فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال دوازدهم شماره 5 (پیاپی 53، دی 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا حیدری، فریدون عزیزی * صفحه 459
    مقدمه

    هدف این مقاله مرور یافته های موجود در مورد واسکولیت ناشی از داروهای ضدتیروئید است.

    مواد و روش ها

    پژوهش های انجام شده بین سال های 1960 تا 2009 با کلمات کلیدی «داروهای ضد تیروئید و واسکولیت»، «داروهای ضد تیروئید و خونریزی منتشر آلوئولی» و «داروهای ضد تیروئید و گلومرولونفریت» در وب سایت مدلاین مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    92 مقاله واجد معیارهای انتخابی بودند. یافته ها نشان داد که 46-15% بیماران درمان شده با پروپیل تیواوراسیل (PTU) دارای ANCA مثبت شدند، در مقابل تنها 3-0% بیماران درمان شده با کربی مازول (CMZ) یا متی مازول (MMI) دچار این عارضه شدند. از داروهای ضد تیروئید، PTU شایع ترین دارویی است که بیشتر به عنوان عامل ایجاد واسکولیت ناشی از دارو گزارش می شود. بیماری تیروئید زمینه ای در بیشتر موارد، بیماری گریوز است اما در همراهی با گواتر مولتی ندولر سمی نیز گزارش شده است. نشانه های واسکولیت ناشی از PTU عبارتند از: کم خونی (که در بیشتر بیماران مشاهده می شود)، ضایعات پوستی (زخم، پورپورا، ندول های زیرجلدی و ضایعات شبیه اریتم ندوزوم و اریتم مولتی فرم)، آرترالژی، تب، خستگی، لنفادنوپاتی، هماچوری، پروتئینوری، خونریزی آلوئولار و پلورال افیوژن، خونریزی منتشر آلوئولی و گلومرولونفریت هلالی. هنگامی که واسکولیت ناشی از PTU تشخیص داده می شود، تنها قطع دارو می تواند سبب برطرف شدن علایم طی 4-1 هفته شود. در کل پیش آگهی واسکولیت ناشی از داروهای ضد تیروئید بسیار بهتر از واسکولیت های اولیه می باشد.

    نتیجه گیری

    داروهای ضد تیروئید مثل PTU می توانند سبب ایجاد واسکولیت ANCA مثبت شوند که بیماری زایی آن ممکن است چندعاملی باشد و تشخیص براساس ارتباط بین واسکولیت بالینی و تجویز داروی ضد تیروئید و نیز کنار گذاشتن همه ی وضعیت هایی است که واسکولیت را تقلید می کنند. بعد از تشخیص، داروی ضد تیروئید باید به سرعت قطع شود و پروگنوز آن در اغلب موارد خوب می باشد.

    کلیدواژگان: داروهای ضد تیروئید، واسکولیت، پر کاری تیروئید، گواتر سمی
  • سید وحید یوسفی، عبدالحمید بحرینیان، فرهاد شیخ الاسلامی، مریم توحیدی، یدالله محرابی، پرفسور فریدون عزیزی* صفحه 466
    مقدمه

    درمان انتخابی در موارد عود بیماری گریوز ید رادیواکتیو است، که از جمله عارضه های مهم آن هیپوتیروئیدی و مصرف لوتیروکسین تا آخر عمر می باشد.

    مواد و روش ها

    این بررسی به صورت کارآزمایی بالینی نیمه تصادفی با دوره ی پیگیری کمینه ی 15 سال انجام شد. در این پژوهش 132 بیمار مبتلا به عود گریوز به دو گروه تقسیم شدند، 59 نفر در گروه متی مازول، 73 نفر در گروه ید رادیواکتیو و از نظر متغیرهای متعددی مانند آزمون های روان شناختی، کیفیت زندگی، تراکم استخوان، اکوکاردیوگرافی و آزمون های آزمایشگاهی از جمله آزمون های عملکرد تیروئید، الگوی لیپید، قند خون ناشتا، OGTT و HOMA-IR مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    قند خون ناشتا در کل و در گروه زنان با مصرف ید رادیواکتیو از گروه متی مازول بالاتر بود. هم چنین مقاومت به انسولین بر اساس HOMA-IR در زنان گروه ید رادیواکتیو از متی مازول بیشتر بود. میانگین سرمی TSH غیر طبیعی (بیشتر از 5 و کمتر از 3/0) در طول 12 سال پی گیری در گروه ید رادیواکتیو از متی مازول بالاتر بود و میانگین غلظت کلسترول، تری گلیسرید و کلسترول-LDL در گروه ید رادیواکتیو از گروه متی مازول بیشتر بود. در یافته های اکوکاردیوگرافی نکته ی مهم این بود که شواهدی به نفع اختلال عملکرد دیاستولی در بیماران گروه ید رادیواکتیو نسبت به متی مازول وجود داشت.

    نتیجه گیری

    عوارض کمتر، تحمل بهتر، آزمون های روان شناختی و عملکرد قلبی بهتر، متی مازول را به عنوان انتخاب درمانی دیگر در مبتلایان به گریوز که دچار عود شده اند، قرار می دهد.

