فهرست مطالب

Distance Education - Volume:1 Issue: 1, Summer 2017

Journal of Iranian Distance Education
Volume:1 Issue: 1, Summer 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/07/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی - پژوهشی
  • فرهاد سراجی * صفحات 9-24
    دف این پژوهش بررسی تجارب کشورهای مختلف در زمینه کیفیت بخشی به نظام آموزش ترکیبی است. یادگیری ترکیبی به عنوان موج سوم محیط های یادگیری، بعد از محیط های حضوری و الکترونیکی در دانشگاه ها و سازمان های آموزشی مرسوم شده است که هدف عمده آن بهبود کیفیت یادگیری، بسط دامنه پوشش و کاهش هزینه هاست. رویکرد پژوهش کیفی و روش آن مطالعه تطبیقی بوده است که از بین هفده دانشگاه از دور مگا(میلیونی) چهار دانشگاه آناتولی ترکیه، ایندیرگاندی هند، اویوسی چین و آلبرتای کانادا را به عنوان نمونه های هدفمند انتخاب کرده است. مقوله های مورد مشاهده و بررسی در این دانشگاه ها شامل ساختار دانشگاه، سیاست ها و راهبردها، سامانه مدیریت یادگیری، تهیه محتوا، فعالیت ها و منابع یادگیری، شیوه تدریس و ارزشیابی، پشتیبانی آموزشی و نظام ارزشیابی کیفیت آموزشی دانشگاه ها بوده است. برای جمع آوری و تحلیل داده-های از روش چهار مرحله ای توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه جرج برودی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد هر چهار دانشگاه از لحاظ ساختار سازمانی از الگوی دانشگاه باز انگلستان پیروی می کنند و دارای پردیس مرکزی، مراکز منطقه ای و واحدهای منطقه ای هستند. هر چهار دانشگاه بر اساس سیاست های خاص و مطابق سندهای سیاستی به سمت الکترونیکی سازی آموزش و یادگیری ترکیبی پیش رفته اند. دانشگاه های مورد مطالعه در کنار محتوای خودآموز متنی، اقدامات گسترده ای برای الکترونیکی سازی محتوا و طراحی فعالیت ها انجام داده اند که در این زمینه دانشگاه آلبرتا از لحاظ تاکید بر فعالیت های یادگیری فردی و گروهی با سه دانشگاه دیگر تفاوت دارد. هر چهار دانشگاه برای تدارک منابع یادگیری غنی و در دسترس از تلویزیون آموزشی استفاده می کنند. نظام پشتیبانی در هر چهار دانشگاه متناسب با شرایط فرهنگی – اجتماعی مخاطبان تدارک دیده شده است و در دانشگاه ایندیرا به دلایل مختلف استقبال از حمایت ها و پشتیبانی های فنی و آموزشی ضعیف تر است. در دانشگاه های مورد مطالعه تدریس و تعاملات حضوری بین دانشجویان و مدرسان در واحدهای منطقه ای انجام می شود. تدریس-های همزمان آنلاین توسط استادان برجسته و راهنمایی های ناهمزمان توسط راهنما های آنلاین انجام می شود. شیوه های ارزشیابی در دانشگاه ها متفاوت است، ولی در همه دانشگاه بخشی از نمره ارزشیابی به ارزشیابی های تکوینی و بخشی دیگر به ارزشیابی های پایانی اختصاص می یابد. نظام ارزشیابی کیفیت در دانشگاه آناتولی بر اساس طرح بولونیا، در دانشگاه ایندیرا با توجه به تصمیم-های شورای عالی کیفیت آموزشی هند و در دانشگاه های او یوسی و آلبرتا بر اساس طرح PLAR انجام می شود. یادگیری ترکیبی راهبردی است که هر دانشگاه متناسب با اهداف، شرایط و مخاطبان خود آن را شکل می دهد. در پایان بر اساس تجارب دانشگاه های مورد مطالعه طرح پیشنهادی برای توسعه یادگیری ترکیبی در دانشگاه پیام نور ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه از دور، یادگیری ترکیبی، ارزشیابی کیفیت، مولفه ها، مطالعه تطبیقی
  • مانوش مهرابی*، بهمن زندی صفحات 25-32
    کتاب درسی خواه به شکل چاپی خواه در قالب الکترونیکی اصلی‏ ترین رسانه در دانشگاه های باز و از دور است. این رسانه لازم است شامل ویژگی هایی باشد که یادگیرنده از دور را بدون نیاز به حضور استاد به عمیق ترین سطح از یادگیری برساند. پژوهش حاضر با هدف کلی طراحی الگوی مطلوب کتاب درسی دانشگاهی باز و از دور طراحی و اجرا شد. روش مورد استفاده در این پژوهش استفاده از تجزیه و تحلیل مفهوم کتاب درسی با استفاده از مدل هیبرید بود. در مرحله اول این مدل مروری بر مطالعات نظری (119 مورد) در پایگاه های اطلاعاتی تا دسامبر 2011 انجام شد. در مرحله کار در عرصه 2 نمونه از کتاب های دانشگاه باز انگلستان بررسی و مشاهده و تحلیل قرار گرفتند. در مرحله نهایی از دو مرحله قبل تحلیل نهایی به روش استراوس و کوربین انجام شد. نتایج تحقیق منجر به طراحی الگوی مطلوب کتاب درسی دانشگاهی باز و از دور گردید که در ادامه در متن مقاله ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: کتاب درسی دانشگاهی باز و از دور، کتاب درسی دانشگاهی، کتاب الکترونیکی، الگوی مطلوب، مدل هیبرید
  • میترا معصومی فرد*، نعمت الله موسی پور، محمد صیفی، فائزه ناطقی صفحات 33-42
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی کیفیت عناصر برنامه های درسی الکترونیکی گروه علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی است، جامعه آماری این پژوهش که به شیوه توصیفی پیمایشی انجام شد، کلیه اساتید (4515 نفر) و دانشجویان (287 نفر) یادگیری الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی است که به شیوه نمونه گیری طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 85 دانشجو و 57 استاد به دو پرسشنامه محقق ساخته (برای اساتید و دانشجویان) با 59 گویه و طیف 5 درجه ای لیکرت که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت پاسخ دادند، نتایج حاکی از آن بود که در مجموع پاسخگویان، وضع موجود کیفیت عناصر اهداف، محتوا و فعالیت های یادگیری را بهتر از سایر عناصر ارزیابی نمودند در حالی که میان وضع موجود و مطلوب عناصر برنامه های درسی از نظر دانشجویان و اساتید شکاف وجود داشت.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت، عناصر برنامه درسی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • حسن سلیمانی*، مریم روحانی راوری، منوچهر جعفری گهر صفحات 43-54
