فهرست مطالب

مطالعات علوم محیط زیست - سال دوم شماره 3 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال دوم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سیدکاظم موسوی، علی سلمانپور زنوز، سیامک شکوهی فرد * صفحات 454-463
    بررسی آلودگی محیط زیست و عوامل تاثیر گذار بر آن از مباحث مهم در هر اقتصادی می باشد. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر رشد اقتصادی، مصرف فرآورده های نفتی، توسعه مالی و باز بودن اقتصاد بر آلودگی محیط زیست در اقتصاد ایران طی سالهای 1365 تا 1395 می باشد. در این ارتباط ابتدا منحنی آلودگی محیط زیست کو. نتز (EKC) استخراج و این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد. در این ارتباط مدل آلودگی محیط زیست با روش های جدید اقتصاد سنجی نظیر الگوی پویای خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) و روش جوهانسون – جوسلیوس مورد برازش قرار می گیرد. نتایج وجود رابطه مثبت بین متغیرهای درآمد سرانه و آلودگی محیط زیست را نشان می دهد. بین مربع درآمد سرانه و آلودگی محیط زیست نیز رابطه منفی وجود دارد. لذا فرضیه زیست محیطی کوزنتس در ایران صادق بوده و ایران در قسمت صعودی منحنی EKC قرار دارد. بین مصرف فرآورده های نفتی و آلودگی محیط زیست نیز رابطه مثبت وجود دارد. هر چند بین دو متغیر توسعه مالی و باز بودن اقتصاد با آلودگی محیط زیست هیچ رابطه مشخصی بدست نیامد.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، رشد اقتصادی، فرضیه زیست محیطی کوزنتس، مصرف فرآورده های نفتی، شاخص توسعه مالی
  • امیرحسین رفیعیان *، عبدالحسین حداد، مهدی خیرخواهان، دانیال رضازاده عیدگاهی صفحات 464-475
    امروزه یکی از معضلات شهری مدیریت پسماند جامد شهری است که عدم مدیریت مناسب باعث ایجاد لندفیل های غیر استاندارد زباله شهری در گوشه و کنار شهرها شده است. جدای از استانداردهای لازم برای مکان یابی و ایزولاسیون این مناطق که موضوع این تحقیق نیست، شناخت و مونیتورینگ این مناطق برای ارزیابی و بررسی آلوده بودن یا نبودن و همچنین جلوگیری از انتشار آلودگی احتمالی و همچنین در موارد معدود، شناخت خصوصیات مکانیکی، ژئوتکنیکی و ژئوزیست محیطی خاک این مناطق برای مهندسان و مدیران شهری امر بسیار مهمی به شمار می رود. در این تحقیق سعی شده است روش های مورد استفاده برای شناخت و ارزیابی این لندفیل ها در سه بخش روش های ژئوفیزیکی، مطالعات برجای صحرایی و آزمایش های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت به عنوان مطالعه موردی، تحقیق صورت گرفته در پنج کشور شامل برزیل، اسکاتلند، ترکیه، ایالات متحده و چین معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: تحقیقات صحرایی، لندفیل زباله جامد، ژئوزیست محیطی، زباله جامد شهری (MSW)
  • اعظم السادات طباطبایی*، مهدی گندمکار، صغری اسکندری، اکرم السادات طباطبایی صفحات 476-484
    تالاب بند علی خان در 3 5 کیلومتری جنوب ورامین در استان تهران به عنوان یک تالاب فصلی آب شیرین اهمیت دارد که متاسفانه در چند سال اخیر بدلیل کاهش بارش خشک شده است. این تالاب زیستگاهی برای جوجه آوری پرندگان بومی و محل زمستان گذرانی پرندگان مهاجر بوده و بدون آن حیات این پرندگان به مخاطره می افتد. این زیستگاه دارای ارزش های بوم شناختی، اقتصادی، اجتماعی و بهبود کیفیت محیط زیست می باشد. این تالاب برای سالیان زیادی محل تخلیه پسابهای صنایع بالادست از جمله شهرک صنعتی چرم شهر بوده و در حال حاضر نیز تنها ورودی مهم به این تالاب به شمار می رود. مطالعات بسیار محدودی بر روی تاثیر این پسابها بر روی کیفیت خاک تالاب صورت گرفته است. در تحقیق حاضر جهت بررسی وضعیت خاک تالاب از خاک سطحی نقاط شمالی و جنوبی تالاب تا عمق 15 سانتیمتر نمونه برداری و پارامترهای فیزیکوشیمیایی و برخی فلزات سنگین در آنها اندازه گیری گردید. بیشترین مقدار کروم و روی در خاک قسمت شمالی تالاب، مشاهده گردید.
