فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1389)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1389)

  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فرهاد دبیری، پروین نصیری، نوشین آهنربای صفحه 1
    آلودگی صوتی یکی از معضلات فعلی شهر های بزرگ از جمله کلان شهر تهران می باشد که اثرات زیان باری بر سلامت جسمی و روحی افراد جامعه دارد. در برخی کشورهای بزرگ تدابیر قانونی برای کنترل و رفع آلودگی صوتی صورت گرفته است. از آن جا که تاکنون در خصوص وضعیت حقوقی آلودگی صوتی در ایران تحقیقی انجام نیافته است، بررسی تطبیقی وضعیت حقوقی آلودگی صوتی چند کشور انتخابی با ایران می تواند زمینه مناسبی برای یافتن کاستی ها و مشکلات موجود برای کنترل آلودگی صوتی در ایران و کلان شهر تهران باشد. این مقاله با هدف شناسایی این کاستی ها از طریق بررسی وضعیت حقوقی آلودگی صوتی در ایران و مقایسه آن با چند کشور دیگر دنیا انجام گرفته است تا با استفاده از این یافته ها زمینه برای تدوین پیش نویس قانون نحوه جلوگیری از آلودگی صوتی که درقالب یک قانون مستقل در بر گیرنده تمام منابع آلاینده صوتی با ضمانت اجرایی کافی باشد مهیا گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، وضعیت حقوقی، قوانین و مقررات
  • طاهره قسامی، علی اکبر بیدختی، عبدالله صداقت کردار، فاطمه صحراییان صفحه 13
    دمای پتانسیل دمایی است که وقتی یک بسته هوا با دمای T و فشار p به تراز فشاری1000 هکتوپاسکال به صورت بی دررو منتقل می شود دمای آن به دمایی تغییر می یابد که به آن دمای پتانسیل می گویند. گرادیان دمای پتانسیل که برای آن اثر فشارروی دمای هوا تصحیح شده است می تواند به عنوان معیار پایداری هوا مورد استفاده قرارگیرد. در این مطالعه تغییرات گرادیان قائم دمای پتانسیل درلایه مرزی برای شرایط پایدار شبانه و ناپایدار روزانه در چند دوره (3 تا 4 روزه) بحرانی آلودگی هوای تهران در ماه های اکتبر، نوامبر و دسامبر 2001 و ژانویه 2002 محاسبه و بررسی شده است. داده های مورد استفاده مربوط به ایستگاه های سنجش آلودگی هوای تهران و سازمان محیط زیست و نقشه های Skew-T سازمان هواشناسی کشوراست. بر این اساس وارونگی دمای سطحی که پتانسیل آلودگی هوا متناسب با شدت آن می باشد به سه گروه شدید، متوسط و ضعیف تقسیم بندی شده است. تغییرات مقادیر بیشینه غلظت برخی آلاینده های هوای تهران مانند NOx، SO2 و CO با تغییرات گرادیان قائم دمای پتانسیل همبستگی خوبی نشان می دهد. این ضریب همبستگی با توجه به حالات بررسی شده دراین مطالعه حدود 4/0 می باشد.
    کلیدواژگان: تغییرات قائم دمای پتانسیل، پایداری و ناپایداری جو، آلودگی هوا، وارونگی دما
  • امین حسینی کمشوری*، محمد محمودی صابر صفحه 25

    در این مقاله یک روش مناسب برای خنثی سازی ایمن، اقتصادی وسازگار با محیط زیست مواد پر انرژی مستعمل و ضایعاتی در کودهای آلی با ارزش ارایه شده است. اساس این روش هیدرولیز قلیایی مواد پر انرژی در حضور اسید هیومیک و تحت شرایط قلیایی مناسب می باشد که در نتیجه آن پیوندهای ماده پر انرژی شکسته شده و نیتروژن موجود در آن ها به شکل یون های نیتریت، نیترات و یا آمونیاک درآمده و جذب اسید هیومیک می شود. مواد کربن دار باقی مانده از فرآیند نیز به مواد بی خطر تجزیه شده و در ماتریس هیومیک اسید گرفتار می شود. در ادامه مخلوط به دست آمده از فرایند هیدرولیز که یک کود مایع است تا رسیدن به pH مناسب با اسید فسفریک خنثی سازی می شود و در صورت نیاز، ترکیبات دیگر مورد نیاز گیاه مانند ریزمغذی ها به آن افزوده می گردد. در این فرایند از آلودگی های زیست محیطی شدیدی که از روش های متداول قدیمی مورد استفاده جهت انهدام یا خنثی سازی مواد پر انرژی به وجود می آید، جلوگیری می شود و خطرات ایمنی در خنثی سازی یا انهدام این مواد به حداقل ممکن می رسد. به طور کلی محصول نهایی این فرایند، کودهای مایع آلی/معدنی با فرمولاسیون های متنوع جهت مصارف کشاورزی است.

    کلیدواژگان: هیدرولیز قلیایی، اسید هیومیک، کود آلی، خنثی سازی مواد پر انرژی
  • رضا مرندی، محمد جواد ابراهیمی زرندی صفحه 35
    پساب های اسیدی معدن از آلاینده های مهم و شناخته شده زیست محیطی ناشی از فعالیت های معدنی تشکیل شده است. این پساب ها حاوی غلظت های بالایی از یون های فلزات سنگین (آهن، منگنز، مس، نیکل و...) بوده که برای حیات آب زیان و انسان زیان آور می باشد. آب زهکش اسیدی معدن زمانی تولید می شود که کانی های سولفیدی باآب و اکسیژن هوا، خصوصا در حضور باکتری های ویژه واکنش دهد. در این پروژه پس از آنالیز آب زهکش اسیدی، حذف فلزات سنگین (آهن، مس، منگنز،) توسط لجن فاضلاب شهری با استفاده از سه رآکتور ناپیوسته با عملیات متوالی انجام پذیرفت. تحقیقات در دامنه pH های8-5/7، 5/7-7، 7-5/6 و 5-5/4 با دبی ml/min 5 انجام گرفت.پس از مشخص شدن میزان pH بهینه، عملیات تصفیه در دبی های ml/min 120، 60، 30و5 انجام پذیرفت که بیشترین درصد حذف یون های فوق در دبی های ml/min30و 5 مشاهده گردید.درصد حذف فلزات(آهن، مس، منگنز) دردبی ml/min 5 به ترتیب 100%،18/99%، 88/90%و دبیml/min30، به میزان 99/92%، 19/85%، 28/88%و همچنین مقدار MLSS در لجن فاضلاب شهری mg/l 780 به دست آمد.
