فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1389)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1389)

  • 244 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/05
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سیداحمد میرباقری*، امین شمس، سید حسین هاشمی، هادی شمس صفحه 1
    امروزه یکی از خطرناک ترین انواع فاضلاب های صنعتی، فاضلاب صنایع آبکاری می باشد. استفاده از فن آوری سیستم های غشایی از میان سایر روش های مختلف بازیافت آب و فلزات از فاضلاب این صنایع، بسیار مورد توجه است و رشد روز افزون دارد. در این مطالعه روش اسمز معکوس (RO) برای تصفیه و پالایش پساب صنایع آبکاری مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش های پایلوتی بر روی فاضلاب این صنعت که حاوی غلظت های نیکل 5/18، 50 و 115 میلی گرم در لیتر می باشد، صورت گرفته است. این فاضلاب از غشا مرکب نازک پلی آمیدی RO عبور داده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با کاهش فشار از 10 به 5/7 و سپس به 5 اتمسفر، متوسط میزان بازیافت آب به ترتیب به 3/68، 4/66 و 77/65 % و متوسط میزان حذف نیکل به 92/98، 67/98 و 65/98 %، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: صنایع آبکاری، اسمز معکوس، نیکل، بازیافت آب، غشای پلی آمید
  • پروین نصیری، حسین ابراهیمی، محمدرضا منظم، عباس رحیمی، حمیدرضا مکرمی صفحه 13
    زمینه و هدف
    مواجهه با ارتعاش تمام بدن به عنوان یک عامل خطر مهم در ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی ستون فقرات در بین کارگرانی که با ارتعاشات تمام بدن در مواجهه هستند، شناخته شده است.رانندگان اتوبوس های شهری در معرض ارتعاشات مکانیکی تمام بدن می باشند و بسیاری از رانندگان از این مواجهه رنج می برند.هدف از این مطالعه ارزیابی ارتعاشات تمام بدن در رانندگان اتوبوس های شرکت واحد اتوبوس رانی شهر تهران می باشد.
    روش بررسی
    ارتعاش تمام بدن در 90 راننده اتوبوس که در 3 گروه مجزا الف- 30 راننده اتوبوس ایکاروس (ب- 30 راننده اتوبوس مان ج- 30 راننده اتوبوس شهاب قرار داشتند و به صورت تصادفی انتخاب شده بودند اندازه گیری گردید. اندازه گیری ها در شرایط واقعی کار رانندگان و بر اساس استاندارد ISO 2631 (1985) صورت گرفت. ارتعاش تمام بدن در سطح صندلی راننده در 3 محور(X،Y،Z) اندازه گیری و نتایج به دست آمده برای اتوبوس های مختلف با یکدیگر و مقادیر استاندارد مقایسه شد.
    نتایج
    مقادیر برآیند شتاب معادل کلی ارتعاش در اتوبوس های نوع ایکاروس(m/s278/0)بیشتر از نوع شهاب (m/s2 71/0(و مقدار این دو بیشتر از نوع مان (m/s2 70/0) می باشد. مقادیر مواجهه به دست آمده برای رانندگان بیشتر از مقدار مجاز مواجهه روزانه می باشد.
    بحث و بررسی: نتایج نشان می دهد که نوع اتوبوس (محل قرار گیری موتور اتوبوس، عایق کاری ارتعاش و...) و عمر اتوبوس از عوامل تاثیر گذار بر مقدار ارتعاش منتقل شده به رانندگان می باشد که مشابه با نتایج مطالعات پیشین در این زمینه است.
    کلیدواژگان: رانندگان اتوبوس شهری، ارتعاش، ارتعاش تمام بدن، شتاب معادل ارتعاش
  • اکبر اسماعیلی، پری بیرامی، عبدالحسین روستاییان، اشرف بیرامی صفحه 21
    از جلبک قرمز دریایی Gracilaria corticota. به عنوان جاذب بیولوژیکی برای حذف کاتیونCo2+ در سیستم پیوسته استفاده گردیده است. آزمایش ها طی چند مرحله و درون ستون شیشه ای پر شده به طول cm 35 با قطر داخلی cm 2 انجام شده است. اثر پارامترهایی مانند غلظت اولیه محلول، pH، مقادیر مختلف جاذب (5/2 و5/3گرم) در زمان ماندگاری 15، 30 و 45 دقیقه در دمای آزمایشگاه (حدود Co 23) مورد بررسی قرار گرفت. محلول کبالت به کار رفته (Co (NO3)2،6H2O)با غلظت های اولیه ppm150، 100 و 50 بوده است. بیشترین میزان جذب یون کبالت در 7 pH= به ترتیب 01/69% و52/83% و 53/92% مشاهده گردید. با افزایش زمان از 15 دقیقه به 45 دقیقه میزان جذب افزایش می یابد، به طوری که بیشترین میزان جذب در 15 دقیقه اول صورت می گیرد. غلظت نهایی یون ها در هر نمونه توسط دستگاه جذب اتمی GBC-932) مشاهده گردید گراسیلاریای غیر زنده طبق قانون جذب لانگمور عمل کرده است و بررسی های سینتیکی نیز نشان داد که جذب کبالت توسط جلبک، از مدل جذب سینتیکی درجه دوم پیروی می کند.
    کلیدواژگان: جذب بیولوژیکی، جلبک گراسیلاریا، مدل های لانگمور و فرندلیچ، فلز کبالت
  • رستم گلمحمدی، فرشید قربانی، حسین محجوب، زهره دانش مهر صفحه 29
    صدا یکی از مصادیق آلودگی محیط زیست است که می تواند باعث آزار و ناراحتی شهروندان و محدود نمودن کارایی شاغلان گردد. مدارس به عنوان یکی از اماکن پر اهمیت، ضرورت دارد به لحاظ آلودگی صدا مورد بررسی قرار گیرد. زیرا شرایط آکوستیکی ضعیف می تواند اختلالاتی در محاوره و تمرکز دانش آموزان به وجود آورد و بر یادگیری آن ها تاثیر نامطلوب داشته باشد.
    در مطالعه حاضر که در سال 1383 انجام یافته است، نمونه ای شامل 90 مدرسه در سطح شهر تهران به صورت تصادفی در سه مقطع تحصیلی انتخاب گردید و در آن ها 103 پارامتر صوتی، سازه ای و غیر سازه ای موثر بر آلودگی صدا مورد بررسی قرار گرفت. پس از انجام محاسبات فنی لازم بر روی داده ها، در نهایت 158 داده برای هر مدرسه در محیط نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج تحقیق نشان داد که که میانگین تراز معادل فشار صوت در کلاس درس مدارس مورد مطالعه در ساعت تدریس dB(A)54/6 ± 98/71 بوده است. میانگین سطح موثر جذب صوتی کلاس ها 086/2 ± 55/4 سابین متر مربع و میانگین زمان بازآوایی آن ها 79/0 ± 65/3 ثانیه بوده است. میانگین شاخص افت انتقال صدا برای دیوارهای سمت پنجره (بیرون) dB 37/2 ± 50/26 و برای سمت راهرو و کلاس های مجاور dB 26/2 ± 72/29 بوده است. نتایج همچنین نشان داد که 6/70% از کلاس ها در شرایط غیر مجاز صدای زمینه بوده اند و در 1/61% از کلاس ها نیز تراز فشار صوت از حد مجاز بالاتر بوده است. 99% دیوارهای سمت پنجره و 100% دیوارهای سمت راهرو و کلاس های دیگر فاقد توان عایق سازی صوتی مورد نیاز بوده اند.
