فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و سیاسی خلیج فارس - پیاپی 11 (خرداد - تیر 1396)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و سیاسی خلیج فارس
پیاپی 11 (خرداد - تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کبومرث یزدان پناه درو صفحه 11
    جزایر ایران در خلیج فارس که با برخورداری از جاذبه های طبیعی و مکان های گردشگری منحصر به فرد مجموعه ای کم نظیر از اکوتوریسم را در جنوب ایران را در خود جای داده است، علی رغم تلاش های صورت گرفته، هنوز سهم بسیار ناچیزی از توسعه ملی را به خود اختصاص داده و حتی در مواردی از محرومیت های عجیب نیز رنج می برند. علاوه بر این، توسعه پایدار جزایر ایرانی واقع در خلیج فارس با توجه به ماهیت جغرافیایی جزایر از نظر اکولوژیکی و حضور اکوسیستم های خاصی چون جزایر مرجانی، جنگل های حرا و اراضی خاص و وسیع داخلی آن موقعیت هر جزیره به دریا و ساحل، در کنار روند نامنظم توسعه گذشته مستلزم دقت خاصی است که باید حتما بر شناخت دقیق وضعیت موجود، برنامه ریزی و مدیریتی مستمر از نظر محیط زیست مبتنی باشد.
    این مقاله با توجه به ماهیت و محورهای همایش خلیج فارس (با رویکرد گردشگری و تعاملات بین المللی) بر آن است تا با روشی متفاوت و با استناد به مطالعات و تجربیات صورت گرفته در زمینه گردشگری ساحلی و موفقیت نسبی همسایگان جنوبی ایران در این زمینه را تحلیل کند و روند تاثیر آن را در توسعه گردشگری مناطق مستعد و جذاب خلیج فارس با ارائه مدل مفهومی راهبردی نشان دهد. آن چه از تحلیل و نتیجه گیری مباحث مطرح شده بر می آید این است که، لزوم بهره مندی از همه روش های موثر اعم از جذاب سازی محیط تا ابزارهای نوین فناوری در ارتقای سطح فعلی این مناطق از نگاه گردشگری برای کشور ایران امری ضروری به شمار می آید که لازم است بر اساس عوامل علمی و تحقیقاتی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جزایر ایرانی، توسعه توریسم، راهکارهای متفاوت
  • محمدحسن ذال، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحه 27
    امروزه مقاصد گردشگری میراث فرهنگی، از پررونق ترین مکان های گردشگری محسوب می شوند. تجارب موفق کشورهایی هم چون چین و یونان نشان می دهد، برنامه ریزی صحیح برای این مقاصد، سبب رونق اقتصاد گردشگری در این مناطق شده است. ایران نیز کشوری تاریخی با محوطه های میراث فرهنگی بی شمار است. یکی از مقاصد گردشگری میراث فرهنگی در ایران، سیراف در استان بوشهر است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی جایگاه بندر باستانی سیراف در حوزه گردشگری میراث فرهنگی، به منظور امکان سنجی، برنامه ریزی و توسعه پایدار گردشگری در مناطق جنوبی کشور است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و مطالعه ی موردی است که داده های آن به روش اسنادی و میدانی گردآوری و با روش توصیفی- تحلیلی تفسیر شده است. بررسی میدانی شامل طرح پرسشنامه و گردآوری آراء متخصصان ذی ربط با تکنینک دلفی است. پرسش های پژوهش در حوزه های اجتماعی و فرهنگی (S) (Social and Cultural)، محیطی(E) (Environment)، سیاست (P) (Politic) و اقتصاد و گردشگری (T) (Tourism and Economic) طرح و تنظیم شده اند. نتایج نشان می دهد، احیای سنت ها، نمایش محیط زیست، توسعه، سرمایه گذاری و اشتغالزایی از مهم ترین تاثیرات مثبت و دستکاری تصویر جامعه، آسیب محیطی، تخصیص نامناسب منابع مالی و از دست دادن اصالت از مهم ترین اثرات منفی گردشگری در حوزه های یاد شده هستند.
