فهرست مطالب

مطالعات علوم محیط زیست - سال دوم شماره 4 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال دوم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا انتظاری، رسول سروستان * صفحات 535-545
    هدف از این پژوهش بررسی گرد و غبار و پیش بینی بهترین مدل های سری زمانی برای شهرهای استان خوزستان در طی سال های 2019-2023 می باشد. روش آماری کتابخانه ای و با استفاده از داده های سالانه، هشت شهر منتخب از استان خوزستان به منظور شناسایی و پیش بینی بهترین مدل های سری زمانی با استفاده از نرم افزار های Minitab17،spss19 و Excel 2013، صورت گرفته است. برای این منظور داده های گرد و غبار سالانه از هشت ایستگاه هواشناسی استان خوزستان در طول دوره آماری 1990-2010 اخذ شده که با استفاده از آزمون ران تست همگنی داده های گرد و غبار مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از مدل های سری زمانی گردو غبار بررسی و بهترین مدل برای شناسایی گرد و غبار برازش شده صحت و دقت مدل ها براساس آماره خطا میانگین مطلق (MAE) ، درصد خطای مطلق میانگین (MAPE) ، مجذور خطا ریشه دوم میانگین RMSE))، و بیز استاندارد BIAS))، تایید گردیده است. نتیجه یافته های مناسب ترین مدل های سری زمانی گرد و غبار برای شهر های مسجد سلیمان و بهبهان مدل پیش بینی هلت وینترز، شهر دزفول به تنهای از مدل آریما (1،0،1) و شهرهای اهواز، رامهرمز، آغاجاری، آبادان و امیدیه دارای مدل نمو هموار ساده بدست آمده است. همچنین نتایج گرد و غبار نشان داد شهر امیدیه با بیشترین اختلاف گرد و غبار به 79 روز افزایش و شهر دزفول به کمترین تعداد با 9 روز می رسد. و بقیه شهر ها آبادان، آغاجاری، رامهرمز، اهواز، مسجد سلیمان و بهبهان به ترتیب 75، 45، 45، 41، 36 و 25 روز در سال می رسد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، سری زمانی، هلت وینترز، آریما، خوزستان
  • نادیا داری پور، سعید امان پور * صفحات 546-555
    پارک ها و فضای سبز شهری از جمله کاربری هایی است که توزیع و پراکنش آن در سطح شهر اهمیت زیادی دارد و یکی از مسائل مهمی که اکنون در شهرهای بزرگ به چشم می خورد عدم تعادل در نظام توزیع و نارسایی سیستم خدمات شهری از جمله فضای سبز شهری است که این امر اثرات سوء بر محیط زیست شهرها گذاشته است. این مقاله به بررسی توزیع فضای سبز مناطق هشت گانه شهر اهواز می پردازد که مبین میزان کمبود یا مازاد فضای سبز شهری در میان مناطق بوده است. هدف مقاله بررسی و تحلیل مسائل و بحران زیست محیطی و توزیع مکانی فضای سبز شهری در سطح مناطق اهواز بوده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نظر نوع کاربردی می باشد. اطلاعات مورد نیاز با از آمار منتشر شده از سوی شهرداری و سالنامه آماری شهر اهواز جمع آوری گردیده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فضای سبز در شهر اهواز تنها 4/1 درصد از کل مساحت شهر را تشکیل می دهد. استاندارد سبز در این تحقیق 12 متر مربع برای هر نفر در نظر گرفته شده است که سرانه فضای سبز در شهر اهواز برای سال 1392، معادل 13344000 متر مربع نیاز دارد. که در میان مناطق مختلف شهر دارای توزیع یکسانی نمی باشد و اختلاف زیادی در توزیع سرانه ی فضای سبز شهری مناطق مختلف آن دیده می شود. در سال 1395، با احتساب همان 12 متر مربع سرانه فضای سبز برای هر نفر این شهر به 14217456 متر مربع فضای سبز نیاز پیدا می کند.