    تحلیل نتایج نشان داد که منابع داخل بنا علت اصلی بالا بودن آلودگی صدا بوده است. اصلاح آکوستیکی بنا برای مدارس موجود شامل: افزایش سطح موثر جذب کلاس ها از طریق استفاده از تایل های آکوستیکی در سقف و کنترل نشتی درب ها و پنجره ها و آموزش دانش آموزان از راه های پیشنهادی برای کاهش بار آلودگی صدا برای این مدارس می باشد. برای مدارسی که در آینده احداث خواهند شد نیز مکان یابی و طراحی مبتنی بر کنترل صدا ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آلودگی صدا، آکوستیک، کلاس درس، مدارس تهران
  • ایرج محمدفام*، علی کیانفر صفحه 39
    شناسایی دقیق خطرات صنایع نفت و گاز به عنوان بخشی از یک تحلیل ایمنی جامع نه تنها امری کاملا توصیه شده است، بلکه توسط سازمان های ناظر رسمی نیز بر آن تاکید شده است. در فعالیت های صنعتی تکنیک های ارزیابی و مدیریت ریسک از طریق استفاده از رویکرد پیشگیرنده و با هدف بهبود ایمنی برای کاهش توان حوادث به کار گرفته می شود. هدف مطالعه حاضر معرفی یک رویکرد پیشگیرنده برای شناسایی خطرات و ارزیابی و کنترل خطرات ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی در واحد مورد مطالعه است.
    در همین راستا تکنیک مطالعه عملیات و خطر (HAZOP) در انبار نفت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان به کار گرفته شد. این تکنیک به دلیل ساختارمندی بالا و یادگیری آسان به عنوان یکی از پر کاربردترین تکنیک های تحلیل خطرات در صنایع نفت محسوب می شود.
    با تکمیل مطالعه، 1180 خطر شناسایی شد. از این میان ریسک 136/38 % خطرات شناسایی شده غیر قابل قبول بود. نتایج پژوهش نشان داد که علت 35/31% از خطرات، خطای انسانی بوده است.
    نصب pressure switch و flow switch بر روی خطوط دریافت فراورده و اجرای برنامه های منظم تحلیل ریسک های ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی از پیشنهادهای ارایه شده برای کاهش سطح ریسک خطرات شناسایی شده بود.
    کلیدواژگان: خطر، صنایع نفت، ایمنی، مطالعه عملیات و خطر، HAZOP
  • حسن جمالی ارمندی، زمان شامحمدی حیدری* صفحه 51
    این تحقیق با هدف مطالعه تغییرات زمان تعادل و بازده جذب در غلظت های مختلف سرب انجام گرفت. برای این کار از جاذب پوسته شلتوک برای جذب سرب استفاده شد. آزمایش های جذب سینتیک برای تعیین زمان تعادل در غلظت های مختلف سرب انجام یافت. نتایج نشان داد که در غلظت های مختلف با افزایش زمان تماس، مقدار سرب جذب شده در واحد وزن جاذب افزایش می یابد و فرایند جذب در غلظت های 1، 10، 20، 50، 100، 200 و 500 میلی گرم بر لیتر به ترتیب در مدت زمان های 60، 90، 105، 120، 90، 75 و 60 دقیقه به تعادل می رسد. با کاهش غلظت محلول از 500 به 1 میلی گرم بر لیتر، بازده جذب افزایش یافت به طوری که حداکثر بازده جذب برابر 98% در غلظت 1 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. داده های آزمایش با استفاده از دو مدل سینتیک Ho and et al (1996) و Lagergren (1898) برازش داده شدند، نتایج نشان داد که جذب یون های سرب روی پوسته شلتوک از مدل Ho and et al پیروی می کند. نتایج حاصل از آزمایش های جذب ایزوترم با مدل های Langmuir و Freundlich مطابقت داده شدند. نتایج نشان داد که مدل Freundlich داده ها را بهتر توصیف می نماید.
    کلیدواژگان: جذب، سرب، پوسته شلتوک، بازده، زمان تعادل
  • زینب سادات منشرعی، محمدعلی آموزگار صفحه 63
    میکروارگانیسم های نمک دوست، تحمل کننده نمک و غیر نمک دوست نقش مهمی در پاک سازی زیستی و تبدیلات زیستی عناصر فلزی سمی در محیط های آلوده دارند. شناسایی سویه های مقاوم به فلز و الگوهای حذف فلزی، اولین قدم در به کارگیری آن ها در فرایندهای پاک سازی زیستی است. در این مطالعه، حذف تلوریت و اثر اکسی آنیون های سمی سلنو اکسی آنیونی و ارسنات، در باکتری نمک دوست نسبی (H. elongate DSM 2581)، تحمل پذیر نمک (E. faecalis PTCC 1237) و غیر نمک دوست (P. aeruginosa PTCC 1074) که دارای MIC نسبت به تلوریت به ترتیب 25/0، 8 و 25/0 میلی مولار بودند با استفاده از روش رنگ سنجی با معرف دی اتیل تیو کاربامات تعیین شد. سلنو اکسی آنیون ها در افزایش مقاومت H. elongata به تلوریت اثر مثبت داشتند به طوری که میزان مقاومت را از mM 25/0 در حضور mM 25 سلنیت یا سلنات به ترتیب به 18 و 3 میلی مولار افزایش دادند. در مورد E. faecalis نیز سلنیت در غلظت mM 25 و سلنات در غلظت mM 5 و ارسنات در غلظت mM 1/0 موجب افزایش میزان MIC تلوریت به ترتیب به mM 80، mM 16 و mM16 گردید. اما در گونه غیر نمک دوست P. aeruginosa افزودن هیچ کدام از سلنو اکسی آنیون ها، همین طور ارسنات میزان MIC نسبت به تلوریت را زیاد نکرد. در بررسی حذف تلوریت در محیط کشت مایع حاوی سلنیت یا سلنات و یا ارسنات مشاهده گردید که غلظت mM 50 سلنیت یا mM1 سلنات همراه با mM 1/0 تلوریت در گونه نمک دوست H.elongata سبب افزایش حذف تلوریت به میزان %21/48 و 74/25% در مقایسه با محیط فقط دارای تلوریت شد. در گونه E. faecalis غلظت های mM 1 سلنیت یا سلنات و یا mM 1/0 ارسنات همراه با mM 2/0 تلوریت، افزایش 2/2%، 33/7% و 75% را به ترتیب در حذف تلوریت موجب گردید. بیشترین اثر مثبت سلنیت و سلنات در حذف تلوریت در باکتری Halomonas و کمترین آن در Enterococcus دیده شد. یک ویژگی منحصر به فرد در E. faecalis اثر مثبت ارسنات بر حذف تلوریت به میزان 75% بود که در دو باکتری دیگر دیده نشد. در مورد گونه غیر نمک دوستP.aeruginosa نیز mM 8 سلنیت یا mM 1 سلنات کارایی حذف تلوریت را در مقایسه با محیط فقط حاوی تلوریت، 35/34 % و 82/11% افزایش داد. در سه گونه مورد مطالعه، مقاومت همراه با احیایی تلوریت به تلوریوم عنصری مشاهده گردید و نتایج XRF و تحلیلگر EDS و مشاهدات میکروسکوپ الکترونی TEM نیز تایید کردند که تلوریت در محیط، توسط گونه ها به تلوریوم عنصری احیای گردیده و به شکل گرانول های متراکم، درون سلول باکتری و معمولا نزدیک غشای پلاسمای باکتری تجمع یافته است. از مقایسه رفتار سه گونه باکتریایی، از آن جا که تنها در گونه های نمک دوست و تحمل پذیر، نمک حضور اکسی آنیون های دیگر سبب افزایش مقاومت به تلوریت و حذف آن گردید، این گونه ها در مقایسه با گونه غیر نمک دوست P.aeruginosa کاندید بهتری برای حذف آلودگی تلوریت از محیط هستند.
