فهرست مطالب

ذهن - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1396)

فصلنامه ذهن
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1396)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/08/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فائزه گلشنی منفرد، قاسم پورحسن صفحات 5-30
    ریچارد سوئین برن (1939) فیلسوف دین بریتانیایی، از معرفت شناسان معاصر است که دغدغه او تحلیل کاربرد واژگان توجیه و معرفت در فلسفه معاصر است. توجیه و احتمال از مفاهیم اصلی معرفت شناسی سوئین برن است. او معرفت را به توجیه و احتمال پذیری گره می زند و معتقد است هر یک از این دو به نحوهای متفاوت، اما با روش های مرتبط با هم توسعه یافته اند. سوئین برن معتقد است باور صادق با معرفت تفاوت دارد و بین آنها تمایز قایل شده است. کاربرد شناخت صرفا برای نشان‏دادن یک باور صادق نیست و شناخت تنها باور صادق را تضمین می کند. یکی از عمده ترین تقسیم ها در باب توجیه، نظریات توجیه درون گرایی و برون گرایی است که هر یک مولفه های خاصی را برای توجیه یک باور در نظر می گیرند. سوئین برن معتقد است نباید گمان کنیم که برداشت های درون گرایانه و برون گرایانه رقیب هم‏اند؛ به نحوی که از مفهوم مشترک میان آن دو، تنها یک برداشت، برداشت صحیح تلقی شود. مفهوم باور موجه بسیار مبهم است و شهودهای فیلسوفان و کاربران عمومی تر زبان معمولی درباره اینکه چه موقع یک باور موجه است، بسیار متنوع اند. همین‏طور این فیلسوفان برداشت هایی از انواع مختلف توجیه را ارائه می دهند. هدف او این است که بین این انواع تمایز قایل شود، برای اینکه نشان دهد آنها چگونه به هم مرتبط هستند، سپس برای اینکه به نحو عمیق تری مسئله را در یابیم، به این نکته می پردازد که کدام یک از این انواع توجیه ارزشمندتر است.
    کلیدواژگان: توجیه، برون گرایی، درون گرایی، توجیه همزمانی، توجیه درزمانی
  • محمد رکعی صفحات 31-49
    نمابرداری برجسته ساختن یک یا چند مفهوم از میان مفاهیم یک حوزه شناختی و بررسی رابطه آن با حوزه شناختی و مفاهیم هم حوزه آن است. حوزه شناختی شک در میان معرفت شناسان، لغت دانان، منطقیان و مفسران غالبا حوزه معرفت شمرده شده است؛ اما از دیدگاه قرآن حوزه شناختی شک را باید حوزه تردید شامل تردید معرفت شناختی و تردید اعتقادی دانست. به همین دلیل قرآن شک را در دو جهت تردید معرفت شناختی و تردید در اعتقاد به کار برده است. نمابرداری واژگانی شک در قرآن نشان می دهد دست کم در سیزده آیه، شک به حوزه ایمان تعلق دارد و تنها دو آیه را می توان به نحوی به حوزه معرفت نسبت داد. بدین ترتیب بر اساس نظریه نمابرداری واژگانی، قرآن شک را در تردید اعتقادی نما کرده است و با بررسی رابطه شک با حوزه شناختی آن مشخص می شود که قرآن شک را به معنای عدم تسلیم ناشی از تردید اعتقادی در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: شک، دستور زبان شناختی، حوزه شناختی، نمابرداری، نمابرداری واژگانی
  • نیلوفر شاهین نیا، ابراهیم آزادگان صفحات 51-82
    آگاهی و جایگاه آن در طبیعت از اصلی ترین پرسش ها در فلسفه ذهن است و ارتباط تنگاتنگی با مسئله ذهن- بدن دارد. تبیین های متفاوتی در مورد نسبت آگاهی با جهان طبیعت وجود دارد که به نظر می‏رسد در همان دوگانه سنتی فیزیکالیسم و دوگانه انگاری جای می گیرد. درحالی‏که هر دو تبیین با مشکلاتی مواجه اند که از مقبولیت آنها کاسته است، یگانه انگاری راسلی ادعا می کند که توانسته است از این دوگانه فاصله بگیرد، آگاهی را با ویژگی های منحصر به فردش توضیح دهد و نسبت آن را با طبیعت مشخص کند؛ به گونه ای که اصل بستار علی نیز بر اساس این ایده قابل توجیه باشد. در این مقاله ابتدا به توضیح این دیدگاه پرداخته و گرایش های مختلف آن را بررسی می کنیم؛ سپس همه روان انگاری را به عنوان نتیجه ای برای یگانه انگاری راسلی توضیح می دهیم و در آخر بر این پرسش متمرکز می شویم که آیا یگانه انگاری راسلی توانسته راه حلی برای تبیین آگاهی و مسئله ذهن- بدن بیابد یا نه.
