فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید مهدی برقعی، رضا ارجمندی، رکسانا موگویی صفحات 1-11
    این مطالعه به منظور بررسی توان گونه گیاهی Chenopodium album در پالایش سزیم پایدار از محلول ها انجام و الگوی تجمع و شاخص بردباری گیاه نسبت به سزیم مورد بررسی قرار گرفت.
    در روش گیاه پالایی برای پالایش محلول های حاوی سزیم پایدار، ابتدا گیاهان گونه Chenopodium album در شرایط کنترل شده به صورت هایدروپونیک در محلول غذایی هوگلند رشد داده شد و سپس در معرض جذب سزیم از محلول سزیم کلراید با غلظت های متفاوت بین 4/0 تا 4 میلی گرم بر لیتر سزیم قرار گرفت.
    در پایان 14 روز تجمع سزیم در بافت گیاه، بین 15/2 ± 83/201 تا 21/12 ± 86/1032 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه بود. نتایج این تحقیق نشان می دهد حداکثر12/2 ± 08/68 % سزیم محلول ها مورد پالایش قرار گرفته که مربوط به پایین ترین غلظت سزیم می باشد. همچنین گیاهان قادر به تجمع سزیم هم در ریشه و هم در برگ ها بوده اند که نشان می دهد Chenopodium album می تواند گزینه مناسبی برای گیاه پالایی و جذب سزیم از محلول ها باشد.
    کلیدواژگان: Chenopodium album، سزیم، جذب، هایدروپونیک، تجمع
  • مینو مشتاقی، محمد کابلی، محمود کرمی، زهره کسمایی، زهرا سماعی صفحات 13-22
    با افزایش سیستم های حمل و نقل لزوم فعالیت های مرتبط با جاده سازی در مناطق مختلف با توسعه روزافزونی مواجه است. بدنبال فعالیت های مرتبط با راه سازی مشکلاتی چون آلودگی صوتی در مناطق مختلف از موارد قابل بررسی است. تاثیر منفی آلودگی صوتی هنگامی آشکار می گردد که گونه های تهدید شده در منطقه وجود داشته باشد و این آلودگی سبب کاهش جمعیت این گونه ها گردد. با احداث جاده اصلاحی پارچین- پاسداران در پارک ملی خجیر تعبیه زیرگذرهایی حیات وحش به منظور کاهش تلفات جاده ای، امری ضروری است. لذا هدف از این تحقیق برآورد تراز معادل صوت در زیرگذرهای حیات وحش درحال احداث در پارک ملی خجیر به منظور کاهش اثرات سوء این آلودگی بر گونه های حیات وحش است.
    با مشاهده مستقیم و تکمیل پرسشنامه، 3 روز پرتردد هفته در پارک ملی خجیر انتخاب و اندازه گیری تراز معادل صوتی توسط دستگاه تراز سنج صوتیCastle 440 در 8 آبراهه انجام شد. در هر آبراهه 2 ایستگاه برای سنجش تراز معادل صوت درنظرگرفته شد. طول بازه زمانی اندازه گیری برای هر 8 آبراهه 4 ساعت بوده است. متغیرهای اندازه گیری شده در این پژوهش شامل تراز معادل صوت 30 دقیقه ای، مقدار بیشینه و کمینه تراز صوت و در نهایت اندازه ارتفاع و عرض دهانه و میانه هر آبراهه می باشد.
    نتایج به دست آمده نشان داده است که با استفاده از معادلات خطی رگرسیون ساده بین اندازه سطح مقطع (ارتفاع×عرض) آبراهه های فعلی و تراز معادل صوت در آن ها نتایج حاصل رگرسیون خطی منفی نوع اول برازش شده است. با توجه به اندازه فعلی آبراهه ها (2/4مترمربع) و اندازه استاندارد در نظر گرفته شده برای زیرگذرهای آتی حیات وحش(35 مترمربع) که در جاده پارچین- پاسداران احداث خواهد شد، زیرگذرهای آتی دچار مشکل آلودگی صوتی نخواهد بود و نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که نیاز به تعبیه عایق های صوتی چندان حایز اهمیت نمی باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، تراز معادل صوت، زیرگذرهای حیات وحش، پارک ملی خجیر
  • ایران برایی، مهدی فرزادکیا، نعمت الله جعفرزاده، منصور محمدی صفحات 23-30
    برکه های تثیت فاضلاب به دلیل توان پذیرش شوک های بارآلی و هیدرولیکی، روش مناسبی برای تصفیه فاضلاب های شهری و بسیاری از فاضلاب های صنعتی محسوب می شوند.هدف اصلی از این تحقیق ارزیابی کارآیی تصفیه فاضلاب شهرک صنعتی آبادان به روش برکه تثبیت می باشد. در حال حاضر یک مدول از این طرح به اجرا در آمده است و مدول های بعدی با توسعه طرح به اجرا در می آیند.
