فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1395)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ایمان همایون نژاد*، پریا امیریان، عیسی پیری صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    مدیریت صحیح منابع آب بواسطه کمبود آن خصوصا در مناطق شهری که نیاز آبی تعداد زیادی از مردم از منابع آبی محدود و با هزینه زیاد تصفیه سازی تامین می شود، از ضروریات است. مخازن چاه نیمه سه گودال طبیعی بزرگ در جنوب دشت سیستان، واقع در حوالی مصب هیرمند بوده که وسعتی معادل 50 میلیون متر مربع را اشغال کرده اند. از آب ذخیره شده در این مخازن که با آب باران و آب رودخانه سیستان پر می شوند، جهت آبیاری اراضی دشت سیستان، به ویژه در فصول کم آبی و تامین آب شرب شهرستان های زابل و زاهدان استفاده می شود. با توجه به بهره برداری آب آشامیدنی و کشاورزی از آب مخازن و در راستای ارزیابی کیفیت آب مخازن چاه نیمه به مدت 1 سال مطالعه ای با این هدف در مخازن چاه نیمه انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این بررسی غلظت کاتیون های Na+ ، Mg2+ ، Ca2+ و آنیون های Cl- ، SO42- و پارامترهای EC ، TDS و TH در 9 ایستگاه واقع در 3 دریاچه مورد نمونه برداری و سنجش قرار گرفت و در نهایت نتایج حاصل از آنالیز نمونه ها بر روی نمودارهای شولر و ویلکوکس منعکس گردید.
    یافته ها
    بررسی ها حاکی از آن است که کیفیت آب مخازن به لحاظ شرب، بر طبق نمودار شولر در طبقه قابل قبول جای دارد و به لحاظ کشاورزی، بر طبق نمودار ویلکوکس در طبقه C3S1 که معرف کیفیت متوسط است، قرار می گیرد.
    بحث و نتیجه گیری
    لذا در صورتی که خاک کشاورزی از نظر بافت سبک باشد، می توان از آب این مخازن جهت کشاورزی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مخازن چاه نیمه زابل، نمودارهای شولر و ویلکوکس، آب شرب، آب کشاورزی
  • فیض الله پاسره*، امیر حسام حسنی، نظام الدین حسینی، امیرحسین جاوید صفحات 17-22
    زمینه و هدف
    آب همواره دارای مقادیری املاح محلول از جمله سولفات است. سولفات از منابع مختلفی از انحلال سنگ گچ یا ژیپس گرفته تا پساب کارخانجات صنعتی و شستشوی دود معلق تولیدی توسط کارخانجات و یا آب باران، وارد منابع تامین آب می گردد.
    حضور سولفات در آب های آشامیدنی سهم عظیمی در تولید سختی دایم دارد. از طرفی وجود سولفات با غلظت بالا در آب آشامیدنی باعث تغییر طعم و ترکیب آن با آنیون های کلسیم و منیزیم گشته و اثر ملین دارد. هدف از این مطالعه سنجش میزان سولفات موجود در منابع آب شرب زیر زمینی شهریاسوج و مشخص نمودن روند تغییرات پارامتر شیمیایی سولفات ، شناسایی عوامل تاثیر گذار بر میزان این پارامتر و تهیه نقشه کیفی منابع آب برای پارامتر شیمیایی سولفات با بهره گیری از ابزار GIS[1] است.
    روش بررسی
    در مطالعه توصیفی انجام شده، تعداد 42 نمونهدر 7ماه اول سال 1387 از منابع برداشت ومورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش های سولفات براساس روش اندازه گیری با دستگاه فیلتر فتومتر مدل 7000 صورت گرفته است. جهت آنالیز نتایج، از نرم افزارExcel و برای تهیه نقشه کیفی از نرم افزار GIS استفاده شده است.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که میزان سولفات در منابع آب با کاهش سطح ایستابی در فصل های تابستان و پاییز و با کم شدن میزان آب منابع آب زیر زمینی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    کاهش سطح ایستابی باعث کم شدن مقدار آب منابع آب زیر زمینی وبالا رفتن غلظت سولفات در این منابع آب شده است.
    کلیدواژگان: آب شرب زیزمینی، سولفات، یاسوج
  • علی فقیهی زرندی*، محمدرضا اخگر صفحات 23-31
    زمینه و هدف
    آلاینده های موجود در هوا اعم از گاز، بخار و مواد معلق از منابع گوناگون منتشر می شوند. از مهم ترین این آلاینده ها در هوای محیط های صنعتی،ترکیبات آلی فرار (VOCs[1] ) می باشند. این مطالعه با هدف شناسایی و اندازه گیری این ترکیبات در هوای واحد پرعیارسازی مجتمع مس سرچشمه صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، عمل نمونه برداری ترکیبات آلی فرار، توسط لوله های زغال فعال انجام شد. برای شناسایی و اندازه گیری این ترکیبات از دستگاه کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS ) استفاده گردید.
    یافته ها
    در هوای واحد پرعیارسازی این مجتمع، تعداد 13 آلاینده آلی فرار شناسایی گردید که از بین این ترکیبات، میانگین و بیش ترین غلظت ایزوپروپیل الکل به ترتیب 255 و μg/m3640 و میانگین و بیش ترین غلظت نونان 1577 و μg/m3 14400 بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری t- یک نمونه ای مستقل، مشخص گردید که بین حد آستانه مجاز ایزوپروپیل الکل و نونان با میانگین غلظت اندازه گیری شده این ترکیبات، اختلاف معنی داری وجود ندارد ( P>0.05 ).
    کلیدواژگان: مجتمع مس سرچشمه، ترکیبات آلی فرار، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی، نونان، ایزوپروپیل الکل
  • رضا دهقانی*، عاطفه نورعلیئی صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    در بررسی مسایل ژئوهیدرولوژی، تغییرات سطح ایستابی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین تحقیق و پژوهش در تخمین نقاط فاقد اطلاعات ضروری می باشد.
