فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکبر مختاری آذر، امیرحسام حسنی، محمدرضا خانی صفحه 1
    زمینه هدف
    از بین انواع فاضلاب، فاضلاب های بیمارستانی از نقطه نظر اهمیت بهداشتی نسبت به سایر فاضلاب ها به دلیل وجود ارگانیسم های بیماری زا و سایر عوامل خطرناک دارای اهمیت ویژه ای می باشد. از آن جا که آمار دقیقی از کمیت و کیفیت این فاضلاب ها در دست نیست، بنابراین در این تحقیق بررسی کمیت و کیفیت فاضلاب های بیمارستانی در بیمارستان های منتخب شهرتهران مد نظر بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه 14 بیمارستان که در بین آن ها بیمارستان های عمومی، تخصصی و فوق تخصصی نیز وجود داشت به عنوان جامعه پژوهشی تحقیق انتخاب گردید. از هر بیمارستان منتخب دو سری نمونه برداری به شکل لحظه ای و مرکب از فاضلاب خام و فاضلاب تصفیه شده بیمارستانی انجام و پارامترهای کیفی اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (BOD5)، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، کل مواد معلق(TSS) و محلول(TDS)، هدایت الکتریکی(EC) و pH سنجیده شد و همزمان دبی فاضلاب (کمیت) نیز اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که میانگین BOD5، COD، TSS، TDS،pH وEC در نمونه برداری مرکب فاضلاب تصفیه شده به ترتیب 42، 66، 54، 768، 1/7، 768 میلی گرم در لیتر و در نمونه برداری مرکب فاضلاب خام 320، 507 380، 743، 97/6، 561 میلی گرم درلیتر بوده است. حداقل و حداکثر BOD5 در نمونه برداری مرکب برای فاضلاب تصفیه شده 25 و 68 و برای فاضلاب خام با 281 و 379 میلی گرم در لیتر به دست آمده است. حداقل و حداکثر COD در نمونه برداری مرکب برای فاضلاب تصفیه شده برابر 37 و 113 و برای فاضلاب خام 419 و 687 میلی گرم در لیتر به دست آمده است. حداقل و حداکثر TSS در نمونه برداری مرکب برای فاضلاب تصفیه شده 28 و 82 و برای فاضلاب خام 300 و 1309 میلی گرم در لیتر به دست آمده است. حداقل و حداکثر TDS در نمونه برداری مرکب برای فاضلاب تصفیه شده 626 و 857 و برای فاضلاب خام 469 و 695 میلی گرم در لیتر به دست آمده است. حداقل و حداکثر pH در نمونه برداری مرکب برای فاضلاب تصفیه شده 5/6 و 8/7 و برای فاضلاب خام 9/5 و 8/7 میلی گرم در لیتر به دست آمده است. حداقل و حداکثر EC در نمونه برداری مرکب برای فاضلاب تصفیه شده 398 و 1483 و برای فاضلاب خام 481 و 928 میلی گرم در لیتر به دست آمده است. از طرفی میانگین دبی فاضلاب بیمارستانی برای بیمارستان های کوچک تا 400 تخت خوابی به میزان 1300 لیتر در روز به ازای هر تخت و برای بیمارستان های بزرگ تا 1000 تخت خوابی به میزان 750 لیتر در روز به ازای هر تخت محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: فاضلاب بیمارستانی، کمیت وکیفیت، میکروارگانیسم های بیماری زا، دبی فاضلاب، BOD، COD، TSS، TDS، pH وEC
  • امیرحسین مزینی، نیلوفر مرادحاصل صفحه 17
    امروزه بررسی ارتباط متقابل میان حوزه های مختلف در سطح کلان کشورها شدیدا در دستور کار پژوهشگران قرار گرفته است که از آن جمله می توان به (ارتباط) سه حوزه: محیط زیست، سلامت و رشد اقتصادی اشاره نمود. این بحث از آنجا آغاز می شود که رشد اقتصادی ماهیتا با بهبود شاخص های سلامت همراه است. اما همزمان می تواند با کاهش کیفیت زیست محیطی (تخریب محیط زیست) سلامت جامعه را به مخاطره اندازد و عملا بخشی از اثر مثبت آن خنثی شود. لذا این سوال اساسی مطرح می شود که برایند تعامل سه حوزه محیط زیست، سلامت و رشد اقتصادی چگونه است؟ تحلیل این برایند، موضوع مقاله حاضر می باشد. در این مطالعه تلاش شده است که با استفاده از روش داده های تلفیقی (Panel Data) ارتباط میان این سه حوزه در منتخبی از کشورها، با سطوح توسعه یافتگی متفاوت(جمعا 40 کشور) و از جمله ایران، برای دوره 2002-1995 آزمون گردد. نتایج حکایت از آن دارند که علی رغم تاثیر مثبت رشد اقتصادی بر (ارتقای) سطح سلامت، چنانچه کشورها نتوانند تبعات زیست محیطی ناشی از فرایند رشد اقتصادی خود را کاهش دهند بخشی از آثار متبت رشد اقتصادی بر سطح سلامت (حدودا 5/4%)خنثی خواهد شد. این استدلال در مورد ایران نیز مصداق می یابد و می تواند کاربردهای سیاستی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زیست محیطی، رشد اقتصادی، آلودگی هوا، سطح سلامت، ایران
  • علی روشنفکر، سیدمحمود کاشفی پور، نعمت الله جعفرزاده صفحه 31
    انتقال آلودگی و رسوب از مهم ترین مسایل و مشکلات موجود در سیستم های رودخانه ای، خلیج و دریا بوده و باعث تاثیر منفی بر زندگی منطقه می شود. فلزات سنگین یکی از آلاینده های خطرناک برای زندگی بشر است، به همین دلیل مدل سازی این پدیده در رودخانه ها و در نقاط نزدیک به محل زندگی انسان ها، از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی فلزات سنگین در طبیعت به صورت زوال پذیر بوده و میزان غلظت آن ها برحسب pH یا شوری قابل تغییر می باشد. هدف اصلی این تحقیق ارایه روابط جدیدی برای ضریب زوال فلزات سنگین محلول سرب و کادمیوم با توجه به تغییر pH و EC در سیستم-های رودخانه ای است.