    کلیدواژگان: متی مازول، ید رادیواکتیو، پرکاری تیروئید، عود پرکاری تیروئید، عوارض دارویی
  • مهرزاد مقدسی، کاظم ناصر، محسن قنبرزاده، سعید شاکریان، عبدالحمید رضوی صفحه 476
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع اضافه وزن، چاقی و سطح آمادگی جسمانی در نوجوانان شیراز بود.
    مواد و روش‎ها: این بررسی روی 808 دانش آموز پسر 16-14 ساله که از راه نمونه‎گیری خوشه‎ای چند مرحله‎ای تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. قد و وزن آزمودنی ها به روش استاندارد اندازه‎گیری و نمایه ی توده ی بدن (BMI) محاسبه شد. آزمودنی ها با BMI بالاتر از صدک 95 استاندارد مرکز کنترل بیماری ها (CDC) برای سن و جنس به عنوان چاق و با BMI صدک 85 تا 95 به عنوان اضافه وزن در نظر گرفته شدند. سطح آمادگی جسمانی آزمودنی ها نیز توسط آزمون‎های دراز و نشست، بارفیکس اصلاح شده، تخته کشش، دو 540 متر، دو 45 متر و دو 9 4 متر اندازه‎گیری شد.
    یافته ها
    شیوع اضافه وزن در دانش‎آموزان 14، 15 و 16 سال به ترتیب 4/13، 2/9 و 8/7% و شیوع چاقی در آن ها به ترتیب 8/7، 9/5 و 4/4% بود. یافته ها نشان داد هر چه میزان درصد چربی و نمایه ی توده ی بدن بیشتر باشد، سطح آمادگی جسمانی پایین‎تر است.
    نتیجه گیری
    شیوع چاقی و اضافه وزن در نوجوانان شیراز در مقایسه با برخی نقاط کشور و دنیا بیشتر بوده و طی چند سال اخیر روند چاقی در نوجوانان این شهر افزایش پیدا کرده است. از آنجا که ارتباط منفی بین سطح آمادگی جسمانی با درصد توده ی چربی و نمایه ی توده بدن مشاهده شد، بنابراین انجام فعالیت‎های ورزشی برای نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق مورد تاکید قرار می‎گیرد.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، چاقی، نوجوان، آمادگی جسمانی
  • عاتکه موسوی نسل خامنه، فیروزه حسینی اصفهانی، مریم صفرخانی، پروین میرمیران، فریدون عزیزی صفحه 483
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی روند شیوع اضافه وزن و پرفشاری خون در نوجوانان تهرانی در سه مطالعه ی مقطعی طی سال های 87-1378 است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش روی نوجوانان 19-10 سال شرکت کننده در سه بررسی اول 80-1378 (3010=تعداد)، دوم 84-1381 (1107=تعداد) و سوم 87-1384 (1090=تعداد) از مطالعه قند و لیپید تهران انجام شد. نمایه ی توده ی بدنی بر اساس صدک های ایرانی و فشار خون براساس معیارهای آکادمی کودکان آمریکا و جدول های رشدCDC سال 2000 تعریف شد.
    یافته ها
    میانگین±انحراف معیار BMI نوجوانان از3/4±1/20 در بررسی اول به 7/4±6/21 کیلوگرم بر مترمربع در بررسی سوم افزایش یافت (001/0P<). شیوع تعدیل شده ی سنی و جنسی افراد در معرض خطر اضافه وزن به ترتیب از 8/12% در بررسی اول به 5/18% در بررسی سوم افزایش یافت (001/0P<) و درصد افراد دارای اضافه وزن از 4/6% در بررسی اول به 7/12% در بررسی سوم رسید (001/0P<). طی این سه مقطع شیوع فشار خون بالا، روند کاهشی داشته و شیوع فشار دیاستولی بالا از 9/7% به 3% و فشار سیستولی بالا از 3% به 3/1% رسید (001/0P<). پس از تعدیل اثر سن و جنس، احتمال داشتن پرفشاری خون با افزایش BMI به ترتیب در بررسی اول (17/1-11/1:فاصله ی اطمینان، 14/1:نسبت شانس)، دوم (30/1-15/1:فاصله ی اطمینان،23/1:نسبت شانس) و سوم (11/1-00/1: فاصله ی اطمینان، 05/1:نسبت شانس) ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    درصد اضافه وزن در مقایسه با در خطر اضافه وزن از سرعت بیشتری برای اضافه وزن برخوردار است. شیوع افراد با فشارخون بالا در طی سه بررسی کاهش یافته است. اثر افزایشی BMI بر احتمال ابتلا به پرفشاری خون در بررسی سوم از بررسی های دیگر کمتر بود.
    کلیدواژگان: در خطر اضافه وزن، اضافه وزن، پرفشاری خون، نوجوانان
  • ایوا اورنگی، علیرضا استادرحیمی، رضا مهدوی، محمدحسین صومی، محمد کاظم طرزمنی صفحه 493
    مقدمه
    کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)، طیفی از بیماری های بالینی می باشد که سبب شناسی آن از استئاتوز کبدی ساده تا استئاتوهپاتیت غیر الکلی، سیروز و کارسینوم کبدی را شامل می شود. نظر به اهمیت چاقی به عنوان عامل خطرساز، و استرس اکسیداتیو به عنوان عامل موثر در بیماری زایی، بروز التهاب و پیشرفت بیماری، پژوهش کنونی با هدف تعیین میزان اضافه وزن، چاقی و بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو در بیماران کبد چرب غیرالکلی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این بررسی مورد- شاهدی، 50 فرد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی و 48 فرد سالم شرکت داشتند. اندازه گیری های تن سنجی، تعیین سطح سرمی آنزیم های کبدی، پروفایل لیپیدی، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) و مالون دی آلدئید (MDA) براساس روش استاندارد صورت گرفت. تحلیل های آماری داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 5/11 انجام شد.
