فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1392)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکبر الصاق، محمد برمکی صفحات 1-11
    در سال های اخیر فعالیت های اقتصادی متعددی نظیر پالایش نفت خام، تولیدات آلومینیوم و روی، تعمیر و ساخت کشتی، تخلیه و بارگیری انواع مواد معدنی و شیمیایی و غیره در بندرعباس به عنوان مرکز توسعه جنوب کشور ایران شکل گرفته که این موضوع موجب تشدید بار آلودگی و تخریب اکوسیستم حساس آب های ساحلی منطقه شده است. لذا شناسایی و اندازه گیری و ردیابی عناصر فلزات سنگین در رسوبات آب های ساحلی با توجه به اثرات زیانباری که بر اکوسیستم های دریایی و از جمله آبزیان و به تبع آن بر انسان اثر می گذارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بر این مبنا در این تحقیق میزان فلزات سنگین مس، سرب و آهن در رسوبات ساحلی مناطق هدف بندرعباس مورد سنجش قرار گرفت.
    کلیه مراحل نمونه برداری و هضم رسوب طبق روش استاندارد موپام(MOOPAM) انجام یافت. میزان فلزات سنگین مس، سرب و آهن در رسوبات ساحلی توسط دستگاه طیف سنجی جذب اتمی مورد سنجش قرار گرفت.
    متوسط غلظت فلزات سنگین مس، سرب و آهن در رسوبات به ترتیب 2/0 ± 2/٬35 1/0 ± 6/149 میکرو گرم بر گرم وزن خشک و 15/7±91/42 گرم بر کیلوگرم وزن خشک رسوب به دست آمد. این مقادیر با متوسط غلظت عناصر فوق در رسوبات جهانی و دیگر مناطق داخلی و خارجی مقایسه و تجزیه و تحلیل شد.
    بررسی آماری (ANOVA: Single Factor) نشان داد که متوسط غلظت فلزات سنگین مس، سرب و آهن موجود در رسوب گذرگاه ها اختلاف معناداری دارند. دو عنصر سرب و آهن با ضریب هم بستگی 12/0- بیشترین هم بستگی را دارند و بعد از آن عناصر سرب و مس با ضریب هم بستگی1620/0 - قرار دارند. با توجه به ضریب هم بستگی منفی و معنی دار بین این عناصر مشخص می شود که منشاء ایجاد فلزات سنگین مس، سرب و آهن در رسوبات یکسان است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خلیج فارس، بندرعباس، رسوبات ساحلی
  • علی نشاط، علی زین الدینی صفحات 13-22
    سیرجان یکی از مناطق مهم کشاورزی استان کرمان و دشت زیدآباد مهم ترین منطقه کشاورزی شهرستان سیرجان می باشد که قسمت اعظم آن به کشت پسته اختصاص یافته است. در سه دهه اخیر توسعه کشت بیش از حد، برداشت بی رویه آب های زیرزمینی، خشک سالی های مکرر و تبخیر شدید باعث افت سطح آب های زیرزمینی شده است. نتیجه آن پیشروی آب شور از طرف کفه نمک زیدآباد (اراضی پست[1]) به سمت اراضی تحت کشت پسته مجاور می باشد. پیشروی جبهه آب شور در این منطقه باعث نامطلوب شدن کیفیت آب آبیاری، تغییر خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک و کاهش بسیار شدید عملکرد پسته شده است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پیشروی آب شور بر کیفیت آب آبیاری و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک تحت کشت خصوصا شور شدن اراضی و عملکرد پسته در منطقه یادشده انجام گرفته است. در راستای انجام تحقیق ابتدا نقشه های توپوگرافی به مقیاس 1:25000 و تصاویر ماهواره منطقه تهیه شد. سپس تعدادی نقطه مطالعاتی انتخاب و در هر نقطه از خاک و آب نمونه هایی برداشته و برای تجزیه کامل به آزمایشگاه ارسال شد. مرحله بعد بین پارامترهای مختلف خاک و آب نظیر pH، EC، کلسیم، منیزیم، سدیم، کلراید و بی کربنات توسط نرم افزاراکسل[2] روابط رگرسیونی برقرار تا رابطه بین پارامترهای مختلف در آب آبیاری با خاک های مطالعه شده در شرایط مختلف مشخص شود. نتایج نشان داد که تمامی پارامترهای آب آبیاری به غیر از pH اثر مستقیم بر فاکتورهای موجود در خاک دارند و این امر تاثیر آب های نامتعارف را بر تغییر خصوصیات خاک به ویژه شور شدن اراضی منطقه نشان می دهد. همچنین در مناطقی که تحت تاثیر پیشروی آب شور قرار گرفته اند، میزان پارامترهای اندازه گیری شده به گونه ای است که از لحاظ استانداردهای موجود نظیر فائو[3] 1991غیر قابل استفاده برای هر گونه کشت و کار هستند و عملا تولید پسته با این آب ها امکان پذیر نمی باشد. ولی باغ های که هنوز تحت تاثیر پیشروی آب شور قرار نگرفته اند، تولید اقتصادی پسته در آن ها امکان پذیر می باشد. همچنین نامطلوب شدن آب آبیاری بستگی به مدت زمانی که تحت تاثیر پیشروی آب شور قرار گرفته، نیز دارد. در نهایت برای هر منطقه مطالعاتی پرسشنامه های مخصوص تکمیل گردید تا با آن بتوان با توجه به نتایج مطالعات آب و خاک راهکار کاربردی جدید پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: پیشروی آب شور، خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک، آب آبیاری، آب های نامتعارف، سیرجان
  • حمیدرضا جعفری، علی عزیزی*، حسین نصیری، سپیده عابدی صفحات 23-41