    موفقیت برنامه های آموزشی از راه دور نیازمند مدرسانی است که دارای سطوح مختلفی از سواد رایانه، اطلاعات، و چند رسانه ای هستند. به دلیل فرصت های مهمی که تکنولوژی پیشرفته برای بهبود آموزش زبان فراهم کرده است، سواد رایانه معلمان به طور قابل ملاحظه ای مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر سواد رایانه، اطلاعات، و چند رسانه ای 255 مدرس زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی را مورد بررسی قرار داده است. به منظور جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه سواد کامپیوتر، اطلاعات، و مولتی مدیا برای مدرسان زبان انگلیسی طراحی و معتبر سازی شد. این پرسشنامه شامل سه بخش برای بررسی پاسخ های شرکت کنندگان میباشد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سواد چند رسانه ای و اطلاعات معلمان بین ضعیف تا متوسط متغیر است که مستلزم بهبود دوره های آموزشی معلمان و آماده کردن آنها برای به کارگیری تکنولوژی در محیط های تدریس زبان است. یافته های این تحقیق کاربردهایی برای برنامه های آموزشی معلمان قبل از خدمت و مشغول به خدمت، شامل دوره های آموزشی و عملی معلمان زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی، در بر دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری از راه دور، سواد رایانه، سواد اطلاعاتی، سواد چند رسانه ای
  • سیمین نقش *، مهران فرج الهی صفحات 55-60
    این پژوهش باهدف بررسی رابطه میان یادگیری خودراهبر، فناوری اطلاعات و ارتباطات و انگیزه تحصیلی بابرنامه درسی کارآفرین در آموزش از دور به مرحله ا جرا درآمد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی ، به لحاظ روش جمع آوری داده ها کمی و از نظر ماهیت و روش جزء پژوهشهای توصیفی (غیر آزمایشی ) و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان مدارس پسرانه هوشمند دوره متوسطه دوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 1396-1395 بالغ بر 550 نفر تشکیل دادند. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بوده که بطور تصادفی از بین نواحی 2، 3 و 5 آموزش و پرورش شهر اصفهان با استفاده از جدول مورگان تعداد 225 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. ابزارپژوهش پرسشنامه های محقق ساخته برنامه های درسی کارآفرین درآموزش از دور ، انگیزه تحصیلی و یادگیری خودراهبروفناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد. برای تامین روایی پرسشنامه ها به لحاظ محتوا از نظر ده تن از اساتید و متخصصین مربوطه استفاده شد و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ 93/0=α محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار (v.21) SPSSبه صورت آمار توصیفی (شامل جدول توزیع فراوانی، میانگین، درصد، انحراف معیار) و آمار استنباطی(روش همبستگی پیرسون و رگرسیون) استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان دادکه یادگیری خودراهبر، فناوری اطلاعات و ارتباطات و انگیزه تحصیلی بابرنامه درسی کارآفرین درآموزش از دور دارای رابطه مثبت ومعناداری است .همچنین نتایج نشان داد که هر سه متغیر یادگیری خودراهبر، فناوری اطلاعات و انگیزه تحصیلی برای ایجاد برنامه درسی کارآفرین دارای اهمیت می باشد. انگیزه تحصیلی با میزان بتای 43/. دارای بیشترین اهمیت و فناوری اطلاعات با بتای 23/. دارای کم ترین اهمیت بود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی کارآفرین، انگیزه تحصیلی، یادگیری خودراهبر، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • علی اکبر عجم*، مهدیه مهدی زاده صفحات 61-74
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ترکیبی در نظام آموزش از دور بر عملکرد تحصیلی درس هنر دانش آموزان پایه هفتم متوسطه اول شهرستان گناباد در سال تحصیلی96-95 بود. پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پژوهش پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه پژوهشی شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه هفتم متوسطه اول در شهرستان گناباد بود، که درسال تحصیلی 96-95 مشغول به تحصیل هستند. نمونه پژوهش که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بود شامل 58 دانش آموز بودند که در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند که این دو گروه بر اساس پیشرفت تحصیلی همگن شده بودند. به گروه آزمایش آموزش ها به صورت ترکیبی داده شده و گروه کنترل به سبک و شیوه عادی و سنتی آموزش می دیدند پیش آزمون عملکرد تحصیلی درس هنر بر روی دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید و پس از آن آموزش ترکیبی در 12 جلسه برای دانش آموزان گروه آزمایش اجرا شد و بعد از پایان دوره آموزشی مجدد از هر دو گروه پس آزمون عملکرد تحصیلی گرفته شد. نتایج این پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار spss مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که عملکرد تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایش در مباحث نقاشی ایرانی، طراحی اشیاء کاربردی بر اساس طرح میوه و طرح گل، ایده های جدید طراحی از اشیاء و عملکرد تحصیلی در مباحث بافت طراحی منظم افزایش یافته بود و تفاوت عملکرد تحصیلی درس هنر دانش آموزان گروه آزمایش افزایش قابل توجه معناداری را نشان داد.