    یافته ها
    در بیماران کبد چرب غیر الکلی میانگین نمایه ی توده ی بدن (BMI) به طور معنی داری از گروه شاهد بیشتر بود. تفاوت معنی داری از نظر میانگین سطح سرمی MDA در دو گروه مورد بررسی وجود نداشت (1/0=P)، در صورتی که میانگین سطح سرمی TAC در بیماران به طور معنی داری از گروه شاهد، پایین تر بود (02/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش کنونی، کنترل اضافه وزن و چاقی در افراد سالم جامعه برای جلوگیری از ابتلا و در بیماران به منظور جلوگیری از پیشرفت بیماری ضروری به نظر می رسد، هم چنین با توجه به پایین بودن سطح سرمی TAC در این بیماران، توصیه به مصرف منابع سرشار از مواد آنتی اکسیدان و مکمل های آن، می تواند در مراحل درمانی ارزشمند باشد.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، چاقی، استرس اکسیداتیو، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، مالون دی آلدئید
  • محمدرضا علایی، رضا شیاری، محمد رضایی، شهرزاد فلاح صفحه 500
    مقدمه
    کوتاهی قد یکی از مشکلات شایع کودکان است. نوع شایعی از کوتاهی قد، کوتاهی قد سرشتی می باشد که تشخیص زودهنگام و درمان به موقع آن در بیشتر موارد ارزشمند است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش به ارزیابی قد نهایی در کودکانی پرداخته شد که طی سال های 1381 تا 1387 با کوتاهی قد سرشتی به درمانگاه غدد کودکان بیمارستان لقمان مراجعه کرده بودند و قد نهایی بیماران پس از رسیدن به سن بلوغ بررسی شد. انحراف معیار قد ابتدایی، قد نهایی بیماران و قد والدین آن ها مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    49 بیمار (35 مورد پسر و 14 مورد دختر) مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سن تقویمی بیماران در بدو ورود 4/1±4/13سال، میانگین تاخیر سن استخوانی 4/1±6/2 سال، میانگین قد بدو ورود به مطالعه 5/7±9/141سانتی متر، میانگین انحراف معیار قد ابتدایی 69/0±69/2-، میانگین قد والدین 9/3±8/163 سانتی متر و میانگین انحراف معیار قد والدین 47/0±85/0– بود. میانگین سن، هنگام بررسی قد نهایی 5/0±7/18 سال و انحراف معیار قد نهایی 89/0±23/1- مشاهده شد. از میان بیماران مورد بررسی در این پژوهش، تمام بیماران به محدوده ی طبیعی قد نهایی مورد انتظار خود رسیدند. در این بررسی قد نهایی 9 نفر (4/18%) بیش از 2 انحراف معیار از میانگین جامعه پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه تمام کودکان مورد بررسی، به محدوده ی طبیعی قد نهایی خود رسیدند، اما این میزان در محدوده ی پایینی طبیعی قرار داشت و می توان نتیجه گرفت در بیمارانی که قد ابتدایی آن ها به میزان زیادی از میانگین فاصله دارد، استفاده از مداخلات درمانی می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: کوتاهی قد، کوتاهی قد سرشتی، قد نهایی
  • محمدرضا وفا، شیرین افشاری، نازنین مصلحی، امین صالح پور، فاطمه حسینی، مجید گوهری نژاد، مریم ظریف یگانه، شیرین حسینی صفحه 505
    مقدمه
    میزان شیوع و شدت چاقی در دوران کودکی رو به افزایش است، شناسایی عوامل موثر بر آن نقش مهمی در پیشگیری از این عارضه دارد.
    مواد و روش ها
    513 دانش آموز دختر و پسر سال اول دبستان که به صورت تصادفی از 19 منطقه ی آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شدند، در این مطالعه ی مقطعی شرکت کردند. وزن و قد دانش آموزان اندازه گیری شد. ویژگی های تولد و نوع تغذیه در دوران شیرخوارگی دانش آموزان (شامل رتبه و وزن هنگام تولد، نوع تغذیه، طول مدت تغذیه ی انحصاری با شیر مادر، طول مدت تغذیه با شیر مادر و شیرخشک، زمان شروع غذای کمکی و میزان فعالیت) با استفاده از پرسش نامه ی مربوط به آن ها تعیین گردید. برای توصیف نمونه ها از روش های آمار توصیفی شامل جدول توزیع فراوانی، آزمون مجذور خی، شاخص های مرکزی و پراکندگی استفاده شد.
    یافته ها
