فهرست مطالب

مطالعات رسانه های نوین - سال دوم شماره 8 (زمستان 1395)

نشریه مطالعات رسانه های نوین
سال دوم شماره 8 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سروناز تربتی * صفحات 1-40
    تحقیق حاضر به منظور تحلیل ارتباط گران فیس بوک همچون سوژه های لکانی انجام گرفته است. برخلاف نظریه های رایج ارتباطی که ارتباط را فرایند ساده انتقال پیام و آگاهانه می دانند، در روان کاوی لکان این دو ویژگی به چالش کشیده می شود. سوژه روان کاوانه لکان، سوژه آگاه مدرن نیست، بلکه سوژه ای است که توسط میل دیگری یا زبان برساخته می شود و چون میان آنچه توسط زبان می گوید و آنچه هستی اوست، شکاف وجود دارد، سوژه خط خورده تلقی می گردد. با توجه به این که سوژه خط خورده لکانی، همواره با حفره مواجه است و این امر که زبان در رویکرد او ناخودآگاه تلقی می گردد، این تحقیق با بهره مندی ازنظریات روان کاوانه لکان و روش تحلیل روان کاوانه و پسا ساختارگرایانه درصدد تبیین و تحلیل تعامل گران فیس بوک و پاسخ به دو پرسش است: 1- چگونه ارتباط نگاه محور که مبتنی بر دیدن و دیده شدن است در فیس بوک تبدیل به یک فانتزی می شود؟ 2- چگونه گفتمان فیس بوک را می توان در چارچوب گفتمان سرمایه داری هیستریک تبیین و برساخت سوژه های هیستریک شده حاصل از نفوذ گفتمان سرمایه داری را تفسیر نمود؟ در تحقیق حاضر کاربران فیس بوک چون سوژه هایی که در عرصه نگاه محوری با یاری امر تصویری برای پر کردن حفره تروماتیک تا بالاترین حد فانتزی، تعاملات خود را گسترش می دهند، تحلیل می گردند. مورد مطالعاتی، تبیین کاربران پیج بچه پولدارهای تهرانی در فیس بوک است، که با توجه به مبانی نظری تحقیق، همچون سوژه های هیستریک در امر دیداری دست به خیال پردازی می زنند. تحلیل کاربران نشان می دهد که چگونه روابط اجتماعی در قالب گفتمان ها معنادار می گردد و کارکرد فیس بوک چون عرصه ای برای تعاملات فردی و اجتماعی محلی برای فانتزی دیداری می شود. به منظور انضمامی ساختن تحلیل نظری کاربران، تعداد 100 تصویر از این صفحه مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سوژه لکانی، فانتزی، فیس بوک، ارتباط نگاه محور، گفتمان هیستریک
  • عبدالعلی علی عسکری، سیاوش صلواتیان*، محمدحسین اقبال دوست صفحات 41-79
    جایگاه تلویزیون که تا پیش از این بیشترین سهم را در سبد مصرف رسانه ای مخاطبان داشت، حالا با تحولات سریع حوزه رسانه های نوین به جد در معرض تهدید است. هدف اصلی مقاله حاضر شناسایی راهکارهایی برای استفاده از ظرفیت های پهن باند در ارتقای جایگاه تلویزیون در سبد مصرف رسانه ای مخاطبان است. برای شناسایی این راهکارها با استفاده از روش دلفی کلاسیک به خبرگان حوزه علوم ارتباطات و متخصصانی که در زمینه رسانه های بر بستر پهن باند خبرگی نظری و یا تجربی داشتند، رجوع شد. 21 نفر از ایشان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش دلفی در سه دور اجرا شد که در مرحله اول از طریق روش مصاحبه عمیق و در مراحل بعدی به کمک پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات مورد نیاز گردآوری شد. نهایتا اعضای پنل دلفی درباره 21 راهکار که در 5 بخش «محتوایی»، «مدیریتی»، «تکنیکی»، «خط مشی گذاری» و «تجاری- اقتصادی» طبقه بندی شده بودند، به اجماع نظر رسیدند. از مهم ترین راهکارهای محتوایی شناسایی شده می توان به «تولید محتوای مختص فضای مجازی» و «تغییر در مدل خبررسانی»؛ از مهم ترین راهکارهای مدیریتی به «مخاطب شناسی بستر پهن باند» و «ارتقای سطح سواد رسانه ای کاربران»؛ از مهم ترین راهکارهای تکنیکی به «تحول در حوزه آرشیو» و «استفاده از ظرفیت بازخوردگیری برای واکاوی ویژگی های کاربران»؛ از مهم ترین راهکارهای خط مشی گذاری به «تنظیم مقررات روشن» و «تعامل بازیگران حوزه پخش فراگیر صوت و تصویر در فضای مجازی» و از مهم ترین راهکارهای تجاری- اقتصادی به «خلق ارزش افزوده برای فروش محصولات بیشتر» و «ایجاد بستر مناسب برای فروش محصولات» اشاره کرد.