    این تحقیق از اسفند ماه سال 1383 به مدت 10 ماه بر روی تصفیه خانه شهرک صنعتی آبادان انجام یافت. در این طرح ضمن بررسی وضعیت عملکرد برکه های تثبیت، شاخص های کیفی تصفیه فاضلاب مانندpH، COD، BOD5، TSS، کل باکتری های کلیفرم، باکتری های کلیفرم مدفوعی و تخم انگل ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. حد اکثر بازده حذف آلاینده ها در تصفیه خانه فاضلاب مربوط به مرداد ماه بود، در این ماه میانگین مقادیرCOD، BOD5، TSS در پساب خروجی برکه های تثبیت به ترتیب mg/l805، mg/l 440، mg/l 30 وکل باکتری های کلیفرم، باکتری های کلیفرم مدفوعی و تخم انگل ها در پساب خروجی به ترتیب ml100MPN/ 105 ×2/9، ml100MPN/ 105×1/6 و ova /l 22 بود. این نتایج نشان داد که مقادیر به دست آمده به جزء TSS با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت تخلیه پساب به آب های سطحی و استفاده مجدد در کشاورزی فاصله زیادی دارد. جهت دفع بهداشتی و یا استفاده مجدد از این پساب ها بایستی بهینه سازی عملکرد برکه های موجود مورد توجه قرار گیرد. کاربرد نتایج این تحقیق می تواند درطراحی و اجرای بهینه واحدهای بعدی تصفیه خانه این مجموعه نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: برکه های تث، بیت، تصفیه فاضلاب های صنعتی، شهرک صنعتی آبادان
  • امیر رحیمی، سمانه سامی صفحات 31-41
    در این مطالعه، یک مدل ریاضی به منظور توصیف فرآیند حذف H2S درحالت های عملکردی شبه پایدار و ناپایدار در یک بیوفیلتر ارایه شده است. مدل مربوط شامل معادلات موازنه جرم برای جزء آلاینده و اکسیژن در ناحیه گاز و توده فیلم میکروبی می باشد که بر اساس قوانین بقا استخراج گردیده است. حل همزمان و عددی این معادلات، تغییرات غلظت آلاینده را در طول ارتفاع بیوفیلتر و ضخامت توده زیستی به دست می دهد. محاسبات برای یافتن مقادیر بازده و ظرفیت حذف در سه شدت جریان مختلف گاز 03/0، 07/0 و m3/hr 14/0 با غلظت های ورودی متفاوت صورت گرفته و نتایج آن توسط نمودارهایی با داده های تجربی ارایه شده توسط Oyarzun و همکاران مورد مقایسه قرار گرفته است. در شرایط ناپایدار نیز مقایسه نتایج حاصل از مدل با نتایج تجربی در غلظت ورودی ppm1100 از آلاینده H2S ارایه شده است. یافته های حاصل از این بررسی ها نشان می دهد که این مدل با دقت قابل قبولی قادر به برازش نتایج تجربی بوده و بنابراین از آن می توان به عنوان یک ابزار مناسب، برای طراحی بیوفیلتر استفاده نمود. همچنین، اثر پارامترهای مختلف عملیاتی شامل: سطح مخصوص بستر، ارتفاع بستر پر شده، تخلخل بستر و شدت جریان حجمی گاز بر عملکرد بیوفیلتر مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بیوفیلتر، مدل سازی ریاضی، هیدروژن سولفاید
  • علیرضا رحمانی، منصور ضرابی، محمدرضا سمرقندی، عباس افخمی، سعید عزیزیان، حمیدرضا غفاری صفحات 43-52
    فاضلاب های صنایع نساجی و رنگرزی به دلیل دارا بودن انواع آلاینده های آلی و غیر آلی، یکی از عمده ترین منابع آلاینده محیط زیست به شمار می روند. تا کنون روش های مختلفی از قبیل انعقاد و لخته سازی، ازن زنی، فرآیند فنتون و سایر روش ها برای تصفیه این نوع از فاضلاب ها مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش از پودر آهن به عنوان یک ماده ارزان قیمت و موثر که به آسانی در دسترس بوده و مورد استفاده قرار می گیرد، جهت حذف دو نوع ماده رنگزای AO7 و RB5 در سیستم ناپیوسته استفاده شده است. پارامترهای مورد بررسی شامل pH (3،5،7،9 و11)، زمان تماس (15، 30، 45، 60، 75، 90، 105، 120 