    کلیدواژگان: H، elongata DSM 2581، E، faecalis PTCC 1237، P، aeruginosa PTCC 1074، تلوریت، سلنو اکسی آنیون، آرسنات
  • محمد ابراهیم بنی حبیب*، آذر عربی صفحه 77
    پیش بینی و هشدار سیلاب، قبل از وقوع آن یکی از راه های موثر کاهش خسارت سیل می باشد. در مقاله حاضر اثر عملیات آبخیزداری بر زمان پیش هشدار حوضه گلابدره - دربند با استفاده ازمدل HEC-HMSمورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور مدل فوق برای شرایط حوضه گلابدره - دربند واسنجی و صحت یابی گردیده است. واسنجی و صحت یابی مدل برای دوره های قبل و بعد از انجام عملیات آبخیزداری صورت پذیرفته و در هر دوره دو سیلاب و رگبار رخ داده موجود، مورد استفاده قرار گرفته است. بر مبنای مدل واسنجی و صحت یابی شده، شبیه سازی سیلاب های با دوره بازگشت مختلف انجام یافته و پس از تعیین حد آستانه هشدار سیلاب، زمان پیش هشدار این سیلاب ها برآورد گردید. مقایسه زمان پیش هشدار سیلاب های با دوره بازگشت مختلف، در دوره های قبل و بعد از انجام عملیات آبخیزداری نشان داد که تغییر کاربری اراضی ناشی از عملیات آبخیزداری منجر به افزایش زمان پیش هشدار سیل در دوره بازگشت های مختلف گردیده است. به طوری که مقدار آن برای سیلاب 50 ساله از 11 دقیقه به 15 دقیقه (در حدود 26%) افزایش یافته است. این در حالی است که با افزایش دوره بازگشت مدت زمان هشدار سیل کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: زمان پیش بینی هشدار، عملیات آبخیزداری، گلابدره، دربند، مدل HEC، HMS، مهار سیلاب
  • منیره مجلسی، قاسمعلی عمرانی، پریسا الهی صفحه 89
    در گذشته مدیریت مواد زاید جامد شهر تهران عمدتا شامل جمع آوری و دفع در زمین بود. با گذشت زمان آگاهی های زیست محیطی به دلیل رشد علوم و فناوری محیط زیستی افزایش پیدا کرد و رابطه بین محیط زیست و سلامتی مردم مشخص تر شداز جمله مراکز تولید کننده پسماند، مراکز صنفی اعم از هتل ها و رستوران ها می باشند که عمدتا پسماند های شبه خانگی تولید می کنندمطابق بررسی های انجام شده در منطقه 6 تهران هتل ها از جمله مراکز مهم تولید پسماند می باشند که قسمت اعظم ترکیب پسماند آنان متشکل از مواد آلی و فسادپذیر با منشا گیاهی و حیوانی هست (70%) لذا تمرکز مدیریت مواد زاید جامد باید بیشتر به سمت جداسازی این گونه مواد و تولید کمپوست باشد.
    درمورد موضوع مدیریت مواد زاید جامد هتل ها در ایران مطالعه ای انجام نشده. و یا درصورت انجام در کتابخانه های عمومی و تخصصی درج نشده است. این پروژه از تاریخ 1385 تا 1386 با هدف بررسی وضعیت موجود مدیریت مواد زاید جامد در هتل های شهر تهران انجام گرفت. در شهر تهران 72 هتل، 180 مهمانپذیر و 760 رستوران وجود دارد. در این پژوهش میزان تولید زایدات، شناخت ترکیب فیزیکی آن ها، سیستم های ذخیره سازی، جمع آوری و حمل ونقل آن ها مورد مطالعه قرار گرفت. آگاهی از این مراحل به منظور بهینه سازی مدیریت آن امری ضروری است.
    جمع آوری اطلاعات درخصوص مدیریت مواد زاید جامد هتل ها از طریق مراجعه به آن ها (انتخاب به طور تصادفی) جهت نمونه گیری، آنالیز فیزیکی و تکمیل پرسشنامه انجام پذیرفت. تکمیل پرسشنامه به تعداد 11 نسخه برای هتل های منطقه 6 صورت گرفته است. پرسشنامه ها به روش دلفی استاندارد شده است. از هر هتل با درجات مختلف حداقل 2 هتل به صورت تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته (درمواردی که به نظر تغییرات بیشتری داشتند تا 4 هتل نیز افزایش یافته است). همچنین نمونه گیری از 2 هتل (انقلاب و آزادی) در این منطقه با 3 بار مراجعه و با هدف آنالیز فیزیکی انجام شد و وزن اجزای زباله به تفکیک اندازه گیری گردید. اصناف یادشده به صورت تصادفی جهت آنالیز فیزیکی انتخاب شده و به علت یکسان بودن ترکیبات زباله در هتل ها (به جهت مطالعات انجام شده) در هر صنف به صورت تصادفی یک مخزن جهت آنالیز فیزیکی انتخاب شده است. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای جهت نتیجه گیری نهایی ارایه شده است.
    برمبنای یافته های این پژوهش سرانه تولیدی زایدات هتل ها تقریبا 1 تا 5/1 کیلوگرم است. همچنین مشاهده شد در 3/36% از هتل ها تفکیک زباله انجام نمی گیرد و در 6/63% از هتل ها تفکیک زباله انجام می گیرد که در اکثر آن ها معمولا فقط نان خشک را جدا می کنند. این مطالعه میانگین درصد ترکیبات فیزیکی زایدات هتل ها را به قرار زیر نشان می دهد: پسماندتر 8/75%، پلاستیک 6/14%، قوطی فلزی 5/1%، کاغذ 5/2%، شیشه 3% و سایرمواد 5/2%. همچنین 27% از هتل ها مخزن ندارند و 45% از آن ها1تا3 مخزن و 27% نیز بیش از 4 مخزن دارند.
    جمع آوری زباله در 3/27% از هتل ها به صورت غیرمکانیزه می باشد، 4/36% از آن ها از جمع آوری مکانیزه زباله راضی و 4/36% از آن ها نیز بسیار راضی هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند منطقه 6 شهر تهران، هتل
  • علی اکبر سبزی پرور، آزاده کاظمی، صفر معروفی، محمد غفوری، جواد بذرافشان صفحه 97
    این مطالعه با هدف مقایسه چند بعدی هفت نمایه خشک سالی هواشناسی و با استفاده از آمار بارندگی یک دوره آبی 35 ساله (1346-1345 تا1380-1379) در 22 ایستگاه استان همدان انجام یافته است. نمایه های خشک سالی مورد بررسی عبارتند از: نمایه دهک ها (DI); نمایه درصد نرمال بارندگی (PNPI); نمایه معیار استاندارد Z (Z); نمایه ناهنجاری بارش (RAI); نمایه بارش استاندارد شده (SPI); نمایه Z چینی (CZI) و نمایه Z چینی تعدیل یافته (MCZI). پس از محاسبه نمایه های خشک سالی فوق در مقیاس زمانی مورد نظر، نتایج براساس معیارهای شباهت توالی سال های خشک، نرمال و تر با استفاده از روش تحلیل خوشه ای(Cluster analysis)، و همبستگی آماری بین نمایه ها، دسته بندی و مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی ها از دیدگاه تحلیل خوشه اینشان داد که سنجه های RAI، Z و DI از نظر آماری مشابه بوده و در ارزیابی های خشک سالی نیز در شرایط اقلیمی سرد نیمه خشک استان همدان به نتایج نسبتا مشابهی ختم می شوند. در ارزیابی روابط همبستگی نیز، نمایه های زوج شده PNPI-Z، PNPI-RAI، Z-RAI، SPI-CZI در اغلب ایستگاه های استان در سطح اطمینان مطلوبی) 5 0/0 (p< رابطه همبستگی بالا)95% (R2>با یکدیگر از خود نشان دادند، ولی در تحلیل خوشه ایفقط نمایه های RAI، Z، و DI در یک گروه قرار گرفتند. محاسبات نشان داد که نتایج معیار های RAI، Z و DI از لحاظ توصیف وضعیت خشک سالی بسیار به هم نزدیک می باشند. بر این اساس، معیار های ناهنجاری بارش (RAI)، Z و دهک ها (DI) به ترتیب به عنوان بهترین سنجه ها جهت ارزیابی خشک سالی هواشناسی در شرایط اقلیمی سرد نیمه خشک شناخته شدند. نتایج حاصل از معیارهای منتخب نشان داد که در سال های 47-46، 56-55، 63-62، 68-67، 70-69، 76-75 و 78-77 خشک سالی های شدید در اغلب نقاط استان اتفاق افتاده است. این نتایج با شواهد واقعی رخ داده (افت شدید عملکرد محصولات کشاورزی، کاهش سطح آب های زیر زمینی و کاهش دبی رودخانه های استان) مطابقت خوبی نشان داد. علی رغم استفاده همه گیر نمایه SPI در پایش خشک سالی های کشور، در این مطالعه شاخص SPI جهت ارزیابی خشک سالی های هواشناسی در شرایط اقلیمی سرد نیمه خشک مناسب تشخیص داده نشد.