    اضافه وزن در 8% و چاقی در 7/11% کودکان مورد بررسی وجود دارد. نمایه ی توده ی بدن کودکان با نوع تغذیه در شیرخوارگی (تغذیه با شیر مادر یا شیرخشک) و مدت تغذیه با شیر مادر ارتباط معنی داری نداشت. اما نمایه ی توده ی بدن کودکان با مدت تغذیه ی انحصاری با شیر مادر ارتباط خطی معکوس داشت (0001/0=P، 151/0-=r). هم چنین نمایه ی توده ی بدن کودکان با مدت تغذیه با شیر خشک، ارتباط خطی مستقیم (007/0=P، 108/0=r) و با زمان شروع غذای کمکی ارتباط خطی معکوس داشت (002/0=P، 128/0-=r).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان دهنده ی اهمیت طول مدت تغذیه انحصاری با شیر مادر در کاهش خطر چاقی کودکان می باشد.
    کلیدواژگان: شیر مادر، چاقی، دوران کودکی، شیرخوارگی
  • شکوفه بنکداران، مژگان افخمی زاده صفحه 513
    مقدمه
    کمبود ویتامین D از مسایل شایع اپیدمیولوژیک است که می تواند با سندروم متابولیک، دیابت نوع 2 و هم چنین مقاومت به انسولین مرتبط باشد. هدف این پژوهش، بررسی اثر درمانی فرم فعال ویتامین D خوراکی (کلسیتریول) بر کنترل قند و لیپید بیماران دیابتی نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مداخله ای در بیمارستان قائم مشهد انجام شد. 58 بیمار دیابتی نوع 2 انتخاب شدند. بیماران مورد درمان با کلسیتریول به میزان 5/0 میکروگرم در روز به مدت 8 هفته علاوه بر داروهای پایین آورنده ی قندخون قرار گرفتند. معیارهای بالینی بیماران شامل وزن، فشار خون سیستولی، دیاستولی و معیارهای آزمایشگاهی شامل قند خون ناشتا، سطح انسولین، پروفیل لیپیدی، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسیم و فسفر بود، هم چنین میزان مقاومت به انسولین با استفاده از فرمول HOMA-IR قبل و بعد از درمان بررسی و با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    پس از 8 هفته درمان با کلسیتریول، گرچه میزان قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول، تری گلیسیرید و مقاومت به انسولین کاهش یافت، اما این تغییرات از نظر آماری معنی دار نبود (05/0P>). تغییر سطح کلسترول-LDL و فشار خون دیاستولی بیماران پس از درمان از نظر آماری معنی دار بود (04/0، 02/0=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد درمان با کلسیتریول اثری بر کنترل قند در بیماران دیابتی نوع 2 ندارد، ولی شاید بتواند بر کنترل سطح لیپیدها و فشار خون در این بیماران موثر باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، ویتامین دی، کلسیتریول، فشار خون، لیپید، مقاومت به انسولین
  • معصومه یارجانلی، فرهاد حسین پناه، فرهاد شیخ الاسلامی، فریدون عزیزی صفحه 520
    مقدمه
    مطالعات مقطعی ارتباط بین کمبود ویتامینD را با عوامل خطر قلبی عروقی نشان داده اند. یافته های بررسی های انجام شده برای اثبات ارتباط کمبود ویتامینD با پیامد قلبی عروقی دارای هماهنگی کامل نمی باشند، بنابراین نیاز به انجام مطالعات بیشتر در جوامع مختلف در این زمینه وجود دارد. با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامینD در ایران مطالعه ی حاضر در راستای این هدف طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی nested case-control در قالب مطالعه ی قند و لیپید تهران (TLGS) در زنان و مردان بالای 30 سال با میانگین سنی (6/10 ±) 7/56 سال که در بدو ورود به مطالعه بیماری قلبی عروقی نداشته اند، انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری Risk Set Sampling گروه شاهد به نسبت یک به یک با موردها انتخاب و از نظر سن و جنس و ماه خون گیری مشابه سازی شدند.
    یافته ها
    میانه ی سطح سرمی 25(OH)D در گروه مبتلا به بیماری های قلبی عروقی (موردها) نسبت به گروه شاهد کاهش قابل توجهی نشان می داد (001/0>P). پس از تعدیل اثر عوامل خطر شناخته شده ی قلبی- عروقی، نسبت شانس برای ابتلا به رخداد قلبی عروقی در افراد با سطح سرمی 25(OH)D کمتر از10 نانوگرم در میلی لیتر در مقایسه با افراد دارای سطح سرمی بالاتر از 20 نانوگرم در میلی لیتر (فاصله اطمینان: 88/5-75/1) 21/3 بود.
    نتیجه گیری
    بین سطح سرمی ویتامینD و ابتلا به پیامدهای قلبی عروقی به طور مستقل رابطه ی آماری معنی دار وجود دارد
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی، عروقی، عوامل خطر قلبی، عروقی، ویتامین D
  • مرضیه ثاقب جو، عباس قنبری نیاکی، حمید رجبی، رزیتا فتحی، مهدی هدایتی صفحه 529
    مقدمه
    گرلین یک پپتید اشتها آور معده ای است که در ایجاد رفتار سیری موثر می باشد و نقش مهمی در تعادل انرژی و هموستاز گلوکز ایفا می کند. شواهد بسیار زیادی نشان می دهد که فعالیت های مقاومتی بخش بسیار مهمی از توصیه های ورزشی، برای کاهش وزن می باشند. هدف این پژوهش بررسی اثر 4 هفته تمرین مقاومتی دایره ای بر سطح استراحتی گرلین تام، گلوکز، انسولین و استروژن پلاسما بود.
    مواد و روش ها