دقیقه)، میزان پودر آهن (5/0، 1، 5/1 و g/L 2) و غلظت اولیه رنگ (25، 50، 75 و mg/L 100) می باشد. همچنین نتایج حاصل از مطالعات سنتیک با استفاده از نمودار های معادله های سنتیک شبه درجه اول، شبه درجه دوم و شبه درجه اول اصلاح شده مقایسه گردید. نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که کارایی حذف هر دو نوع رنگ با افزایش زمان تماس و میزان پودر آهن نسبت مستقیم و با افزایش pH نسبت معکوس دارد. افزایش غلظت اولیه رنگ باعث افزایش کارایی حذف رنگ AO7 گردیده، درحالی که در خصوص رنگ RB5، باعث کاهش کارایی حذف رنگ شد. همچنین تطبیق نتایج حاصل از آزمایشات بر روی معادلات سنتیک نشان داد که سنتیک حذف رنگ AO7 (9798/0r2>) و رنگ RB5 (9776/0r2>) از معادله شبه درجه اول پیروی می کند. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از آزمایش ها، استفاده از پودر آهن به عنوان یک ماده ارزان قیمت و موثر در جهت حذف مواد رنگزا از فاضلاب های صنایع نساجی و رنگرزی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پودر آهن، Acid Orange 7، Reactive Black 5، سیستم ناپیوسته، سنتیک واکنش
  • مجید تاجیک، ماشااله خامه چیان، امیر حسین چرخابی صفحات 53-65
    مطالعه گزارش ها و نقشه های موجود نشان می دهد که استان بوشهر به علت همجواری با خلیج فارس در معرض آلودگی های نفتی قرار گرفته است. در این منطقه به منظور شناسایی مناطق آلوده از چهارده ترانسکت فرضی استفاده شد که این ترانسکت ها در محدوده جزر و مدی و در راستای عمود بر ساحل انتخاب شده و بر حسب ارتفاع سواحل و نوع جزر و مد منطقه ای، طول ترانسکت ها متفاوت می باشد.
    آنالیز نمونه های جمع آوری شده با روش HPLC نشان می دهد که میزان آلودگی به هیدروکربن کل (TPH) در منطقه بسیار ناچیز است. به گونه ای که برای آلوده ترین نقاط میزان TPH کم تر از ppb400 است. ارزیابی روند توزیع مواد آلاینده در نوار ساحلی نشان می دهد که توزیع آلاینده ها در رسوبات ساحلی مناطق مختلف یکسان نمی باشد، به طوری که بیشترین آلودگی در پایین ترین حد جزر و کم ترین مقدار در بالاترین حد مد می باشد. همچنین آنالیز نمونه ها نشان می دهد که بالاترین نرخ آلودگی در نمونه هایی است که از اعماق بیشتری برداشت شده است. علاوه بر آن در اکثر نمونه های برداشت شده از سواحل بوشهر رابطه مستقیمی بین درصد رس و هیدروکربن های آروماتیک وجود دارد.
    کلیدواژگان: بوشهر، خلیج فارس، آلودگی نفتی، رسوبات ساحلی
  • محمد هادی گیویان راد، امیر حسین حقیقتی صفحات 67-74
    در این مقاله یک روش ساده و بسیار گزینش پذیر ا برای جداسازی، پیش تغلیظ و اندازه گیری اسپکتروفتومتریک نیکل ارایه گردیده است. اساس این روش بر پایه فلوتاسیون کمپلکس نیکل و دی متیل گلی اکسیم بین فاز آبی و سیکلوهگزان در7=pH می باشد. پس از انحلال کمپلکس در کلروفرم، میزان نیکل درnm327 به روش اسپکتروفتومتریک اندازه گیری شد. برای بررسی کارایی این روش در اندازه گیری سریع و آسان نیکل چند نمونه زیست محیطی از جمله پساب صنعتی، آب دریا و آب رودخانه با این روش مورد تجزیه قرار گرفت. همچنین جهت بررسی صحت روش ارایه شده میزان نیکل در این نمونه ها به روش جذب اتمی شعله ای نیز مجددا اندازه گیری شد که نتایج بیانگر کارایی بالای روش در اندازه گیری مقادیر ناچیز نیکل در نمونه های پیچیده زیست محیطی می باشد. با توجه به سادگی، ارزان بودن و استفاده حداقلی از حلال های زیان آور آلی، این روش می تواند به عنوان روشی رایج در آزمایشگاه های زیست محیطی و صنایع به کارگرفته شود.