    کلیدواژگان: خشک سالی هواشناسی، نمایه های خشک سالی، تحلیل خوشه ای، اقلیم سرد نیمه خشک
  • لیدا داور*، افشین دانه کار، برهان ریاضی، عبدالرسول سلمان ماهینی، بابک نعیمی صفحه 113
    مناطق ساحلی نواحی پویایی از عملکرد متقابل زمین، آب و اتمسفر هستند که در عین حال تحت تاثیر تغییرات دائم طبیعی و دست کاری انسان قرار دارند. سواحل از مهم ترین مناطقی در جهان به شمار می روند که انسان در آن ساکن شده است و از منابع آن به شدت استفاده می کند. مانگروها، صخره های مرجانی، پرتگاه های ساحلی، دریاکنار ماسه ای، پهنه های جزرومدی، مصب ها و شاخابه ها تنها بخشی از منابع ارزشمند مناطق ساحلی هستند که تحت فشارهای ناشی از تراکم بالای جمعیت در این مناطق قرار دارند. این، همان واقعیت ساده است که ضرورت توجه ویژه به حفاظت از مناطق ساحلی را نشان می دهد. شناسایی مناطق حساس ساحلی-دریایی از جمله روش هایی است که برای حفاظت از مناطق حساس محیط زیستی سواحل، به کار برده می شود. در تحقیق حاضر، مناطق حساس محیط زیستی سواحل استان سیستان و بلوچستان با استفاده از دو روش شاخص حساسیت محیط زیستی(ESI) اداره اقیانوسی و هواشناسی آمریکا(NOAA) و معیارهای شناسایی مناطق به ویژه حساس دریایی(PSSAs) سازمان بین المللی دریانوردی(IMO) - که از جمله روش های آزمون شده در سطح جهانی برای شناسایی مناطق حساس ساحلی به ویژه در برابر انتشار مواد آلاینده از جمله مواد شیمیایی و نفتی می باشند- مورد شناسایی قرار گرفت و به منظور مقایسه کارایی این دو روش در شناسایی مناطق حساس ساحلی منطقه مورد مطالعه، از دو ماتریس عوامل داخلی(IFE) و عوامل خارجی(EFE) مربوط به روش تجزیه و تحلیل SWOT استفاده گردید. نتایج حاصل، نشان داد هر دو روش NOAA و IMO با کسب امتیاز بالای 3 در ماتریس های ذکر شده، از قابلیت مناسبی برای شناسایی مناطق حساس ساحلی منطقه مورد مطالعه برخوردار هستند، لیکن روش NOAA با اختصاص امتیاز وزن دار 70/3 در ماتریس IFE در مقابل امتیاز وزن دار 59/3 ماتریس IFE روش IMO و همچنین کسب امتیاز وزن دار 57/3 در ماتریسEFE، در برابر امتیاز وزن دار ماتریس EFE روش IMO، یعنی 22/3، در مجموع، از کارایی بیشتری برای شناسایی مناطق حساس ساحلی استان سیستان و بلوچستان که در کرانه های دریای عمان واقع شده است، برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: کرانه ساحلی، شاخص حساسیت محیط زیستی، مناطق به ویژه حساس دریایی، آلودگی نفتی، ماتریس SWOT
  • مریم امیدی، محمد کابلی، محمود کرمی، عبدالرسول سلمان ماهینی، بهرام حسن زاده کیابی صفحه 137
    کاهش شدید جمعیت پلنگ در سال های اخیر سبب شده است که این گونه با ارزش توسط کمیته بقای گونه های اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (SSC /IUCN)، در رده حفاظتی درمعرض خطر انقراض (EN) گنجانده شود. یکی از مهم ترین عوامل در کاهش جمعیت این گونه، تخریب و نابودی زیستگاه های آن معرفی شده است. لذا شناخت عوامل موثر بر مطلوبیت زیستگاه پلنگ به عنوان یک ابزار موثر در مدیریت و حفاظت از زیستگاه های باقی مانده می تواند مدیران حفاظت را در انتخاب لکه های مناسب حفاظتی و مدیریت موثر عوامل تاثیر گذار یاری رساند. پارک ملی کلاه قاضی نیز یکی از بهترین و امن ترین زیستگاه های این گونه در مرکز ایران محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین مطلوبیت زیستگاه پلنگ در این پارک ملی و تعیین عوامل موثر بر حضور گونه در زیستگاه در طی سال های 1386 لغایت 1387 با روش تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی (ENFA) و رگرسیون منطقی دوتایی (تحلیل حساسیت) به انجام رسید. لایه های اطلاعاتی مورد استفاده شامل نقشه حضور طعمه ها (پازن، گوسپند وحشی و تشی)، تنوع پستی و بلندی منطقه، شیب، جاده ها و معادن بوده است. نتایج نشان می دهد که مهم ترین عامل موثر بر حضور یا عدم حضور پلنگ در این منطقه تحت تاثیر طعمه هایش (به ویژه پازن) قرار دارد. به علاوه مطلوب ترین زیستگاه پلنگ در این منطقه در ارتفاعات 1800 تا 2400 متر از سطح دریا، در شیب های70-20%، مناطق صخره ای و صعب العبور کوهستانی واقع شده است. این نتایج نشان دهنده اهمیت حفاظت از طعمه های پلنگ در تلاش برای افزایش جمعیت آن ها به عنوان مهم ترین و موثرترین رهیافت مدیریتی و حفاظتی برای این گونه ارزشمند است.
    کلیدواژگان: پلنگ ایرانی، مطلوبیت زیستگاه، کلاه قاضی، تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی، تحلیل حساسیت
  • پریسا نجات خواه معنوی، محمد مهدوی، مریم فروزد صفحه 149
    در این تحقیق جهت بررسی کیفیت آب تالاب بند علی خان، پلانکتون گیاهی و جانوری و متغیرهای BOD5، CODوDO طی سال 1384 و به صورت فصلی اندازه گیری شد. سه گروه از پلانکتون گیاهی آب شیرین شامل دیاتومه با 11 جنس، سیانوباکتر با 3 جنس و اوگلنوفیسه با 1 جنس شناسایی شدند. بیشترین فراوانی متعلق به جنس Navicula و کمترین فراوانی متعلق به جنس Euglena بود. همچنین سه گروه از پلانکتون جانوری آب شیرین شامل روتیفرها با یک جنس، مژه داران با یک جنس و سخت پوستان با دو جنس شناسایی شدند. جنس Vorticella بیشترین فراوانی و جنس Daphnia دارای کمترین فراوانی بود.
