فهرست مطالب

فصلنامه ذهن
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد علی حجتی *، حمید علایی نژاد صفحه 5

    شکاکیت فلسفی درباره جهان خارج دیدگاهی معرفت شناختی است که ادعا می کند انسان علی‏الاصول نمی تواند نسبت به گزاره هایی که در مورد جهان خارج هستند معرفت داشته باشد. دسته ای از استدلال‏هایی که به منظور اثبات موضع شکاکانه نسبت به جهان خارج ارائه شده است، بر اساس فرضیه هایی شکل گرفته که به فرضیه های شکاکانه معروف اند. این فرضیه ها تبیینی ممکن از اوضاع جهان هستند که با درک متداول ما از آن متفاوت است. شکاک با استفاده از این امر که کسی نسبت به وقوع یا عدم وقوع شرایطی که در این فرضیه ها مطرح شده اند، معرفت ندارد، بر اساس استدلالی نتیجه می گیرد که کسی نمی تواند نسبت به هیچ گزاره ای در مورد جهان خارج معرفت داشته باشد. این گونه به نظر می رسد که این نوع شکاکیت تنها در جایی مطرح می شود که شخص به لحاظ متافیزیکی رویکردی رئالیستی در مورد جهان داشته باشد و موضع کسی که در مورد جهان خارج به رویکردی آنتی رئالیستی قائل است، نسبت به آن مصون است. بر خلاف این مطلب، در مقاله حاضر استدلال شده است که شکاکیت استدلالی نسبت به جهان خارج هر دو موضع متافیزیکی رئالیسم و آنتی رئالیسم نسبت به جهان خارج را به یکسان تهدید می کند و نمی توان برای دوری از شکاکیت نسبت به جهان خارج که تهدیدی معرفت شناختی محسوب می شود، موضع متافیزیکی آنتی رئالیسم را برگزید.

    کلیدواژگان: شکاکیت، فرضیه شکاکانه، جهان خارج آآنتیرئالیسم، رئالیسم متافیزیکی
  • ه ه صفحه 27
    زبان‏شناسی شناختی که در دو قرن اخیر ظهور نموده، روش‏های خوبی برای بررسی و درک بهتر متون ارائه کرده است. استعاره در این رویکرد استعاره مفهومی نامیده شده است. این مقاله به بررسی استعاره مفهومی رحمت الهی در قرآن کریم که ساختار پیچیده و متشکل از چندین نوع استعاره دارد و بسط معنایی حاصل از آن که مالکیت و استیلا و علم خداوند به نعمات اخروی و دنیایی را بیان می‏کند، می‏پردازد. در شواهدی از آیات قرآن، رحمت خداوند همچون اموال گرانبها در گنجینه هایی ذخیره شده که خداوند در مواقع لزوم و شایستگی بنده، برای بهره‏مندی در آن را می‏گشاید یا نعمت‏های معنوی مانند ارسال رسل و نزول قرآن به صورت بارانی که بر بندگان می‏بارد، مفهوم‏سازی شده است و در گونه دیگری، رحمت خداوند به مثابه ظرف یا پهنه وسیع یا حجیمی است که بنده می‏تواند داخل آن برود یا خارج از آن باشد. قرآن به کمک استعاره های مفهومی جهانی از اندیشه را به روی بشر گشوده و مفاهیم بسیار پیچیده از امور غیبی و مجردات را با زبانی ساده و ملموس به بشریت عرضه کرده است.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، استعاره مفهومی، استعاره وجودی، استعاره جهتی، استعاره ساختاری، رحمت الهی
  • حمید حسنی، رضا اکبریان صفحه 53