    کلیدواژگان: پهن باند، پخش فراگیر، رسانه های نوین، مصرف رسانه ای، تلویزیون
  • مریم سلیمی، محمد سلطانی فر*، افسانه مظفری، یونس شکرخواه صفحات 81-135
    افزایش روزافزون داده ها و ضرورت تحلیل و بهره گیری از آن ها و نیز رقابت برای پاسخگویی به نیاز مخاطبان، گرایش رسانه ها به «دیتا ژورنالیسم»[1] را افزایش داده است. درک نقش و اهمیت دیتا ژورنالیسم می تواند موجبات استفاده از آن را در ایران فراهم کند.
    این پژوهش باهدف بررسی نقش دیتا ژورنالیسم در رسانه های آنلاین و مبتنی بر نظریه های «استفاده و رضایت مندی»[2]، «انتظار- فایده» و «حوزه عمومی»[3] انجام شده است. روش تحقیق آن، مصاحبه عمقی با 103 نفر از متخصصان دیتا ژورنالیسم است. این پژوهش، در تلاش برای پاسخ به 6 سوال اصلی تحقیق اعم از نقش دیتاژورنالیسم در رسانه های آنلاین، تعریف دیتاژورنالیسم، آثار و آینده آن، نقش داده های بزرگ در آینده دیتاژورنالیسم و تمایل رسانه ها به این نوع روزنامه نگاری است. بنا بر یافته های پژوهش، متخصصان به 11 نقش دیتا ژورنالیسم ازجمله نقش های «روزنامه نگارانه»، «تسهیل تعامل مخاطبان»، «تحقق دموکراسی» و «اعتمادسازی» اشاره کرده و با تاکید به تمایل سایر رسانه ها به دیتا ژورنالیسم، رسانه های آنلاین را موفق تر در این بهره گیری دانسته اند. آینده دیتاژورنالیسم مثبت و رو به رشد ارزیابی شده و بر نقش داده های بزرگ در این مسیر تاکید شده است. کمک به تامین منافع مخاطبان و رسانه ها و تاثیر بر دولت و کمک به بهبود تعامل آن ها از آثار دیتاژورنالیسم یاد شده است. همچنین مبتنی بر نتایج پژوهش، دیتاژورنالیسم ضمن یاری به رسانه ها در مسیر ایفای وظایف و نقش هایشان، می تواند در جلب رضایت مخاطبان و نیز کمک به احیای حوزه عمومی موثر باشد.
    کلیدواژگان: دیتاژورنالیسم، رسانه های آنلاین، داده های بزرگ، روزنامه نگاری دقیق، روزنامه نگاری مبتنی بر داده
  • حامد فروزان، سید رضانقیب سادات * صفحات 137-170
    ارتباطات تربیت محور مفهومی نوینی است که از مفاهیم دو گانه ارتباطات انسانی و تربیت دینی الهام گرفته است. با نگرش در مفهوم ارتباطات انسانی از نوع اسلامی می توان به این موضوع اذعان نمود که غالبا در برقراری ارتباطات اعم از چهره به چهره، حضوری، غیرمستقیم، فردی، اجتماعی و...می توان به دو نوع کلی ارتباط پی برد. در هر یک از انواع ارتباط، مسائلی نظیر رشد، تعالی، تربیت وهدایت و...را به وضوح می توان مشاهده نمود. بنابراین، نویسندگان درصدد ارائه پاسخی متقن بدین سوال اساسی می باشند که ارتباطات تربیت محور مبتنی بر چه شاخص هایی است؟ و در ادامه ارتباطات تربیت محور در نظام اسلامی(ایران) دارای چه پیامدهای تربیتی، فرهنگی و ارتباطاتی خواهد بود؟ نتایج پژوهش که بر اساس تحلیل نخبگی یا سوات و بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه ای تدوین گردیده اند، 59 مولفه اصلی را در راستای طراحی مدل ارتباطات تربیت محور احصاء نموده اند. سپس مولفه ها و با استفاده از تکنیک QSPM مورد تحلیل و ارزیابی دقیق واقع شدند و پس از تبیین و اولویت بندی متغیرها، طرحواره ارتباطات تربیت محور دینی تدوین گردید. نظریه های مورد استفاده در این مقاله نیز مبتنی بر نظریه های تربیت اسلامی علامه مطهری و ارتباطات دینی پروفسور حمید مولانا می باشد.