    روش بررسی
    یکی از روش های مهم در برآورد سطح ایستابی آب های زیرزمینی درون یابی است. طی چند دهه اخیر به دلیل وجود همبستگی مکانی بین مقادیریک متغیر در یک ناحیه مبانی علم زمین آمار به خوبی گسترش یافته و توانایی های این شاخه از آمار در بررسی و پیش بینی متغیرهای مکانی گسترش یافته است. در این پژوهش درون یابی سطح آب زیرزمینی دشت نورآباد واقع در استان لرستان، با استفاده از روش های زمین آمار مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن با روش های مرسوم هوشمند همچون شبکه عصبی مصنوعی مقایسه گردید. معیارهای متوسط قدرمطلق خطا، متوسط خطای اریب، ریشه میانگین مربعات خطا و انحراف استاندارد عمومی برای ارزیابی و عملکرد روش ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد با تحلیل مکانی تغییرات سطح ایستابی آب های زیرزمینی، روش کوکریجینگ ساده با مدل دایره ای توانسته با متوسط قدرمطلق خطای 0001/0، متوسط خطای اریب 0347/0، ریشه میانگین مربعات خطا( m0451/0 و انحراف استاندارد 3/20 نسبت به سایر روش ها در اولویت قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع نتایج نشان داد که روش کوکریجینگ توانایی بالایی در درون یابی و تخمین مقادیر کمینه و بیشینه سطح آب های زیرزمینی دارد.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، زمین آمار، درون یابی، شبکه عصبی
  • ساجده مدنی، شمیم مقدمی، نیلوفر عابدین زاده، سعید ملماسی* صفحات 45-59
    زمینه و هدف
    امروزه در احداث و بهره برداری بسیاری از طرح های بزرگ، جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار، رعایت ملاحظات زیست محیطی بعنوان یک الزام در کشور مطرح می باشد. در این راستا ارزیابی اثرات زیست محیطی ابزاری مناسب جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار می باشد از این رو، ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث کارخانجات فولادسازی و نورد شرکت تیام بیستون می تواند به عنوان مکانیسمی، با ارائه راه های استفاده صحیح و منطقی از منابع انسانی و طبیعی سبب کاهش هزینه ها شود و در برنامه ریزی های کوتاه و بلند مدت اثرات قابل توجهی داشته باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه روش های RIAM ساده و اصلاح شده، با بهره گیری از تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی در ارزیابی اثرات محیط زیستی احداث کارخانجات فولاد تیام بیستون در دو فاز ساختمانی و بهره برداری؛ و انتخاب روش مناسب تر در اولویت بندی اثرات می باشد.
    روش بررسی
    به این منظور، ابتدا با بررسی معیارهای حایز اهمیت در روش های ارزیابی اثرات سه معیار شناسایی اثرات، تفسیر اثرات و مقدار اثرات به عنوان معیارهای حایز اهمیت انتخاب شد. در گام بعد با بهره گیری از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی و مقایسه زوجی معیارها در دو ماتریس ساده و اصلاح شده، میزان ارجحیت هر روش مشخص شده است.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد ماتریس اصلاح شده با امتیاز 75/0 نسبت به ماتریس ساده، ارجح است.
    بحث و نتیجه گیری
    روش RIAMاصلاح شده به گونه ای طراحی شده است که با رفع ایرادهای ماتریس ساده توانسته ارزیابی اثرات را باحساسیت دقیق تر انجام دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، روش RIAM، روش تحلیل سلسله مراتبی، کارخانه فولاد تیام
  • مسعود ترابی آزاد*، صمد حمزه ئی صفحات 61-77
    زمینه و هدف
    تنگه هرمز در قسمت شمال غربی اقیانوس هند قرار گرفته و محل اتصال خلیج فارس به دریای عمان است. رژیم جزر و مدی نیم روزانه و بادهای فصلی در تنگه هرمز به همراه نیروهای شناوری ناشی از اختلاف چگالی آب های خلیج فارس نسبت به دریای عمان باعث شده است که تبادل آب در تنگه هرمز صورت گیرد .جریان های دریایی نیز عامل اصلی و اساسی انتقال آلودگی های زیست محیطی دریاها ،حرکت لکه های نفتی و اجسام شناور در تنگه هرمز می باشند. هدف از این تحقیق مطالعه میدانی جریان ها در شمال تنگه هرمز به روش اویلری ، بررسی تغییرات فصلی جریان ها و نقش عوامل به وجود آورنده ی این جریان ها در تنگه هرمز می باشد.
    روش تحقیق: در این تحقیق، جریان سنجی به وسیله جریان سنج های مکانیکی با دقت cm/s 1± در سه نقطه شمالی تنگه هرمز در گذر زمانی دی ماه 85 تا اردیبهشت ماه 86 جمعا به مدت 8 روز انجام شد.دراین اندازه گیری ها از دو جریان سنج مکانیکی، فلومتر و GPS استفاده شد . از جریان سنج مکانیکی مدل A101 ، ساخت کشور انگلستان استفاده شد. دقت اندازه گیری سرعت این دستگاه cm/s 1 و دقت جهت آن 5 درجه است، این دستگاه هر 5 دقیقه اطلاعات را ثبت می کند. فلومتر مدل Z30 دستگاه بسیار ساده ای است که از یک پره، چند میله و سیم و یک نشانگر جریان تشکیل شده است. این دستگاه می تواند تا عمق 5/3 متر سرعت حرکت آب را اندازه گیری کند. با قرار دادن این دستگاه در جهت حرکت آب می توان سرعت حرکت آب را به دست آورد.
    بحث: جزر و مد عامل اساسی در حرکت جریان ای شمالی تنگه هرمز می باشد و سرعت جریان های عمقی 30-40 (cm/s) و سرعت جریان های سطحی cm/s 112به دست آمد. با حذف فرکانس های روزانه و نیمه روزانه سرعت جریان های ناشی از باد و اختلاف چگالی تا عمق متوسط 25 متر بین 5/4 – 6/7 (cm/s) حاصل شد. درایستگاه های مورد مطالعه اندازه سرعت جریان های باقی مانده در فصل زمستان با سرعت cm/s5 نسبت به فصل بهار با سرعتcm/s8 کمتراست.
    نتایچ: اثرات جزر و مد در جریان های مکان های جریان سنجی شده در تنگه هرمز مشهود است. با حرکت از مرکز تنگه هرمز به سمت نقاط ساحلی شمال تنگه بر سرعت جریان های جزر و مدی منطقه افزوده می شود. جریان های باقی مانده تحت تاثیر باد و اختلاف چگالی است و از شمال تنگه هرمز به سوی خلیج فارس حرکت می نمایند .سرعت حرکت این جریان ها در فصل زمستان نسبت به بهار کمتر است.
    نتایج به دست آمده با مدل لردنر و همکاران نیز مطابقت دارد که جریان ناشی از رانش میانگین ماهیانه ی باد و گرادیان چگالی را برای سطح و بستر خلیج فارس بررسی و جریان های نزدیک سواحل ایران را برای سطح 05/0 متر بر ثانیه و برای بستر حدود 04/0 ثانیه برآورد کردند.
