فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز 1390)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز 1390)

  • 114 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضاشادی زاده، منصور زویداویان پور *، مسحن متوسل صفحه 1

    آگاهی از گسترش و تخمین مواد نفتی نشت شده در پالایشگاه ها از مهم ترین اطلاعاتی است که در مطالعات زیست محیطی به منظور مقابله با آلودگی های محیط های آبی و خاکی می بایست در دسترس محققان باشد. به دلیل نشت مواد نفتی و فرآورده های آن از لوله ها و مخازن روزمینی پالایشگاه آبادان در طول جنگ تحمیلی و فرسودگی سیستم های ذخیره، انتقال و پالایش نفت به دلیل قدمت این واحد صنعتی، ضرورت بررسی و انجام مطالعات جهت شناسایی گسترش و مقدار آلودگی نفتی امری مهم به نظر می رسد. در همین راستا طرح گسترده ای جهت تخمین و ارزیابی مقدار نفت نفوذ کرده به لایه های زیرسطحی در پالایشگاه آبادان اجرا شد. در ابتدا موقعیت سنجی حفر 20 گمانه از نظر نشت مواد نفتی در زمان جنگ و بعد از آن امکان سنجی و انجام گرفت. بعد از عملیات حفاری جهت بررسی گسترش آلودگی نفتی، جنس رسوبات لایه های زیرسطحی مشخص گردید. سپس درصد اشباع مغزه ها به مواد نفتی، تخلخل و تراکم لایه های زیرسطحی اندازه گیری شد و در نهایت میزان نفت در لایه های زیرسطحی محاسبه گردید.

    کلیدواژگان: محیط زیست، آلودگی نفتی خاک، لایه های زیرسطحی، پالایشگاه آبادان
  • مهرداد نظریها، عرفان دانایی، سید حسین هاشمی، امیرحسنی ایزددوستدار صفحه 19
    مخازن سدها به دلیل افزایش زمان ماند آب و ایجاد پدیده لایه بندی آب موجب تغییر کیفیت آب خروجی از سد نسبت به آب ورودی به آن می شوند.در این مقاله رژیم حرارتی مخزن سد در دست احداث بختیاری با استفاده از مدل CE-QUAL-W2 بررسی شده است. داده های ژرف شناسی مخزن سد، اطلاعات هواشناسی و هیدرولوژی مربوط به مخزن سد بختیاری تهیه و بر اساس تغییرات احتمالی در جریان آب دهی رودخانه دو سناریو برای سال های خشک و نرمال تعریف شده است.
    نتایج سال خشک نشان دهنده لایه بندی از اواخر فروردین تا اواخر شهریور بوده اما نتایج سال نرمال بیانگر یک لایه بندی هفت ماهه از اواخر اردیبهشت تا اواخر آذر می باشد.در هر دو سناریو ها یک لایه راکد در زیر تراز آبگیر مشاهده می شود. هر چه تاثیر وجود سد روی رژیم آبی بیش تر باشد(سال خشک)، انتظار نزدیکی شرایط به وضعیت دریاچه ای بیش تر است. نکته قابل ذکر در ناحیه انتقالی عدم تاثیر شرایط آبگیری روی پروفیل دماست و به دلیل عمق کم تر شدت تغییرات بیش تر است. مدت لایه بندی مشابه نزدیک سد بوده با این تفاوت که آغاز لایه بندی در سال های خشک و نرمال زودتر رخ می دهد. در این ناحیه به دلیل ماند آب بالاتر تغییرات لایه بندی بیش تر مشابه گردش های دریاچه بوده و سه لایه رولایه، میان لایه و زیر لایه در ماه های پاییز قابل تشخیص است.