    نتایج نشان داد که غلظت آلاینده ها با عبور از مسیر تالاب و رسیدن به بخش انتهایی آن به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. به گونه ای که از ابتدا به انتهای تالاب از غلظت BOD5،92%وCOD،94% کاسته شد. از طرفی غلظت اکسیژن محلول در انتهای تالاب 85% نسبت به بخش ابتدایی افزایش داشته است. تراکم پلانکتونی نیز از ابتدای تالاب به سمت انتها افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: پلانکتون، اکسیژن محلول، BOB 5، COD، تالاب بند علی خان
  • مهرداد نوابخش*، محمد رحمانی صفحه 163
    رشد و توسعه زندگی شهری با افزایش جمعیت و میزان رو به رشد مهاجرت روز به روز ساکنان شهرهای بزرگ را در فضایی متراکم با نیازهای فراوان سکونتی، اجتماعی، اداری و شغلی با محدودیت ها و مشکلات فراوانی در ابعاد محیطی و فضایی رو به رو کرده است. تامین این نیازها و رفع بسیاری از مشکلات در ابعاد یاد شده یکی از اصلی ترین مباحث مورد توجه برنامه ریزان، مسئولان و از همه مهمتر پژوهشگران علوم زمینی بالاخص اندیشمندان علوم محیط زیست و جغرافیاست، هر چند در این فضا روابط شهروندان و ساکنان در غالب گروه های انسانی در حوزه های مختلف دارای رویکردی اجتماعی است که نوع ارتباط این گروه ها با محیط زندگی مورد بررسی قرار می گیرد. در این پژوهش به روش تحقیق میدانی مجموع بافت های مسکونی، تجاری، اداری و بهداشتی در فضایی که برج آریان در طول پاره خطی حد فاصل دو میدان اصلی شهرهمدان قرار دارد مطالعه شده است و کارکرد هریک از بناها مورد نظر در این فضا به عنوان مجموعه هویت بخش محلی بررسی شده و نهایت برداشت نمونه ای از حجم ترافیک و مقایسه آن با ظرفیت خیابان اصلی در ساعت اوج ترددانجام شده است وپس از جمع آوری این اطلاعات، محیط زیست فضای شهری مورد بررسی و تحلیل علمی قرار گرفته است و نتایج به دست آمده ازپژوهش حاکی از آن است که از یکسو استقرار مکانی برج و فروش تراکم بدون در نظر گرفتن نظام فضایی و نیازهای روانی، عاطفی و رفتاری توازن و تعادل محیط و فضای اجتماعی را بهم زده است و از سوی دیگر از نظر کالبدی ارتفاع برج، نمای آن و طول و عرض خیابان با انواع کاربری های موجود هماهنگی لازم را ندارد و به عبارتی حقوق شهروندان در محیط زیست و فضای شهری که در آن زندگی می کنند صیانت و حفاظت نشده است. در مجموع فرم و کارکرد برج به تعادل و توازن فضایی محل آسیب زده و شبکه ارتباط دهنده با سطح سرویس نامناسب، کیفیت جریان حمل و نقل را به شدت کاهش داده که خود این موضوع دارای آثار زیانبار محیطی است.
    کلیدواژگان: برج سازی، آسیب شناسی، فضا، محیط زیست
  • حمیده حاج حسینی، سید محمد شبیری، مهران فرج اللهی صفحه 179
    در تحقیق حاضر نیازسنجی و تعیین اولویت های آموزشی دانش آموزان مقطع متوسطه در زمینه محیط زیست مدنظر قرار گرفته شده است. بدین منظور سه فرضیه در نظر گرفته شد تا صحت و سقم آن ها مورد ارزیابی قرار گیرد. فرضیه های در نظر گرفته شده به ترتیب عبارتند از 1- آگاهی گروه سنی هدف نسبت به مسایل زیست محیطی، سبب حساسیت آن ها نسبت به این مسایل می شود، 2- برنامه آموزشی موجود محیط زیست، پاسخ گوی نیازهای مقطع سنی هدف می-باشد، و 3- آموزش مسایل زیست محیطی در مقطع سنی دبیرستان اثربخشی بیشتری دارد. سپس نظرسنجی های لازم از میان دانش آموزان مقطع متوسطه چهار منطقه از مناطق آموزش و پرورش شهر تهران، که به طور کاملا تصادفی انتخاب شده بودند، صورت گرفت. دانش آموزانی که مورد نظرسنجی قرار گرفتند 5/7 % تعداد دانش آموزان هر منطقه را تشکیل می دهند. بدین ترتیب 516 دانش آموز مورد نظر سنجی قرار گرفتند که توزیع آن ها در میان مناطق منتخب عبارت است از 134 نفر از منطقه 1، 206 نفر از منطقه 4، 69 نفر از منطقه 7 و 107 نفر از منطقه 12. همچنین جهت تعیین اولویت های آموزشی از سی نفر از محققان، کارشناسان و معلمان ذی ربط نظرخواهی شد.
    اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS14.0 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق از پارامترهای آمار توصیفی نظیر فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و از پارامترهای آمار استنباطی حاصل از آزمون ویل کاکسون، آزمون خی دو (مربع کای) و ضریب همبستگی کرامر جهت تجزیه و تحلیل آماری سوال های پرسشنامه و در نهایت پاسخ دهی به فرضیه های تحقیق استفاده و نتایج زیر حاصل شد:نتایجی که از تحلیل توصیفی و استنباطی فرضیه اول به دست آمد نشان می دهد که دانش آموزان مقطع متوسطه وضعیت موجود آموزش محیط زیست را جهت ایجاد حساسیت ناکارآمد تشخیص داده و ایجاد تغییر در برنامه های آموزشی را ضروری می دانند. با توجه به این یافته ها فرضیه اول مورد تایید قرار می گیرد.
    نتایجی که از تحلیل توصیفی و استنباطی فرضیه دوم به دست آمد نشان می دهد که دانش آموزان مقطع متوسطه وضعیت موجود برنامه آموزش محیط زیست را پاسخ گوی نیازهای مقطع سنی دانش آموزان مقطع متوسطه تشخیص نداده اند و ایجاد تغییر در برنامه های آموزشی را ضروری می دانند. بدین ترتیب فرضیه دوم این پژوهش مردود بوده و ایجاد تغییر در برنامه های آموزشی ضروری می باشد.
    همچنین بر اساس یافته های مربوط به فرضیه سوم مشخص می گردد که با افزایش سن هم آگاهی و حساسیت و هم علاقه به محافظت از محیط زیست افزایش پیدا می کند. گرچه این یافته به تنهایی برای صادق بودن فرضیه سوم کفایت نمی کند، ولی اگر همین روند در تمامی دوره آموزشی صادق باشد می توان این گونه انتظار داشت که تاثیر آموزش محیط زیست در مقطع متوسطه کارآیی بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، آموزش، نیازسنجی، آموزش محیط زیست، توسعه پایدار
  • امیرحسام حسنی، محمدرضا خانی، مجتبی صیادی، ولی الله قدمی، حمیدرضا خستو* صفحه 195
    شهرستان اسلامشهر به عنوان یکی از شهرستان های استان تهران به دلیل واقع شدن در مجاورت پایتخت (30 کیلومتری) طی دهه های اخیر رشد بسیار سریع، بی رویه و ناموزون داشته که یکی از نتایج آن آلودگی آب های زیر زمینی منطقه بوده، به طوری که این مشکل باعث اعتراض مردم منطقه شده است و این حق طبیعی آن ها است که آب سالم و بهداشتی داشته باشند.
