فهرست مطالب

نخبگان علوم و مهندسی - سال سوم شماره 6 (بهمن 1397)

نشریه نخبگان علوم و مهندسی
سال سوم شماره 6 (بهمن 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مقالات گروه علوم انسانی
  • آرزو موحدی*، حسین کاظمی ، فاطمه صراف صفحات 1-14
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر سطح افشای داوطلبانه اطلاعات در بازار سرمایه بود. بر همین اساس، این پژوهش با تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به 92 شرکت نمونه در دوره زمانی 10 ساله از سال های 1386 لغایت 1395 بدنبال دستیابی به این هدف بود. برای تجزیه و تحلیل داده های مربوطه، رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی به کار گرفته شد. تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد که اندازه حسابرس، به طور مثبت و معنادار، بر سطح افشای داوطلبانه اطلاعات تاثیرگذار است. همچنین، تخصص در صنعت حسابرس، بر سطح افشای داوطلبانه اطلاعات، تاثیر مثبت و معناداری دارد. از سوی دیگر، دوره تصدی حسابرسی، تاثیر مثبت و معناداری بر سطح افشای داوطلبانه اطلاعات دارد.
    کلیدواژگان: سطح افشای داوطلبانه اطلاعات، اندازه حسابرس، تخصص در صنعت حسابرس و دوره تصدی حسابرسی
  • کاظم احمدی فرد، امیر خانلری، حمیدرضا معصومی خلجی صفحات 15-27
    این پژوهش با هدف بررسی بررسی رابطه هویت برند، ارزش ادراک شده و رضایتمندی از برند با قصد خرید با توجه به نفش واسطه گری ترجیح برند انجام گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از منظر ماهیت و روش، پژوهشی نوصیفی پیمایشی از نوع همبستگی به شمار می رود برای گرد آوری داده ها در پژوهش حاضر از پرسشنامه های: 1-هویت برند از طریق پرسشنامه و با طیف 5 نقطه ای لیکرت و با استفاده از ابزار سنجش ارائه شده به وسیله کلر (1389) ، 2- ارزش درک شده از طریق پرسشنامه و با طیف 5 نقطه ای لیکرت و با استفاده از ابزار سنجش ارائه شده به وسیله یانگ و پترسون (2004) 3- قصد خرید از طریق پرسشنامه و با طیف 5 نقطه ای لیکرت و با استفاده از ابزار سنجشی که به وسیله مرادی و زارعی (2011) و جلیل وند و همکاران (2011) ، 4- رضایتمندی برند که به وسیله الیور (1989) ، 5- ترجیح برند که به وسیله چانگ و لیو (2009) ارائه شده است، اندازه گیری شدند. جامعه ی آماری این تحقیق جهت گرد آوری اطلاعات مورد نظر، شامل کلیه افراد ساکن شهرک اکباتان می باشد که از محصولات تک، مهرام و صحت استفاده می کنند و تعداد آن ها تقریبا برابر 4400 نفر می باشد. براساس جدول مورگان تعداد نمونه در پژوهش حاضر 380 نفر محاسبه شد که به روش تصادفی انتخاب شده اند و از محصولات مهرام، تک ماکارون، و شامپوهای صحت استفاده نموده اند. در راستای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها و آزمون فرضیات از روش بررسی معادلات ساختاری بر مبنای حداقل مربعات جزئی و از نرم افزار 3 Smart Plsاستفاده شد. یافته های این پژوهش نشان دارد که بین هویت برند، ارزش ادراک شده و رضایتمندی از برند با ترجیح برند رابطه مثبت و معناداری وجود دارد همجنین نتایح نشان داد که ترجیح برند بر قصد خرید تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هویت برند، ارزش ادراک شده، رضایتمندی از برند، قصد خرید، ترجیح برند
  • مهدی قنبری، سید امین دهقان صفحات 28-38