    یکی از مشکلات عمده و سنتی ادراک که گاهی در فلسفه معاصر «مسئله ادراک حسی» خوانده می شود، از پدیده خطای حسی ناشی شده است: اگر این نوع خطاها ممکن باشند، در این صورت ادراک حسی چگونه می تواند مطابق تصور متعارف ما از این ادراک باشد؟ تصوری که می توان آن را متضمن «بازبودن» و «آگاهی» ذهن نسبت به عالم دانست. مهم ترین نظریه مقابل تصور متعارف از ادراک حسی، ایدئالیسم است. علامه طباطبایی; در کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم برای اجتناب از شبهات ایدئالیسم، به یک معلوم فطری به معنای متعارف در باب علم اجمالی ما به عالم توسل جسته است؛ اما با رد تصور متعارف از ادراک حسی توسط ایدئالیست، پاسخی تفصیلی در قالب تحلیل خطای حسی ارائه می دهد. علامه خطای حسی را نه در مراحل احساس، بلکه در تطبیق حکم قوه خیال به حکم حس یا به عبارتی «تداخل قوا» می داند؛ از‏این رو ظاهرا از نظر علامه ویژگی تجربه حسی، به واسطه حضور خود متعلقات متعارف ادراک حسی تبیین می شود. اگرچه علامه در نهایه الحکمه پاسخ تفصیلی به تقریر جدید اشکال خطای حسی نداده است، از مجموع سخنان ایشان در باب ادراک حسی نیز پاسخی متفاوت از نظریه های رایج ادراک حسی، از جمله تبیین ویژگی پدیداری تجربه حسی، می‏توان استنتاج نمود. در این مقاله نخست پس از تشریح مولفه های تصور متعارف از ادراک حسی، به این موضوع می پردازیم که چگونه امکان خطاهای حسی این تصور را به چالش می کشند؟ درنهایت دیدگاه علامه در اصول فلسفه و روش رئالیسم و سایر آثار ایشان در باب امکان تصور متعارف از ادراک حسی مورد بررسی و تحلیل می گیرد.
    کلیدواژگان: ادراک حسی، بازبودن، آگاهی، خطای حسی، علامه طباطبایی
  • علی فتحی صفحه 85
    پرداختن به فلسفه علوم انسانی بدون طرح بحث از فلسفه علم امکان پذیر نیست. هیدگر هرچند به‏صراحت به فلسفه علوم انسانی ورود نکرده است، با توجه به ایده هایی که در باب فلسفه علم طرح کرده و نیز از طریق تتبع در مطاوی برخی آثار و درس گفتارهای وی، امکان طرح پرسش از فلسفه علوم انسانی وجود دارد. با عنایت به مناقشاتی که پدیدارشناسی هرمنوتیکی هیدگر درحوزه علم ایجاد کرده است و نیز تحلیلی که او از انسان به مثابه دازین و حیث تاریخی دازین ارائه می کند، زمینه برای طرح جدی فلسفه علوم انسانی نیز فراهم می گردد. این جستار می کوشد حلقه وصلی میان دعاوی هیدگر در باب علم به نحو عام و نسبت این دعاوی وی با علوم انسانی برقرار سازد و نشان دهد رویکرد فلسفی هیدگر در قبال علم نه تنها قابلیت تعمیم به ساحت علوم انسانی دارد، بلکه علوم انسانی را نیز با پرسش های بنیادینی مواجه می سازد. در پایان با توجه به تاملات ظریفی که هیدگر در باب هرمنوتیک و فهم و تفسیر دارد و قواعدی را که او و پیروان او برای آن بر می شمارند، نشان دادیم که چگونه این قواعد می تواند اعتبار بیناذهنی برای علوم انسانی ایجاد کند یا عینیتی برای مضامین و محتویاتی که در این سنخ از معرفت وجود دارد، بیافریند.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، فلسفه علم، هیدگر، پدیدارشناسی هرمنوتیکی، دازین، حیث تاریخی
  • محمد عالم زاده نوری صفحه 125
