فهرست مطالب

فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 60، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مجید عباسپور طهرانی فرد، امیر حسین جاوید، سحر سعیدی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    توسعه فضای سبز در داخل و حاشیه شهرها و احداث بوستان های شهری بهترین راهکار جهت بهسازی محیط شهری به شمار می رود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فضای سبز بوستان لاله در کاهش میزان انتشار ذرات PM10 و مقایسه آن با محیط پیرامون می باشد. بوستان لاله با وسعت تقریبی 35 هکتار و قدمت 45 ساله در منطقه 6 شهرداری تهران واقع شده و از پارک های مطرح درسطح منطقه می باشد.
    روش بررسی
    ابتدا 16 ایستگاه جهت نمونه برداری میدانی در بوستان و محیط پیرامون آن تعیین و میزان ذرات معلق PM10 و برخی پارامترهای اقلیمی از جمله دما، رطوبت، سرعت و جهت باد، طی1 سال هرماه در دو نوبت صبح و عصر، در آن ها مورد سنجش قرار گرفت. سپس نحوه انتشار مقادیر میانگین فصلی PM10 با استفاده از نرم افزار GIS بررسی گردید. در نهایت به منظور تعیین رابطه تغییرات غلظت آلاینده ها با افزایش فاصله، میدان مرکزی پارک به عنوان مبدا و میدان فاطمی به عنوان ایستگاه شاهد (آلوده ترین مکان) در فاصله 3000 متری از مبدا، در نظر گرفته شد و اندازه گیری هایی در سه ایستگاه به فواصل 200، 700 و 1100 متری از مبدا صورت گرفت و بهترین معادله حاکم بر روند تغییرات غلظت آلاینده ها نسبت به فاصله، توسط نرم افزار Table Curve تعیین و منحنی های آن توسط نرم افزار MATLAB رسم گردید.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد که با فاصله از مبداء میزان PM10 در فصول مختلف روند افزایشی داشته (در بهار 11%، تابستان 66/25%، پائیز 5/42% و در زمستان 06/31%) و در نزدیکی ایستگاه فاطمی این روند ثابت می گردد. همچنین در ایستگاه های درون پارک غلظت آلاینده PM10 کمتر از ایستگاه های محیط اطراف می باشد.
    کلیدواژگان: فضاهای سبز شهری، آلودگی هوا، ذرات معلق PM10، نرم افزار GIS، نرم افزار MATLAB
  • احمد شرافتی، باقر ذهبیون، احمد ابریشم چی صفحات 13-29
    پیش یابی (forecast) میزان حجم آورد ماهانه رودخانه، یکی از متغیرهای موثر در بهره برداری از مخازن سدها و بهینه سازی منحنی فرمان نیروگاه های برق آبی به شمار می رود. از این رو تهیه مدلی با دقت بالا جهت پیش یابی آورد ماهانه رودخانه ضرورت دارد. استفاده از مدل های رگرسیون چند متغیره یکی از روش های معمول در این مورد به حساب می آید. از ضعف های مدل های رگرسیونی چند متغیره خطی، حساس بودن ضرایب متغیرهای مستقل (predictors) و نسبت طول دوره آماری به تعداد متغیر های مذکور می باشد. بر اساس تحقیقات پیشین نشان داده شده که در صورت وجود همبستگی معنی دار میان متغیر های مستقل، ضرایب آن ها غلط برآورد شده و بعضا علامت ضریب بعضی از این متغیرها مخالف علامت ضریب همبستگی بین همان متغیر و متغیر وابسته می گردد. بدین ترتیب، جهت کاهش متغیرهای مستقل اولیه به منظور افزایش نسبت طول دوره آماری به تعداد این متغیر های مستقل و حذف همبستگی درونی میان آنان اقدام به تهیه مدل SSP گردید. از دیگر برتری های مدلSSP، استفاده از یک جستجوگر قوی جهت انتخاب متغیرهای مستقل اولیه و انتخاب مولفه های موثر در پیش یابی آورد ماهانه رودخانه می باشد. یکی از مشکلات موجود در بهره گیری از مدل های پیش یابی در حوضه های برف خیز، کمبود و یا نبود داده های آب معادل برف است. آب معادل برف یکی از ورودی های اساسی در پیش یابی آورد آب بهاره و تابستانه در مدل های پیش یابی حوضه های برف خیز بشمار می رود. به دلیل محدود بودن تعداد اندازه گیری ها به یک یا دو بار در سال، ضرورت تهیه مدلی که آب معادل برف را بر اساس سایر اطلاعات جوی و زمینی شبیه سازی نماید، محسوس می باشد. در این مقاله مدل SWEG که جهت برآورد آب معادل برف به طور روزانه تهیه شده معرفی می گردد. با استفاده از الگوریتم ژنتیک جهت واسنجی پارامترهای این مدل سعی شده است کاربرد ترکیب آن با مدل SSP بر روی حوضه آبریز بالا دست سد طرق به منظور پیش یابی آورد ورودی به سد مورد آزمایش قرار گیرد. نتایج حاصل از جذر مربع میانگین خطا(RMSE) و ضریب همبستگی میان مقادیر مشاهداتی و پیش یابی شده نشان دهنده دقت قابل قبول ترکیب این دو مدل در پیش یابی آورد رودخانه می باشد.