    کلیدواژگان: جریان سنجی، جزر و مد، جریان های ناشی از باد، اختلاف چگالی، تنگه هرمز، خلیج فارس
  • وحید راهداری *، علیرضا سفیانیان، سعیده ملکی، سید جمال الدین خواجه الدین، میثم راهداری صفحات 79-89
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از روش های تهیه نقشه به روز کاربری و پوشش اراضی استفاده از داده های ماهواره ای و تکنیک های GIS می باشد. مشخص کردن موقعیت هر کاربری و پوشش اراضی در کنار یکدیگر کمک شایانی به مدیریت سرزمین می کند.
    روش تحقیق: در این مطالعه به منظور تهیه نقشه به روزکاربری و پوشش اراضی پناهگاه حیات وحش موته از تصویر ماهواره IRS-P6، سنجنده LISS III که به صورت برنامه ریزی شده همزمان با نمونه برداری های میدانی در خرداد 1387 برداشت شده بود، استفاده گردید. پس از تهیه داده ماهواره ای، ابتدا تصحیح هندسی با میانگین خطای مربعات 65/0 بر روی تصویر اعمال گردید. در مرحله بعد با توجه به کوهستانی بودن منطقه تصحیح توپوگرافی بر روی تصویر انجام شد. در نهایت نقشه کاربری و پوشش اراضی با استفاده از روش طبقه بندی ترکیبی تهیه گردید. در این مطالعه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی با استفاده از شاخص گیاهی SAVI و نمونه برداری های میدانی بدست آمد. نقشه هر کاربری و پوشش منطقه با اعمال پردازش های گوناگون بر روی تصویر تهیه گردید. در انتها با استفاده از روش های GIS تمامی لایه های اطلاعاتی با یکدیگر ترکیب و نقشه کاربری و پوشش اراضی منطقه تهیه شد. دقت نقشه تولیدی محاسبه گردید و ضریب کاپا معادل92/0 و صحت کلی94% بدست آمد که دقت مناسب نقشه تولیدی را نشان می داد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که پوشش گیاهی با درصد تاج کمتر از 10 درصد، وسیع ترین پوشش این منطقه با مساحت 81690 هکتار می باشد. همچنین سطح کاربری معدن و مسکونی در پناهگاه حیات وحش موته به ترتیب 828 و 249 هکتار است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که روش طبقه بندی ترکیبی برای تهیه نقشه دقیق کاربری و پوشش اراضی خصوصا زمانی که به علت تشابه بازتابش کاربری های مختلف، امکان بکارگیری روش های متداول طبقه بندی تصاویر ماهواره ای وجود ندارد، از قابلیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پناهگاه حیات وحش موته، کاربری و پوشش اراضی، داده ماهواره ای، طبقه بندی تصویر، شاخص گیاهی، طبقه بندی هیبرید، دقت نقشه
  • وحیدرضا اوحدی، محمد امیری*، محمدحسن باقر صفحات 96-106
    زمینه و هدف
    هدف این پژوهش مطالعه نحوه فرایند اندر کنش پولک های رسی - آلاینده فلز سنگین - آهک در طی زمان از منظر ریزساختار است.
    روش بررسی
    برای رسیدن به این هدف، درصدهای مختلف آهک به خاک رسی طبیعی حاوی آلاینده فلز سنگین روی افزوده شده و مکانیزم نگه داری آلاینده توسط بررسی تغییرات pH و ارزیابی مطالعه ریزساختاری (XRD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که افزایش 10% آهک علاوه بر فرایند تثبیت موجب شده در غلظت cmol/kg-soil250 آلاینده فلز سنگین روی، میزان نگه داری آلاینده بیش از 37% افزایش یابد. ارزیابی پراش پرتو ایکس نشان می دهد که حضور آلاینده فلز سنگین موجب کاهش فرایند اندرکنش آهک و رس و متعاقب آن کاهش تشکیل نانوساختار هیدرات سیلیکات کلسیم (C-S-H) و هیدرات آلومینیات کلسیم (C-A-H) شده است. بر اساس نتایج آزمایش پراش اشعه ایکس و قابلیت نگه داری آلاینده در نمونه های اصلاح شده با کمتر از 6% آهک، احتمالا علت اصلی کاهش شدت قله نظیر کانی رسی، حضور آلاینده فلز سنگین بوده است. نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد که تشکیل نانوساختار C-S-H به واسطه مساحت سطح ویژه زیاد، مشخصه های جذب را بهبود می بخشد و از طریق کپسوله کردن یون های فلز سنگین (جامدسازی) میزان تحرک پذیری آلاینده را کاهش می دهد. همچنین حضور آلاینده فلز سنگین روی سبب کاهش مقدار تشکیل نانوساختار C-S-H می شود. به نحوی که حضور cmol/kg-soil 25 آلاینده فلز سنگین روی، شدت قله نانوساختار C-S-H را حدود CpS 90 کاهش داده است.
    کلیدواژگان: تثبیت و جامدسازی، آلاینده فلز سنگین، آهک، نانوساختار C، S، H، XRD
  • پروانه سلاطین*، سحر اسلامبولچی صفحات 107-121
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا یکی از مشکلات زیست محیطی است که در سال های اخیر و همگام با توسعه جوامع، صنعتی شدن و رشد تکنولوژی به خطری جدی برای بشر بدل شده است. چنانچه آلودگی هوا موجب گسترش بیماری ها و متعاقبا نیازمندی جوامع به خدمات بهداشتی گردیده، مصرف منابع مالی جهت مراقبت های بهداشتی را افزایش داده است. این مهم بار اقتصادی سنگینی بر دوش جامعه و دولت ها تحمیل کرده است. مخارج بهداشتی از طریق کانال هایی هم چون بهبود شاخص های بهداشتی، افزایش موجودی سرمایه انسانی و بهره وری نیروی کار، رشد اقتصادی کشورها را در پی داشته است. امروزه کشورها به اهمیت مسایل زیست محیطی پی برده و برحسب احساس نیاز و متقابلا خطر نسبت به این مسئله به وضع برخی قوانین در سطح ملی و یا تنظیم توافق نامه های بین المللی پرداخته اند.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی، از نظر روش مطالعه علی و از نظر روش تحقیق و ماهیت و شیوه نگرش پرداختن به مساله استنباطی است.