    عمده مفاهیم اخلاقی کمالات وجودی هستند و کمالات وجودی مانند خود وجود مشکک و ذات مراتب (فازی) هستند. ماهیت تشکیکی مفاهیم اخلاقی، مهم ترین ویژگی دانش اخلاق است که باید در تفسیر گزاره اخلاقی لحاظ شود؛ به این صورت که نباید انتظار داشت متن اخلاقی تنها بر یک سطح ثابت از معنا دلالت کند. موضوع و محمول در گزاره های اخلاقی هر کدام سطوح متعددی دارند. نسبت میان این چنین موضوع و این چنین محمولی نیز تنها یک سطح ندارد، بلکه نوعی تناسب و تناظر یک به یک میان آن سطوح را ارائه می دهد؛ یعنی نسبت های متعددی میان سطوح متوالی موضوع و محمول بیان می کند. این استظهار بر اساس فهم ظاهری عرفی و ارتکاز مقام تخاطب شکل می گیرد و از باب رعایت «مناسبات عرفی میان حکم و موضوع» است. بدون این نگاه فازی در تفسیر بسیاری از آیات و روایات دچار تکلف می گردیم و دفاع از بسیاری متون اخلاقی دشوار است. این مقاله در صدد ارائه یک روش تفسیری برای گزاره اخلاقی است و ذیل مقوله فقه الاخلاق می گنجد. دستاورد این مقاله گرچه کاملا عرفی و ارتکازی است، از دید نوع مفسران و شارحان حدیث مخفی مانده است. البته اشاره ها و مویداتی برای آن در کلمات برخی از آنان دیده می شود.
    کلیدواژگان: گزاره اخلاقی، تشکیک، حکم، مفاهیم اخلاقی
  • سیداحمد فاضلی صفحه 159
    احساس و شناخت نزد فیلسوفان دین و عرفان، همواره به عنوان دو مولفه سازنده دین، عرفان، تجربه دینی و عرفانی شناخته شده اند. در این میان دو تن از فیلسوفان دین غربی، جیمز و هاکینگ، بیش از دیگران در سازگارنمودن این دو عامل در متن دین و عرفان نقش داشته اند. چگونگی این تلفیق از دیدگاه این دو تن، موضوع بحث این نوشتار است. از دیدگاه جیمز سرچشمه عمیق تر دین، احساس است. جیمز هم تجارب عرفانی را از مقوله احساسات و عواطف می شمرد و هم آنها را دارای حیث معرفتی می داند؛ اما معرفت مورد نظر وی که در متن تجربه حاضر است، معرفتی بدون وساطت مفاهیم است. هاکینگ ماهیت دین را تجربه دینی و این تجربه را آمیخته ای از احساسات دینی و ایده های دینی می داند. این ایده ها در خود مرحله تجربه حضور دارند و به نحوی بارزتر، به عنوان نتیجه تجربه ظاهر می شوند. تجربه، اصل ایده و استدلال را فرا می نهد و در مرحله بعد، ذهن با بهره گیری از آن تجربه، به رقم‏زدن مفاهیم، نظریات و استدلال‏های روشن می پردازد تا به آنها ثبات و جایگاهی مستحکم دهد. پس هاکینگ تجربه دینی را نه تنها احساسی و شناختی، بلکه مفهومی و تقریبا نظری می داند؛ به گونه ای که مفاهیم و نظریات در درون خود آن وجود دارند و البته به شکلی کامل تر و روشن تر از آن زاده می‏شوند. بدین سان هاکینگ در انتقاد به جیمز، نه فقط معرفت غیرمفهومی را در متن دین راه می دهد، بلکه شناخت‏های مفهومی، حتی استدلالی را ریشه دار در خود دین و تجربه دینی می بیند.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، تجربه عرفانی، احساس، معرفت بی واسطه، ویلیام جیمز، ویلیام هاکینگ
  • الخاص ویسی، فرنگیس عباس زاده صفحه 203
    زبان بازتابی از خصوصیات فردی و اجتماعی است که تضمین‏کننده روند تکاملی انسان در همه دوران بوده است. زبان ابزاری است برای برقراری کنش متقابل اجتماعی که به گفتار و نوشتار جهت می‏دهد و فرهنگ نظامی بنیادی و خاص از انتظارات، کنش‏ها، هنجارها، آداب و رسوم با مبانی فکری-شناختی و ویژگی های رفتاری و عقیدتی است که هویت جامعه را شکل می‏بخشد. هدف از این پژوهش کاوش درباره نقش‏های زبانی و رمزگشایی از ساخت‏های زبانی است. در این