    کلیدواژگان: آورد رودخانه، رگرسیون، الگوریتم ژنتیک، مدلSWEG، مدل
  • محمدحسین حبیب الهی، محمد کارگر، عباسعلی دامنگیر، سارا نبی زاده صفحات 31-37
    زمینه و هدف
    امروزه با توجه به پیشرفت قوانین زیست محیطی و اهمیت پالایش پساب ها، تجزیه و حذف آن ها به عنوان یکی از موضوعات مهم مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش جداسازی و ارزیابی میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی موثر بر پساب حاوی ترکیبات روغنی می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نمونه ها از پساب واحد ریخته گری مس سرچشمه که حاوی ترکیبات روغنی است جمع آوری گردید و با استفاده از محیط کشت های اختصاصی به جداسازی و ایزوله باکتری های مزوفیل، ترموفیل، احیا کننده سولفات و قارچ ها پرداخته شد. سپس همه کلنی ها از لحاظ میزان تولید بیوسورفاکتانت با استفاده از تست های آمیزندگی و اندازه گیری کاهش کشش سطحی در محیط نمکی حداقل (M.S.S) با دستگاه تنسیومتر ارزیابی گردید و در نهایت کلنی هایی که قدرت آمیزندگی بالا (بین5/2 تا 4) و کاهش کشش سطحی بیشتر از 9 میلی نیوتن بر متر را داشتند از لحاظ ایجاد تغییرات در ساختار پساب توسط دستگاه HPLC مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها و
    نتایج
    از میان 104 میکروارگانیسم جدا شده تنها 15 باکتری مزوفیل بیش ترین تغییرات در ساختار پساب را نشان دادند و باکتری های ترموفیل، بی هوازی احیاکننده سولفات و همچنین قارچ ها اثرات ناچیزی را بر روی ساختار پساب داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده جهت حذف ترکیبات سنگین و آلی از پساب ها، باکتری های هوازی و مزوفیل باید بیش تر مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: بیوسورفاکتانت، پساب، میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی، صنایع ریخته گری
  • مرتضی امرونی حسینی، مانی آزادمند، کاوه ارزانی صفحات 39-48
    در این تحقیق در راستای کاهش گازهای آلاینده خروجی از خودرو، مبدل کاتالیزوری پایه فلزی طراحی و ساخته شد که نمونه های ساخته شده قابلیت نصب و استفاده بر روی خودروهای با حجم موتورهای مختلف را دارا می باشد. به این منظورمراحل زیر برای ساخت این مبدل ها انجام گرفت. در ابتدا آماده سازی ورق 4-α شامل رول کردن و عملیات حرارتی و سپس ساخت مونولیت، در مرحله دوم تهیه واش کوت و آماده سازی فلزات گران بها (کاتالیزور) و پوشش دادن آن بر روی مونولیت واش کوت شده و در آخرین مرحله جلد گیری مبدل کاتالیزوری صورت گرفت. بعد از طی مراحل بالا تست های مورد نیاز شامل: اندازه گیری آلاینده های خروجی از خودرو، پایداری مبدل در خودرو (تست جاده) و در نهایت اندازه گیری میزان مصرف سوخت خودروهای مجهز به مبدل کاتالیزوری صورت گرفت که نتایج تست آلایندگی نشان داد میزان نشر گاز CO خروجی از خودرو متناسب با استاندارد جهانی Euro3 بوده و در مورد نشر گاز NOX خروجی این میزان متناسب با استاندارد Euro4 می باشد و همچنین در مورد نشر NOX + HC استاندارد Euro3 رعایت شده است.
    کلیدواژگان: مبدل کاتالیزوری، خودرو، گازهای آلاینده، مونولیت، فلزات گران بها
  • مژده مددی نیا، سید مسعود منوری، عبدالرضا کرباسی، سید محمد باقرنبوی، ابراهیم رجب زاده صفحات 49-60
    زمینه و هدف
    رودخانه کارون پرآب ترین و طولانی ترین رودخانه کشور است که به علت وجود مراکز متعدد صنعتی و زمینه ای کشاورزی و شهرهای بزرگ در حاشیهی آن، موقعیتی راهبردی در منطقه ی غرب و جنوب غربی ایران داشته و پایش بهینه ی کیفیت آب آن یک ضرورت ملی است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت آب رودخانه کارون در بازهی اهواز، از فروردین تا اسفندماه 1386 با بررسی پارامترهای کیفی آب انجام شد.
    سازمان بهداشت ملی امریکا) استفادهشد. بدین منظور از) NSF
    روش بررسی
    برای تجزیه و تحلیل داده ها از نظام شاخص کیفیت آب اختلاف دما،، pH، ایستگاه های تعیین شده به صورت ماهیانه نمونه برداری صورت پذیرفته و پارامترهای اکسیژن محلول، کلیفرم مدفوعی اکسیژنمورد نیاز بیوشیمیایی، نیترات، کدورت، کلفسفات و کل جامدات محلول اندازهگیری شدند و سپس از منحنی شاخص کیفیت هر پارامتر، ارزش کیفی آن محاسبه شد.
    -1 کارشناسارشد مدیریت محیط زیست دانشگاه آزاداسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان*(مسئول مکاتبات).
    -2 استادیار، مدیر گروه محیط زیست دانشگاه آزاداسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
    -3 استادیار، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران.
    4- استادیار، مدیر گروه محیط زیست دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر.
    -5 عضوهیاتعلمی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر.
    57 متغیر بوده و – یافته ها و
    نتایج
    بررسی نشان داد شاخص کیفیت ماهانه ی آب رودخانه در این بازه در طول مطالعه در گسترهی 70 در گروه متوسط قرارمیگیرد. شاخص کیفیت آب از ایستگاه اول تا ایستگاه آخر به تدریج کاهش می یابد و ایستگاه کوتعبداله (در پایین- 65 بهترین وضعیت را دارد. در ایستگاه های / 62 بدترین و ایستگاه کیانآباد (بالادست) با شاخص سالانه ی 25 / دست) با شاخص سالانه 5 بالادست به دلایل عدم سرریز فاضلاب های مختلف شهری و بیمارستانی وکارخانهای شاخص از دامنه کیقی بالاتری برخوردار بوده است و در ایستگاه های پایین دست مثل ایستگاه منطقه پل سیاه به علت ورود پساب بیمارستانی ووضعیت بستر و خودپالایی که برای ایجاد حاشیه رود خانه وبلوار ترافیکی ساختار تغییر کرده است، شاخص کیفیت آب رودخانه پایین بوده و در ایستگاه آخر نیز به دلایل ورود مجموع پساب های شهری کمترین شاخص کیفی ثبت گردید. کیفیت آب در فصول مختلف نشان داد در فصل پاییز به علت شروع بارندگی و کاهش آلاینده ها بهترین وضعیت و در فصل بهار به دلیل کاهش بارندگی، وجود دمای مناسب برای رشد کلیفرمها و نیز افزایشکدورت بدترین وضعیت و را داشته است.
    کلیدواژگان: کارون، اهواز، شاخص کیفیت آب، آلودگی، NSF
  • عبدالرضا نوفرستی، ستار شریعتی، طراوت نیک پور صفحات 61-74
    زمینه و هدف
    با توجه به آلودگی آب های زیرزمینی در دشت قروه و بیجار به آرسنیک و استفاده از این منابع برای کشاورزی، با احتمال نفوذ این مواد به محصولات زراعی، میزان آن در دو محصول سیب زمینی و هویج مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    اندازه گیری آرسنیک به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی و آماده سازی نمونه ها با روش سوزاندن و خاکستر کردن صورت پذیرفت. در این بررسی، نمونه برداری از 24 نمونه سیب زمینی در 12 مزرعه و 4 نمونه هویج از 2 مزرعه صورت پذیرفت.