    بازاریابی سبز که آن را بازاریابی پایدار نیز نامیده اند یک روند جالب است که امروزه در کشورهای در حال توسعه خرده فروشان نیز آن را به کار می گیرند. کاتب و هلسن بیان می کنند که بازاریابی سبز برنامه های دولت را تقویت می کند. این تحقیق در چارچوب استراتژی بازاریابی سبز و نقش مهم آن در عملکرد سازمان تاکید دارد. هدف تحقیق پاسخ به این سوال است که آیا استراتژی بازاریابی سبز بر عملکرد فدراسیون های ورزشی تاثیر دارد یا خیر. بر این اساس فرضیه هایی مطرح و مدل مفهومی برای تحقیق در نظر گرفته شد که در آن متغیر استراتژی بازاریابی داخلی با زیر متغیرهای نوآوری سبز، ارتقاء سبز و تبلیغات سبز به عنوان متغیرهای مستقل و عملکرد سازمان به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدند. جهت بررسی هدف تحقیق، جامعه آماری تحقیق، مدیران فدراسیون های ورزشی انتخاب شدند. جامعه آماری این تحقیق 52 فدراسیون ورزشی بود و تعداد 10 فدرسیون به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند که نتایج با استفاده از نرم افزارهای SPSS تحلیل شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که هر سه استراتژی بازاریابی سبز (نوآوری سبز، ارتقاء سبز و تبلیغات سبز) تاثیر مثبتی بر عملکرد سازمان دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی سبز، استراتژی بازاریابی سبز، عملکرد سازمان، فدراسیون ورزشی
  • زهرا قاسمی، امیر خانلری، حمیدرضا معصومی خلجی صفحات 39-52
    تشدید صحنه رقابت جهانی در محیطی که به صورت دائم در حال تغییر است شرکت ها و سازمان ها برای اینکه بتوانند جایگاه رقابتی خود را در عرصه های جهانی حفظ کنند و برای زیست و بقا در بازارهای رقابت ملی و جهانی نیازمند به کار گیری استراتژی های مناسب هستند. گسترش بازارها، دخیل شدن سلیقه های متفاوت مصرف کنندگان، رقابت را از سطح مابین شرکت ها به سطح مابین زنجیرهای تامین کشانده و تمرکز بر بهبود عملکرد شرکت ها تنها مسیر دستیابی به مزایای رقابتی در بازارهای جهانی کسب و کار و کسب رضایتمندی در بین مصرف کنندگان شده است. مدیریت زنجیره تامین برنامه ریزی ، سازمان دهی رهبری، کنترل فرایند برقراری ارتباطی یک شرکت برای تامین نیازها و مواد مورد نیاز خود با تامین کنندگان مربوطه ایجاد می کند (فقهی فرهمند،1389). هماهنگ سازی نظام مند و راهبردی بخش های سنتی کسب و کار و تاکتیک هایی این بخش با هدف بهبود عملکرد شرکت ها و کل زنجیره تامین (دویت و همکاران،2001). مدیریت زنجیره تامین هماهنگ سازی تولید، موجودی، محل و موقعیت حمل و نقل در بین اجزای یک زنجیره به منظور رسیدن به بهترین ترکیب پاسخ دهی و کارایی برای بازار مورد نظر است (هوگس،2008). در این مقاله دوعامل استراتژی و فناوری زنجیره تامین بر روی عملکرد شرکت و رضایت مشتری مورد بررسی قرارگرفت. جامعه آماری این پژوهش را شرکت های تولیدی شهرک بهارستان تشکیل می دهد که دارای 150 شرکت فعال می باشد. با استفاده از جدول مورگان تعداد 104 نمونه انتخاب شده است. ابزار گرد آوری این تحقیق پرسشنامه های استاندارد بوده است که با استفاده از آن فرضیات پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS20 مورد آزمون قرار گرفت نتایج نشان داد که بین مولفه های فناوری و استراتژی رنجیره تامین و عملکرد و رضایت مشتری ارتباط معنادار وجود دارد و همچنین فناوری و استراتژی رنجیره تامین توانایی پیش بینی عملکرد و رضایت مشتری را دارد.