پژوهش به روش توصیفی به بررسی ساختار مجهول به لحاظ ساختاری و معنایی پرداخته، روابط بین فرهنگی و نقش ترجمه به عنوان ابزار اصلی تعامل بررسی می‏کنیم. نتایج بررسی ها نشان می‏دهد، می توان از طریق ایدئولوژی های زبانی، گفتمان و ساختارهای زبانی را علی‏رغم تفاوت فرهنگی و ساختاری ژرف بین زبان مبدا و مقصد درک کرد. در ترجمه توجه به جنبه های صوری، معنایی و سبکی بسیار حائز اهمیت است. تحلیل متن به علت انتزاعی تربودن مولفه معنایی، پیچیده تر از بقیه سطوح می‏باشد. هر سطح مسائل و مشکلات خاص خود را دارد و ابهام ها در هر سطح ممکن است ظاهر شوند. اگر در هر سطح با مسائل برخوردی معقول و آگاهانه صورت گیرد، از میزان ابهام در سطوح بعدی کاسته می شود؛ ازاین رو باید همواره این سطوح مختلف زبانی را مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: دلالت ضمنی، محدودیت گزینشی، سطح نحوی، لایه های معنایی، راهبردهای معناشناختی
  • محمد کریمی لاسکی، احد فرامرز قراملکی صفحه 227
    «آنچه را بر خود می‏پسندی، بر دیگران هم بپسند.» این گزاره در اخلاق به قاعده زرین (طلایی) معروف است. به نظر می رسد دشواری های نظری و کارکردی احتمالی قاعده به عدم وضوح محتوای آن باز می گردد. بررسی و تحلیل مفهومی و گزاره‏ای این قاعده نشان می‏دهد مولفه های مهم این قاعده که عبارت اند از: «خود»، «دیگری»، «پسندیدن» و مشارالیه «آنچه» هر کدام حاوی دشواری هایی هستند که در آغاز، امکان فهم و عمل به قاعده را با تردید مواجه می‏کند. تحلیل گزاره‏ای قاعده و نقایص ناظر برآن نیز به‏گونه‏ای با مولفه های مذکور پیوند می‏خورد. نوشتار حاضر با تدقیق در محتوای قاعده نشان می‏دهد خودگروی، نسبی گرایی فرهنگی، سلایق متفاوت در پسندها و ناپسندها و بی‏شماری افعال در مواجهه عملی با دیگران، هیچ کدام زیانی به قاعده نمی‏زند؛ درنتیجه امکان تصور معقول و عمل به قاعده وجود دارد.
    کلیدواژگان: قاعده زرین، خود، دیگری، اخلاق، فلسفه اخلاق
|
  • Hamid Aalaei, Nezhad, Seyed Mohammad Ali Hojjati Page 5

    Philosophical skepticism about the external world is an epistemological view that denies the possibility of grasping knowledge about the external world. One category of this kind of skepticism uses a skeptical hypothesis to prove that we can’t know anything about the external world. This hypothesis is a hypothetical description of the world that is different from the way we normally consider it to be. By using the fact that we don’t know, for example, that we are not brains in a vat, the skeptic argues that we know nothing about the external world. But it seems that this kind of skepticism can be threatening just to those philosophers who have accepted a kind of metaphysical realism about the external world. On the contrary, in this paper, it is argued that philosophical skepticism can be threatening to both anti-realism and realism about external world; Accepting anti-realism does not block skepticism about the external world.