    کلیدواژگان: سیراف، میراث، گردشگری فرهنگی، تحلیلS، E، P، T
  • میترا شاطری، علیرضا خسروزاده، زهرا بخت آور صفحه 51
    بررسی دقیق و قابل فهم از سفالینه ها نیازمند طبقه بندی است. سفال را می توان از جنبه های مختلفی از جمله از نظر خمیره، رنگ، شاموت، نوع ساخت ، زمان ساخت و نقش مورد طبقه بندی و مطالعه قرار داد. از آن جایی که ارائه طبقه بندی که تمامی شاخصه ها را در نظر بگیرد کاری مشکل است و تاکنون طبقه بندی مطلوب این چنینی امکان پذیر نبوده است؛ می توان سفالینه ها را بر اساس شاخصه های طبقه-بندی به صورت جداگانه مورد طبقه بندی قرار داد. سفالینه های منقوش دوران اسلامی قشم را نیز می-توان تنها بر اساس شاخصه نوع نقش، طبقه بندی نمود و به این پرسش پاسخ داد که نقوش سفالینه های منقوش دوران اسلامی قشم شامل چه نوع نقوشی است؟ هر کدام از این طبقات چه میزان از فراوانی را به خود اختصاص می دهد؟ این پژوهش که با روش کتابخانه ای و میدانی و به صورت توصیفی تحلیلی انجام گرفته است در راستای اهداف مذکور به این نتایج دست یافته است که سفالینه های منقوش دوران اسلامی قشم را به دو طبقه هندسی و گیاهی می توان تقسیم کرد که هر کدام دارای زیرمجموعه هایی است و از تعداد هشتاد و دو نمونه سفالی این نتیجه حاصل شد که نقوش هندسی فراوانی بیش تر را از مجموع سفالینه ها به خود اختصاص می دهد.
    کلیدواژگان: سفال، منقوش، دوران اسلامی، نقوش هندسی، نقوش گیاهی
  • فرزاد میرزایی قلعه، رحمت الله منشی زاده صفحه 65
    بررسی پیامدهای گسترش گردشگری در یک منطقه مستلزم بررسی آن در قالب توسعه پایداراست. در دهه های اخیر منطقه اروندکناردر حوزه خلیج فارس به عنوان یک مقصد گردشگری دفاع مقدس جاذب گردشگران گردشگری جنگ در قالب اردو های راهیان نور بوده است. لذا در این پژوهش که روش کار آن توصیفی– تحلیلی بوده؛ ضمن بررسی مفاهیم توسعه پایدار، گردشگری پایدار و گردشگری جنگ؛ اثرات و پیامدهای گردشگری جنگ بر توسعه پایدار این منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور دست یابی به این هدف با توجه به شاخص های توسعه پایدار در ابعاد (اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی) پرسشنامه تهیه گردیدکه توسط 256 نفر که با استفاده از روش کوکران انتخاب شده بودند تکمیل شد و به روش تحلیل محتوا بر اساس نظر مردم و مسئولان؛ این نتایج به صورت جداگانه در سه بعد حاصل گردید که48 درصد جامعه نمونه با اثرات مثبت اقتصادی موافق بوده و 44 درصد با اثرات مثبت اجتماعی و 57 درصد با تاثیرات منفی زیست محیطی آن موافقت کامل داشته اند که به اشکال گوناگون به ناپایداری محیطی منطقه کمک کرده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری دفاع مقدس، ارزیابی، اروندکنار
  • علی فولادی خورموجی صفحه 83
    توزیع فضایی اصولا چگونگی گسترش یک پدیده از کانون یا کانون های اصلی آن را در بین مردمی که آماده پذیرش آن پدیده می باشند را توضیح می دهد لذا توزیع نامتعادل امکانات و خدمات تاثیر نامطلوبی بر تمایلات و گرایش های شهر وندان به فعالیت های گردشگری خواهد داشت. امروزه سفر و تفریح یکی از نیازهای اساسی بشر به شمار می رود، که در قالب فعالیت های گردشگری نمود پیدا می کند. میزان این علاقه مندی و تمایل به گردشگری درهمه نواحی یکسان نبوده و تفاوت زیادی در نواحی مختلف وجود دارد. بررسی این تفاوت ها مسئله ای است که مورد توجه رشته های مختلف علمی قرارگرفته است. در این مقاله میزان علاقه و تمایل مردم شهرخورموج به گردشگری و گذران اوقات فراغت استفاده از روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. داده های مورد نیاز با استفاده از 290 پرسشنامه تکمیل شده در میان سرپرستان خانوار به دست آمده و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از نرم افزار spssانجام گرفته است، برای نمایش اطلاعات در نواحی مختلف شهر از نرم افزار GIS نیز استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که تمایل محلات مختلف در خانوارهای شهر خورموج یکسان نبوده و تفاوت معنی داری در محلات نسبت به گردشگری دیده می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، محله، تمایل، گردشگری، شهرخورموج
