetic value, study and interest in recognizing the desirable feature of housing has been universal. Beside these subjects, attention to historical experience and identifying ways of responding to family needs in different culture and land along with updating living spaces so that they respond to today’s man and family is a must. Thus, the present study seeks to find answers to What are Islamic worldviews especially in the source texts (as the intellectual foundation of culture) about housing? What methods and forms have Muslims and Iranians chosen for their housing? What is today’s housing condition in comparison to Iranian cultural values? Acknowledging that exact and comprehensive answers to these questions demands questions, discussions and research; taking this opportunity, these issues will be referred to and covered. Evidently, exploitative and analytical approach is employed; this is followed by inductive and analytical methods and finally a creative method is used to present some guidelines.
    Keywords: Abode, Islamic Aboding, culture, Iranian Abode, contemporary theories
  • Arezo Mohtasham *, Mahdi Hamzenejad Pages 68-80
    Throughout history, architecture has been intertwined with the intellectual structures and thoughts of many people. Aesthetics as one of the most influential pillars of giving identity in society has a scientific and applicable nature. These differences in philosophy has affected the worldviews of many thinkers in various fields in East and West. In terms of subject in philosophy ontology is preferred over epistemology. Existentialists intend to show the differences between the presence of man with other forms of being. Molasadra’s existential ideas sees God as the center not man. This article employs Mollasadra’s ontology, as an Eastern philosopher, and Heidegger’s, as a western philosopher, to give a general definition of aesthetics and trace their worldviews in aesthetics of architecture. This article is achieved through library research and aims to consider the similarities and differences of this philosophy in aesthetics of architecture and to determine interpretation of aesthetics criteria in architecture.
    Keywords: Being, Heidegger, Mollasadra, Architecture, Aesthetics, Existentialism
  • Ahmad Asgharian Jedi *, Seyed Ehsan Mirhashemi Roteh Pages 81-97
    Some incidents and their solutions during the imposed war have not occurred according to classified policies of the time, in fact they had divine and metaphysical aspects. This point is the most important assumption of this research. In this regard important questions such as the recognitions of the illumination path, their use and their methods will be discussed. The mind (the worldview of the community warriors), worldviews and beliefs, have direct effect on education therefore it is the most important point of this research. The data collection is through library and field study (the experience of the researcher from the training during the war), phenomenology, pathology and educational space in engineering trends, reviews, description and sample analysis from a technical and engineering viewpoint (in this research Bethat bridge) references to related theories such as Maslow and Kessler, the effects of God’s teachings has classified this research in the framework of a qualitative method. With the description and analysis of the mental space effect (divine and domestic) and Islamic worldview on training and action in the fronts (in this case an engineering architecture) the goal of this research is acheived.
    Keywords: Architectural instructions, Illuminations in science, Bethat Bridge, Foundations of illuminated training
  • Morteza Mahmoodi Mehmandust * Pages 98-112
    Housing is the immediate related environment with man’s life. A space that both influences and its being influenced. This space is related to the complex concept of family as the major social institution and as integral part of Iranian-Islamic house. The link between home, family and life can create a memorable and immortal sense for its residence. In today’s society, due to social complexities and the penetration of modern thought in deep and traditional concepts of life a kind of rupture and discontinuity between the structure of the house and its meaning has emerged. The aim of this article is to examine the concept of settlement in the architecture of Iranian traditional housing and its comparison with the concept of modern life. This is followed by the pathology of the developed concepts of today’s modern life and a presentation of some suggestion of the concept of traditional settlement. Islamic housing in addition to responding to material needs has the responsibility for spiritual peace and a context for responding to human spiritual needs such as meditation, praying and peacefulness. However, some negative attitudes and destructive forces have effected today’s residency. This in turn has led to the decline of values and concepts of residency. In this article some of these factors and negative consequences are recognized and analyzed. These factors include understanding the authenticity and identity of housing, lack of mental relaxation and loss of dignity and security. The shaping of the economic outlook instead of looking at the property’s value. All in all, by contemplating on the way of living and in regard to Islamic settlement mechanism similarly a reconsideration in house planning and designing becomes desirable this can be achieved by requiring the designers to act in compliance with the principles of Islamic architecture and urban planning and reforming the architectural education. We can provide the grounds for renewing the Islamic settlement concepts in today’s housing.
    Keywords: Settlement, Abode, House, Islamic hosing, Modern housing