    در این تحقیق بر اساس نتایج حاصل که نشاندهنده قلیایی بودن (pH>7. 9) ، بالا بودن میزان آهک و همچنین رسی بودن بافت خاک تالاب است، نتیجه گیری می شود که چون فلزات در محیط اسیدی فعال و قابل انتقال می باشند، شرایط موجود باعث تثبیت فلزات در بستر و عدم تحرک آنها می شود. لذا در صورت تامین حقابه و همچنین ممانعت از ورود پسابهای صنعتی و زهابهای کشاورزی به تالاب، امید بسیار خوبی به احیاء سریع تالاب و بازگشت توان خودپالایی به آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: تالاب بند علیخان، پساب صنعتی، شهرک چرمشهر، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، فلزات سنگین
  • محمد رستگاری *، المیرا موسی زاده نمینی صفحات 485-491
    رفع آلودگی های زیست محیطی امروزه به یکی از اصلی ترین دغدغه های بشر تبدیل شده است. مواجه انسان ها با انواع آلودگی ها به ویژه آلودگی هوا، سلامت انسان و سایر موجودات را در برخی شهرها به خطر انداخته است. در این تحقیق میانگین غلظت ماهانه و سالانه آلاینده های هوا در ایستگاه های سنجش آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران در ساال های 91 الی 95 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، میزان آلاینده منو اکسید کربن در سال 95 روند کاهشی نسبت به سال 94 داشته و بیشترین میزان این آلاینده در فروردین ماه سال 92 مشاهده می شود. میزان آلاینده ازن در سال 95 در اکثر ماه ها روند افزایشی نسبت به سال 94 ، میزان آلاینده های دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد در سال 95 روند افزایشی نسبت به سال 94، میزان آلاینده ذرات معلق با قطر کمتر از 10 میکرون در نیمه دوم سال 95 روند افزایشی نسبت به سال 94 و میزان آلاینده ذرات معلق با قطر کمتر از 5/2 میکرون دراکثر ماه های سال 95 روند کاهشی نسبت به سال 94 داشته است. میزان آلاینده منواکسید کربن در سال 95 در اکثر ایستگاه ها کمتر از سال 94 بوده، میزان آلاینده ازن در سال 95 به غیر از ایستگاه سوهانک نسبت به سال های گذشته کاهش داشته است. متوسط غلظت آلاینده دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، ذرات معلق با قطر کمتر از 10 میکرون و 5/2 میکرون در ایستگاه های سنجش آلودگی هوا و مقایسه آن با استاندارد کشور نشان می دهد، تمامی ایستگاه ها در وضعیت نامطلوب و بالاتر از حد استاندارد قرار دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، میانگین غلظت، ایستگاه های سنجش، آلاینده های شاخص، اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران
  • محبوبه ربانی *، رحمت الله رحیمی، احسان عباسی صفحات 492-498
    انواع متفاوتی ازآلاینده ها درآب، خاک و هوا وجوددارند که اثرات زیان آوری برسلامت انسان، گیاهان و جانوران داشته و محیط زیست طبیعی را تحت تاثیر قرار می دهند. آلودگی آب در اثر مواد مختلف شیمیایی که در واحد های صنعتی مختلف تولید و به آب های سطحی و یا زیر زمینی و یا هوا وارد می شود یکی از تهدیدهای عمده محیط زیست به شمار می رود و رفع آنها یکی از چالش های مهمی است که در زندگی امروز انسان مطرح است. . از این رو فعالیت های وسیعی صورت می گیرد تا پساب های صنعتی قبل از ورود به محیط زیست تصفیه شده و مواد آلاینده آن حذف گردد. بیسموت فریت BiFeO3 از مواد مهم چند فروئیک است که بالاتر از دمای محیط دارای هر دو خاصیت فروالکتریکی و مغناطیسی