فهرست مطالب

فلسفه تربیت - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه فلسفه تربیت
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حکیمه سادات شریف زاده *، ناصر تسلیمیان، محمدعلی جوادی بورا صفحه 5
    با عنایت به اینکه رویکردهای موجود در تعیین اهداف غایی نظام تعلیم و تربیت ایران بر اساس تربیت اسلامی می باشد، تبیین این تربیت و واقعیت های تعالی بخش آن در پژوهش های علوم تربیتی از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف این پژوهش تبیین جایگاه زیبایی شناسی و ادراک زیباشناسانه در تعالی و تحقق تربیت دینی است. روش پژوهش این تحقیق توصیفی – تحلیلی است. تحلیل، در اینجا به معنای جستجوی ارتباط میان مفاهیم مختلف و بازشناسی روابط و شبکه های مفهومی است. برای این منظور ابتدا مفهوم تدین و تربیت دینی و رویکردهای آن و در گام بعدی مفهوم زیبایی شناسی و ماهیت ادراک زیباشناسانه و نظریه های مرتبط با ادراک زیباشناسانه و تربیت زیباشناسی مطرح شده است و در پایان روابط مفهومی که نشانگر جایگاه زیبایی شناسی در تعالی تربیت دینی می باشند، موردبحث قرارگرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بر اساس شبکه های مفهومی آشکار شده میان مولفه های تربیت دینی و مولفه های زیبایی شناسی، به کارآوری مولفه های زیبایی شناسی به عنوان بخش مهم ارزش شناسی در فرآیند تربیت، می تواند زمینه ی تقویت مولفه های تحرک درونی، تجربه درونی و التزام درونی را فراهم سازد. لذا برای انجام موفقیت آمیز فرآیند تربیت دینی علاوه بر علم معلمی، توجه به فرایندهای زیبایی شناسی نیز شرطی لازم است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، زیبایی شناسی، ادراک زیباشناسانه
  • افسانه عبدلی، بختیار شعبانی ورکی*، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی، محمدرضا آهنچیان صفحه 31
    هدف اصلی این مقاله «بازنمایی دیدگاه های ماکسین گرین درباره فضای عمومی و دستاوردهای مهم آن برای بازاندیشی در رفتار تربیتی در مدارس» است؛ بنابراین نخست بر این نکته تاکید شده است که فضاهای عمومی، مکان های مهمی برای بحث، تبادل آزادانه ی افکار و اطلاعات، بدون هرگونه ترس و تهدید درباره ی طیف وسیعی از تناقض ها، اختلاف ها و ابهام های انسانی هستند که هر فرد در عین این که صداهای دیگران را می شنود، صدای خود را منعکس می کند. آنگاه، ضمن توصیف و نقد فضای تربیتی حاکم بر مدارس فعلی، با ابتنا به اندیشه های گرین تصریح شده است که «فضای عمومی می تواند بستر تازه ای را برای فراتر رفتن از استانداردهای آموزشی فراهم کند و زمینه ساز تحقق عاملیت، آزادی، دموکراسی و جهان مشترک در تربیت فراگیر باشد».
    کلیدواژگان: استانداردسازی، فضای عمومی، آفرینش گر، جهان مشترک، آزادی و دموکراسی در تعلیم و تربیت
  • طاهره بهمنی*، دکترمسعود صفایی مقدم، محمد جعفر پاک سرشت، دکترسید منصور مرعشی صفحه 69
    استقلال اخلاقی، به معنای «خود قانون گذاری» و «اطاعت از قوانین خود» است. این مقاله به شیوه تحلیلی و استنتاجی در جستجوی پاسخ به این دو سوال است که اولا، تحقق «استقلال اخلاقی» مستلزم حضور و تمهید چه شرایطی است؟ ثانیا، آیا استقلال اخلاقی شرایط لازم را برای آنکه یک «هدف تربیتی» به حساب آید، دارد؟ چارچوب تئوریک این پژوهش دیدگاه کانت و پیترز است که در پاسخ به سوالات تحقیق مبنا قرار گرفته اند. در پاسخ به سوال اول نظر کانت مبنا قرا گرفته و در پاسخ به سوال دوم، به نظر پیترز استناد شده است. اعتقاد کانت به جایگاه اساسی عقل و اراده آزاد مبنایی برای اعتقاد او به استقلال اخلاقی است. از سوی دیگر، پیترز معتقد است که تحلیل مفهوم «تربیت» و مفهوم «فرد تربیت شده» شاخص ها و شرایط ضروری برای «استقلال اخلاقی» را در اختیار می نهد. از این رو نتیجه گرفته می شود که با به کارگیری روش تحلیل مفهومی و تحلیل مفهوم «تربیت» و «فرد تربیت شده» می توان نشان داد که استقلال اخلاقی یکی از اهداف اصلی تربیت است، زیرا واجد ارزش هایی است که در مفهوم «تربیت» و «فرد تربیت شده» مستتر می باشد. در این میان مشکلات و تعارضات مفهومی بین «استقلال» و «اقتدار تربیتی»، میان «عقل» و «عادت» و «اصالت انتخاب» و «محتوای آموزشی» به میان می آید که در ادامه مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، فضای عمومی، آفرینش گر، جهان مشترک، آزادی و دموکراسی در تعلیم و تربیت
  • محمدرضا مدنی فر * صفحه 91
    چیستی ایمان موضوعی بحث برانگیز است و اختلاف نظرها در این خصوص بین اندیشمندان مسلمان و بیش از آن بین اندیشمندان مسیحی وجود دارد. در این بین، رابطه ایمان با شک، از جمله مصادیق مهم این اختلاف نظر محسوب می شود. این مقاله در پی جویی منشا این اختلافات، ریشه آن ها را در اموری چون تفاوت محتوایی باورهای دینی در این ادیان، پیش فرض های نظری اندیشمندان دینی، تجارب متفاوت سیاسی- اجتماعی جوامع دینی و نهایتا تفاوت جریان های فکری- فلسفی مماس با هر یک از این دو حوزه می یابد. با پذیرش نقش مهم مولفه آخر، باید انتظار داشت که رشد سریع ارتباطات به عنوان بستری برای مبادله افکار، اندیشه اسلامی را نیز در تماس بیشتری با جریان های فکری رقیب و معارض قرار داده و بدین شکل ایمان اسلامی نیز در معرض چالش هایی قرار گیرد که ایمان مسیحی در چند سده پیش ازاین، با آن روبرو شده است. این مقاله با ارائه تحلیلی مفهومی از نسبت ایمان با شک، با اذعان بر نقش غیرقابل انکار مولفه معرفت در ایمان اسلامی، رویکردی معرفت شناختی به نام واقع گرایی سازه گرایانه را به عنوان مبنایی برای ایمان اسلامی در نظر گرفته و معتقد است که گرچه شک نمی تواند آن گونه که برخی جریان های جدید در مسیحیت به آن معتقدند به عنوان مولفه اساسی ایمان تلقی شود، اما درعین حال وجود آن نیز اجتناب ناپذیر بوده و معارضی اساسی برای ایمان نیز تلقی نمی-گردد. این مقدمه تربیت اسلامی را بر آن می دارد که از یکسو تحمل پذیری متربی نسبت به باقی ماندن در تردید را ارتقا بخشد و از سوی دیگر انگیزه و تلاش او را برای نیل به یقین افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ایمان اسلامی، ایمان مسیحی، شک، واقع گرایی سازه گرایانه، تربیت
  • نرگس سجادیه، سعید آزادمنش * صفحه 115
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل سیر تحول مفهوم دوران کودکی در گذر زمان است. از این رو، ابتدا سیر تاریخی تکوین مسئله ی کودکی در چهار مقطع تاریخی دوره ی باستان، قرون میانه، دوره ی رنسانس و بعد از آن و در نهایت دوره معاصر مورد بررسی قرارگرفته است. روش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل زبان فنی- رسمی و تحلیل مفهومی بوده است. بر این اساس، تحلیل صورت گرفته نشان می دهد منظرهای چهارگانه ای را می توان در نظر گرفت که انگاره های معطوف به کودکی در درون آن ها قابل دسته بندی و بررسی اند. این منظرهای چهارگانه، درعین حال که تعاریف مختلفی از دوران کودکی را تحلیل می کنند، پرسش هایی را پیش روی فیلسوفان تعلیم و تربیت قرار می دهند که در تعریف کودکی ناگزیر از پاسخ به آن هایند. وابستگی مفهوم کودکی به مفهوم بزرگسالی و نوع این وابستگی، ماهیت ارزشی وجود انسان و چیستی این ماهیت در دوران کودکی، وضعیت توانشی کودک به لحاظ رشد یابندگی و در نهایت جایگاه قوای شناختی، عاطفی و ارادی دخیل در این توانش، محورهایی اساسی اند که هر نظریه معطوف به کودکی باید انگاره هایی را برای آن ها فراهم آورد. در این راستا، چهار مولفه مذکور در رویکرد اسلامی عمل مورد بررسی قرار گرفت. این رویکرد با تمرکز بر حضور یک توانش و غیاب توانش دیگر، تلاش می کند تا فعالیت های تربیتی را سامان دهد.