    کلیدواژگان: سد بختیاریلایه بندی حرارتی، شبیه سازی، CE، QUAL، W2
  • سجاد حقیر چهره قانی، حجت حسین زاده، رضا سمیعی فرد، عارف علیپور صفحه 29
    افزایش حجم باطله های تولیدی، لزوم توجه به انباشت صحیح باطله، احداث و پایداری سد باطله و جلوگیری از آلودگی محیط زیست را ایجاب می کند. ایجاد باطله خمیری با درصد آب کمتر از اسلاری، دانسیته و ویسکوزیته بالاتر از آن یکی از راه های کاهش خطرات احتمالی آلودگی محیط زیست در منطقه سد باطله است. مکانیزم تولید و ذخیره باطله خمیری (PPSM) سیستم پیشرفته تغلیظ کننده است که در یک مرحله کار هر دو سیستم تغلیظ کننده و فیلتر را انجام می دهد و باطله خمیری با دانسیته بالا تولید می کند. با توجه به وجود سیانور و خطرات زیست محیطی ناشی از آن در باطله معادن طلا، در کارخانه فراوری معدن طلای آق دره اقدام به نصب یک دستگاه PPSM شده است که این مقاله به بررسی نحوه عملکرد این سیستم می پردازد. در یک دوره آزمایش 20 روزه غلظت مواد منعقد کننده از 2 تا 7 گرم در لیتر با مقدار افزایش 5/0 گرم در لیتر در هر دو روز تغییر داده شده و میزان بازیابی آب و خروجی سیستم PPSM ثبت شده است. بر این اساس غلظت بهینه مواد منعقد کننده پنج گرم در لیتر تعیین شده است که منطبق با بالاترین کارایی سیستم است. همچنین بررسی های اجمالی مزایای حاصل از سیستم PPSM را کاهش 34 درصدی در حجم مخزن مورد نیاز سد باطله، کاهش 14 درصدی در مصرف آب تازه و سیانید سدیم مورد نیاز، صرفه جویی اقتصادی بالغ بر 20 میلیارد ریال در هزینه ساخت سد باطله و کاهش آلایندگی زیست محیطی این کارخانه فرآوری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، سیانید سدیم، مواد منعقد کننده، باطله خمیری، معدن آق دره، PPSM
  • زهرا عابدی، فریدع عتابی، محمد صوفی صفحه 39
    حرکت به سوی استفاده از سوخت های پاک در بخش حمل و نقل می تواند راهکاری موثر برای رفع مشکلات آلودگی محیط زیست ناشی از وسایط نقلیه موتوری به خصوص در شهرهای بزرگ باشد. در این تحقیق سودآوری (یا عدم سودآوری) گازسوز نمودن تاکسی های شهر تهران از دیدگاه کاهش هزینه های اجتماعی که می توان آن را به افزایش منافع اجتماعی تعبیر نمود، مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد جایگزینی CNG به جای بنزین در تاکسی ها شهر تهران با کاهش هزینه های اجتماعی انتشار آلاینده ها به میزان 8/63 میلیون دلار، در واقع افزایش منافع اجتماعی به همین میزان را تحقق می بخشد. لذا مزایای جایگزینی گاز طبیعی (CNG) به جای بنزین تنها ناشی و محدود به تفاوت هزینه های بنزین و گاز طبیعی نیست.