    یافته ها
    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه و میزان تاثیرگذاری آلودگی هوا (به عنوان شاخص نشان دهنده کیفیت محیط زیست) بر مخارج بهداشتی (به عنوان شاخص نشان دهنده اقتصاد سلامت) در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط و کشورهای دارای بیشترین آلودگی هوا، با استفاده از روش داده های تابلویی می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل ها به روش داده های تابلویی اثرات ثابت در گروه کشورهای منتخب در دوره زمانی 2012-2000، نشان می دهد که آلودگی هوا تاثیر مثبت و معناداری بر مخارج بهداشتی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط زیست، اقتصاد سلامت، اثرات ثابت
  • اکرم حسینی *، هاشم امینی طوسی صفحات 123-136
    زمینه و هدف
    آلودگی صوتی یکی از شایع ترین و مهم ترین انواع آلودگی های زیست محیطی در محیط های شهری است، به نحوی که بخش قابل توجهی از جمعیت شهرها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در معرض آن قرار دارند. یکی از مهم ترین آورده های مفاهیم و مبانی توسعه پایدار در معماری و شهرسازی امروز، استفاده وسیع و آگاهانه از گیاهان در طراحی ساختمان ها و در مقیاس دیگر، در طراحی شهر ها می باشد. صرف نظر از امتیازات متعددی که استفاده از گیاهان می تواند به دنبال داشته باشد، در طراحی نماهای سبز به منظور بهره گیری از امتیازات عملکرد صوتی پوشش گیاهی، باید به انتخاب نوع گیاه و طرح پوسته ی سبز با توجه به بسامد صوتی مورد نظر، توجه کرد.
    مواد و روش ها
    در مقاله ی پیش رو شناخت گونه های گیاهی مناسب برای کاهش تراز شدت صدای ناخواسته و هم چنین تراز شدت صدای کاهش یافته توسط گونه های گیاهی به عنوان دو هدف اصلی در نظر گرفته شد و پس از اندازه گیری و تحلیل، نتایج بررسی قابلیت ده درختچه متفاوت، در کاهش تراز شدت صدای مبنا در نمای ساختمان به تفکیک نوع درختچه و تراز شدت صدای مبنا ارایه گردید.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری ها نشان می دهد درختچه پیراکانتا در تراز شدت صدای مبنای 80، 85 و 100 دسی بل با تراز شدت صدای حذف شده ی42، 44 و 37 دسی بل، بهترین عملکرد را داشته است. از طرفی در شدت صدای مبنای 90 دسی بل، درختچه های پیراکانتا، سنجد، ترون و یوکای باغی با شدت صدای حذف شده ای در حدود 40 دسی بل، در شدت صدای مبنای 95 دسی بل، درختچه های سنجد و ختمی با شدت صدای حذف شده ای در حدود 40 دسی بل و در شدت صدای مبنای 105 دسی بل نیز، درختچه یوکا باغی با تراز شدت صدای حذف شده در حدود 40 دسی بل عملکرد بهتری در مقایسه با سایر گونه ها داشته اند
    کلیدواژگان: آلودگی صوت، ترازشدت صوت، ساختمان، گونه ی گیاهی، نمای سبز
  • سمانه دلیر بوستانسرایی*، مریم لاریجانی، محمود سینایی صفحات 137-148
    زمینه و هدف
    گونه لاک پشت سبز Cheloniamydas)) جزءفهرست گونه های حفاظت شده سازمانIUCNقرار دارد. در مقوله حفظ محیط زیست وبه ویژه حفاظت ازاین گونه درمعرض خطر، هیچ سرمایه گذاری سودمندانه تر ازتعالی سطح دانش وآگاهی مردم، ایجاد وجدان بیداردرجامعه نسبت به ماهیت وموجودیت منابع نخواهد بود.درهمین راستا، در پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی زیست محیطی مدیریت های متولی باتوجه به اهمیت آن هاشامل کارشناسان شیلات، منابع طبیعی و محیط زیست و هم چنین بررسی چندین راهکار حفاظتی که درحفاظت ازلاک پشت سبز(Cheloniamydas) و مناطق تخم گذاری آن در سواحل چابهار موثر است، صورت گرفته است.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع توصیفی، استنباطی می باشدو اطلاعات به شکل میدانی جمع آوری گردیده است. جامعه آماری شامل تعداد 108 نفر از کارشناسان ادارات شیلات، منابع طبیعی و محیط زیست به عنوان مدیریت های متولی محیط زیست انتخاب شد. ابزارتحقیق شامل پرسشنامه ی محقق ساخته بودکه روایی پرسشنامه توسط گروهی از اساتید تایید شد و پایایی آن با توجه به ضریب آلفای کرونباخ 78% محاسبه و تاییدگردید. تجزیه وتحلیل داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزارspss و به دوصورت آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد میزان آگاهی مدیریت های متولی در در پنج زمینه« اکوبیولوژی و اهمیت لاک پشت سبز»، «انواع تهدیدات موجود برای لاک پشت سبز»، «لزوم و ضرورت حفاظت از لاک پشت سبز و جایگاه زیست محیطی آن»، «نقش افراد در حفاظت از لاک پشت ها و تمایل به مشارکت دربرنامه های آموزشی وحفاظتی»و«لزوم برگزاری برنامه های آموزشی» بالاست. اما میزان آگاهی کارشناسان شیلات ومنابع طبیعی ازسیاست های کلان محیط زیست بسیار پایین است.
    نتیجه گیری
    تدوین قوانین ومقررات مناسب، در زمینه آموزش حفاظت از گونه های درخطر انقراض و اجرای مطلوب قوانین موجود، نظیرطرح مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی( ICZM)،در ارتقاء سطح دانش و آگاهی، در زمینه حفاظت از گونه لاک پشت سبز (Cheloniamydas) و مناطق تخم گذاری آن ضروری می باشد. در این زمینه بر اساس ترجیح کارشناسان و بررسی های صورت گرفته، ایجاد و حمایت از سازمان های مردم نهاد در سطح شهرستان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی زیست محیطی، لاک پشت سبز، مدیریت های متولی، سواحل چابهار
  • صادق صالحی*، افشار کبیری، سارا کریم زاده صفحات 149-161
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، موضوعات زیست محیطی، توجه روز افزونی در محافل علمی و حتی در سطحی وسیع تر یعنی سطح جامعه دریافت کرده است. بدین ترتیب، محیط زیست نسبت به گذشته، برای افراد بیش تری در جامعه تبدیل به یک موضوع اجتماعی با اهمیت شده است. در این زمینه، نقش جنسیت در جهت گیری های زیست محیطی مورد تاکید قرار گرفته و از میان نظریه های مختلف جامعه شناسی محیط زیست، نظریه اکوفمینسیم ضمن تاکید بر تفاوت نگرش ها و رفتارهای زیست محیطی در بین زنان و مردان، معتقد است که زنان به دلایل مختلف، بیش از مردان دارای نگرش مثبت نسبت به محیط زیست بوده و از محیط زیست حمایت می کنند.