    یافته ها و
    نتایج
    در بخش خوراکی سیب زمینی، در 11 نمونه، آرسنیک کم تر از 10، در 9 نمونه بین 20- 10 و در 4 نمونه بین 25- 20 قسمت در میلیارد می باشد. در پوست نمونه ها، 17 نمونه دارای آرسنیک کم تر از 50، در 5 نمونه آرسنیک بین 50 تا 100و در 2 نمونه بین 200 تا300 قسمت در میلیارد بوده است. نسبت انتقال آرسنیک از پوست به بخش خوراکی در نمونه ها نیز از 7 تا 70 % متغیر می باشد. در 4 نمونه هویج، مقدار آرسنیک در تمامی نمونه ها پایین تر از 5 و در پوست بین 48 تا 78 قسمت در میلیارد بوده است. مقدار آرسنیک در پوست سیب زمینی در برخی نمونه ها بالا بوده که با توجه به پایین بودن نسبت انتقال به بخش خوراکی گیاه، با جدانمودن پوست، مقدار آن تا حد قابل توجهی کاهش می یابد. در هویج با توجه به ریشه های وسیع آن، مقدار زیادی از آرسنیک جذب ریشه شده و انتقال آن به پوست و بخش خوراکی گیاه کم تر می باشد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، دشت قروه، سیب زمینی، هویج، جذب اتمی
  • وحیدرضا اوحدی، محمد امیری * صفحات 75-87

    هدف از بررسی مواد در مقیاس نانو، یافتن طبقه جدیدی از مصالح با عملکردهای نوین است، که آن ها را می توان به عنوان مصالحی با عملکرد ویژه و چندمنظوره بیان نمود. با توجه به تحقیقات وسیعی که در سالهای اخیر در موضوع اندرکنش خاک و آلودگی صورت گرفته است در زمینه فرایند اندرکنش آلاینده های فلز سنگین و نانورسها تحقیقات قابل توجهی انجام نشده است. آلاینده فلز سنگین مس، به عنوان یکی از آلاینده های فلز سنگین متداول در پروژه های ژئوتکنیک زیست محیطی شناخته شده است. بر این اساس هدف این پژوهش مطالعه رفتار ژئوتکنیک زیست محیطی نانورس ها و نانورس های اصلاح شده با کربنات از نظر قابلیت جذب آلاینده فلز سنگین مس بوده است. برای دستیابی به این هدف، با انجام یک سری آزمایش های ژئوتکنیک زیست محیطی، فرایند اندرکنش نانورس و آلاینده فلز مس مطالعه شده است. بررسی ظرفیت بافرینگ و میزان نگه داری فلز مس به وسیله نانورس های اصلاح شده در حضور کربنات نشان میدهد که بخش قابل توجهی از ظرفیت بافرینگ و قابلیت خاک در نگه داری آلاینده، ناشی از حضور کربنات است. نتایج تحقیق حاضر بیان گر آن است که در نمونه های بنتونیت، کائولینیت و چهار نانورس کلوزایت، ترتیب قابلیت نگه داری آلودگی به صورت ذیل بوده است:Bentonite > Cloisite®Na+ > Kaolinite > Cloisite®30B > Cloisite®20A > Cloisite®15A لیکن با افزایش درصد کربنات ترتیب قابلیت نگه داری آلاینده توسط نمونه های رسی فوق تغییر می کند. هنگامی که نمونه های نانورس با 8% کربنات اصلاح می شوند، ترتیب قابلیت نگه داری آلودگی فلز سنگین مس توسط نمونه ها به صورت ذیل بوده است:

    کلیدواژگان: نانورس، کربنات، فلز سنگین مس، ظرفیت بافرینگ
  • آریامن قویدل، فرامرز معطر صفحات 88-96
    فلزات سنگین از عوامل مهم آلودگی منابع آبی به شمار می رود. ورود فلزات به آب های طبیعی معمولا ازمحل های تخلیه فاضلاب های شهری،کشاورزی و صنعتی صورت می گیرد. با توجه به اهمیت خطرات احتمالی بهداشتی فلزات سنگین و همچنین اهمیت اکوسیستم های آبی به ویژه رودخانه ها، این تحقیق با هدف سنجش و اندازه گیری مقدار فلزات سرب،روی و نیکل در رودخانه گوهررود شهرستان رشت انجام گرفته است. برای اندازه گیری و سنجش مقدار این عناصر از پنج ایستگاه در نقاط مختلف رودخانه گوهررود در طی 9 مرحله نمونه برداری انجام گرفت. نمونه ها بعد از انجام مراحل آزمایشگاهی و آماده سازی برای تعیین مقدار عناصر فلزی توسط دستگاه جذب اتمی در آزمایشگاه سازمان حفاظت محیط زیست کشور مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها بیانگر آن است که مقدار میانگین عناصر سرب، روی و نیکل برای کل رودخانه به ترتیب عبارت است از:30 ± 38، 119± 156 و 15 ± 31 میکرو گرم بر لیتر و حداکثر مقدار این عناصر عبارت است از: سرب 168 میکرو گرم بر لیتر در ایستگاه 3، روی 513 میکرو گرم بر لیتر در ایستگاه 4 و نیکل 60 میکرو گرم بر لیتر در ایستگاه شماره 4. آزمون آنالیز واریانس نشان می دهد که بین میانگین مقادیر بدست آمده سرب در ایستگاه ها اختلاف معنی دار وجود ندارد (0.284 Siglevel=، 1.307 F= (ولی بین میانگین مقادیر به دست آمده عناصر روی، نیکل در ایستگاه ها اختلاف معنی دار وجود دارد 0.0000) Siglevel=، 8.781 F= (; 0.0000) Siglevel=، 6.930 F= (. این تحقیق نشان می دهد که در مقایسه بین ایستگاه ها،عناصر اندازه گیری شده در ایستگاه های داخل شهر دارای مقادیر بیشتری بوده است. با توجه به استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست در مورد مقدار مجاز عناصر فلزی برای زندگی آب زیان در آب های سطحی، مقادیر میانگین و حداکثر اندازه گیری شده بالاتر از استانداردهای یاد شده است.از آن جا که این رودخانه یکی از مجاری تغذیه کننده تالاب انزلی می باشد، امکان بروز خطر بهداشتی بزرگ نمایی زیستی عناصر سنگین در بدن ماهیان و در نهایت انسان وجود دارد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی آب، تالاب انزلی، رودخانه گوهررود