    کلیدواژگان: محیط زیست شهری، توزیع مکانی، سرانه، فضای سبز، اهواز
  • سروش سنایی مقدم *، محمد رضا شفیعی، علی جهانتیغ پور، بهروز محمدی یگانه صفحات 556-570
    یکی از عوامل اصلی در رونق و کارآمدی تولیدی و زیستی نقاط روستایی در حال حاضر، دستیابی به امنیت غذایی میباشد. امنیت غذایی در نواحی روستایی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که یکی از این عوامل پیوندهای شهر و روستا میباشد. در تحقیق حاضر به نقش پیوندهای روستایی- شهری در امنیت غذایی خانوارهای روستایی پرداختهشده است. پژوهش حاضر ازنظر نوع کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی- تحلیلی میباشد. جامعه آماری، خانوارهای دهستان پشته زیلایی در شهرستان دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد میباشد با توجه به سرشماری سال 1395 ، این دهستان دارای 7 روستا دارای سکنه و 3450 نفر جمعیت، مشتمل بر 690 خانوار میباشد. تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه با استفاده از فرمول کوکران 220 خانوار به دست آمد. در تحقیق حاضر، روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی )پرسشنامه (، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی) میانگین و انحراف معیار (و آمار استنباطی) تحلیل مسیر و رگرسیون خطی(، جهت تعریف عملیاتی پیوندهای شهر و روستا از سه بعد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی و زیستمحیطی از 43 شاخص و برای بررسی امنیت غذایی خانوارهای روستایی روش میانگین 50 درصد استفادهشده است. یافته های تحقیق نشان میدهد، میانگین مخارج خانوارهای روستایی در محدوده موردمطالعه برابر با 747 هزار تومان میباشد. همچنین 65. 5 درصد از خانوارهای موردمطالعه در شرایط ناامنی 0 بیشترین تاثیر را بر روی امنیت غذایی / غذایی به سر میبرند. همچنین یافته های استنباطی نشان میدهد، بعد اقتصادی با اثرات کلی 230 خانوارهای روستایی منطقه موردمطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: فقر روستایی، توسعه روستایی، اقتصاد فضا، روابط شهر و روستا
  • سجاد بهرامی، جواد رمضانی *، حمیده حیدرزاده، فرزام پوراصغر سنگاچین صفحات 571-581
    گسترش فعالیت های صنعتی و رشد بی رویه شهرها موجب افزایش غلظت گازهای گلخانه ای مانند دی اکسید کربن در اتمسفر شده است. افزایش اثرات منفی گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی یکی از معضلات اصلی جامعه جهانی در هزاره سوم می باشد. امروزه برنامه ریزی های اقتصادی و سیاست گزاری ها به ملاحظات محیط زیستی گره خورده است. ایران به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه که به دنبال توسعه پایدار می باشد بایستی انتشار گاز دی اکسید کربن، رشد سریع شهرنشینی و اثرات محیط زیستی آنها بخصوص در زمانی که میزان گازهای آلاینده در حال افزایش می باشد را لحاظ نماید. در مطالعه با استفاده از مدل رگرسیون چند متغیره ارتباط بین میزان انتشار گاز دی اکسید کربن (متغیر وابسته) و تولید ناخالص داخلی، جمعیت و نرخ شهرنشینی (متغیرهای مستقل) بررسی شد. نتایج رابطه نشان می دهد که بین متغیرهای مورد مطالعه همبستگی بالایی وجود دارد و می بایست با تغییر تکنولوژی و جایگزین کردن منابع جدید انرژی بجای انرژی های فسیلی، این همبستگی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: CO2، جمعیت، نرخ شهرنشینی، تولید ناخالص داخلی، مدل رگرسیون چند متغیره