  • فرامرز بریمانی، فاطمه حجوانی صفحه 107
    در شکل سنتی از روابط بین الملل، دولت ها کنشگران اصلی عرصه بین الملل شناخته می شوند. آنان هستند که تصمیم به صلح و یا جنگ می گیرند، اما با پیچیده شدن فرآیند های اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیکی دولت ها با به کارگیری متخصصان فن سالار در پوشش نهادهای فراملی گردهم می آیند تا در پیوند با هم به عنوان بازیگران کنش ورز زمینه ساز تشکیل اتحادیه جدید و در نهایت تحکیم همگرایی و صلح منطقه ای شوند. در شرایط امروزی، که اتحاد جماهیر شوروی سابق فرو پاشید و جنگ سرد نیز تا حدودی فرو نشست این سوال ها مطرح می گردد، در دوره فراملی بازیگران اصلی همگرایی و صلح چه کسانی خواهند بود؟ بستر فعالیت برای رسیدن به صلح کدام است؟ آیا الگویی نسبتا موفق وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال ها، این پژوهش با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات نگارنده و به شیوه تفسیری و تحلیلی انجام گرفت. منطقه مورد مطالعه نیز کشورهای ساحلی خلیج فارس است. نتایج به دست آمده نشان می دهد؛ در عصر فراملی، کنشگر و یا بازیگر اصلی در انتخاب دولت، صلح و همگرایی، مردم یا شهروندان هستند. البته نسل جوان امروز در بستری از فعالیت گردشگری بیشتر از سالمندان آگاهی لازم را برای نقش آفرینی به دست خواهند آورد. جوانان امروز، کارگزاران فرهنگ، سیاست و اقتصاد فردا برای کشورهای خود خواهند بود. بنابراین می توان از چنین بستری از فعالیت (گردشگری) و گروه های سنی (جوانان) و با تکیه بر تجربیات جهانی از الگو طرح دوستی( فرانکو- ژرمن) برای همگرایی و صلح منطقه ای در بین کشورهای ساحلی خلیج فارس بهره جست.
    کلیدواژگان: گردشگری، صلح، همگرایی، کشورهای ساحلی، خلیج فارس
  • الناز بلوری فرد، محمدرضا کابارن زاد قدیم صفحه 123
    ژئوتوریسم یکی از شاخه های صنعت پررونق گردشگری است که به گردشگری با موضوع شناخت و بهره مندی از جاذبه های زمین با دیدی زمین شناسانه می پردازد که در سال های اخیر مورد توجه کشورهای پیشرفته قرار گرفته است. هدف این پژوهش، رتبه بندی زیرمعیارهای تعیین شده در مدل نقش فناوری اطلاعات در توسعه صنعت زمین گردشگری و بهره مندی از آن در توسعه پایدار گردشگری خلیج فارس و سواحل آن است. جامعه آماری در این تحقیق، تعدادی از خبرگان صنعت گردشگری، فناوری اطلاعات و مدیران تصمیم گیر در حوزه زمین گردشگری از سازمان نظام مهندسی معدن به-عنوان متولی شاخه ژئوتوریسم در کشور ایران هستند.
    این مطالعه نشان داد که موثرترین معیارها، معیارهای آگاهی یافتن ساکنین بومی و خدمات الکترونیکی در بستر مخابرات، معیارهای فضای مجازی و ارتباطات الکترونیکی در بستر اینترنت، معیارهای میزان اعتماد عمومی و تعداد دنبال کننده ها در شبکه های اجتماعی، معیارهای بازاریابی الکترونیکی و بازاریاب ها و مشاوران سفر الکترونیکی در اطلاع رسانی و معرفی، معیارهای معرفی جاذبه-های زمین گردشگری و سفر و تور مجازی در گردشگری مجازی و معیارهای ارائه خدمات (مبادلات آنلاین، رزرواسیون و...) و میزان اعتماد در ارائه خدمات گردشگری می باشند. با تقویت هرکدام از این معیارها در ژئوسایت ها و ژئوپارک های منطقه خلیج فارس که ژئوپارک جهانی قشم یکی از ارزشمندترین جاذبه های گردشگری این منطقه است، می توان در راستای توسعه پایدار صنعت گردشگری گام های اثربخشی برداشت.
