فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1397)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا اسلامی، سیدکاظم محمدپور * صفحات 243-260
    بوکوحرام از گروه های شورشی رادیکال سنی مذهب و مخالف با دولت سکولار نیجریه است. شورشیان این گروه شورشی برای پیشبرد اهداف خود به خشونت و ارتکاب انواع جنایات بین المللی متوسل می شوند. این مقاله با رویکردی تحلیلی-توصیفی درصدد تبیین این نکته است که چرا عملکرد شورشیان بوکوحرام با اینکه غالبا محصور در نیجریه است، ماهیتی بین المللی یافته است. در این مقاله، عملکرد و راهبرد شورشیان این گروه که دربردارنده نقض موازین بین المللی حقوق بشر و حقوق بشردوستانه و از موجبات تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی است، بررسی شده است. از طرفی به نظر می رسد بوکوحرام یک گروه شورشی تروریستی بی اعتنا به موازین بین المللی است. در فرجام، نتایج تحقیق بیانگر این است که افزون بر دولت ها، شورشیان گروه های شورشی مانند بوکوحرام نیز ملتزم به رعایت موازین حقوق بشردوستانه، همچنین حداقل حقوق بنیادین و عدول ناپذیر بشر در شورش های داخلی اند.
    کلیدواژگان: بوکوحرام، تعهدات، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، گروه شورشی، نیجریه
  • سید باقر میرعباسی، مجید کورکی نژاد قرایی * صفحات 261-280
    تروریسم با پیدایش جوامع انسانی آغاز شده و در بستر پیشرفت جوامع با سرعت فزاینده ای خود را دگرگون کرده است. از نوین ترین گونه های تروریسم که امروزه توجه بسیاری از اندیشمندان را به خود جلب کرده، باید به تروریسم سایبری اشاره کرد. این پدیده که از ابهامات تروریسم سنتی و فقدان تعریف و توافق بر سر آن رنج می برد، به دلیل بستر بی همتای ارتکاب آن یعنی فضای سایبر، دچار ابهامات بیشتری می شود که، سنگ بنای بررسی سایر جنبه های آن، بررسی قابلیت تحقق این پدیده در عالم واقع است. در این مقاله تلاش کرده ایم تا با استفاده از اطلاعات موجود، وجود چنین پدیده ای را اثبات و در نهایت ارتباط آن با ماده 51 منشور سازمان ملل متحد را بررسی کنیم، زیرا صدق عنوان حمله مسلحانه بر اقدامات سایبری خود چالش بزرگ دیگری در خصوص این اقدامات است که تبعات بسیاری را ممکن است به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: تروریسم، تروریسم سایبری، حمله مسلحانه، دفاع مشروع، فضای سایبر، ماده 51 منشور
  • سید محمد مهدی غمامی، کمال کدخدامرادی * صفحات 281-300
    تحدید قدرت دولت و به تبع آن حفظ حقوق و آزادی های شهروندان، از دغدغه های مهم حقوق عمومی به ویژه حقوق اساسی و حقوق اداری است. در همین زمینه تاسیس نظارت قضایی بر اعمال دولت به مثابه یکی از سازوکارهای جلوگیری از خودسری آن در نظام های حقوقی پا به عرصه گذاشته است. علی رغم این دغدغه، نظام های حقوقی مختلف از جمله نظام حقوقی مشروطه و جمهوری اسلامی ایران برخی از اعمال دولت را بنا به دلایلی از شمول نظارت قضایی مستثنا ساخته اند. بر این اساس در این مقاله نگارندگان قصد دارند به صورت تطبیقی- تحلیلی به این پرسش پاسخ دهند که مبانی قابل تحلیل اعمال نظارت ناپذیر قضایی دو نظام حقوقی مشروطه و جمهوری اسلامی چیست؟ چه اعمالی و چرا از نظارت مراجع قضایی در هر نظام خارج هستند و این خروج چگونه قابل ارزیابی است؟ در نظام حقوقی مشروطه به صراحت اصل 44 «شخص پادشاه از مسئولیت مبری است...». به علاوه آنکه در آن نظام غیر از اصل 89 و کلیت اصل 71 حکم دیگری در مورد صلاحیت قضایی وجود ندارد. در نظام حقوقی جمهوری اسلامی، علی رغم الزامات اصل 156 و صراحت اصل 173، اعمال نهادهای متعدد ذیل قوه مجریه و همچنین برخی دیگر از کارکردهای سایر نهادها از نظارت قضایی خارج مانده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، دیوان عدالت اداری، سلطنت مشروطه، نظارت قضایی، نظارت ناپذیری