  • امیدرضا تونی * صفحات 582-588
    پدیده آلودگی هوا به عنوان یک اثر خارجی منفی، بر روی انسان ها، گیاهان، جانوران، مواد، محصولات کشاورزی و به طور کلی اکوسیستم ها، اثر مخرب داشته و منجر به تحمیل خسارت هایی می شود که در قالب هزینه های خارجی مورد بررسی قرار می گیرند. در این تحقیق، میزان هزینه های خارجی ناشی از آلودگی هوای کلانشهر کرج در سال 1395 برای آلاینده های PM, NOx, SO2, CO برآورده شده است. به این منظور ابتدا با استفاده از رویکرد بالا به پایین میزان انتشار چهار آلاینده ذکر شده ناشی از مصرف فرآورده های نفتی شامل بنزین ، نفت گاز و گاز مایع بخش حمل و نقل برآورده شده است. سپس هزینه های خارجی ناشی از این انتشار بر اساس قیمت های ارائه شده در مطالعه جایکا و سازمان حفاظت محیط زیست ایران در سال 1381، محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که هزینه های خارجی ناشی از آلودگی هوای چهار آلاینده ذکر شده برای شهر کرج در سال 1395 مبلغی در حدود 725/7 هزار میلیارد ریال (براساس قیمت های ثابت 1381) می باشد. بیشترین هزینه خارجی از دیدگاه سوخت مصرفی مربوط به فرآورده نفت گاز با سهم 06/84 درصد می باشد. در این تحقیق از روش Cost Plus جهت واقعی سازی هزینه های خارجی با رویکرد نرخ ارز استفاده شده است که دراین رویکرد 127/30 هزار میلیارد ریال برآورد شده است.
    کلیدواژگان: هزینه های خارجی، آلودگی هوا، سوخت فسیلی، کلانشهر کرج
  • مارال رشیدی فرد، یوسف رشیدی *، مجید امیری صفحات 589-597
    امروزه آلودگی هوا در استان های بزرگ که به علت رشد صنایع به وجود آمده است به عنوان یکی از چالش های عمده درآمده است، با توجه به اینکه یکی از مهم ترین کانون های انتشار نقطه ای آلودگی در استان اصفهان مجتمع فولاد می باشد. لذا در این تحقیق با توجه به اهمیت و نقش مجتمع فولاد مبارکه به عنوان بزرگ ترین مجتمع فولاد در کشور، ابتدا میزان انتشار آلاینده ی CO از دودکش ها و فلرها تعیین و سپس نحوه پراکنش آن ها در منطقه شناسایی شده است. در این تحقیق از مدل AERMOD و CALPUFF به عنوان ابزاری برای تجزیه وتحلیل انتشار CO خروجی از دودکش ها و فلرهای مجتمع فولاد مبارکه واقع در منطقه مبارکه ی استان اصفهان استفاده شده است. در این مقاله ابتدا میزان انتشار CO خروجی از دودکش های مجتمع فولاد، به وسیله اندازه گیری میدانی در چهارفصل سال 2016 تعیین گردید. سپس نحوه پراکنش این آلاینده ها با استفاده از مدل پراکنشی AERMOD و CALPUFF در منطقه ای به مساحت 50×50 کیلومترمربعی در هریک از دو جهت x و y در دوره آماری یک ساله 2016 برای متوسط های زمانی 1، 3، 8 و24 ساعته بررسی گردید و مقادیر حاصل از اجرای مدل با نتایج اندازه گیری های میدانی در 9 ایستگاه دریافت کننده به عنوان پذیرنده های مجزا در مدل مقایسه گردید. درمجموع با توجه به ارزیابی پیش بینی های صورت گرفته، در مقایسه های مختلف و مطالعات آماری در این تحقیق، عملکرد کلی مدل AERMOD در این محدوده مطالعاتی برتر از مدل CALPUFF بود. ولی به طورکلی می توان عملکرد هر دو مدل را در پیش بینی غلظت آلاینده ها در منطقه موردنظر قابل قبول دانست.