    کلیدواژگان: آگاهی، یگانه انگاری راسلی، همه روان انگاری، ویژگی های پدیداری، فیزیکالیسم
  • حامد باستین، سید محمد علی حجتی صفحات 83-115
    سومز با ارائه تفسیری از معناشناسی دوبعدی و تقسیم آن به دو حالت ضعیف و قوی، کلیت تلاش معناشناسان دوبعدی برای احیای نظریه توصیفی معنا را نقد و با آن مخالفت می کند. در این مورد مشخص، نظریه زیست معنایی میلیکان به نفع اردوگاه معناشناسان دوبعدی وارد عمل می شود. بر این اساس، آنچه سومز به عنوان نیاز به صلب کردن توصیفات تثبیت کننده مرجع مطرح می کند و به معناشناسان دوبعدی نسبت می دهد، قابل پذیرش نیست و مکانیزم عمل آن مبتنی بر نظر دوبعدی گرایان به شکل دیگری است. هدف این مقاله آن است که بر اساس مدلی سه وجهی مبتنی بر نظریه زیست معنایی نشان دهد تفسیر سومز از معناشناسی دوبعدی وابستگی زیادی به مبانی نظریه ارجاع مستقیم دارد و معناشناسی دوبعدی نیازی به صلب کردن توصیفات به گونه ای که سومز مطرح می کند ندارد.
    کلیدواژگان: زیست معنایی (بیوسمنتیک)، معناشناسی دوبعدی، ارجاع مستقیم، روث گرت میلیکان، اسکات سومز
  • امیلیا نرسسیانس، ابراهیم فیاض، لیلا اردبیلی صفحات 117-141
    در علوم شناختی این پیش فرض پایه ای حاکم است که دانش ذهنی اساسا دانشی دایره المعارفی است که به واسطه بدن مندی با جهان بیرون در ارتباط می باشد؛ ازاین‏رو ذهن فاقد سازه های ذاتی برای تولید معناست و تنها ابزاری است که به جهان اطراف و تجربیات ما معنا می بخشد. به این ترتیب است که در علوم شناختی فرایند معناسازی از طریق ذهن، مسئله ای مهم تلقی می شود و در همین راستا، برخی از رشته های علوم شناختی، مانند زبان شناسی و انسان شناسی شناختی، برای فهم این فرایند ابزار تحلیلی مختلفی را ابداع کرده اند. این مقاله به کمک بررسی انطباقی این ابزار تحلیلی بر آن است با معرفی مزایا و محدودیت های هر یک از این ابزار، درنهایت نشان دهد که چگونه زبان شناسی شناختی برای درک فرایند ساخت معنا در ذهن، به بافت مندی معنا در سپهر اجتماعی- فرهنگی زبان بی توجه بوده است و چه راه حلی برای رهایی از این مخمصه وجود دارد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی شناختی، پیش نمونه، چارچوب، زبان شناسی شناختی، قلمرو، طرحواره، مقوله بندی، مدل آرمانی شناختی، مدل فرهنگی
  • مهدی غیاثوند صفحات 145-168
    آیا در مورد علوم به طورکلی و علومی چون مهندسی ژنتیک به‏طورخاص می توان تعبیر «غیراخلاقی» را به کار برد؟ پاسخ این مقاله به این پرسش منفی است. این پاسخ بر اساس تحلیل مبانی متافیزیکی و علم شناختی علوم و به‏ویژه دانش بحث‏برانگیزی چون مهندسی ژنتیک ارائه شده است. علاوه بر این در این مقاله تلاش شده است ابعاد گوناگون این مسئله از نظرگاه فلسفی واکاوی شود. درنهایت نیز تلاش شده است علاوه بر به‏بحث‏گذاشتن بنیادهای فلسفی و نگرانی های روزافزون در باب توانایی آدمی در دستکاری ژنتیکی و ایجاد موجودات تراریخته، تصویری از مهندسی ژنتیک چونان دانشی غیراخلاقی، ضداخلاقی و یا اخلاق مدار ترسیم شود.