    در این مقاله ابتدا اطلاعاتی در مورد معادلات حاکم بر حرکت فلزات سنگین محلول در سیستم های رودخانه ای ارایه گردیده است. سپس مدل FASTER که از آن جهت پیش بینی جریان و غلظت فلزات سنگین در پایین دست استفاده شد معرفی گردیده است. در مدل حاضر از حل معادله یک بعدی دینامیکی پخش و انتشار به کمک روش عددی جدیدی که ترکیبی از روش ULTIMATE QUICKEST و یک روش ضمنی تفاضل محدود مرکزی (FTCS) می باشد، استفاده شده است. این روش به کمک یک مثال استاندارد تایید و سپس برای پیش بینی غلظت فلزات سنگین در سیستم رودخانه ای کارون مورد استفاده قرار گرفت. جهت صحت سنجی و واسنجی هیدرودینامیک مدل، ابتدا مدل در بازه ملاثانی-فارسیات رودخانه کارون اجرا و با استفاده از داده های مشاهداتی ایستگاه اهواز کالیبره گردید.
    در انتها معادلاتی برای ضریب زوال متغیر دو فلز سنگین سرب و کادمیوم ارایه گردید و این معادلات جهت اجرا وارد اصل مدل شد و سپس این مدل برای 5 ضریب زوال مختلف که شامل:1- ضریب زوال برابر با صفر، 2- ضریب زوال ثابت، 3- ضریب زوال متغیر با pH، 4- ضریب زوال متغیر با EC، 5- ضریب زوال متغیر با pH و EC می باشد برای دو فلز سرب و کادمیوم اجرا شد.
    نتایج حاصل واسنجی و صحت سنجی فلزات سنگین برای هر دو فلز سرب و کادمیوم نشان داد که انتخاب ضریب زوال متغیر، دقت مدل سازی را تا اندازه زیادی بالا می برد. انتخاب ضریب زوال متغیر با pH و EC توانست که دقت مدل را برای مدل سازی سرب و کادمیوم به ترتیب تا 71/91% و 71/97% افرایش دهد. پس می توان از این معادلات و مدل توسعه یافته به عنوان ابزاری مناسب جهت مدیریت زیست محیطی رودخانه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رودخانه کارون، مدل سازی فلزات سنگین، سرب، کادمیوم، ضریب زوال متغیر
  • سمانه صدیقی خویدک، محمدرضا صعودی، جمشید فولادی صفحه 43
    با توسعه بیوتکنولوژی و فرایندهای تخمیری در ایران اهمیت پالایش این نوع پساب ها و توجه به آن ها افزون تر شده است. یکی از روش های کاهش پساب های تخمیری، برگشت (Backsetting) و مصرف مجدد پساب در دور جدید تخمیر می باشد که در این تحقیق جهت کاهش حجم پساب فرایند تخمیری تولید زانتان و همچنین کاهش مصرف آب مورد استفاده قرار گرفته است.
    در این پژوهش ابتدا ویژگی های اصلی پسماند حاصل از تخمیر زانتان، به لحاظ شیمیایی و میکروبی تعیین شد. سپس پسماند تخمیر به کشت های جدید در غلظت ها و زمان های مختلف افزوده شد و اثرات فرایند فوق بر کمیت و کیفیت تولید محصول بررسی گردید.
    نتایج نشان داد که استفاده از روش های مختلف فیزیکوشیمیایی برای فرآوری پسماند، قبل از برگشت دادن آن به دور جدید تخمیر لازم است که در این تحقیق، اثر پسماند پالایش شده با فیلتر C18 بررسی شد. بررسی فراتر مشخص کرد که مصرف پسماند تیمار شده با فیلتر C18 در تراکم 25% حجمی، در محیط کشت تولید زانتان موجب تولید g/L 91/11محصول خام شد در حالی که در محیط کشت کنترل مثبت (محیط تولید بدون پسماند)،g/L 68/11محصول خام تولید شد. همچنین افزایش 107% محصول خام، 70% زانتان خالص و 67% ویسکوزیته نسبت به کنترل منفی (محیط تولید که در آن از پسماند تیمار نشده، استفاده می شود) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پسماند تخمیر، زانتان، فیلتر C18، برگشت مجدد، Xanthomonas campestris
  • افشار علی حسینی، نورخدا صادقی فرد، نرجس سادات کربلایی قمی صفحه 55
    جذب سطحی با استفاده از کربن فعال از جمله فرایند های موثر در زمینه حذف ریز آلاینده ها می باشد. کربن فعال به دلیل داشتن نسبت بالای سطح به حجم به جرم به عنوان جاذب سطحی مناسبی در حذف آلاینده های بودار و تر کیبات آلی از کاربرد گسترده ای بر خوردار است.پساب مرحلهء بطری شوی صنایع نوشابه سازی حاوی ترکیبات آلی ناشی از ته مانده شیشه نوشابه و فضولات موجودات موذی مانند موش در انبار شیشه است که از نظر شاخص های آلودگی مانند C.O.D، T.D.S،N.T.U و... تفاوت قابل ملاحظه ای با آب شهر دارد. در یک دوره 5 ماهه عملکرد کربن فعال در جذب آلاینده های موجود در پساب مرحله بطری شوی مورد بررسی قرار گرفت و متناسب با آن ایزوترم های جذب لانگمیر و فروندلیچ ترسیم گردید. نتایج حاصل از داده های جذب نشان می دهد که مدل لانگمیر از همبستگی بهتری نسبت به فروندلیچ برخوردار می باشد،علاوه بر این ظرفیت جذب کربن فعال با کاهش PH به طور چشمگیری افزایش می یابد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد اگر از کربن فعال جهت جذب آلودگی های پساب مرحله بطری شویی استفاده شود مصرف آب تا 41%در چرخه نوشابه سازی صرفه جویی می شود.