    کلیدواژگان: فناوری زنجیره تامین، استراتژی زنجیره تامین، عملکرد شرکت، رضایتمندی مشتریان
  • احسان نامدار جویمی صفحات 53-62
    هدف این مطالعه، اینده نگاری و سناریو سازی از تصاویر آینده در مورد مدیریت اب های روان و ساکن و احیای ان میباشد. از این رو در این پژوهش از تکنیک دلفی که فنی اینده نگارانه و بر اساس نظرات خبرگان و اجتماع میباشد، استفاده شده است. تصاویر آینده شامل ساختارهای ذهنی است که بر تصمیم گیری و اقدامات انجام شده در حوزه مدیریت اب های روان و ساکن و همکاری با پروژه های مدیریت اب و احیای آن تاثیر گذار است. به عنوان بخشی از این مطالعه، ما در مورد روش های جدید، انگیزه ها و نوآوری ها برای مقابله با مشکل احیای اب های روان و ساکن دست به این پژوهش زده ایم ، اما به نظر می رسد که اکثر متخصصان و خبرگان دریافته اند که روش ها و سیاست های دست کاری و دخالتی موجود احیای اب روان و ساکن کافی است و باید سیاست های حماتی را در پیش گرفت. با این حال، استفاده از هیچ کدام از روش های احیای اب های روان وساکن به طور خاص در بلند مدت مورد توجه نیست مگر رویکرد طبیعی و احیای خود به خودی با حمایت نیروی انسانی که در بلندمدت مورد توجه است و رویکردهای دیگر در جهت رویکردها و مدیریتهای کوتاه مدت و میان مدت مورد توجه هستند. به نظر میرسد مدیریت اب های روان و ساکن از جهت دخالتی و دخل و تصرفی، به شدت افزایش یافته است که از نظر نظری و یافته های پژوهش مغایرت دارد و باید رویکرد حمایتی مورد توجه قرار گیرد. پاسخ دهندگان تاکید کردند که هر بخش و حوضه ابی منحصر به فرد است و تمام برنامه های مدیریت باید براساس ارزیابی های خاص صورت بگیرد. در برخی موارد نیاز به سیاست های حمایتی و در برخی موارد سیاست های دخالتی هستیم. به طور کلی 5 سناریو در این پژوهش استخراج شده است که به ترتیب عبارتند از: کسب و کار و رویکرد اقتصادی- تلاش برای احیای اب های روان و ساکن- دخالت انسانی برای احیای اب های روان و ساکن- بازگشت به طبیعت و احیای اب توسط خود طبیعت- احیای طبیعت به کمک حمایت های نیروی انسانی.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، سناریو سازی، آب های روان و ساکن، مدیریت، تکنیک دلفی
  • مقالات گروه فنی و مهندسی
  • میلاد ارجمند، میثم نجفیان آذر، پیمان حیدر ریحانی صفحات 63-68
    شناسایی خواص بتن به عنوان یکی از پر مصرف ترین مصالح ساختمانی تا کنون همواره مورد بررسی بسیاری از محققین قرار داشته است. مقاومت فشاری بتن یکی از ویژگی هایی بوده است که بسیاری از متخصصین به بررسی آن پرداخته اند. از این رو میکروسیلیس به عنوان مواد افزودنی، یکی از ترکیبات مهم جهت افزایش مقاومت فشاری بتن به حساب میآید. هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تاثیر میکروسیلیس بر مقاومت فشاری بتن با استفاده از مصالح رودخانه زرینه رود شهرستان میاندوآب می باشد. در این تحقیق ابتدا 100 نمونه بتن با طرح اختلاط های مختلفی با نسبت میکروسیلیس ونسبت آب به سیمان ثابت 0. 5 در قالب هایی با اندازه های 10cm*10cm*10cm درآزمایشگاه ساخته شده است و سپس تاثیر میکروسیلیس در سنین 28،21،14،7 روزه بتن برای طرح های مختلف مورد ارزیابی و بررسی قرار میگیرد. نتایج نشان میدهد طرح 4 در سنین مختلف نسبت میکروسیلیس به سیمان 15 درصد، نسبت بهین های برای طرح های مختلف اختلاط بتن میباشد.
