فهرست مطالب

ذهن - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1397)

فصلنامه ذهن
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1397)

  • 228 صفحه، بهای روی جلد: 90,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • حمیدرضا شاکرین * صفحات 5-24
    مباحث علم شناختی در ادبیات تفکیکی جایگاه درخور اهمیتی دارد. در این نگرش دیدگاه های ویژه ای درباره چیستی علم، رابطه آن با نفس، ارزش علم و چگونگی به دست آوردن آن وجود دارد. این دیدگاه ها می تواند نقش چشمگیری در منطق فهم دین، معرفت شناسی دینی و علوم و معارف اسلامی در پی داشته باشد. مقاله پیش رو بر آن است مهم ترین مسائل مطرح شده در این مبحث را بررسی و داوری کند. برایند پژوهش آن است که ادعای تفکیکیان در مباینت علم و نفس نادرست و دلایل آن مخدوش است و به سنجش ناپذیری معرفت می انجامد.
    کلیدواژگان: علم، علم شناسی، تجرد، تجرد علم، بینونت علم و نفس، نگره تفکیک
  • محمد فروغی*، هادی وکیلی، اعظم صادقی صفحات 25-49
    در این پژوهش ابتدا اصول کلی و مشترک قائلان به نظریه های مادی انگارانه و دیدگاه های مخالف دوگانه انگاری، که برای اختصار آنها را «قائلان به مادیت ادراک» می نامیم، بر می شماریم؛ ادله یادشده در دو دسته کلی قرار می گیرند: دلایلی که در رد دوگانه انگاری جوهری اقامه شده است و دلایلی که برای اثبات دیدگاه های یگانه انگاری ارائه گردیده است. سپس به تحلیل و بررسی این دلایل می پردازیم. در پایان با بررسی دلایل مختلف، مشخص شد که دو دیدگاه رفتارگرایی و کارکردگرایی برای ادعای خود دلیلی اقامه نکرده اند. دلایل مطرح شده برای ماتریالیسم حذف گرا و این همانی به این دلیل که بر پایه استقرا هستند یا امید به پیشرفت دانش عصب شناسی در آینده، بسی جای تامل ندارند؛ ولی نشان داده شد که برهان های ناتوانی تبیین دیدگاه دوگانه انگاری، تاریخ تکاملی، وابستگی عصبی، تاثیر روان گردان ها بر آگاهی و برهان مغز دوپاره، خدشه پذیر نیستند؛ ولی با نظر صدرالمتالهین مبنی بر جسمانیه الحدوث وروحانیه البقا بودن نفس انسانی سازگاری دارند.
    کلیدواژگان: ادراک، مادیت، دوگانه انگاری، فیزیکالیسم
  • ابراهیم دادجو * صفحات 51-82
    در عرصه «فلسفه علم معاصر» دو جریان قابل تشخیص است: 1. جریان ضد ذات گرایی؛ 2. جریان ذات گرایی. جریان نخست از زمان بارکلی و هیوم تا پیش از چهل سال اخیر یکه تاز میدان بود و در چهل سال اخیر از طریق پوزیتیویست ها و فلسفه های تحلیلی و زبانی منشا فراموشی جریان دوم شده است. جریان دوم در چهل سال اخیر به ظهور رسیده و در تقابل با مابعدالطبیعه هیومی به شدت به گسترش و تقویت مابعدالطبیعه ذات گرایانه همت گماشته است. متاسفانه ایران معاصر از جریان دوم تا حدود زیادی بی اطلاع است. در نوشتار پیش رو کوشیده ایم نشان دهیم ما و فلسفه اسلامی ما که در بنیاد خود، ذات گرا و واقع گراست، به شدت به جریان دوم نیازمندیم و با اخذ و نقادی جریان دوم به خوبی می توانیم در عرصه های گوناگون علم و عمل، در عرصه هایی همچون فلسفه اسلامی، فلسفه علم، علوم انسانی اسلامی، علم دینی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اسناد بالادستی علمی و مدیریتی و در عرصه های دیگری، در مسیرهایی واقع بینانه قرار گیریم.