    کلیدواژگان: پساب بطری شوی نوشابه، کربن فعال، جذب سطحی
  • سید مصطفی خضری، فریده عتابی، مهدی برقعی، فاطمه اکبری * صفحه 65

    صنایع آلومینیم یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان آب در بخش آنودایزینگ محسوب می گردد و پساب فراوانی را نیز به محیط زیست تخلیه می کند. به دلیلpH بسیار متفاوت مواد مورد استفاده در این صنعت، پساب تولیدی طیف وسیعی از pH را شامل می شود.
    هدف از کمینه سازی وکنترل ضایعات، کاهش مصرف منابع نظیر آب و برق و مواد شیمیایی و کاهش میزان آلودگی و بار پساب در طول فرایند به کمک راهکارهای مختلف است، تا بتوان به کمک آن مشکلات تصفیه خانه های پساب صنایع را تا اندازه ای کاهش داد و مصرف منابع را به حداقل مقدار خود رساند. اساسا برنامه های کمینه سازی ضایعات پیچیده هستند و موارد زیر را: تعهد مدیریت، تعیین و تنظیم اهداف نهایی، ارزیابی فنی و اقتصادی، اجرای برنامه ها، ارزیابی مستمر و پایش شامل می شوند.
    در این تحقیق، صنعت آلومینیم در بخش آنودایزینگ مورد مطالعه قرار گرفته و با شناسایی خط تولید سالن واحد مزبور، فلودیاگرام کلی فرایند ترسیم گردیده است. فرایندهای اصلی مشتمل بر واحدهای چربی گیری، ایجینگ، خنثی سازی، واحد آنودایز، عملیات پیش سیل وسیل و واحد رنگ است که پس از هر یک از آن ها مراحل شستشو صورت می گیرد. به همین دلیل پساب حاصل از هر فرایند، مشخصات ویژه ای دارد.
    پس از جمع آوری اطلاعات لازم، راهکارهای مختلفی جهت کاهش مصرف مواد و به حداقل رساندن ضایعات پیشنهاد گردید. که شامل: استفاده از جرثقیل دوطرفه به جای جرثقیل های یک طرفه و انتقال پروفیل ها به صورت عمودی به دلیل کاهش مصرف مواد شیمیایی و پساب تولیدی، نصب شیرهای برقی و نصب سنسور در وان ها به جای استفاده از شیرهای دستی به منظور جلوگیری از سرریز وان ها می باشد. همچنین با توجه به نتایج آزمایش های انجام یافته در زمینه استفاده از منعقد کننده های متفاوت، استفاده از mg/lit80 آلوم به عنوان منعقدکننده نیز پیشنهاد می گردد که این میزان، مقدار لجن تولیدی را حدود30% نسبت به لجن تولیدی فعلی کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: کمینه سازی ضایعات، آبکاری، آلومینیم، تصفیه پساب، آنودایزینگ
  • احسان صالحیان، احمد خدادادی، حسین گنجی دوست صفحه 73
    امروزه آلودگی خاک با فراورده های نفتی به دلیل نشت مخازن سوخت و خطر انتقال از مهم ترین مشکلات زیست محیطی است، زیرا علاوه بر خطر انتقال به زنجیره غذایی امکان آلوده سازی منابع آب زیر زمینی نیز وجو دارد. لذا پاک سازی خاک های آلوده به فراورده های نفتی در محل بسیار با اهمیت می باشد. در این تحقیق پارامترهای موثر بر پاک سازی خاک آلوده به گازوئیل به روش خاک شویی با استفاده از شوینده سدیم دو دسیل سولفات مورد بررسی قرار گرفت. به منظور شبیه سازی پاک سازی منطقه آلوده به گازوئیل، از روش آزمایش ستونی استفاده گردید. خاک مورد نظر به میزان 10000 و 20000، میلی گرم بر کیلوگرم خاک، توسط گازوئیل آلوده گردید. در این پژوهش اثر pH، غلظت شوینده و میزان آلودگی اولیه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که در کلیه حالات میزان پاک سازی برای مقادیر اسیدی محلول شستشو پایین می باشد و بازده حذف در حالتی که از آب استفاده می شود، حدود یک سوم مقدار حداکثر است. در خاک آلوده به میزان ppm 10000 بیشترین بازده حذف برای شوینده به میزان 3/0 درصد وزنی و pH=11 و برای خاک با آلودگی اولیه ppm 20000 برای شوینده به میزان 1/0 درصد وزنی و pH=11 به دست آمد. با افزایش میزان شوینده میزان نفوذپذیری کاهش می یابد و بیشترین مقدار آن در pH=11 می باشد. با افزایش میزان آلودگی اولیه سرعت افزایش بازده حذف و نفوذپذیری با افزایش میزان pH کاهش می یابد و در حقیقت در مقادیر پایین آلودگی نقش pH در افزایش بازده و نفوذپذیری بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: تصفیه خاک، شوینده آنیونی، بازده حذف، نفوذپذیری، pH