    همچنین اجرای این طرح در مقیاس کلان می تواند در ابعاد قابل ملاحظه ای به کاهش هزینه های اجتماعی در بخش حمل و نقل منجر شود. از سوی دیگر فرآیندهای تامین مالی طرح های زیست محیطی در بسیاری از کشورها از مدت ها پیش آغاز شده است. بر این اساس به نظر می رسد با توجه به توجیه پذیری این طرح در حوزه زیست محیطی می توان نسبت به پیش بینی راهکارهای متناسب در کشور از طریق سازمان های ذیربط مانند سازمان حفاظت محیط زیست اقدام نمود
    کلیدواژگان: هزینه اجتماعی، منافع اجتماعی، CNG، خودروهای گازسوز، تاکسی های تهران
  • حمید امیرنژاد، حامد رفیعی صفحه 49
    به دلیل اعمال نظارت کم تر بر صنایع کوچک، معمولا استانداردهای زیست محیطی در این صنایع کم تر رعایت می شود و این امر به آلوده شدن بیش از پیش محیط زیست خواهد انجامید. به این منظور 32 صنعت کوچک در شهرستان ساری به روش نمونه گیری طبقه بندی خوشه ایو روش ارزش گذاری مشروط بررسی شده و با استفاده از مدل رگرسیونی لوجیت، عوامل موثر بر تمایل به پرداخت صنایع کوچک این شهرستان جهت کاهش آلودگی محیط زیست شناسایی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین اثر در پذیرش مبالغ پیشنهادی برای کاهش آلودگی محیط زیست، مربوط به درآمد ماهیانه صنایع بوده است. با افزایش یک درصد به درآمد ماهیانه صنایع، احتمال پذیرش مبالغ پیشنهادی جهت حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی، 4124/0 درصد افزایش می یابد. متغیرهای میزان آلودگی صنعت، اطلاعات زیست محیطی مدیر، سطح تحصیلات و بومی بودن مدیریت، درآمد ماهیانه صنعت، اثر مثبت و معنی داری بر پذیرش مبالغ داشته و متغیرهای سرمایه ثابت و تعداد کارگران صنعت، میزان مبالغ پیشنهادی و میانگین دستمزدهای پرداختی، رابطه منفی و معنی داری داشته اند. با استفاده از برآورد مدل ارزش گذاری مشروط، میزان پرداخت ماهیانه و سالیانه هر صنعت جهت کاهش آلودگی و حفاظت محیط زیست به ترتیب، 55/180842 و 60/2170110 ریال برآورد گردید. این مبالغ را می توان در راهبردهای سیاستی مالیاتی و تشویقی جهت کاهش میزان آلودگی محیط زیست مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: صنایع کوچک، کاهش آلودگی، حفاظت محیط زیست، تمایل به پرداخت، شهرستان ساری
  • مسعود منوری، محمدرضا صادقی بنیس، عاطفه عیسی نظر فومنی صفحه 61
    رشد جمعیت و افزایش تنوع نیازهای جوامع انسانی، در پیامد خود تولید روز افزون زباله را به دنبال داشته است. با افزایش تولید زباله و کاهش روز افزون ظرفیت پذیرش محل دفن کهریزک، لزوم تعیین مکانی برای دفن بهداشتی زباله های شهر تهران بیش از بیش آشکار شده است. جهت احداث محل دفن زباله طبق مصوبات شورای عالی محیط زیست کشور می بایست در مرحله امکان سنجی و مکان یابی نسبت به تهیه گزارش ارزیابی اثرات زیست محیطی آن اقدام گردد. لذا شهرداری تهران نسبت به انتخاب یک محل دفن بهداشتی زباله با وسعت 1000 هکتار در جاده حسن آباد - هوشنگ آباد شهرستان ری در استان تهران اقدام نموده است. این منطقه در واحد هیدرولوژیکی زرند - ساوه – زاویه واقع شده و رودخانه شور (سرود) 10 کیلومتر نسبت به آن فاصله دارد. خاک منطقه نیز از سری خاک های بازارک می باشد. پوشش گیاهی و جانوران منطقه شامل گونه های بومی بوده که در عملیات میدانی شناسایی گردیده اند. گیاهان نادر و در معرض انقراض محل طرح و پیرامون آن 12 گونه می باشند.