    کلیدواژگان: مهندسی ژنتیک، دوگانگی واقعیت و ارزش، علم خنثی، علم مستقل، علم بی طرف
  • محمدحسین شیرافکن، فاطمه صاحبیان، علیرضا قائمی نیا صفحات 171-198
    تقوا از واژگان کلیدی قرآن است که درک مفهوم آن در بستر قرآن کریم در سیر انسان به سوی کمال کارگشاست. این معنا در مفهوم قرآنی از جایگاه ویژه و خاصی برخوردار است؛ از سوی دیگر تقوا امری نیست که انسان بتواند بر پایه عقل خویش، راه های دستیابی به آن را کشف کند؛ از‏این رو قرآن در آیه 115 سوره توبه بیان می‏کند که تبیین راه ها و زمینه های تحصیل تقوا از اموری است که می‏بایست از جانب خدا روشن و بیان گردد؛ بنابراین کشف حقیقت تقوا بر پایه کشف لایه های آن از طریق قرآن کریم است. از جمله راه های کشف معنای تقوا معناشناسی این واژه در قرآن است. از طرفی یکی از راه های شناخت ویژگی های هر چیز، معرفت‏یافتن به مواردی است که در تضاد با آن هستند. در این مقاله واژگانی که در قرآن کریم در تضاد با این واژه برای دریافت این مفهوم به کار رفته‏اند، واکاوی و تحلیل شده‏اند که کفر، عدوان، ظلم، کبر، فساد، فجور، اسراف، خسران، خیانت و اختیال از آن موارد می باشد. همچنین تلاش شده است با واسطه مقابل‏ها، به معنای حقیقی تقوا نائل شویم.
    کلیدواژگان: تقوا، قرآن، تقابل، معناشناسی، ظلم، فساد
  • شعبان نصرتی، مرتضی سازجینی، عباس یوسفی تازه کندی صفحات 201-227
    سبک شناسی متون، از جمله روش هایی است که ما را به معنا و مفهوم‏سازی های متکلم و جنبه های زیبایی متون راهنمایی می کند. پژوهش حاضر بر اساس معیارهای سبک‏شناسی ، به بررسی زیبایی های ادبی سوره ذاریات در سه سطح زبانی، ادبی و فکری پرداخته است. حاصل بررسی بدین صورت است که کلمات و صوت حاصل از آنها در جلب توجه مخاطب و خواننده تاثیر و ارتباط تنگانگی با معنای آیات دارد. آهنگ و ایقاع در جان شنونده واکنش بر می انگیزد و در مخاطب اثر می گذارد که از نمونه های آن می توان به شروع سوره با ریتم کوبنده اشاره کرد که نوعی هشدار باش به شنونده است. در سطح صرفی و نحوی، کلمات مفرد، جمع، نکره و معرفه که در این سوره مشاهده شد، همگی دارای نکات دقیقی است و در معنای آیه یا در لایه های معنایی تاثیر دارد. اگر در جمله ای استفهام به کار رفته، در ورای آن، نکته ای بلاغی و اسلوبی است و با هدف گوینده هماهنگ است. همچنین استفاده از ارائه هایی چون ایغال، اسلوب حکیم و مجاز علاوه بر اینکه موجب شیوایی و تاثیرگذاری سوره شده، همگی در راستای هدف آیات است. در سطح فکری، با به‏تصویرکشیدن نعمت‏ها و عذاب‏ها به صورت محسوس و عینی، مخاطب را در فضای حس و لمس توصیفی قرار می دهد تا با وضوح و شفافیت آن را در ذهن تداعی کند که از جمله این موارد می توان به تشبیه باد عذاب به نازایی و مفهوم حرکت به سوی خدا و عدم دلبستگی به دنیا را نام برد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، سوره ذاریات، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
|
  • Faezeh Golshani-Monfared, Qasem Poorhasan Pages 5-30
    Richard Swinburne (1939), a British philosopher of philosophy, is a contemporary scholar of contemporary interest, whose concern is to analyze the use of the terminology of justification and knowledge in contemporary philosophy. Justification and probability are the main concepts of the Swin Berns epistemology. Richard Swinburn(1939), British philosopher of religion is a contemporary epistemologists that his concern was the use of justification and cognition in contemporary philosophy. Justification and probability are the main concepts of his epistemology. He connects justify to probability and cognition. He believes that true belief and cognition are two different concepts and distinguishes between them. The use of cognition is not just to show a true belief but ensure just the true belief. One of the main divisions of justification is the justification theories of internalism and externalism that each considers special components to justify a belief . Swinburn believes we should not think that internalist and externalist accounts are competitors so that from common sense between them, at least just one of them is true. The concept of justified belief is a very vague concept, and intuitions of philosophers and ordinary language users about the quistion that when a belief is justified are very various . Similarly, these philosophers provide accounts abut different types of justification. His goal is to distinguish between these types, to show how they are related to, and then to be understood the issue well, he considers which of these types of justification is more valuable.