    کلیدواژگان: تصفیه بیولوژیکی، آب زهکش اسیدی، معدن مس سرچشمه، رآکتورهای ناپیوسته با عملیات متوالی
  • فردین بوستانی، حمید محمدی، ایمان نجفی صفحه 45
    اجرای طرح پخش سیلاب در منطقه گربایگان فسا منجر به بهبود قابل ملاحظه منابع آبی زیرزمینی منطقه شده است. به گونه ای که ظرفیت تامین آب منطقه از 08/4 میلیون مترمکعب به بیش از 03/14 میلیون مترمکعب افزایش یافته است. البته در حال حاضر بیش از 9/26 میلیون مترمکعب از منابع آبی این منطقه استحصال می شود که فراتر از ظرفیت است. این مطالعه با هدف ارزیابی زیست محیطی این طرح صورت گرفته است. ارزش زیست محیطی حاصل از اجرای طرح برابر با ارزش آب تامین شده توسط این طرح در نظر گرفته شد. ارزش گذاری آب نیز در دو قسمت مجزا صورت گرفت. به این ترتیب که ارزش اضافه برداشت مازاد بر ظرفیت طرح به طور مجزا و ارزش افزایش آب در دست رس ناشی از اجرای طرح تا سطح ظرفیت طرح به طور مجزا مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزش اضافه برداشت با استفاده از دو روش تخمین تابع تقاضای تجویزی و محاسبه بازده ناخالص حاصل از اضافه برداشت مبتنی بر روش باقی مانده برآورد گردید. بر اساس روش اول قیمت هر مترمکعب اضافه برداشت شده بالغ بر 460 ریال به دست آمد و بر اساس روش تابع تقاضای تجویزی این ارزش 6/399 ریال به ازای هر متر مکعب آب به دست آمد. در حالی که قیمت آب در محدوده ظرفیت طرح بیش از 2770 ریال به ازای هر متر مکعب ارزیابی شد. بر اساس ارقام به دست آمده از روش باقی مانده منافع کل حاصل از آب اضافه برداشت شده 93/5 میلیارد ریال و ارزش آب حاصل از اجرای طرح در سطح ظرفیت طرح 57/27 میلیارد ریال برآورد گردید. همچنین مشخص گردید که ارزش آب تحت تاثیر سطح استفاده از آن قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری آب، تابع تقاضای تجویزی، بازده ناخالص، پخش سیلاب، استان فارس
  • جعفر نوری، مجید عباسپور، مینا ترابی فرد صفحه 61
    برقراری سیستم های مدیریت محیط زیست در مراکز دانشگاهی و آموزش عالی، با فراهم نمودن محیط زیستی سالم و پویا در جهت توسعه پایدار، می تواند افکار را برای پذیرش این مهم آماده و خود به عنوان الگویی موثر در حفظ و نگه داری محیط زیست و ایجاد بهبود مستمر واقع شود. از این رو مطالعه ای با هدف ارزیابی ریسک زیست محیطی و همچنین ارایه راهکارهای موثر در کاهش ریسک های زیست محیطی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات انجام پذیرفت. با توجه به قرار گیری دانشگاه در شرایط اکولوژیکی خاص، خصوصا عبور گسل لرزه زای شمال تهران از منطقه و همچنین فعالیت های ساختمانی به منظور توسعه این واحد دانشگاهی و جاده سازی و عبور و مرور خودروها در آن، جنبه ها و پیامدهای زیست محیطی فراوانی در این واحد دانشگاهی به چشم می خورد، بر همین اساس، در این مطالعه تلاش گردیده است تا با درک رسالت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در زمینه بهبود مستمر محیط زیست، نسبت به شناسایی، ارزیابی، کاهش و مدیریت ریسک های زیست محیطی اقدام گردد. لذا، ریسک های زیست محیطی فعالیت ها وخدمات واحد علوم و تحقیقات به روش FMEA شناسایی و ارزیابی گردید. طبق نتایج به دست آمده از ارزیابی ریسک، حوادث طبیعی مثل صاعقه، آلودگی آب های سطحی و ایجاد پسماند جامد ناشی از زلزله و سیل و آلودگی هوای ناشی از نشت لوله های گاز و یا آتش سوزی هنگام وقوع زلزله، همچنین انفجار در اثر فرایندهای تاسیساتی، آلودگی آب زیرزمینی ناشی از تولید و دفع فاضلاب بهداشتی و آزمایشگاهی، تخریب منابع طبیعی، تولید پسماند ناشی از طرح جامع در سطح ریسک بالا قرار گرفتند. بر اساس مقایسه سطوح ریسک 63 % ریسک ها در سطح ریسک بالا، 14 % در سطح ریسک متوسط و 23 % در سطح ریسک ضعیف قرار گرفتند.