می باشد. کاربردهای این ماده در زمینه های ذخیره اطلاعات، سنسور ها و حافظه های مگنتو الکتریک سبب شده تا مطالعات زیادی در سراسر دنیا برای بهبود کارایی و رفع مشکلات موجود در کاربردی شدن این ماده (خواص مغناطیسی ضعیف و مقاومت ویژه پایین) صورت بگیرد. در این پژوهش، نانوساختارهای BiFeO3 با روش خوداحتراقی با کمک مایکروویو سنتز شده و ساختار آن تکنیک های پراش پرتو X (XRD) ، آنالیزعنصری EDX ، FT-IR، DRS و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد شناسایی قرار گرفت. همچنین مشخصه یابی مغناطیسی نمونه سنتز شده توسط دستگاه VSM انجام گرفت. در ادامه، خواص فوتوکاتالیزگری BiFeO3 سنتز شده برای تخریب رنگ نارنجی متیل تحت لامپ LED مورد مطالعه قرارگرفت.
    کلیدواژگان: BiFeO3، باندگپ، لامپ LED، نیمه هادی، فتوکاتالیزگر
  • سجاد روشن*، مصیب کوه کن، علی سعیدیان راد، مریم پازوکی صفحات 499-508
    همراه با افزایش جمعیت در کلانشهرها مصرف منابع طبیعی نیز افزایش می یابد، مصرف و کارایی هیچ ماده ای صد درصد نیست و همواره مقداری ضایعات به همراه دارد. در این مقاله شناخت منابع تولید کننده پسماند های شهری و تجزیه و تحلیل فیزیکی و شیمیایی آن در کلانشهر اصفهان صورت گرفت و مشخص شد که بیشترین سهم تولید پسماند را اماکن مسکونی به خود اختصاص می دهد. مدیریت پسماند جامد شهری با توجه به سطح فرهنگی و اقتصادی هر منطقه با منطقه ای دیگر متفاوت است و نیاز به استراتژی خاص خود دارد. با توجه به رشد جمعیت انسانی میزان تولید زباله هم افزایش یافته ولی سرانه تولید پسماند در کلانشهر اصفهان 570 گرم در ازای هر فرد برآورد شده که نسبت به میانگین جهانی آن کمتر است. روزانه 1000تن پسماند در کلانشهر اصفهان تولید می گردد که 30 درصد آن قابلیت بازیافت دارند اما با توجه به ضعف طرح تفکیک از مبدا پسماند، تنها 12 درصد آن بازیافت می گردد. سر انجام در مقاله حاضر، راهکارها و سیاست های تشویقی برای مشارکت شهروندان در طرح تفکیک از مبدا ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت، پسماند، جامد، شهری
  • حسن شادمان *، مسعود جلالی، فرصت لطفی صفحات 509-518
    در این پژوهش کوشش شده است تا با به کارگیری روش های آماری و مدل سازی زنجیره مارکوف ، روشی آماری-احتمالی برای شناسایی یخبندان دیررس در باختر ایران ارائه شود. برای رسیدن به این هدف، مشاهدات کمینه ی دمای 37 ایستگاه همدید و 2 ایستگاه کلیماتولوژی، در دوره 35 ساله (2014-1980) از سازمان هواشناسی کشور فراهم شد. سپس با انجام میان یابی (درون یابی) ، به روش کریجینگ ، برای 12784 روز، در بازه زمانی موردبررسی، با تفکیک مکانی 6 در 6 کیلومتر و سیستم تصویری UTM یک پایگاه داده شبکه ای ساخته شد. در این پژوهش یخبندان دیررس برای هر نقطه، از منطقه موردمطالعه، روزی است که در آن احتمال رخداد یخبندان 10 درصد و کم تر باشد. از این برای هرروز از سال و هر یاخته (پیکسل) از منطقه ی موردبررسی، یک احتمال رخداد یخبندان برآورد شد. مراحل محاسباتی احتمال رخداد یخبندان، با استفاده از زنجیره مارکوف و در محیط نرم افزار متلب انجام شده و نقشه ها در محیط نرم افزار سورفر ترسیم شده است. دستاوردها نشان داد که در جنوب باختری منطقه تاریخ آغاز یخبندان دیررس بین 7 تا 15 اسفند و در شمال منطقه بین 1 تا 15 اردیبهشت است. شدت یخبندان های دیررس در جنوب باختری منطقه نسبت به شمال بیش تر است.