    کلیدواژگان: مدیریت فناوری اطلاعات، گردشگری، خلیج فارس، ژئوتوریسم
|
  • Kiumars Yazdanpanah Derv Page 11
    Undoubtedly, Persian Gulf has been one of the most sensitive and sensitive areas of the world in geopolitical attitudes in recent times. In view of the profound and ongoing transformations in the supply of international relations at the beginning of the 21st century, it is considered to be the main focus of attention, and is called the classical geopolitical "Hartland" or "the heart of the earth". Investigating and identifying the natural, cultural and historical potentials of the Persian Gulf region and the Iranian islands for the realization of sustainable development in the field of tourism at the three global and regional levels is indispensable and essential And for the future planning and development of its tourism, it should provide bold strategies other than what is currently ruling. Because the Persian Gulf islands in the Persian Gulf, with its unique natural attractions and unique tourist attractions, have a unique ecotourism complex in southern Iran, despite its efforts, still has a very small share of national development. They are devoted and even suffer from strange deprivations.
    In addition, the sustainable development of Iranian islands in the Persian Gulf, due to the ecological nature of the islands, and the presence of certain ecosystems such as coral islands, mangroves and special and extensive local lands, the location of each island to the sea and coast, along with The irregular development process of the past requires a special precision, which must necessarily be based on accurate knowledge of the current situation from all standpoint, continuous planning and management in terms of the environment.Considering the geopolitical and geo-economical nature of the Persian Gulf and the flourishing of the widespread economic and commercial competition, this paper seeks to be based on a different method and based on studies and experiences in the field of coastal tourism and the relative success of the southern neighbors of Iran in this field. It analyzes the trend of its impact on the development of tourism in the spectacular and attractive areas of the Persian Gulf by presenting a strategic conceptual model. From the analysis and conclusion of the discussed issues, it can be concluded that the necessity of using all effective methods, from the attractiveness of the environment to the new technologies of technology, in improving the current level of these regions is necessary for tourism in Iran. It is necessary to consider the scientific and research factors.
    Keywords: Persian Gulf, Persian Islands, Tourism Tuscany, Different Strategies
  • Mohammad Hasan Zaal, Mehdi Ramezanzadeh Lasbooee Page 27
    Today, heritage tourism destinations are most thriving tourist places. Successful experiences of countries such as China and Greece show that, correct planning programs for these destinations, cause tourism economic boom in these areas. Iran is an ancient country with countless heritage sites and Siraf is one of its heritage tourism destinations. We aimed to assess the status of the ancient port Siraf in heritage tourism, in order to investigate the feasibility, program planning and sustainable development of tourism in the southern of Iran. The kind of this research is Applied and case study that its data collected by library and field study and interpreted by analytical–descriptive method. Field survey included a questionnaire that designed to collect opinions of concerned experts by Delphi method. Research questions have been designed in social and cultural (S), environment (E), policy (P) and economic and tourism (T) (Tourism and Economic) fields. The results show that revive the tradition, the views of the environment, development of capital investment and employment arepositive influences of tourism and change the society Image, environmental damage, improper allocation of funds and the loss of originality are negative impacts of tourism in this area.
    Keywords: Siraf, heritage tourism, analyze S.E.P.T
  • Mitra Shateri, Ali Reza Kosrowzade, Zahra Bakhtavar Page 51
    In order to conduct a thorough and intelligible investigation of pottery, it needs to be classified. Pottery can be studied and classified in terms of the type of clay, paint, chamotte, the way it was made, the time it was made, and pattern. Since it is difficult, if not impossible, to provide a comprehensive classification which encompasses all of these aspects, pottery can be categorized based on each single criterion. The painted pottery belonging to the Islamic era in Qeshm can be categorized in terms of the type of pattern and we can investigate the kind of patterns on the pottery in this era. How frequent is each category? The present study, which is conducted as library and field research, is a descriptive-analytic investigation and categorizes the patterns on the painted pottery in the Islamic era in Qeshm in two categories of geometric and plants, each with sub-categories. A total number of eighty two pottery dishes were studied and the findings indicated that geometric patterns are dominant among these patterns.