    لذا به منظور حذف، کنترل، پیشگیری و کاهش ریسک های زیست محیطی و خطرات احتمالی، بر اساس مقایسه نتایج حاصل از ارزیابی ریسک، راهکارهای مدیریت ریسک برای دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات پیشنهاد گردیده است. بدیهی است مدیریت، سازمان دهی، هدایت و کنترل فعالیت ها و خدمات دانشگاه به منظور کاهش ریسک های زیست محیطی از نتایج عمده این مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک ارزیابی، FMEA، مدیریت ریسک، کاهش ریسک
  • نادر شریعتمداری، محسن سعیدی، حسام دریایی صفحه 71
    در سال های اخیر طیف وسیعی از خاک های آلوده به فلزات سنگین، مانند کروم شش ظرفیتی Cr(VI)، در مراکز صنعتی یافت شده است. این نوع از خاک های آلوده به صورت وسیعی در دنیا گسترش می یابد و در حال حاضر به یک عامل خطرناک برای محیط زیست تبدیل شده است. کروم شش ظرفیتی که به عنوان یک عامل سرطان زا و مخرب برای بافت های زنده شناخته می شود، در چرم سازی، آبکاری و دیگر صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. وجود خاک های آلوده به کروم را عمدتا نتیجه دفع نامناسب آلاینده و نشت از محل های ذخیره باید دانست. براین اساس، یافتن روش های موثر برای حذف کروم شش ظرفیتی از خاک های آلوده که بازده بالایی را تامین کند، توجه بسیاری از سازمان های دولتی را به منظور حفاظت از سلامت عمومی و محیط زیست به خود معطوف کرده است. این مطالعه تاثیر قراردهی نانو ذرات آهن در فرآیند الکتروکنتیک جهت تصفیه خاک رس آلوده به کروم شش ظرفیتی با غلظت 100 میلی گرم بر کیلوگرم را مورد بررسی قرار داده است. آزمایش های الکتروکینتیک بر روی نمونه 8 سانتی متری با گرادیان الکتریکی 2 ولت بر سانتی متر و به مدت 24 ساعت صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده از آزمایش پایه نشان از حرکت و تجمع بخش عمده کروم شش ظرفیتی موجود در خاک در نزدیکی مخزن آند داشت. بر پایه این نتایج یک مانع واکنش زا از نانو ذرات آهن و ماسه سیلیکاتی به نسبت وزنی 1 به 5/2 در فاصله 2 سانتی متری از الکترود آند تعبیه گردید. بازده احیا و حذف کروم شش ظرفیتی از خاک در فرآیند با تعبیه دیواره واکنش زا به ترتیب 88% و 19% به دست آمد. در تلاشی دیگر کنترل pH مخازن آند و کاتد در عدد 3/6 درترکیب با قرارگیری دیواره واکنش زا در نزدیکی آند به منظور تاثیر این پدیده برفرآیند حذف مورد ملاحظه قرار گرفت. از آن جایی که کنترل pH در مخازن باعث ارتقای دفع سطحی کروم شش ظرفیتی از خاک و تداخل بیشتر آن با دیواره واکنش زا می شود، در نتیجه میزان حذف کروم از خاک و احیای آن از کروم شش به کروم سه ظرفیتی به 42% و 3/89% افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: کروم، الکتروکینتیک، نانوذرات آهن، دیواره نفوذپذیر واکنش زا، تصفیه خاک
  • محمد پناهنده، نیلوفر عابدین زاده، مکرم روانبخش صفحه 87
    کمپوست یکی از راهبرد های مدیریت مواد زایدجامد شهری است که با هدف کاهش حجم و وزن موادی که باید دفع شود، کاهش انتشار بو و شیرابه، بازیافت منابع و کاهش هزینه های احتمالی دفع مورد استفاده قرار می گیرد. جهت رعایت قوانین و مقررات زیست محیطی در چارچوب انطباق طرح های توسعه ای با حساسیت های زیست محیطی، انجام طرح های ارزیابی اثراتزیست محیطی کارخانجات کمپوست الزامی شده است. براین اساس در ارزیابی پیامدهای زیست محیطی کارخانه کمپوست یزد ازروش های چک لیست پرسشنامه ای، ماتریس اثرات متقابل پارامتر زیست محیطی- فعالیت و چک لیست سنجشی استفادهشد. در بازدیدهای میدانی از محل کارخانه کمپوست مشخص گردید که نزدیک ترین مرکز عمده مسکونی به محل کارخانه، شهر یزد است و در جهات دیگر نیز با توجه به بررسی های میدانی و همچنین نقشه کاربری اراضی هیچ گونه عارضه خاص اکولوژیک و اقتصادی-اجتماعی در محدوده 7 کیلومتری طرح شناسایی نشده و زمین محل طرح عمدتا بایر و شنزار می باشد. تنها عاملی که به طور مشخص می تواند شعاع اثر گذار طرح را افزایش دهد جهت بادهای غالب می باشد که با توجه به جهت باد غالب که از سمت جنوب شرقی و غربی می وزد از این نظر نیز خطری متوجه ساکنان این قسمت از شهر یزد نمی شود. در مجموع گزینه انجام طرح با معدل 17/2+ در مقابل گزینه عدم انجام آن با معدل 13/8- دارای برتری کامل بوده و طرح با لحاظ طرح های بهسازی و اقدامات اصلاحی قویا توصیه شده است.براساس بررسی صورت گرفته عمده آثار دراز مدت طرح در مرحله بهره برداری درموارد شیرابه و نفوذ احتمالی آن به آب های زیر زمینی، مخاطرات بهداشتی داخل کارخانه برای شاغلان و محیط بیرونی (عمدتا از حشرات و جانوران موذی)،آلودگی بویایی و آلودگی محصول می باشد.
    کلیدواژگان: کمپوست، ارزیابی اثرات زیست محیطی، یزد، پسماند
  • اکرم الملوک لاهیجانیان، رضا ارجمندی، ناصر محرم نژاد، مجتبی جمشیدی دلجو صفحه 101
    سازمان های غیردولتی زیست محیطی از مراکزی هستند که می توانند مشارکت های مردمی را در حفاظت از محیط زیست جهت دهی و هدایت کرده، با متمرکز نمودن تلاش های فردی و جمعی، بازدهی ها را افزایش دهند. سازمان های غیردولتی زیست محیطی در دهه اخیر رشد کمی چشمگیر داشته اند، اما رشد کیفی این سازمان ها نتوانسته است چون رشد کمی آن ها منحنی رو به بالایی داشته باشد که علل این امر باید مورد بررسی قرار گیرد. به منظور افزایش میزان مشارکت سازمان های غیردولتی زیست محیطی استان تهران در فرآیند توسعه شهری شناخت عوامل مؤثر بر رشد و گسترش این سازمان ها از طریق یک تحقیق علمی ضروری به نظر می رسد که هدف اجرای این تحقیق را تشکیل می دهد. جامعه آماری در این تحقیق شامل 80 مدیر و 185 عضو سازمان های غیردولتی زیست محیطی استان تهران و مجموعا 265 نفر می باشد. در مجموع با جمع بندی دیدگاه های مدیران و اعضای سازمان ها نتیجه گیری گردید که این سازمان ها در فرآیند توسعه شهری استان تهران اثرگذار هستند. لیکن این اثرگذاری بسیار محدود است و میزان اثر بخشی فعالیت ها به هیچ وجه با اهداف و رسالت واقعی این سازمان ها مطابقت نداشته است.