    کلیدواژگان: یخبندان دیررس، احتمال، زنجیره مارکوف
  • سیامک دل زنده *، هادی کیادلیری صفحات 519-524
    گیاهان به علت استفاده از آب، خاک و هوا، در تغییر شرایط اکولوژیکی مشارکت مهمی دارند و می توان از آنها برای پاکسازی اکوسیستم های آلوده به انواع آلاینده ها نظیر فلزات سنگین استفاده نمود. در این مطالعه میزان تجمع فلزات سنگینcd و Pb بر روی دو گونه چنار و توت و در سه منطقه ایستگاهی شهر تهران با درجه های آلودگی مختلف انجام گرفت. نتایج این مطالعه بیشترین جذب عنصر کادمیوم را در ایستگاه بلوار کشاورز توسط گونه های گیاهی و همچنین درهر سه منطقه مورد مطالعه گونه چنار توانایی بیشتری در جذب این cd را نشان داد در حالی که میانگین جذب سرب در هر سه ایستگاه مورد مطالعه پایینتر از استاندارد سالانه آمریکا بود و تفاوت غلظت سرب در ایستگاه های مختلف معنی دار نبود. اما طبق نتایج این تحقیق گونه توت جذب بیشتر فلز سنگین سرب را نسبت به گونه چنار داشته است. این مطالعه عدم همبستگی بین آلایندگی ایستگاه و میزان جذب فلزات سنگین را نشان داد ، ولی تصور می شود که گونه های گیاهی انتخاب شده توانایی تجمع و انباشت فلزات مورد مطالعه را در بخش هوایی خود دارند.
    کلیدواژگان: تجمع دهندگی، آلودگی هوا، فلزات سنگین، کادمیوم و سرب
|
  • Seyed Kazem Mousavi, Ali Salmanpour, Siamak Shokouhifard * Pages 454-463
    Environmental pollution and factors affecting it are important in any economy. The main goal of this study is the impact of economic growth, energy consumption, financial development and economic openness on environmental pollution in the Iranian economy during 1986 to 2016. Then the environmental Kuznets hypothesis is of particular importance to consider. The model estimate of environmental pollution is the new form of econometric method like dynamic model of Auto-regressive Distributed Lag (ARDL) and Johanson-Joselius. Results show positive relationship between per capita income and environmental pollution variables. The relationship between squared per capita income and environmental pollution are negative. So the environmental Kuznets hypothesis was true in Iran, and Iran is on the upward environmental Kuznets curve (EKC). Between energy consumption and pollution there is also a positive relationship. Though there was no clear relationship between the financial development and economic openness variables with the environmental pollution.