    با توجه به این که در شهرستان اسلامشهر تنها منبع تامین آب شرب برای ساکنان روستاها استفاده از منابع آب زیر زمینی (چاه ها) می باشد، لذا بررسی کیفیت آب این چاه ها حایز اهمیت است. در طول این تحقیق که در مدت زمان 14 ماه، از آذر 1384 لغایت دی ماه 1385 صورت پذیرفت، با نمونه برداری و آزمایش باکتریولوژیکی آب 14 چاه از چاه های آب شرب روستاهای اسلامشهر که بر اساس موقعیت قرار گیری در بافت مسکونی روستا به عنوان چاه های نمونه انتخاب شدند، با 2 بار نمونه برداری و آزمایش از هر چاه نمونه، کیفیت آب شرب از نظر میکروبی در منطقه مشخص شد. آلودگی به کلیفرم کل در روستاهای نظام آباد، رضی آباد، رحیم آباد - شکر آباد، اسلام آباد و جعفر آباد جنگل مشاهده گردید. از نظر آلودگی به کلیفرم مدفوعی نیز به جز در یک مورد که آن هم مربوط به روستای اسلام آباد می باشد، مورد دیگری مشاهده نگردید. نظر به این که در مورد بعضی از چاه های مورد مطالعه آلودگی میکروبی مشاهده شده و از طرفی تنها منبع تامین آب شرب درمنطقه اسلامشهر آب های زیر زمینی می باشد، لذا ضرورت دارد که همواره کیفیت آب شرب ساکنان منطقه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شهرستان اسلامشهر، آب زیرزمینی، آلودگی میکروبی، آب شرب
  • مهدی میردامادی، عباسعلی باقری ورکانه، سمیه اسمعیلی صفحه 201
    محیط زیست و منابع طبیعی به عنوان بستر توسعه پایدار، پشتوانه حیات طبیعی و میراث فرهنگی جامعه انسانی به شمار می روند. رشد فزاینده جمعیت، ضرورت دسترسی به خدمت های شغل جایگزین، کمبود منابع و فقدان الگوی کارآمد توسعه موجبات فشار بیش از حد بر محیط زیست و منابع طبیعی تجدید شونده گشته است. امروزه تخریب محیط زیست و منابع طبیعی به عنوان یک معضل جهانی فکر برنامه ریزان و سیاست گذاران را به خود جلب نموده است، و البته روند تخریب محیط زیست و منابع طبیعی کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به این که آموزش یک سرمایه گذاری پر بازده در فرآیند توسعه به ویژه توسعه پایدار به حساب می آید و از طرفی برای ایجاد تغییر و تحول به منظور جلوگیری از تخریب محیط زیست و منابع طبیعی تجدید شونده یکی از عوامل تسریع کننده مهم، آموزش عمومی به ویژه آموزش دانش آموزان است، لذا این امر زمانی تحقق می یابد که آموزش متناسب با میزان آگاهی و منطبق با شرایط خاص، همراه با بازدهی و کارآیی معقول باشد. به همین منظور این تحقیق به بررسی میزان آگاهی دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران از محیط زیست و حفاظت از آن پرداخته است. شهر تهران بیش از 470000 دانش آموز در دوره متوسطه دارد که جمعیت مورد مطالعه شامل 480 نفر از دانش آموزان آن دوره می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی، همبستگی و علی، ارتباطی می باشد و شیوه اجرای آن به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه و تجزیه و تحلیل داده به وسیله نرم افزار SPSS صورت گرفته است.
    نتایج حاصل از ضریب همبستگی اسپیرمن بین متغیرهای مستقل سن، تحصیلات پدر، تحصیلات مادر، استفاده از برنامه های رادیویی، استفاده از برنامه های تلویزیونی، دسترسی به جنگل و فضای سبز، مطالعه کتاب های زیست محیطی و مطالعه مقالات زیست محیطی با متغیر وابسته میزان آگاهی دانش آموزان نسبت به محیط زیست نشانگر آن است که بین متغیرهای مذکور رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تاثیر فردی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از طریق آزمون های کروسکال والیس و من وایت نی حاکی از آن است که متغیرهای مستقل طریقه کسب اطلاعات، استفاده از مجلات، شرکت در فعالیت های مرتبط، شرکت در کلاس های آموزشی و عضویت در تشکل های زیست محیطی بر میزان آگاهی دانش آموزان نسبت به محیط زیست تاثیر داشته است. ولی متغیرهای جنسیت، پایه تحصیلی، رشته تحصیلی، بعد خانوار، منطقه تحصیلی دانش آموزان، عضویت در نوع تشکل دانش آموزی و عضویت یا عدم عضویت در تشکل های دانش آموزی تاثیری بر میزان آگاهی دانش آموزان نسبت به محیط زیست نداشته اند. نتایج حاصل از تاثیر جمعی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته میزان آگاهی دانش آموزان به محیط زیست از طریق رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام نشانگر آن است که متغیرهای مطالعه کتاب های زیست محیطی و مقالات زیست محیطی تاثیرات مثبتی بر میزان آگاهی دانش آموزان نسبت به محیط زیست داشته اند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان دوره متوسطه، میزان آگاهی، حفاظت محیط زیست
|
  • Seyyed Ahmad Mirbagheri, Amin Shams, Seyyed Hossein Hashemi, Hadi Shams Page 1
    Electroplating industrial waste is one of the most critical industrial waste problems. There is a growing interest in developing methods for recovering metals and water from plating waste stream using membrane technology. In this project, reverse osmosis (RO) technology has been studied for electroplating industries waste water treatment. Pilot tests on nickel plating wastewater with 18.5, 50 and 115 ppm Ni (II) concentration were delivered using polyamide thin film composite RO membrane. The results showed the average water recovery efficiency reduced to 68.3, 66.4 and 65.77 percent and average removal of nickel (II) reached down to 98.92, 98.67 and 98.65 percent when the working pressure reduced from 10 to 7.5 and 5 bar, respectively.
  • Parvin Nassiri, Hossein Ebrahimi, Mohammad Reza Monazzam, Abbas Rahimi, Hamid Reza Mokarami Page 13
    Objectives &
    Background
    Exposure to whole-body vibration (WBV) has been identified as an important risk factor in development of spine musculoskeletal disorders among workers exposed to a vibration situation. Urban bus drivers are exposed to mechanical whole-body vibration during their work, and so they suffer from this exposure. The objective of this study is whole body vibration evaluation in drivers of Tehran's bus transportation.
    Materials and Methods
    whole body vibration was measured in 90 bus drivers in three separate subgroups including: (1) Ikaroos bus drivers, (2) Man bus drivers, (3) Shahab bus drivers, which were selected with simple random sampling method. Vibration Intensity of the sample bus drivers were measured under actual working condition according to recommendations of the international standard ISO 2631 (1985). The whole body vibration was measured at the driver seat interface(x-, y-, and zaxes). The results obtained for separate buses were compared together by ANOVA test and standardlevels too by T test.
    Results
    the overall weighted total r.m.s. acceleration in Ikaroos buses drivers (0/78 m/s2) were higher than Shahab buses drivers (0/71 m/s2) while both of them were higher than Man buses drivers (0/70 m/s2).The estimated vibration dose values from the average overall weighted vibration magnitude exceeded the daily vibration dose level.
    Conclusion
    Results showed that the type and age of buses were effective factors in driver's whole body vibration exposure levels which were consistent with similar studies in this field.
  • Akbar Smaeli, Pari Beyrami, Abdolhossein Rostaeyan, Ashraf Beyrami Page 21
    Some kinds of pollutants such as heavy metals, especially, can be removed from water and waste water by biological materials via biosorption. These heavy metals can be also recovered by adsorbents. The mentioned methods have more important advantages from some aspects such as being more economical than others.In this study marine red alga Gerasilaria sp. was used as aquatic seaweed to remove Co2+in the flow operation (packed column) of a glass column with an internal diameter of 2 Cm and the height of 35 Cm as investigated and different stages. The adsorption process was studied under affection of factors such as initial concentrations, pH, retention time (15, 30 and 45min), and adsorbent dosage (2.5 and 3.5 g) in the room temperature. The solution of Co (II) in distilled water was prepared using (Co (NO3)2,6H2O) with initial concentrations 50,100,150 mg/L. The maximum rates of uptake at pH=7 were at different degrees of 92.53%, 83.52% and 71.76% respectively. By prolonging the time of absorption from 15 minutes to 45 minutes, rate of uptake was enhanced and the highest rate was in the first 15 minutes.The final concentration of Co Ions in each sample in atomic absorption spectrometer (GBC-932), appeared that non living Gerasilaria sp. acted based on the Langmuir physics law and the kinetic studies showed that absorption of cobalt by non-living alga samples obeyed the second degree of kinetic absorption model.