    برای ارزیابی محل دفن پیشنهادی از روش منوری 2001 استفاده شده است. با استفاده از روش مذکور اثرات هر کدام از مراحل ساختمانی و بهره برداری بر اساس ماتریس فعالیت ها و اثرات پیش بینی گردیده است. نتایج نشان می دهد که عملیات خاکی بیشترین اثرگذاری را بر محیط بیولوژیکی ایجاد می نمایند و اکوسیستم خشکی و گونه های نادر گیاهی نیز بیشترین تاثیرپذیری بلند مدت را در مرحله ساختمانی نشان داده و تخریب آن ها اجتناب ناپذیر است. اثرات منفی مستقیم، قطعی و دایمی اجرای عملیات محل دفن زباله پیشنهادی 75/91% مجموع اثرات را ایجاد می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، محل پیشنهادی دفن زباله، محیط بیولوژیکی، اکوسیستم، آلودگی آب
  • بهروزی راد، عبدالرحمن راسخ، نسرین اشراقیان، سیدعادل مولا، اردشیر فومنی صفحه 71
    تالاب هورالعظیم به عنوان تالاب دایمی،جهت حفاظت نسل پرندگان بومی و مهاجر، بسیار با اهمیت است. از سوی دیگر پرندگان به خاطر تنوع، فراوانی و حضور گسترده و چشمگیر در زیست بوم های تالابی،یکی از مهم ترین گروه های شاخص مهره داران در تالاب ها به شمار می روند. به همین منظور مطالعه روند تغییرات جمعیت،تراکم و تنوع پرندگان آب زی و کنار آب زی تالاب هورالعظیم به صورت ماهانه از دی ماه 1386 تا شهریور ماه 1387 در7 ایستگاه، مورد مطالعه قرار گرفت.نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که 53 گونه پرنده آب زی و کنار آب زی از 10 خانواده با جمعیتی بالغ بر 80000 قطعه در تالاب حضور دارند. در مجموع گونه های مشاهده شده، 60% مهاجر، 23%جوجه آور، 17% بومی می باشندکه ازاین تعداد6/5 % گونه ها در لیست سرخ IUCN قرار می گیرد. در طی دوره مطالعاتی، دی ماه 86 دارای بیشترین فراوانی با جمعیت 32103 پرنده آب زی بود. بررسی تراکم جمعیت پرندگان آب زی در کل ایستگاه های مطالعاتی نشان داد که از شمال تالاب (جاده شهید باکری مجاورت رودخانه نیسان) به سمت قسمت های میانی تالاب (شط علی) به نحو چشمگیری از این تراکم کاسته می شود. به طوری که در دی ماه ایستگاه شط علی با تراکم 2 پرنده در هر هکتار کم ترین میزان تراکم را در کل ایستگاه های منتخب نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تالاب هورالعظیم، پرندگان آب زی، تنوع، تراکم
  • گوهر فروزنده شهرکی، اسماعیل کهرم، حسنعلی لقایی صفحه 83
    بشر با دگرگونی محیط زیست خود و تغییر و تحولات زیان باری که انجام داده، فضای ناخوشایندی را در محیط های شهری برای خود ساخته است که برای فرار از آن مشتاق به تفریح در طبیعت و دسترسی به نقاطی است که به وسیله نظام حمل و نقل مدرن به سهولت امکان پذیر نباشد. امروزه صنعت گردشگری که ناشی از نیاز درونی انسان هاست به یکی از فعالیت های مهم و شاخص اقتصادی کشورها تبدیل گشته است و در تامین منافع ملی کشورها و نیز در بخش اقتصاد، فرهنگ و. .. نقش موثری را ایفا می کند.