    Keywords: environmental pollution, economic growth, environmental Kuznets hypothesis, Energy Consumption, financial developments index
  • Amir Hossein Rafiean*, Abdolhosein Haddad, Mehdi Kheirkhahan, Danial Rezazadeh Eidgahee Pages 464-475
    Nowadays, municipal solid waste (MSW) management is one of the civil engineering and environmetally issues. Inappropriate management may lead to non-standard municipal waste landfill in all corners of the cities around the world. According to the standards of locating and isolating these areas, it is very important and crucial for engineers and managers to identify and recognize and monitor vulnerable areas to assess polluted ones and to prevent and rehab the probability of pollution-release in some cases. Moreover, it is crucial to investigate mechanical, geotechnical and geo environmental properties and other specification of the soil mass in such areas. In this research it is intended to analyze and evaluate the used methods to identify and estimate the municipal solid waste (MSW) landfills in three categories such as geophysical methods, in situ studies and laboratory experiments. This research introduces five different countries, Brazil, Scotland, Turkey, the U.S, China as case studies.
    Keywords: In-situ site investigations, Solid waste landfill, Geo-environmental, Municipal solid waste (MSW)
  • Azam Tabatabaiee *, Mehdi Gandomkar, Soghra Eskandary, Akram Tabatabaiee Pages 476-484
    Band-e AliKhan Wetland is located in 35 km south of Varamin in Tehran province as a freshwater seasonal wetland, which unfortunately has dried up in the last few years due to reduced precipitation. This Wetland is a habitat for the native bird’s breeding and migratory birds overwintering, and without it the lives of these birds will be compromised. This habitat has ecological, economic, social and environmental benefits. For many years, it has been the site for discharging the industrial wastewater upstream, including the Charmshahr Industrial Estate and at present, it is just the main entrance to this wetland. There are few studies on the impact of wastewater on the soil quality of wetland. In the present study, the topsoil of the north and the south of wetland to a depth of 15 cm were sampled and physicochemical parameters and some heavy metals were measured. The highest amount of chromium and zinc was observed in the northern part of the wetland.
    In this study, based on the results, which indicates the alkalinity, the limestone intensity and the clay content of the wetland, it can be concluded that because the metals are active and transferable in acidic environments, these conditions make the stabilization of metals in the bed and immobility of them. Therefore, In the case of securing the water resources of wetland and also the prevention of industrial wastewater and agricultural drainage discharges, there is a great hope for the rapid restoration of the wetland and the return of Self-purification.
    Keywords: Band-e AliKhan Wetland, industrial waste water, Charmshahr Industrial Estate, physicochemical parameters, Heavy Metals
  • Mohammad Rastegari *, Elmira Mousazadeh Namini Pages 485-491
    Elimination of environmental pollution has become today one of the major human concerns. Daily human exposure to pollution, especially urban air pollution endangers human health as well as other creatures in some cities and the problem is more significant in developing countries. Air quality in cities is dependent on weather conditions and the amount of air pollution. Today, air pollution is one of the most complex problems of human society that has left negative effects on the health of many living organisms. In this research, Monthly and annual average concentrations of air pollutants recorded in the stations of Tehran Province Department of Environment during the period of 2012 to 2016 were studied. The results showed that rate of carbon monoxide of 2016 decreased compared to the 2015, while the pollutant ozone in 2016 in most months increased compared to the 2015 and the pollutants nitrogen dioxide and sulfur dioxide increased in 2016 as well. Carbon monoxide rate in 2016 at most stations were less than 2015 and the rate of pollutant ozone in 2016 other than Sohanak station decreased compared to previous years. Regarding the standards of the country this study shows that the average concentrations of pollutants nitrogen dioxide, sulfur dioxide, particulate matter with a diameter less than 10 microns and 2.5 microns in air pollution monitoring stations are higher than the standard.