  • سیدعلی جوزی، سحر رضایان، کاوه آقامیری صفحه 83
    منطقه حفاظت شده ورجین با مساحت 26907 هکتار، منطقه ای است کوهستانی که در بخش لواسانات و رودبار قصران از توابع شهرستان شمیرانات واقع شده است. این منطقه به دلیل جاذبه های طبیعی و نزدیکی آن به کلان شهر تهران از جمله عرصه هایی است که واجد توان مناسب جهت توسعه کاربری گردشگری است. این مطالعه با هدف تعیین توان محیط زیستی منطقه به منظور استقرار کاربری گردشگری به انجام رسیده است. بدین منظور پس از شناسایی منابع اکولوژیکی عرصه تحت بررسی در مقیاس 1:100000، اطلاعات لایه های نقشه ای به محیط نرم افزار9.2 Arc GIS معرفی شد. با عنایت به این که برای استقرار کاربری توریسم به ارزیابی همزمان چندین معیار یا متغیر نیاز است، در این پژوهش از روش ارزیابی چند معیاره مکانی(SMCEM) استفاده گردید. بدین منظور، نخست به تولید نقشه های معیار و استاندارد سازی آن ها مبادرت شد. این مهم با کمک روش فازی و توابع S شکل به انجام رسید. در مجموع از اطلاعات شانزده لایه به عنوان نقشه های معیار برای سنجش توان کاربری تفرج گسترده و هفده لایه برای ارزیابی مکانی کاربری تفرج متمرکز استفاده شد. کار وزن دهی به معیارها با توجه به نوع کاربری ها، با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) در محیط نرم افزار Expert Choice به انجام رسید. در ادامه رابطه ریاضی توسعه کاربری های تفرج گسترده و متمرکز استخراج شد. با هدف تحلیل تناسب سرزمین برای توسعه کاربری های مورد انتظار از روش ترکیب خطی وزن دار استفاده و نقشه نهایی کاربری های تفرج گسترده و متمرکز از روی هم گذاری اطلاعات نقشه های معیار تولید گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد در حدود 46/4641 هکتار معادل 25/17 % از منطقه حفاظت شده ورجین برای توسعه کاربری تفرج گسترده دارای شرایط مناسب(امتیاز بالاتر از 200) و در عین حال حدود 12/7 % معادل 78/1915 هکتار از این منطقه نیز واجد شرایط ایده آل (امتیاز بیشتر از 200) جهت توسعه کاربری تفرج متمرکز است.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان محیط زیستی، تفرج، سامانه اطلاعات جغرافیایی، روش ارزیابی چند معیاره مکانی، منطقه حفاظت شده ورجین، استان تهران
  • طبقه بندی مناطق جنگلی استان گلستان به روش حداکثر احتمال با استفاده از تصاویر ماهواره ای سال 2001 ETM+
    آزاده نادعلی، عبدالرسول سلمان ماهینی، جهانگیر فقهی، برهان ریاضی صفحه 97
  • حمید امیرنژاد، حامد رفیعی * صفحه 107

    با توجه اهمیت منابع طبیعی و طبیعت گردی در کشور، پرداختن به ارزش های غیر بازاری محیط زیست سبب درک بهتر از کارکردهای واقعی آن خواهد شد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی و برآورد ارزش تفرجی منطقه گردشگری سلیمان تنگه در استان مازندران می پردازد و عوامل موثر بر تمایل پرداخت افراد مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. این مطالعه به روش ارزش گذاری مشروط و با استفاده از تمایل پرداخت افراد انجام گرفته و با استفاده از مدل رگرسیونی لوجیت و حداکثر درست نمایی، میزان تاثیر هر یک از عوامل موثر بر تمایل پرداخت افراد شناسایی گردیده است. نتایج این پژوهش نشان داد که جهت استفاده تفرجی افراد متغیرهای درآمد و بعد خانوار اثر مثبت و معنی داری بر تمایل پرداخت افراد داشته و همچنین متغیرهای مبلغ پیشنهادی و سن رابطه منفی با تمایل پرداخت افراد داشته است، ضمن آنکه با افزایش تعداد خانم ها نسبت به آقایان در میان بازدیدکنندگان احتمال پذیرش مبالغ پیشنهادی کاسته می شود. بیشترین کشش مربوط به متغیر سن و بیشترین اثر نهایی مربوط به متغیر جنسیت افراد بوده است. در این مطالعه، میزان تمایل به پرداخت برای هر فرد و هر خانواده، جهت استفاده تفرجی از منطقه گردشگری سلیمان تنگه به ترتیب 129/1674 و 472/5320 ریال برآورد گردید.

