فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و سیاسی خلیج فارس - پیاپی 13 (مهر - آذر 1396)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و سیاسی خلیج فارس
پیاپی 13 (مهر - آذر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد نیستانی، مریم حقیری صفحه 11
    دشت شبانکاره از مناطق مهم در دشتستان بوشهر است. در این منطقه دو بنای آرامگاهی شاخص، به نام امام زاده های پیر بهرس و شاه علمدار وجود دارد که بنابر سبک معماری هریک گمان می رود طی دوران صفوی تا پایان قاجار بنا شده اند.
    مطالعه ساختار معماری این آرامگاه ها در مقایسه با سایر آرامگاه های استان بوشهر طی دوره مذکور، حاکی از وجود سبک معماری بومی در شبانکاره است. این سبک، به خصوص، تاثیر فراوانی در نمای گنبدهای بقاع پیربهرس و شاه علمدار گذاشته است. این تحقیق با رویکرد نظری تاریخ فرهنگی نگاشته شده و روش انجام آن نیز از طریق گردآوری اطلاعات در بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: شبانکاره، استان بوشهر، معماری آرامگاهی، گنبد، دوره صفوی، دوره قاجار
  • غلامحسن حسین زاده شانه چی صفحه 31
    در تقسیم بندی های سیاسی و جغرافیایی گذشته، سواحل خلیج فارس بین چند ایالت تقسیم شده بود. سواحل شمالی خلیج فارس را سه ایالت ایرانی دربر می گرفت که به ترتیب از غرب به شرق شامل خوزستان، فارس و کرمان می گردید. در این میان بیشترین کرانه شمالی خلیج فارس به ایالت فارس اختصاص داشت که به جهت موقعیت جغرافیایی طبیعی و سیاسی خاص خود از اهمیت بیشتری نیز برخوردار بود و مهم ترین بنادر تجاری و بازرگانی ایرانی در همین ناحیه قرار داشتند. پس از آن، ساحل ایالت کرمان وسعت بیشتری داشت در عین حال لنگرگاه هایش نسبت به بنادر فارس و خوزستان دارای ارزش و اعتبار کمتری بودند. اما در کرانه کم پهنای خوزستان، لنگرگاه های قابل توجهی به چشم می-خوردند. این بنادر و لنگرگاه ها زمینه مساعد و مناسبی را برای فعالیت های اقتصادی و تجارت خارجی فراهم کرده بود و رفت و آمدهای بسیار و داد و ستد پررونقی را د رمناطق جنوبی ایران به وجود آورده بود. در این مقاله وضعیت بنادر و سواحل ایرانی خلیج فارس و نقش آن ها در گردشگری اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، تجارت خارجی، بنادر، گردشگری
  • سهیلا صلاحی مقدم، بشری اصفهانی صفحه 47
    شناشیر و یا شناشیل، عنصری خاص از معماری است که در خانه های سنتی بندر تاریخی بوشهر دیده می شود. معماری و بافت بومی بوشهر دارای ویژگی هایی است که در بافت تاریخی سایر شهرهای ایران کمتر به چشم می خورد. شرایط اقلیمی، مکان جغرافیایی به خصوص، سنت و فرهنگ غالب و بستر تاریخی موجبات منحصربه فرد بودن معماری و شهرسازی بومی شهر بوشهر را فراهم کرده است. بندر بوشهر در کرانه شمالی خلیج فارس یکی ازشهرهای اقلیم گرم و مرطوب است. با بررسی معماری و شهرسازی این شهر، رد پای مسائلی که مردمان این سرزمین نیاز به پاسخگویی به آن را داشته اند، به طور کامل دیده می شود. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، عنصر شناشیر را معرفی نموده و از بعد زیبایی شناسی به تحلیل آن در ارتباط با سیمای شهری می پردازد. تحلیل زیبایی شناسانه و نشانه شناسی، حاکی از ظرفیت بالای بصری، فرمی و عملکردی این عنصر تاریخی معماری برای استفاده در معماری امروز این خطه پرارزش کشور است.
