فهرست مطالب

دستاورد - پیاپی 37 (بهار 1396)

مجله دستاورد
پیاپی 37 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرمقاله
  • محمد رزاقی صفحات 4-5
  • پژوهشی
  • یلدا قاسمی، سحر محمدی صفحات 6-17
    پیچیدگی نیازها در دنیای امروز ، آموزش را به سمت ماهیت بینارشته ای پیش برده و ذات رشته طراحی صنعتی از این ماهیت مستثنی نیست. نفوذپذیری تخصص های مختلف در این رشته زیاد بوده و از این رو دروس فنی مانند ریاضی و فیزیک نیز به منظور آگاهی فارغ التحصیلان این رشته از مبانی فنی در طراحی هایی که ساختاری فنی دارند سبب شده تا این دروس در سیلابس درسی ایران سهمی 7/8 درصدی داشته باشند. در این مطالعه تلاش شده تا در مقایسه ای کمیت واحدهای این دروس (قدرالسهم آنها) در مقابل میزان کاربردپذیری شان در رشته طراحی صنعتی محصول محور و سپس نسبت به سایر دانشگاه های برتر دنیا مورد ارزیابی قرار گیرد. در مرحله اول 50 عنوان پایان نامه کارشناسی ارشد رشته طراحی صنعتی به صورت تصادفی انتخاب شد و سهم استفاده از آموخته های دانشجویان از دروس ریاضی و فیزیک مورد بررسی قرار گرفت، در بخش دوم سیلابس دانشگاه های برتر دنیا بررسی شده است و در بخش سوم پرسش نامه هایی برای دو گروه استادان(12نفر) و دانشجویان و فارغ التحصیلان طراحی صنعتی(83 نفر) تهیه شد. نتایج بخش نخست (بررسی پایان نامه ها) نشان می دهد، کاربرد آموزش دروس ریاضی و فیزیک در پایان نامه ها نمودی نزدیک به صفر دارند. بررسی پرسشنامه ها نیز نشان می دهد، هر دو گروه اساتید و گروه دانشجویان و فارغ التحصیلان تاکید دارند که سرفصل های این دروس ناکارآمد بوده و با سایر دروس طراحی صنعتی و نیازهای حرفه ای و شغلی فراگیران تناسب ندارند. از سوی دیگر، با توجه به ضعف پایه ریاضی برخی از دانشجویان معمولا تدریس سرفصل ها به طور کامل انجام نمی شود. بنابراین جایگزینی مباحث کاربردی با سرفصل های غیر مرتبط و تئوریک دروس ریاضی و فیزیک جهت بالا بردن فهم دانشجویان و اثربخشی دروس پایه در برونداد فرآیند آموزش طراحی صنعتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش طراحی صنعتی، بین رشته ای، ریاضی، فیزیک
  • مروری
  • ابراهیم باقری طالقانی، حسن علی پورمند صفحات 18-25
    هنگامی که صورت مسئله یا موضوع طراحی به دو فرد طراح و غیرطراح ارائه می شود، شیوه تفکر و برخورد آن ها با مسئله و راه حل متفاوت است و درنتیجه فرایند طراحی به نتایج متفاوتی می انجامد. شیوه برخورد همه طراحان نیز با مسئله و فرایند طراحی یکسان نیست و بر این اساس، میزان خلاقیت و نوآوری و کاربرد طرح نهایی متفاوت است. در فرایند طراحی، تمرکز بر مسئله و تجزیه وتحلیل دقیق آن قبل از ایده پردازی، تا چه حد صحیح است و چگونه باید از مسئله، اطلاعات، معلومات طراح و ایده های اولیه به درستی استفاده کرد تا به نتیجه مناسب تری دست یافت؟ در این مقاله مهم ترین پژوهش هایی که براساس دغدغه مذکور، از دهه 1970 انجام شده است، به اختصار موردبررسی قرار می گیرد و نتایج آن ها در قالب راهبردهای مسئله محور، اطلاعات محور، راه حل محور و معلومات محور طراحی و مدل تکامل مشترک مسئله و راه حل ارائه می شود. در ادامه، فرایند تفکر طراحی ارائه شده توسط IDEO و دانشکده طراحی استنفورد که مبتنی بر طراحی راه حل محور هستند، معرفی می شود. پایان بخش این مقاله، سوالاتی است که در این تحقیقات پاسخ روشنی دریافت نکرده اند و می توانند مبنای انجام تحقیقات آتی توسط علاقه مندان به حوزه مطالعات طراحی و روش شناسی باشند.