    27 دانشجوی دختر تربیت بدنی (میانگین سن 54/1±22 سال، قد 05/5±66/162 سانتی متر، نمایه ی توده ی بدن 86/1±76/20 کیلوگرم بر مترمربع و درصد چربی 08/2± 95/2%) به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و یک گروه شاهد قرار گرفتند. برنامه ی تمرین با دو شدت 40 و 80% یک تکرار بیشینه، 4 روز در هفته و به مدت 4 هفته انجام شد. نمونه گیری خون 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از برنامه ی تمرین انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های آزمون آنووا نشان داد که بین سطح گرلین تام (88/0P=)، گلوکز پلاسما (1/0P=) و انسولین (66/0P=) در گروه ها تفاوت معنی داری وجود ندارد، اما همبستگی منفی معنی داری (05/0P=، 4/0-R=) بین سطح گرلین تام و استروژن پلاسما به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، عدم تغییر وزن آزمودنی ها در مدت برنامه ی تمرین و کوتاه مدت بودن برنامه ی تمرین ها ممکن است دلیل عدم افزایش گرلین در این پژوهش باشد، البته احتمال دارد زیرگروه های گرلین تام (گرلین آسیل دار و بدون آسیل) تغییر کرده باشند.
    کلیدواژگان: گرلین تام پلاسما، تمرین مقاومتی دایره ای، استروژن، زنان جوان
  • عباس صارمی، محمد فاضل مصلح آبادی، محمد پرستش صفحه 536
    مقدمه
    التهاب نقش مهمی در فرایندهای مقاومت به انسولین بازی می کند و به نظر می رسد واسطه های شیمیایی مانند کمرین در مقاومت به انسولین نقش محوری دارند. در پژوهش حاضر به بررسی اثر 12 هفته تمرین قدرتی بر سطح کمرین، CRP، TNF-α و عوامل خطرساز قلبی و متابولیکی در مردان مبتلا به سندروم متابولیک پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    21 بیمار مبتلا به سندروم متابولیک (سن: 3/4±25/45 سال، نمایه ی توده ی بدن 32/1±53/29 (کیلوگرم بر مترمربع) به طور تصادفی به گروه های تمرین قدرتی (11 نفر) و شاهد (10 نفر) تقسیم شدند. برنامه ی تمرین قدرتی 3 جلسه در هفته و به مدت 12 هفته بود. ترکیب بدنی (سی تی اسکن)، شاخص های متابولیکی و التهابی قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بعد از 12 هفته تمرین قدرتی، گلوکز خون، شاخص مقاومت به انسولین(HOMA-IR)، کلسترول تام، کلسترول-LDL، تری گلیسرید و چربی شکمی (احشایی) به طور معنی داری کاهش یافت (05/0P<)، به طور همزمان، غلظت سرمی کمرین و CRP در پاسخ به تمرین قدرتی نیز به طور معنی داری کاهش یافت (05/0P<)، اما TNF-α بدون تغییر باقی ماند (05/0P>).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش 12هفته تمرین قدرتی موجب بهبود شاخص های قلبی و متابولیکی در افراد مبتلا به سندروم متابولیک شد و این بهبودی با کاهش سطح کمرین و CRP همراه بود.
    کلیدواژگان: تمرین قدرتی، چاقی، سندروم متابولیک، کمرین
  • سپیده خاکسار، مهناز کسمتی، آناهیتا رضایی، عبدالرحمن راسخ صفحه 544
    مقدمه
    زخم های دیابتی به ویژه در ناحیه ی پا و نارسایی در ترمیم آن ها، از مواردی است که بیشتر بیماران دیابتی در طول بیماری خود با آن درگیر می باشند. با توجه به گزارش های گذشته مبنی بر نقش مثبت استروژن در تسریع روند ترمیم زخم، این پژوهش اثر احتمالی استروژن موضعی بر ترمیم زخم در موش های دیابتی را مورد بررسی قرار داد.
    مواد و روش ها
    66 موش نر از نژاد ویستار به دو گروه سالم و دیابتی تقسیم شدند و هر گروه به سه زیرگروه کنترل (دست نخورده)، شاهد و آزمون تقسیم بندی گردیدند. در همه ی گروه ها یک زخم مدور با قطر 5/1 سانتی متر بر سطح پشت موش های سالم و دیابتی (القا شده توسط استروپتوزوتوسین) ایجاد شد. در زیرگروه آزمون، روزانه پماد استروژن با دوز 5/0 میلی گرم و در زیرگروه شاهد، پماد جنتامایسین با دوز 5/0 گرم استفاده شد. روند ترمیم زخم به صورت ماکروسکوپی و میکروسکوپی در روزهای 3، 5، 7، 14، 21 و 28 مورد پی گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    در بررسی ماکروسکوپی، زخم های گروه دیابتی در مقایسه با گروه سالم ترمیم دیر تری داشته و التیام زخم در زیرگروه آزمون در موش های سالم و دیابتی از روز 7 به بعد تغییر چشمگیری داشته است(05/0P<). در بررسی میکروسکوپی گروه سالم، شاخص تشکیل بافت جوانه ای اختلاف نداشته ولی افزایش رگ زایی و تشکیل اپیتلیوم جدید در زیرگروه آزمون مشهود بود. در گروه دیابتی نیز در تمام موارد، زیرگروه آزمون پیشرفت محسوسی نسبت به زیرگروه شاهد نشان داد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های به دست آمده در این پژوهش، استروژن می تواند موجب تسریع در ترمیم ناقص زخم های دیابتی شود.
    کلیدواژگان: ترمیم زخم، استروژن، موش دیابتی
|
  • Dr Zahra Heidari, Dr Fereidoun Azizi Page 459
    Introduction