    کلیدواژگان: کودک، بزرگسال، تحلیل مفهومی، توانش، شناخت، عاطفه، اراده، اسلام
  • شقایق نیک نشان، محمد جعفر پاک سرشت، محمد جواد لیاقت دار صفحه 141
    تعلیم و تربیت دینی و شکل دهی به هویت مذهبی واحد، همواره یکی از دغدغه های اصلی نظام تعلیم و تربیت طی سی سال گذشته بوده است. در این راستا هدف از پژوهش حاضر آن است که ضمن معرفی گفتمان غالب تربیت دینی در ایران پس از انقلاب اسلامی (گفتمان اسلامی سازی) و مولفه های آن یعنی (مبارزه با تهاجم فرهنگی و بومی سازی علوم) به آسیب شناسی گفتمان مذکور، خصوصا از منظر تربیت دینی بپردازد. از این منظر پژوهش حاضر به روش تحلیلی و بر اساس مرور و استخراج اطلاعات تاریخی و طبقه بندی آن ها، تلاش نمود تا از یک سو گفتمان اسلامی سازی طی سه دهه ی گذشته را مورد بازشناسی قرار دهد و از سوی دیگر اثرات گفتمان مذکور را مورد واکاوی و تحلیل قرار دهد. نتایج حاصل از این مطالعه گویای این نکته است که تاکید افراطی بر مهندسی اجتماعی، تلاش برای شکل دهی به هویت کاملا یک دست، تقلید گرایی از طریق القا عقیده و صورت گرایی و تربیت قرنطینه ای از جمله آفت های گفتمان های مذکور است.
    کلیدواژگان: گفتمان اسلامی سازی، گفتمان مبارزه با تهاجم فرهنگی، گفتمان بومی سازی علوم، تربیت قرنطینه ای، مهندسی اجتماعی
|
  • Dr Hakimeh Sharifzadeh*, Naser Taslimiyan, Mohammad Ali Javadi Page 5
    Considering the fact that the existing approaches in determining the ultimate goals of the educational system are based on Islamic education, therefore, to explain this education and highlighting its potentials for promoting excellence are highly important in educational science research. The aim of this study is to explain the position of aesthetics and aesthetic perception in promoting sublimity and the realization of religious education.The research method is descriptive- analytical. The purpose of the analysis was to identify and pin down the relevant concepts and map the network of their relationships. For this purpose, first the concept of religiosity and religious education and its approaches were examined. Then, the concept of aesthetics and the nature of aesthetic perception and the theory associated with aesthetic perception and aesthetic education were introduced. Finally, the conceptual relationships peculiar to the special place of aesthetic sublimity in religious education were proposed and discussed. Results indicate that, based on the conceptual networks established between the components of religious education and those of aesthetics, the introduction of aesthetics components in the educative process could provide grounds for the enrichment of internal motivation, inner experience and moral obligation.Thus it seems that for the successful execution of religious education attention to aesthetics as an important part of axiology of education is a necessary condition over and above the art of pedagogy.
    Keywords: Aesthetics, aesthetic perception, religious education
  • Tahereh Javidi Kalateh Jafarabadi, Bakhtiyar Shabani Poor * Page 31
    The main purpose of this article is the representation of Maxine Greene views about public space and its major potentials for the rethinking of the educational behavior in schools. Thus, first of all, this idea is emphasized that public spaces are important places for discussion (for dialog) and a free exchange of ideas and information, through which an individual human being can make his voice heard, while at the same time listening to other individuals’ voices, without being bothered by any fear and threat arising from a wide range of human contradictions, differences, conflicts and ambiguities that are inherent in human communication. Second, along with describing and criticizing the educational space governing the current schools, based on Greene ideas, it is demonstrated that the public space can provide new contexts for going beyond educational standards, and thus may secure grounds for the realization of agency, freedom, democracy and a shared world in the education of learners.