    کلیدواژگان: طراحی مسئله محور، طراحی راه حل محور، رو ششناسی طراحی، تفکر طراحی
  • محمد رزاقی، عاطفه فلاحتی صفحات 26-33
    امروزه، پدیده مصرف گرایی که دقیقا در نقطه مقابل رویکردهای پایداری و حفظ محیط زیست، مهندسی شده است، در اکثر وجوه زندگی ما دیده می شود. دست بشریت، آلوده مصرف گرایی است و نیز به خوبی می دانیم که استمرار این پدیده و اتخاذ رویکردهای خطی در تولید، توزیع و مصرف یا استفاده از کالاها به شیوه های رایج، قطعا چیزی جز تخریب محیط زیست در پی نداشته و نخواهد داشت. بنابراین یا باید دست روی دست گذاشت و شاهد فروپاشی زیست بوم خود باشیم که به رسم امانت از آیندگان در اختیار داریم، یا برای حذف یا حداقل کند شدن تخریب محیط زیست کاری کرد. سوال این است که طراحی صنعتی یا کلا تفکر طراحی چه کمکی می تواند به حل این معضل جدی بشر امروز کند؟ برای پاسخ به این سوال، ادبیات مرتبط با مصرف، سبک زندگی، پدیده طرد محصول، مفاهیم پایداری و اشتراک گذاری محصول موردبررسی قرار گرفتند. هدف این نوشتار، ارائه شناختی مختصر از رابطه بین پدیده طرد محصول و رواج مصرف گرایی و البته ایجاد انگیزه برای طراحان صنعتی ایرانی است که با استفاده از خدمات اشتراک گذاری محصولات، سهمی در ارائه راهکارهای مقابله با تخریب محیط زیست داشته باشند.
    کلیدواژگان: پدیده طرد یا کهنگی محصول، مصرف گرایی، پایداری، اشتراک گذاری محصولات
  • ترویجی
  • بهزاد سلیمانی صفحات 34-41
    این مقاله به بررسی این موضوع می پردازد که چگونه ممکن است زیبایی با تجربه کاربر، در قالب بیان فرم و عملکرد یک محصول مرتبط باشد. تجربه مثبت به وسیله کاربران زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که در اطراف فعالیت های انسان توسط محصولات وخدمات الکترونیکی و چند عملکردی پوشانده شده باشد. و در نتیجه ، چگونه طراحان تعاملی (Interaction Designer) می توانند زیبایی را در محصولات کاربر محور و تعاملی ایجاد نمایند؟ طراحی تعاملی امروزه به مفهوم ایجاد ارتباط مناسب و بهتر ومفیدتر بین محصولات و تولیدات صنعتی و کاربران (استفاده کنندگان) می باشد. این واژه در ابتدا در علوم کامپیوتر و همچنین درطراحی صفحات واسطه ای کامپیوترها مطرح شده بود. و امروزه تقریبا در تمام محصولات صنعتی به کار برده می شود. با توجه بهعمر کوتاه این رویکرد و تاثیرگذاری آن در جای جای زندگی، گرایش و رشته هایی نیز با همین عنوان در دانشگاه ها بوجود آمدهاست. هدف این مقاله پرداختن به زیبایی و تفسیر آن به عنوان یک کیفیت تجربی است، و پاسخ دادن به این سئوال که چگونه می توان زیبایی را در محصولات کاربر محور و تعاملی پدید آورد، می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، طراحی تعاملی، زیبایی، تجربه کار، زیبایی شناسی
  • ترجمه
  • توبی باترف_ز ک هایمن ترجمه: ندا امیرعلایی صفحات 42-46
    طراحان خدمات و طراحان تجربه مشتری، هر دو تلاش می کنند که تجربیات مشتریان را در تعامل با سازمان ارتقا دهند. ما همه به نوعی طراحان خدمات هستیم. ما برای درک و نقشه برداری از رفتار افراد، از همان ابزارهای طراحان خدمات استفاده می کنیم. همین طور برای طراحی نقاط تماس و نظام های زیربنایی که موجب تجربیات بهتری می شود، از همان رویکردها بهره می گیریم. چرا ما برای دو پدیده که به نظر یکی می رسند، نام های متفاوتی به کار می بریم؟ تفاوت های عمده ای بین شیوه های داده محور در طراحی تجربه مشتری و شیوه های کیفیت محور در طراحی خدمات وجود دارد. این اختلاف، ناشی از تفاوت در اهداف و روش های ارزیابی موفقیت است.