    مکان یابی محل مناسب جهت احداث مزارع بادی مانند هر پروژه مهندسی دیگر، به اطلاعات پایه و برنامه ریزی دقیق نیازمند است. در فرآیند بهره برداری از انرژی باد پس از تایید پتانسیل باد، مسئله ای که مهم می نماید مکان گزینی مزارع بادی با توجه به معیارهای متعدد فنی، اقتصادی-اجتماعی و طبیعی است. پژوهش حاضر به تحلیل تناسب اراضی جهت استقرار مزارع بادی در استان اردبیل با در نظر گرفتن عواملی چون پتانسیل باد، نقشه کاربری اراضی، ارتفاع، شیب، فاصله از شهر، فاصله از روستا، فاصله از فرودگاه، فاصله از پهنه های آبی و فاصله از شبکه راه های ارتباطی اصلی می پردازد. بدین منظور ابتدا داده های 9 پارامتر تاثیرگذار منطقه مورد مطالعه در محیط [1]GIS آماده سازی گردید و با استفاده از روش های AHP[2]و SAW[3] وزن هر معیار و وزن کلاس های هر معیار محاسبه شد. در مرحله بعد، نواحی دارای محدودیت برای مکان یابی نیروگاه های بادی حذف گردید. سپس با استفاده از توابع تحلیلی GIS، کل محدوده برای هر یک از معیارهای تعیین شده پهنه بندی شد. در نهایت با تلفیق نقشه های پهنه بندی شده بر اساس وزن اکتسابی از روش های AHPو SAW، نقشه نهایی هر دو روش در پنج کلاس از کاملا مناسب تا نامناسب تهیه شد. مقایسه نتایج بیانگر این مطلب می باشد که AHP نسبت به SAW نتایج محتاطانه تری را ارایه می کند. همچنین طبقه کاملا مناسب حاصل از دو روش مورد استفاده با وجود تفاوت در مقدار مساحت، نشان دهنده این موضوع است که دشت اردبیل و دامنه های کوه سبلان می تواند به عنوان مکانی مناسب جهت بهره گیری از انرژی باد مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیروگاه بادی، GIS، AHP، SAW، استان اردبیل
  • عادل سلیمانی، علی اصغر میرک زاده صفحات 43-54
    ذرت دانه ای گیاه زراعی مهمی در دنیاست که در شرایط آب و هوایی معتدل ونیمه گرمسیری عملکرد خوبی نشان داده است. توسعه کشت و تولید ذرت دانه ای در شهرستان روانسر استان کرمانشاه به حدی است که چندین بار مقام اول کشوری را از لحاظ عملکرد به خود اختصاص داده است. لذا شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در افزایش تولید ذرت دانه ای در این شهرستان می تواند راه گشای توسعه کشت این محصول برای سایر نقاط مشابه درکشورمان باشد و در نهایت موجبات توسعه کشاورزی و بهبود اقتصادی زندگی مردم روستایی را فراهم نماید. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تحلیل و اولویت بندی عوامل موثر بر تولید ذرت دانه ای با کاربرد روش AHP و با تاکید بر پایداری محیط زیست است.
    جامعه آماری مورد مطالعه، مهندسین مراکزخدمات مشاوره ای شهرستان روانسر در استان کرمانشاه می باشند، اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری و داده ها با استفاده از تکنیک AHP[1] (روش تجزیه و تحلیل چند معیاره) و نرم افزار Expert Choice مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج تحقیق نشان داد که عامل آموزشی- ترویجی، اصلی ترین عامل افزایش تولید ذرت دانه ای بوده و عوامل مدیریتی، فنی و اقتصادی در اولویت های بعدی قرار دارند، لذا پیشنهاد می گردد پایداری محیط زیست نیز در برنامه های آموزشی کشاورزان گنجانده شود.
    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، AHP، پایداری، محیط زیست، توسعه کشاورزی
  • فرزانه جعفری گل، عبدالرضا کرباسی، پروین نصیری صفحات 55-77
    در این مطالعه پس از شناخت فرآیند تولید، نقاط تولید پسماند، نوع و حجم پسماندهای تولیدی و دوره تخلیه آن ها شناسایی شده است. همچنین طبقه بندی پسماندها و مواد شیمیایی براساس قانون [1]RCRA و کنوانسیون بازل، با اختصاص کدهای مخصوص به هر ماده و نحوه مدیریت ضایعات مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی متوسط پسماندهای تولیدی در منطقه مورد مطالعه 1750 تن تخمین زده می شود که این مقدار 4/20 گرم به ازای هر بشکه نفت خام می باشد. همچنین مقدار متوسط مواد زاید خطرناک تولیدی 7/1338 تن در سال برآورد می شود که حدود 5/76% زایدات را شامل می شود. و متوسط مقدار مواد زاید غیر خطرناک نیز 5/23% از سهم کل تولیدی مواد زاید را به خود اختصاص می دهد. براساس طبقه بندی RCRA از کل مواد شناسایی شده در پالایشگاه تهران 9 ماده جزء مواد زاید خطرناک از منابع مشخص یا فهرست K، 11 ماده جزء مواد زاید خطرناک از منابع نامشخص یا فهرست F، 25 ماده جزء مواد زاید خطرناک سمی یا فهرست U و 4 ماده نیز جزء مواد زاید خطرناک حاد یا فهرست P قرار گرفته است. به طور کلی 49 ماده از 133 ماده شناسایی شده در لیست RCRA قرار می گیرد. براساس طبقه بندی بازل نیز 14 ماده زاید شناسایی شده کد Y، 6 ماده زاید کد H، 16 ماده زاید هر دو کد H وY را شامل می شوند.