    کلیدواژگان: فلسفه علم، ذات گرایی، ضد ذات گرایی، ذات گرایی جدید، بازسازی واقع گرایی
  • جهانگیر موذن زاده*، میر سعید موسوی کریمی صفحات 83-112
    واقع گرایی علمی را می توان متشکل از سه منظر معنا شناختی، معرفت شناختی و هستی شناختی دانست. پوزیتیویست های منطقی که رویکرد حاکم بر تجربه گرایی در نیمه اول قرن بیستم بودند، به منظور طرد متافیزیک از ساحت علم، هر سه منظر فوق را رد کردند؛ اما ون فراسن در قالب رویکرد تجربه گرایی برساختی- و با همان هدف طرد متافیزیک از ساحت علم تجربی- با طرح تمایز میان هویت های مشاهده پذیر و مشاهده ناپذیر، منظر معناشناختی مد نظر واقع گرایان علمی را می پذیرد؛ ولی در مخالفت با واقع گرایان علمی از تمایزهای معرفت شناسانه و هستی شناسانه مشاهده پذیر و مشاهده ناپذیر دفاع می کند. در این مقاله قصد داریم ضمن دفاع از تمایز معرفت شناسانه مشاهده پذیر و مشاهده ناپذیر مدنظر ون فراسن، با تکیه بر آموزه هایی از حکمت متعالیه ملاصدرا منکر تمایز هستی شناسانه مشاهده پذیر و مشاهده ناپذیر شده و از نوعی منظر واقع گرایی هستی شناسانه با نام واقع گرایی وجودی دفاع کنیم. برای رسیدن به این هدف، نخست بنیان نظریه تجربه گرایی برساختی- یعنی چگونگی تمایز مشاهده پذیر و مشاهده ناپذیر و نقدهای وارد بر آن را توضیح می دهیم؛ سپس با توضیح دیدگاه اصالت وجود، نشان می دهیم که دیدگاه ضد واقع گرایی معرفت شناسانه ون فراسن با رویکرد واقع گرایی هستی شناسانه ملاصدرا قابل جمع اند.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی برساختی، مشاهده پذیر، مشاهده ناپذیر، ملاصدرا، واقع گرایی علمی، اصالت وجود، ون فراسن
  • مهدی دهاقین *، عبدالرزاق حسامی فر، سید مسعود سیف، محمدحسن حیدری صفحات 113-136
    ویتگنشتاین در فلسفه متاخر خود با طرح نظریه کاربردی معنا ، معنای واژه را به کاربرد آن در جریان و شکل زندگی پیوند می دهد. از نگاه او، زبان امری عمومی و اجتماعی و زبان خصوصی امری ناممکن است. کاربرد زبان در قالب بازی های زبانی صورت می گیرد و کاربرد بازی های زبانی خود، انواع گوناگون صورت های زندگی را شکل می دهد. صورت های زندگی پیوندی با ساختار حیات اجتماعی انسان دارند. در این نوشتار می کوشیم نسبت میان کاربرد واژه ها و صورت های زندگی را بحث کنیم و نشان دهیم که چگونه کاربرد واژه ها، یک بازی زبانی را شکل می دهد و چه نسبتی میان بازی های زبانی و صورت های زندگی وجود دارد. همچنین در این مقاله به بررسی نسبت میان صورت های زندگی و تاریخ طبیعی انسان از یک سو و زندگی اجتماعی انسان از سوی دیگر خواهیم پرداخت و نشان خواهیم داد اگرچه پیوند میان این عناصر پذیرفتنی است، اما نمی توان آن را به طور مطلق تایید کرد؛ زیرا تغییرات در هر یک از اینها لزوما متناظر با تغییر در عناصر دیگر نیست.