    Keywords: Air pollution, Average concentration, Monitoring Stations, Air Pollution Index, Tehran Province Office of Environment Department
  • Mahboubeh Rabbani *, Rahmatollah Rahimi, Ehsan Abbasi Pages 492-498
    Recently, the degradation of organic pollutants using novel semiconductors with strong absorbance for broad ranged visible lights has generated broad interest of photocatalysis. In the last few years, perovskite-type bismuth ferrite (BiFeO3, BFO) has received a lot of attention. BiFeO3 is one of the rare well-known multiferroic compounds with a rhombohedrally distorted perovskite structure of space group R3c that exhibits ferroelectric and antiferromagnetic properties at room temperature. The narrow band gap and high chemical stability of BiFeO3 make it an effective photocatalyst in the visible light region during the photocatalytic process. BiFeO3 nanopowder was synthesized via a microwave-assisted combustion method by using acetic acid as fuel, for the first time. The structural characterization showed that BiFeO3 was almost pure perovskite type. A ferromagnetic hysteresis loop with a saturation magnetization (MS) of 0.66 emu/g has been observed at room temperature in the sample. The small band gap (=2.08 eV) of prepared BiFeO3 indicates a possibility of utilizing much visible light for photocatalysis. Photocatalytic test for degradation of methyl orange dye indicated that BiFeO3 exhibited high photocatalytic activity.
    Keywords: [English] BiFeO3, Magnetic property, Gap band, Photocatalyst, LED lamp
  • Sajad Roshan *, Mosayeb Kouhkan, Ali Saeedianrad, Maryam Pazoki Pages 499-508
    Along with the increase in urban population, consumption of natural resources is also increasing, consumption and performance of any substance not a hundred percent and There is always some waste. In this paper we understanding the resources of urban waste and its physical and chemical analysis was conducted in Isfahan and it was found that the largest share of waste is accounted for residential areas. Municipal solid waste management due to cultural and economic level of the area of each region is different and requires its own strategy. Due to the growth of the human population the amount of waste production also increased, but per capita production of solid waste in the city of Isfahan 570 grams per person is estimated that compared to the world average, it is less. Daily 1000 tone waste in the city of Isfahan produced that 30 percent of it is recycled, but due to the weakness of the plan Waste separation of the origin of the waste, only 12 percent of it is recycled. Finally, in this paper, strategies and incentive policies for citizen participation in source separation plan is offered.
    Keywords: municipal, solid, Waste, management
  • Hassan Shadman*, Masoud Jalali, Forsat Lotfi Pages 509-518
    In this research, the attempt is to introduce a probabilistic and statistical Method for identifying late winter frost in the west of Iran, applying statistical methods and Markov chain modeling. To do so, the acquired data about minimum temperature from 37 Synoptic stations and 2 Climatology stations of the 35-year period (1980-2014) were provided by the Meteorological Organization of the country. Then, by performing an interpolation, through Kriging method, for a period of 12784 days, in the time period under consideration, with 6 6 kilometer spatial resolution and a UTM video system, a network database was created. In this survey a late winter frosting event for each area of the surveyed region is a day in which the occurrence probability of a frost is 10% or less. Hence, for each day of the year and each cell (pixel) from the surveyed area, the occurrence probability of frost was estimated. The computational stages of the occurrence probability of frost included using the Markov chain in the MATLAB software and the maps were drawn in the Surfer software. The achievements reveal that in the southwest of the region, the late winter frost date is between 25 February and 5 March and in the north of the region between 21 April and 15 May. The severity of the late winter frosts in the southwestern area of the region is more than the northern part.
    Keywords: Late winter frost, probability, Markov chain
  • Siamak Delzendeh *, Hadi Kiadaliri Pages 519-524
    Plants play an important role in changing ecological conditions due to the use of water, soil and air, and can be used to clean contaminated ecosystems by pollutants such as heavy metals. In this study, the accumulation of heavy metals (cd and Pb) was carried out on two plantains and berries in three stations of Tehran in different levels of contamination. The results of this study showed that the most cadmium adsorption at Keshavarz Boulevard Station by plant species and also in each of the studied regions of the planktonic species showed greater ability to absorb this cd.
    While the average lead absorption in all three stations was lower than the annual American standard, the difference in lead concentration was not significant at different stations. But, according to the results of this study, berries had more heavy metal adsorption than the plantain. This study showed a lack of correlation between plant emissions and heavy metal adsorption, but it is believed that selected plant species have the ability to accumulate and accumulate the studied metals in their airspace.
    Keywords: Accumulation, Air pollution, Heavy Metals, Cadmium, Lead