    The aim of this article is to review current information documented on antithyroid drug induced vasculitis.

    Materials And Methods

    MEDLINE was searched for studies between 1960 and 2009 with the key words “antithyroid drugs and vasculitis”, “antithyroid drugs and diffuse alveolar hemorrhage”, and “antithyroid drugs and glumerolonephritis”.

    Results

    Ninety-two articles met the selection criteria. The data obtained showed that 15 to 46% of patients treated with propylthiouracil (PTU) developed anti-neutrophil cytoplasmic antibody (ANCA), in contrast to 0 to 3% of the patients treated with methimazole (MMI), the former being the most often reported for causing vasculitis, a disease seen most commonly in association with Graves’ disease. Signs of PTU-induced vasculitis include fever, malaise, anemia, lymphadenopathy, skin lesions, arthralgia, hematuria/proteinuria, diffuse alveolar hemorrhage (DAH), pleural effusion, and crescentic glomerulonephritis. Once PTU-induced vasculitis is determined, the simple withdrawal of PTU usually causes resolution of the symptoms within 1-4 weeks. Overall prognosis of antithyroid drug-induced vasculitis is much better than that of primary vasculitis.

    Conclusion

    Antithyroid medications such as PTU can induce (ANCA)-associated vasculitis. Its pathogenesis might be multifactorial. Diagnosis is based on the relationship between clinical vasculitis, and the antithyroid drugs prescribed, and the excluding of any other medical states that mimic vasculitis. After the diagnosis, antithyroid drugs should be discontinued immediately, and the prognosis is usually good.

  • Dr V. Yousefi, Dr H. Bahreynian, Dr F. Sheykholeslami, Dr M. Tohidi, Dr Y. Mehrabi, Pr F. Azizi Page 466
    Introduction

    The major complication of radioiodine therapy for thyrotoxicosis is hypoth-yroidism, the long-term management of which is often problematic. In this study, the long-term effects of continuous methimazole (MMI) therapy are investigated.

    Materials And Methods

    One hundred and thirty-two patients, aged between 36-66 years, with Graves recurrence, were semi randomly randomized in 2 groups for continuous antithyroid and radioiodine treatment. The number of thyroid dysfunctions in each patient were recorded and serum TSH, FT4, Anti TPO, TRAb, FBS, HOMA IR, and lipid profiles were measured. Bone mineral density and echocar-diography were performed.

    Results

    There was no significant differences in age, duration of symptoms and thyroid function between the 2 groups. No serious complications occurred in the MMI group and no difference in any of parameters was seen between groups 1 and 2. Goiter rate and anti TPO concentration were higher in group 1 than in group 2. Serum triglycerides and cholesterol were increased in group 2 as compared to group 1. Bone mineral density was more reduced in group 2, especially in the spine. Echocardiography showed diastolic dysfunction in group 2 as compared to group 1. Some parameters in neuro-pschyciatric evaluation were significantly better in the MMI group, as compared to the radioiodine one.

    Conclusion

    Considering it is a safe treatment and has fewer complications, methimazole is another option for patients with recurrent Graves', who do not wish to use radioiodine.