  • جعفر نوری*، زهره تیموری صفحات 301-317
    امروزه با گسترش فزاینده تقاضای جهانی برای انرژی، منابع انرژی مانند نفت و گاز اهمیت بسزایی یافته اند. اما دستیابی به این منابع مهم، مستلزم استفاده از زمین ها و دارایی های مردمی است که در محدوده این منابع زندگی می کنند. این مردم شرایط ویژه ای دارند، که آنان را در گروه متمایزی از مردم قرار می دهد و باید مورد توجه قرار گیرند. تعلقات مذهبی، سنتی، امرار معاش و مانند آن از مواردی است که این زمین ها را برای این مردم بومی بسیار مهم می گرداند و ارتباطات آنان را محکم تر می سازد. اینکه ورود صنعت به قلمرو این مردم بومی چگونه باید صورت گیرد و آیا این مردم می توانند نقشی در انتخاب این پروژه ها داشته باشند یا خیر، پرسشی است که در پی پاسخ آنیم. الزاماتی که حقوق بین الملل برای حفظ حقوق بومیان تعیین کرده، الزام به اخذ رضایت و مشورت از بومیان است که مسئولیت دولت ها را در پی دارد.
    کلیدواژگان: حقوق مردم بومی، دارایی های فرهنگی و سنتی، زمین ها و دارایی ها، صنعت نفت و گاز
  • شهرام زرنشان * صفحات 319-338
    ساختار و مبانی نظام حقوق بین الملل امروز اغلب مبتنی بر آرا و اندیشه های مکاتب پوزیتیویستی است و به همین سبب نیز حاکمیت دولت ها محور اصلی ساخت قواعد حقوق بین الملل تلقی می شود، اما نباید از یاد برد که موجودیت و اعتبار حقوق بشری که اکنون به کرات از آن سخن می گوییم، مدیون ساخت و اراده دولت ها نیست. حقوق بشر امروز روایتی تازه از همان حقوق طبیعی دیروز است. علاوه بر این، نفوذ بیش از پیش اصول و مبانی حقوق طبیعی بر پیکره نظام حقوق بین الملل معاصر آن هنگام تجلی بارزتری یافت که نظام سنتی قاعده سازی موجود دیگر نمی توانست در تمام زمینه ها – به طور مشخص حوزه حقوق بشر - پاسخگوی اقتضائات و ضرورت های جامعه بین المللی باشد. ازاین رو اعلامیه «شرط مارتنس» به تصویب دولت ها رسید. بدین ترتیب در حال حاضر شاهد تحولی نوین در عرصه ساخت و پرداخت مهم ترین منابع حقوق بین الملل بشریم؛ تحولی در راستای پاسخ به نیازهای روز؛ تحولی که تجلی پیوند شرط مارتنس با حقوق بشر در نظم حقوقی جدید است.
    کلیدواژگان: حقوق طبيعي، حقوق عرفي، شرط مارتنس، منابع حقوق بين الملل
  • مسلم آقایی طوق * صفحات 339-356
    بطلان مقررات یکی از ضمانت اجراهای مهمی است که در حقوق اداری کشورهای مختلف و از جمله ایران، برای تضمین حاکمیت قانون درنظر گرفته شده است. با این حال، این مسئله که پس از ابطال یک عمل اداری آثار آن عمل از چه زمانی ملغی و رفع خواهد شد، یکی از مباحث مهم حقوق دادرسی اداری است. این مسئله حداقل از چهار نظر اهمیت دارد؛ تحلیل مفهومی ابطال، الزامات حاکمیت قانون و نیز احیای حقوق تضییع شده اشخاص با اثر قهقرایی ابطال سازگارترند. اما امنیت حقوقی و نیز حقوق مکتسبه با قهقرایی نبودن اثر ابطال همسوترند. ماده 13 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 اثر ابطال را از زمان صدور رای دانسته است، مگر در موارد مغایرت با شرع یا مواردی که به سبب رعایت حقوق تضییع شده اشخاص، اثر ابطال به زمان تصویب مترتب شود. این ماده هرچند به نفع امنیت حقوقی و حقوق مکتسبه اشخاص است، با فهم حقوقی و اصل حاکمیت قانون مغایر است و رویه عملی دیوان نیز نشان می دهد که این نهاد رویکرد چندان مطلوبی به سازوکار حمایتی حقوق تضییع شده اشخاص ندارد. روش پژوهش تحلیلی- تطبیقی است.