  • سید مصطفی خضری، آزاده اخوان بلورچیان، سید مسعود منوری، فریده عتابی صفحات 97-107
    لجن رنگ تولید شده در صنایع خودروسازی، به علت وجود عناصر سنگین، توانایی آلودگی بالایی دارد. بر این اساس دفع ناصحیح آن مشکلاتی را برای محیط زیست به بار می آورد. دراین تحقیق، با هدف شناسایی آلاینده های اصلی لجن رنگ و ارایه راهکاری به صرفه برای بازیابی آن، آزمایش ها متعددی انجام گرفت که از جمله این آزمایش ها می توان به طیف سنجی فلورسنس پرتو ایکس[1](XRF)، پراش پرتو ایکس[2](XRD) و آزمون آنالیز حرارتی افتراقی[3] (DTA) جهت تعیین نوع و غلظت عناصر و ترکیبات موجود در این لجن اشاره کرد. نتایج حاکی از آن بود که این لجن حاوی عناصر فلزی سنگین از قبیل فلزات مس با غلظت gr/lit 5/1، روی با غلظتgr/lit 09/13، آلومینیوم با غلظت gr/lit 76/58، منیزیم با غلظت gr/lit 004/23، تیتانیوم با غلظت gr/lit 69/32، وانادیوم با غلظت gr/lit 9/0 و... می باشد. با مقایسه با استانداردهای زیست محیطی این عناصر فلزی مشخص گردید که مقادیر بسیاری از آنها خارج از محدوده استاندارد می باشد و آلاینده های عنصری قابل توجهی هستند. لذا لزوم ارایه راهکارهای عملی جهت بازیافت آن، کاملا مشهود است. درنتیجه لزوم مطالعات بیشتر در این زمینه جهت حذف این آلودگی ها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: صنایع خودروسازی، لجن رنگ، آلودگی، طیف سنجی فلورسنس پرتو ایکس، پراش پرتو ایکس
  • رضا شکوهی، حمیدرضا احسانی، منیره طرلانی آذر صفحات 109-121
    زمینه و هدف
    با توجه به استفاده روز افزون از فرایند جذب سطحی در حذف آلاینده های محیط زیست، انتخاب یک ماده مناسب از جنبه های فنی و اقتصادی بعنوان جاذب یکی از دغدغه های محققان این رشته بوده است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی کارایی گرانول مرجان آهکی در حذف فلزات کادمیوم و سرب از محیط آبی می باشد.
    روش
    در این تحقیق که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفته است، ابتدا طی مراحل متعددی گرانول مرجان آهکی با مش 30 تهیه شد. سپس بازده حذف فلزات در شرایط مختلف و با تغییر فاکتور های موثر شامل pH، زمان تماس و مقدار جاذب تعیین گردید. در نهایت ایزوترم جذب یونهای فلزی بر روی جاذب مورد نظر بر اساس آزمون مدل های ایزوترم لانگمیرو فروندلیخ مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد حداکثر ظرفیت جذب سطحی سرب و کادمیوم بر روی گرانول مرجان آهکی در شرایط بهینه به ترتیب برابر 3/370و 77/14میلی گرم برگرم می باشد. همچنین بازده حذف فلزات با زمان تماس، مقدار جاذب و pH رابطه مستقیم داشته و مناسب ترین pH جهت حذف فلزات مورد بررسی 10= pHمی باشد در ضمن بهترین مدل ایزوترم جذب برای کادمیوم مدل لانگمیر(9891/0=R2) و برای سرب مدل فروندلیخ (9909/0=R2) تعیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بازده حذف مناسب، هزینه پایین فرایند و عدم تولید مواد مضر برای محیط زیست، می توان از این ماده جهت حذف کادمیوم و سرب از پساب های صنعتی استفاده نمود. تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین همبستگی بین متغیرها با استفاده از آنالیز رگرسیون Non-parametric Spearman،s نشان داد همبستگی معنی داری بین بازده و متغیرهای مورد بررسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مرجان، سرب، کادمیوم، جذب سطحی، ایزوترم جذب
  • محمدرضا زارع مهرجردی، مریم ضیاءآبادی صفحات 123-131
    زمینه و هدف
    ایجاد جامعه ای سالم و سازنده برای تداوم پیشرفت و توسعه اقتصادی نیاز به ایجاد و توسعه و نگهداری تفرجگاه ها و مناطق گردشگری جهت جواب گویی به تقاضای روز افزون انسان ها دارد. این مطالعه به تعیین ارزش حفاظتی منطقه شیرکوه و روستاهای تفریحی مجاور و اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد برای منافع حفاظتی این منطقه پرداخته است.
    روش بررسی
    برای اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد از مدل رگرسیونی لاجیت استفاده شده و بر اساس روش حداکثر راستنمایی، پارامترهای این مدل برآورد شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که 1/79 % افراد تحت بررسی در این مطالعه، حاضر به پرداخت مبلغی جهت حفاظت از این منطقه هستند و متوسط تمایل به پرداخت ماهیانه هر خانوار مورد بررسی در این مطالعه برای حفاظت از منطقه، 31250 ریال برآورد شده است.
    نتایج نشان می دهد که، منطقه مورد مطالعه ارزش حفاظتی قابل توجهی دارد و این نکته باید مورد توجه، سیاست گذاران و تصمیم گیران قرار گید تا از این منطقه حفاظت مناسبی به عمل آید.