    کلیدواژگان: نیکل، دی متیل گلی اکسیم، فلوتاسیون اسپکتروفتومتری، نمونه های زیست محیطی، پیش تغلیظ
  • مهدیه مسنن مظفری، محمود صبوحی صفحات 75-80
    به علت توجه به محیط زیست، آلودگی کاهش می یابد. این موضوع را میتوان در منحنی زیست محیطی کوزنتس نشان داد. اهداف این مطالعه، تعیین نوع رابطه بین آلودگی دی اکسید کربن و تولید سرانه با استفاده از تست هاسمن و سپس تخمین معادله با استفاده از سیستم معادلات همزمان، برآورد منحنی کوزنتس در ایران و تعیین سطح تولید سرانهای بود که انتظار میرود بعد از آن توجه به محیط زیست افزایش یافته و در نتیجه نرخ تولید آلودگی کاهش یابد. نتایج نشان داد رابطه بین آلودگی و تولید سرانه رابطه ای دو طرفه میباشد. همچنین نرخ کاهش آلودگی در سطح تولید سرانه 6509720 ریال اتفاق خواهد افتاد. با توجه به شبیه سازی صورت گرفته به روش خود رگرسیون میانگین متحرک میتوان پس از 17 سال به این تولید سرانه دست پیداکرد.
    کلیدواژگان: سیستم معادلات همزمان، منحنی کوزنتس، تولید سرانه، آلودگی
  • جعفر نوری، لیلا رمضانی*، رضا ارجمندی، سید مصطفی خضری صفحات 81-90

    حجم قابل ملاحظه ضایعات دفعی در صنایع رنگ سازی که عمدتا جزء ضایعات خطرناک طبقه بندی می شود و هزینه بالای تصفیه و دفع صحیح و ایمن آن ها از یک سو و کاهش و کنترل آلودگی های زیست محیطی اعم از آب، هوا و خاک از سوی دیگر سبب شده که کمینه سازی ضایعات در این صنایع به عنوان یک اولویت برتر مطرح گردد. هدف این تحقیق مطالعه موردی سیستم مدیریت کمینه سازی ضایعات در یک کارخانه رنگ سازی بوده است. بر این اساس منابع تولید ضایعات در کارخانه، شناسا یی و گزینه های کمینه سازی ضایعات همچون کاهش ضایعات در منبع تولید آن ها، بازچرخش، بازیافت واستفاده مجدد از ضایعات پیشنهاد گردید. همچنین میزان ضایعات در مصرف مواد اولیه، آب و برق نیز مورد مطالعه قرارگرفت و راهکارهای مدیریتی پیشنهادی در جهت کاهش این گونه ضایعات ارایه گردیده است. ارایه یک فلودیاگرام پیشنهادی برای سیستم مدیریت کمینه سازی ضایعات در صنایع رنگ سازی مهم ترین دستاورد انجام تحقیق حاضر می باشد. بر اساس مطالعات و بررسی های انجام یافته در این تحقیق می توان با به کارگیری گزینه های کمینه سازی 0%، مصرف برق را تا 12 %، مصرف / ضایعات و راهکارهای پیشنهادی، در کارخانه رنگ سازی مورد مطالعه، میزان مصرف مواد اولیه را تا 15 آب را تا 15 % و تولید ضایعات را تا 20 % کاهش دادکه معادل صرفه جویی مبلغ صدوپنجاه میلیون ریال سالانه در هزینه های عملیاتی-1 استادگروه تخصصی مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران-2 کارشناس ارشد مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران *(مسئول مکاتبات)-3 استادیارگروه تخصصی مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران -4 استادیارگروه تخصصی مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران فرایند تولید می باشد.لذا اجرای روش ها و تکنیک های کمینه سازی ضایعات در صنایع، فرایندی مقرون به صرفه است که نتیجه نهایی آن هم به سود محیط زیست می باشد و هم سود صاحبان کارخانه را به همراه دارد

    کلیدواژگان: بازیافت، بازچرخش، کاهش در منبع، استفاده مجدد، رنگ سازی
  • فریبرز رحیم نیا، نسرین نیکزاد صفحات 91-105