    کلیدواژگان: ارتباطات، تربیت، طرحواره، جامعه اسلامی، تحلیل نخبگی
  • ثارالله شجاعی، طاهره دهداری *، بهناز دوران، کرامت نوری، محمد شجاعی صفحات 173-201
    کودکان و نوجوانان به واسطه رشد شناختی ناقص تر و تجارب کمتر، بیش از بزرگسالان از خشونت رسانه ای تاثیر می پذیرند. آموزش سواد رسانه ای به عنوان یکی از شیوه های مصون سازی افراد در برابر تاثیرات رسانه ها، می تواند تفکر انتقادی را در مخاطبین خود پرورش دهد. بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش سواد رسانه ای در کاهش میزان خشونت کاربران بازی های رایانه ای خشن می باشد. در این مطالعه تجربی 100 نوجوان کاربر بازی های رایانه ای خشن مراجعه کننده به گیم نت های شهر قم به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند و پرسشنامه های مربوط به اطلاعات دموگرافیک، مقیاس پرخاشگری اهواز و نگرش نسبت به خشونت را تکمیل کردند. مداخله آموزشی سواد رسانه ای با تاکید بر بازی های رایانه ای خشن در سه جلسه به صورت سخنرانی و بحث گروهی برای گروه آزمون اجرا شد. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که میانگین نمره پرخاشگری و نگرش به خشونت بین دو گروه قبل از مداخله تفاوتی ندارد، اما یک ماه بعد از مداخله آموزشی میانگین نمره پرخاشگری و نگرش مثبت به خشونت در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری یافت (0001/0=P). نتیجه این که آموزش سواد رسانه ای می تواند میزان پرخاشگری کاربران نوجوان بازی های رایانه ای خشن را کاهش دهد. گنجاندن مبانی سواد رسانه ای در متون درسی و تولید و پخش برنامه های پیشگیرانه در این زمینه ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، نگرش به خشونت، بازی های رایانه ای، نوجوان، آموزش سواد رسانه ای
  • مصطفی محمدی*، سید محمد میرتقیان رودسری صفحات 203-238
    امروزه فرآیند برنامه ریزی سفر توسط گردشگران یک مقصد تا حدودی پیرامون رسانه های اجتماعی شکل می پذیرد. تحقیق حاضر باهدف بررسی نقش رسانه های اجتماعی در فرآیند برنامه ریزی سفر توسط گردشگرانمقصد رامسر صورت پذیرفت. جامعه آماری تحقیق شامل گردشگران ایرانی بازدیدکننده از مقصد گردشگری رامسر بود. تعداد نمونه بر اساس فرمول محاسبه حجم نمونه برای جامعه آماری نامحدود، 384 نفر محاسبه گردید. برای انتخاب افراد نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. جمع آوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه صورت پذیرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از بسته نرم افزارهای SPSS24 و SmartPLS2 انجام شد. یافته ها حاکی از آن است که تمام فرضیه ها تایید شدند؛ یعنی از دیدگاه گردشگران، رسانه های اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر فرآیند برنامه ریزی سفر به مقصد رامسر، یعنی برنامه ریزی قبل از سفر، اقدامات حین سفر و رفتارهای پس از سفر به رامسر دارند. در مطالعه حاضر، سعی شده است که نقش رسانه های اجتماعی در فرآیند برنامه ریزی سفر به رامسر از طریق رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزئی مورد بررسی قرار گیرد؛ در حالی که در تحقیقات پیشین داخلی، به این حوزه پرداخته نشده است. رسانه های اجتماعی (در سه بعد دامنه و قابلیت دسترسی، استمرار و اعتبار داشتن و تعاملی و نامحدود بودن) نقش بسیار مهمی در فرآیند برنامه ریزی سفر به مقصد رامسر ایفا می کنند. سایر نتایج در قالب نتیجه گیری و پیشنهاد ها ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، صنعت گردشگری، فرآیند برنامه ریزی سفر
|
  • Sarvenaz Torbati * Pages 1-40
    The following research is analyzing Facebook communicators as Lacanian subjects. Lacanian subject is not the ‘individual’ or ‘conscious subject’ of Anglo-Amercian Philosophy. The psychoanalytic explanation of Lacanian barred subject leads the research to come up with an analytical description of scopophilia, love to see and to be seen, of Facebook as a computer-madiated communication. According to the post-structuralism and Lacanian approach using in this research, I will raise tow critical questions: 1- How to see and to be seen, become as a collective phantasy in Facebook? 2- How the Facebook discourse could be explained within the Lacanian hysteria-capitalism discourse? The Facebook users are being analyzed as subjects who are developing their interactions in the scopophilic field of Facebook in order to fulfill their traumatic lack in such a phantasmatic way. The reconstruction of the false identification in an invisible background and the declined satisfaction of subjects that originate from being embraced by frozen images is a significant issue to look at Facebook as a discourse that regenerates hysteric subjects. The penetration of capitalism ideology leads to gaze as an object that is considered as the product of the Facebook discourse.