  • Rostam Golmohammadi, Farshid Ghorbani, Hossein Mahjoub, Zohreh Daneshmehr Page 29
    Noise pollution is one of the important issues of environmental pollutant in metropolitan areas and is almost one of the hazardous agents, which causes discomfort for residents and disturbs the work efficiency. Schools are the most important areas for assessment of noise pollution, because Poor acoustical conditions in classroom directly affect to speech, perception and learning of students. The present study was conducted in Tehran city, during 2004 - 2005. In this study, 90 schools were randomly sampled. Schools consisting of primary, secondary and high school. In each school 103 parameters consist of noise characteristics and acoustic condition inside and outside of schools were measured and estimated. After the base calculation conducted of 158 data record for each sample, theresearch data was transferred into Excel and SPSS data sheet for statistical analysis.The results showed that the mean of Leq in classroom (in normal condition) were 71.98 ± 6.54 dB (A). The mean absorption index of internal absorbed area surface of classroom was 4.55± 2.07 sabin.m2 and the mean of the reverberation time was 3.65 ± 0.79 sec. The mean values of the transmission loss of the walls between classrooms were estimated 26.50 ± 2.37 dB and for outside were 29.72 ± 2.26 dB. Results showed that 70.6% of background noise index in classroom and 61.1% of Leq was in impermissible condition. Results also showed that 99% of street side walls and 100% of separatorwalls had a non efficiency to isolation of noise transmission.Analysis of the results showed that, the internal sources were the main cause of noise pollution in studied schools. Improvement acoustic reform by using of tile acoustics, control of opening in doors and windows and education for noise reduction in studied schools, and site selection and acoustic base designing for future construction were proposed.
  • Iraj Mohammadfam, Ali Kianfar Page 39
    An extensive hazard identification of petroleum industries as part of a sound safety analysis is not only highly recommendable but often subject to official approval of construction by the national governmental authorities. Risk assessment and management techniques are used in industrial activities to diminish accident potential by the application of prevention or protection techniques to improve process safety.This project aims at introducing a preventive approach to process hazard identification andidentifying, evaluating and control of Health, Safety and Environmental hazards in studied unit. For this purpose, Hazard and Operability Study (HAZOP) have been applied to an oil storage and process unit in Hamadan. The HAZOP is the most widely used of the various analysis techniques available, in part because this highly structured technique is easy to teach and well-suited for petroleum industry.1180 hazards identified by completing the study. The results of research showed that 38.136% of identified hazard were unacceptable. The root cause of 31.35% was unsafe behaviors. Considering to catastrophic consequences of probabilistic accidents, the results emphasize on control of unacceptable hazards and recommends installing pressure switch and flow switch on the product receiving lines and conducting of regular and periodic HSE auditing plans.
  • Hasan Jamali Armandi, Zaman Shamohamadi Heidari* Page 51
    Objective
    This study reviews the efficiency of absorption and equilibrium time Variations inconcentrations were measured.
    Materials And Methods
    For this rice husk absorbent was used to absorb lead Kinetic adsorption experiments were carried out for estimation equilibrium time in varied concentrations. The results showed that in varied concentration amount the lead adsorbed per unit weight of adsorbent increased with increase contact time and process adsorption equilibrium reached at 60, 90, 105, 120, 90, 75 and 60 minutes for initial lead concentration 1, 10, 20, 50, 100, 200 and 500 mg/l, respectively.
    Results
    Adsorption efficiency increased with decreasing solution concentration from 500 mg/l to 1 mg/l. However obtained maximum adsorption efficiency at concentration was 1 mg/l (%98). The experimental data were fitted using Ho &et al. and Lagergren kinetic models. Results showed that lead ions adsorption on rice husk followed adsorption model of Ho & et al. The experimental results were fitted to the Langmuir and Freundlich isotherm models. Results showed that experimental data fitted well the Freundlich model isotherm.
  • Zeynab Sadat Motesharrei, Mohammad Ali Amoozegar Page 63
    Halophilous, halotolerant and non-halophilous microorganisms have important roles in bioremediation and transformation of toxic metal compounds in polluted environments. Identification of toxic metaltolerant strains and their removal patterns are the first steps of applying them in the bioremediation processes. In the current study, telluride removal in three moderately halophilous, halotolerant and non-halophilous bacteria, Halomonas elongate DSM 2581, Enterococcus faecalis PTCC1237 and Pseudomonas aeruginosa PTCC1074, respectively, and the effects of selenooxyanions and arsenate on this removal, were determined by means of a colorimetric method using di-ethyl thio-carbamate.The strains H. elongate, E. faecalis and Ps. aeruginosa showed the maximum MIC to telluride as 0.25, 8 and 0.25 mM, respectively.In halophilous microorganism, H. elongata, selenooxyanions had a positive effect on increasing the telluride resistance, since K-telluride plus 25 mM Na-Selenite or Na-selenate were added together into the medium, tolerance to telluride was increased from 0.25 mM to 18 mM and from 0.25 mM to 3 mM, respectively, telluride tolerance in halotolerant strain, E. faecalis, in the presence of 25 mM Se (IV) or 5 mM Se (VI) or 0.1 mM As (V) was increased and reached to 80 mM, 16 mM and 16 mM, respectively,but in Non-halophilous bacterium, Ps. aeruginosa adding 25 mM Se (IV) or 5 mM Se (VI) or 5 mM As (V) did not cause increasing of MIC of telluride.The ability of halophilous strain to telluride removal was increased in comparison of control condition (medium containing of just telluride) by 48/21% and 25.74%, when 0.1 mM Te(IV) plus 50 mM Se (IV) or 1 mM Se (VI) was used respectively. 0.2 mM Te (IV) plus 1 mM Se (IV) or 1 mM Se (VI) or 0.1 mM As (V) in E. faecalis can give rise 2.2%, 7.33% and 75% increase in Telluride removal, as well. The most positive effect of Selenite and Selenate in Telluride removal was observed in H. elongata and the lowest of it was observed in E. faecalis. A unique characteristic of E. faecalis in removing of Tellurite by 75% in the presence of Arsenate was the thing which observed only in E.faecalis but not in two other bacteria studied here. In the case of P. aeruginosa, 8 mM Se (IV) or 1 mM Se (VI) plus 0.1 mM Te (IV) can also cause higher increase in telluride removal by 34.35% and 11.82%, respectively.
  • Mohammad Ebrahim Banihabib*, Azar Arabi Page 77
    Main purpose of this research is estimating the effect of watershed management on flood forecast lead time in Golabdare-Darband basin using HEC-HMS Model. The model was calibrated and validated for Golabdare-Darband basin before and after watershed management using four flood events. Floods of the basin are simulated in different return periods in both conditions of before and after watershed management. The Threshold of flood warning was estimated using 25-year flood peak. Results of this research show that the change of land use caused by watershed management, increases flood lead time and increasing return periods causes lead time reduction from 11 minutes to 15 minutes (26%incensement).
  • Monireh Majlesi, Ghasem Ali Omrani, Parisa Elahi Page 89
  • Ali Akbar Sabziparvar, Azadeh Kazemi, Safar Marofi, Mohammad Ghafouri, Javad Bazrafshan Page 97
    This research evaluates the meteorological drought spells by multi-dimensional comparison of seven meteorological drought indices supported with 35 years rainfall data (1967-2001) series records for 22 rain gauge stations in a cold semi-arid region located in west of Iran, in Hamedan city. Drought indices include: Deciles Precipitation Index (DI), Percent of Normal Precipitation Index (PNPI), Z Standard Index (Z), Rainfall Anomaly Index (RAI), Standard Precipitation Index (SPI), Chinese Z Index (CZI) and Modified Chinese Z Index (MCZI). After calculation of drought indices for the desired time scale, they were evaluated and compared using correlation relations. Using Cluster Analysis technique, the drought status in the region was classified into different categories. The criteria were the statistical ones based on the succession of dry, normal and wet years. It was found that both Z and RAI indices were statistically similar and gave almost similar results in drought evaluations. By correlation, all indices of PNPI-Z, PNPI-RAI, Z-RAI, and SPI-CZI in all stations indicated high reciprocal correlations in addition to Z-DI and Z-RAI which showed similar results explaining drought conditions. Finally, from the correlation relationships and the output dendograms, DI, RAI and Z were respectively identified as the best indices for meteorological drought evaluations in the region, due to more relevance to the reality than the rest. These indices showed that severe droughts have occurred during years of 1967-1968, 1976-77, 1983-84, 1988-89, 1996-97 and 1998-99. These findings were consistent with the significant reduction in agricultural production levels, river flow and groundwater levels during the severe drought periods in the province. Despite the common use of SPI in monitoring the meteorological drought in Iran, this index is not recommended for cold semi-arid climate conditions.