    Keywords: Skepticism, Skeptical Hypothesis, External world, Anti-Realism, Metaphysical Realism
  • Sayedeh Motahhare Hoseini, Ali Reza Ghaeminia Page 27
    Cognitive linguistics appeared in the last two Century, has offered effective methods for studying and better understanding of the texts. In this approach, metaphor is called conceptual metaphor. This article investigates conceptual metaphor of Allah's Grace in the Holy Qur’an which is containing complicated structure and consisting of some kinds of metaphors. Furthermore, this article states the semantic expansion emerged by it i.e. possessiveness, dominance and the knowledge of Allah to the blessings of this world and the hereafter. In some verses of the Holy Qur’an evidences, the Allah's Grace is saved in treasure troves like precious properties and Allah opens their doors to human to take advantage of it when it is necessary and when the salve has merit, or spiritual blessings are conceptualized as a rainfall on salves like the sending prophets and the descent of Quran. And other species, Allah's Grace as a container or a broad area is that salve can could go inside it or outside of it. By conceptual metaphors, the Qur’an has opened a world of thought to man and presented with a simple and tangible language very complicated concepts of invisible affairs and immaterial for humanity.
    Keywords: Quran verses, Conceptual metaphor, Existential metaphor, Modality metaphor, Structural metaphor, Allah's Grace
  • Hamid Hasani,  Reza Akbarian Page 53
    One of the pervasive and traditional problems of perception, sometimes called “the Problem of Perception” in current philosophy, is created by the phenomenon of illusion: if this kind of error is possible, how can perception be in accordance with our ordinarily concept from this apprehension, which includes an openness to and awareness of the world? The most important contrast theory to ordinary conception of perception is Idealism. Allamah Tabataba’i in his book “The Principles of Philosophy and The Method of Realism” used of innate known – in the conventional sense – on our collective knowledge of the world, for avoid from idealism's doubts. But he offered a detailed response by analyzing perceptual illusions, with rejecting the ordinary conception of perception Idealists. Allamah argues illusion is not in steps of sense but in "separation of power" i.e matching the judgment of imaginal faculty to the judgment of sensing faculty steps of perception. Hence apparently in view of Allamah, the features of sensory experience is explained by the presence of ordinary objects of perception. Though in his book “Nihayat al-Hikmah”, he didnt answer detailed to the new argument from illusion, but it’s possible to infer a specific response on perception- different from the prevalent theories of perception- like the explanatory of apparent character of sensory experience. In this article, first I explain components of ordinary conception of perception and, then, I explain that how the possible of illusion challenge this conception. Finally, I examine and analyze view of Tabataba’i in “The Principles of Philosophy and The Method of Realism” and other works on the possibility of ordinary conception of experience.
    Keywords: Perception, Openness, Awareness, Illusion, Allamah Tabatabai
  • Ali Fathi  Page 85
    Philosophy of Humanities is impossible without attention to Philosophy of science. Although Heidegger discussed explicitly about philosophy of Humanities, but there is the possibility of the question of the philosophy of the humanities, According to the his ideas about the philosophy of science, as well as through research in some of his works and lectures. Can be prepare for plan philosophy of Humanities in view of Heidegger seriously, According to Heidegger's hermeneutic phenomenology has created conflicts in field of science and also his analysis of the human being as Dasein and historical aspect of Dasein. This article attempts to link between Heidegger claims about science in general and relation them to Humanities, and show Heidegger's philosophical approach towards science not only the ability to generalize on the humanities, but is also faced humanities with fundamental questions. At the end According to the Heidegger's accurate reflection on hermeneutics, understanding and interpretation, and rules that he and his followers for it to consider, we showed how these rules can be created for the Humanities intersubjective validity or create objectivity to the themes and content that exists in this kind of knowledge.
    Keywords: Humanities, Philosophy of science, Heidegger, hermeneutic phenomenology, Dazain, Historical aspect
  • Mohammad Alem-Zadeh Noori Page 125
    The most of ethical concepts are existential perfects and existential perfects are gradational and possessing of stages like being. The gradational nature of ethical concepts is the most important of ethics that must respect on interpretation of ethical property; this means that one should not expect ethical text indicate on a stable surface of semantic only. Subject and predicate have several surfaces on the ethical properties. The relation between such subject such predicate havent only one surface, but offer correspondence and proportionality between these surfaces one by one, i.e. express several relation between continuous surfaces of subject and predicate. This shaped Based on apparent conventional comprehend and jamping of mind (ertekaz) of situation of dialogue and for observance "conventional relationships between judgement and subject". We become difficult on interpretation of verses of Quran and tradition, and defense of the many ethical texts without this fuzzy viewpoint. This article want to present an interpretation method for ethical properties that positioned following of "law of ethic". Although the result of this article is conventional and jamping of mind (ertekz), but is hidden in view of commentators and explicators of traditions. Of course can be seen intimations and confirmers to it in the words of some of them.