    نتایج آزمایش های انجام یافته بر روی نمونه های خاک نشان می دهد که در پسماندهای تولیدی پالایشگاه فلزات سنگین کادمیوم، کبالت، مس، نیکل، سرب، روی بیش از حد استاندارد وجود دارد و بیشترین میانگین فلز سنگین موجود در خاک منطقه سالویج مربوط به فلز روی و کم ترین آن مربوط به فلز کادمیوم می باشد. و به طور کلی میانگین غلظت TPH[2] در خاک منطقه 58/230 میلی گرم در هر گرم خاک می باشد که این امر به وضوح آلودگی خاک منطقه سالویج را به پسماندهای نفتی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پسماندهای شیمیایی خطرناک، پالایشگاه تهران، خاک، فلزات سنگین، TPH
  • جابر رحیمی، علی رحیمی، جواد بذرافشان صفحات 79-90
    آلودگی هوا یکی از نشانه های رشد شهرنشینی، افزایش جمعیت، استفاده بیش از حد از منابع سوخت های فسیلی، عدم به کارگیری فناوری های سازگار با محیط زیست و از همه مهم تر فقدان مدیریت صحیح زیست محیطی است. استقرار بیش از ده میلیون نفر و تمرکز بیش از حد صنایع و کارخانجات در محدوده جغرافیایی شهر تهران، همراه با اوضاع جغرافیایی، توپوگرافی و اقلیمی خاص منطقه، سبب شده است تهران از نظر آلودگی هوا در زمره آلوده ترین شهرهای جهان قرار گیرد. در بین آلاینده های مختلف، غلظت و دوام گاز مونو اکسید کربن (CO) از اهمیت زیادی در ارزیابی کیفیت هوا برخوردار است.
    در این تحقیق، احتمال تداوم های دو تا هفت روزه مقادیر غیر مجاز آلاینده CO در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، اطلاعات 5 ساله (85-1381) پنج ایستگاه سنجش آلودگی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران گردآوری و با استفاده از زنجیره مارکف مرتبه اول دوحالته مدل سازی گردید.
    نتایج نشان داد که بیشترین احتمال وقوع تداوم آلاینده CO به ترتیب در ایستگاه های فاطمی، بازار و اقدسیه وجود دارد. در اکثر ماه های سال، ایستگاه فاطمی بالاترین احتمال وقوع تداوم دو روزه CO را دارد و ایستگاه بازار و اقدسیه در رده های بعدی قرار می گیرد. این در حالی است که احتمال وقوع تداوم آلاینده CO در ایستگاه شهرری در مقایسه با دیگر ایستگاه های بررسی شده کم ترین میزان را دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، مونو اکسید کربن (CO)، تداوم، زنجیره مارکف، تهران
  • آزاده دبیری، سید مسعود منوری، سید محمود شریعت، پروین فرشچی صفحات 91-104
    ارزیابی اثرات تجمعی به بررسی آن دسته از اثرات پروژه می پردازد که در ارزیابی اثرات زیست محیطی به طور مستقیم نادیده گرفته می شود. در این روش اثراتی که در نتیجه اضافه شدن یک فعالیت در ترکیب و تقابل با اثرات دیگر فعالیت ها و پروژه های منطقه در گذشته، حال و پروژه های توسعه جدید و قابل پیش بینی در آینده به وجود می آید، مورد بررسی قرار می گیرد. شهرک صنعتی نظرآباد با مساحت 194 هکتار، در موقعیت جغرافیایی 35 50 طول شرقی و 58 ̊35 عرض شمالی شهرستان نظرآباد واقع شده است. در مجاورت این شهرک، شهرک صنعتی سپهر قرار گرفته است که برخی از واحدهای صنعتی آن در حال بهره برداری هستند. به منظور انجام ارزیابی اثرات زیست محیطی تجمعی در این مقاله از روش ماتریس منوری 2001 استفاده گردید و 2 گزینه عدم اجرا و اجرا در نظر گرفته شد. پیش بینی و ارزیابی اثرات حاصل از احداث و بهره برداری شهرک های صنعتی بر محیط زیست اطراف آن ها تا حد مرزهای شهرستان نظرآباد صورت گرفت. در گزینه عدم اجرا اثرات زیست محیطی حاصل از فعالیت پروژه های توسعه با فرض اجرا نشدن پروژه شهرک صنعتی نظرآباد و در گزینه اجرا، اثرات زیست محیطی تجمعی حاصل از فعالیت شهرک های صنعتی سپهر و نظرآباد مورد بررسی قرار گرفت. معدل جمع جبری اثرات فازهای ساختمانی و بهره برداری در گزینه عدم اجرا 78/1- و در گزینه اجرا 04/2+ به دست آمد و گزینه اجرای پروژه به عنوان گزینه نهایی انتخاب گردید. اما اجرای پروژه مشروط به رعایت جدی تمهیدات پیشنهادی برای کاهش اثرات تجمعی و پیامدهای ناگوار زیست محیطی حاصل از فعالیت شهرک های صنعتی در منطقه و اجرای برنامه های مدیریت، پایش و آموزش زیست محیطی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی تجمعی، شهرک صنعتی، نظرآباد، روش منوری
  • نیلوفر عابدین زاده، مکرم روانبخش، طوبی عابدی صفحات 105-117
    با توجه به توسعه بی رویه و غیراصولی شهرها، فقدان الگوی صحیح مصرف و رشد روز افزون تولید پسماندها و همچنین مشکلات و نارسایی های سیستم مدیریت پسماندها، منطقی ترین و کم هزینه ترین روش برای دفع پسماندهای شهری، دفن بهداشتی است. روش دفن بهداشتی عملیات مهندسی خاصی است که به وسیله آن دفع پسماندها با کم ترین مخاطرات بهداشتی و محیط زیستی با استفاده از پوشش خاکی روزانه، ایجاد لایه نفوذ ناپذیر در کف محل دفن جهت جلوگیری از نشت شیرابه و آلودگی آب های زیرزمینی، سیستم جمع آوری شیرابه و استفاده از لایه های شنی جهت کنترل گاز متان انجام می گیرد.