    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، سلیمان تنگه، ساری
  • شقایق ممبینی، سید محمد باقر نبوی صفحه 117
    تنوع و تراکم بی مهرگان آب زی بر حسب شرایط محیطی متفاوت است، برخی از گونه های این گروه ها به دلیل سازگاری با شرایط زیست محیطی آلوده، به عنوان شاخص های بیولوژیکی اکوسیستم های آبی به شمار می روند. در این راستا تعیین ترکیب و تنوع بی مهرگان رودخانه جراحی به منظور مشخص نمودن شاخص های زیستی در طی سال 86 (تابستان و زمستان) انجام گرفت. در پژوهش حاضر روش استفاده از شاخص های بیولوژیک و تطبیق نتایج حاصل از آن با آزمایش های فیزیکو شیمیایی تواما به کار گرفته شد، تا اشتباهات و خطاها به حداقل ممکن کاهش یابد. همچنین برخی شاخص های تعیین کیفیت آب که بر فیزیولوژی موجودات بنتوزی و نیز کیفیت آب اثر گذار هستند از قبیل (اکسیژن محلول، دما، شوری، pH، TOM، GSA) مورد سنجش قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده از این بررسی در مجموع 11جنس و8 گونه مربوط به 5 رده از بی مهرگان کف زی آب های شیرین در منطقه شناسایی گردید. بیشترین درصد فراوانی بی مهرگان به ترتیب 23/41% Bivalvia، 88/30% Gastropoda، 71/17% Insecta، 98/9 % Hirudinea و 2/0% Crustacea بوده است. بنابراین ساختار اجتماعات ماکروبنتیک در این رودخانه شامل دوکفه ای ها، شکم پایان، حشرات، سخت پوستان و زالوها می باشد. از میان Bivalvia بیشترین فراوانی مربوط به گونه Sphaerium rivicola (Lamark، 1818) بوده که گونه غالب در تمام ایستگاه های مطالعاتی می باشد واز آن به عنوان شاخص زیستی جهت تعیین کیفیت آب استفاده گردید. حداکثر تراکم ماکروبنتوزها در زمستان (535 فرد در متر مربع) و حداقل آن در تابستان (498 فرد در متر مربع) ثبت شده است. جهت ارزیابی تنوع زیستی ماکروبنتوزهای منطقه مورد مطالعه از شاخص های شانون ('' H)، سیمپسون (λ) و مارگالف (R) استفاده گردید. در نتیجه بیشترین و کم ترین شاخص شانون در تابستان و زمستان ثبت شده است. به منظور پی بردن به وضعیت اکولوژیکی منطقه از نظر میزان آلودگی از الگوی معرفی شده توسط Welch (1992) استفاده گردید. طبق نتایج به دست آمده و بر اساس الگوی یاد شده آلودگی در حد متوسط در کلیه ایستگاه های نمونه برداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: رودخانه جراحی، شاخص های زیستی، عوامل فیزیکوشیمیایی، ماکروبنتیک
  • علی شرقی، محمد تیموری صفحه 127
    نقطه اوج تصویری که از بهشت در قرآن توصیف شده است، «جنات تجری من تحتها الانهار» می باشد و به معنی بوستان هایی است که از زیر {درختان و قصرهای} آن جوی های آب جاری است. کلمه شجره در این عبارت به ظاهر وجود ندارد، اما در معنی حس می شود. درمجمع البیان ابوعلی امین الاسلام طبرسی آمده است که کلمه روضه به معنای زمین سبز و خرمی است که گیاهان به خوبی در آن می رویند و کلمه جنت زمینی است که اطرافش درخت کاری شده باشد و در نتیجه روضات الجنات باغ های مشجری است که در وسط، زمین سبز و خرمی را فرا گرفته باشد. بسیاری از باغ های ایران این ویژگی را دارند.
    اعداد و مفاهیمی مانند: چهار باغ، هشت بهشت، باغ در باغ، گردش آب و... ریشه در واژگان قرآنی دارند که به معماری و ترکیب بندی باغ های ایرانی و به تبع آن بسیاری از باغ های سایر کشورهای اسلامی و حتی اروپایی راه یافته اند (تاثیر باغ سازی ایرانی در ورسای فرانسه والحمرای اسپانیا شاهدی براین گفتار است). اما موثرترین واژگان قرآنی بر باغ سازی ایرانی عبارت آسمانی «جنات تجری من تحتها الانهار»می باشد. برخی مفسران و دین شناسان به تشریح این عبارت پرداخته اند و باغ های این جهان را مقدمه باغ بهشت دانسته اند. بسیاری از شاعران ایرانی و پارسی گوی، جهان را به کل به یک باغ تشبیه کرده اند و حتی بعضی مانند مولانا، جسم و روح انسان را به باغ تشبیه نموده اند. باغ سازان و معماران فراوانی تحت تاثیر این عبارت دست به خلاقیت زده اند تا فراتراز نمایش تاثیرپذیری خود از باغ های موصوف در قرآن، مانند آن را ایجاد نمایند. بی شک باغ بهشتی و یا به تعبیر قرآنی آن «جنات تجری من تحتها الانهار» از جنس باغ های زمینی و انسان ساز است؛ با این تفاوت که: انسان در بهشت مهماندارش خداست، آن وقت ارزش بهشت برای او این نیست که آن جا خوردن و پوشیدن و لذت جنسی هست، ارزشش این است که تا ابد حس می کند به دست او پذیرایی می شود و این معنی، دیگر خستگی آور نیست.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جنات، باغ، باغ سازی، باغ ایرانی
|
  • Akbar Mokhtari Azar, Amir Hesam Hassani, Mohammad Reza Khani Page 1
    Introduction
    Different types of sewage including hospital sewage are important especially from health point of view because of pathogenic organisms due to sewage and other risk factors.
