فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و پنجم شماره 3 (پاییز 1394)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و پنجم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید قاسم زمانی*، هاله حسینی اکبرنژاد صفحات 315-339
    در نظام حقوق بین الملل تحولات قابل تاملی روی داده که ملاحظات انسانی فصل مشترک بسیاری از آنهاست. ظهور و روند رو به تکامل مفهوم جامعه بین المللی، متضمن شناسایی ارزش های بنیادین برای این جامعه است، به نحوی که تضمین حمایت و احترام به اصول و ارزش های مزبور به منزله دغدغه ای مشترک در نظام بین المللی مورد توجه است. تاکنون ابزارها و شیوه های مختلفی برای حراست از منافع و ارزش های مشترک جامعه بین المللی پیش بینی شده که هر یک درجه ای از موثر بودن را دارا هستند؛ اما موثرترین اقدام، ضمانت اجرای کیفری و به عبارت دیگر تعقیب، محاکمه و مجازات نقض گسترده ارزش های بنیادین جامعه است. به این ترتیب ایده عدالت کیفری جهانی، به منزله یکی از آرمان های مهم جامعه بین المللی مطرح است که تلاش می شود توسط مراجع قضایی کیفری از جمله دادگاه های بین المللی و دادگاه های ملی محقق گردد، هر چند هنوز در ابتدای مسیر قرار دارد و تا رسیدن به نقطه ایده آل، بسیار فاصله دارد. در ارزیابی کارآمدی نظام حقوق بین الملل کیفری در جهان معاصر، ناگزیر از توجه به مقتضیات جامعه بین المللی هستیم، همچنان که دغدغه جامعه بین المللی برای تحقق عدالت کیفری جهانی و البته موانع پیش روی آن از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزش های بنیادین، جامعه بین المللی، حقوق بین الملل کیفری، دیوان کیفری بین المللی، عدالت کیفری جهانی
  • میلاد قطبی*، توکل حبیب زاده صفحات 341-360
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل 57 استقلال قوای حکومتی را زیر نظر ولی فقیه به رسمیت شناخته است. همچنین قوای سه گانه باید صرفا در حیطه صلاحیت های تقنینی، اجرایی و قضایی خود و با حفظ استقلال، با یکدیگر تعامل کنند. در این میان شاهد تاسیس نهادهایی مانند شورای دستگاه های نظارتی کشور هستیم که با عضویت نمایندگانی از قوای سه گانه به امور تقنینی و اجرایی پرداخته و گویی استقلال قوا را نقض می کنند. سوال اصلی پیش روی این تحقیق که با روشی توصیفی و تحلیلی به آن پاسخ خواهیم گفت این است که آیا نهادهای اجرایی فراقوه ای در نظام حقوقی ایران با استقلال قوا تداخل دارند یا خیر؟ شورای نگهبان با اتخاذ شاخص ماهوی تفکیک صلاحیت های قوا و به استناد اصل استقلال قوا، این نهادها را مغایر با اصولی همچون اصول 57، 58 و 60 قانون اساسی دانسته است. لکن با توجه به سیستم تقسیم وظایف و اصل استقلال قوا در نظام جمهوری اسلامی ایران و لزوم تعامل سازنده قوا با یکدیگر، ایجاد ارتباط میان قوا ضروری به نظر می رسد و به همین سبب بهره گیری از سازوکاری سیاسی در ایجاد هماهنگی میان قوا راهکار مناسبی خواهد بود.
    کلیدواژگان: استقلال قوا، تعامل قوا، شوراهای فراقوه ای، صلاحیت ساختاری، صلاحیت ماهوی
  • عباسعلی کدخدایی *، امیرعباس امیرشکاری صفحات 361-380
    رویکردی که توسط کسکنیمی، به ویژه در کتاب از مدافعه تا آرمانشهر استفاده شده، «تحلیل قهقرایی» است. این رویکرد می تواند «ساختارشکن» نیز نامیده شود. کسکنیمی، دستگاه مفهومی فنی ساختارگرایی، نشانه شناسی یا ساختارشکنی را استفاده نمی کند. وی، در این جا، نگرش خود را بر بنیاد مفهوم موسع دستگاه های مزبور قرار داده است تا فقط، بر ویژگی کل نگرانه، صورتگرا و انتقادی اندیشه اش، تاکید کند. برای وی، توضیح استدلال های حقوقی بین المللی، آفراه ها (دکترین) و «مکاتب»، نوعی «گفتار» است که به عقب، به مجموعه ای مبنایی (زیربنایی) از فروض اشاره می کنند که می توانند به عنوان «زبان»، یا «ژرف ساختار» حقوق، تصریح شوند. ساختارشکنی استدلال حقوقی بین المللی، به گونه ای غیرقابل اجتناب، آن استدلال را به آن «مجموعه قوانین» از نظر تاریخی مشروط، یا «طرح مفهومی»، مربوط می کند. به گونه ای که روشن می کند که مجموعه قوانین پنهان، متضمن «ظرفیت انتقادی» است.