    کلیدواژگان: بتن، میکروسیلیس، مقاومت فشاری، مصالح رودخانه ای
  • سارا فکوری، مجتبی شوریان، علی مریدی صفحات 69-78
    رودخانه هیرمند از ارتفاعات کشور افغانستان سرچشمه گرفته و به دریاچه هامون می ریزد، بهره برداری و توسعه سدهای کجکی، دهلا و کمال خان در بالادست، جریان ورودی به ایران را کم و دریاچه هامون را خشک کرده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر توسعه سدها در میزان آب ورودی به ایران و تامین نیازها تحت دو سناریو وضع موجود و توسعه کامل در دو دوره بلند مدت 45 ساله و خشک سالی می باشد. در نظر گیری احداث سد جدید کمال خان در افغانستان از نوآوری های این پژوهش محسوب شده و از مدل شبیه سازی MODSIM استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که در وضعیت موجود 398 میلیون متر مکعب جریان ورودی به ایران خواهد بود و با توسعه کامل در بالادست کاهشی در حدود 90 میلیون متر مکعب در دوره بلندمدت و رسیدن به ورودی معادل 59 هزار مترمکعب در دوره خشک سالی مشاهده خواهد شد که آسیب پذیری منطقه را به شدت افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: حوضه های آبریز مرزی، آسیب پذیری منابع آب، برنامه ریزی تخصیص، سد کجکی، دریاچه هامون
  • عبدالرسول رنجبران، محمد رنجبران، فاطمه رنجبران صفحات 79-87
    در فلسفه تغییر حالت (فتح) ، همه پدیدهای طبیعی تغییر از حالت مبنا به حالت هدف هستند. به کمک منطق ریاضی، استدلال منطقی، و مطالعه طولانی در پدیده ها، مبانی فتح به صورت توابع حالت و پدیده شکل گرفته است. این ها توابعی صریح، دقیق، و ساده از متغیر حالت و دو ضریب کاربری می باشندکه برای هر پدیده با استفاده از داده های موجود تنظیم می گردند. هدف این مقاله تعیین عوامل اصلی مکانیک شکست بر اساس فتح می باشد. در مکانیک شکست سازه سالم مبنا، ظرفیت سازه ترک دار هدف، و اندازه ترک متغیر حالت است. داده های موجود در فرهنگ علمی برای تعیین و تنظیم ضرایب مورد استفاده قرار گرفته و همه مباحث مکانیک شکست به صورت بسیار ساده و دقیق ارایه شده است. برای تایید کار نتایج فتح با نتایج دیگران مقایسه شده و نتیجه بسیار موفقیت آمیز بوده است. برای اولین بار در تاریخ علم مکانیک شکست به صورت معادلاتی بسیار ساده، فوق العاده دقیق، و بدون تکینگی ارایه شده است. همه نامرادی هایی که در صد سال گذشته در مکانیک شکست بوده و هست، در سایه فتح دیگر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: مکانيک شکست، ترک، فتح، تغيير حالت، تکينگي
  • مجید طایفه، مهدی سیاوش نیا صفحات 97-105
    عدم مناسب بودن تعداد زیادی از راه های کشور به علت افزایش سرعت در حجم ترافیک، یکی از فاکتورهایی است که زمینه استفاده از روش های نوین برای ایجاد افزایش ظرفیت باربری ، راه ها می باشد. در این تحقیق با استفاده از فرض تقارن محوری برای تحلیل حدی توسط نرم افزار Plaxis 2D ، بر روی رفتار خاک مسلح نشده و مسلح شده با ژئوگرید را تحت بارترافیکی نشان می دهد. همچنین در این تحقیق مقرر است از مدل رفتاری موهر – کولمب برای لایه اساس و زیر اساس راه استفاده شود. در ابتدا خاک بدون ژئوگرید مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس همین مصالح تشکیل دهنده با مصلح کننده از نوع ژئوگرید دوباره بررسی و تحلیل شده است. نتایج حاصل از این تحلیل در راه مسلح نشده، نشانگر عدم تحمل رویه آسفالتی راه تحت بار ترافیکی است که با جایگزین کردن ژئوگرید در لایه اساس و زیر اساس راه ، باعث بهتر شدن عملکرد رویه با کاهش توزیع بار بر روی بستر می گردد.