    کلیدواژگان: نظریه کاربردی معنا، بازی های زبانی، صورت های زندگی، بافت اجتماعی، ویتگنشتاین
  • بهروز محمدی منفرد * صفحات 137-156
    بر اساس تقلیل گرایی اخلاقی طبیعت گرا، ویژگی های اخلاقی به ویژگی های غیراخلاقی طبیعی و تجربی ازقبیل لذت و کامیابی کاهش می یابند. در این رویکرد باورهای حاکی از مشاهده های غیراخلاقی به عنوان پایه و مبنا برای توجیه باورهای اخلاقی به شمار می آیند. این ادعا بر پایه پذیرش «امکان استنتاج باید از هست» و گسترش آن به حوزه معرفت شناسی است. از نظر نگارنده این رویکرد با عنوان مبناگرایی اخلاقی غیرشهودگرا پاسخی به استدلال تسلسل قهقرایی به شمار می آید؛ اگرچه با چالش هایی روبه روست که در این نوشتار به آن پرداخته شده است تا اینکه به موضع مختار نیز در حوزه توجیه باور اخلاقی اشاره شود. پیامد تبیین رویکرد حاضر این است که پیوندی وثیق میان اخلاق هنجاری و فرااخلاق وجود دارد؛ به این صورت که بحث توجیه باور اخلاقی تاثیرگذار در شناسایی قلمرو مصادیق نظریه هنجاری اخلاقی، به ویژه فایده گرایی و خودگرایی طبیعت گرایانه است.
    کلیدواژگان: طبیعت گرایی اخلاقی، توجیه باور اخلاقی، مبناگرایی اخلاقی
  • علیرضا قائمی نیا، شعبان نصرتی، سولماز ایرانی * صفحات 157-176
    واژه ایمان و مشتقاتش در بیش از هفتصد آیه قرآن یاد شده است که این خود اهمیت این واژه را در جهان بینی قرآن نشان می دهد. بررسی تغییر معنای ایمان با توجه به دیدگاه افراد و با استفاده از نظریه شبکه شعاعی در معناشناسی شناختی به سازمان دهی معانی متفاوت ایمان کمک می کند. شبکه شعاعی مدل گرافیکی برای سازمان دادن معانی متفاوت یک واژه درباره یک معنای مرکزی است که به آن معنای مرکزی، پیش نمونه می گویند. مبنا در شبکه شعاعی و در این پژوهش بر اساس انواع تغییر معنایی است که واژه سیاق های گوناگون پیدا می کند.
    تغییر معنا- با توجه به دیدگاه های متفاوت- یکی از انواع تغییر معناست. معنای واژه ایمان نیز با توجه به دیدگاه لغت دانان، متکلمان اسلامی و مفسران تغییر می کند. معنای پیش نمونه از میان معانی متفاوت یک واژه انتخاب می شود و از معیارهای آن می توان به اولین معنای مورد قبول، تفوق در شبکه معنایی، رابطه با دیگر معانی واژه، پیش بینی دستوری و تصور راحت اشاره کرد. معنای پیش نمونه ایمان، تصدیق قلبی است که چهار دسته معنایی از آن انشعاب می شود؛ 1. ایمان همراه با عمل، تصدیق قلبی افزون بر مولفه عمل؛ 2. ایمان بدون قلب، تصدیق قلبی بدون مولفه قلب؛ 3. حاصل ایمان؛ 4. معنای مساوی با ایمان که همان معرفت است
    کلیدواژگان: ایمان، تصدیق قلبی، شبکه شعاعی، پیش نمونه، تغییر معنا
  • محمدحسین محمدعلی خلج * صفحات 177-216
    این مقاله به دو بخش کلی تقسیم شده است. در بخش نخست صورت بندی پاتنم، دنت و سرل به جایگاه فلسفی هوش مصنوعی به صورت کلی، طرح شده و نقاط ضعف هر یک نشان داده می شود. سپس صورت بندی برگزیده با تفکیک دو تراز فلسفه علمی و فلسفه ذهنی شرح داده می شود. در تراز فلسفه علمی مسئله آن است که آیا هوش مصنوعی می تواند دستگاهی بسازد که در آزمون نامحدود تورینگ پیروز شود؟ اما در تراز فلسفه ذهنی مسئله این است که اگر چنین دستگاهی ساخته شد، آیا ذهن دارد؟ در بخش دوم از نوشتار مهم ترین مسئله های طرح شده در این دو تراز ارزیابی می شود. مهم ترین مسئله در تراز فلسفه علمی، مسئله چارچوب، یعنی مسئله چگونگی روبه رویی با رویدادهای تعریف ناشده و غیرمنتظره است. این مسئله بزرگ ترین مانع بر سر راه پیروزی هوش مصنوعی در آزمون تورینگ بوده است. در ادامه در تراز فلسفه ذهنی سه مسئله ارزیابی شده است: مغالطه آدمک، استدلال اتاق چینی و نقد بر اساس تئوری گودل. مغالطه آدمک نشان می دهد هوش مصنوعی امر ذهنی را به امری دلخواه تبدیل می کند، اما دو نقددیگر، اگرچه بر پارادایم کلاسیک هوش مصنوعی وارد است، بر شبکه های عصبی پیوندگرا وارد نیست.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، سرل، دنت، پاتنم
|
  • Hamid-Reza Shakerin * Pages 5-24
    Issues of knowledge theory are important in Tafkik literature. In this view, there are special views on the nature of science, its relationship with the soul, the value of science, and how to bring it up. These views can play a significant role in the logic of understanding of religion, religious epistemology, and the Islamic sciences. This article inatend to analyze and examine the most important issues raised in this topic.The result of the research is that the claims of Tafkik researchers in contrast of science and the soul are incorrect and its argumantion are distorted and leads to the incommensurability of knowledge.