    کلیدواژگان: ساختار، عملکرد، سازمان های غیر دولتی زیست محیطی، توسعه شهری، مشارکت مردمی
  • مدیریت جمع آوری پسماندهای خانگی با کاربرد نرم افزار WAGS / مطالعه موردی منطقه 22 شهرداری تهران
    عبدالرضا کرباسی، سیدمسعود منوری، قاسمعلی عمرانی، لیلا ظاهری صفحه 113
    یکی از دستاوردهای انسان ساخت در چنگ اندازی به منابع طبیعی و رفع عطش سیری ناپذیر مصرف، تولید روزافزون انواع پسماندها در کمیت ها و کیفیت های مختلف است. اهمیت کنترل و حفظ بهداشت محیط زیست انسانی در جوامع شهری از یک سو و ضرورت بالا بردن سطح بهره وری سیستماتیک در کلیه مراحل مدیریت پسماند از سوی دیگر، امروزه موجب گردیده است تا مدیریت کلانشهرهای دنیا استفاده از سیستم های جدید مدیریت اجرایی پسماندهای جامد را به عنوان وظیفه ملی و محلی، در دستور کار خود قرار دهد و در این چهارچوب با توجه به سیاست ها و راهبردهای علمی و عملی در نظر گرفته شده، برنامه ها و راهکارهای موثر را در زمینه سیستم های جمع آوری، حمل و نقل و پردازش تدوین نمایند و سپس با استفاده از نرم افزار WAGS کلیه بودجه مورد نیاز شهرداری منطقه 22در طی 15 سال آتی شامل سرمایه های مورد نیاز برای تامین ماشین آلات، برای تعمیر و نگه داری ماشین آلات، برای تامین هزینه های نیروی انسانی و... محاسبه گردید.نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین هزینه های جمع آوری زباله به بخش نیروی انسانی تعلق دارد و به طور کلی درصد هزینه ها بدین شرح می باشد: هزینه های نیروی انسانی 67/73 %، سرمایه تامین ماشین آلات 31/16%، هزینه تعمیرات 36/6%، هزینه تامین سوخت 71/2%، و هزینه سایر موارد92/.% همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که کل هزینه های جمع آوری معادل 44140 میلیون ریال می باشد که تا سال 1399 نیاز به 36470 میلیون ریال سرمایه گذاری اضافی است. در حال حاضر هزینه جمع آوری و حمل به محل دفن به ازای یک کیلوگرم زباله75 ریال می باشد. البته شایان ذکر است که این عدد در برگیرنده کلیه هزینه های نیروی انسانی، ماشین آلات جمع آوری، سوخت، تعمیرات می باشدکه در سال 1399 به 81 ریال به ازای یک کیلوگرم خواهد رسید. نهایتا هزینه جمع آوری هر خانوار معادل 85460 ریال در طول سال جمع بندی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، جمع آوری، حمل و نقل، نرم افزار، WAGS
  • عبدالله سالاری، رضا ارجمندی صفحه 127
    در دهه اخیر طبیعت گردی از نظر مفهومی در مجامع مختلف سیاست گذاری و همچنین در نهادهای مربوطه جایگاه ویژه ای داشته و در جهت تاثیر گذاری در دیدگاه های زیست محیطی و توسعه پایدار و همچنین ایجاد درآمدهای ریالی در تولید ناخالص ملی از رشد قابل توجهی برخورداربوده است. در این میان پارک ملی کویر به دلیل برخورداری از چشم اندازهای طبیعی زیبا وغنای تنوع زیستی از توان بالایی برای جذب طبیعت گرد برخوردار است. هدف اصلی این تحقیق بررسی وضعیت فعلی صنعت طبیعت گردی در منطقه و شناسایی نقاط ضعف و قوت مدیریت طبیعت گردی در شرایط حاضر و همچنین فرصت ها و تهدیدهای آتی در منطقه است، تا با ایجاد تغییراتی در روند مدیریت بتوان وضعیت طبیعت گردی را در منطقه مورد مطالعه بهبود بخشید.روش به کار گرفته شده در این تحقیق ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی وخارجی می باشد، در ابتدا پس از انجام بازدیدهای میدانی مکرر اکثر نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای طبیعت گردی در منطقه شناسایی گردید. در مرحله بعد براساس نظر بازدیدکنندگان، محیط بانان و کارشناسان به این عوامل نمره وضریب داده شد. سپس امتیازات وزن دار از طریق ضرب امتیاز وضع موجود هر ردیف از عوامل در وزن برآورد گردید.در پایان جمع امتیازات وزن دار که میانگین آن5/2می باشد در هر ماتریس محاسبه گردیدو نمره نهایی در ماتریس IFE71/2، همچنین در ماتریس EFE 86/2محاسبه گردید ودر نتیجه پارک ملی کویر برای گسترش طبیعت گردی مناسب تشخیص داده شد.
    لذا توسعه و مدیریت طبیعت گردی در پارک ملی کویر وتبدیل این منطقه به یکی از قطب های طبیعت گرد ی ایران در راستای مدیریت بهینه زیست محیطی منطقه وافزایش وارتقای آگاهی های عمومی در زمینه محیط زیست در جامعه لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، پارک ملی کویر، ارزیابی راهبردی، تجزیه و تحلیل SWOT
  • صدیقه سروری، سیدجمال فرج الله حسینی، سحر ده یوری صفحه 137
    جمعیت شهرنشین کره زمین در قرن گذشته رشد سریعی داشته و بیش از 10 برابر شده است. این مسئله توجه بیشتر به بخش پایداری در فضای سبز شهری را می طلبد. همچنین مشارکت شهروندان و تغییر تدریجی فرهنگ آن ها یکی از بهترین روش های توسعه و حفاظت از فضای سبز شهری به شمار می آید. تحقیق حاضر به بررسی نقش برنامه های آموزشی و ترویجی کلینیک های گل وگیاه در پایداری فضای سبز شهری پرداخته است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی و علی- ارتباطی انجام یافته است. جمعیت مورد مطالعه شامل 280 نفر از شهروندان منطقه 17 و 18 شهرداری تهران بوده است که در دوره های آموزشی کلینیک های گل وگیاه شرکت داشته اند. اطلاعات به شیوه میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج حاصل از ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داده است که بین متغیر های: سطح تحصیلات، علاقه به گل و گیاه، آگاهی از فواید گل وگیاه، نوع نگرش نسبت به گل وگیاه، استفاده از کلاس های آموزشی، با متغیر موفقیت در حفظ و نگه داری فضای سبز شهری رابطه مثبت وجود دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای: نگرش در مورد نسبت به گل و گیاه، نقش مثبتی در میزان موفقیت در زمینه حفظ و نگه داری فضای سبز شهری دارد و به تنهایی 19% از تغییرات متغیر وابسته میزان موفقیت در زمینه حفظ و نگه داری فضای سبز شهری را باعث شده است.