    کلیدواژگان: ارزش طبیعت گردی، محیط زیست، مدل لاجیت، ارزش حفاظتی، منطقه گردشگری شیرکوه یزد
  • حسین جعفری منصوریان، احمد رجبی زاده، شیدوش دولتشاهی صفحات 133-142
    زمینه و هدف
    بخش عمده ای از مواد زاید جامد شهری را زایدات ساختمانی تشکیل می دهد. صنعت ساخت و ساز مقادیر زیادی از منابع طبیعی را مصرف کرده و مقادیر عظیمی از زایدات ساختمانی تولید می کند. بنابراین مدیریت زایدات ساختمانی یک موضوع مهم، مخصوصا در کشور های در حال توسعه می باشد و این مدیریت نیاز به آگاهی از چگونگی جمع آوری، بازیافت و دفع ترکیبات زاید ساختمانی دارد. این مطالعه به منظور بررسی میزان تولید، وضعیت جمع آوری و حمل، بازیافت و دفع زایدات ساختمانی شهر کرمان در سال 1387 انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. برای انجام این مطالعه ابتدا موضوعات و مطالب مورد نیاز بر اساس اهداف پژوهش طبقه بندی شدند. مقالات خارجی در مورد زایدات ساختمانی و تجارب کشورهایی که در زمینه مدیریت و بازیابی این گونه از زایدات دارای سوابقی بودند مورد مطالعه قرار گرفت. سپس پرسشنامه جامعی طراحی وتدوین شد.
    یافته ها و
    نتایج
    در شهر کرمان روزانه 2400 تن زایدات ساختمانی تولید می شود. میزان سرانه تولیدی مواد زاید ساختمانی در این شهر005/0 کیلوگرم در روز است که این میزان طی 6 سال گذشته افزایش داشته است. از 2400 تن زایدات ساختمانی 120 تن آن (5%) بازیافت شده و 2280تن آن(95%) دفع می شود. عمده زایدات ساختمانی بازیابی شده آهن آلات(3%)، خاک (2%)، آجر(1%)، چوب(5/0%) و آسفالت(5/0%) می باشد. روش معمول دفع زایدات ساختمانی در این شهر انبار کردن در محل هایی است که از نظر زیست محیطی، بهداشتی و تفریحی اشکالی نداشته باشد. برای اجرای یک برنامه موفق بازیابی زایدات ساختمانی داشتن اطلاعات درباره کمیت و کیفیت این گونه زایدات، محل بازیابی و به همان اندازه بازار خرید و فروش مواد زاید ساختمانی اهمیت دارد. ایجاد روشی سیستماتیک برای جمع آوری، حمل، دفع و بازیافت زایدات ساختمانی در سطح شهر کرمان گامی موثر در پیشبرد اهداف توسعه این شهر خواهد بود. نتایج حاصل از این مطالعه با نتایج بدست آمده در مورد بررسی میزان تولید مواد زاید ساختمانی و مدیرت آن ها در تایلند، بازیابی مواد زاید ساختمانی از طریق فرایندهای مکانیکی در تایوان و بررسی تولید و مدیریت مواد زاید ساخنمانی در یونان همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، مدیریت پسماند، مواد زاید ساختمانی، کرمان
  • حسن ملوندی، عباس اسماعیلی ساری، سیدمحمود قاسمپوری صفحات 143-151
    هدف
    هدف اصلی در این مطالعه گزارش غلظت های پایه جیوه در بافت مو و کبد گونه شغال طلایی و ارتباط بین میزان غلظت جیوه کبد و مو با وزن و طول بدن و جنس بود. سپس از این اطلاعات برای ارزیابی شایستگی استفاده از موی شغال به عنوان ابزار غیر مخرب برای تعیین جیوه بار بدن استفاده شد.
    روش بررسی
    نمونه های بافت کبد و مو از شغال طلایی در شهرستان نور واقع در سواحل مرکزی استان مازندران جمع آوری شدند. از نمونه های تلفات جاده ای (Road-killed) استفاده شد. اندازه گیری میزان جیوه به وسیله دستگاه LECO 254 AMAو روش استاندارد شماره 6722-D، ASTM انجام یافت.
    یافته ها و
    نتایج
    اختلاف معنی داری بین دو جنس و همچنین همبستگی بین دو بافت مشاهده نشد. اما در مقابل رابطه مثبت و معنی داری(05/0>p) بین میزان جیوه مو با وزن و طول بدن مشاهده شد. به طور کلی میزان غلظت جیوه پایین تر از حدی بود که باعث آسیب به گونه شود. به نظر می رسد این اولین مطالعه صورت گرفته بر روی گونه شغال با این دیدگاه باشد. همچنین در این تحقیق روش نمونه گیری آسان و غیر مخرب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: جیوه، کبد، مو، ریخت شناسی، شغال(Canis aureus)، استان مازندران
  • سولماز دشتی، غلامرضا سبزقبایی، سیروس نظری پرچستان، محمد صادق صبا صفحات 153-165
    زمینه و هدف
    امروزه، در مطالعات تعیین کیفیت آب، بررسی حضور درشت بی مهرگان کف زی به عنوان شاخص های مکمل برای روش های شیمیایی تشخیص آلودگی ها شناخته شده است. با مطالعه تغییرات ساختار جمعیتی ماکروبنتوزها و تنوع آن ها می توان به پایش اثرات آلودگی اکوسیستم های آبی، به ویژه خورها پرداخت.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر با تطبیق نتایج حاصل از شاخص های زیستی با آزمایش های فیزیک وشیمیایی به ارزیابی میزان آلودگی در خور سماعیلی که بخشی از خور موسی است، پرداخته شد. به منظور انجام پژوهش، 5 ایستگاه انتخاب و در چهار فصل، نمونه برداری صورت پذیرفت. همچنین برخی شاخص های تعیین کیفیت آب و رسوب از قبیلDO، Ec، دمای آب، pH، کدورت، GSA و TOM مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده در مجموع 4 گروه ماکروبنتوزی مشتمل بر 44 گونه، در منطقه مورد مطالعه شناسایی گردید، که در این میان، بیشترین درصد فراوانی به ترتیب مربوط به پرتاران Polycheate با 77/35 %، دو کفه ای ها Bivalvia با 15/33 %، شکم پایان Gastropoda با 76/19% و سخت پوستان Crustacea با 32/11% بوده است. میانگین میزان تراکم ماکروبنتوزها در هر مترمربع از بستر منطقه مورد مطالعه تعداد 550 عدد بوده است که نشان از تراکم پایین ماکروبنتوزی در این منطقه می باشد. به منظور پی بردن به وضعیت اکولوژیکی منطقه از نظر میزان آلودگی از الگویWelch استفاده گردید. محاسبه مقادیر به دست آمده از میزان شاخص شانون با شاخص ارایه شده توسط Welch نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه از نظر میزان آلودگی در حد متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی زیستی، خور سماعیلی، بی مهرگان کفزی، فاکتورهای فیزیکی شیمیایی
|
  • Majid Abbasspour, Amir Hossein Javid, Saeide Saeidi* Pages 1-12
    The goal of this article is to analyze the impact of green space and urban parks on reduction of PM10 suspended particles and compare the resulted figures with the surrounding areas. In this research Laleh Park and its surroundings were selected. Laleh park with 35 hectares of land is located in district 6 of Tehran municipality limit. The park was developed 45 years ago and has performed as important asset in the district where served Tehran citizens by variety of uses such as recreational, sports, and amusement. For this purpose, long term studies were conducted and frequent visits made to project site, where eventually 14 monitoring stations equipped with standard instruments were installed to take field samples of PM10 suspended particles, twice daily (morning and evening),for a period of one year. On the basis of these measurements, the average seasonal and annual PM10 suspended particles were compared with figures obtained from the surrounding city pollution monitoring stations. Also in this area, meteorological parameters such as temperature, humidity, speed and direction of wind were measured. Through using GIS software as a potential system, dispersion pattern of particles in the environment was analyzed. Continuing the process, software (matlab) was able to show the spectrum of dispersion pattern from park central square to maximum radius of 3000 meters. Finally, the positive correlation between presence of space and reduction of suspended particles in the environment is shown based on PM10 dispersion pattern graphs drawn through use of GIS software.