    کلیدواژگان: ابطال، بطلان، حقوق اداری، دیوان عدالت اداری، مصوبات دولتی
  • عبدالحسین شیروی، فریده شعبانی جهرمی * صفحات 357-377
    حفاری چاه های نفت و گاز در دریا (فراساحل) می تواند سبب آلودگی خارج از قلمرو کشور محل فعالیت شود و به قلمرو سایر کشورها نیز خسارت وارد کند. جبران خسارات وارده به دولت (های) زیان دیده مستلزم اثبات نقض وظیفه دولت محل انجام فعالیت است که این امر پرداخت غرامت به صورت فوری و کافی را سخت می نماید. بنابراین، لازم است نظام مسئولیت ناشی از اعمال ممنوع نشده اما زیانبار، تحت حقوق بین الملل پیش بینی شود. اگرچه فعالیت های حفاری فراساحلی خطرناک اند، براساس حقوق بین الملل از اعمال مجازند و اصولا توسط اشخاص خصوصی انجام می گیرند. مسئول شناختن اشخاص در سطح بین المللی برای فعالیت های زیانبار که سبب بروز آلودگی فرامرزی می شود، از عدم جبران خسارات وارده به قربانیان جلوگیری می کند. ازاین رو، به بررسی عناصری می پردازیم که در اجرای نظام کارامد مسئولیت مدنی بین المللی در خصوص آلودگی های ناشی از فعالیت های حفاری فراساحلی نقش کلیدی دارند.
    کلیدواژگان: آلودگی فرامرزی، جبران خسارت، چاه های نفت و گاز، فعالیت حفاری فراساحلی، مسئولیت
  • هدی غفاری*، مازیار خادمی صفحات 379-398
    اندیشه ضرورت نهاد صیانت کننده از قانون اساسی، مبتنی بر پذیرش این قانون در راس سلسله مراتب قواعد حقوقی است تا صلاحیت بررسی قوانین عادی و ابطال آن را در صورت ناسازگاری داشته باشد. در برخی کشورها این امر بر عهده نهاد قضایی است. از مباحث حائز اهمیت، استقلال این دادگاه هاست که ارتباط مستقیمی با کارکرد صحیح آن دارد. در هند صیانت از قانون اساسی، از طریق دو نهاد دیوان عالی در سطح ملی و دادگاه عالی در سطح ایالات، انجام می پذیرد. استقلال قضایی در این دادگاه ها به صورت استقلال سازمانی و استقلال شخصی جلوه کرده است. دستاورد این پژوهش این است که قانون اساسی و نظریات دیوان عالی در بحث استقلال ساختاری، راه را برای نفوذ دیگر شاخه های حکومت بسته است و در بحث استقلال شخصی، نه در حد استقلال ساختاری، ولی به شکل شایان توجهی سازوکارهای بهره مندی قضات از استقلال قضایی را پیش بینی کرده است.