    کلیدواژگان: اساس و زیر اساس راه، ژئوگرید، تحلیل حدی، بار ترافیکی
  • عبدالرسول رنجبران *، محمد رنجبران، فاطمه رنجبران صفحات 106-113
    در فلسفه تغییر حالت (فتح) ، همه پدیدهای طبیعت تغییر از حالت مبنا به حالت هدف هستند. به کمک منطق ریاضی، استدلال منطقی، و مطالعه طولانی در پدیده ها، مبانی فتح به صورت توابع حالت و پدیده شکل گرفته است. این ها توابعی صریح، دقیق، و ساده از متغیر حالت و دو ضریب کاربری می باشندکه برای هر پدیده با استفاده از داده های موجود تنظیم می گردند. هدف این مقاله بررسی پایداری سازه ها به کمک فتح می باشد. در پایداری سازه سالم مبنا، بار بحرانی هدف، و ضریب لاغری متغیر حالت است. داده های موجود در فرهنگ علمی برای تعیین و تنظیم ضرایب مورد استفاده قرار گرفته و مساله پایداری به صورت بسیار ساده و دقیق ارایه شده است. برای تایید کار نتایج فتح با نتایج دیگران مقایسه شده و نتیجه بسیار موفقیت آمیز بوده است. برای اولین بار در تاریخ علم مساله پایداری به صورت معادلاتی بسیار ساده و فوق العاده دقیق ارایه شده است. همه نامرادی هایی که بعد از اویلر تا کنون در زمینه پایداری وجود داشته در سایه فتح برای همیشه از بین رفته است.
    کلیدواژگان: پايداري، کمانش، ستون، فتح، فلسفه تغيير حالت
  • عبدالرسول رنجبران، محمد رنجبران، فاطمه رنجبران صفحات 114-121
    پایداری دینامیکی از مباحث مهم مهندسی است که در آن اندرکنش بین فرکانس و نیرو مورد بررسی قرار می گیرد. در این بررسی ابتدا معادلات دیفرانسیل حاکم تشکیل، و سپس با اعمال شرایط مرزی معادله مشخصه به دست می آید. معادله مشخصه یک معادله جبری غیر خطی است که حل آن اندر کنش بین فرکانس و نیرو را به دست می دهد. تشکیل و حل معادلات دیفرانسیل و حل معادله مشخصه غیر خطی کاری سخت و زمان بر است. با توجه به این که برای همه سازه ها فرکانس های طبیعی و نیروی های بحرانی طبیعی موجود است، در این مقاله این دو داده به صورتی دقیق، منطقی، و هنرمندانه با هم ترکیب و به صورت یک رابطه بسیار ساده نمایش داده شده است. صحت این رابطه با منطق و مقایسه نتایج با نتایج دیگران اثبات گردیده است. اندر کنش پیشنهادی پایداراری دینامیکی را هزاران بار ارزان تر می کند.
    کلیدواژگان: پايداري ديناميکي، فرکانس طبيعي، نيروي بحراني، اندرکنش نيرو و فرکانس، معادله مشخصه
  • یوسف امجدیان، نادر طباطبایی صفحات 122-129
    در مطالعات مختلف به منظور مدل کردن بار چرخ در سطح روسازی از حالت‎های مختلف استفاده شده‎است. حال آنکه هر یک ازاین مدل‎ها چه مقدار به واقعیت نزدیک هستند جای سوال دارد. در این مطالعه سعی شده چند حالت متداول برای مدل کردن بار چرخ بررسی و بهترین حالت معرفی شود. پنج حالت مختلف شامل بار متحرک بدون همپوشانی، بار متحرک با 25 درصد همپوشانی، بار لحظه‎ای، بار نیم سینوسی و بار استاتیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. با شبیه‎سازی روسازی و بار چرخ در سطح روسازی در نرم افزار آباکوس و تقسیم روسازی به المان‎های کوچک، هر یک از این مدل‎ها به روش آنالیز المان محدود ارزیابی شده‎اند. در نهایت خروجی مربوط به آنالیز هر مدل با خروجی آزمایش میدانی موجود مقایسه گردید. این نتایج نشان می‎دهند که بار متحرک با 25 درصد همپوشانی بسیار به آزمایش میدانی نزدیک است در حالی که بار لحظه‎ای خطای زیادی دارد.