    مقاله حاضر در صدد بررسی این موضوع اساسی است که در پرتو نظریه اکوفمینیستی بتواند تفاوت های احتمالی میان نگرش زیست محیطی زنان و مردان را تبیین نماید.
    روش تحقیق: در این تحقیق، نگرش نوین زیست محیطی بر پایه مقیاس دانلپ و وان لایر(1978)، مورد سنجش قرار گرفته است. در تحقیق حاضر که در تابستان سال 1389 انجام شده است از روش پیمایش استفاده شده است و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، نمونه ها از مناطق شهری ارومیه انتخاب شده اند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهدکه اولا«، افراد مورد بررسی در نگرش زیست محیطی نمره بالایی کسب کرده اند؛ دوما»، جنسیت، متغیر تاثیرگذاری بر روی نگرش زیست محیطی افراد نیست.
    نتیجه گیری
    نظریه اکوفمینیستی مبنی بر حمایت بیش تر زنان از موضوعات زیست محیطی مورد تایید تجربی قرار نمی گیرد. این امر می تواند ناشی از آن باشد که نقش دین در تمامی فرایند های فردی و اجتماعی در جامعه ایرانی قابل شناسایی است و تمایز گذاری بین زن و مرد در بحث آموزه های اخلاق دینی و انسانی در مورد اجتماعی شدن کم رنگ است.
    کلیدواژگان: ارزش زیست محیطی، نگرش نوین زیست محیطی(NEP)، اکوفمینیسم، اجتماعی شدن، ارومیه
  • حسن کلانتری، اصغر فلاح *، سید محمد حجتی صفحات 163-175
    زمینه و هدف
    به منظور بررسی رویش گونه زربین در جهات مختلف (شمال غرب، غرب، شمال شرق و جنوب غرب) یک توده خالص دست کاشت در منطقه عباس آباد بهشهر در نظر گرفته شد.
    روش کار
    با استفاده از شبکه آماربرداری 75 ×100 متر و با روش تصادفی- سیستماتیک، 50 قطعه نمونه 2 آر (200 متر مربع) در جهات مختلف جغرافیایی پیاده گردید. در هر قطعه نمونه، قطر تمامی درختان و ارتفاع چهار اصله درخت اندازه گیری شد. محاسبات لازم و آنالیز های آماری در نرم افزارهای Excel و SPSS انجام گرفت.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین دامنه ها با جهات جغرافیایی مختلف از لحاظ رویش، تفاوت های معنی داری وجود دارد، بطوری که بالاترین رویش قطری در جهت غرب (53/0 سانتی متر) و کمترین مقدار آن در جهت شمال شرق (479/0سانتی متر) مشاهده گردید. هم چنین بیشترین رویش ارتفاعی در جهات غرب و جنوب غرب (53/0 متر) و کمترین مقدار آن در جهت شمال غربی بوده (49/0 متر) و از لحاظ متوسط رویش سطح مقطع، بالاترین رویش در جهت غرب (87/0 متر مربع در هکتار) و کمترین آن در جهت شمال غرب (76/0 متر مربع در هکتار) مشاهده شد. رویش متوسط حجم نیز بر حسب سن، به ترتیب در جهت های غرب (4 سیلو درهکتار) و شمال شرقی (6/3 سیلو در هکتار) دارای بیشترین و کمترین مقادیر بوده اند.
    کلیدواژگان: رویش قطری، رویش ارتفاعی، رویش سطح مقطع، رویش حجمی، ریز ریشه
  • شهرام جعفرنیا، جعفر اولادی، سید محمد حجتی، خسرو میر آخور لو صفحات 177-191
    زمینه و هدف
    جنگل های مانگرو جزیره قشم در سواحل جنوبی ایران و نزدیک به بالاترین عرض جغرافیایی پراکنش مانگروهای جنوب شرقی آسیا قرار دارند. با توجه به اهمیت جنگل های مانگرو ایران از جمیع جهات و معرفی آن ها به عنوان یکی از مهم ترین اکوسیتم های جهان و تخریب روز افزون این مواهب طبیعی، حفظ، احیا و توسعه جنگل های مذبور از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا سطح جنگل های موجود در سال های 1988، 1998و 2008 در شمال غربی جزیره قشم تعیین شد و سپس با مقایسه داده های ماهواره ای در دو دوره 1998- 1988 و همچنین 2008- 1998 آشکارسازی تغییرات انجام شد.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج بررسی نشان داد که طی دو دهه گذشته تغییرات چشم گیری در این اراضی اتفاق افتاده است. در دوره اول، مجموع وسعت جنگل از 52/5160 هکتار در سال 1988 به 32/5308 هکتار در سال 1998 افزایش یافته و در واقع در طول 10 سال توده جنگلی با افزایش 7/147هکتار(حدود 8/2 %)، توسعه داشته است. این رشد و توسعه را می توان رشد متوسط جنگل با نرخ سالانه 28/0 درصد معادل7/14 هکتار در سال در طول این دوره برشمرد. در دوره دوم، سطح جنگل از 32/5308 هکتار در سال 1998 به 7/5512 هکتار در سال 2008 افزایش یافته که در واقع در طول 10 سال توده جنگلی با افزایش 4/204 هکتار معادل 8/3 درصد توسعه داشته است. این توسعه را می توان رشد متوسط جنگل با نرخ سالانه 38/0 درصد معادل 4/20 هکتار در سال در طول دوره دوم برشمرد. در این مطالعه عامل اصلی توسعه سطح جنگل های مانگرو تجدید حیات طبیعی و در مواردی جنگل کاری های صورت گرفته در این مناطق بوده است.
    کلیدواژگان: جنگل های مانگرو، آشکار سازی تغییرات، توسعه سطح، تجدید حیات طبیعی، جزیره قشم
|
  • Iman Homayoonnezhad *, Paria Amirian, Issa Piri Pages 1-13
    Introduction & aim: Because of the water deficiency, people's requirements and high costs of refining especially in urban zones, water resources management is very essential. Zabol Chahnimeh reservoirs are three natural and big cavities in the south of Sistan Plain Located in South-Eastern Iran and It Includes 50 Millions square meter extent. Stored Water In These Cavities Are Used To Sistan Earth And For Providing Drink Water of Zabol And Zahedan Cities. Because of the drink and agricultural usage and for investigation of water quality of chah-nimeh reservoirs, this research has been done in one year.
    Methods
    In this research density of Na ,Mg2, Ca2 ,Cl- ¡ SO42- and EC , TDS ,TH parameters have been analyzed in 9 stations, then results have been rebounded on schuler & vilcoks diagrams.