    این مقاله به بررسی تاثیر ابعاد فرهنگ سازمانی بر مدیریت زیست محیطی در صنایع کوچک و متوسط می پردازد. در این تحقیق تاثیر ابعاد فرهنگ سازمانی شامل هویت سازمانی، تعهد گروهی، ثبات نظام اجتماعی و شکل دادن به رفتار بر استانداردهای سیستم مدیریت زیست محیطی مانند آموزش، منابع، برچسب زنی، خط مشی و واکنش اضطراری مورد مطالعه قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی مدیران استاندارد شرکت های کوچک و متوسط واقع در شهرک صنعتی طوس مشهد می باشد که از میان آن ها 169 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. اطلاعات موردنیاز تحقیق توسط پرسشنامه ای که ابعاد چهارگانه فرهنگ سازمانی و استانداردهای سیستم مدیریت زیست محیطی را دربرمی گرفت جمع آوری گردید و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ (96/0) مورد تایید قرار گرفت. سپس اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه توسط مدل آماری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بین استاندارد ایزو 14001 و تعهد گروهی، هویت سازمانی شکل دادن به رفتار و ثبات نظام اجتماعی سازمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، ایزو 14001، مدیریت زیست محیطی، ابعاد فرهنگ سازمانی، مدل مفهومی
  • محمدرضا صبور، مرتضی شکری، سعید سماوات، محمدرضا فراهانی صفحات 107-116
    گوگرد و مواد آلی نقش قابل توجهی در بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی خاک ها، به خصوص خاک های آهکی دارند؛ این پژوهش، بر آن شد تا با انتخاب نسبت های مختلف گوگرد و کمپوست پسماند شهری، نسبت اختلاط بهینه و نیز میزان جذب عناصر ریز مغذی در ذرت علوفه ای را با افزودن این مواد به خاک تعیین نماید.
    در این تحقیق، از طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار و با دو فاکتور M و T - که به ترتیب مقدار کل کود کمپوست و گوگرد اضافه شده به گیاه و نسبت گوگرد به کمپوست در کود مصرفی بود- استفاده شد. فاکتور M در چهار مقدار صفر، 5/0، 1 و 2 % وزن خاک هر گلدان و برای فاکتور T چهار نسبت گوگرد به کمپوست 1:1، 1:2، 1:3 و 1:4 در نظر گرفته شد.
    نتایج این تحقیق نشان داد که تمام تیمارها (واحدهای آزمایشی) در سطح یک درصد سبب کاهش معنی دار pH نسبت به شاهد شدند. تیمار T2M4 (با 2 % گوگرد به کمپوست و با نسبت 1:2) بیشترین کاهش pH خاک را داشت. میزان غلظت و روی جذب شده توسط گیاه نیز در اغلب تیمارها، با تفاوت معنی داری در سطح 5 % نسبت به شاهد مشاهده شد. غلظت و میزان آهن جذب شده توسط گیاه نسبت به شاهد افزایش نشان داد ولی از لحاظ آماری در سطح 5 %، معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: کمپوست پسماند شهری، گوگرد، عناصر ریز مغذی، pH خاک، ذرت علوفه ای
  • مینا رمضانی، حاجی قلی کمی، ناهید احمد پناه صفحات 117-123
    هدف تحقیق حاضر بررسی فونستیک مارهای مناطق غربی استان گلستان)از شهر گرگان تا مرز استان مازندران(با توجه به صفات ریخت شناسی و با کمک کلیدشناسایی است. در این تحقیق که از اوایل مردادماه 1387 تا آخرمرداد 1388 به طول انجامید، تعداد 36 نمونه از این مناطق جمع آوری و مورد بررسی قرارگرفت. نمونه های شناسایی شده شامل یازده گونه مختلف درچهار خانواده و ده جنس بود که عبارتند از: مارکرمی شکل vermicularis Typhlops از خانواده Typhlopidae، مار چلیپر Natrix tessellata، مار آبی Natrix natrix، گوندمارElaphe dione، مارپلنگی Hemorrhois ravergieri، مارموش خور ایرانی Zamenis persica مارآتشی Dolichophis jugularis، قمچه مار Platyceps najadum، سوسن مار fallax Telescopus همگی متعلق به خانواده Colubridae، کفچه مار Naja oxiana از خانواده Elapidae، افعی قفقازی Gloydius halys ازخانواده Viperidae. مارافعی قفقازی سمی وفنگ متحرک، کفچه مار سمی با فنگ ثابت، سوسن مار نیمه سمی(فنگ عقب) و بقیه گونه ها غیرسمی می باشند. پس از شناسایی وتهیه عکس، نقشه ی پراکندگی هر گونه ترسیم شد.