    کلیدواژگان: تحلیل قهقرایی، ژرف ساختار، ساختارشکنی، مارتی کسکنیمی، نگره انتقادی حقوق بین الملل
  • محمود جلالی *، وحید قاسمی صفحات 381-403
    تحت تاثیر پدیده جهانی شدن و آثار و پیامدهای آن، فرصت های تازه ای برای بزهکاران پدید آمده و اشکال نوینی از بزهکاری ظهور و توسعه یافته است که برای صلح، امنیت، ثبات و توسعه پایدار جامعه بشری و حاکمیت قانون، تهدید به شمار می آید. همچنین روند رو به افزایش تعاملات منطقه ای میان دولت ها و شرکت ها و سایر موسسات باعث شده آثار رفتارهای مجرمانه ارتکابی، به خصوص در جرایم سازمان یافته و اقتصادی، محدود به کشور «محل وقوع جرم» نباشد، بلکه آثار مخرب آن به سایر کشورها نیز تسری یابد. از این رهگذر جامعه جهانی احساس ناامنی کرده است و بدین جهت واکنش موسسات و جامعه بین المللی نسبت به این امر رو به افزایش است. جرایم ملی، ماهیتی بین المللی به خود می گیرد و به مرور به جرایم بین المللی تبدیل و مبارزه با آن صرفا با همکاری بین المللی میسر می شود. به همین منظور و با توجه به احساس مشترک و نگرانی های جامعه جهانی، موضوع مقابله با فساد در سازمان ملل متحد، مسئولیتی بین المللی تلقی و به طور رسمی و صریح از سال 1975 با تصویب قطعنامه ای در مجمع عمومی آغاز شد. موضوع تصویب کنوانسیونی مستقل برای مبارزه علیه فساد در قطعنامه شماره 61/55 مورخ 4 دسامبر 2000 مجمع مطرح شد که نتیجه آن تشکیل «کمیته کارشناسی» در دبیرخانه دفتر پیشگیری از جرم و کنترل مواد مخدر در سازمان بود که در نهایت به تصویب کنوانسیون مبارزه علیه فساد در قطعنامه 4/58 مجمع در تاریخ 31 اکتبر 2003 و در تکمیل کنوانسیون آن سازمان در مورد مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی 29 سپتامبر 2003 منجر شد. تصویب نهایی کنوانسیون در تاریخ 2/7/1387 توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام در راستای اصل 112 قانون اساسی ج.ا.ا انجام پذیرفت. این مطالعه تطبیقی نشان می دهد که با توجه به عضویت ایران در کنوانسیون، تعارض اساسی بین اصول نظام حقوقی داخلی و حقوق بین الملل مبارزه با فساد وجود ندارد و ایران موظف به تطبیق بیشتر حقوق داخلی با اهداف کنوانسیون در حوزه پیشگیری، جرم انگاری، مبادله اطلاعات، تعقیب و مجازات و مبارزه ضد فساد از طریق همکاری های منطقه ای و بین المللی در بخش های خصوصی و دولتی است.