    کلیدواژگان: عنصر شناشیر، بافت قدیم بوشهر، اقلیم گرم و مرطوب، زیبایی شناسی، نشانه شناسی
  • محمد جواد عزیزی فر صفحه 69
    ژئوپلیتیک گردشگری مبحثی است پیرامون رقابت قدرت ها در جذب گردشگر در سطح منطقه ای و جهانی در راستای سیاست گذاری های اقتصادی با رویکرد توسعه فضای سرزمینی، کسب منافع ملی و توسعه پایدار گردشگری تعریف نمود. این نوشتار می کوشد با استفاده از مفهوم سازی مبحث ژئوپلیتیک توریسم، ارتباط آن را با توسعه گردشگری بین المللی و همگرایی در جهان اسلام به ویژه در منطقه ساحلی خلیج فارس مورد بررسی قرار دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد از مهم ترین بازتاب های نگرش ژئوپلیتیک توریسم بر توسعه گردشگری و همگرایی کشورهای جهان اسلام می توان به تلاش قدرت ها برای ایجاد ثبات سیاسی، اعتلای سطح امنیت در جامعه به ویژه جامعه محلی سواحل خلیج فارس، کاهش کشمکش های سیاسی در اثر کاهش نرخ بیکاری در کشور، تلاش برای تقلیل آشوب ها و تشنجات سیاسی در کشور و برقراری تماس بین قومیت ها و ملیت های گوناگون و ارتقای درک متقابل بین آنان اشاره نمود. بنابراین می توان گفت ژئوپلیتیک گردشگری در تعامل با امنیت، فرصتی برای سیاست گذاری های گردشگری کلان اقتصادی قدرت ها در سطح جهان اسلام به ویژه راهبردی در توسعه پایدار منطقه ساحلی خلیج فارس است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک گردشگری، همگرایی، رقابت قدرت ها، سواحل خلیج فارس، جهان اسلام
  • غلامرضا مختاری، مجتبی خانی زاده امیری، محمدرضارضایی صفحه 83
    صنعت گردشگری به عنوان یکی از پردرآمدترین صنایع جهان می تواند نقش مهمی را در تامین رشد اقتصادی کشورها ایفا کند و از سوی دیگر رشد اقتصادی نیز می تواند با توسعه تسهیلات و زیر بناهای گردشگری موجب توسعه صنعت گردشگری شود. امروزه صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت کارساز با ارزش افزوده نسبتا چشمگیر در سطح جهان مطرح است به طوری که با ورود یک گردشگر گاهی هشت فرصت شغلی ایجاد می گردد، بنابراین با توجه به این که عمده کشورهای جهان پی به اثرات اقتصادی این صنعت برده اند برنامه هایی در جهت توسعه آن پیش بینی کرده اند. کشور ایران با توجه به جذابیت های متنوع گردشگری از جمله مناظر طبیعی و چهارفصل، آثار تاریخی و با ارزش، صنایع دستی متنوع و تمدن هفت هزار ساله می تواند از مزایای این صنعت بهره مند شود. استان بوشهر یکی از قطب های گردشگری کشور و یکی از مناطق گردشگری جهان با توجه به سواحل خلیج فارس محسوب می شود و این به واسطه قابلیت ها و جذابیت های نسبتا چشمگیری است که در این استان وجود دارد. این مقاله با بهره گیری از منابع کتاب خانه ای و به روش تحلیل محتوا به بررسی روند توسعه صنعت گردشگری در خلیج فارس در تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، گردشگر، تسهیلات، خلیج فارس
  • علی فولادی خورموجی صفحه 99
    قدیمی ترین مراکز تمدن بشری در کناره رودخانه ها و سواحل دریا ها استقرار یافته اند از این حیث خلیج فارس و سواحل آن در قرون نخستین اسلامی ازشکوفایی و اعتبارویژه ای برخوردار گشت، که آن را تبدیل به کانون اصلی مبادلات بین شرق و غرب ساخته بود. در این رهگذر بندر تاریخی سیراف در قرن چهارم هجری بزرگترین بندر بازرگانی خلیج فارس و فعال ترین بندر مشرق زمین و دروازه ی چین به دلیل موقعیت مساعد جغرافیایی، پیشرفت دریانوردی و کشتی رانی و برخورداری از دریانوردان و بازرگانان مشهور و مجرب و قرارگرفتن در مسیر تجارت دریایی از موقعیت ممتاز تجاری و اقتصادی برخوردار بوده است. بنابراین با توجه به این که سواحل دارای ویزگی های فرهنگی و بصری منحصر به فرد هستند و به سختی قابل درک می باشند، و این که تا چه اندازه انسان در تکامل چشم انداز این ساحل نقش غالب داشته و یا ارزش ها و عوامل دیگر به چه میزان مسلط بوده، موضوعی است که در این مقاله.تحت عنوان شناخت عوامل موثر برون زا و درون زا در تکامل و شکوفایی شهر تاریخی و بندری سیراف مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: چشم انداز، جغرافیای ساحل، شهر تاریخی سیراف، عوامل برون زا و درون زا، پیشرفت
  • حمیدرضا امیری، ایمان چقاجردی، لعیا جلیلیان، زیبا فتوحی صفحه 121