  • Mehrzad Moghadasi, Kazem Naser, Mohsen Ghanbarzadeh, Saeid Shakerian, Abdolhamid Razavi Page 476
    Introduction
    The aim of this study was to estimate the prevalence of overweight and obesity and physical fitness in Shiraz adolescents.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 808 (boys) students, 14-16 years old. The subjects were selected via a step wise random sampling. Height and weight of the subjects were measured by standard methods and body mass index (BMI) was calculated. Overweight and obesity were defined on the 85th and 95th percentiles of BMI for age and sex, respectively, as proposed by CDC. Physical fitness of the subjects were measured by sit-up, modified pull-up, sit-and-reach, 540 m running, 45 m running and 4 × 9 m shuttle run test.
    Results
    The prevalences of overweight in 14, 15 and 16 year old students were 13.4%, 9.2% and 7.8% respectively and the prevalences of obesity were 7.8%, 5.9% and 4.4% respectively. The results showed that the physical fitness had a tendency to decrease as body fat percent and BMI increased.
    Conclusion
    The prevalence of overweight and obesity in Shiraz adolescents are higher than in some other areas of the Iran and the world and obesity increases among adolescents during the early years. There were inverse relationships between physical fitness levels with body fat percent and BMI, findings that emphasize exercise for overweight and obese adolescents.
  • A. Mousavi, F. Hoseini Esfehani, M. Safarkhani, Dr P. Mirmiran, Dr F. Azizi Page 483
    Introduction
    This study aims at determining the trends of the prevalence of overweight and hypertension among adolescents in three cross-sectional surveys of Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS).
    Materials And Methods
    We analyzed the data of adolescents, aged 10-19 years, obtained in the three surveys of the TLGS; survey 1, 1999-2001(n=3010, 47.2% boys); survey 2, 2002-5(n=1107, 48.4% boys), and survey 3, 2006-8 (n=1090, 46.6% boys). At risk for overweight and overweight were defined according to Iranian BMI percentiles. Hypertension was defined according to the fourth report on the Diagnosis, Evaluation and Treatment of High Blood Pressure (BP), American Academy of Pediatrics and charts of the Centers for Disease Control and Prevention.
    Results
    Mean BMI of adolescents increased from 20.1(4.3) in survey 1 to 21.6(4.7) kg/m2 in survey 3(P<0.001). The adjusted prevalence of at risk for overweight, in the first and third surveys of study increased respectively from 12.8% to 18.5% (P<0.001) and the prevalence of overweight increased from 6.4 to 12.7% respectively (P<0.001). The mean systolic BP and diastolic BP decreased from 105(11), 71.4(9.2) in the first survey to 100(12), 65.4(9.8) mmHg in the third, respectively (P<0.001). The prevalence of high systolic BP and diastolic BP decreased from 3 and 7.9% in 1999-2001 to 1.3 and 3% in 2006-8, respectively. The age adjusted means of SBP and DBP increased respectively in underweight, normal, at risk for overweight and overweight adolescents (P<0.01).
    Conclusion
    The increment of "overweight prevalence" was greater than "at risk for overweight". The prevalence of high systolic and diastolic BP decreased over the three surveys.
  • Eva Orangi , Ph.D. Alireza Ostad Rahimi Reza Mahdavi , Ph.D. Mohammad Hosein Somi Ph.D. Mohammad Kazem Tarzemani Page 493
    Introduction
    Non-alcoholic fatty liver disease(NAFLD) is a denomination that encompasses clinical and pathological spectrums, ranging from simple steatosis to Non-alcoholic steatohepatitis (NASH), fibrosis and cirrhosis. Considering the importance of obesity as a risk factor of this disease and oxidative stress, as an effective factor in pathogenesis, coupled with inflamation and its progression to non-alcoholic steatohepatitis, this study was conducted to investigate the rate of overweight and obesity and oxidative stress status in patients with nonalcoholic fatty liver disease.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 50 NAFLD patients and 48 healthy controls were enrolled. Antropometric measurements were taken, according to standard protocol. Serum hepatic enzymes, lipid profile and total antioxidant capacity (TAC) were determined by the auto analyzer and Serum malondialdehyde (MDA) was measured by the feluorimetry method. Data was analyzed by SPSS (version 11.5), and statistical tests such as T-test and Chi-square were used. Correlations were performed using Pearson's correlation coefficient.
    Results
    Mean BMI was significantly higher in NAFLD patients, compared to controls. There was no significant difference between the two groups in relation to mean serum levels of MDA (p=0.1). In contrast, the mean serum levels of TAC was significantly lower in patients than in controls (p=0.02).
    Conclusion
    Based on this study, combating overweight and obesity seems to be a preventive strategy for healthy people, thereby forestalling the progression of this disease. Furthermore, considering the lower level of TAC in NAFLD patients, the use of antioxidant-rich foods and supplements can be therapeutically valuable.
  • Dr Mohammadreza Alaei, Dr Reza Shiari, Dr Mohammad Rezaei, Dr Sharzad Fallah Page 500
    Introduction
    Short stature is one of the common problems in children. One of the common forms of short stature is Constitutional. Usually early diagnosis and treatment is worthwhile.
    Materials And Methods
    We studied children with Constitutional short stature who came to the out-patient clinic of Pediatric Endocrinology in Loghman hospital between 2002 and 2008. Their final height has evaluated after puberty. SDS for the first and final height of the patients and their parent's height was calculated.
    Results
    Forty-nine patients (35 boys and 14 girls) were studied. Mean chronological age at the time of referral was 13.4±1.4 years, mean delay of the bone age 2.6±1.4 years, mean height 141.9±7.5 cm, mean SDS of the first height -2.69±0.69, mean parental height 163.8±3.9 cm and SDS for parental height was -0.85±0.47. Mean age at the time of evaluating final height was 18.7±0.5 years and mean SDS for the final height was -1.23±0.89 cm. All patients in our study reached their excepted final height. In this study final height of 9 patients (18.4%) was over 2 standard deviation lower than the mean of the community.
    Conclusion
    Although, all of the patients reached to the normal range of final height, it was in the lower limit of the range. It seems medical interventions could be implemented for patients, whose first height was much lower than the mean.
  • Dr M. Vafa, Sh Afshari, N. Moslehi, A. Salehpoor, F. Hosaini, M. Goharinezhad, M. Zarif Yeganeh, Sh Hosaini Page 505
    Introduction
    Since the prevalence and severity of childhood obesity is increasing, understanding the effective factors for prevention of this disorder is important.
    Material And Methods
    A total of 513 students of both sexes in the first year of primary schools, were recruited in this cross-sectional study. They were chosen randomly from 19 regions (of the ministry of education) from Tehran city. Their weight and height were measured, and information on infant birth and feeding characteristics (birth order, birth weight, the type of feeding in infancy, the duration of exclusive breast feeding, the duration of breast feeding and formula feeding) activity levels, the timing of the introduction of complementary foods were obtained. Descriptive statistical methods such as frequency distribution table, c2 test and central and dispersion parameters were used to describe samples.
    Results
    Eight percent of the children were overweight and 11.7% were obese. There was no significant relation between the type of feeding (breast or formula feeding) and children's BMI. The duration of breast feeding was not significantly associated with children's BMI,. Children's BMI had a negative linear association with the duration of exclusive breast feeding (r=-0.151, P=0.0001). The duration of formula feeding was associated with children's BMI (r=0.108, P=0.007). Children's BMI had an inverse linear relation with the time of introduction of complementary foods (r=-0.128, P=0.002).