    کلیدواژگان: کلینیک های گل و گیاه، برنامه های آموزشی و ترویجی، پایداری فضای سبز شهری
  • قاسم ذوالفقاری، عباس اسماعیلی ساری، سیدمحمود قاسمپوری، سقراط فقیه زاده صفحه 149
    هدف از این مطالعه ارزیابی مواجهه با جیوه و بررسی پارامترهای مختلفی که در مقادیر بالای جیوه در دندان پزشکان تهران دخالت دارند، می باشد. نمونه های مو از 100 دندان پزشک جمع آوری شد. به علاوه 50 نمونه از یک گروه شاهد برای مقایسه گرفته شد. در این بررسی از یک پرسشنامه برای فراهم کردن اطلاعاتی راجع به پارامترهایی که مواجهه را تحت تاثیر قرار می دهند، نیز استفاده شد.
    پارامترهای مورد بررسی شامل: مشخصات شخصی، روش زندگی، آمالگام دندانی، الگوی شغلی، عادات کار، اقدامات احتیاطی و مصرف ماهی بودند. تعیین میزان جیوه توسط دستگاه LECO AMA 254 (USA) طبق ASTM استاندارد شماره D-6722 صورت گرفت. به طور کلی میانگین میزان جیوه در موی دندان پزشکان mg/kg47/0 ±84/2 بود. مقدار مشابه، mg/kg 07/0 ±61/0 برای گروه شاهد بود. این مطالعه نشان داد که استفاده از ماسک اثر معنی داری بر روی میزان جیوه مو (024/0p=) دارد. همچنین مصرف ماهی و تعداد بیماران ویزیت شده در روز، اثر معنی داری بر روی میزان جیوه مو (به ترتیب 025/0p= و 027/0p=) داشت. از طرف دیگر سن اثر معنی داری بر میزان جیوه موی دندان پزشکان داشت (006/0p=). رگرسیون چندگانه بین غلظت جیوه مو و پارامترهای مختلف مورد ارزیابی انجام یافت. تنها نتیجه مثبت بین غلظت جیوه و ماسک برای دندان پزشکان (04/0p=) و بین غلظت جیوه و تعداد وعده های مصرف ماهی برای گروه شاهد (009/0p=) بود.
    کلیدواژگان: جیوه، مو، دندان پزشکان
  • الهام امینی، فرح حبیب، غلامحسین مجتهدزاده صفحه 161
    با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و ضرورت توسعه مناطق شهری، چگونگی مقابله با بلایای طبیعی، یکی از نگرانی های مهم جوامع شهری می باشد. رشد شهری در حال تغییر مستمر از شرایط زیست انسان بر زمین است. ابعاد و اندازه شهرهای امروز چه از نظر جمعیت ساکن و چه از حیث وسعت بی سابقه است. تغییرات عمده ای در ابعاد شهرها، نحوه استفاده از زمین و منابع آن و به دنبال آن اثرات نامطلوب محیطی ناشی از این تغییرات آشکار شده است. بررسی میزان آسیب ها و صدمات ناشی از زلزله در شهرها در بسیاری از موارد نشان داده است درصد بالایی از صدمات به طور مستقیم و یا غیرمستقیم به وضعیت نامطلوب برنامه ریزی و شناسایی و کاهش خطرات شهری مربوط می شده است. در واقع می توان گفت علل عمده آسیب ها و تلفات ناشی از زلزله را علاوه بر بی توجهی و سهل انگاری در رعایت استاندارهای ایمنی سازه ها، در فقدان اصول، برنامه ها و طرح های شهرسازی مناسب نیز می بایست جستجو کرد. با شناخت نحوه عمل و رفتار زلزله در مناطق شهری و به کارگیری راهبردهای مناسب در زمینه برنامه های منطقه ای، برنامه ریزی و طراحی شهری، می توان خطر زلزله را در مناطق شهری به کمترین میزان کاهش داد. یکی از جنبه های مؤثر در جهت کاهش آسیب پذیری مناطق شهری در برابر خطر زلزله، برنامه ریزی کاربری زمین شهری به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی شهری است، که با وارد کردن موضوع ایمنی در برابر خطر زلزله در آن، می توان انعطاف پذیری مناطق شهری را در برابر خطر زلزله، افزایش داد. مقاله پیش روی درصدد بیان رابطه کاربری زمین شهری با آسیب پذیری شهر از زلزله است و موضوع اصلی آن تاکید بر لزوم این جنبه از برنامه ریزی شهری است. هدف از این نوشتار ضمن مشخص نمودن راهبردهای برنامه ریزی کاربری زمین، ارایه سیاست ها و معیارهای منعطف، ساده، منطقی و قوی جهت بهسازی بافت شهر در مقابل زلزله است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری زمین شهری، بافت شهر، آسیب پذیری در مقیاس شهر
  • یاور رستم زاده، محمد رنج آزمای آذری، سیدمجید نادری، منصور یگانه، هادی محمودی نژاد صفحه 175
    رشد و توسعه شهرنشینی همراه با پیامدهایی که از تحولات زندگی شهری حاصل می شود، این ضرورت را ایجاب می کند تا در چهارچوب نگاهی جامع به بررسی و ارزیابی فرایندهای فرهنگی شهرنشینی، پرداخته شود. این امر در ایران که شهرنشینی را نه در روندی مستمر و فزاینده در زمان، بلکه در حرکتی تصاعدی و به یکباره پذیرا شده است، و از «توزیع متعادل» منابع، خدمات و تسهیلات در سطوح ملی و منطقه ای برخوردار نیست، بیشتر دچار چالش می شود. بر این اساس ضروری به نظر می رسد تا فرایند ارزیابی رفتارهای شهروندان مورد بررسی قرار گیرد.