    در میان روش های موجود برای پیشگیری، کاهش تلفات و خسارات ناشی از آتش سوزی ها در مناطق شهری، برنامه ریزی شهری از طریق وضع ضوابط و مقررات مربوطه می تواند سهم قابل توجهی در کاهش خسارات جانی و مالی و تامین ایمنی برای شهروندان در بلندمدت داشته باشد. هدف از این پژوهش تحلیل فضایی- مکانی ایستگاه های آتش نشانی منطقه یک بندرعباس می باشد. روش پژوهش براساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی – تحلیلی می باشد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار های Supper Decisions و GIS و از مدل anp برای اولویت بندی مکان های مستعد برای استقرار ایستگاه های آتش نشانی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه به کاربری اراضی و تعیین شعاع عملکردی ایستگاه ها، 2 ایستگاه موجود نمی توانند به خدمات رسانی تمامی فضای منطقه شهری بپردازند و نیاز به مکان یابی و استقرار 2 ایستگاه جدید می باشد. همچنین با استفاده از لایه های متعدد در محیط ArcGIS10 و تلفیق آن با مدل ANP، مکان های مناسب استقرار ایستگاه های آتش نشانی جدید مشخص می شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی، تحلیل شبکه، فرایند تحلیل شبکه
|
  • Javad Neiestani, Maryam Haghiri Page 11
    Shabankareh plain is one of the important areas in Dashtestan of Bushehr. In this area, there are two distinguished monumental buildings which are called Pir of Bahres and Shah-Alamdar. According to the architectural style it seems that these mouments were built up during Safavid period to the end of Qajar period. Surveying about the architectural structure of these tombs, in comparision with other tombs in Bushehr province, indicates that there is a native architectural style in monumental buildings of Shabankareh. This style , especially, has influenced the domes ofPir of Bahres and Shah-Alamdar shrine.
    Keywords: Shabankareh, Bushehr province, monumental buildings, dome, Safavid period, Qajar period
  • Gholamhasan Hosseinzade Shanechi Page 31
    In historical politic and geografic lots, shores of Khalig Fars has been breakdown in several states. The south shores of Khalig Fars had been situation in three Iranian states by named Khoozestan, Fars and Kerman where limited from west to east. Meanwhaile the most of south shores of Khalig Fars situated in Fars state that imported more than towarde the perfect geografic and politic situation and because the most important economic ports of Iran placed in this local.therefor the shores of Kerman state had been aplied more than and them docks had a little importanc so. But the more important docks were seen in narrow shores of Khoozestan. This ports and docks had been get situable bases for economic and outwarde trades and created magor traffic and tradesin north places of Iran.in this article has stadied status of Iranian ports of Khlig Fars and them slice in economic tourisem.
    Keywords: Persian Gulf, utwarde trade, ports, tourisem
  • Soheyla Salahi Moghaddam, Boshra Esfahani Page 47
    Shanashir or Shanashil, is a particular element of the architecture seen in the traditional hometown of Bushehr's historic harbor. Architecture and native texture of Bushehr have features that are less visible in the historical context of other Iranian cities. The climatic conditions, especially geography, tradition and prevailing culture, and the historical context have led to the unique architecture and urban design of the vernacular city of Bushehr. Bushehr port on the north coast of the Persian Gulf is one of the cities with hot and humid climate. By examining the city's architecture and urbanization, the footprint of the issues that the people of this land needed to respond to is fully understood. This paper introduces the Shanashir element and explores the aesthetic aspect to analyze it in relation to urban imagery by descriptive-analytical method. The aesthetic and semiotic analysis, indicates the high visual, formal and functional capacity of this historic architectural element in order to be used in today's architecture in this valuable part of the country.