  • Afshin Danehkar*, Borhan Riazi, Abdolrasoul Salman Mahini, Babak Naimi Page 113
    Coastal areas are the confluence of interaction between earth, large bodies of water and atmosphere. It is constantly affected by natural motion and human interference in the balance of nature. Generally speaking, everywhere in the world coastal areas are very resourceful and provide better condition for human habitat, and therefore, attract human populations and become centers for civic developments. As a result of excessive use, and in some cases abuse of the resources by human beings, adverse conditions develop and cause a decline in coastal areas ecosystem such as; mangroves, coral reefs,cliffs, beaches, tidal flats and estuaries. Such condition makes it imperative to draw urgent attention for protection and rehabilitation of coastal areas. In current research the Environmental Sensitivity Index (ESI) of NOAA and the Particularly Sensitive Sea Area (PSSA) method of IMO were applied to the region under consideration. These methods are credible and worldly accepted for such investigations, in particular where pollutant source include petrochemical materials. The result of study utilizing Internal Factor Evaluation (IFE) and External Factor Evaluation (EFE) matrices of the Strengths-Weaknesses-Opportunities-Threats (SWOT) way of analysis indicated that both methodsproduce acceptable results with scores above 3.0. However, weighted scores of NOAA method, using both IFE and EFE matrices, came out somewhat higher than those for IMO method, and considered better choice for application in the coastal areas of Siatan and Baluchestan province.
  • Maryam Omidi, Mohammad Kaboli, Mahmood Karami, Abdolrasoul Salman Mahiny, Bahram Hassanzade Kiabi Page 137
    Numbers of Persian Leopards have considerably decreased in recent years and for this reason it has been categorized as endangered in the IUCN classification. Habitat destruction is believed to be the main cause of the species population decline. Hence, attempts to preserve the remaining habitats of this kind of animal effectively are deemed essential in reversing its downgrading trend. To hit this target, habitat of the species was modeled in Kolahghazi National Park in Isfahan Province of Iran using Ecological Niche Factor Analysis.Biogeographical maps as independent variables included prey locations, prey diversity, slope, roads and mines activities in the region. The location of the species direct spotting or indirect presence detected through various indices served as the dependent variable in the analysis. The study in the Kolahghazi National Park suggested that, the best environment for the Persian Leopard is in altitudes between 1800-2400 m above the sea level with slopes ranging 20-70% in mountainous regions. The abundance of the preferable prey was also found important in habitat suitability of the species.
  • Mohammad Mahdavi, Maryam Frozad Page 149
    In this research, the quality of water of Band Ali khan wetland, phytoplankton, zooplankton and alsosome factors such as BOD5, COD, DO were measured seasonally during the year 2005-2006. Resultsshowed in this wetland 3 groups of fresh water phytoplanktons were recognized which were included Bacillariophyceae with 11 genus, Cyanophyceae with 3 genus, Euglenophyceae with one genus.Navicula had the biggest plenty and Euglena had the least. Also 4 genus of zooplankton including Crustacea with two genuses, Rotifer and Cilliata with one genus were recognized. The biggest plenty of zooplankton belonged to Vorticella and the least was Daphnia.The results showed that concentration of water pollutant has reduced significantly in outlet of wetland.Decreasing of concentration of pollutant was 92 % for BOD5 and 94 % for COD.Also the concentration level of dissolved oxygen increased up to 85% in the end part of wetland compared to the entrance of it. Concentration of planktons in the end part of the wetland showed increment compared to the entrance.
  • Mehrdad Navabakhsh* Page 163
    The extension and development of urban life along with increasing population andextending immigration have created numerous problems. Constraints in environmental andspatial aspects for the inhabitants of large cities in an over populated space with a lot ofresidential, social, official and vocational needs, and meeting these needs and solving thementioned aspects and issues, are the most significant matters which are noticed and studied by policy makers, geologists, particularly environmental and geographical scientists. Also in this environment relation of citizens and inhabitants with their living environment has social effects in different aspects which are studied. In this research with experimental style, all the residential, commercial, official and hygienic textures where are established alongside of Aryan tower on one line located between two main square of Hamedan City, are considered. The effect of each of these constructions among this space as a complex, gives an identity to the studied area. The traffic jam has been monitored in rush hours (peak time) in this rout and the largest capacity of this street has been considered and compared with the main street. The achieved results of these studies show that the location of the towerspecifically and selling the accumulations and buildings without considering spaciousdiscipline, psychological and emotional and behavioral needs, has imbalanced theenvironment and social spaces. On another hand from anatomical point of view, there is no harmony between the height, facade of the tower and the length and width of the street and the efficiency of other exiting elements. At this stage we can say the rights of citizens are not reserved and it has been ignored in the environment and the urban spaces. On the whole the shape and the practicality of the tower has offended the spacious balance of the area and low quality of nexus and connections, has created unsuitable and inefficient transportation service which this matter itself can cause enormous harmful environmental consequences.
  • Hamide Hajhosseini, Seyyed Mohammad Shobeiri, Mehran Farajollahi Page 179
    Different studies demonstrate that informing the public and public contribution are the best and the most economical policy in order to prevent environmental destruction. But the question is that what kind of requirements people with different age groups actually have in this particular field. It means that the requirements of environmental education for different age groups should be defined clearly. The first step in this procedure is to find the necessities of education for different age groups. One effective method to categorize people of different ages is to consider their educational levels.This research project discusses the needs and the educational priorities of high school students in the field of environmental studies. Therefore, three hypotheses are being evaluated, which include: 1- Informing the indicated group about the environmental issues will end to their sensitivity toward them,2- Current educational schedule of the field is adequate for the indicated group, and3- Teaching the environmental issues in the high school level is more effective.
  • Amir Hesam Hasani, Mohammad Reza Khani, Mojtaba Sayyadi, Valiollah Ghadami, Hamid Reza Khastoo* Page 195
    Islamshahr is located 30 km away from the capital. Over the past decades, it has grown quickly, but irregularly; a growth which has led to the pollution of ground water at which those living in the region have protested. No doubt, it is their right to have access to pure healthy water.Since the only source of drinking water provision for the villages of Islamshahr is ground water resources (i.e., wells), it is obviously important to study the quality of the water of these wells. In this research, which extended for 14 months from December 2005 to January 2006, the quality of drinking water of the region from the microbial point of view was determined twice through sampling and bacterial tests on the water of 14 wells situated in the residential areas of villages.Coliform pollution is reported in Nezamabad, Raziabad, Rrahimabad-shokrabad, Islamabad and Jafarabad Jangal villages. The excremental coliform pollution is not seen in the area except for one case in Islamabad village. As microbial pollution exists in some wells and as the only source of drinking water in Islamshahr is ground water, it is necessary to always pay attention to the quality of drinking water in this area.
  • Mahdi Mirdamadi, Abbasali Bagheri Varkaneh Page 201
    Environment and natural resources as a pavement of sustainable development, is considered as a supportive factor for natural life and cultural heritage of the human society. The increasing growth of population has caused the necessity for job substitution services. Limited resources and lack of capable pattern for development have caused a lot of pressure on environment and restoring natural resources. Destruction of environment and natural resources has attracted the attention of planners andpolicy makers as a global problem. The trend of environmental destruction and natural resources of our own country is not an exception from this rule. Education is recognized as a profitable investment in development process, especially sustainable development and establishing changes and reforms in order to prevent the destruction of the environment and restoring natural resources. One of the important accelerating factors is public training especially educating students. This process only would take place if the training and education is compatible with the right conditions. For this purpose, this research has been delivered on high school level students of the city of Tehran to find out their knowledge and awareness about the environment and protecting it.Population of this study is about 470,000 students. This is an applied research with the Descriptive- Correlation method. A questionnaire was used to collect information and data. Data is analyzed by using SSPS software.