    از سویی دیگر، از آن جا که فضا و منظر شهری باید در انطباق با نیازها و الگوهای رفتاری شهروندی مورد ارزیابی و طراحی قرار گیرد، می توان دریافت که نمی توان بدون بررسی نحوه و چگونگی رفتارهای شهروندی، انتظار ایجاد فضاهای شهری منعطف و در عین حال پاسخ گو برای شهروندان را داشت. همین رویکرد، ضرورت این تحقیق را تشکیل می دهد که از «روش تحقیق فراتحلیل» و در رویکرد «توصیفی – تحلیلی» با استفاده از «ابزار گردآوری داده»: از طریق «مطالعات کتابخانه ای» و با ارجاع به «مستندات و مدارک» موجود بهره می برد. در این راستا در این مقاله تلاش شده است شیوه های کمی و کیفی موجود در ارزیابی رفتارهای شهروندان در روش تحقیق فراتحلیل جمع آوری شود تا مورد استفاده معماران و شهرسازان و پژوهشگران شهری در ارزیابی فضاهای شهری قرار گیرد لذا نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده پژوهشگران مطالعات فرهنگی، شهرسازان و معماران قرار گیرد تا بر اساس شرایط و اقتضای مکانی طرح، در فرایندهای ارزیابی مطالعات رفتاری شهروندان، مورد کاربست یابد.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، شهرگرایی، شهروندی، علوم رفتاری، مطالعات فرهنگی، روش فراتحلیل
|
  • Farhad Dabiri, Parvin Nasiri, Nooshin Ahanrobay Page 1
    Noise Pollution is one of the current problems in large cities such as Tehran, which has harmful effects on people’s physical and mental health in the society. Some countries have adopted legal measures to control and eliminate the noise pollution. Since, there is no conducted research relating to the legal status of noise pollution in Iran, a comparative analysis of the rules and regulations of Iran and a few selected countries can be helpful for finding the shortcomings in order to control the pollution in Iran and Tehran. This paper is aimed at identifying the above-mentioned defects through studying the legal status of noise pollution in Iran which has been compared to a few other countries.
  • Tahereh Ghassami, Ali Akbar Bidokhti, Abdollah Sedaghat Kerdar, Fatemeh Sahraian Page 13
    The potential temperature of an air parcel is defined as the temperature which the parcel of air would have if it changed adiabatically from its existing pressure P and temperature T to a standard pressure P0 (generally taken as 1000 mb).Generally, the vertical gradient of potential temperature is used to determine the stability of the air parcel.In this study diurnal variation of potential temperature gradients in the planetary boundary layer of Tehran was considered in two cases, a (convective condition during the day), b (stable condition at night).The data were taken from the air pollution monitoring stations of Tehran for a few acute air pollution episodes in Nov. and Sep. 2001 and Dec.2002. By calculating, three different categories of temperature inversion were found, namely, high, moderate, and weak. We also showed that there is a good correlation between the variation of maximum concentration of NOX, SO2, CO and the potential temperature gradient. This correlation coefficient is about 0.4.
  • Amin Hosseini, Mohammad Mahmudy Saber Page 25

    In this paper a suitable method for safe, economical and environmentally compatible disposal of "old and waste of energetic materials" in valuable organic fertilizers is introduced. The basis of this method is hydrolysis of energetic materials in presence of Humic acid, under suitable alkaline conditions in which the bonds of energetic materials are disintegrated and its Nitrogen content is converted into the forms of Nitrite, Nitrate Ions or Ammonia and are absorbed by Humic acid. The remained materials containing carbon of process are converted to inert materials and are trapped in Humic acid matrix. Following the process, the Product of hydrolysis reaction which is liquid fertilizer is neutralized with phosphoric acid to reach to the desired PH and additives such as micronutrients will be added to it if necessary. In this process, severe bio-environmental pollutions, resulting from application of old and routine methods for destruction and neutralizing of energetic materials, is prevented, and safety hazards for neutralizing or destruction of these materials is minimized. Generally, the Final products of this process are liquid organic/inorganic fertilizers with various formulations for the use in agronomy.

  • Reza Marandi, Mohammad Javad Ebranimi Zarandi Page 35
    Acid Mine Drainage (AMD) is one of the most important and known environmental pollution made in mining activities. These kinds of water include high concentrations of heavy metal ions such as Fe, Mn, Cu, and Ni. It has affected marines and people life dangerously. Acid Mine Drainage is produced when the Sulphid minerals in water and air combine with each other and particularly when there is a presence of bacteria. In this research we analyze acid mine drainage, removal heavy metals ions (Fe, Cu, Mn) by sludge municipal, wastewater with use of three Sequencing Batch Reactors researches in range pH (4.5, 6.5-7, 7-7.5, 7/5-8) and flow 5ml/min performed. Then identification of the best pH (7.5-8) treatment in flows (5, 30, 60, 120) ml/min is performed, that in flows (5, 30) ml/min of the biggest percentage of removal is observed. The percentage of removal of the heavy metals in flow 5m/min is observed (Fe, Cu, Mn) 100%, 99.18%, 90.88% and in flow 30 ml/min (99.5%, 85.19%, 88.28%) in consequence. Amount of 780 mg/l MLSS in sludge municipal is obtained.
  • Fardin Boostani, Hamid Mohammadi, Iman Najafi Page 45
    Spreading flood in GarehBygan-Fasa district has resulted significant improvement in ground water resources of the district. So, yearly water providing capacity of the district has increased from 4.08 to over 14.03 million m3. However, more than 26.9 million m3 is exploited now that is beyond of the capacity of the district’s water resources. The main objective of this study is the environmental evaluation of the Gareh Bygan project. Environmental value of the project is considered equal to the value of the water provided by the project. Water evaluation was also done in two parts, the over drawn water that is beyond the project capacity and the water that has been available after performing the project within the project capacity. Value of the overdrawn was estimated in two approaches. First the gross margin obtained from the over drown water and based on residual method was attributed to water and second demand for water was estimated. Based on the first approach, price of each m3 overdrawn water was estimated 460 Rials. The corresponding figure obtained from demand approach, was 399.6 Rials, while the price of water within the project capacity was estimated more than 2770 Rials. Based on the residual method total benefits obtained from over drown and within project capacity water was evaluated 5.93 and 27.57 billion Rials, respectively. It was also found that water price is highly dependent on the applied amount of water.