    کلیدواژگان: استقلال قضایی، دادگاه عالی هند، دیوان عالی هند، نهاد صیانت کننده از قانون اساسی
  • شیما عرب اسدی*، امیرحسین رنجبریان صفحات 399-418
    مفهوم «نگرانی های مشترک بشری» از دهه 1990 میلادی در حوزه حقوق بین الملل محیط زیست پدیدار شد و هدف از طرح آن یافتن راهی برای رویارویی با مشکلات زیست محیطی جهانی و همچنین پاسخگویی به اختلافات برخاسته از مفهوم «میراث مشترک بشریت» میان دولت ها بود. سپس این مفهوم از زمینه های اصلی خود همچون تنوع زیستی و تغییر اقلیم، فراتر رفت و مصداق های دیگری از این گونه نگرانی های مشترک مطرح شدند. در این نوشتار، ضمن شناخت ابعاد و عناصر نگرانی های مشترک بشری، جایگاه این مفهوم در حقوق بین الملل، به ویژه در کالبد اصول اساسی حقوق بین الملل محیط زیست و تعهدات جامعه بین المللی در کل بررسی می شود.
    کلیدواژگان: جامعه بین المللی، منافع مشترک، میراث مشترک بشریت، محیط زیست جهانی، نگرانی های مشترک بشری، همکاری های بین المللی
  • فریده شایگان*، سیدحامد صفوی کوهساره صفحات 419-441
    فناوری سایبر قواعد بازی را در حوزه های مختلف متحول ساخته و توسل به زور نیز از این قاعده مستثنا نیست. افزایش حملات سایبری علیه دولت ها و پیچیدگی روزافزون آنها در سال های اخیر حکایت از آینده ای مبهم دارد. این مقاله پس از بررسی مفهوم سنتی توسل به زور، به این مسئله خواهد پرداخت که آیا قواعد موجود در خصوص فناوری های آنالوگ می توانند در مورد فناوری های نوین دیجیتال استفاده شوند. این مطالعه نشان خواهد داد که نیرو یا زور سایبری تا چه حد می تواند بر حقوق توسل به زور معاصر انطباق یابد. پرسش کلیدی در این مسیر آن است که آیا کاربرد زور سایبری یک توسل به زور در معنای بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد محسوب می شود. در پاسخ به این پرسش به قواعد تفسیر مندرج در کنوانسیون وین در مورد حقوق معاهدات و رویکردهای مختلف در حوزه دکترین پرداخته خواهد شد. مقاله با ارائه چشم اندازی عملی در خصوص قاعده مندسازی این شکل نوین از زور پایان می یابد. نگارندگان با ادغام روشمند رویکردهای موجود، نظر خود را در مورد توسل به زور سایبری ارائه خواهند داد.
    کلیدواژگان: بهره برداری سایبری، توسل به زور، حمله سایبری، عملیات سایبری، مداخله سایبری
  • میثم حق سرشت، علیرضا آرش پور * صفحات 443-462
    نابودسازی فرهنگی (ژنوسید فرهنگی) از ابعاد نسل زدایی است، این در حالی است که نسل زدایی فرهنگی در چارچوب معاهدات بین المللی از جمله کنوانسیون منع و مجازات نسل زدایی، قرار نگرفته و جرم انگاری نشده است. بررسی آرا و رویه دادگاه های بین المللی کیفری از جمله پرونده آکایسو، کرستیچ و المهدی این امر را مشخص می کند که نسل زدایی مقید به بعد جسمانی نیست و لزوم جرم انگاری نسل زدایی فرهنگی به منظور حمایت از حقوق بشر بنیادین ضروری است. تحقیق حاضر در پاسخ به این پرسش که از منظر حقوق بین الملل کیفری، ماهیت حقوقی نابودسازی فرهنگی چیست و آیا می توان آن را جرمی بین المللی شناخت؟ رویه قضایی بین المللی و وضعیت سرزمین های اشغالی و عملکرد رژیم اسرائیل در تخریب و نابودسازی ابعاد گوناگون فرهنگی فلسطین را مورد مداقه قرار داده است.