    منطقه «دره عشق» واقع در استان چهار محال و بختیاری یکی از مناطق مستعد برای توسعه طبیعت گردی است. این منطقه توانایی توسعه فعالیت های مختلف گردشگری از قبیل تماشای حیات وحش، قایق رانی در آب های خروشان،کوه نوردی و صخره نوردی، صید ورزشی و اردوزنی را دارا می باشد. یکی از استعدادهای بالای منطقه ایجاد برنامه های گردشگری عشایری و روستایی است. این منطقه همچنین زیستگاه و رویشگاه گونه های گیاهی و جانوری متعددی است که حساسیت منطقه را از لحاظ زیست محیطی افزایش می دهد؛ لذا برای توسعه طبیعت گردی پایدار در این منطقه، لازم است ضمن آن که فعالیت هایی که آسایش و آرامش را برای بازدید کنندگان به همراه داشته باشد برنامه ریزی و طراحی گردند، و حساسیت های زیستی منطقه اعم از خاک، آب، منابع گیاهی، حیات وحش و... نیز لحاظ گردند. از این رو به کارگیری ارزیابی توان اکولوژیک می تواند به عنوان یک روش مطمئن در تعیین کاربری های حفاظت، تفرج و... که نهایتا ناحیه بندی منطقه را شکل می دهد باشد. در این تحقیق مکان یابی دهکده گردشگری به وسیله ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین روش دکتر مخدوم و با استفاده از ابزار GIS صورت گرفته است. در بین مناطقی که توان تفرجی داشته اند، منطقه ای موسوم به «دره مور» برای تفرج مناسب دیده شد. این منطقه مشرف به آبشار دره عشق بوده و دارای ارزش های بصری فراوانی است. برای افزایش امکانات رفاهی منطقه در این محدوده سایت های اقامتگاهی، اردوگاهی و خورگشتگاهی در نظر گرفته شده است. این محدوده مرکز تفرج اطلاق می گردد و سایر فعالیت های طبیعت گردی که منطقه نیز توانایی آن را داشته باشد و با اهداف حفاظتی منطقه مغایرت نداشته باشد، می تواند در سایر محدوده های مناسب تفرج گسترده در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین، طراحی زیست محیطی، الگوی ارتباطی، طراحی اجرایی
|
  • Seyed Reza Shadizadeh, Mansoor Zoveidavianpoor, Mohsen Motevassel Page 1

    Awareness of petroleum leakage in oil refineries is a vital issue in environmental investigation of water and soil pollution. During war between Iran and Iraq, leakage of enormous oil and its refined products from storage tanks, pipe lines, and refinery units of Abadan refinery to surrounding environment had occurred. Also, leakage of petroleum and its products during the existence of Abadan refinery to surrounding environment had led to conduct this research for determination of extension and quantity of oil pollution of underground layers of Abadan refinery. Location of twenty boreholes was investigated by considering petroleum leakage to surrounding area during and after war. Geological underground layers of Abadan refinery was determined from coring during drilling of the boreholes. Oil saturation, porosity and density of cores from underground layers were measured. Finally the quantity of existing petroleum in underground layers of Abadan refinery was estimated.

    Keywords: Environment, Soil Pollution, Underground Layers, Abadan Refinery
  • Mehrdad Nazariha, Erfan Danaei, Sayed Hossein Hashemi, Amir Hossein Izaddoustdar Page 19
    Construction and operation of dams have two main effects on streams. At first it increases detention time and then leads to thermal stratification. Changing of water quality is the result of these effects and the outflow has different physical, chemical and biological characteristics from inflow.In this study thermal regime in proposed Bakhtyari reservoir was simulated with CE-QUAL-W2 model. The inputs are reservoir topography, hydrological and meteorological data. As there is no chance to calibrate or verify the model, they will be done in monitoring and operation period. Three different inflow scenarios were simulated based on dry, normal year. Simulation results represent that in dry year stratification starts at April and remains up to September, but the results of normal year indicates that Stratification is between May and November. In all scenarios a stagnant layer could be seen in downward of outlet structure(700mASL).It is concluded that in dry years which dam has a major effect in inflow regime, turnover is mostly conform thermal stratification theories in reservoirs. Because of long detention time, transitional zone have turnover periods like lakes and there is not stagnant layer like near the dam.