    محدوده مطالعاتی در این تحقیق کل شهرستان سمنان با مساحت 2291 کیلومتر مربع می باشد و در مختصات جغرافیایی بین34 درجه و 15دقیقه تا 36درجه و11دقیقه عرض شمالی و از 52 درجه و 46 دقیقه تا 54 درجه و 11دقیقه طول شرقی واقع شده است. محل پیشنهادی جهت احداث لندفیل بهداشتی سمنان در زمینی به مساحت 25 هکتار در 20 کیلومتری جنوب شرقی شهر سمنان واقع شده است.
    در این مقاله، ارزیابی اثرات زیست محیطی محل دفن بهداشتی - مهندسی شهرستان سمنان و مقایسه آن با گزینه عدم انجام (محل دفن فعلی پسماندهای شهری) با استفاده از روش ماتریس سریع انجام و ارزشگذاری پارامترها براساس معیارهای تعریف شده در این روش صورت می گیرد.
    نتایج حاصل ازبررسی ماتریس ها نشان می دهد که اثرات سوء ناشی از فعالیت های ساختمانی و بهره برداری در حد اندک و بسیار اندک و پیامدهای مثبت در گروه کم و متوسط می باشد. آلودگی هوا و خاک حادترین معضل زیست محیطی و ایجاد فضای سبز، اشتغال، افزایش درآمد، رضایتمندی جوامع محلی، افزایش شاخص های بهداشتی مطلوب ترین عوامل زیست محیطی پروژه است. با توجه به نتایج حاصل، مرکز دفن مهندسی- بهداشتی پسماندهای سمنان در محل پیشنهادی با توجه به توان بالای طرح در حل مشکلات بهداشتی با رعایت گزینه های اصلاحی در راستای حفاظت هوا و خاک، در کل مثبت ارزیابی شده و بلا مانع خواهد بود.
    کلیدواژگان: دفن مهندسی، بهداشتی، ارزیابی اثرات زیست محیطی، سمنان
  • سلمان احمدی اسب چین، ناصر جعفری صفحات 119-126
    از میان مشکلات محیط زیست می توان به آلودگی محیط زیست به وسیله فلزات سنگین اشاره کرد. در این کار تحقیقی جذب فلز سنگین کادمیوم به وسیله جلبک قهوه ای Fucus serratus و جذب آن به وسیله باکتری باسیلوس گرم مثبت Bacillus spمقایسه شده است. روش های بیولوژیک در مقایسه با روش های مرسوم شیمیایی و فیزیکی کارایی بالاتری دارند.
    در این تحقیق ایزوترم و کینتیک جذب کادمیوم به وسیله باکتری و جلبک در راکتور بسته مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس معادله لانگموئیر میزان بیشینه جذب در باکتری و جلبک به دست آمده است. باکتری از پساب کارخانه فلز کاری تهران و جلبک از ساحل شهر پورنیک فرانسه جدا شده است.
    مطالعه کینتیک جذب کادمیوم نشان داده است، زمان تعادل برای جلبک در حدود 240 دقیقه و برای باکتری در حدود 10 دقیقه بوده است. ایزوترم جذب کادمیوم به وسیله معادله لانگموئیر تفسیر گردیده است و میزان بیشینه جذب فلز کادمیوم برای باکتری و جلبک به ترتیب 45/0و 85/0 میلی مول بر گرم وزن خشک جاذب بیولوژیک بوده است
    کلیدواژگان: جذب بیولوژیک، جلبک دریایی، باکتری، کادمیوم
  • حمیدرضا احمدنیا مطلق، یاسر توحیدیان فر، محمدحسین محمدی آشنانی*، محمود نفیسی بهابادی، مهدی زارع خفری صفحات 127-133

    به منظور بررسی هماوری و کیفیت تخم در ارتباط با برخی پارامترهای زیستی ماهیان مولد قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با سنی بین 7-2 سال و وزنی بین 02/3 – 78/0 کیلوگرم در یک مطالعه موردی در مرکز تکثیر ماهی قزل آلای شهید مطهری یاسوج مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری در طی عملیات تکثیر، در 3 مرحله و در هر مرحله 27 ماهی مولد ماده انجام گرفت. طول و وزن ماهی مولد ماده، وزن کل تخمک به صورت جداگانه و وزن و قطر تخمک ها و تخم ها به صورت نمونه برداری اندازه گیری شده و در فرم های مخصوص یادداشت شد و رابطه بین پارامترهای زیستی (طول، وزن و سن) و هماوری و کیفیت تخمک و تخم با استفاده از از نرم افزار SPSS ویرایش 14 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر طبق نتایج این مطالعه رابطه مستقیمی بین سن و طول و وزن مولدین و هماوری مطلق و رابطه معکوس، بین طول و وزن و هماوری نسبی مشاهده گردید که این روابط در سطح 95% (05/0 > P) معنی دار بود. همچنین رابطه معنی داری بین سن مولد و هماوری نسبی و همچنین سن، طول و وزن مولدها و اندازه تخمک و تخم مشاهده نشد. بر اساس نتایج این تحقیق با افزایش اندازه (طول و وزن) مولد علیرغم افزایش مقدار کل تخمک تولیدی نسبت بین تخمک تولیدی به وزن مولد ماده کاهش می یابد؛ یعنی متناسب با افزایش اندازه ماهی مقدار تخمک تولیدی افزایش نمی یابد. همچنین میانگین هماوری در هر کیلوگرم وزن ماهی (هماوری نسبی) در گروه های بزرگتر کاهش می یابد. بر اساس مشاهدات حاصل از این مطالعه به نظر می رسد که مولدینی به طول حدود 40 سانتی متر و وزن تقریبی 5/1-1 کیلوگرم مناسب ترین مولدین برای تکثیر می باشند.