    Method
    In this research, the quantity and quality of hospitals’ sewages in selected Tehran hospitals are studied. 14 similar with same basis hospitals are selected, general, specialized and highly specialized hospitals and sanatoriums. from each selected centre, two series of sampling under the form of instantly and mixed forms are taken and qualitative parameters such as biochemical oxygen demand (BOD5), chemical oxygen demand (COD), potential of Hydrogen (pH), electrical conductivity (EC), total suspended solid (TSS), and total dissolved solid (TDS) were studied.
    Results
    This research results show that average of BOD5, COD, TSS, TDS, pH and EC in mix sampling of refined sewage were 42, 86, 54, 768, 7.1, 768 mg/lit and in mix sampling of non-refined sewage was 320, 507, 380, 743, 6.97 and 561 mg/lit accordingly. Minimum and maximum of BOD5 in mix sampling for refined sewage was equal to 25 and 68, and for non-refined sewage was equal to 281 and 381. Minimum and maximum of COD in mix sampling for refined sewage was equal to 37 and 113, and for non-refined sewage equal was 419 and 687. Minimum and maximum of TSS in mix sampling for refined sewage equal was 28 and 82, and for non-refined sewage equal 300 and 1309. Minimum and maximum of TDS in mix sampling for refined sewage was equal to 626 and 857, and for non-refined sewage was equal to 469 and 695. Minimum and maximum of pH in mix sampling for refined sewage was equal to 6.5 and 7.8, and for non-refined sewage was equal to 5.9 and 7.8. Minimum and maximum of EC in mix sampling for refined sewage was equal to 398 and 1483, and for non-refined sewage was equal to 481 and 928. In this side average hospital sewage's flow in unit research for small hospitals with maximum 400 beds, is calculated 1300 lit/bed/day (l/b/d) and for great hospital with up to1000 beds, is calculated 750 l/b/d.Findings of this research showed, that changes of BOD5 rate with number of hospital section have direct relation and quantities of qualitative parameters in hospital sewage with a little increase is approximately equivalent of those rate in urban sewage. Moreover, findings of research of instant sampling in comparison with mix sampling showed credit and recommendation to use mix sampling.
    Keywords: Hospital sewages, pathogenic organisms, quantity, the quality, BOD, COD, TSS, TDS, pH, EC
  • Amir H. Mozayani, Niloofar Morad Hasel Page 17
    Assessing the cross impact of macro phenomenon in country level has been emphasized in empirical studies during past few years. Environment, health and Economic growth are the topics that affect each other considerably. In this article we are going to analyze these effects. To do that we performed related models and applied a cross county database, consists 40 countries in different economic development levels through panel data approach. The results imply that (about 4.5%) of the positive effect of economic growth on health level of countries can be offset by its negative impact on environment (degradation) and it can be considered as a deviation from their environmental and health programs. This result can be concerned as a contribution for policy making in Iran.
    Keywords: Environmental Quality, Health Level, Economic Growth, Air Pollution, Iran
  • Ali Roshanfekr, Seyed Mahmood Kashefipour, Nematollah Jafarzadeh Page 31
    Pollutant and sediment transport is one of the main problems in riverine and estuarine systems and has negative effect on life. Heavy metals are one of the main pollutants which modelling of these pollutants near the places that humans are living is very important. Heavy metals are non-conservative in nature and there concentration depends on salinity and pH. The objective of this paper is to introduce new equations for the reaction coefficient of lead and cadmium using pH and EC variation in riverine systems.This paper first describes the governing equations of dissolved heavy metals in riverine systems. Then it introduces the FASTER model for modelling the flow and heavy metal concentration downstream of the river. In the current model the one dimensional advection dispersion equation was solved using the new ULTIMATE QUICKEST and FTCS methods. This method has been verified using a standard example and then used to model the heavy metal concentration in Karoon riverine system. In this regard for calibration and verification of the hydrodynamic model, the model was run in the Mollasani-Farsiat reach of the Karoon River and was calibrated using Ahwaz station observed data. In the end some equations were introduced for the reaction coefficient of lead and cadmium heavy metals and used in the model source code. Later the model was run for five different reaction coefficients for lead and cadmium, which are as follow: 1- zero coefficient reaction, 2- constant coefficient reaction, 3- coefficient reaction as a function of pH, 4- coefficient reaction as a function of EC and 5- coefficient reaction as a function of pH and EC. The results of the model calibration and verification for lead and cadmium heavy metals show that selecting a varied reaction coefficient increases the accuracy of the model. Selecting a varied reaction coefficient with pH and EC will increase the accuracy of the model about %91.71 and %97.71 for lead and cadmium respectively. Therefore this model and the new approach can be used as a useful tool for hydro-environmental modelling in riverine systems.
    Keywords: Karoon River, heavy metals modelling, lead, cadmium, varied reaction coefficient
  • Samaneh Sedighi Khavidak, Mohammad Reza Soudi, Jamshid Fooladi Page 43
    Parallel to development of biotechnology and fermentation processes in the country, the importance of the wastewater treatment has been increased. One of the cost effective methods in fermentation and wastewater treatment is back setting and recycling wastewater in a new run of fermentation which is used in this project to reduce xanthenes fermentation wastewater and water usage.In this project, the main chemical and microbiological characteristics of distilled wastewater were determined. Thereafter distilling was added to new batches of fermentation in different concentrations at different times; and the effect of these additions on xanthenes production quality and quantity were examined.This study showed that the use of different physic – chemical methods is necessary for the distilling treatment before its back setting in a new fermentation batch. For this purpose, in this project, the effect of treated distilling with C18 disk was examined.Further examinations showed that the back setting of distilling treated with C18 disk in 25% concentration in Xanthenes production medium leads to producing of 11.91 g/l crude Xanthenes in comparison with the positive control (culture medium prepared from tap water), 11.68 g/l crude Xanthenes, was produced. Moreover, the increase of 107% crude xanthenes, 75% pure xanthenes and 67% viscosity compared to the negative control (culture medium prepared from raw distillation) is observed.