    کلیدواژگان: اسرائیل، حقوق بین الملل، سرزمین های اشغالی، نسل زدایی، نابودسازی فرهنگی
  • محمد رضوی راد، ژانت الیزابت بلک*، سید قاسم زمانی، مهران محمودی صفحات 463-482
    «کنوانسیون 1982 حقوق دریاها» تا اندازه ای حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب را در «منطقه مجاور» و «منطقه» مورد توجه قرار داده و در مناطق دریایی دیگر حفاظت از این میراث در چارچوب مقررات عام کنوانسیون قرار گرفته است. در میان مناطق مزبور، حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب در منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره به دلیل ضرورت برقراری نوعی «تعادل ظریف» میان حقوق و صلاحیت های دولت ساحلی و سایر دولت ها پر چالش بوده و از اهمیت و حساسیت بسزایی برخوردار است. از سوی دیگر «کنوانسیون 2001 یونسکو» که با هدف جبران کمبودها و خلاء های کنوانسیون 1982 در خصوص حفاظت از این میراث به تصویب رسیده به دلیل اختلافات میان دولت ها در خصوص حقوق و صلاحیت های دولت ساحلی، سازوکار پیچیده، مبهم و محافظه کارانه ای را مقرر نموده تا چارچوب کلی پیش بینی شده در کنوانسیون 1982 همچنان بدون تغییر باقی بماند.
    کلیدواژگان: چالش ها، دولت های صاحب پرچم، دولت ساحلی، کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، کنوانسیون 2001 یونسکو، فلات قاره، منطقه انحصاری اقتصادی، میراث فرهنگی زیر آب
|
  • Reza Islami, Seyed Kazem Mohammadpour * Pages 243-260
    Boko Haram are among the radical Sunni insurgent groups who are opposed to the secular government of Nigeria. The insurgents of this group resort to violence and different kinds of crimes.The current study, through a descriptive-analytical approach, has sought to determine why, though limited to the borders of Nigeria, Boko Haram’s actions have taken an international nature to them. In the current study, the actions and approach of the insurgents of this group, which violates the human rights principles and humanitarian law and threaten the international peace and security, have been investigated. On the other hand, it seems Boko Haram is terrorist insurgent group which ignores the international laws and principles. Finally, the results of the study indicate that, in addition to the governments, the insurgents of the rebellion groups such as Boko Haram are also bound to abiding the humanitarian law principles, and observance of the minimum fundamental and unenlightened humanitarian rights in domesticc struggles. Also, regarding the commitment of the international crimes by the Boko Haram’s insurgents, the Nigeria Government has the priority over the International Criminal Court in prosecution and trial of the criminals, based on the subsidiary jurisdiction principle.
    Keywords: commitments, insurgent group, Boko Haram, human rights, Humanitarian Law
  • Seyed Bagher Mir Abbasi, Majid Kouraki Nejad * Pages 261-280
    Terrorism, with the emergence of societies began and progressed as times go on.
    This phenomenon had been subjected to much academic discussion in local laws and international community and had been examined from various aspects. The most modern forms of terrorism, which today has attracted a lot of attention is cyber terrorism.
    Cyber terrorism, due to the unique context of the realization of cyber terrorism i.e. cyber space, have further questions, as well as Suffering of vagueness and lack of definition about terrorism, which answering to these questions are necessary for further examinations. In this paper we have tried to use the available data to prove the existence of such a phenomenon and thus we examined its relationship with the self-defense principle set out in article 51 of charter of the United Nations.
    Keywords: terrorism, cyberterrorism, cyberspace, article 51 of the charter of the united nations, armed attack, self-defense
  • Seyed Mohammad Mahdi Ghamami, Kamal Kadkhodamoradi * Pages 281-300
    limitation on state power and protecting the rights and freedoms of citizens, are the major concerns of public law, in particular constitutional and administrative law. In this regard, the establishment of judicial review of the government's actions as a mechanism to prevent its arbitrariness was established. However, despite these concerns, in different legal systems, including constitutional and legal system of the Islamic Republic of Iran some governments- for some reasons- have been an excluded from the scope of judicial review. On the basis of this article, the authors intend by comparative analysis to respond to this question by implementing the principles can be applied to analyze the constitutional and legal system of the Islamic Republic is the non –reviewable acts. ¿In other words, what actions and why the supervision of the judicial authorities in any foreign military and how the withdrawal be assessed? Article (44) of the constitutional legal system explicitly state that "the king is innocent of responsibility ...." Moreover, with the exception of Article (156) and And explicitly principle (173), applying different institutions under the executive branch as well as some of the functions of other institutions of judicial supervision out there.