    Keywords: urban green space, Air pollution, Suspended particles PM10, GIS software
  • Ahmad Sharafati, Bagher Zahabiyoun, Ahmad Abrishamchi Pages 13-29
    Stream flow forecasting is one the effective mean for reservoir operation and hydropower rule curve optimizing. Using multivariable liner regression model is one of the conventional approaches for stream flow forecasting. High sensitivity of regression model to independency of independent variable (predictors) and ratio of statistical period to the number of predictors are challengeable problems for these models. Inter-correlation between predictors causes wrong estimation of predictor. At this paper for reduction of predictors for increase ratio of statistical period to the number of predictors and elimination of Inter-correlation between predictors, SSP model was prepared. SSP model use a strong searching algorithm to select effective initial predictors and principal component for seasonal and monthly forecasting. Deficiency of snow data such as snow water equivalent (SWE) is a problem of spring and summer stream-flow forecasting in cold catchment. SWE is measured twice a year in IRAN. There for, it is a prepared physical model SWEG to simulate daily SWE according other parameter such as precipitation, temperature, wind velocity and etc. it is used of Genetic algorithm to calibrate parameters of SWEG. In this paper output of SWEG is used as one variable of input variables of SSP for monthly stream-flow of TOROGH dam forecasting. The result of (RMSE) and coefficient of correlation shown that combination of these two models have enough accuracy for monthly stream-flow forecasting.
    Keywords: Stream flow, Regression, GA, SWEG, SSP
  • Mohammad Hossein Habibollahi, Mohammad Kargar, Abbasali Damangir, Sara Nabizadeh Pages 31-37
    B>
    Introduction
    Nowadays due to attention to progress of environmental laws and the importance of the wastewater purification, treatment and degradation of it have been considered as one of the important subjects. The purpose of this research is isolation and evaluation of aerobes and anaerobes microorganisms effective on oil wastewater.
    Materials And Methods
    The specimens of this research were collected from effluent wastewater containing oil compounds of moulding unit of Sarcheshmeh Copper Complex. Mesophilic, Thermophilic and SRBs bacteria and fungus were isolated in special media. Then all of the colonies were evaluated for purpose of bio-surfactant production by emulsification tests and surface tension reduction by Tensio-meter in M.S.S medium. At last the effects of colonies with the emulsification power of 2.5–4 and surface tension reduction up to 9mN/m on wastewater structure were evaluated by HPLC chromatography.
    Result And Discussion
    Only 15 Mesophilic bacteria of 104 isolated microorganisms have shown the most effect on the wastewater structure. Thermophilic and SRBs bacteria and fungus had insignificant effects on wastewater structure. With due results of this research, omitting heavy and organic compounds from wastewater aerobe and Mesophilic bacteria should be considered more effectively.
    Keywords: Bio, surfactant, Wastewater, Aerobes, Anaerobes bacteria, Moulding industrial
  • Morteza Amrouni Hoseini, Mani Azadmand, Kaveh Arzani Pages 39-48
    In present research in order to reduce emitted pollutant gases from vehicles, design and production of metallic catalyst converter have been studied. The specimens are adjustable on different engines with different capacity. For this purpose the following steps were carried out: The first step is preparation of α- 4 sheet consists of annealing, forming and making monolith. The second step contains providing wash coat and catalyst metals and coating them on washed coated monolith. The last step is canning of catalyst converter. After accomplishing above steps, required tests have been done as below: Measurement of emitted pollutants from vehicles, stability of catalyst converter in vehicle (road test) and finally measurement of amount of fuel consumption of vehicles with different used catalyst converters in them. Results of these tests showed that emission of CO was equivalent with Euro3 standard and NOX emission was equivalent to Euro4 standard and NOX + HC emission was equivalent with Euro3 standard.
    Keywords: Catalyst Convertor, Vehicle, Pollutant Emitted Gases, Monolith, Precious Metals
  • Mojde Madadinia, Masood Monavari, Abdoreza Karbasi, Mohammad Bagher Nabavi, Ebrahim Rajabzade Pages 49-60
    Karoun River is one of the most important water ways and longest rivers of Iran. Because of agricultural farms, industrial units and cities in its vicinity, the Karoun River has a strategical position. Hence, its water quality monitoring is essential due to many point and non point sources of pollution. This study was carried out to evaluate Karoun River’s water quality in Ahvaz region. For water quality data's analysis in various stations, index of water quality NSF (National Sanitation Foundation) software from Wilkes University is used. Therefore Dissolved Oxygen, fecal coliform, pH, BOD5, Nitrate, Phosphate, Temperature, Turbidity and Total solids were determined on monthly basis. The monthly WQI in studied stations fluctuates from 57 to 70 that fall within medium category. Water quality index from first to last station gradually decreased. The results of WQINSF for river bank water quality computation during 1 year sampling period show that Koot-Abdollah station (lower part of the river) has the worst situation with yearly index of 62.5 and Kian-Abad station (upper section of the river) has the best quality amongst studied stations (65.25). Because of river bed and self purification, seasonal change has insignificant effects on water quality in Pol-e-Siah station. Water quality (in spring) because of the suitable conditions for growth of fecal coliforms and increased turbidity- has worst situation and in autumn season -because of the incensement of rain and decreasing of contaminations- has best situation.