    Keywords: fermentation, wastewater, xanthenes, C18 filter, back setting, Xanthomonas campestris
  • Afshar Alihosseini, Nurkhoda Sadeghifard, Narjes Sadat Karbalaei Khomi Page 55
    Adsorption by using of activated carbon is must important factor the deletion of contaminant. Activated carbon with high surface to mass- volume ration are used extensively as an adsorbent in removing refractory pollutants by conventional treatment processed organic component. The present study was done in beverage industry Zam Zam Tehran. There is remarkable differences between washing water which used in beverage industry with town water in indicators of contamination including; C.O.D, T.D.S PH, N.T.U. In order to adsorption of contaminants activated carbon were used during five months period in this study. The experimental data on the sorption of activated carbon in beverage waste water were analyzed with the equilibrium isotherm of Langmuir and Freundlich. According to results of this study, the Langmuir model could be better for detection of the equilibrium isotherm data in the activated carbon which adsorbed the waste water. The results showed that with decrease PH of waste water ability adsorption by activated carbon most significantly was increase. Result showed if we used from activated carbon in beverage industry for adsorption of contaminants of water in decreasing to 41%.
    Keywords: Wastewater, Beverage, Adsorption, Activated Carbon
  • Mostafa Khezri, Farideh Atabi, Mehdi Borghei, Fatemeh Akbari Page 65

    The Aluminium Industries are one of the greatest consumers of water in anodizing unit and also discharge large volumes of wastewater to the environment. Due to the different pH of the materials used in the industry the wastewater produced includes a wide range of pH. The purpose of control and minimization of wastes is to reduce pollution loads and wastewater during the process by using different techniques. In order to decrease, more or less, the difficulties of industrial wastewater treatment plants. Basically, waste minimizing programs are complicated and included management responsibility, definition of main targets and economic and technical assessment, accomplishment of programs and permanent assessment. In this study, the aluminium industry’s anodizing section was studied and by recognizing the production line of mentioned unit saloon, general processes were drawn. Main processes include several units such as: grease removal, etching, neutralizing, anodize unit, presealing and sealing operations, color units, and washing. These were drawn after each process. For this reason, wastewater produced by each process had special features. After gathering the necessary information, different ways were suggested to decrease consuming materials and to minimize wastes. Using two-way crane instead of one-way ones, and transferring profiles vertically. Installing electronic taps and sensors in bathtubs instead of manual ones, to prevent discharge. Changing the starting hours of work and using much more of daylight in order to decrease the consumption of electricity. According to the test results on using different coagulants, using 80 mg/lit of Alum as coagulant materials in wastewater treatment plant is suggested, which decrease the produced sludges by about 30% compared to the present amount.

    Keywords: waste minimization, aluminium, anodizing, wastewater treatment
  • Ehsan Salehian, Ahmad Khodadadi, Hossein Gangidoust Page 73
    Nowadays soil contamination by oil production due to leakage of fuel storage and transition hazards is an important environmental problem. Due to the additional hazard of transition to the human food chain, there is the possibility for pollution of ground water. Therefore in situ remediation of oil contaminated soil is very important. In this investigation the effective parameters on diesel soil remediation by soil washing using SDS surfactant were investigated. For modeling of contaminated land remediation the contaminated soil columns was used. Soil columns were contaminated with diesel in amount of 10000 ppm and 20000 ppm. In this study the effect of pH, surfactant concentration in washing solution and initial contamination amount were investigated. Results showed that in all states the quantity of remediation for acidic states is very low and efficiency of remediation when using only water is (1:3) of maximum amount. For soil with initial contamination amount of 10000 ppm the maximum efficiency is for surfactant in concentration of 0.3 and pH=11 and for soil with initial contamination amount of 20000 ppm the maximum efficiency is for surfactant in concentration of 0.1 and pH=11. By increasing the amount of surfactant concentration the permeability of soil decrease and in pH=11 the amount of permeability is maximum. With increasing initial contamination quantity, the velocity of increasing of remediation and permeability decreased. Consequently in the low level of contamination the effect of washing solution pH in soil remediation is greater in comparison with high levels of contamination.
    Keywords: soil remediation, anionic surfactant, remediation efficiency, permeability, pH
  • Seyed Ali Jozi, Sahar Rezaian, Kaveh Aghamiri Page 83
    Varjin Protected area is an estimated 26907 hectares of mountainous terrain located in Lavasanat and Roodbar Ghasran, districts in the Northeast of Tehran. Owing to its spectacular nature and its proximity to Tehran, Varjin protected area is considered to be an area with rich potentials for implementation of Tourism. The present study was an attempt to carefully examine the environmental capability of the area to further its extensive and centralized applicability. To do so, after detecting the ecological resources of the protected area (scale 1/100000) the obtained data was introduced to Arc GIS 9.2 software. Since implementation and applicability of outdoor recreation necessitated synchronized evaluation of numerous criteria or variables, the study utilized spatial multi criteria evaluation method (SMCEM). And therefore, the initial attempts focused on preparation and standardization of the criteria maps. Fuzzy expert system and s-shaped functions were used for the purpose of the study. Overall, data were obtained through sixteen layers as criteria maps for extensive outdoor recreation capability evaluation and seventeen layers for spatial evaluation of centralized outdoor recreation. Using Expert Choice software, analytical hierarchy process was conducted to load the criteria in relation to the type of applications. Then, the mathematical relationship of the extensive and centralized outdoor recreation was extracted. To analyze land proportion for the development of the expected applications, combined loaded linear method was utilized and the final map of extensive versus centralized applications were represented on the criteria maps data. The results show that nearly 4641.46 hectares (approximately %17.25) of Varjin protected area has suitable extensive outdoor recreation implementation, while nearly 1915.78 hectares (approximately %7.12) has the ideal conditions for centralized outdoor recreation development.