    Keywords: Shanashir element, old texture of Bushehr, warm, humid climate, aesthetics, semiotics
  • Mohammad Javad Azizifar Page 69
    The geopolitics of tourism is a topic of competition among the powers in attracting tourist at the regional and global level in line with economic policies with the approach of territorial development, national interest and sustainable tourism development. This paper tries to explore the relationship between tourism development and convergence in the Islamic world, especially in the Persian Gulf region the conceptualization of the geopolitical topic of tourism.
    Research findings show that the most important reflection of tourism geopolitical attitude on tourism development and convergence of countries of Islamic world can be efforts of the powers to create political stability, increase the level of security in society ,especially the local community of the gulf coast, reduce political conflicts due to the reduction of unemployment in the country and to establish contacts between different ethnicities and nationalities and promote mutual understanding among them.Therefore tourism geopolitics in interaction with security, an opportunity for macro-economic tourism policies in the Islamic world is a strategic strategy for the sustainable development.
    Keywords: Tourism geopolitics, convergence, powers competition, Persian Gulf region, Islamic world
  • Gholamreza Mokhtari, Mojtaba Khanizadeh Amiri, Mohamadreza Rezaee Page 83
    Tourism industry as a high income global industry can play a great role in providing economic growth of countries and on the other hand economic growth can also boost the tourism industry with developing the tourism facilities and infrastructures. Today tourism industry is a work-productive industry with relatively high value added in world as one tourist entry may create 8 job opportunities, somost countries found the economic effects of this industry and anticipatedsome programs to develop it.Iran country, regarding its various tourism attractions like natural and four season spectacles, valuable monuments, various handcrafts and four-thousand-year-old civilization,can benefit from advantages of this industry. Boushehr province is considered one of the tourism hubs in Iran,whileBoushehr province because of Persian Gulf and relatively high attractions and potentials in this province,isone of the global tourism regions.
    Keywords: Economic Strength, tourist, facilities, Persian Gulf
  • Ali Foladi Khormouji Page 99
    The oldest centers of human civilization are located at the confluence of the rivers and beaches of the seas. In this regard, the Persian Gulf and its lands were also enjoyed in particular in the first Islamic era. Which made it the focal point of the East-West trade.In this passage is the Siraf port. In the 4th century AH the largest Gulf trade port and the most active port of the East and the Gate of China Due to geographic location, maritime and shipping development, and enjoyment of seafarers .And well-known merchants who have enjoyed a privileged business and economic position in the maritime business. So, given that the beaches have unique cultural and visual qualities. And hardly understandable.And to what extent has humans been dominant in the evolution of the coastline, or how much other values and factors have dominated.The subject of this article is to study the title of recognition of exogenous and endogenous factors in the evolution and prosperity of the historic city and port of Siraf.
    Keywords: Landscape, Coastal Geography, Historical City of Siraf, Exogenous, Endogenous Factors, Progress
  • Hamid Reza Amiri, Iman Cheghajerdi, Liaia Jalilian, Ziba Fotouhi Page 121
    Among existing methods for prevention, reduction of casualties and damage caused by fires in urban areas, urban planning through the establishment of relevant rules and regulations can make a significant contribution to reducing mortal and financial losses and providing security for citizens in the long run. The purpose of this study is to investigate the spatial-spatial location of fire stations in Bandar Abbas area. The research methodology is applied based on the descriptive-analytical nature of the research. To collect information, a questionnaire was used for data analysis. Supper Decisions software and GIS software and anp model were used to prioritize predisposing sites for the deployment of fire stations. The results of this study indicate that, considering the land use and the determination of the operational radius of the stations, the two existing stations can not provide the services of the entire urban area, and the need to locate and deploy the new stations. Also, using multiple layers in the ArcGIS10 environment and integrating it with the ANP model, suitable locations for the installation of new fire stations are identified.
    Keywords: Location of fire stations, Network analysis, Network analysis process