    کلیدواژگان: حقوق ایران، حقوق بین الملل کیفری، سازمان ملل متحد، فساد، کنوانسیون 2003 مریدا
  • فیروز اصلانی، علی سهرابلو * صفحات 405-427
    نهاد شورا در ساختار های متعدد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از قوای سه گانه گرفته تا نهادهای خاص همچون شورای عالی امنیت ملی و مجمع تشخیص مصلحت نظام مقرر گشته است. این موضوع نشان از اهمیت فراوان این نهاد نزد مقنن اساسی دارد. در بحث از کارکرد های این نهاد، اغلب محققان آن را منحصر به کارکردی یگانه ( نظارتی و یا مشورتی) دانسته اند. اما بررسی و تدقیق در این مورد، نمایانگر این است که نمی توان این نهاد را منحصر به یک کارکرد دانست. شورا از ماهیتی با کارکرد های مختلط تقنینی، نظارتی و مشورتی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است که مصادیق نهاد مورد نظر به اقتضای موقعیت و شرایط موجود، از آن برخوردار گشته اند. بر این اساس در مقاله پیش رو، به منظور اثبات مختلط بودن کارکردهای نهاد شورا و عدم انحصار آن به کارکردی خاص، پس از شرح اختصاری مفهوم شورا، به بررسی کارکرد تقنینی، نظارتی و مشورتی این نهاد در قانون اساسی و قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تقنین، شورا، کارکرد، مشورت، نظارت
  • رضا نجفی* صفحات 429-448
    معاهده 2013 تجارت تسلیحات، در پرتو تحول حقوق بین الملل به خصوص گسترش مسئولیت دولت ها، حقوق بشر و حقوق بشردوستانه، نتیجه تلاش های بین المللی برای قاعده مند کردن تجارت تسلیحات متعارف در قالب یک معاهده حقوقی الزام آور است که پس از شکست کنفرانس های دیپلماتیک 2012 و 2013 سازمان ملل متحد و نهایتا با تصمیم مجمع عمومی تبدیل به یک معاهده شد. یکی از مهم ترین عناصر معاهدات تسلیحاتی روش های راستی آزمایی پایبندی دولت های عضو مقررات به آنهاست. هدف پژوهش حاضر این است که در عین بررسی روند تدوین معاهده تجارت تسلیحات به این سوال پاسخ دهد که آیا روش های مناسبی برای راستی آزمایی پایبندی تعهدات دولت های عضو به مقررات معاهده 2013 تجارت تسلیحات پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: تسلیحات متعارف، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، راستی آزمایی، گزارش دهی، معاهده تجارت تسلیحات
  • محمد جواد جاوید، مرتضی رستمی* صفحات 449-470
    حقوق طبیعی به مثابه حقوق جوهری و بنیادین افراد، تباری کهن دارد و محصور در اندیشه یا مکتب خاصی نیست. این حقوق بر بنیان های طبیعت و عقل آدمی استوار گشته است، از این رو هیچ نظام و مکتب حقوقی نمی تواند نسبت به آن بی توجه باشد. اما این موضوع که آیا حقوق بشر معاصر هم، ریشه در حقوق طبیعی دارد یا نه، همواره محل اختلاف بوده است. نوشتار حاضر که به دنبال بررسی ادعای طرفداران نظریه حقوق طبیعی بشر است، پس از تبیین مهم ترین مصادیق حقوق طبیعی، به تحلیل نظری امکان و میزان اثرگذاری این حقوق بر حقوق بشر پرداخته و تلاش دارد تا آثار عینی این اثرگذاری را در اعلامیه جهانی حقوق بشر، منشور ملل متحد و همچنین در آرای حقوق بشری دیوان بین المللی دادگستری نشان دهد.
    کلیدواژگان: آرای دیوان بین المللی دادگستری، اعلامیه جهانی حقوق بشر، حقوق بشر، حقوق طبیعی، منشور ملل متحد
  • امیر مقامی *، سارا انصاری صفحات 471-496
    گسترش تعداد و نقش سازمان های بین المللی در روابط بین الملل، سبب توسعه نظام حقوقی حاکم بر آنها شد تا جایی که حقوق معاهدات و مسئولیت سازمان های بین المللی تدوین و توسعه یافت. توسعه این نظام حقوقی، مستلزم تکامل روش های حقوقی حل و فصل اختلافات است. مقاله حاضر با روش توصیفی به تبیین نقش و رویه قضایی دیوان بین المللی دادگستری در حل اختلافات سازمان ها می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد علی رغم محدودیت های حقوقی، نظرهای مشورتی دیوان نقش ویژه ای در حل اختلافات و توسعه نظام حقوقی سازمان ها دارد و رسیدگی های ترافعی نیز با وجود منع صریح اساسنامه، واجد ظرفیت هایی برای این منظور است. با وجود این، اصلاح اساسنامه و پیش بینی صلاحیت دیوان برای رسیدگی به اختلافات سازمان ها ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: اساسنامه دیوان، حل و فصل اختلافات بین المللی، دیوان بین المللی دادگستری، سازمان های بین المللی، منشور ملل متحد
  • علی ایزدی* صفحات 497-529
    امروزه، حقوق بین الملل صرفا به تنظیم روابط دولت ها نمی پردازد و حقوق زیادی را برای اشخاص به رسمیت شناخته است. با وجود این، متناسب با اعطای این حقوق، سازوکار اجرای آنها در سطح بین المللی ایجاد نشده است. جامعه بین المللی به علت فقدان اقتدارات مرکزی اعم از اجرایی، تقنینی و قضایی ساختار نامتمرکزی دارد و در فقدان عوامل اجرایی مرکزی، حقوق بین الملل به شدت متکی به اقدامات نهادهای حقوقی داخلی است. از این میان، دادگاه های داخلی کشورها از بهترین ابزارهای اجرای حقوق بین الملل هستند. دستگاه قضایی مستقل از قوه مجریه که از استانداردهای بین المللی برخوردار باشد مسلما بهترین مرجع برای تفسیر، اجرا و توسعه حقوق بین الملل است. پژوهش حاضر در صدد است رویه ها و رویکردهای محاکم ملی کشورها در اجرا و توسعه حقوق بین الملل را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل عرفی، دوگانگی حقوقی، رویکرد فراملی، رویکرد ملی، معاهده، یگانگی حقوقی