    Results
    Results showed the quality of water in reservoirs viewpoint of drinking sited in acceptable stage and viewpoint of agricultural sited in C3S1 (average quality) stage.
    Discussion &
    Conclusion
    finally, if the texture of soil be light, we can use water of these reservoirs for agricultural activities.
    Keywords: zabol chahnimeh reservoirs, schuler, vilcoks diagrams, Drinking Water, agricultural water
  • Feizollah Pasereh *, Amirhesam Hasani, Nezamoddin Hoseni, Amirhosein Javid Pages 17-22
    Introduction
    Water has always some soluble salts, such as sulphate. Sulphate enters the water through different resources such as, dissolved gypsum, waste water of industrial factories and automobiles smoke, dissolved in rain. Presence of sulphate in potable water has an enormous role in creating constant hardness.On the other hand Presence of sulphate with high density in drinking water, causes changes in taste and it's combination with Calcium and Magnesium anions has laxative effect. The goal of this study is to assess the amount of existing sulphate in Yasuj city potable ground water, and determining the procedure of changes in chemical parameters of sulphate and recognizing effective factors on these parameters and preparing qualitative plan for water resources for sulphate parameter by means of GIS tools.
    Method
    In the study described above, 42 specimens in the 7 earely months of the year 1387 were acquired and tested. Sulphate tests were done based on the measuring method of the instrument of Filter photometer (Model: 7000). For analysing the results, Excel software and for preparing qualitative plan, GIS software was used.
    Results
    This study showed that sulfate levels in water resources by reducing water level in summer and autumn and with a water level of under ground water resources increases.
    Conclusion
    Decrease of ground water resources of Yasuj city, causes the sulphate density to increase.
    Keywords: Ground drinking water, Sulphate, Yasuj
  • Ali Faghihi, Zarandi *, Mohammad Reza Akhgar Pages 23-31
    Introduction
    Air pollutants including gases, vapors and particles, are emitted from different sources. Volatile organic compounds (VOCs) are the most important pollutants in the ambient air of industries. The present study was carried out to identify and measurement of volatile organic compounds in concentration unit of Sar-Cheshmeh Copper Complex.
    Material and
    Methods
    In this study, sampling of the volatile organic compounds was done by using activated charcoal tube. To identify and measure these compounds gas chromatography/mass spectroscopy (GC/MS) were used.
    Results
    Thirteen volatile organic compounds were identified in the ambient air of concentration unit. Among these compounds, the mean value and maximum concentration of isopropyl alcohol and nonane were 255, 640 μg/m3 and 1577, 14400 μg/m3, respectively.
    Conclusion
    By using SPSS software and independent sample t- test, showed that there were no significant difference between mean value concentration of isopropyl alcohol and nonane in the ambient air and TLV values of these compounds (isopropyl alcohol; 200 ppm and nonane; 200 ppm) (P >0.05).
    Keywords: Sar, Cheshmeh Copper Complex, Volatile organic compounds, Gas chromatography, mass spectroscopy, Nonane, Isopropyl alcohol
  • Reza Dehghani *, Atefeh Noorali Pages 33-44
    Background and
    Purpose
    Geo-hydrology issues of changes in the water table are very important. Therefore research is necessary to estimate the missing data.
    Materials And Methods
    One of the important methods to estimate the groundwater table is interpolated. Recent decades due to the spatial correlation between the values ​​of a variable in a well developed area, geo-statistical science concepts and capabilities in the field of statistics to evaluate and predict the spatial variables expanded. In this study, the interpolation of groundwater level of Noorabad plains in the province of Lorestan, using geo-statistical methods, have been studied and the results were compared with conventional smart as artificial neural network. Measures average absolute error, mean bias error, root mean square error and standard deviation, and the methods used to assess the public.
    Results
    The results showed that the spatial variation of groundwater table co-krigings simple circular model had a mean absolute error (0.0001), mean bias error (0.0347), root mean square error (0.0451m) and standard deviation (20.3) priority than other methods were.
    Discussion and
    Conclusions
    the results showed a high capacity co-krigings interpolation and prediction groundwater level is minimum and maximum values​​.
    Keywords: Groundwater, land statistics, interpolation, Neural Network
  • Sajede Madani, Shamim Moghadami, Niloofar Abedinzadeh, Saeed Malmasi* Pages 45-59
    Background
    Nowadays, considering environmental issues as a necessity for construction and operation of plenty of major plans is important to achieve sustainable development in the country. In this regard, the environmental assessment is an appropriate tool to achieve the sustainable development objectives. Thus, environmental impacts assessment of establishing Tiam Bistoon Company’s steel and roll factory can reduce costs by providing the proper and reasonable techniques of human and natural resources, and so, has a great effect on short-term and long-term planning. The object of this study is comparing simple and modified RIAM methodes, by using of AHP (Analytical Hierarchy Process) in environmental impact assessment of Tiam Bistoon Company’s steel and roll factory in two construction and operation phases; and selecting the more appropriate method in prioritization of the impacts.
    Method
    In this study, at first, by reviewing the important criteria in the impact assessment methods, three criteria including the impacts identification, the results interpretation and the impacts value were selected as the important criteria. In the next step, by using of AHP and paired comparison of the criteria in two simple and modified matrixes, the priority of any particular method was determined.
    Results
    The results showed that the modified matrix with a score of 0.75 was preferred compared to a simple matrix.
    Conclusions
    Bydesigningthe modified RIAM method, the environmental impact assessment becomes more accurate and sensitive by removing simple matrix problems
    Keywords: environmental impacts assessment, RIAM method, AHP, Tiam Steel Plants
  • Masoud Torabi Azad *, Samad Hamzei Pages 61-77
    Introduction
    In the northwestern part of Indian Ocean located Strait of Hormuz and has connected the Persian Gulf to the Oman Sea. Semi diurnal tides, seasonal winds, and buoyancy forces due to density differences waters of the Persian Gulf to the Oman Sea has caused water exchange in the Strait of Hormuz. Ocean currents are the major cause of environmental pollution, maritime transport, oil spills, and moving objects are floating in the Strait of Hormuz. The aim of this research was to study the currents in the northern Strait of Hormuz by Eulerian method to investigate the seasonal variation of currents in this Strait.
    Materials And Methods
    The current survey by mechanical current meters with an accuracy ± 1 cm /s in the northern part of the Strait of Hormuz at interval time on January to May 2007 with total time duration of 8 days has been done. A mechanical current meter, flow meter and GPS were used in this monitoring. Mechanical current meter model A101 which was made ​​in England, was used. The device accurately measures speed 1 cm / s with an accuracy of 5 degrees, this system can record data every 5 minutes. Flowmeter Model Z30 is a very simple device that uses a blade, a few bars and wires, and a flow indicator is made. It can measure up to 3.5 meters of water speed. By placing this device in the direction of water motion, water flow rate can be recorded.