    Keywords: Bakhtyari dam, Thermal stratification, modeling, CE, QUAL, W2
  • Sajad Haghir Chehreghani, Hojat Hossein Zade, Reza Samifard, Aref Alipour Page 29
    Tailings from metal mining operations were conventionally disposed of as slurry in an engineered surface impoundment near a mine-mill complex. Such disposal can lead to a variety of environmental and other hazards, such as dust generation, dam failure, and leakage. Additional disadvantages may result from the requirement for large amounts of land with limited long-term beneficial use, as well as aesthetic impacts. Paste and thickened tailings technology is becoming recognized as an alternative for minimizing the engineering and environmental challenges commonly associated with the disposal of mineral wastes conventional tailings storage facilities. Paste is simply dewatered tailings with little or no water bleed that are non-segregating in nature. This paper focuses on some environmental and operational benefits associated with disposal of tailings in paste form.The environmental benefits of surface disposal of paste can be divided into two main categories; first, very little free water is available for generation of a leach ate, thereby reducing potential impacts on receiving waters and biological receptors. Second, the paste production technology allows for production of an engineered material by modifying the paste geochemistry in such a manner that environmental benefits result.Because of environmental risks related to gold beneficiation, a Paste Production and Storage Mechanism (PPSM) were installed in Agh-Darreh gold beneficiation complex. Research results are as follows: 34%reduction in tailing volume, 14% reduction in fresh water and required Sodium cyanide, 2 million U.S $ economic saving in construction of tailing dam, and decrease of environmental pollution of beneficiation complex.
    Keywords: Environmental impacts, Cyanide Sodium, Flocculants, Paste, Agh, Darreh mine, PPSM
  • Zahra Abedi, Farideh Atabi, Mohammad Soofi Page 39
    Environmental pollution in metropolitans due to rapid growth of using gasoline as the main fuel in transportation sector has become one of the most important problem in national level, so substituting clean fuels in this sector could be one of the most effective options.The main question which this research is going to answer is the beneficiary (non-beneficiary) of converting Tehran's taxis from gasoline to Compressed Natural Gas (CNG) in order to decrease social costs that should be interpreted as increasing social benefit's factor. In this article, after reviewing the current concepts and principles of social costs and their measuring methods, social benefits of substituting gasoline with CNG are evaluated. Considering the existing figures, reduced social costs as a result of this substitution are calculated.The results of this research suggests that substituting gasoline with CNG in Tehran's taxis reduces the social costs of using gasoline (about 63.8 Million US $). As a matter of fact this substitution increases the social benefits equivalent at mentioned figure.
    Keywords: Social Costs, Social Benefits, CNG, Gaseous Vehicles, Tehran's taxis
  • Hamid Amirnejad, Hamed Rafiee Page 49
    Because of less supervision on small industries, environmental standards are applied in lower degrees and as a result, the environment will become comparatively more polluted. In this regards, 32 small industrial centers in city of Sari were investigated by cluster branch sampling and contingent valuation method (CVM), and consequently, the effects of different variables on industries’ willingness to pay in order to reduce the environmental pollution were identified. Results of estimation showed that the higher effect in acceptation of bids is related to industrie's monthly income. By one percent of income growth, probability for acceptation of bids for environmental preservation was increased by 0.4124 units. In this study, variables such as industrial pollution, managers’ environmental information, managers’ level of education, indigenous managers, and industrial monthly income showed positive and significant effect in acceptation of bid for environmental preservation in the province. Conversely, variables of constant industries’ capital, number of industrial labors, and the amount of offered bid and average of salaries showed negative significant effect in this regards. By application of CVM estimation, annual and monthly WTP of small industries in order to preserve environment was estimated at 180842.55 and 2170110.60 Rials, respectively. Thereafter, these quantities can be used in taxation and persuasive guidelines towards the reduction of environmental pollutions.