    Keywords: Karoun, Ahvaz, Water Quality Index, NSF, Fecal coliform
  • Abdoreza Noferesti, Sattar Shariati, Taravat Nickpour Pages 61-74
    Introduction
    Regarding to the ground water pollution by Arsenic (As) in Ghorveh and Bijar field, contamination levels have been analyzed in irrigated plants (potato and carrot samples).
    Materials And Methods
    Analyzes method have been by atomic absorption spectroscopy. Twenty four potato samples (of the 12 potato plots) and 4 carrot samples (of the 2 carrot plots) picked up and As contents were measured in skin and yield tissue separately. In potato of total 24 samples, 11 samples had less than 10 μg As/kg, 9 samples had to10- 20 and 4 samples had As in the range of 20- 25 μg As/kg. Skin-related Arsenic was higher than it in yield tissue. Of total skin samples: 17 samples had less than 50 μg As/kg, 5 samples had As in the range of 50 t0 100 and the last 2 samples had As in the range of 200-300 μg As/kg. All carrot samples showed As content less than 5 μg As/kg.
    Result And Discussion
    (As) was high is some samples in skin of potato regarding to less transfer rate to eatable section, quantity will less with separate skin. In carrot, high quantity Arsenic ion is absorbed by roots because it has vast roots and transport in skin and
    Keywords: Arsenic, Ghorveh field, Potato, Carrot, atomic absorption eatable section
  • Vahidreza Ouhadi, Mohammad Amiri Pages 75-87

    The main objective to study the materials in nano scale is establishing the new classification of materials and their new function which may introduce a noticeable application for them. Even though there have been several researches on the process of soil-contaminant interactions, the process of heavy metal contaminant and nano-clays have not been investigated yet. On the other hand, contamination of soils with Cu ions is very common in geo-environmental projects. The main objective of this research is to investigate the interaction process of Cu contaminant with nano-clays before and after treatment with carbonate. To achieve this objective, series of geo environmental experiments were performed. These experiments included, batch equilibrium testing, buffering and pH measurements. The achieved results indicate that the main part of buffering capacity and contaminant retention of soil are due to the presence of carbonate in soils. According to the achieved results in betonies, kaolinite, and four nano-clay samples the contaminant retention of soils is as follows: Betonies > Cloisite®Na+ > Kaolinite > Cloisite®30B > Cloisite®20A > Cloisite®15A. Furthermore, with increasing of carbonate content there will be a change on the order of ability of samples for contaminant retention. For soil samples with 8% carbonate, the Cu retention of samples will be according to the following order:Cloisite®Na+ > Cloisite®15A ≥ Cloisite®20A > Cloisite®30B > Bentonite

    Keywords: Nano, clay, Carbonate, Buffering capacity, Heavy metal contaminant
  • Aryamen Ghavidel, Faramarz Moattar Pages 88-96
    Heavy metals are the most important pollutant factors of water resources specially rivers. Entrance of metals in natural aquatic ecosystems arises from discharging of domestic, agricultural and industrial sewage. With respect to the health risks possibility and also importance of aquatic ecosystems, in this study the amounts of Pb, Zn, Ni elements in Goharrood river of Rasht were measured. The samples were collected in nine stages from five stations. Experiments were done by atomic absorption instruments. Results showed that the average amounts of Pb, Zn and Ni all along the river were respectively 3830, 156 119,31 15 ppb. Maximum amounts were measured as follows: Pb 168 ppb in station 3, Zn 513 ppb in station 4 and Ni 60 ppm in station4. ANOVA doesnt show significant difference between the measured average amounts of Pb, but there is significant difference between the average amounts of Zn and Ni elements in different stations. This paper shows that the stations inside the city measured a larger amount of the elements. This can be a result of discharging large amounts of domestic and industrial waste water to this part of the river. Rates of the elements in Goharrood river were found to be over the maximum acceptable rates determined by the department of environment for keeping aquatic organisms alive since Goharrood river is one of the routes for water to enter Anzali wetland, there is a possibility of increased biological risks in fish and human bodies.
    Keywords: Heavy metals, water pollution, Anzali Wetland, Goharrood river
  • Seid Mostafa Khezri, Azadeh Akhavan Bloorchian*, Seid Masoud Monavari, Farideh Attabi Pages 97-107
    Produced paint sludge of automotive Industry has heavy metals and because of this, has high pollution potential. Incorrect Disposal of paint sludge led to kinds of environmental pollution. The object of this Investigation was identification of main pollutants of paint sludge that can be database to presenting profitable economic solution for recycling of that. For identifying elements and concentration of paint sludge, various tests have been carried out. These tests contains: XRF3, XRD4 and DTA. Results proved existing heavy metal elements like copper (1.5 gr/lit), zinc (13.09 gr/lit), Aluminum (58.76 gr/lit), Magnesium (23.004 gr/lit), Titanium (32.68 gr/lit), Vanadium (0.9 gr/lit) and etc. Comparing with environmental Standards showed that most kind of these elements are out of standard ranges and are noticeable pollutant elements. These results show the necessity of gaining solution for recycling of paint sludge. Then, more research about this case for deleting or decreasing pollutions is suggested.
    Keywords: Car industry, Paint sludge, Pollution, XRF, XRD
  • Reza Shokohi, Hamid Reza Ehsani, Monire Tarlani Azar Pages 109-121
    Introduction
    Due to the increasing use of the adsorption process to remove pollutants in the environment, choosing a suitable material from technical and economical aspects as catchy has been a major concern of researchers in this field. The aim of this study was to evaluate the efficiency of coral limestone granules to remove metals cadmium and lead in the aquatic solutions.
    Materials And Methods
    This study was conducted in a laboratory scale. During the first stages some coral limestone with numerous granules were prepared from the 30 mesh metal removal efficiency under different conditions and changing the effective factors, including pH; contact time and amount of adsorbent was determined. Aabsorption isotherms of metal ions on the adsorbent according to the desired test Langmuir and Freundlich isotherm models were evaluated.