    کلیدواژگان: بار چرخ، المان محدود، آزمایش میدانی، بار متحرک با 25 درصد همپوشانی
  • سامان رحیمی، نورعلی حق دوست، رسول ایلخانی پور صفحات 130-145
    کارایی بتن را می توان میزان سهولت در مخلوط کردن، جابجایی، ریختن و تراکم بتن در محل نهایی خود، بدون جداشدگی و ایجاد غیریکنواختی بتن دانست. کارایی بتن به عوامل متعددی ارتباط دارد، اما مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار در کارایی بتن را می توان مقدار آب در مخلوط بتن، مقدار سیمان، دانه بندی سخت دانه، دمای مخلوط بتن و رطوبت محیط دانست. هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر پساب فاضلاب شهری بر روی کارایی بتن با دانه بندی یکنواخت و معیارهایی از آب و سیمان می باشد. در راستای تحقق اهداف این تحقیق آزمایش ها در آزمایشگاه هیدرولیک کاربردی دکتر فرهودی, گروه مهندسی آب دانشگاه ارومیه انجام شده است. براساس نتایج پژوهش حاضر، کاربرد منابع آب نامتعارف در صنعت بتن، به عنوان یک صنعت پرمصرف در جهان از نظر مصرف منابع آب، می تواند از جنبه های مختلف زیست محیطی توجیه پذیر باشد. کاربرد پساب خروجی تصفیه خانه فاضلاب شهری در تولید بتن غیرمسلح، نه تنها باعث بهبود بعضی از شاخص های عملکردی بتن از قبیل کارایی و مقاومت فشاری می شود، بلکه امکان صرفه جویی در مصرف منابع آب تازه و مدیریت منابع آبی موجود را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: پساب شهری، ماسه شسته، ماسه شسته نشده، اسلامپ
  • پریسا صالحی، پگاه زارع، هوشنگ دباغ، مراحم آشنگرف صفحات 146-154
    ترک خوردگی در سازه های بتنی یکی از معضلاتی است که بنا به دلایل مختلف در داخل بتن شکل می گیرد، در نتیجه نفوذپذیری افزایش یافته و راهی مناسب را برای ورود مایعات و گازها ایجاد می کند؛ همین امر باعث خوردگی آرماتورها و زوال سازه ی بتنی می گردد. از آن جایی که افزایش دوام بتن، برای توسعه ی پایدار لازم است؛ لذا رویکردهای خودترمیمی ممکن است به عنوان راه حلی مناسب مورد توجه قرار گیرند در این میان علاوه بر روش های معمول خودترمیمی که اغلب اساس شیمیایی دارند اخیرا روش های جدیدی با عنوان رسوب معدنی باکتریایی توجه ویژه ی محققین را به خود جلب کرده است. در بسیاری از تحقیقات صورت گرفته رسوبات باکتری علاوه بر بهبود خواص مکانیکی بتن باعث افزایش دوام بتن در محیط های مخرب شده است. لذا در تحقیق حاضر مروری بر تاریخچه ی شروع و توسعه ی این فن آوری و جایگاه حال و آینده ی آن خواهد شد.
    کلیدواژگان: دوام، بتن باکتریایی، بتن خودترمیم، رسوب کلسیم کربنات
  • سیاوش پیرعلیلو، جواد غفاری صفحات 155-164
    در مناطق پر جمعیت شهری مسیر تونلهای مترو به ناچار از زیر و یا از جوار ساختمانهای موجود عبور می کند که در بعضی موارد فاصله بین تاج تونل و پی ساختمان بسیار کم می باشد و ساختمانها قبلا بدون پیش بینی های لازم جهت احداث خط مترو و امثال آن احداث شده است. در صورتی که حفاری تونل با کنترل و پیش بینی های لازم انجام نگیرد باعث ایجاد جابجایی ها و تغییر شکلهایی در سطح زمین شده و آسیبهای سازه ای بر ساختمانهای اطراف وارد می کند. در این تحقیق پس از بررسی نشست سطح زمین ناشی از احداث ساختمان قبل و بعد از احداث تونل مترو با استفاده از روش تحلیل عددی و محاسبه میزان جابجایی ها ناشی از نشست و آسیب های احتمالی مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه موردی بررسی عددی حفاری تونل خط 2 تبریز بر ساختمان بیمارستان امیر المومنین در نظر گرفته شده است. برای انجام تحلیلهای عددی از نرم افزار PLAXIS 3D TUNNEL استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل سازی عددی نشان می دهد که با افزایش سطح مقطع پی ساختمان های که بعدا احداث می شوند نشست پی آن ها کمتر و یکنواخت تر خواهد بود, و بررسی های نشست سطحی نشان می دهد که با افزایش عمق تونل نیز ، نشست های محاسبه شده به روش عددی نیز کاهش پیدا می کند و محدوده کانتور های تاثیر حفاری نیز بیشتر می شود ودر ضمن میزان نشست ناشی از حفاری تونل محدوده مورد مطالعه تائیر قابل ملاحظه ای بر ساختمان بیمارستان ندارد.