    Keywords: judicial review, non –reviewable, Constitutional monarchy, Constitutional. Court of Administrative Justice, Islamic Republic
  • Jafar Nory *, Zohre Teymori Pages 301-317
    Today, because of the increasingly development of global energy demand, energy resources such as oil and gas are more important than before. However, achieving these significant resources requires the use of land and property of the people who live within the resources. These peoples may have special features. . Religious and, traditional affiliation, subsistence and other cases make the lands an important element for the indigenous people. In this paper we want to study the impact of oil and gas industry on indigenous peoples and how they can deal with industry. The international law to protect the rights of indigenous peoples has set requirements to obtain consent and consultation of indigenous peoples and states may be responsible for these requirements.
    Keywords: Indigenous people's rights, oil, gas industry, lands, properties, sacred sites, cultural, traditional properties
  • Shahram Zarneshan * Pages 319-338
    Although the structure and foundation of contemporary international law system, often based on the opinions and ideas of the schools of positivist and therefore the sovereignty of states is central to making the rules of international law, but it should not be forget that the existence and validity of human rights now often speak of it, is not risen from will of the states. Human Rights Today is a new version of the natural law yesterday. Apart from this, more and more influence of principles & opinions of natural law on the body's of contemporary international law system became more obvious manifestation whenever The traditional system of making rule could no longer meet the requirements and needs of the international community in all areas, So The Declaration "Martens clause" came to government approval. Thus we have witnessed new development in the field of construction and payments of the most important sources of international law: custom. An evolution in response to the needs of the day.
    Keywords: Martens, clause, natural, sources, internationallaw, customary, law
  • Moslem Aghaei Tough * Pages 339-356
    Nullity of regulations is one of the main sanctions of the rule of law in administrative law of Iran as well as other different countries. The temporal point in which annulment would has its effects, however, is one of the important matters in the administrative process. This importance is related to four issues: conceptual analysis of annulment, requirements of the Rule of Law and compensation of the breached rights are consistent with the retroactive effects of the annulment. In the other hand, legal security and droit acquis are more consistent with the prospective effects of the annulment. Article 13 of the Structure and the Process of the Court of Administrative Justice Act (2013) has declared that the annulment effects prospectively except when it is not suitable for the restoration of breached rights. Although we can see this article in the side of legal security and droit acquis, but it is contrary to the legal understanding (from nullity and annulment) and the Rule of Law. The jurisprudence of the court of Admnistrative Justice shows that there is not a good supportive approach to the rights protection embedded in article 13. The method is analytic- comparative.
    Keywords: Nullity, annulment, regulations, administrative law, court of administrative justice
  • Abdolhossein Shiravi, Farideh Shabani * Pages 357-377
    Drilling of Oil and Gas wells located at sea (offshore) may result in transboundary pollution outside the state in which activities have been performed and damage to territory of other countries. Compensating the damage to affected states requires the wrongful acts of states of operation which makes it difficult to compensate promptly and adequately. Therefore, it is required to address the regime for liability arising from lawful but hazardous activities under international law. Although offshore drilling activities are dangerous, they are lawful under international law and generally, they are being performed by private actors. Channeling international liability to the responsible private actor for hazardous activities which lead to transboundary pollution prevents from lack of compensation for victims of pollution. Hence, we examine the elements which have the key roles in the effective international civil liability regime related to pollution arising from offshore drilling activities.
    Keywords: Offshore Drilling Activity, Oil, Gas Wells, Transboundary Pollution, Liability, Compensation
  • Hoda Ghafari *, Maziar Khademi Pages 379-398
    The necessity of the institution for the Protection of the Constitution, based on the adoption of this law, is at the top of the hierarchy of legal rules so as to have the capacity to review ordinary law and annul it in the event of conflict. In some countries, this is the responsibility of judicial bodies. One of the important issues is the independence of constitutional courts, which is directly related to their correct function. In India, protection of the Constitution is conducted through the two institutions of the Supreme Court at the national level and High Courts in the states. Judicial independence in these courts has emerged as organizational independence and personal independence. The Constitution of India and the Supreme Court’s opinions in the issue of organizational independence have eliminated the influence of other branches of government and have considerably predicted, in the issue of personal independence and not at the level of structural independence, the mechanisms of judges’ use of judicial independence
    Keywords: institution for the Protection of the Constitution, judicial independence, supreme court, high court, india
  • Shima Arab Asadi *, Amir Hossein Ranjbarian Pages 399-418
    The concept of “common concerns of humankind” has emerged in the context of international environmental law in 1990s. It was set forth in order to find a way to deal with global environmental challenges as well as to address disputes arising between states over the concept of “common heritage of humanity”. Then, the concept went beyond its original contexts, namely biodiversity and climate change, and led to other instances of common concerns to be discussed accordingly. This article will first go through the nature and scope of Common Concerns of Humankind. It continues by addressing the emergence of the concept in the field of international law, especially in the framework of the basic principles of international environmental law and obligations Erga Omnes; and finally, states obligations and responsibilities regarding the concept will be redefined.