    کلیدواژگان: کلیدشناسایی، ریخت شناسی، نقشه پراکندگی
|
  • Seyed Mahdi Borghei, Reza Arjmandi, Roxana Moogouei Pages 1-11
    Introduction
    This study was conducted to evaluate potential of Chenopodium album for remediation of stable cesium from solutions. Cesium accumulation and tolerance in Chenopodium album plants were also investigated.
    Material And Methods
    Using phytoremediation method, hydroponically grown plants were exposed to cesium solutions (0.4-4 mgl-1).
    Result And Discussion
    Cesium accumulation was 201.83 ± 2.15 to 1032.86 ± 12.21 mg kg-1 after 14d. The results indicated that maximum cesium remediation was 68.08 ± 2.12% that occurred in minimum cesium concentration. Plants trans-located cesium in both roots and shoots that indicated Chenopodium album could be used as a potential candidate plant for phytoremediation of cesium.
    Keywords: Chenopodium album, Cesium, uptake, hydroponic, accumulation
  • Minoo Moshtaghie, Mohammad Kaboli, Mahmood Karami, Zohreh Kasmaie, Zahra Samai Pages 13-22
    Development in transport system and numbers of related activities to road construction is increasing in several regions. These activities have some issues including noise pollution which has been engendering the environment in many areas. The negative impact of noise pollution could be observed when threaten species inhabiting in specific area and decreasing of them is the result of this kind of population. It seems the construction of subways for wild life is important in order to protect and keep them away from road accidents during building of Parchin-pasdaran corrective road in khojir national park. Therefore, the major aim of this project was to measure the equivalent sound levelin wildlife crossing. By completion of questionnaires and field observations, it has been found that three days of the week are the most traveling days. The noise pollution has been measured by Castle 440 instrument in eight subways and two stations in each channel during four hours time. For this purpose parameters including Leq, max and min equivalent sound level, height and width of flood channel were measured in this project. Measurement of equivalent sound level was carried out on Wednesday, Monday and Saturday respectively. With regard to the obtained regression and also negative correlation between entrance area and center of the flood channel with equivalent sound level, the amount of noise can beanticipated. The present flood channel area is 4.2 m2 and the standard area for future wildlife crossing is 35 m2. It can be concluded that wildlife crossing which in under construction does not cause any important noise pollution for wildlife.
    Keywords: noise pollution, equivalent sound level, Khojir National Park, wildlife crossing
  • Iran Baraee, Mahdi Farzadkia, Nematollah Jafarzadeh, Mansour Mohammadi Pages 23-30
    The stabilizing ponds are more effective systems for treating wastewater whit high organic and hydraulic loading. Therefore, those are most popular methods for municipal and many of industries of wastewater treatment. The main objective of this study was investigating the efficiency of Abadan industrial estate wastewater treatment plant by stabilizing ponds. Module 1 of phase 1 was done in Abadan wastewater treatment plant. In this study, the efficiency of Abadan wastewater treatment plant was studied over ten months from February 2004 to December 2005. The general conditions and operation of the plant were considered and wastewater treatment indexes such as pH, COD, BOD5, TSS, Total coliform and fecal coliform in influent and effluent were determined. The removal efficiency of pollutants had highest rate in July. The average amounts of COD, BOD, TSS, total and fecal coliform and helminthes ova in effluent in July were 805 mg/l, 440 mg/l, 30mg/l,9/2×105 MPN/100ml 6/1×105MPN/100ml, 22 ova/l respectively. These results showed that the amounts of these parameters (exception of the TSS) had significant difference with the standard limits recommended by Iran Department of Environment (DOE) for irrigation or discharged to surface water. For sanitary disposal and to reuse this effluent the optimization of exiting system must be noted.