    کلیدواژگان: هماوری، تخمک و تخم، پارامترهای زیستی، قزل آلای رنگین کمان، یاسوج
  • امید رهایی، پروین قائم مقامی صفحات 135-146
    تولید مصالح و احداث ساختمان در سال های اخیر، انرژی بسیار زیادی را به خود اختصاص داده و به آلودگی های زیست محیطی فراوانی نیز منجر شده است. انتشار گرد و غبار ناشی از عملیات ساختمانی در مناطق مختلف، پخش آلودگی های شیمیایی ناشی از تولید مصالح ساختمانی، آلودگی های گازی و ذرات معلق پخش شده در هوا که ناشی از حمل و نقل مصالح ساختمانی به محل های مورد نظر است و نیز تولید زباله های ساختمانی از جمله موارد عمده آلودگی های زیست محیطی تحت تاثیر صنعت ساختمان می باشد. لذا ضروری است تا راهبردهای طراحی در ساختمان های جدید، به سوی آینده و با هدف کاهش آلودگی های زیست محیطی جهت گیری شود.
    در این تحقیق ابتدا با روش مطالعات تطبیقی به بررسی اقدامات صورت گرفته برروی نمونه های موردی در دوره های زمانی مشخص و نیز اثرات آنها بر اکوسیستم های طبیعی پرداخته شد. سپس تبیین تدابیر پایدار به کار گرفته شده از سوی معماران در طراحی این ساختمان ها، در دستور کار قرار گرفت. در ادامه با روشی تحلیلی- منطقی به ارایه نتایج اقدام گردیده است. شیوه گردآوری اطلاعات نیز به روش کتابخانه ای و مطالعه اسنادی بوده است.
    بدین ترتیب در این مقاله، تاثیرات نمونه های موردی ارزیابی شده بر روی محیط زیست مورد بررسی قرار می گیرد و بر اساس نتایج به دست آمده، به مقوله معیارهای طراحی برای ساختارهای آینده و تدابیر قابل اتخاذ آن پرداخته می شود. در نهایت نیز پیشنهادهایی اجرایی در خصوص طراحی ساختمان های آینده به منظور کاهش آلودگی های زیست محیطی در راستای اهداف توسعه پایدار ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: تدابیر طراحی، محیط زیست، توسعه پایدار، ساختمان های آینده
  • علی اکبر عظمتی، حسین حسینی صفحات 147-157
    محدود بودن منابع انرژی و لزوم صرفه جویی در مصرف آن، طراحی بهینه و مناسب ساختمان ها را از دیدگاه مصرف انرژی ضروری می سازد. در این راستا جهت گیری مناسب ساختمان ها به منظور کاهش بارهای حرارتی و برودتی و جلوگیری از اتلاف انرژی از اهمیت خاصی برخوردار است.
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر جهت گیری بر میزان بارهای حرارتی و برودتی در ساختمان های با کاربری آموزشی می باشد. بدین منظور ساختمان یک واحد آموزشی نمونه با شرایط هندسی و فیزیکی یکسان در اقلیم های آب و هوایی مختلف در نظر گرفته شده است. سپس با کمک نرم افزار کریر، این ساختمان مدل سازی شده و با چرخش و تغییر جهت گیری آن بصورت هر 5/22 درجه بارهای حرارتی و برودتی محاسبه شده است.
    با مقایسه نتایج حاصل، جهتهای مناسب از لحاظ بار حرارتی و برودتی بررسی و جهت گیری مناسب از نظر صرفه جویی مصرف انرژی سالیانه در اقلیم های مختلف توصیه شده است.
    کلیدواژگان: جهت گیری ساختمان، اقلیم، بارهای حرارتی و برودتی، ساختمان های آموزشی
|
  • Akbar Elsagh, Mohammad Barmaki Pages 1-11
    Background And Objective
    In recent years، many industries activities such as refining crude oil، aluminum and zinc production، ship repair and construction، loading and unloading minerals and chemicals، as a development center in Bandar Abbas of southern Iran، has exacerbated the pollution and destruction of sensitive ecosystems of coastal region water. Therefore، determination of trace elements، making the harmful effects on marine ecosystems including aquatic and consequent effects، puts man’s life in sediments of coastal waters and which is important. Based on this research measurement of the amount of heavy metals Ni، Zn، Cu and Pb in coastal sediments is the target of Bandar Abbas area.