|
  • Seyyed Ghasem Zamani *, Haleh Hosseini Akbarnezhad Pages 315-339
    There are some important and remarkable developments in the international law common aspect of which is the humanity considerations. The rise of the notion of international community implies fundamental interests and values of the community and this approach is considered as a fundamental goal in the modern world. States and other actors such as international organizations in the international community have proposed and used many different means for protecting these values but some of them aren’t effective and suitable and it seems that the criminal guarantee is needed for the stability of community. Therefore, the rise and development of international criminal law is one of the most important issues in this century and there are some intended and unintended consequences of the rise of international criminal law. So, mutual interaction between international criminal law and international community is true. Some other notions such as international legal order, public order and common good also play notable roles in this relationship and the practice of the International criminal tribunals and national courts is very important.
    Keywords: fundamental values, International Community, International Criminal Court, International Criminal Law, universal criminal justice
  • Milad Ghotbi *, Tavakol Habibzadeh Pages 341-360
    Article 57 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran recognized the independence of branches of government under the leader. The three branches must interact within the legislative, executive, and judicial competences maintaining their independence. In this regard, we are witness to the establishment of institutions such as the Council of the regulatory bodies whose membership included representatives of the three branches of the legislative and executive powers, violating their independence and accountability. The main question raised in this study, which applies a descriptive and analytical method, is whether the legal system of administrative institutions with independence of powers overlap or not? The Guardian Council by adopting the balance of Substantive jurisdiction index to invoke the principle of the independence of these institutions, the balance of power, considers these powers to be contrary to the basic principles, including Articles 57, 58 and 60 of the Constitution. But according to the principle of independence and Division of the tasks of system of power in Iran and the necessity of establishing constructive interaction of the powers with each other, the relationship between the balances seems to be necessary; therefore, utilizing political interaction in order to establish coordination between the branches of Government would be a suitable solution.
    Keywords: authority structure, councils beyond the powers, independence of powers, interaction of powers, substantive jurisdiction
  • Abbas Ali Kadkhodaei *, Amir Abbas Amirshekari Pages 361-380
    The approach followed by Martti Koskenniemi particularly in his “From Apology to Utopia” is one example of ‘‘regressive analysis’’. This approach could also be labelled as ‘‘deconstructive’. Koskenniemi does not use the very technical conceptual apparatus of structuralism, semiotics or deconstructive philosophy. He situates his approach within the broad framework of those fields only to highlight its holistic, formalistic and critical character. For him, expressing international legal arguments, doctrines and ‘‘schools of thought’’ are kinds of parole which refer back to an underlying set of assumptions, capable of being explicated as the langue or ‘‘deep-structure’’ of the law. A deconstruction of international legal argument will then inevitably relate the argument to a historically conditioned ‘‘code’’– or ‘‘conceptual scheme’’. Koskenniemi makes it explicit that hidden code bears a “critical potential”.