    Discussion
    The analysis of current data shows that semi diurnal tide is the main constituent. Hence this component was removed to consider the residual components due to wind and buoyancy typical deep tidal current is about 30-40 cm/s while the surface tidal current can reach 112 cm/s and the residual current range from 4.5-7.6 cm/s. In research Stations residual current magnitude in winter 5 cm /s is smaller than the spring rate 8 cm/s.
    Conclusion
    The effect of tide on currents in the Strait of Hormuz at measurement stations has been shown. By moving from the center towards the north coasts of Strait of Hormuz, the speed of tidal currents will increase. Residual currents are influenced by wind and density differences and moves from the north of Strait of Hormuz into the Persian Gulf. This current movement speed is lower in winter than in spring. Lardner and the monthly mean wind driven current and density gradient current was investigated for Persian Gulf and speed of currents close to the coast of Iran at surface 0.05 m/s to about 0.04 m/s in bottom was estimated.The results obtained of this research with compare the lardner and eta al model is correspond.
    Keywords: Current measuring, Tide, Wind driving currents, Density difference, Strait of Hormuz, Persian Gulf
  • Vahid Rahdary *, Alireza Soffianian, Saeideh Maleki Najfabdai, Seyed Jamaleddin Khajeddin, Meysam Rahdari Pages 79-89
    Introduction
    Nowadays remote sensing and geographic information systems (GIS) are excellent tools to use in land use and land cover mapping. Identification land use /cover arrangement can help to proper land management.
    Material and
    Methods
    In this study for Mouteh wild life sanctuary’s land use land cover mapping IRS-P6, LISS III data which is planned at the same time with field sampling was taken in jun 2006were used. After preparing the satellite data, the geometric correction was applied to an image with the 0.65 mean square error. In the next step, due to being the mountainous zone topographic correction was performed on the image.Finely land use/cover maps were produced by using combinatorial classification method. Vegetation cover percentage map was prepared by using SAVI index and field sampling. Each land use/cover map was produced using several image processing. Using GIS technique Land use/cover layer combined together and land use/cover map was produced. In order to thematic accuracy assess Kappa coefficient and total accuracy were calculated respectively equal: 0/92 and 0/94 that shown proper image classification.
    Results
    Study result show that vegetation cover with 0-10% crown has highest area in region with 81690(ha) either mining residential area was respectively 828 and 249(ha).
    Discussion And
    Conclusions
    Result shown that hybrid classification method has high ability for land use/cover mapping especially when land use/cover have similar reflectance that common classification methods such as supervise and unsupervised classification can not produce proper maps.
    Keywords: Mouteh wild life sanctuary, Land use, cover, Satellite data, Image classification, Vegetation index, Hybrid classification, map accuracy
  • Vahidreza Ouhadi, Mohammad Amiri *, Mohammadhassan Bagher Pages 96-106
    Introduction and
    Objective
    The present research aims to investigate the mechanism of clay particles - heavy metal contaminant - lime interaction process over time from a microstructural point of view.
    Material and
    Method
    To achieve this objective, different percentage of lime was added to a laboratory contaminated natural soil. Then, the mechanism of contaminant retention was analyzed through studying pH changes and evaluating microstructure study (XRD).
    Result and
    Discussion
    The results of this research show that the addition of 10% lime to the contaminated natural clay not only stabilizes the soil, but also for a sample contaminated with 250 cmol/kg-soil concentration of zinc as a heavy metal, more than 37% increase in retention observes. The XRD evaluation shows that the presence of heavy metal contaminant reduces the extent of lime-clay interaction; consequently a reduction in the formation of C-S-H and C-A-H nanostructures happens. Based on the results of XRD experiment and soil contaminant retention measurement of the treated sample with less than 6% lime, the presence of heavy metal contaminant was probably the main cause for peak intensity reduction of clay minerals. The results of this research show that the formation of C-S-H nanostructure improves absorption characteristics due to its high specific surface area. In addition, its formation reduces contaminant mobility through encapsulation of heavy metal ions (solidification). Moreover, the presence of heavy metal contaminant of zinc reduces C-S-H nanostructure formation, in a way that the presence of 25 cmol/kg-soil of heavy metal contaminant of zinc reduces peak intensity of C-S-H nanostructure about 90 CpS.
    Keywords: Stabilization, Solidification, Zn contaminant, Lime, C, S, H Nanostructure, XRD
  • Parvaneh Salatin *, Sahar Eslambolchi Pages 107-121
    Background and
    Purpose
    Air pollution is one of the environmental problems in recent years and development of societies and industrialization and technological progress has become a serious threat to the mankind. Air pollution causes the spread of disease and subsequently more health care fund is needed in communities. This problem has imposed an economic burden on the society and government channels such as improvement of health indicators and increased human capital and labor productivity and it is followed by economic growth. Nowadays many countries recognized the importance of environmental issues and they lay down some rules and as the result the risks of this issue at the national level or international agreements have been set.
    Analysis
    Method
    It is an applied research and the method of the study is causation and the method of research and its modality is based on presumption.
    Results
    The main purpose of this article is investigate the relationship between the level of effectiveness of air pollution as an indicator of environmental quality and Health Expenditure as an indicator of Health Economics in selected middle income countries and countries with the highest air pollution by using panel data. The results of the estimated model using Fixed Effects among the selected countries for period 2000-2012 illustrates that the effect of air pollution on Health Expenditure is significant and positive.
    Keywords: Environmental Quality, Health Economics, Fixed Effects
  • Akram Hosseini *, Hashem Amini Toosi Pages 123-136
    Introduction
    Noise pollution is one of the most important kinds of environmental pollution in urban areas and a large number of people in developing countries are exposed to it. One of the most important concepts and fundamentals of sustainable development in Architecture and urban planning is to utilize plants and vegetation in Building architecture. In a different scale in urban architecture, in recent years, sustainable cities have found that greenery is a key element in reducing noise pollution. The use of vegetation has become an essential aspect in urban planning nowadays. In densely built-up city centers, building envelope greening is often the only possibility to meet this demand.
    Material and
    Methods
    The ability and potential of plants in reducing noise level is noticeable, significant and effective. It is important that which kinds of plants to be used. Two questions are selected and picked to answer as the objectives of this research, one is measuring the ability in sound level reduction of 10 different shrubs that can be used in the balconies of buildings, and second is to compare these shrubs in this potential in different sound levels. The results are presented in relevant diagrams for each shrub and different sound levels.