    Materials And Methods
    All stages of sample digestion and sedimentation according to standard methods (MOOPAM) were performed. The amount of heavy metals Ni، Zn، Cu and Pb in coastalsediments by atomic absorption spectroscopy (AAS) was measured.
    Results
    On this basis، the average concentration of heavy metals copper، zinc، nickel and lead in sediments، respectively 35. 2 ± 0. 2، 89. 1 ± 0. 3، 27. 9 ± 0. 3 and 149. 6 ± 0. 1 (μg g-1) dry weight sediment، has been calculated. These values mean concentrations of elements in the sediments are above the global and domestic and foreign regions standard.
    Conclusion
    Statistical analysis (ANOVA: Single Factor) showed that concentrations of heavy metals copper، zinc، nickel and lead in sediment are significant differences between the crossings. Two elements lead and nickel with a coefficient of correlation 0. 8368 have the highest range then respectively the elements lead and zinc with a coefficient of correlation 0. 5270، nickel and copper with a coefficient of correlation 0. 1722، nickel and zinc with a coefficient depends on 0. 1704 and copper and zinc with correlation coefficient of 0. 0890 are placed at the next step. The correlation coefficient between positive and significant lead and nickel، lead and zinc، nickel and copper، nickel and zinc finally determined that the source of pollution in the sediments of these elements is the same. Coefficient of negative correlation between different elements showed that the resource of the sediment for these heavy metals is the same.
    Keywords: heavy metals, Persian Gulf, Bandar Abbas, coastal sediments
  • Ali Neshat, Ali Zeinadini Pages 13-22
    Sirjan area is one of the important agricultural areas in Kerman province. Sirjan-zeidabad plain is the most important area of agriculture in Sirjan city and the most of it is allocated to culture pistachio. In recent three decades, high application of ground waters, continued droughts and serious evaporation caused the decrease of groundwater level that resulted moving salinity water from the Kheirabad salt pan to nearly pistachio lands. The moving salinity water in this area caused the undesirable quality of irrigation water, change of physicochemical characteristics and decreasing pistachio yield. In order to perform this research, first, topographical maps (1:25000) and satellite pictures of area were applied. Then a number of studied points were chosen and samples of soils and waters at any point were sent to library. At next step, regression of relationships between soil and water considering different parameters such as EC, pH, Ca, Mg, Na, Cl and HCO3 was confirmed by using Excel software. Results showed that all parameters of irrigation water, except PH, have direct effect on factors in soil. This subject shows the effects of unknown waters on changing the quality of soil characteristics especially land salinization. The measured parameters volumes, in areas under effect of developing of salinity water, were unusable for cultivation based on FAO standards The pistachio orchards which had no problems of salinity, had economic production. Also, results showed that time has effect on undesirability of irrigation waters. Finally, for every studied area there was a completed questionnaire in order to predict new ways of removing the problems.
    Keywords: Developing salinity water, Soil physicochemical characteristics, Water irrigation, Unknown waters, Sirjans
  • Hamid Reza Jafari, Ali Azizi*, Hossein Nasiri, Sepideh Abedi Pages 23-41
    Finding the best site for construction of wind farm such as any other engineering project needs basic information and specific programming. After confirmation of exploitable wind potential, finding the suitable location of wind farm regarding to various technical, economic-social and natural factors are so important. This study analyzes land suitability for placing wind farm in Ardabil province regarding to some effective factors such as height, slope, and distance from urban areas, distance from village regions, distance from water bodies and distance from main roads networks. For this purpose, at first 9 effective factors are identified and prepared in GIS and weight of each criterion and classes are calculated by Analytic Hierarchy Process (AHP) and Simple Additive Weighting (SAW) methods. The next step of procedure was the elimination of exclusionary areas for wind power plant. Afterwards, the study area was zoned for each criterion using analytical functions of GIS. Finally by integrating zoned maps based on weight from AHP and SAW methods, final map of both methods are supplied in 5 classes from completely suitable to unsuitable. In this study comparing the results of 2 methods expressive that AHP method results are more cautious than SAW results. Also Completely suitable class resulted from 2 methods in spite of different area, shows Ardabil Plain and foothills of Sabalan could be considered as suitable site to exploit of wind energy.
    Keywords: wind power plant, AHP, SAW, GIS, Ardabil province
  • Adel Sulaimani, Ali Asghar Mirakzadeh Pages 43-54
    Introduction
    Corn is an important plant in the world. It grows well under medium to hot climate. Development of dent corn plant in Ravansar city in Kermanshah province has such conditions that make Ravansar as a first class of corn producers in Iran. So identifying and prioritizing important factors effective on increasing the production will lead extending its plant domain in other cities of the country and finally develops the agriculture and economic specially for rural people. The main purpose of this survey is recognition and grading of the effective factors for increased the corn production in Rawansar city.
    Material And Methods
    In this study the tested population was the society of experts of Jahade Keshavarzi of Rawansar. The information were obtained as questionnaire and the data were analyzed by AHP (multivariate analyzes method) and the Expert Choice software.
    Results
    The results showed that the education-extension factor is the main operative factor in increasing the production of corn, and the factors management, technical and economical factors are in subsequent preferences. Therefore it is suggested that environmental sustainability should also be included in training programs for farmers.