    کلیدواژگان: CO، مدل AERMOD، مدل CALPUFF، مجتمع فولاد
|
  • Alireza Entezari, Rasol Sarvestan * Pages 535-545
    The purpose of this study is to investigate the dust and predict the best time series models for the cities of Khuzestan province during the years 2019-2023. The statistical method of the library and using the annual data, eight cities selected from Khuzestan province to identify and predict the best time series models using the software Minitab17, spss19 Excel 2013. For this purpose, annual dust data from eight meteorological stations of Khuzestan province during the period of 1990-2010 were collected and analyzed using the ridge test of homogeneity of dust data. Using time series models of dust walnuts and the best model for identifying fitted dust, the accuracy and accuracy of the models were based on absolute error (MAE), absolute error (MAPE), root mean square error (RMSE average), and The BIAS standard has been approved. The results of the most suitable models of Dust Time Series for the cities of Masjed Soleyman and Behbahan are Halt Winters forecast model, Dezful city alone in the model of Arima (1.0.1) and Ahwaz, Ramhormoz, Aghajari, Abadan and Omidieh models Nemo is smoothly achieved. Also, the results of the dust show that the city of Omidieh with the highest difference of dust increases to 79 days and the city of Dezful reaches the lowest number with 9 days. And the rest of the cities are Abadan, Aghajari, Ramhormoz, Ahvaz, Masjed Soleyman and Behbahan, respectively, 75, 45, 45, 41, 36 and 25 days a year.
    Keywords: Dust, Time series, Helt Winters, Arima, Khuzestan
  • naia daripour, saeed amanpour * Pages 546-555
    The concept of sustainability raised the need for more attention to the environmental issue. In the sustainability of the urban environment, the use of land plays a vital and crucial role, as the results of population studies, economics, nature, etc. . For data analysis, quantitative and statistical methods such as per capita green space, green space share from area area, growth rate, population forecast and qualitative methods, and GIS software have been used. Hence, the first and most important step for any planning for the city is the distribution and allocation of uses and the determination of standards and urban capitals based on the city's physical division. The condition of the urban green space of Iran, despite its old age, was not optimal, and the main reason was the lack of proper management of urban green space.
    Keywords: urban environment, spatial distribution, per capita, green space, Ahvaz
  • soroush sanaei *, mohamad reza shafiee, ali jahanegh pour, BEHROZ YAGHANEH Pages 556-570
    of the main factors in the boom and efficiently produce and biological rural locations now, is achieving the food security. Food security in the rural areas influenced by variety of factors which one of these links, town and villages. In this study, the role of rural-urban links in the the food security of rural households have been investigated. And in terms of the the nature of research is a descriptive research. Statistical population, villages families in the city DEHDASHT in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad is Zylayy Poshteh according to the the 1395 census, the villages has 7 the village has inhabitants of 3450 population, consisting of 690 households. The number of samples required for complete the questionnaire using the Cochran formula 220 families were obtained. In the present research, data collection as a library and a questionnaire to Data analysis by descriptive statistics (mean and standard deviation) and deductive statistics (linear regression analysis) to define the the operational links rural and urban social dimensions, physical and environmental economic and the food security of rural households of 43 indicators and to review method is used average of 50 percent. The research findings showthe average expenditures of rural households in the studied area is equal 747 thousand USD. Research findings show that 64.3 percent of the families surveyed are living in conditions of food insecurity. The analytical results indicate that after the effects of the the general economic 0.230 the greatest impact on the food security of rural households had studied the region.
    Keywords: Rural poverty, rural development, economy of space, relationship between urban, rural
  • sajad bahrami, javad ramezani *, Hamideh Heydarzadeh, Farzam Pourasghar Sangachin Pages 571-581
    Carbon dioxide is one of the most important gases that has led to climate change and global warming. About 60 percent of greenhouse gas emissions are due to carbon dioxide emissions. According to the World Bank data in 2014, carbon dioxide emissions, increased from around 9.3 billion metric tons in the 1960s to more than 34.6 billion metric tons in 2011, that is annual growth rate of 2.6 percent and which is about 3.7 times higher. According to the International Energy Agency (IEA) in 2011, Iran has been ranked 9th in the world with the release of 521 million tons of carbon dioxide . Economic and population growth, on the one hand, increase demand for goods and services, which creates more exploitation of resources and environment; on the other hand, more exploitation of resources leads to environmental degradation. All countries for that they can experience economic growth with a healthy environment, need to be aware of the impact of variables on each other and on the environment. Don’t be aware of how the causality relationship between these variables in any country's economy can lead to false and ineffective decisions. Therefore, any planning and policymaking to achieve economic growth and its stability as one of the major economic goals requires investigate of the relationship between economic growth and carbon emissions. However, studying the causality relationship between these variables can play a significant role in achieving sustainable development and taking attention to environmental considerations in decision-making processes.