|
  • Farhad Seraji * Pages 9-24
    The main purpose of this research is to explore various countries experiences about developing blended learning system in distance education universities. Blended learning, as a third wave in developing learning environment, has become commonplace after the resident and e-learning environments in universities. The goal of this movement is improving learning qualities, extending the boundaries of education and decreasing educational costs. In this study, a qualitative approach and a comparative method were used. The qualitative method was used to understand the social contexts of distance education universities and comparative approach was applied to compare universities in terms of observable categories. Among 17 distance mega universities in the world, four universities, including Indirah Gandhi National Open University in India, Anadulu Open University in Turkey, Open University of China (OUC), and Alberta Open University in Canada were selected using purposeful sampling. The data collecting tool consisted of a checklist that was prepared with emphasis on 10 categories of social and cultural features of the countries including general situation of public and higher education, distance education, policies related to blended learning, learning management system, content development and presenting method, learning activities and resources, support system, interaction systems, teaching and assessment method, and evaluation system of learning quality. The required data were also collected through note taking procedure from sites of universities and related articles and books. For data collection and analysis, George Brody's four-step method (Description, Interpretation, Proximity, and Comparison) was used. At first, required data was gathered from articles, university web sites, and interaction with informed people through note taking. Next, data were interpreted after continuous review with regard to university social and cultural contexts. In the third stage, data was organized and categorized based on similarity and differences and then were compared. Results showed that each four universities uses British open university framework in organizational structure. Each university included blending learning in their system based on their polices. Along with self-learning textual content, the universities started providing electronic content and designing learning activates with using ICT possibilities, while the Athabasca University emphasizes on individual and group learning activities. In each four universities, using educational TV as a learning aid is common place. Support services system in each university is Commensurate with social and cultural conditions. Online synchronous and asynchronous teaching is part of teaching activities in each university, but its quality is different. Learning assessment in different in four universities, but formative and summative evaluations are emphasized in all universities. Quality assurance system in Athabasca and OUC is based on PLAR, in Anadolu University based on the Bologna scheme, and in Indirah Gandhi, based on Council of Higher Education. In this research, for developing blended learning in Payame Noor University, a framework is provided at the end.
    Keywords: Distance Education, Blended Learning, Quality Assurance, Components, Comparative Study
  • Manoosh Mehrabi *, Bahman Zandi Pages 25-32
    Textbooks are the most important forms of media in open and distance universities. As a result, they should have features that enable the distance learners to attain in-depth learning without the presence of an instructor. This study aims to design a comprehensive model for open and distance university textbooks through analyzing the textbook concept using the hybrid model. In the initial stage, a review of literature up to 2011 was done (119 cases) using several databases. Then, a field study was carried out by assessing 2 textbooks from open universities of England. Finally, data collected from the two previous stages were analyzed and evaluated, using Strauss and Corbin's method, and a proper model was proposed for open and distance university textbooks.