    Keywords: Sandardization, public space, shared world, freedom, democracy in education
  • Tahereh Bahmani * Page 69
    Moral autonomy means "self-government" and "self-rule". This paper presents the analysis and reasoning in search of answers to the following questions: first, what conditions does moral autonomy require? Second, does moral autonomy possess the requirements necessary for being considered as an aim of education? The theoretical framework of this study is based on Kant’s and Peters’ views that have served the theoretical sources and bases of the survey questions. The first question has been answered by referring to Kant’s ideas, whereas the answer to the second question has been derived from Peters’ sources. Kant believes that reason and free will are the fundamental bases for moral autonomy. On the other hand, Peters argues that the concept of "education" and the "educated person" provide the criteria and necessary conditions for moral autonomy. Hence, it was concluded that by recourse to conceptual analysis, and here, the analysis of the concepts of "education" and "educated person", we are able to demonstrate that moral autonomy should be one of the main aims of education because moral education implies the concepts of both education and educated person. The paradoxes between the concept of "autonomy” and “educational authority”, between "reason and habits" and "authenticity of choice and educational content" are also discussed.
    Keywords: Moral autonomy, educational aim, educated man, educational paradox, Kant, Peters
  • Mohamadreza Madanifar * Page 91
    The essence of faith is a controversial issue, especially among Muslim and, more prevalently, among Christian thinkers. In this connection, the relation between faith and doubt is one of the main cases of the diffrences of this controversy. In an attempt to pin down the sources of these differences, this paper trace their roots to matters such as differences in the contents of religious beliefs, the theoretical presuppositions of the religious thinkers, the different socio-political experiences of the religious societies and, finally, the differences in the intellectual-philosophical currents affecting these two religious fields. Admitting the important role of the last component, one can expect that the rapid growth of communications as the main channel of exchange of ideas may create opportunities for the Islamic thought to come into contact with rival and opposing views on account of which the Islamic Faith may face the same challenges that Christianity had to confront in recent centuries. This article, by using a concept analytical method toward explaining the relationship between faith and doubt, adopts an epistemological approach called constructivist realism as a basis for Islamic Faith and maintains that contrary to the belief by certain circles of Christianity, doubt cannot be regarded as an integral element of faith. Although the existence of doubt is undeniable, it is not a challenger vis-a-vis faith. This premise seems to predispose Islamic education to, on the one hand, promote tolerance regarding doubt and to emphasize effort and motivation for attaining certainty on the other.
    Keywords: Islamic faith, Christian faith, doubt, constructivist realism
  • Saeed Azadmanesh* Page 115
    The main aim of this study is to investigate and analyze the evolution of the concept of childhood through human history. First of all, we traced the various meanings of childhood in four historical periods (Ancient period, middle Ages, Renaissance and ultimately contemporary period) and their implications for child education. After that, applying conceptual analysis as our method we attempted to infer the key conceptual elements of childhood. Accordingly, this analysis provides four perspectives against which the conceptual patterns of childhood could be categorized and investigated. These perspectives, in spite of their different definitions and approaches toward child education, put forward four essential questions to be answered by philosophers of education dealing with childhood concept. The dependence of childhood concept on the concept of adulthood, and the nature of this dependence, is related to the first question. The second question is about the value dimensions of human nature and its nascent state in the child. The third question focuses on children’s abilities and the mechanisms of their growth, and the final question is concerned with the various dimensions of these abilities involving cognition, emotion and volition. Along the above line of thought, the four aforementioned components were considered for a possible use in connection with an Islamic approach to child education.This approach attempts to organize educational activities on the basis of the presence of one ability versus the absence of another.
    Keywords: Child, adult, conceptual analysis, ability, emotion, volition
  • Shaghayeghe Nikneshan, Mohamadjafar Pakseresht, Dr Mohamadjavad Liaghatdar Page 141
    Religious education with its concomitant attempt at shaping a single, uniform identity among the younger generation has always been the concern of our educational system over the past thirty years.To deal with this matter, the aim of this study is, first, to survey the dominant discourse of religious education with its subsidiary discourses of campaign against cultural invasion and the localization of sciences in post revolutionary Iran and, second, to investigate the pathology of the above discourse, particularly from the perspective of religious education. To achieve this purpose, the present investigation, using an analytical approach, surveying the history of the above discourse and categorizing the data thus obtained, attempted to review the Islamic education discourse over the past thirty years and critically evaluate its consequences. The results of the survey point to the fact that excessive emphasis on social engineering and attempt at forming a single uniform religious identity, the inculcation of an attitude for imitation through indoctrination, formalism, and a “quarantined” education are the dire consequences of the above discouse.
    Keywords: Islamization discourse, cultural aggression discourse, naturalization science discourse, quarantine training, social engineering