    Keywords: Justification, Internalism, Externalism, Deviant causal chain
  • Mohammad Rokkaei Pages 31-49
    Profiling means building one or more concepts from among the concepts of a cognitive field and studying its relation to the cognitive field and other concepts of the same field. Concept of doubt often has been regarded in the cognitive field of knowledge by the epistemologists, linguists, logicians and commentators; but from the Qur’an viewpoint, doubt should be counted in the field of uncertainty which includes epistemological uncertainty and doctrinal uncertainty. Therefore the Qur’an uses the concept of doubt in two dimensions of epistemology and doctrine. Lexical profiling in the Qur’an shows thatat least in thirteen verses doubt belongs to the field of faith and only in two verses it could be related to the cognitive field of knowledge. Based on theory of lexical profiling, the Qur’an profiles doubt in doctrinal uncertainty. Studying the relation between doubt and its cognitive field it gets clear that the Qur’an regards doubt as lack of surrender caused by doctrinal uncertainty.
    Keywords: Doubt, Cognitive grammar, Cognitive fields, Profiling, Lexical profiling
  • Nilofar Shahinnya, Ebrahim Azadegan Pages 51-82
    The problem of consciousness and its place in the nature is is one of the main questions in the philosophy of mind and it also has close relationship with problem of mind –body. There are different explanations about the relationship of consciousness with the nature, which appears to fit in the same dualism of physicalism and dualism. While both explanations have encountered problems that have diminished their acceptance, The Russellian monism claims that it has been able to distance itself from this duality, to explain consciousness with its unique features and to determine its relation to nature: So that the principle of principle of Physical causal closure is also justified on the basis of this idea. In this article, we first discuss this point of view and examine its different tendencies, Then we explain all the panpsychism as the result of Russellian monism, and finally we focus on the question of whether Russellian monism was able to find a solution to the explanation of the consciousness and the problem of mind-body.
    Keywords: Consciousness, Russellian monism, Panpsychism, Phenomenal features, Physicalism
  • Hamed Bastin, Seyed Mohammad Ali Hojjati Pages 83-115
    By presenting an interpretation of two-dimensionalism and dividing it to weak and strong versions, Scott Soames has criticized the totality of two-dimensionalists effort on rebirthing the descriptive theory of meaning and rejected it. On this special issue, Millikan’s biosemantic theory can act to promote the two-dimensionalists position. Based on this, what soames attributed to two-dimensionalists as the need of rigidification of the reference-fixing descriptions is not acceptable and according to two-dimensionalism it seems that these descriptions have been rigidified in some other ways. Our goal in this article is to demonstrate, based on a three-dimensional model of biosemantic theory, that the interpretation of Soames about twodimensionalism is strongly depended on the principles of direct reference theory and alsosemantic of two-dimensionalism needs not to rigidify the reference-fixing descriptions in the way that Soames has claimed.