    Keywords: Dent Corn, AHP, Sustainability, environment, Agricultural development
  • Farzaneh Jafarigol, Abdulreza Krabasi, Parvin Nasiri Pages 55-77
    In this study, waste product process, type, volume, source and their period of disposal as well as management methods have been identified. Moreover waste and chemical substance classification has been done according to RCRA law and Basel convention by considering certain codes for each substance. In general, average produced waste in the study area is estimated about 1750 tones, which means 20.4g per each crude oil barrel. Annual average hazardous waste is estimated about 1338.7 tons/year, which is %76.5 of whole produced waste and average amount of non-hazardous waste is %23.5 of whole produced waste. According to RCRA classification amongst all substances, only 9 of them have been categorized as hazardous waste listed in K list, 11 substances as hazardous waste from unknown source listed in F list, 25 substances classified as poisoned hazardous waste listed in U list and 4 substances classified as major hazardous have been listed in list P. Generally 49 substances of 133 substances have been identified and included in RCRA list. On the other hand according to Basel classification, 14 substances classified by Y codes, 6 substances by H code and 16 substances goes to both H and Y codes. Results from examinations on soil samples show, that wastes produced by refinery includes heavy metal such as Cd, Co, Cu, Ni and Pb more than standards limits. Soil in Salvage area includes the highest average of Zn, and lowest of Cd. Average density of TPH in regional soil is about 230.58mg per each gram of soil; this clearly shows the polluted soil with oil-waste in Salvage area
    Keywords: Chemical Hazardous Waste, Refinery of Tehran, Soil, Heavy metal, TPH
  • Jaber Rahimi, Ali Rahimi, Javad Bazrafshan Pages 79-90
    Introduction &
    Objective
    Air pollution is one indication of the urbanization, population incensement, excessive use of fossil fuel resources, lack of utilizing environmentally friendly technologies and most importantly lack of proper environmental management are some the factors which play big roles in this matter. Establishment more than ten million people and excessive concentration of industries and factories, alongside with the geographical situation, topography and specific climatic region, have made Tehran one of the seven polluted cities in the world. In the assessment of air quality, concentration of carbon monoxide gas (CO), among the various pollutants, has a main role and importance.
    Materials and Methods
    In this study, the probability of persistence of two to seven days unauthorized amounts of pollutants CO in city of Tehran was investigated. For this purpose, the 5-year data (2002- 2006) related to five stations measuring air quality of pollution control companies of Tehran were collected and then using first-order, two-state Markov chain were modeled.
    Results and Discussion
    Results showed that the highest probability of persistence of pollutant CO exist in Fatemi station, Bazar and Aqdasiyeh stations are sat at next orders. Many months of the year, Fatemi station has the highest probability of CO and two stations, Bazar and Aqdasiyeh, are located in next ranks. Meanwhile, the persistence of pollutant CO in Shahr-e-Rey station compared to other stations is the least.
    Keywords: Air pollution, CO, Persistence, Markov chain, Tehran
  • Azadeh Dabiri, Masoud Monavari, Seyeid Mahmood Shariat, Parvin Farshchi Pages 91-104
    Cumulative effects assessment of development on environment studies the kind of impacts of projects that were ignored in environmental assessment directly. CEA, as an act, is a method to distinguish this point. Although some separate actions may individually do not have a significant impact, but when they are combined the impacts may be significant. Industrial estate of Sepehr is located in geographical position of 50° 35' eastern longitude and 35° 58' northern latitude of Nazar Abad County. Close to this industrial estate, there is industrial estate of Nazar Abad, which is under construction. The area of this industrial estate is 194 hectares. At first environmental conditions of Nazar Abad County and in possible cases the locations of industrial estates were described. Then prediction and assessment of impacts which accrued from construction and operation of industrial estates on surrounded environment to borderlines of pointed County were investigated. For cumulative environmental effects assessment the Monavari Method (2001) was used and 2 alternatives, "No action alternative" and "with project alternative" were considered. In "No action alternative", just environmental impacts which occurred by development activities with assumption of not implementing Nazar Abad industrial estate project and in "with project alternative" cumulative impacts which were accrued by activities of Nazar Abad and Sepehr industrial estate projects were investigated. Result of weighting indicated that "No action alternative", 139 positive impacts and 120 negative impacts and in "with project option" 216 positive impacts and 143 negative impacts will affect the environment. In "No action alternative", algebraic summation of averages score impacts in construction and operational phases were -1.78 and in "with action alternative" average score impacts +2.04 were achieved. "With action alternative" in the proposal site was considered as the best alternative, but project implementation is upon a condition that obeys the proposals for decreasing the negative environmental effects seriously and impacts and implements the management programs, monitoring and environmental education.
    Keywords: Cumulative environmental effects assessment, Industrial estate, Nazar Abad, Monavari Method
  • Niloofar Abedinzadeh, Mokaram Ravanbakhsh, Tooba Abedi Pages 105-117
    Introduction
    Due to inaccurate and irregular development of cities, lack of proper consumption patterns and increasing growth and production of solid waste and also problems and disorders of solid waste management system, the most logical and most cost-effective method for municipal solid waste disposal is sanitary landfill. This method is a specific engineering operation which is done by solid waste disposal with minimal health and environmental risks using daily soil cover, creating impenetrable layer on the bottom of Landfill to prevent leakage of Leachate and contamination of groundwater, leachate collection system and use of layer of sand to control the methane gas. The area under study includes total Semnan city with 2291 km2 area. It is located between geographical coordinates 34 degrees, 14 minutes and 36 degrees, 11 minutes of north latitudes and 52 degrees, 46 minutes and 54 degrees, 11 minutes of east longitudes. The proposed location for construction of sanitary landfill of Semnan is 25 acres of land which is located 20 km southeast of Semnan.