    Keywords: Evaluation of Environmental Capability, out door Recreation, Geographical Information System, Spatial Multi Criteria Evaluation Method, Varjin Protected Area, Tehran Province
  • Hamid Amirnejad, Hamed Rafiee Page 107

    Attention to the importance of natural and ecological resources in Iran, considering non-market value of environment, would lead to better perception of its real functions. So, recreation value of Soleyman-tangeh tourism region in Mazandaran province and factors effecting individual willingness to pay were analyzed utilizing contingent valuation method. Legit regression model applied to determine effects of related factor using maximum likelihood approach. Results show that income and household size variables have positive and significant effect on willingness to pay while bid and age variables have negative effects. Probability of accepting proposed amount would decrease when the number of women exceeds men visitors. Age and sex variables had the most elasticity and marginal effects, respectively. Willingness to pay for recreation use of Soleyman-tangeh tourism area was estimated 1674.129 Rials per person and 5340.472 Rials per family.

    Keywords: Recreation Value, Willingness to Pay, Contingent Valuation, Soleyman, tangeh, Sari
  • Shaghayagh Mombaini, S.Mohammad Bagher Nabavi Page 117
    Due to their environmental situations diversity and density, aquatic invertebrates are different. Some species of this group are considered as biological indicators for aquatic ecosystem. Through research in 1386(summer and winter) the diversity of invertebrates of Jarahi river was determined to find bio-indicators and water quality. In this research the physic-chemical experiments and the biological indicators and also its result are used to reduce the errors to minimum. Some indicators of determining the quality of the water which effect on physiology of benthos creatures and on quality of water such as (salinity-temperature-pH-DO-TOM-GSA)are examined.According to achieved results, 11genus and 8 species of 5 classes of freshwater benthic invertebrates are recognized. The maximum percentage frequencies of invertebrates accordingly are: Bivalvia =41/23 %, Gastropoda = 30/88 %, Insecta = 17/71 %, Hirudinea = 9/98 %, Crustacea = 0/2 %, and so macrobentic community structure in this river is included Bivalvia, Gastropoda, Insecta, Crustacea and Hirudinea. In Bivalvia classes, the maximum frequencies is related to Sphaerium rivicola (Lamark, 1818) species that is the abundance species in all research stations, and it is used as a bio-indicator to determine the water quality. Maximum density of macro benthos were observed in winter (535 m2) and the lowest (498m2) were observed in summer. For evaluation of macro benthos diversity in the study area, the Simpson and Shannon and Margalef indices were also used. The highest and lowest levels of Shannon indices were observed in summer and winter respectively. All the samples showed a medium pollution in all station and sampling season, according to (Welch, 1992).
    Keywords: Jarahi river, Bioindicatores, Physico, Chemistric factores, Macro benthos
  • Ali Sharghi, Mohammad Teimoori Page 127
    The most beautiful description of Paradise in the Holy Koran is Jannaaton Tajri Men Tahtehal Anhaar which means "Gardens with beneath running streams". The word "tree" is not explicitly mentioned here, though it is implicitly understood. In Majma-ol Bayan by Abu Ali Amin-ol Eslam Tabarsi, we read that the word Roza means a green land in which plants grow well, and the word Jannat means a land with trees around it, and consequently Rowzaat-ol Jannaat (plural form of Rowzatol Jannat) are the gardens with trees in the middle of a green land. Many of the Persian gardens have these features.Numbers and concepts such as: Chahar Bagh (Four Gardens), Hasht Behesht (Eight Paradises), Bagh Dar Bagh (Garden in Garden), Gardesh Ab (Water Circulation), etc have their roots in the Koran terminology that gives ideas to architecture and composition of the Persian gardens and then many of the gardens in other Islamic and even the European countries. (The impact of Persian gardens in France and Spain is a proof of this claim and cannot be rejected.) However, the most effective Koran's terms in Persian garden construction are Jannaaton Tajri Men Tahtehal Anhaar. Some of the annotators and theologists have clarified this phrase and considered the gardens of this world as an introduction to the Paradise. Many of the Iranian and Persian poets have compared the world to a whole garden and even some like Molavi have compared the human body and soul to a garden. Many garden builders and architectures were influenced by the mentioned Koran's phrases which have tried to go beyond the described Koran's gardens and created similar ones. Doubtlessly, paradise garden or with Koran's terms Jannaaton Tajri Men Tahtehal Anhaar is similar to earthy, man-made gardens with the mere difference that "In Paradise, where the host of man is Allah, the worthiness is not that there are the gratification of eating, drinking and having sex, but eternally feeling that He hospitalizes you. And this is not exhausting"
    Keywords: Quran, Jannaaton Tajri Men Tahtahl Anhaar, garden, garden building, Persian garden, garden architecture