  • جستار
  • مهران هاشمی صفحات 46-50
    تمدن ها بر پایه فرهنگ ها استوارند. تاریخ، فرهنگ عامه و اندیشه خواص یک جامعه است که فرهنگ آن را شکل می دهد. طراحی ایرانی بخشی از فرهنگ ایرانی است. آن را می فهمیم، اما قادر به تصویر کردن آن نیستیم و این به دلیل گسیختگی فرهنگی است که در این روزگار با آن مواجه هستیم. وقتی تاریخ، فرهنگ عامه و اندیشه خواص یک جامعه چنان از هم فاصله می گیرند که در یک ظرف قابل جمع شدن نیستند، این گسیختگی آغاز می شود. مردمی که دیگر ارتباط ساختاری با تاریخشان ندارند و خواصی که مقتضیات روز جامعه پیرامون را نه درک می کنند و نه در برابر آن پیشنهاد پسندیده ای برای جامعه دارند، وحدت فرهنگی را زیر سوال می برند.
    این مقاله تلاشی است برای جمع کردن این عناصر متباین دریک ظرف. آیا می توانیم همه عناصر ناهمگونی را که امروز، فرهنگ ایرانی نام گرفته اند، به منظور ایجاد مفهوم مشخصی به نام طراحی ایرانی در کنار هم جمع کنیم؟ یافتن و در یک ظرف ریختن همه شباهت هایی که ایرانیان با یکدیگر دارند که وجه تمایز آن ها با همه تمدن های دیگر است، کار دشواری است که باید از جایی آغاز شود. ویژگی های هیچ فرهنگی، خوب یا بد و درست یا غلط نیستند. آن ها تنها ویژگی های فرهنگی گروهی از مردم به شمار می روند. احترام به این ویژگی ها بخشی از تلاشی است که برای تدوین این چهارچوب انجام می پذیرد.
    اگر بخش اندیشمند جامعه ایرانی بتواند ویژگی های طراحی ایرانی را به روشنی تدوین کند و آن را به شکل قابل پذیرش و اجرایی در اختیار جامعه طراحان ایرانی قرار دهد، اتفاقات بزرگی در راه خواهند بود. نخست اینکه این شخصیت واحد به ایجاد جامعه ای واحد از طراحانی با ادراک مشترک منجر می شود که هم افزایی این نیروها اینرسی زیادی برای رشد این جامعه پدید می آورد. دوم اینکه جامعه ای از طراحان با هویت و شخصیت فرهنگی مشترک به خودی خود یک زبان قدرتمند است برای گفت وگوی موثر با جامعه جهانی. و در انتها، این زبان قدرتمند یک ابزار فروش بی همتاست برای ایجاد توامان گردش اقتصادی و فرهنگی. مردم در همه جهان، اندیشه قدرتمند را می خرند و این فرصتی است که فراروی ماست.
    کلیدواژگان: طراحی ایرانی، محصول ایرانی، فرهنگ، هویت
|
  • Yalda Ghasemi, Sahar Mohammadi Pages 6-17
    The complexity of human needs in world today, leads the instructions towards interdisciplinary, and the nature of industrial design is no exception to the rule. Many different disciplines penetrate it. Math and physics courses are about 8.7 percentage of industrial design course syllabus in Iran universities. In this study, an attempt was made to determine the contribution of these courses in comparison with their effectiveness and practicability in product-oriented industrial design; and then compare with other top world
    universities. In the first step, 50 theses for master degree in industrial design have been chosen randomly, and the amount of usage of math and physics knowledge learned by students has been surveyed. In the second step, the course syllabus of industrial design of the world top universities have been studied. And in the third step, some questionnaires have been prepared for both the instructors (12) and the students(83). The research on the theses shows no meaningful effects due to teaching math and physics. Also a review on the questionnaires confirms the inefficiency of teaching math and physics according to both the group of instructors and the group of students
    and graduates. From the other hand, due to the students weaknesses, usually the teachers don›t complete the course syllabus. Therefore it is useful to offer more practical courses instead of irrelevant theoretic math and physics courses. This will increase the students understanding and reinforce basic courses., which eventually has positive influence on the process of industrial design instruction.