    کلیدواژگان: حفاری تونل مترو، نشست سطحی، نرم افزار Plaxis 3D Tunnel، متروی تبریز
  • ایمان مبرزی، محمد افتخاری یزدی صفحات 165-174
    در این پژوهش به روش دینامیک سیالات محاسباتی به بررسی انتقال حرارت و جریان در کندانسور خنک شونده یکبار گذر در یک نیروگاه نمونه پرداخته شده است. نمونه هایی بر اساس خنک کاری با آب دریا وجود دارند، از جمله کندانسور نیروگاه های نزدیک به دریا یا رودخانه های بزرگ معمولا از نوع کندانسور سطحی یکبار گذر است. با استفاده از روش حجم محدود و نرم افزار فلوئنت جریان سیال و همینطور تاثیر آشفته ساز بر لوله های کندانسور مدلسازی شد. سه نمونه آشفته ساز مورد مطالعه قرار گرفت و تاثیر افت فشار و بهبود انتقال حرارت به شکل همزمان مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، نتایج شبیه سازی عددی به عنوان ورودی به برنامه کامپیوتری بر اساس چرخه ترمودینامیکی اعمال شد و ایجاد بهبود در عملکرد حرارتی کندانسور بر ظرفیت و راندمان نیروگاه بررسی گردید. مشخص گردید که با استفاده از آشفته ساز ضریب انتقال حرارت بین 5% تا 10% بهبود پیدا می کند که به نوبه خود می توان به 1% تا 2% بهبود در بازده حرارتی نیروگاه دست یافت. اگرچه درصد کوچکی است، اما با توجه به هزینه پایین اجرای آشفته ساز، این موضوع به خوبی قابل توجیه است. اگرچه در حین اجرا باید موارد مربوط به رسوب را نیز بررسی نمود.
    کلیدواژگان: نیروگاه بخار، کندانسور، انتقال حرارت جابه جایی، آشفته ساز، آشفتگی، مدل آشفتگی k-?
  • محمد نیمافر، صابر فرخی، رضا آزادی صفحات 175-196
    در این مطالعه، انتقال حرارت در لوله ساده و بدون میله گرداب را، با میزان تغییرات انتقال حرارت در لوله مجهز به میله گرداب در زاویه های مختلف میله گرداب و رینولدزهای متفاوت بررسی شده و مقادیر بهینه ی آن ها جهت بدست آوردن بیشترین میزان افزایش انتقال حرارت بدست خواهد آمد. بدین منظور زاویه های میله گرداب در 5 جهت 15 ، 30 ، 45 ، 60 و 75 درجه و در رینولدزهای 300 ، 900، 1800 مورد بررسی قرار گرفته و نیز برای بررسی تاثیر نانوذرات در میزان افزایش انتقال حرارت آب ، نانو ذره آلومینا با 3 درصد حجمی به سیال آب اضافه گردیده است. میله گرداب درون لوله در 3 ردیف با زاویه 120 درجه از هم قرار دارند ، که هر ردیف دارای 11 میله گردابه می باشد. دمای افزایش یافته درون این لوله حاصل ایجاد جریان چرخشی و گردابه ای در اثر برخورد سیال به میله های گرداب می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که وجود میله گرداب درون لوله باعث ایجاد جریان متلاطم کرده و دمای سیال درون لوله افزایش پیدا می کند و هر چه عدد رینولدز بالاتر باشد ، میزان افزایش انتقال حرارت بالاتر است و انتقال حرارت در لوله مجهز به میله گرداب بیشتر از لوله بدون میله گرداب است. و همچنین وجود نانو ذره آلومینا با 3% حجمی ، باعث افزایش انتقال حرارت سیال می گردد. در انتها مشاهده گردید که بیشترین میزان انتقال حرارت مربوط به زاویه 30 درجه میله گرداب و رینولدز 1800 می باشد.