    Conclusion
    This study shows the importance of duration of breast feeding in reducing the risk of childhood obesity.
  • Dr Shokoufeh Bonakdaran, Dr Mozhgan Afkhami Zadeh Page 513
    Introduction
    Vitamin D deficiency is prevalent worldwide. Low 25 hydroxyvitamin D3 concentrations inversely associated with type 2 diabetes, metabolic syndrome and insulin resistance. The aim of this study was the evaluation of effects of oral 1, 25 (OH) 2D3(calcitriol) treatments on glycemic control and lipid profiles in patients with type 2 diabetes. Methods and Materials: This was an interventional study, conducted in Ghaem Hospital, Mashhad, Iran on 58 type 2 diabetic patients. Patients underwent calcitriol treatment with 0.5 microgram per day for 8 weeks. In all cases, clinical parameters including weight, systolic and diastolic blood pressure and laboratory parameters including levels of fasting blood glucose, insulin, lipid profile, calcium, phosphorous, HbA1C and insulin resistance (HOMA-IR) were measured, before and after the treatment period. The two sets of results were then compared with one another.
    Results
    Following treatment with calcitriol, FBS, HbA1C, Cholesterol, triglycerides and insulin resistance decreased but the changes were not significant (p>0.05). LDL and diastolic blood pressure decreased significantly after treatment with calcitriol. (p=0.02 and 0.04 respectively).
    Conclusion
    Supplementation with active form of vitamin D did not have a significant effect on glycemic control but may be effective in control of hyperlipidemia and blood pressure in type 2 diabetic patients, findings which need to be confirmed in large randomized trials
  • M. Yarjanli, F. Hosseinpanah, F. Sheikholeslami, F. Azizi Page 520
    Introduction
    In cross-sectional studies, low serum levels of 25-hydroxyvitamin D are associated with a higher prevalence of cardiovascular risk factors. This study aimed to determine whether vitamin D deficiency is related to cardiovascular disease.
    Material And Methods
    This nested case-control study was performed within the framework of a population-based Cohort study (Tehran Lipid and Glucose Study, TLGS) among male and female participants, aged 30 years or older (mean [SD] age, 56.7 [10.6] years), free of diagnosed cardiovascular disease at initial blood collection. Using risk set sampling, controls (n=251) were selected in a 1:1 ratio and matched for age, sex and date of blood collection. We measured serum 25-hydroxyvitamin D levels in serum specimens, kept at -80°C until assay.
    Results
    Median serum 25(OH)D was significantly lower in the CVD group than in controls (p<0.001). For 25(OH)D values of less than 10 ng/ml, compared with values more than 20 ng/ml (reference), the multivariable-adjusted OR (with 95% confidence intervals) for incident cardiovascular events was 3.21 (1.75-5.88).
    Conclusion
    Low levels of 25(OH)D are independently associated with higher risk of cardiovascular events in a graded manner, even after adjustment for factors known to be associated with coronary artery disease.
  • Dr M. Saghebjoo, Dr A. Ghanbari-Niaki, Dr H. Rajabi, Dr R. Fathi, M. Hedayati Page 529
    Introduction
    Ghrelin, an orexigenic peptide secreted from stomach mucosa, affects feeding behavior and plays an important role in energy balance and glucose homeostasis. Ample evidence indicates that resistance exercise is a key component of exercise recommendations for weight control. The purpose of the current study was to determine the effects of resistance training (4 weeks) on resting levels of plasma ghrelin, glucose, insulin and estrogen.
    Materials And Methods
    Twenty-seven female college students, aged 22±1.54 years, height 162.66± 5.05 cm, BMI 20.76±1.86 kg/m2 and fat percent 20.95±2.08% (means ± SE) were randomized into two, the experimental (40% and 80% 1RM) and the control groups. Subjects performed circuit-resistance exercise protocol with 40% and 80% 1RM, 4 d/wk for 4 weeks. Blood samples were collected 24 hours before and 48 hours after the training program.
    Results
    One-way ANOVA revealed that although no significant differences were observed in circulating levels of plasma total ghrelin (P=0.88), glucose (P=0.1) and insulin (P=0.66) in the experimental group when compared to the control group, a significant negative correlation (R=-0.4, P=0.05) was found between plasma estrogen and total ghrelin levels.
    Conclusion
    It seems that because of a non significant increase in plasma ghrelin levels in the present study, there was no weight change of subjects during the training program and the short duration of the training program. However, the total ghrelin sub-fractions, acylated and non acylated, may have changed.
  • Dr Abbas Saremi, Dr Mohammad Fazel Mosle Habadi, Mr Mohammad Parastesh Page 536
    Introduction
    Inflammation plays an essential role in the insulin resistance process, and chemokines, such as chemerin, seem to play a pivotal role in the pathogenesis of insulin resistance. In this study we examined the effects of 12 weeks strength training on serum chemerin, CRP and TNF-α level in association with cardiometabolic risk factors, (age: 45.25±4.3 yr, body mass index: 29.53±1.32 kg/m2) in subjects with the metabolic syndrome.
    Materials And Methods
    Twenty-one subjects with the metabolic syndrome were randomly assigned to strength training (n= 11) and control (n= 10) groups. Strength training was performed 3 times weekly for 12 weeks. Body composition (computed tomography), metabolic and inflammatory parameters were measured prior to and after the intervention.
    Results
    After a 12 week strength training, fasting glucose, insulin resistance index (HOMA-IR), total cholesterol, LDL-cholesterol, triglycerides and abdominal fat (visceral fat) were significantly decreased (p<0.05). Concurrently, chemerin and CRP concentrations were significantly decreased in response to strength training (p<0.05), but TNF-α remained unchanged (p>0.05).
    Conclusion
    This study demonstrated that 12 weeks of strength training caused an improvement in cardiometabolic risk factors in subjects with the metabolic syndrome, and this improvement was associated with decreased chemerin and CRP levels (inflammatory markers).
  • Sepideh Khaksar, Mahnaz Kesmati, Annahita Rezaie, Abdolrahman Rasekh Page 544
    Introduction
    Diabetic ulcers especially foot ulcers and the delay in their healing is a major problem faced by most diabetic patients. Based on data available on the positive role of estrogen in accelerating wound healing, this research aimed at assessing the possible effect of topical estrogen on wound healing in diabetic rats.
    Materials And Methods
    Sixty-six male wistar rats were divided into two groups (normal and diabetic) and each group was divided into 3 subgroups (control, sham and test). A circular full- thickness wound with a diameter of 1.5 cm was created on the backs of streptozotocin(stz)- induced diabetic and intact rats. In the test subgroup, the wounds were treated with a daily topical dose of 0.5 mg estrogen and in the sham subgroup, gentamicin ointment (dose 0.5 g) was used. The process of wound healing was assessed by macroscopic and microscopic studies on days 3, 5, 7, 14, 21, and 28.
    Results
    The macroscopic study, showed delays in healing of the diabetic group in comparison with the normal group and after the seventh day, wound healing showed considerable change in the test subgroup in both normal and diabetic rats (p<0.05). In the normal group microscopic study, the only parameter which did not show any differerence was granulation tissue organization; however increasing of neoangiogenesis and re-epithelization was observed in the test subgroup. Also, in the diabetic group, the estrogen receiving subgroup showed impressive improvement compared to the sham subgroup.
    Conclusion
    Topical that estrogen can accelerate the process healing of diabetic wounds.