    Keywords: Seince, Knowledge theory, Incorporeity, Incorporeity of science, Contrast of science, the soul, Niewpoint of Tafkik
  • Mohammad Foroughi *, Hadi Vakili, Azam Ghasemi Pages 25-49
    In this study, we first begin with the general principles common to the materialist views and the opposite views of dualism, which we call them "advocators of materiality of perception"; these arguments are divided into two general categories: arguments which has been made in the rejection of substance dualism and those given for proving physicalism. Then we analyze these reasons. Finally, by examining various reasons, it became clear that two views of behaviorism and functionalism did not provide a philosophical reason for their claim; the reasons given for eliminative materialism and identity theory are notmuch serious because they are based on Induction or based on hope for the advancement of neuropsychological knowledge in the future. But it was shown that explanatory impotence, evolutionary history, neural dependency, drugs effect on consciousness proofs and the proof of split brain cannot be ruled out; however, with the view of Sadrul Motaleenin, based on being human soul Jesmania' tolHodooth and Roohania' tolBagha, these proofs are compatible.
    Keywords: Perception, Materialism, Dualism, Physicalism
  • Ibrahim Dadjo * Pages 51-82
    In the field of 'contemporary philosophy of science', we can distinction between two current: (1) the current of anti- essentialism, and the current of essentialism. The first current was lone rider of field from the time of Berkeley and Hume until before late forty years, and in late forty years it has been origin of forgetfulness the second current by way of positivists and linguistic and analytical philosophies. The second current has manifested in the late forty years, and in the oppositeness with Humean metaphysic it has strongly developed and supported essentialist metaphysic. Unfortunately contemporary Iran is unaware from second current to a large extent. In this article, I was tried to show that we and our Islamic philosophy, that, in it's principle, is essentialist and realistic, strongly needs to second current, and with taking and criticizing second current we can well to be placed on realist lines in the various fields of science and practice, in the fields like islamic philosophy, philosophy of science, islamic the humanities, religion science, Islamic- Iranian Pattern of Development, and in the scientific and management documents of superior, and in very other fields.
    Keywords: Philosophy of science, Essentialism, Anti- essentialism, New Essentialism, Rebuilding Realism
  • Jahangir Moazenzadeh *, Mir-Saeid Mosovi Karimi Pages 83-112
    Scientific realism is viewed as the conjunction of three theses – a metaphysical, a semantic and an epistemic claim. Logical positivists as the dominant empiricist approach in the first decades of twenty century rejected these triple viewpoints in order to remove metaphysics from the realm of science. In the framework of Constructive Empiricism, van Fraassen, by having the same aim, and by introducing observables/unobservables distinction, accepts the realists’ semantic view, but unlike realists, he defends epistemic and also ontological distinction between observables and unobservable theories/ entities. In this paper, we try to defend epistemic observable/ unobservable distinction while rejecting ontological observable/ unobservable distinction based on some doctrines in Mulla Sadra’s philosophy and defend a kind of ontological realism, namely Existential Realism. To reach this aim, we first explain observable/unobservable distinction as the foundation of Constructive Empiricism and the main objections to it. Then, by briefly explaining Mulla Sadra's Existentialism, we will show that van Fraassen's epistemic antirealism viewpoint is compatible with Mulla Sadra's ontological realism approach.