    Keywords: Open, Distance Universities, Textbooks, Desirable Textbook Models, Hybrid Model
  • Mitra Masoumi Fard *, Nematollah Mousa Poor, Mohammad Seifi, Faezeh Nateghi Pages 33-42
    This study aimed at evaluating the elements of electronic curricula in the Humanities Department of Islamic Azad University. The statistical population of this descriptive survey consisted of all students (4515) and professors (287) of electronic learning of Islamic Azad University. Sample of the study included 354 students and 164 professors who were selected using stratified sampling method with Cochran formula. The research instrument was two researcher-made questionnaires consisting of 59 items based on 5-Likert scale for teachers and students, whose validity and reliability were confirmed. Results showed that, in general, respondents evaluated the current state of the elements of goals, contents, and learning activities better than other elements, while, to them, there was a gap between the current and desirable states of the elements of the curricula. This gap is particularly visible in some elements such as learning materials and grouping.
    Keywords: Evaluation, Quality, Curriculum Elements, Islamic Azad University
  • Hasan Soleimani *, Maryam Rohani Ravari, Manoochehr Jafarigohar Pages 43-54
    Distance education pedagogy to be successful requires teachers with different levels of computer, information, and multimedia literacy. Teacher's computer literacy has caught considerable attention due to the great opportunities provided by modern technology for promoting language education. The present study explored computer, information, and multimedia literacy of 255 Iranian EFL teachers. To collect data, we developed and validated Computer, Information, and Multimedia Literacy Questionnaire for EFL Teachers (CIM-LQ for EFL Teachers), a five-point Likert scale questionnaire containing three sections to examine the participant's responses. The obtained data were analyzed using SPSS software version 20. The findings revealed that the level of EFL teacher's multimedia and information literacy ranged from low to moderate which necessitates improving teacher's training courses and preparing them for implementing technologies in real language teaching contexts. The findings have implications for both teacher education programs including both pre-service and in-service teacher training courses and EFL teacher's practice.
    Keywords: Distance learning, Computer literacy, Information Literacy, Multimedia Literacy
  • Simin Naghsh *, Mehran Farajolahi Pages 55-60
    This research is conducted aiming to study the relationship of self-directed learning, information technology and communication, and educational motivation with entrepreneur curriculum in distance education. This research is practical, quantitative, and descriptive - correlational (non-experimental) study. Target population of this research included all 550 female students of smart secondary schools in Esfahan city in Academic year of 2016-2017. Using Morgan formula, 225 research samples were selected through clustered sampling method from regions 2, 3, and 5 of Education Administration of Esfahan city. Library and survey methods were used for data collection. The instruments included researcher made questionnaires about entrepreneur curriculum of distant education, educational motivation, self-directed learning, and ICT. The validity of questionnaires was confirmed by ten professors and experts in this field and its reliability was calculated through alpha Cronbach that was 0.73. For analyzing data, SPSS software, version 21, was used to present descriptive and inferential statistic. The results showed that self-directed learning, ICT, and educational motivation have positive significant relationship with entrepreneur curriculum of distance education. It also shows that all of three variables of self- directed learning, ICT, and educational motivation are important in preparing entrepreneur curriculum. Educational motivation have maximum importance with β= 0.43 and information technology has minimum importance with β= 0.23.
    Keywords: Entrepreneur Curriculum, Educational Motivation, Self-Directed Learning, Information Technology, Communication (ICT)
  • Ali Akbar Ajam*, Mahdiyeh Mahdizade Pages 61-74
    The present study aims at investigating the efficacy of blended learning in distance education on educational performance of 7th grade secondary school students in the lesson of art in Gonabad city. The research method is quasi experimental with post-test, pre-test and control group design. The statistical population consists of all female students in the 7th grad secondary school in Gonabad city who were studying in the academic year of 2016-2017. The research sample was 58 participants selected through available sampling and assigned into two experimental and control groups who were homogeneous based on educational achievement. The experimental group was given instruction based on blended learning system and the control group was under traditional teaching style. The pre-test of educational performance of the lesson of art was performed on both experimental and control groups and after 12 instruction sessions in blended learning to experimental group, the post-test of educational performance in art was administered among both groups. The results were analyzed using Covariance Analysis in SPSS software. The findings indicated that the educational performance of experimental group in Iranian painting, designing applicable objects based on fruit and flower patterns, new ideas and new pattern of objects, and educational performance in regular design textures have been enhanced and there was a significant difference between educational performance of experimental and control groups in art lessons with a higher achievement of experimental group.
    Keywords: Distance Education, Blended Learning, Educational Performance, Art Lesson, Secondary School Students