    Keywords: Biosemantics, Two-Dimensionalism, Direct Reference, Ruth Garrett Millikan, Scott Soames
  • Emilia Nersesians, Ebrahim Fayaz, Leila Ardebili Pages 117-141
    In Cognitive Science, this is a basic assumption that mental knowledge is essentially an encyclopedic knowledge that is associated with world outside via embodiment. Therefore, the mind lacks the intrinsic structures for the construction of meaning, and is the only means that makes meaning to our world and our experiences. In this way, in Cognitive Sciences, the process of construction of meaning through the mind is considered an important issue and in this regard, some cognitive sciences, such as cognitive linguistics and anthropology, have invented various analytical tools to understand this process.This article is intended, with the help of the comparative review of this analytics tool, by introducing the advantages and limitations of each of these tools, finally shows how the Cognitive Linguistics for understanding the process of constructing of meaning in the minds has ignorant from the contextuality of meaning in the social- cultural sphere of language and what is the solution to be get out of this dilemma.
    Keywords: Cognitive Anthropology, Preview, Cognitive Linguistics, Frame, Sphere, Schema, Categorization, Cognitive Ideal Model, Cultural Model
  • Mahdi Ghiasvand Pages 145-168
    Is it possible to use the term " non-ethical" in general science and sciences such as genetic engineering, in particular? In this article, the answer to this question is a negative one. This answer is based on the analysis of the metaphysical and cognitive science foundations of science and, in particular, controversial science such as genetic engineering. In addition, this paper attempts to analyze the various aspects of this issue from a philosophical point of view. Finally, in addition to discussing philosophic foundations, and increasing concerns about human ability in genetic manipulation and the creation of transgenic organisms, depict a picture of genetic engineering as a non-ethical, unethical or ethical Knowledge.
    Keywords: Genetic engineering, Dichotomy of Reality, Value, Neutral science, Independent science, Non-partisan science
  • Mohammad Hossein Shirafkan, Fatemeh Sahebian, Ali Reza Ghaeminia Pages 171-198
    The Quran whose wisdom of descent is the guidance of the universe, in order to achieve this, has set a path for man's journey towards the purpose of creation. To secure this path and progress, there are elements that human benefit from it by grabbing to it and assuming Quranic manners. Among the ighest of those components, is piety (taghva). The plurality of verses includes virtue sign of the attention of the Creator to this component and its efficacy in the perfection of individuals. The proper understanding of Quranic components, especially piety, is one of the things that need to be addressed. The discovery of the truth of piety is based on the discovery of its layers through the Holy Quran. Among the ways of discovering the meaning of piety is the semantics of this word in the Quran. On the other hand, there are ways to know the characteristics of each case, Understanding the things that are in conflict with it.In this article, the words are analyzed that in the Holy Quran in contradiction with this word, they have been used to understand thisconcept which are some of them blaspheme, enmity, oppression, pride, corruption, libertanism, extravagance, loss, disloyalty, rebellion. We tried to achieve the true meaning of piety through the intermediary of the concepts of opposite.
    Keywords: Piety, Quran, Opposite, Semantic, Oppression, Corruption
  • Shaban Nosrati, Morteza Sazjini, Abbas Yosefi Tazeh-Kandi Pages 201-227
    Stylistics of texts is one of the methods that guides us to the conceptualization of the theologian and the aspects of the beauty of the texts. In the present study, based on stylistic criteria, we study the literary aesthetics of Surah al-Zarit (Scatters) at three levels of linguistic, literary and intellectual. The result of the investigation is that the words and sound produced by them are influential in attracting the attention of the reader and the reader and the relation of the defect with the meaning of the verses. The song and song in the listener's soul trigger a reaction that affects the audience, which can be used to start a sura with a rhythm that puts a kind of warning to the listener. At the level of spatial and syntactic terms, the singular words, summation, verses and notation found in this chapter have all the precise points and influence the meaning of the verse or in the semantic layers. If the phrase used above is a rhetorical one and is consistent with the speaker's purpose. Also, the use of arrays such as oakl, wise, permitted, etc., in addition to causing the effect of Sura, is all in line with the purpose of the verses. At the level of thought, by expressing the blessings and sensations in a tangible and objective way, the viewer is described in the sensation and touch space to explain it in a clear and transparent way, which can be likened to such things. The wind strikes the infertility and the concept of moving towards God and the lack of attachment to the world.
    Keywords: Stylistics, Surah al-Zariyat, Language level, Intellectual level, Intellectual level