  • Jafar Nouri, Majid Abbaspour, Mina Torabi Fard Page 61
    Implementation of environmental management system, in universities and higher education fields, provides an active and healthy environment towards sustainable development. Implementation of EMS, not only causes continual improvement, but also familiarizes the public with new management system, which be a good pattern for environmental preservation. So, this study was performed to assess the environmental Risks and control and reduce the environmental Risks at the science and research campus of Islamic Azad University. This center is located in a special geographical location, the north Tehran’s fault passes under it, and also construction activities (general plan) to enlarge university and lack of sewage treatment system and unsuitable sewage disposal cause different kinds of environmental impacts. Thus in accordance with the university’s development plans, it was tried to assess the environmental risks to achieve environmental continual improvement. To reach this object the risks were identified and assessed. The assessment of environmental risks has been done through FMEA method. According to risk assessment outcomes, natural hazardous such as earthquake, flood, thunderbolt, explosion caused by constructional process, ground water pollution, natural resource degradation, waste and landscape visual pollution have been identified as high risk activities. Risk levels comparison results show that 63% of the consequences are high risk, 14% are of medium risk and 23% are identified as low risk. Therefore according to the identified risks, the objects, targets, program and indexes of environmental management system were documented and solved environmental management has been suggested. Obviously the main result of research will be the reduction of environmental risks and implementation of EMS in the science and research campus of Islamic Azad University of Tehran.
  • Nader Shariatmadari, Mohsen Saeedi Page 71
    Recently, a variety of soils contaminated with heavy metals e.g. Cr (VI), have been found in industrial sites. Such soil contamination is widely distributed in the world and has now become a serious issue for environment. Hexavalent Chromium, Cr (VI), which is known to be carcinogenic and mutagenic to living organisms, has been utilized for leather tanning, electroplating and in other industries. Cr (VI) contaminated soil is mainly the result of improper disposal and leakage from reservoirs. Accordingly, finding promising technologies to remediate Cr (VI) from contaminated soils which provide high efficiency has drawn attention by many governmental officials to protect public health and the environment. This paper investigated the effectiveness of incorporating Nano zero-valent iron (nZVI) into electro kinetics (EK) to remediate Cr (VI) contaminated soil (100 mg/kg). The electro kinetic experiments were conducted using a 8 cm long sample under a constant electric gradient of 2 V/cm for 24 h. Results from the base experiment showed that the most Cr (VI) species migrated and accumulated near the anode reservoir. Based upon this result a reactive barrier was installed 2 cm away the anode electrode and was filled with nZVI and silica sand (1:2.5 w/w). The Cr (VI) reduction and removal efficiency for the processes with nZVI were 88% and 19, respectively. In other attempt the pH control in anode and cathode reservoirs has been considered to a value of 6.3 coupled with barrier installation near the anode reservoir to understand the effect of this phenomenon in remediation processes. Since the pH control in the reservoirs promotes the release of Cr (VI) from the soil by electro migration and permitting, the maximum interference with permeable reactive barrier results the increase of the removal of total Cr to 42% and 89.3% reduction of Cr (VI) to the Cr (III).
  • Mohammad Panahandeh, Niloofar Abedinzadeh, Mokaram Ravanbakhsh Page 87
    Compost is one of the strategies of house hold solid wastes management that is used to decrease the volume and weight of wastes, odor and leach ate dispersion, resource recycles and decreasing disposal expenses. In order to observe environmental regulations in the frame of adaptation development projects with environmental concerns, assessment of Environmental impact of composting plants has been delivered. In assessment of environmental impact of Yazd composting company, Questionnaire checklist, interaction matrix and weighting checklist have been used. Our field of observation shows that the nearest residential center to the plant is Yazd city and in other directions according to our visit and land use map, any ecological and economical factor in 7 km from site plant hasnt been seen and the land of project is barren and sandy. Only effective factor is prevailing wind which blows from the west/east south. So there isnt any hazard for residents of this part of Yazd city. Totally, action alternative with the average of +2.17 has higher score in contrast with non action alternative with the average of -8.13; hence, project is increasingly applicable with considering mitigation measures. According to the survey the long term effects of projects is related to the operation phase in cases of leach ate and probable penetration to ground water, health risk inside plant for staff and outside environment (insects and vermin), odor and contaminated products.
  • Akramolmolouk Lahijanian, Reza Arjmandi, Naser Moharramnejad, Mojtaba Jamshidi Deljoo Page 101
    Non-governmental Environmental organizations are the centers that can conduct people participating in environment preservation and concentrating group and individual efforts to increase its productivity. Non-governmental Environmental organizations of Tehran province in recent years have had a little considerable growth, but qualitative growth of this organization couldn’t have a high curve like quantitative growth and as a result causes of these affairs should be studied. In order to increase the amount of participation of non-governmental Environmental organizations of Tehran province of urban development process, recognition of effective factors on the growth and development of these organizations through a scientific research which is considered a Study, laid the foundations of the goal of execution of this research. Studied Samples in this research were 80 managers and 185 members of Non-governmental Environmental organizations of Tehran province 265 persons in total. Summing up points of views of these managers and members of organizations concluded that these organizations are effective in urban development process. But this impressiveness is limited and not very considerable and impressiveness of activities is not conformed to real goals of these organizations.
  • Abdoreza Karbasi, Sayed Masoud Monavari, Ghasemali Omrani, Leila Zaheri Page 113
    Uncontrolled urban developments on one hand and changes in the pattern of consumption on the other hand has faced human kind with unexpected environmental pollution and undoubtedly waste production is amongst the very significant sources of environmental pollution which is created by human kind. Therefore, modern solid waste management is necessary to overcome the created problem. Such management should carefully consider various aspects of waste generation, storage, collection, transport, recycle and final disposal. Among these, one should admit that the higher cost of waste management belongs to transport of wastes. This includes both collections from residential areas, their transportation to transfer stations and finally transport to the landfill. In the present investigation, municipality No.22 of Tehran city is selected to examine cost of transport using WAGS software. The results show that the highest percentages of total transport cost is allocated to the wages of personal (almost 74%). The other components such as vehicles, repairs, full and others have a share of 16, 6, 3 and 1% of the total cost of collection and transporting of solid wastes. The overall expenditures of waste collection are about 44140 million Rails which indicates the need for additional investment equal to 36470 million Rails to the year 2020. At present the cost of collection and transportation of wastes to the transfer station is about 75 Rials/Kg. This amount encompasses all personal, vehicles, fuel and other associated costs. It is estimated that above mentioned cost increase from 75 to 81 Rials/Kg in the year 2020. At present each family has to pay 85640 Rials/year as a cost of collection.