    Keywords: Stabilizing ponds, Industrial Wastewater Treatment, Abadan industrial estate
  • Amir Rahimi, Samaneh Sami Pages 31-41
    In this study, A mathematical model has been developed for H2S removal in a bio-filter. The model is used for analyzing the bio-filter performance in steady and unsteady state operation conditions. The governing equations including the concentration distribution equations for pollutant component and oxygen in the gas and biofilm phases were derived based on the conservation laws and solved numerically. The change of pollutant concentration through the bio-filter length and bio film thickness was obtained. The model predictions for removal efficiency and elimination capacity in three different gas flow rates (0.03, 0.07 and 0.14 m3/hr) and different inlet concentrations, compared with the experimental data reported by Oyarzun et al., and the accuracy of the model results was obtained. Also the results of the model for unsteady state operation condition were obtained for 1100 ppm of inlet concentration of H2S. These values compared with the existing experimental data too. Finally the effect of some operation parameters such as: specific surface area of the bed, height of the bed, porosity of the bed and gas flow rate, on the removal efficiency of bio-filter was investigated.
    Keywords: Bio, filter, Mathematical modeling, Hydrogen sulfide
  • Alireza Rahmani, Mansour Zarrabi, Mohammad Reza Samarghandi, Abbas Afkhami, Saeed Azizian, Hamid Reza Ghaffari Pages 43-52
    Bearing organic and inorganic pollutants, colored wastewater are an important source of environmental pollution. Removal dyes from dyestuff can be accomplished by various methods such as coagulationflocculation, Fenton regent, ozonation and so on. This work investigated metallic iron as an efficient and inexpensive material for treatment of colored wastewater. Parameters such as pH (3,, , 9 and 11), contact time (15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 120 min), iron powder concentration (0.5, 1, 1.5 and 2 g/L) and initial dye concentration (25, 50, 75 and 100 mg/L) were studied. In addition, experimental data were fitted on pseudo- first order, pseudo-second order and modified pseudo-first order kinetic models. Result showed that dye removal was increased by increasing iron mass and contact time. While decreased by increasing pH of solution. Increasing initial dye concentration of AO7, has increased removal efficiency, while it was decreased by increasing initial dye concentration of RB5. In addition, results showed that pseudo-first order model best describe removal of AO7 (r2> 0.9708) and RB5 (r2>0.9776) by metallic iron. We concluded that metallic iron can be used as an effective an inexpensive matter for treatment of dyestuff waste.
    Keywords: Metallic iron, Acid Orange 7, Reactive Black5, batch system, kinetic study
  • Majid Tajik, Mashalah Khamehchiyan, Amir Hossin Charkhabi Pages 53-65
    Study of available reports and maps indicates that Bushehr province is oil contaminated area because it is adjacent to Persian Gulf. Then assessment of pollution distribution in coastal line is the goal of this paper. Fourteen hypothetical transects used for site investigation of contaminated areas in this research which they are in tidal area and perpendicular to coast line. Their length is depending on regional tide and elevation of coasts. Sample analysis with High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method shows slight oil contamination with Total Petroleum Hydrocarbons (TPH) in the study area. However, TPH quantity is less than 400 ppb for most soil samples. The results show that the pollution distribution isnt similar in different coastal sediment. Soil samples from deeper depth and nearer to coast line are more contaminated.
    Keywords: Persian Gulf, Oil contamination, Tidal area, Coastal sediment
  • Mohammad Hadi Givianrad*, Amir Hossein Haghighaty Pages 67-74
    This paper describes a simple and highly selective method for the separation, pre concentration and spectra-photometric determination of low concentration of Nickel. The method is based on the flotation of complex of Ni2+ and dimethyl glyoxime between aqueous and n-cyclohexane interface at pH 7. The amount of nickel was measured by spectra-photometric method at 327 nm, after the dissolution of the complex in chloroform. For study of the performance of this method as a simple and fast method for the determination of nickel, some environmental samples like, industrial wastewater, seawater and river water were analyzed. Moreover, the accuracy of this method was verified through determination of nickel in samples all over again by flame atomic absorption spectrometry technique. The result revealed the high efficiency of proposed method in trace analysis of nickel in complicated environmental samples. Consequently, concerning the simplicity, economical and lack of harmful organic solvents, this method could be used in environmental and industrial laboratories as a routine method.