    Keywords: Industrial Design Instruction, Interdisciplinary, Mathematics, Physics
  • Ebrahim Bagheri Taleghani, Hassan Ali Pourmand Pages 18-25
    When a design assignment is given to designers and non-designers, their way of thinking and dealing with the problem and solutions are totally different; thus the design processes will lead to different results. Even different designers may choose different approaches and strategies when dealing with the same problem. How far should a designer focus on the problem and detailed analysis of it before ideation? How should he/she use the problem, the information, the designer›s knowledge and initial ideas to
    achieve more acceptable results? This paper, reviews the most important researches which have been done from 1970s and discusses briefly the results as problem oriented, information oriented, solution oriented, and knowledge oriented design strategies. In the following, the design thinking processes proposed by IDEO and Stanford School of Design,
    are introduced which are based on solution oriented design. Finally some questions are proposed which could not find any any clear answers in recent researches, and can be followed in future studies, by those interested in the field of design and it›s methodology.
    Keywords: Problem-oriented Design, Solution-oriented Design, Design Methodology, Design Thinking
  • Atefeh Falahati, Mohammad Razzaghi Pages 26-33
    Today, consumerism, exactly at the opposite end of sustainability and environmental
    protection, can be seen in most aspects of our lives. We know, for sure, that consumerism will eventually destroy the environment, as it has done so far, simply just because the earth resources are not infinite and we can not run the system, in the same way based on a linear costuming process, from the production to distribution, to consumption, and finally to the disposal of a gargantuan volume of formed material. So, there is only one way in front if us: do something about saving the environment by stopping the inappropriate processes, as opposed to do nothing and waiting for environmental collapse before our eyes. Now, the query however is that "how does
    design can help ceasing one of the most important challenges of our era?" This paper postulates that from one hand, by knowing the process of product obsolescence and it's important role in consumerism, and from the other hand, by promoting and implementing Product Sharing Systems (PPS), consumerism can be defeated to a certain extent.
    Keywords: Product Obsolescence, Consumerism, Sustainability, Product Sharing System
  • Behzad Soleimani Pages 34-41
    This article tries to find the relation between user aesthetic perception, and the form and function of the product. Users positive experience becomes more important when he/she is being surrounded by electronic and multifunctional products. Today, "interactive design" means to create more useful relation between industrial products and users. The term that first used in computer sciences, now spread to almost all other areas of industrial productions. This paper is to define beauty as an experimental quality, and tries to find an answer to the question: " how interactive designers can create beauty in user oriented and interactive products?"
    Keywords: Function, Interactive Design, User Perception, Aesthetic
  • Toby Bottorf, Zach Hyman Pages 42-46
    Service designers and Customer Experience (CX) designers both work to improve
    the experiences people have when they interact with an organisation. We are all
    experience designers. We share the same tools for understanding and mapping
    behaviour, and the same approaches to designing the touchpoints and underlying
    systems that deliver a better experience. Why do we use different names for what
    seems to be the same work? The main differences we see are between more datadriven
    approaches to CX and more qualitative approaches to service design. These
    arise from differences in goals and determine how success is measured.
  • Mehran Hashemi Pages 46-50
    Civilizations rely on cultures. History, folklore, and the elite thoughts shape the culture. Iranian design is a part of Iranian culture. We understand it but we are not able to define it, and this is because of the cultural rupture which we confront nowadays. When history, folklore, and the elite thoughts take some distance in a way they can not come together under a roof, the rupture starts. The people who lose their structural relationship with their history and the elite who dont understand the requirements of the community today, they distort the cohesion and unity of the society. This article is an attempt to collect all these different elements under the same tag. Is it possible to put together all these heterogeneous issues which we call it Iranian culture today, to constitute the concept of Iranian design? Finding out the similarities of all Iranians, which distinct them from other peoples and civilizations, is difficult and should be started somewhere. There is no good or bad, right or wrong cultural feature. These are just the cultural features of some people. In explaining cultural aspects, these features should be respected. The thinkers of Iranian society should specify the Iranian design features clearly, and present it in an acceptable and effective manner.
    Keywords: Iranian Design, Iranian Production, Culture, Identity