    Keywords: CO2, population, urbanization rate, GDP, Multivariate regression
  • omidreza touni * Pages 582-588
    The subject of air pollution has become important since the emergence of industrial societies. Based on statistics provided by the spokesman of the Ministry of Health and Medical Education on December 8, 2017, in Iran, due to air pollution, 2.48 percent of gross national product is wasted. Also, the amount of damage caused to the national economy caused by air pollution is 34 trillion tomans. Annually, $ 25 billion of the world's economy becomes smoke and goes to the air, due to air pollution. Meanwhile, metropolitan areas have a very significant contribution to this damage. According to the Economic Welfare Theory, any costs that are incurred in society must be paid by the causing factors. Today, in most countries in the world, external costs are estimated and included in the pricing calculations. Therefore, it is important to calculate the external costs of air pollution in codification of an appropriate management approach. For this purpose, the aim of this research is to consider an economic, engineering and management approach to external costs caused by the emission of PM, NOx, SO2, CO pollutants in order to plan and provide targeted solutions for reducing air pollution in Karaj.
    Keywords: External Costs, Air Pollution, Fossil Fuels, Karaj Metropolitan Area
  • maral rashidifard, yusef rashidi *, majid amiri Pages 589-597
    How pollutants enter, as well as the speed of releasing pollutants into the atmosphere, affect air pollution. Pollutants may be freed freely, periodically or periodically, either from a source or from several sources or from point and point sources. Also, the dispersion of pollutants depends on how they enter the atmosphere. Lack of information on the distribution of pollutants makes it difficult to determine the impact of their dissemination outside the boundaries of the site and in surrounding residential areas (Shin et al, 2005). Mobarakeh Steel Complex in Iran, due to the production of large amounts Pm10 and Co, the focus of many environmental scientists has attracted. In the presence of amounts of sulfur dioxide gas in the atmosphere, fine particles in the air react with PM10 and become toxic and dangerous substances, which is one of the main causes of urban air quality problems in Mobarakei province of Isfahan. The CALPUFF model is approved by USEPA as an appropriate model for modeling non-uniform and complex currents, including those with complicated earth conditions, as well as in locations where flow and recurrence flow are important. The modeling system consists of three main parts: CALMET, CALPUFF and CALPOST. CALMET is a meteorological meteorological model that calculates meteorological meteorological data from meteorological meteorological models and calculates values for smaller scales using more accurate network layout data using land-use and land-use data. CALPUFF: In fact, a uniform model Lagrangian fluid motion -Gvsy the following procedures for networking time changes, weather conditions in three dimensions, the effects of terrain, wet and dry sessions, interaction plume of smoke and Terrain, broadcast and distribution on the marine environment, Currents are at the bottom of the buildings. CALPOST: Use this section to preprocess output and process simulation files(USEPA(A), 2004). AERMOD is a Gaussian plume model for steady state and for near-site objects based on the structure and implications of planetary boundary layer turbulence. In addition to the AERMOD's primary processor, it is a meteorological pre-processor called AERMET and a ground-based pre-processor, and air pollution is one of the challenges facing the industrial area (USEPA (B), 2004). In this research, the performance estimation of the models has been done in two ways: First, by comparing the observational data of the output models, at the receiver points determined for the models (based on the UTM coordinates), the accuracy of the modeling is obtained at each point in the time periods considered. In the second step, The performance of models is compared with each other.
    Keywords: CO, AERMOD model, CALPUFF model, Steel Complex