    Keywords: critical theory of international law, deconstruction, deep, structure, Martti Koskenniemi, regressive analysis
  • Mahmoud Jalali *, Vahid Ghasemi Pages 381-403
    Due to the phenomenon of globalization and its consequences, new opportunities have been created for the offenders and new forms of crime have been emerged which, in turn are considered as threats to peace, security, stability, sustainable development of human society and the rule of law. Also, increasing regional co-operations among states and companies and other institutions, are making crimes and their effects transnational, particularly in organized and economic crimes. For this reason, the international society and its various institutions, feeling insecure, have reacted in different ways. An international approach has been taken towards national crimes. National crimes, gradually and in an increasing manner, are becoming international crimes whose control requires international cooperation. In this line of argument, and considering the common approach taken by international community, the subject of combating corruption considered as international responsibility, came into the agenda of the United Nations in 1975 when the General Assembly adopted a resolution on the subject. Finally, the issue of adoption of an independent binding convention against corruption was raised in 2000 in the GA Resolution 55.61. As the first steps, an expert committee and a secretariat and office of crime prevention and control of narcotic drugs, were established at the UN Organization which in turn led to the adoption in 31 October 2003 by the UN of the Convention against Corruption (Merida). The Convention was signed by the Islamic Republic of Iran on 10 November, 2003 and in October 2005 a bill on the accession of the country to the Convention submitted to the Iranian Parliament, Majlis. Due to the objections raised by the Guardianship Council, its final ratification was done by the Expediency Council in accordance with Principle 112 of the Constitution on 23 September 2008. Now, taking into account the Iranian membership of the Convention, a comparative analysis of the obligations arising from the Convention with those of the Iranian criminal system, seems necessary. Although there is no fundamental conflict between the Iranian and the Convention provisions and since Iran is obliged to comply with the objectives of the Convention, some amendments to the national laws are required.
    Keywords: convention against corruption, International Criminal Law, Iranian Legal System, United Nations
  • Firouz Aslani, Ali Sohrablu * Pages 405-427
    The council institution was established in various structures of the three branches of Iran's constitution and specific institutions such as the National Security Council and the Expediency Council. This shows the high importance of this institution for the legislative power. In discussion of the council’s functions, it is understood that this institution cannot be limited to one function (regulatory or advisory). Council has all legislative, regulatory and advisory functions in the legal system of the Islamic Republic of Iran regarding its situations. So in this paper, to prove the mixed function of council institution, after defining the council concept, its legislative, regulatory and advisory functions are examined in laws and regulations and Islamic Republic of Iran.
    Keywords: consultation, Council, Function, legislation, supervision
  • Reza Najafi * Pages 429-448
    The 2013 Arms Trade Treaty, in the light of development in states’ responsibilities, human rights law and humanitarian law, is the result of international efforts for regulating conventional arms trade in the form of a legally binding treaty which after the failure of the 2012 and 2013 diplomatic conferences and finally by a General Assembly decision turned into a treaty. One of the most important elements of arms treaties is the verification methods for compliance of the states parties to their obligations. The aim of the present article, while reviewing the process of the conclusion of the Arms Trade Treaty, is to answer this question: are there proper methods to verify the compliance of the states parties with the 2013 Arms Trade Treaty provisions?
    Keywords: Arms Trade Treaty, conventional arms, humanitarian law, Human Rights, reporting, verification
  • Mohammad Javad Javid, Morteza Rostami * Pages 449-470
    As the most substantive and fundamental rights of individuals, natural rights are of an ancient history and are not surrounded by a particular school of thought. Natural law has been founded on nature and reason of human beings; of and from which no legal system can be independent and indifferent. Meanwhile, it has always been controversial whether contemporary human rights are also rooted in natural law. This paper seeks to examine the claims of proponents of natural rights. Once it explains the major instances of natural rights, it theoretically analyzes the possibility and impact of such rights on human rights in general, and highlights the objective traces and impacts of natural rights in the Universal Declaration of Human Rights, the UN Charter of Human Rights and the human rights judgments issued by the International Court of Justice.
    Keywords: judgments of the International court of justice, Natural rights, Human Rights, UN charter of human rights, universal declaration of Human Rights
  • Amir Maghami *, Sara Ansari Pages 471-496
    Development of number and role of international organizations in international relations has led to development of legal system governing them. This development required evolution of legal methods of dispute settlement. This paper deals with the role and precedent of international court of justice in dispute settlement of international organizations. It shows that, despite legal restrictions, advisory opinions play a special role in dispute settlement and development of legal system; contentious procedures, moreover, despite the explicit prohibition of the statute, have capacities for this purpose. However, modification of the statute and interpolation of jurisdiction for organizations disputes is imperative.
    Keywords: International Court of Justice, international organizations, settlement of international disputes, statute of the court, United Nations Charter
  • Ali Ezadi * Pages 497-529
    Today, international law is not confined to regulating the relations between the states and has recognized numerous rights for persons. Nevertheless, there are no effective enforcement mechanisms for these rights. Due to lack of central enforcement agencies, including executive, legislative and judiciary, international community has no centralized authority; thereby international law relies heavily on the actions of national agencies. A judiciary that is independent of the national Government and employs international standards is indeed a perfect forum to interpret, apply and develop international norms. The present article tries to examine practices and approaches of national courts towards the enforcement and development of international law.
    Keywords: international customary law, monism, dualism, national approach, transnational approach, treaty