    Material And Method
    In this paper environmental impact assessment of municipal solid waste sanitary - Engineering landfill of Semnan city and comparing it with not to execute alternative (current landfill) by using a fast matrix has been done and Parameters have been evaluated on the basis of defined criteria.
    Results
    Results show that adverse effects resulting from construction activities and operation are in low and very low level and the positive consequences are at low and medium groups. Soil and air pollution are the most important environmental problems and creating green spaces, employment, increasing income, satisfaction of local communities, increasing health indicators are the most desirable environmental factors of project. According to the results, sanitary landfill of solid waste in Semnan at the proposed site with regards to high potential design to solve the health problems in accordance with the reform options in order to protect air and soil and it is evaluated totally as positive action and will be permitted.
    Keywords: sanitary landfill, Environmental impact assessment, Semnan, Iran
  • Salman Ahmady, Asbchin, Naser Jafari Pages 119-126
    Introduction
    Amongst the environmental problems, environmental pollution by heavy metal can be pointed. The aim of this work is to investigate adsorbing Cadmium (II) a brown alga Fucus serratus and its uptake by gram-positive bacteria Bacillus sp. Biological methods in comparison with conventional chemical and physical methods have higher efficiency.
    Material and Methods
    In this study, isotherm and kinetics of cadmium (II) uptake by bacteria and algae in batch reactor is studied. Langmuir equation based on the maximum rate of uptake of cadmium (II) in bacteria and algae is achieved. The bacillus sp selected in Tehran, and algae brown Fucus serratus harvested from Ponic city in ocean Atlantic in France.
    Results and Discussion
    This study has shown cadmium (II) uptakes, equilibrium time for algae is about 240 minutes and for bacteria is about 10 minutes respectively. The adsorption equilibrium date was well described by Langmuir equation. The maximum capacity has been extrapolated to 0/45, 0/85 mmol /g for bacillus and F. serratus respectively. All these observation indicate that, this biomass (alga) could be a suitable sorbent for the removal of cadmium from wastewaters.
    Keywords: Bio, sorption, Brown marine, Cadmium, Bacterium
  • Hamid Reza Ahmadnia Motlagh, Yaser Tohidian Far, Mohammad Hossein Mohammadi Ashnani, Mahmood Nafisi Bahabadi, Mehdi Zare Khafri Pages 127-133

    In order to examine the fecundity and egg quality connected to biometrical parameters of female broad stocks of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) a case study in cold water fish reproduction center (shahid motahari in yasuj) was done. In this study broad stocks were 2-7 years and 0/78-3/02kg weight. Sampling was done in 3 times and in each time 27 broad stocks were examined. Length, weight, total fecundity egg size and egg diameter of each broad stock were measured. The relation between length, weight and age of broad stocks with fecundity, ova and egg quality was applied by Microsoft SPSS Version 14. Results showed a direct relation between broad stocks age, length and weight with relative fecundity (P<0/05). There was a meaningless relation between age of broad stocks with relative fecundity and also age, length and weight of broad stocks with egg diameter. Based on this study, with increasing the weight and length of broad stocks, total fecundity was increased and relative fecundity was decreased. Average of relative fecundity in elder broad stocks decreased. Our study showed that broad stocks with 40cm length and weight of 1-1/5kg are better than other broad stocks for reproduction.

    Keywords: fecundity, ova, egg, biometrical parameter, Rainbow trout, yasuj
  • Omid Rahaei, Parvin Ghaemmaghami Pages 135-146
    Introduction
    Production of materials and the building processes monopolize a lot of energy and cause a lot of pollutions for the environment. Emissions of dust due to the building operations in different areas, emission of chemical pollutions due to the production of building materials, fumes & airborne contaminations produced by transportations & transship systems that took building materials to the supposed places, and building rubbles are all some illusions of environmental pollutions due to the building industries on the earth. So it is necessary that the design strategies in new buildings, head to the future with the aim of reducing environmental pollutions. Research
    Method
    This paper with utilizing a comparative method aims to illustrate the tactics of architects and environmentalists in relation to the building industries and to consider the effects on natural ecosystems by evaluating some case studies in the world and some scientific researches in definite terms. Gathering the information was done in a deskwork process with a documentary method.
    Results
    The obligation in this article is considering the futuristic structure designs based on sustainable development purposes in relation to the environment. Finally it is going to propose some easy tactics in design of future buildings with the purpose of reducing environmental pollutions.
    Keywords: design's tactics, environment, Sustainable development, future buildings
  • Ali –Akbar Azemati, Hossein Hosseini Pages 147-157
    Introduction and
    Aim
    Due to energy resources limitations it is necessary to optimize design of buildings in point of saving energy. For this purpose, suitable direction of buildings is so important because of reducing of heating, cooling load and wasting energy in buildings. The goal of this research is the effect of direction in quantity of heating & cooling load in educational buildings.Method and
    Discussion
    For this purpose it's taken a sample school with the same physical & geometrical condition in variant microclimate. Then we use Carrier software for modeling of the building and consider direction effect by rotation of building in 22.5 degree and calculate heating and cooling loads.
    Conclusion
    With comparison of revealed results, appropriate orientation of the buildings with regards to thermal and cooling loads and proper orientation from point of annual energy saving of the buildings in different regions of Iran is recommended.
    Keywords: building direction, microclimate, heating, cooling loads, educational buildings