    کلیدواژگان: مبدل حرارتی، انتقال حرارت، میله گرداب، نانوسیال آلومینا
  • الهه عباسی، محمدهادی شفایی، سولماز سعادت، ایوب کریمی جشنی، محمد مهدی علیشاهی صفحات 197-206
    با توجه به کاربرد کاویتاسیون هیدرودینامیکی در سیستم های تصفیه فاضلاب، رنگ زدایی، امولسیون روغن ها و… در این مقاله به بهینه سازی یک راکتور کاویتاسیونی پرکاربرد (اوریفیس) با استفاده از محاسبات عددی (CFD) پرداخته شده است. هر یک از کاربردهای فوق نیازمند یک نوع از مکانیزم کاویتاسیونی و یک عدد کاویتاسیون مشخص می باشند. بنابراین در این مقاله با هدف دستیابی به یک عدد کاویتاسیون مشخص در سیستم، ابتدا رابطه ای برای ضریب تخلیه جریان سیال غیرنیوتنی عبوری از اوریفیس بدست آمد. سپس با استفاده از کد فرترن برای یک منحنی پمپ مشخص، سطح مقطع گلوگاه برای اوریفیس تعیین شد. در این مقاله یک اوریفیس برای انجام عمل پیش تصفیه لجن ثانویه هاضم بی هوازی طراحی شد. عدد کاویتاسیون مطلوب جهت عمل پیش تصفیه 2/0 می باشد بنابراین مطابق با پمپ مورد استفاده در سیستم، اوریفیسی با قطر گلوگاه 6/10 میلیمتر و فشار ورودی 1/3 بار بدست آمد.
    کلیدواژگان: کاویتاسیون هیدرودینامیکی، اوریفیس، ضریب تخلیه، سیال غیرنیوتنی، CFD، Fortran Code
  • مهران حیدرنژاد، سنا مهربخش صفحات 207-209
    درعصر امروزی سیستم های امنیتی بسیاری اعم از اثر انگشت،اسکنر چشم،گذرواژه،پین و… وجود دارند که به نوبه ی خود دارای اهمیت خاصی می باشند. هدف این مقاله طراحی یک سیستم امنیتی می باشد که دارای امینت بیشتری نسبت به سایر رقبای خود است و توسط سیگنال های مغزی کنترل می شود و مزایای این سیستم پیشنهادی به طور کامل ارائه خواهد شد. در مغز انسان هر فعالیت دارای یک سیگنال خاص می باشد و در این مقاله راهکاری برای طراحی سیستم امنیتی جدید و نوین که با سیگنال مغزی کنترل می شود ارائه شده است. از آنجایی که سینگال های مغزی افراد در یک عمل هماهنگ باهم متفاوت است،باعث بالا رفتن امنیت این سیستم می شود. درسیستم های امنیتی دیگر برای مثال در سیستم امنیتی اثر انگشت ابتدا فرد اثر انگشت خود را به عنوان شاخص به سیستم معرفی می کند و در این طرح پیشنهادی نیز ابتدا یک سیگنال خاص مانند فکر کردن به یک تصویر به عنوان شاخص به سیستم معرفی می شود و برای غیر فعال کردن سیستم امنیتی کافیست که به همان تصویر تفکر شود تا همان سیگنال خاص دریافت شود. تمامی افراد حتی کسانی که دارای نقص عضو می باشند می توانند از این سیستم بهره ببرند.
    کلیدواژگان: سیستم امنیتی، سیگنال مغزی، امنیت، _ EEG
  • مقالات گروه علوم پایه
  • محمد حری صفحات 210-212
    در این مقاله، روش های تغییر نگرش دانش آموزان ودانشجویانی که در فهم ریاضی مشکل دارند، بیان گردیده است. یکی از دلائلی که باعث شده دانش آموزان و دانشجویان انگیزه یادگیری ریاضی را نداشته باشند این است که فقط آشنائی آنها به حقایق و اصول ریاضی کافی نمی باشد و آنها باید کاربردهائی از آن اصول را که جزئی از فعالیت ریاضی است را نیز فرا گیرند. با بکار بستن روش های ذکر شده در این مقاله، انتظار می رود که دانش آموز صد در صد رفتار مورد انتظار را بیاموزد.
    کلیدواژگان: جهان اندیشه، مفاهیم ریاضی، اصل تجرید، فهم ریاضی، اصول ریاضی