    Keywords: Nickel, Dimethyl Glyoxime, Flotation Spectrophotometric, Environmental Samples, Preconcentration
  • Mahdieh Mosannen Mozafari, Mahmoud Sabuhi Pages 75-80
    The experience of developed countries shows environmental pollution increases by increasing GDP per capita and there is a level of GDP that pollution will decrease. Relationship between GDP per capita and pollution could be shown by Environmental Kuznets Curve (EKC). In this study, EKC was estimated and the level of GDP per capita expected the pollution was decreased, and it was calculated with ARIMA model. Results showed that, pollution will decrease at 6,509,720 Rial of GDP per capita. Decreasing the current GDP per capita-20685870, 2002- will happen in 17 years time.
    Keywords: Environmental Kuznets Curve, simultaneous equation system, GDP per capita, pollution
  • Jafar Nouri, Leila Ramezani, Reza Arjmandi, Mostafa Khezri Pages 81-90

    There are significant amount of disposable wastes in paint industries which mostly are hazardous wastes. Problems such as high cost of wastes treatment, safe disposal, reducing and controlling the environmental pollutions caused the waste minimization be a super priority in these industries. The aim of this paper was case study of waste minimization management system in a paint factory. According to above items, sources of wastes in the factory identified and waste minimization options including Source reduction, Recycling, Recovery and Reuse of wastes were suggested. The wastage of raw materials, water and power were also studied and management approaches were advised. Providing a flow diagram as waste minimization management system for paint industries is the most important achievement of this paper. Performed researches in this study showed that using of suggested waste minimization options and approaches in the plant would reduce consumption of raw materials up to 0.15%, power up to 12%,water up to 15% and waste generation up to 20%.These findings equal to saving 175 million Ir.Rials per year in operational costs. Thus implementation of waste minimization methods and techniques in industries is a cost effective process which results both environment benefit and factory owners.

    Keywords: Recovery, Recycle, Source reduction, Reuse, Paint Industries
  • Fariborz Rahimnia, Nasrim Nikzad Pages 91-105
    This paper studies dimensions of organizational culture including organizational identity, group commitment, stable of social system and forming behavior on standards of environmental management like training, resources, labeling, policy and compulsive reaction within small and medium industries. The research population includes all managers of small and medium companies in industrial group of Toos in Mashhad. The 169 managers are chosen from standard managers among the manufacturing companies. The required data were collected by questionnaire. The reliability has been confirmed by Chronbach about 96%. The results show that there is a significant correlation between dimensions of organizational culture and standards of environmental management.
    Keywords: culture, ISO 14001, standards of environmental management, dimensions of organizational culture, conceptual framework]
  • Mohammad Reza Sabour, Morteza Shokri, Saeed Samavat, Mohammad Reza Farahani Pages 107-116
    Introduction
    Application of sulfur and organic matters has an important role in improving of physicochemical properties in soils. In this research optimizing the mixture design between sulfur and municipal solid waste compost for application in an alkaline soil was tested.Materials &
    Methodology
    In this research randomized designs with three replications is used. The applied factors were the total fertilizer content of compost and sulfur, M, and the ratio between sulfur and compost in fertilizer, T. M factor had four options, zero,0.5, 1 and 2 percent of soil weight and T factor include 1:1, 1:2, 1:3 and 1:4 sulfur to compost ratios.Discussion &
    Results
    The obtained results indicated that all of treatments with 99 percent contingency decreased the soil pH and T2M4 treatment had the best influence. The content of Zn uptake by corn has been significant in 5 percent level in many treatments. The content of Fe uptake had remarkable incensement in treatments, but it wasnt significant.
    Keywords: Municipal solid waste compost, Sulfur, Micronutrients, Soil pH, Corn
  • Mina Ramezani, Haj Gholi Kami, Nahid Ahmadpanah Pages 117-123
    The aim of present research is study the faunistic of snakes of western parts of Golestan province (Gorgan city to border of Mazandaran province) by analysing of morphological characters and identification keys. In this research which was carried out during July2008 until August 2009, 36 specimens were collected from this area and studied. Identified samples comprised of 1 species belong to 10 genera and 4 families including: Natrix tessellata tessellata، Natrix natrix natrix، Elaphe dione dione, Hemorrhois ravergieri, Dolichophis jugularis، Platyceps najadum, Telescopus fallax ibericus and Zamenis persica from Colubridae family, Typhlops Vermiculari from Typhlopidae family, Naja oxiana from Elapidae، Gloydius halys caucasicus from Viperidae. The Distribution map of each species was plotted
    Keywords: Distribution map, Morphology, Identification key