  • Abdollah Salari, Seyed Masood Monavari Page 127
    In the recent decade, Ecotourism in political and public associations and Environmental NGOs, because of its purposes has an exceptional situation and it has had a considerable growth to affect environmental views and sustainable development and gross producing incomes. Kavir National Park is located in central deserts of Iran. It has the area of 442212 hectares and it has fantastic landscapes, rich biodiversity, many historical monuments and pleasant climate in spring and autumn. Also In this area because of its characteristics there is a beautiful sky at nights for astronomy.Main purpose of this research is to ponder the present condition of the Ecotourism in this area and recognizing strong and weak points and also opportunities and threats in the future in order to improve this industry with the change of approaches of the management in the Kavir National Park. Evaluation of the ecotourism problems were carried out by SWOT method.The total mark of attraction in Evaluating Matrix of regional factors is 2.71; this number is more than 2.5 which shows that the strong points are more than the weak points.The total mark of attraction in Evaluating Matrix of external factors is 2.86 which show that future opportunities are more than threats.This analysis shows that development of ecotourism and training in order to expand environmental public awareness, and a holistic approach study (Ecological, environmental, cultural, economic and sociological) regarding physical development of foundations are the most important strategies which should be implemented in the region.
  • Sedighe Sarvari, S.Jamal Farajolah Hosseini, Sahar Dehyouri Page 137
    Urban population is growing rapidly and also its requirements are growing fast. This problem needs further attention on sustainability urban landscape. Citizen’s participation and gradual cultural change considered among the best methods for developing and conserving the urban landscape. The aim of this study was to assess the impact of extension and education classes of plant clinics on sustainable urban landscape in Tehran Municipality. The research type was applied and descriptive, casual / correlative methods were used. The population of study was 280 persons who attended the educational classes of plant clinics in 17th and 18th regions of Tehran Municipality. The data was collected by questionnaire and was analyzed by using SPSS win software. The results of study showed that there was meaningful relationship between sustainability of urban landscape as dependent variable and awareness about benefit of landscape, attending educational classes, educational level, interest about plants and flower and attitude about flower and plant as independent variables. The results of regression analysis indicated that attitude about plants and flower determined 19% of sustainability of urban landscape.
  • Ghasem Zolfaghari, Abbas Esmaeili Sari, Seyed Mahmood Ghasempouri, Soghrat Faghihzade Page 149
    The purpose of this study was to evaluate the exposure to mercury (Hg), and to examine the various parameters, which contribute to high levels of mercury of Iranian dentists in Tehran. One-hundred hair samples were collected from dentists. In addition, fifty samples from a control group were taken for comparison. The survey included a structured questionnaire designed to provide information about the parameters that influenced exposure to Hg. The parameters included: personal profile, life style, dental fillings, practice patterns, work habits, precautionary measures and fish consumption. The determination of mercury was carried out by Advanced Mercury Analyzer 254, LECO, and standard method D-6722. Overall mean concentrations in the hair of the dentists was 2.84±0.47 mg/kg. The equivalent values were 0.61±0.07 mg/kg in hair for the control group. The study showed that use of masks had a significant effect on hair (p=0.024) mercury. Also, fish consumption and number of patients seen per day had a significant effect on hair (p=0.025 and p=0.027 respectively) Hg. On the other hand, there was a significant effect of age in relation to mercury concentration in the hair of dentists (p=0.006). Multiple regressions were computed between mercury in hair and the various assessed variables. The only positive results were between mercury concentration and mask for the dentists (p= 0.04) and Hg concentration and the number of fish meal for the control group (p=0.009).
  • Elham Amini, Farah Habib, Gholam Hossein Mojtahedzadeh Page 161
    The growing population and necessary development of urban areas have raised major concern about how to minimize natural hazards in urban societies. Urban growth is changing constantly owing to the way of humanity lives on the earth. The size of both cities and their urban populations is unprecedented. Major changes in city sizes have altered the way land and its resources are used and manifestly led to undesirable environmental consequences. Examined casualties of and damages from earthquake in cities show that a high percentage of damages are directly or indirectly caused by unacceptability of planning and calculated risks to cities so as to reduce them. It can be said in actual fact that damages and casualties of earthquake are mainly caused not only by violated standards of structures but also by improper principals of urban planning (including design). Minimizing the risk of earthquake relies upon pre- and post- earthquake studies of urban plans (including design). A positive step forward in decreasing the vulnerability of urban areas to earthquake is considering urban land use planning as a central core of urban planning. An increased flexibility of urban areas to minimize earthquake risks depends on including proof against earthquake in urban planning. This paper attempts to show the relationship between urban land use and vulnerability of cities against earthquake, primarily focusing on the necessity of including the relationship in urban planning. Determining strategies for land use planning, this paper offers flexible, simple, logical and effective policies on and criteria for rehabilitating urban fabric.
  • Yavar Rostamzadeh, Mohammad Ranjazmay Azari, Seyed Majid Naderi, Mansour Yegane, Hadi Mahmoodi Nezhad Page 175
    Growth and development of the urbanization cause the reviews and evaluations of cultural process of urbanization in comprehensive perspective. These requirements have been challenged in Iran, with the consideration of these compilations:1) In Iran Urbanization accrues as a progressive movement not as a gradual and slow process2) The balanced distribution of resources and urban utilities has not been accrued in adaptation with regional and national levels.So, it is necessary that the evaluation of citizen's behavioral patterns to be reviewed and collected. In addition, the spaces and landscape of city should be designed and planned in conformity/ coincidence to citizen's requirements and behavioral patterns.Thus, without these reviews and evaluations, it is not possible that urban spaces and conditions to be suitable and conformed to citizen's requirements. These requirements and needs have been reviewed in this research using of Meta analysis method in descriptive and analytical approach with attention to librarian studies. In this article, the methods of evaluation of urban citizen's behavioral pattern have been collected, in order to be used by urban planners and architects to be considered while they are trying to construct and establish a suitable environment considering the requirements of its placement.