    Keywords: Lacanian subject, scopophilic, fantasy, Facebook, hysteria discourse
  • Abdolali Aliasgari, Siavash Salavatian*, Mohamadhosein Eghbaldoust Pages 41-79
    Enjoying the biggest space in the media consumption basket of audiences in the past, TV is now facing a serious threat due to the rapid changes occurring in the arena of new media. The main objective of this paper is to identify solutions and ways in using broadband capacities to promote the status of TV in the consumption basket of the audiences. To identify these solutions, communications experts and media specialists who enjoy expertise in the field of theoretical and experimental broadband context, were contacted and interviewed. Among them 21 people were selected through purposeful sampling. Delphi study was conducted in three rounds; in the first round, the required data was gathered using deep interview method and then a questionnaire. Finally, the members of the Delphi panel consensed on 21 ways, which had been classified in the five sections of "content", "management", "technical", "policy-making" and "commercial-economic", reached consensus. "producing content special for the cyberspace" and "making change in news releasing model" are among the most important identified content solutions; "broadband media audience research" and "enhancing the media literacy of users” are the most significant management solutions; “making changes in archive area" and "utilizing the capacity of receiving feedbacks for analyzing the characteristics of the users" are among the most technical solutions; "making clear rules" and "the interaction of actors working in the field of audio and video comprehensive broadcast in the virtual space" are the most important policy-making solutions and the most important economic-trade strategies are "creating added value for selling more products" and "making a suitable base for selling products.”
    Keywords: broadband, broadcast, Media Consumption, new media, TV
  • Maryam Salimi, Mohammad Soltanifar *, Afsaneh Mozaffari, Younes Shokrkhah Pages 81-135
    The growing rates of data and the need to use them and the competition to meet the consumers’ needs has driven media towards “Data Journalism”. If its role and significance is understood adequately, it can be used more widely across Iranian media as well.
    The present research has been conducted aiming to study the role of data journalism in online media and is based on the theory of “Uses and Gratifications”, “Expectation-Utility” and “the Theory of Public Spheres”.Six main issues were studied including the role of data journalism in online media, the definition of data journalism, its future and works related to it, the role of Big Data in the future of data journalism and the media’s interest in utilizing it.
    The method of study is in-depth interview with 103 data journalism experts. According to the results, the experts have pointed out 11 roles of data journalism including “Journalistic”,“facilitation of interaction of the audience”, “achieving democracy” and “building credibility” roles and have emphasized that considering the tendency in other media to use data journalism, online media has gained more success in doing so. The future of data journalism is deemed positive and expanding and the role of big data is also brought to attention. Supporting the interests of the audience and media, influencing governments and aiding their interactions have been some of data journalism effects. According to the results, data journalism can help the media play its critical role, gain the audience's gratification and help to revive the public sphere.