    Keywords: Small Industrials, Pollution, Environmental Preservation, Willingness to Pay (WTP), Sari County
  • Sayed Masoud Moneavri, Mohammad Reza Sadeghi Benis, Atefe Isanazar Foomani Page 61
    Expansion of pollution and increasing of different needs of human societies have raised solid waste productions. Daily average of 7,450 tons of solid waste production and a day-by-day decrease in the capacity of Kahrizak landfill bear, urge the need of a new site for this purpose in the city of TehranThis problem, however, requires an Environmental Impact Assessment report at the feasibility and site selection study according to the approved decisions of the High Council of Environment. The proposed site with an area of 1000 hectares is situated at Hassan Abad Road, off Houshang Abad. This area is situated in the hydrological zone of Saveh – Zavieh. Shour River which is located 10 kilometers off the center of the proposed landfill. The soil in this area is Bazark type. The area's vegetation includes native species, which have been sampled during field work. There are rare and endangered species which have been determined. Inhabited Wildlife of the area and the endangered species have been determined.Application of the assessment was carried out by means of Monavari 2001 Method. By this method, the assessment has been considered for each of the construction and operation phases of a matrix. The results show the earthworks have most negative, significant and important impacts on plants and wildlife. There are most long term negative impacts on vegetations. There are no mitigation measures for reduction of vegetation destruction on the study area
    Keywords: Environmental Impact Assessment, Proposed solid waste land fill, Biological environment Ecosystem. Water Pollution
  • Behrouz Behrouzirad, Abdorrahman Rasekh, Nasrin Eshraghian, Seyed Adel Mola, Ardeshir Amini Page 71
    As a Permanent Wetland, Howr-al-Azim is a very important habitat in protection of resident and migratory water bird generations. Because of having high diversities and outstanding abundances in wetland ecosystems, birds are the most important key groups of vertebrates in wetlands. For this purpose, the study was carried out to examine monthly changes in water birds and waders population, Density and diversity on 7 selected sites from January until September 2008. The results showed that 53 species from 10 families of water birds and waders were presented in the wetland with a population of 80000.In general, the species seen consisted of 60% wintering, 23% breeding and 17% resident birds; 5.6% of all the species are classified as "Threatened Species" according to Red Data Book of IUCN. During the study period, water bird's maximum population (32103) was seen in January 2008.Comparing water bird's population density on all sites showed that the density was reduced considerably from the north of the wetland (Shahid Bakeri Road, near Neisan River) towards the middle parts of the wetland (Shat Ali), so as in January, Shat Ali site showed the least density of 2 birds per hectare among all the selected sites.
    Keywords: Howr –al, Azim wetland, waterbirds, diversity, density
  • Gohar Frouzande Shahraky, Esmaeel Kahrom, Hassanali Laghaee Page 83
    Human being has made its own environment undesirable in cities by adverse changes on it, so in order to recreate, refresh and rest, mankind needs to get faraway to difficult accessible places. Nowadays tourism industry which is a human intrinsic need turns to one of the important activities and economic indicator for countries and has played a highly important role in country's national benefits in economical and cultural section. The "Dare eshgh" zone which is located in Chahrmahal- Bakhtiary province is one of the regions that has full potential for developing ecotourism. This region has capability for developing various tourism activities such as wild life, Canoe polo, mountain and rock climbing. Village and tribe tourism is another tourism potential of this area. In addition, this area is the origin and habitat of various herbal and animal species which increases the environmental sensitivity and importance of this area. Developing sustainable ecotourism needs establishment and planning comforting facilities. Also sensitive bio-factors such as soil, water, herbal resources, wild life, must be considered so the ecological potential of the land must be recognized by assessment and determine land suitability for preservation, recreation or other activities. In this research localizing tourism village is assessed based on Dr Makhdom's model and is performed by GIS instruments. Between areas that have tourist potential "Dare more" was recognized suitable for recreation activities. This area is over hanged to "Dre eshgh waterfall" which has the most important view of region- and accessible road. In addition most lands of this region has low slope. In order to increase ecotourism activities, some other facilities such as camping sites need to be placed. This area is introduced as recreation centre and as long as other potential ecotourism activities do not endanger the protection of the environment, can be considered as wide refreshing activities.
    Keywords: ecotourism, ecological capability assessment, environmental design, connecting pattern, performed plan