    Result And Discussion
    This study showed that maximum adsorption capacity of cadmium and lead on calcareous coral granules in optimum condition is 370/3 and 14/77 mg /L respectively. The removal efficiency of metals contact time, amount of adsorbent and pH was directly related to the most appropriate pH for the removal of metals is studied pH = 10 in the best model isotherms adsorb the cadmium model of Langmuir (R2 = 0/9891) and for the lead model Freundlich (R2 = 0/9909) were determined. Due to good removal efficiency, low cost production process and lack of environmentally harmful substances, this material can be used to remove cadmium and lead from the Industrial Wastewater Treatment. Analyze data and determine correlations between variables using regression analysis Non-parametric Spearman showed no significant correlation between efficiency and the variables there.
    Keywords: coral, lead, cadmium, adsorption, adsorption isotherms
  • Mohammadreza Zare Mehrjerdi, Maryam Ziaabadi Pages 123-131
    Introduction
    This research has studied to determinate the value of preservation of Shirkooh zone and adjacent outdoor recreation villages and measured the individuals willingness to pay (WTP) for preservation profits of this zone.
    Material And Method
    Logit model was used for measuring of individual's willingness to pay and estimation parameters of the model are based on method of maximum likely hood (ML).
    Result And Discussion
    The results showed that 79.1% individuals have the willingness to pay for preservation of this zone. In this study, the mean of WTP for preservation value of this zone is 31250 Ir. Rials per month per household. Therefore Shirkooh promenade zone has considerable preservation value and this value, policy and decision persuades the suitable preservation of this zone.
    Keywords: Ecotourism value, Environmental, Logit model, preservation value, Shirkooh of Yazd promenade zone
  • Hossein Jafari Mansourian, Ahmad Rajabizadeh, Shidvash Dowlatshahi Pages 133-142
    Introduction
    Construction and demolition wastes make considerable part of the municipal solid wastes. Construction industry uses large amounts of the natural resources and produces massive quantities of construction and demolition wastes. Thus construction and demolition wastes management is one of the prime concerns especially in developing countries. Construction and demolition wastes management requires knowledge of ways of collection, recycling, and disposal of construction and demolition wastes. This study was conducted to evaluate collection system, recycling, and disposal of construction and demolition wastes of the city of Kerman in 1387.
    Materials And Methods
    This work has been a cross-sectional research study. This study was conducted to evaluate the status of construction and demolition wastes in the city of Kerman. Initially, the required issues and matters were classified based on the research goals. Relevant foreign research papers and experiences of countries in the area of management and recycling of this type of wastes were reviewed. Then, a comprehensive questionnaire was designed and compiled.
    Result And Discussion
    In Kerman 2400 tons construction and demolition wastes are generated daily, that is, 0.005kg/capital-day. The sources of the construction and demolition wastes in Kerman are construction of residential, commercial, industrial buildings, excavation, demolition and reconstruction of old buildings, parks, squares and curb forming which show a remarkable increase during last six years. Of 2400 tons construction and demolition wastes 120 tons (5%) are recycled and the rest are disposed. The predominant recycled construction and demolition wastes are scrap iron (3%), soil (2%), brick (1%), wood (0.5%) and asphalt (0.5%). At the present time collection, transportation, and disposal of the wastes are accomplished by public and private section by the means of 300 auto trips each day. Conventional method of the construction and demolition waste disposal in Kerman is stored in places which is safe environmentally, hygienically, and recreationally.The implementation of a successful recycling plan demands thorough information regarding quality and quantity of wastes as well as recycling site. Trade market conditions of construction and demolition wastes are also prime importance. Establishment of a systematic method for collection, transportation and recycling of construction and demolition wastes would be a productive step in the direction of advancement and development goal of the city of Kerman. Present research results are conformed to obtained results in Thailand in the cases of the generation rate and management of construction and demolition wastes recycling, recycling of construction and demolition waste via a mechanical sorting process in Taiwan and generation and management of construction and demolition waste in Greece.
    Keywords: Natural sources, Construction, demolition wastes, Collection, Recycling, Disposal, Kerman
  • Hassan Malvandi, Abbas Esmaili, Saria, Seyed Mahmoud Ghasempouria Pages 143-151
    Introduction
    The goal of this study was determination of concentration of mercury in hair and liver tissues of the golden jackal (Canis aureus), and to determine the relation between the mercury concentration in liver and hair and body weight and length, and sex. These data were then used to evaluate the suitability of using hair as a noninvasive technique for determining body burdens of mercury.
    Materials And Methods
    Liver and hair samples from golden jackal were collected from Noor in the central coastline Mazandaran province. The samples of this study were taken from road-killed. The mercury was measured by the LECO AMA 254 Advanced Mercury Analyzer (USA) according to ASTM, standard No. D-6722.
    Result And Discussion
    There wasn’t any significant difference neither between sexes nor in tissues. On the contrary, positive and significant differences (p>0.05) were found between mercury level in hair with weight and length of body. Mercury level was generally low; they do not reach levels that are known to cause potential adverse effects in animals. It's probably to be a first study for golden jackal for this purpose, and also this probe suggested easy and non-invasive sampling.
    Keywords: Mercury, liver, hair, morphometric variables, Jackal (Canis aureus), Mazandaran province
  • Soolmaz Dashti, Gholamreza Sabzghabaei, Siroos Nazari, Mohammad Sadeghsaba Pages 153-165
    Introduction
    Nowadays in water chemical quality determination and study over this matter, considering the presence of invertebrates macro benthic is one of the important and complementary elements diagnostic tests. With studying on changing population of invertebrates macro benthic and their variety, it is possible to evaluate the contamination of aqueous ecosystem especially estuaries.
    Materials And Methods
    In this research comparison of the gained results from biological indices with physical and chemical tests, evaluation of Ismailee estuary’s (part of Moosa estuary) contamination was performed. For this purpose 5 stations were chosen and sampling was carried out in four different seasons. Also some indices related to water quality and sediment rate for different objects such as DO, EC, water temperature, pH, turbidity, GSA and TOM were tested and measured.
    Result And Discussion
    According to the achieved results there were found 4 identical groups of macro benthic which include 44 species in that study area. Based on this research the highest percentage belongs to Polycheata with 35.77%, then Bivalvia with 33.15%, abdomen end of the Gastropoda with 19.76% and Crustacea with 11.32%. The average of studied density of Macrobenthose per square meter of bed area was 550 individuals. That means the density of these creators is low. In order to identify the contamination rate of the ecological condition of this area, Welch model was applied. Calculating the gained amount of Shanon Index with presented Welch index shows that the studied area has moderate range of contamination.
    Keywords: Evaluation Biological, Ismaeili Estuary, Invertebrates Macrobenthic, Physico, Chemical Factorse