    Keywords: Data Journalism, Online Media, Big Data, Precision Journalism, Data Driven Journalism
  • Hamed Forouzan, Seyed Reza Naghibosadat * Pages 137-170
    Network communication training center is a new concept that has been made of two components and parameters of human communication and religious education. With attitude in concept of human communication network in typic of Islamic can be admitted to this thread often both in communicating face to face, in person, indirect, personal, social and communication and etc can be realized in two general types. In each type of Communication, issues such as growth, excellence, education and guidance can be seen clearly.So, in this thesis, the authors seek to provide a certain answer this fundamental question that What are the components of Upbringing communication?
    and continue what are the consequences of Upbringing communications in the Islamic Republic of Iran in the educational, cultural and communication? The Results of research that based on an analysis of Swat and utilizes the elite or library studies and questionnaires have been formulated, 59 main component to designing of model Upbringing communication has been extracted. Then the main components was analyzed by using the QSPM techniques and after having defined and prioritized variables, the scheme of Religious Upbringing communications was designed.The theory used in this article is based on the theories of Islamic education by Allameh Motahari and religious communication by Professor Hamid Molana.
    Keywords: Communication, Upbringing, schemas, Islamic society, elite analysis
  • Sarallah Shojaee, Tahereh Dehdari *, Behnaz Douran, Karamat Noori, Mohammad Shojaee Pages 173-201
    Background
    Children are subject to more impacts by media violence due to their less mature cognitive development and experiences compared to adults. As a method to immunize individuals against media’s impacts, media literacy is able to develop critical thinking in its audience. The present study, consequently, intends to determine efficiency of media literacy learning in lowering violent behaviors evinced by players of violent video games.
    Materials And Methods
    In this study, a number of 100 adolescent violent video gamers who referred to Qom game nets were selected by random sampling method and divided into two groups: intervention and control. They were asked to fill in questionnaires on their demographical information, Ahvaz Aggression Inventory, and Attitudes Towards Violence. After arrangement of courses required for media literacy acquisition, educational intervention was undertaken in three sessions as group discussions and lectures for intervention group. To analyze the data, parametric tests such as independent T, paired T, and chi-square were used employing SPSS software V20.
    Findings: Results of independent T-Test showed that neither groups had significant differences in their average aggressiveness and attitude to violence scores in pre-intervention phase. After termination of intervention phase in one month, however, results showed that aggressiveness cases and positive attitudes to violence were diminished in intervention group as to control group (P=0.0001):
    Conclusions
    Acquisition of media literacy can reduce effects of video games on aggressiveness level of young players. This is essential to lodge basics of media literacy in textbooks and produce preventive programs in this regard.
    Keywords: aggression, attitudes towards violence, violent computer games, Media literacy education, Adolescent
  • Mostafa Mohammadi *, Seyyed Mohammad Mirtaghian Roodsari Pages 203-238
    Purpose
    Today, Travel planning process by tourists of a destination take some form of social media.this study was performed with purpose of Examine the role of social media in Travel planning process by tourists of ramsar destination.
    Methodology
    The population consisted of Iranian tourists that visited Ramsar destination. The number of samples calculated 384 people on the basis of Sample size calculation formula for unlimited population. To select sample was used simple random sampling. Data were collected through questionnaires. Data analysis was performed by using software package SPSS24 and SmartPLS2.
    Findding: The findings suggest that all hypotheses were confirmed; that is from perspective of tourists, Social media have a significant and positive impact on the planning Travel planning process to Ramsar destination, namely pre-trip planning, actions of during the trip and and behaviors of after trip to the Ramsar.
    Authenticity: in this study, we tried to examine the role of social media in Travel planning process by tourists of ramsar destination through Structural equation modeling (SEM) approach based on partial least squares (PLS); While in internal previous studies has not been addressed to this area.
    Conclusion
    Scocial Media (In three dimensions, domain and accessibility, continuity and reliability, and interactive and unlimited) play very important role in Travel planning process to Ramsar destination. Other results are presented in the form of conclusions and suggestions.
    Keywords: Scocial Media, Tourism Industry, Travel Planning Process