    Keywords: common concerns of humankind, global environment, obligations Erga Omnes, common interests of international community, international cooperation
  • Farideh Shaygan *, Seyed Hamed Safavi Koohsareh Pages 419-441
    The internet has changed the game rules in different fields, and use of force is no exception. Increasing number of cyber attacks against states and their ever more sophistication in recent years may suggest a dramatic and uncertain future.This Article, considering the traditional concept of the use of force, will address the question that, whether the existing rules on analog technologies are applicable to modern digital ones. This study will indicate that, to what extent cyber force is reconcilable with jus ad bellum. A key question to be answered is that, whether the use of cyber force can be regarded as a use of force under article 2(4) of the UN Charter. To address these questions, this analysis relies on the interpretation techniques included in the Vienna Convention on the Law of Treaties, as well as, the current doctrinal debates regarding cyber force. Finally, the essay will end with a brief consideration of acceptable prospect with respect to regulation of this novel form of coercion. Integrating the existing approaches, the authors will provide their own coherent opinion regarding the use of cyber force.
    Keywords: Cyber operations, use of force, Cyber exploitation, cyber attack, cyber intervention
  • Maysam Haghseresht, Alireza Arashpuor * Pages 443-462
    Unique places and cultural properties which exist in Palestinian territories have been exposed to destruction alongside Israeliization policies. When cultural properties is destroyed, the relationship between the past, present and future, and in other word historical identity disappears. In such a situation, the conflict between the imperatives of war on the one hand and the preservation of cultural heritage for future generations will cause to countries face with conflicting goals. On the other hand and in the current situation, the fundamental question is raised about the extent to which the regime of international law is able to support and protect suitable cultural properties during occupation, colonialism and armed conflict, in view of the inherent duty of the UNESCO Organization for the Protection of properties and cultural heritages of the countries is becoming more and more important with the acceptance of Palestine membership in this organization. Therefore, the present article attempts to investigate the role of the UNESCO Organization and international law in avoiding or devastating effects of these measures in the Palestinian territories against the properties and cultural heritage and deliberate actions beyond the Israeli military's demand to destroy this heritage.
    Keywords: cultural heritage, Historical identity, palestine, The 1954 Hague Convention, unesco organization
  • Mohammad Razavirad, Janet Blake *, Seyed Ghasem Zamani, Mehran Mahmodi Pages 463-482
    The UN Convention on the Law of the Sea (1982) addressed the protection of underwater cultural heritage partly in the "Area" and "Contiguous Zone" while, in other maritime zones, the protection of related heritage remained under the general provisions of the Convention. With regard to these latter zones, because of the need to establish a "delicate balance" between the rights and jurisdictions of coastal and other States, protection of underwater cultural heritage in the exclusive economic zone and continental shelf is challenging and a matter of great importance and sensitivity. On the other hand, the UNESCO’s 2001 Convention which was developed in order to Compensate for the perceived deficiencies and gaps of the 1982 Convention regime with regard to protecting this heritage, because of disagreements over the rights and jurisdictions of coastal State, has provided for a complex and ambiguous, but also conservative mechanism, so that the general framework of 1982 Convention remains intact.
    Keywords: Challenges, Flag States, Coastal State, 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea, UNESCO's 2001 Convention, Continental Shelf, Exclusive Economic Zone, Underwater Cultural Heritage