    Keywords: Pottery, Painted, Geometrical designs, Herbal designs
  • Farzad Mirzaeeghaleh, Rahmatullah Mansishizadeh Page 65
    Investigating the consequences of tourism development in a region requires studying it in the form of sustainable development. In recent decades, the Arvindkenar area in the Persian Gulf region has become a destination for the tourism of the holy defense of tourist tourism tourism in the form of lightning-fast camps. Therefore, in this research, the methodology is descriptive-analytic, while studying the concepts of sustainable development, sustainable tourism and war tourism; the effects and consequences of war tourism on sustainable development of this region have been investigated. In order to achieve this goal, a questionnaire was prepared according to the indicators of sustainable development in the dimensions (social, economic, and environmental). Which was completed by 256 sample volunteers using the Cochran method from residents as a statistical population. After analyzing the content analysis method, according to the opinion of the people and authorities, these results were achieved separately in three dimensions: 48% of society The sample has positive economic benefits and 44% have positive social impacts and 57% have a positive environmental impact, contributing in many ways to the environmental instability of the region.
    Keywords: Sustainable Development, Sacred Defense Tourism, Assessment, Arvandkenar
  • Ali Foladi Khormouji Page 83
    The spatial distribution,basically, describes how a phenomenon is spread from its main focal point(s) between people whom are willing to accept it. So, unbalanced distribution of facilities and services could adversely affect citizens’ willingness to have tourism activities.The rate of interest and desire to travel and entertainment,which are nowadays one of the basic human needs and can be emerged in tourism activities, is not the same in all areas. This difference is a matter of interest in various scientific fields.In this paper, by means of descriptive-analytic method, the interest rateofKhormoujcityresidents to tourism and leisure has been studied. The required data have been obtained through290 questionnaires filled by households and performed with SPSSsoftware. The GIS software has also been usedto display data in different areas of city.The results showed thatKhormoujfamilies’ tendency to tourism is not the same; there exists a significant differencein different neighborhoods.
    Keywords: the spatial distribution, neighborhood, tendency, tourism, khormouj city
  • Faramarz Barimani, Fatemeh Hajvani Page 107
    In the traditional form of international relations, governments are the main actors of the international arena. They are the ones who decide to peace or war, But with the complex economic, social and technological processes, governments come together with the use of expert technicians to cover transnational entities. To act together as actors to create a new union and ultimately to consolidate regional integration and peace. In today's conditions, which collapsed in the Soviet Union, and the Cold War has somehow collapsed, these questions arise, Who will be the main actors of convergence and peace in the transatlantic era? What is the platform for the achievement of peace? Is there a relatively successful pattern? In response to these questions, this research was conducted on the basis of library studies and observations of the author, in an interpretive and analytical manner. The study area is also the coastal countries of the Persian Gulf. The results show that in the transnational era, the main actor or actor in the choice of government, peace and convergence, people or citizens. Of course, the younger generation will be more influential than other age groups, especially the elderly. Today's youth will be the agents of culture, politics and economy tomorrow for their countries, and tourism will be the bedrock for such action. Relying on regional experiences (Europe), the friendship project (Franco-Germain) is proposed as a model for convergence and regional peace between the Persian Gulf countries.
    Keywords: Ttourism, Peace, Convergence, Coastal Countries
  • Elnaz Boloorifard, Mohammadreza Kabarenzad Ghadim Page 123
    Geotourism is one of the branches of the thriving tourism industry, which deals with tourism with the subject of recognizing and enjoying land gravity with a geological view that has been considered by advanced countries in recent years. The purpose of this research is to rank the sub-criteria set out in the role of information technology in the development of the tourism industry and to benefit from it in the sustainable development of Persian Gulf tourism and its coasts.
    In this study, all criteria were ranked after determining the subclasses of information technology for the criteria defined in the model of the role of information technology in developing the land-tourism industry through the multi-criteria decision-making method of Topsis. This study showed that the most effective criteria, the standards of informing indigenous residents and electronic services in the context of communication, the criteria for cybercrime and electronic communications in the Internet, the criteria of public trust and the number of followers in social networks, Electronic marketing standards and marketers and electronic travel advisors in informing and introducing criteria for introducing land-based attractions and travel and virtual tours in virtual tourism and service metrics (online exchanges, reservations, etc.) and rates Trust in providing tourism services. By strengthening each of these criteria in the geosystems and geoparks of the Persian Gulf region, the international geopark of Qeshm is one of the most valuable tourist attractions in the region, it is possible to take effective steps in the direction of sustainable development of the tourism industry.
    Keywords: information technology, development, Persian Gulf