    Keywords: Ethical properties, Gradation, Judgement, Ethical concepts
  • Seyed Ahmad Fazeli Page 159
    Sensation and cognizance according to religious and mystical philosophers have always been known as two formative components of religion, mysticism and religious and mystical experience. From among these philosophers, two western religious philosophers: James and Hawking, had a greater role in ccommodating these two factors in religion and mysticism. The topic of this article is the manner of this composition according to these two personalities. According to James, sensation is the deeper source of religion. James considers mystical experiences to be of the category of sensations and emotions, and also considers them to have a cognitive aspect; but according to him the cognizance that is present in experience is a cognizance without the mediation of concepts. Hawking considers the essence of religion to be religious experience and for this experience to be mixed with religious sensations and ideas. These ideas are present in the level of the experience itself and in a more distinct manner, manifest as the result of experience. Experience, oversteps the principleof idea and argument, and in the next level the mind uses these experiences and starts to create concepts, theories and clear arguments in order to give them constancy and a firm place. Therefore Hawking considers religious experience to not only be sensational and cognitional but rather conceptual and almost theoretical, in such a way that concepts and theories are present within it although they are produced in a more complete and clearer form. In such a way, Hawking, in criticizing James, not only gives way to nonconceptual cognizance in religion but rather also sees conceptual cognizance and also deductive cognizance to have roots in religion itself and religious experience.
    Keywords: Religious experience, Mystical experience, Sensation, Direct cognizance, Conceptual cognizance, William James, William Hawking.
  • Elkhas Veysi,  Farangis Abbaszadeh Page 203
    Language is a reflection of individual and social characteristics which guarantees the evolutionary process of human in all periods. It is an instrument for reciprocal social act represents speech and written. Culture is a fundamental system of conventions with cognitive domain, behavioral norms and ideological properties which shape social identity. The present study aims at investigating the linguistic functions and decoding of grammatical structures. This research was conducted descriptively studying passive structure formally and semantically and the intercultural communications and the role of translation as the main device of interaction. The results indicated that through linguistic ideologies, discourse and grammatical structures can be comprehended in spite of cultural and structural differences between the source and the target languages. In translation, paying attention to formal, semantic, and stylistic aspects of the language is important. Analyzing the text due to the abstractness of the semantic component is more complicated than other levels. Each level has its own complexities in which vagueness may be appeared. If dealing with such issues done wisely and consciously, the degree of vagueness in the next level will be decreased. As a result, different linguistic levels should continuously b taken into account.
    Keywords: Connotation, Selection Constraint, Syntactic Level, Layers of Meaning, Semantic Strategies
  • Mohammad Karimi Laski,   Ahad Faramarz Gharamaleki Page 227
    "What you like upon yourself, like upon others." The proposition in Ethics is known Golden Rule(GR). It seems that conceptual and practical difficulties of GR go back to the lack of clarity of its content. Conceptual and propositional analyz of GR shows the important components this Rule as follows: "self", "other", "Likes" and "what"(in some versions like above) each contain difficulties that faced with doubt, in the beginning, possible of understand and practice to GR. propositional analysis of Rule and defects pertaining to it are related to components of GR. In this article, we, by focus on GR's content, show that egoism, cultural relativism, different preferences in likes and dislikes and being numerous actions in the practical facing to others, none of them does not hurt to rule. So it might rational conception of it and practice to it.
    Keywords: Golden Rule (GR), Self, Other, Ethics, Philosophy of ethic