    Keywords: Constructive Empiricism, Observable, Unobservable, Mulla Sadra, Scientific Realism, Existentialism, Van Fraassen
  • Mahdi Dahaqeen*, Abdurrazzaq Hesamifar, Seyyed Masoud Seif, Mohammad Hassan Heydari Pages 113-136
    In his later philosophy, Wittgenstein proposes the use theory of language, in which connects the meaning of words to their usage in the current of life. He thinks that language is a public and social thing and the private language is impossible. The usage of language takes place in the form of language-games and the language-games make the form of life. The form of life in turn is related to the structure of social life of human being. This article tries to discuss the relation between the usage of words and the form of life and to show that how a language-game is made by using the words. In addition it will assess the relation between the forms of life and the human natural history from one side and the human social life from other side and it will shows that though the relation between these elements is acceptable, but because of the lake of harmony between the changes in each one of them in relation to the changes of others, it cannot be confirmed absolutely.
    Keywords: The use theory of language, Language-games, Forms of life, Social context, Human natural history, Wittgenstein
  • Behrouz Mohammadi-Monfared * Pages 137-156
    According to ethical naturalism, ethical properties are reduced to natural and experimental immoral features such as pleasure and prosperity. In this approach, beliefs that are the basis for justifying of ethical beliefs, rely on immoral observations. This claim is based on the acceptance of " Inference of ought from being" and its extension to the field of Moral epistemology. I believe that this approach, with the title of non-intutional ethics fundamentialism, has responded to the regress argument, although it faces with challenges that are addressed in this paper, in addition to its emphasis on moral justification. The consequence of explaining the present approach is that there is a link between normative and ethics and meta - ethics, in such a way that the discussion justifies the ethical belief that influences the identification of the domain of the instances of moral normative theory, in particular utilitarianism and naturalistic self-egoism.
    Keywords: Ethical naturalism, Justification of moral belief, Moral foundationalism
  • Ali Reza Qaeminia, Shaban Nosrati, Solmaz Irani * Pages 157-176
    Faith is one of the most important religious concepts. From this term and its derivatives, more than 800 verses from the Holy Quran are mentioned This self-importance indicates this meaning in the Quran's worldview. A Survey on the Change in the Meaning of Faith Regarding the views of individuals and using the radial network theory in cognitive semantics to organize the meanings Different Faith helps the radial network of the graphical model to organize the different meanings of a word. It is about a central meaning. The central meaning is called the prototype. The basis of the radial network and in this research is based on a variety of semantic changes that the term finds in different ways. Change the meaning with attention Different perspectives are one of a kind of change. The meaning of the word faith is also according to the viewpoint of Terminologist and Islamic theologians and commentators. The prototype meaning is chosen from the different meanings of a word, and its criteria can be the first Acceptable meaning, superiority in semantic network, relationship with other meanings of words, grammatical prediction and comfortable imagination. The prototype meaning of faith is the recognition of a heart that is divided into four semantic categories: 1- Faith with action, cardiac approval, in addition to the component of action, 2- Faith without heart, Cardiac approval without components The heart3- the result of faith, 4The equal meaning of faith is knowledge.
    Keywords: Faith, Heart recognition, Radial network, Prototype, Meaning change
  • Mohammad, Hosein Mohammad, Ali Khalaj * Pages 177-216
    This paper has two main parts. The first part is devoted to the following problem: what is the philosophical significant of AI? By scrutinizing Putnam, Dennet and Searl’s views on the topic, I will suggest that, from the philosophical point of view, there are at least two canonical questions which are closely associated with AI researches: 1. The question in the philosophy of science: would it be plausible to think that AI programs can pass the unrestricted Turing test? 2. The question in the philosophy of mind: If it is the case that an AI program can pass the unrestricted Turing test, would it be reasonable to think that the program has mind? With this framework in mind, in the second part, I will discuss the main problems which we face when we want to respond the questions at issue. In order for responding the first question in a positive way, it is necessary to find a solution to the so-called frame problem which concerns how an AI program should manage unexpected events. I put forward that the frame problem was originally formulated in Dreyfus’s phenomenological research, before it became a central topic in AI. Also I discuss three arguments i.e. Homunculus fallacy, Chinese room argument and arguments based on Godel’s theorem, each of which poses a problem for responding second question in a positive way. I will end up by suggesting that connectionism is in a better position to encounter with the arguments.
    Keywords: AI, Putnam, Dennet, Searl