    Results And Discussion
    The results show the Pyracantha had the best performance in 80db, 85db and 100db by 42db, 44db and 37db sound level reduction, also in 90db sound level, Pyracantha, Elaeagnus angustifolia, LigustrumVulgare and Yucca elephantipes had the best performance by approximately 40db reduction in sound level. In 95 db, Elaeagnus angustifolia and Althaea officinalis had a sound level reduction near to 40db and in 105db Yucca elephantipes had the best performance by 40db sound level reduction in comparison with other plant species. æÔ ˜ÑÏäÎæÇäÏä ÈÇ ÞæÇÚÏ ÂæÇیی
    Keywords: Noise pollution, sound level, Building, appropriate plant, green facade
  • Samaneh Dalirboostansaraei *, Maryam Larijani, Mahmood Sinaei Pages 137-148
    Background And Objective
    Green turtle species (Cheloniamydas) is included in the IUCN organization’s category of protected species. In the issue of preserving the environment and especially the protection of this endangered species, there is more beneficial investment than educating enhancing public awareness and making a wake conscience in society about the nature and existence of such sources. In the current research the level of environmental awareness of trustee managements considering their importance including fisheries experts, natural resources and the environment of the Chabahar in the protection of the green turtle(Cheloniamydas) have been reviewed.
    Methods
    The research method is descriptive- inferential statistics and the information has been collected to form field. The community consists of 108 numbers of experts in fishery, natural resources and environment offices as trustee management environment were chosen. The research tool was self-made questionnaire that its validity confirmed by group of professors and its sustainability according to Cronbach's alpha coefficient 78% was calculated. Questionnaires data analysis using SPSS software is done in two forms of descriptive and inferential.
    Result
    the results show the awareness of trustee management in five fields including eco-biology and the importance of green turtle species, all kinds of threats for the green turtle, the necessity and urgency of green turtle conservation and it’s environmental status ,the role of individuals in protection of turtles and the desire to contribute in training and protection programs and the necessity of holding educational programs is high but the awareness of fishery and natural resources experts in macro-environment politics is very low.
    Conclusion
    The formulation of appropriate laws and regulations in the field of the protection of endangered species and the optimal implementation of the existing rules of the integrated coastal zone management (ICZM) in the level of knowledge an awareness in the field of the protection of the green turtle (Chelonia mydas) are essential. According to experts in the field creating and supporting the public organizations (NGO) in the town are preferred.
    Keywords: Environmental awareness, Green turtle (Cheloniamydas), Trustee managements, the coastal areas of Chabahar
  • Sadegh Salehi *, Afshar Kabiri, Sara Karimzadeh Pages 149-161
    Introduction
    In recent years environmental issues have received greater attention within academic circles and society and the environment has become a major social issue for larger numbers of people than ever before. So the role of gender in environmental orientation is emphasized. Among various theories of the environmental sociology eco-feminism theory argues that there is a difference in environmental attitudes ​​and behavior in favor of women.
    Goal: This study will investigate whether a potential difference of environmental attitudes between men and women could be explained by eco-feminism theory?
    Method
    In this research¡ environmental attitude has been evaluated based on the Dunlap and Van-Liere (1978) scale. Methodologically survey method was applied with cluster sampling method to choose the samples. The main tool for collecting data was questionnaire.
    Results
    Overall, the results showed that surveyed samples received a high score in environmental attitudes and gender has not a significant influence on people’s environmental attitudes. Hence eco-feminism theory that focuses on the further supporting of women towards environmental issues was not confirmed experimentally. This could be due to the absence of differences in the socialization of men and women in Iran.
    Keywords: Environmental values, new, environmental attitudes, Eco, feminism, socialization, Urmia
  • Hassan Kalantari, Asghar Fallah *, Seyed Mohammad Hojjati Pages 163-175
    Introduction
    To evaluate the growth of cypress in different aspects (North West, West, Northeast and Southwest) is a pure planting stand in the area Abbas Abad Behshar was considered.
    Materials And Methods
    Using the inventory network 75 × 100 m and a stratified random method, 50 samples plot 2 R (200 square meters) in different geographical aspects was carry out. In each sample plots, diameter trees and height of four trees were measured. Excel and SPSS statistical software and statistic analyse and necessary calculations were performed.
    Discussion
    The results showed that between amplitude with different aspects of growth, there are significant differences, so that the highest diameter increment in the West aspect (0.53 cm) and the lowest in the North East aspect (0.479 cm) were observed. The maximum height growth in the West and South-West aspecs (0.53 m) and the lowest it has been in the northwest aspect (0.49 m) and for average basal area growth, the highest growth in the West aspect (0.87 m square per ha) and lowest in the North west aspect (0.76 square meters per hectare), respectively. The average volume growth to age, respectively, in the aspect of West aspect (4 sylve per ha) and Northeast aspect (6.3 sylve per hectare) were the highest and lowest values.
    Keywords: diameter growth, height growth, basal area growth, volume growth, Fine roots
  • Shahram Jafarnia, Jafar Oladi *, Seyed Mohammad Hoojati, Khosro Mir Akhor Loo Pages 177-191
    Introdoction: The Qeshm Island Mangrove forests are located at southern coast of Iran, near the highest latitude of Mangrove in Southeast of Asia. Due to the importance of all aspects of mangrove forest and to prompte it as one of the most significant world ecosystems the ever increasing destruction of thease natural resources, it is essential to preserve, restore and develop thease forest in Iran.
    Material &
    Method
    In this study, mangrove forest areas were determined for 1988, 1998 and 2008; then, the changes were detected by comparing satellite data related to two periods of 1988-1998 and 1998-2008 in the northwest of Qeshm Island.
    Result & diction: The results showed that over the past two decades, significant changes have occurred in this area. In the first period, the total forest area increased from 5160.52 ha in 1988 into 5308.32 ha in 1998, i. e., the forest area had developed 181.7 ha (about 5/3%) during 10 years. In other words, the annual average growth rate of these forests was 0.35 percent, equivalent to 18.7 ha per year during that 10 year period. In the second period, the forest area of developed from 5308.32 ha in 1998 into 5512.7 ha in 2008, i. e., the forest area has been developed 204.4 ha, (3.8 %) in the second period 10 year. In other words, the annual average growth rate of the forest 0.38 percent (20.4 ha) per year during the second period. In this study,the main factor for the development of area has been causes natural regeneration and in cases of Afforestation mangrove forests in these areas.
    Keywords: mangrove forest, changes detection, developed area, natural regeneration Qeshm Island