فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 72، اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی هدایتی*، طاهره ابراهیمی صفحات 487-490
    مقدمه
    در دنیای امروز از یک سو توسعه ی علمی، افکار فلسفی را و از سوی دیگر اندیشه های فلسفی، گسترش و پیشرفت علمی را تحت تاثیر قرار می دهند. این نوشتار بر نیاز بررسی چالش های روش شناسی بیوشیمی و سردسته ی آن ها اشکالات مربوط به ارتباط تجربه های در زیوه (in vitro) و در زنده (in vivo) متمرکز شده است. موضوع بحث حاضر این است که چگونه تجزیه و تحلیل نظری می تواند فراتر از یک درک ساده ی علمی، موفقیت یا شکست های علمی را در پی داشته باشد؟ به منظور روشن شدن موضوع نمونه های متعددی ارایه شده است. در طی بحث به دینامیک بودن تعریف در زنده در زیوه پرداخته شده و به موضوع اثر مصنوعی (artifact) به عنوان یکی از مشکلات مطالعه در زیوه اشاره شده است. هم چنین، عدم ضرورت ساخت و مطرح نمودن اصطلاحاتی مانند برون زنده (Ex Vivo) مطرح می گردد می شود.
  • فریدون عزیزی*، حسین دلشاد صفحات 491-508
    مقدمه
    در زمان بارداری در تنظیم عملکرد تیروئید زنان سالم تغییرات عمده ای مشاهده می گردد. افزایش استروژن ها سبب افزایش TBG و T4 کل شده و افزایش hCG سبب تحریک غده ی تیروئید و کاهش غلظت TSH می گردد. سوخت و ساز تیروکسین تسریع شده و دفع ید ادراری افزایش می یابد. در مناطق با کمبود ید، بیشتر کاهش تیروکسین خون و گواتر در زمان حاملگی دیده می شود. شیوع اختلال های بارز در عملکرد تیروئید در بارداری 2 تا 3% بوده، ولی کم کاری تحت بالینی حدود 10% است. پرکاری تیروئید در سه ماه اول بارداری تشدید می گردد. سپس در طی سه ماه دوم و سوم بهبودی نسبی یافته و دوباره بعد از زایمان تشدید می یابد. پرکاری تیروئید نوزاد و جنین می تواند در اثر عبور آنتی بادی های تحریکی گیرنده ی TSH مادری از جفت سبب تاکی کاردی، تسریع رشد استخوانی و تاخیر رشد داخل رحمی جنین گردد. عدم توجه به اختلال های تیروئید در زمان حاملگی سبب ضایعات جبران ناپذیری در پیامدهای حاملگی و نیز رشد جسمی و ذهنی جنین و نوزادان می گردد. بنابراین تشخیص، ارزیابی و مراقبت صحیح فعالیت تیروئید و بیماری های آن در زمان بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: تیروئید، کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، کمبود ید، حاملگی
  • زهرا آقانوری، منصور سیاوش*، محمود افشاری، مسعود امینی صفحات 509-513
    مقدمه
    بروز تغییرات مشخص در میزان هورمون های عملکردی تیروئید، به ویژه طی دوران نوزادی در پژوهش های متعدد گزارش شده است. هدف پژوهش حاضر برآورد میزان تغییرات در غلظت T4 و TSH، در اواخر دوران نوزادی، در نوزادان مشکوک به کم کاری تیروئید بود.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاضر، نوزادانی که آزمون کف پایی مختل و آزمون سرمی 10TSH≥ داشتند، در سه گروه 20≤TSH<10 و 40≤TSH<20 و ≤TSH40 تقسیم شدند. پس از یک هفته از نمونه ی اول و هم زمان با شروع درمان، نمونه ی سرمی مجدد گرفته شد و برحسب نتیجه ی آزمون اخیر برای ادامه ی درمان نوزاد تصمیم گیری گردید.
    یافته ها
    داده های به دست آمده نشان داد در آزمایش دوم میانه TSH به طور معنی دار از 13 به 2/5 در گروه 1، از 29 به 14 در گروه 2 و از 100 به 1/11 در گروه 3 کاهش یافت. میانگین T4 در نوزادان با 40TSH≥ به طور معنی دار افزایش، و در سایر نوزادان بدون تغییر باقی ماند. 40 مورد از 54 نوزاد از درمان بی نیاز شدند و میانگین شیوع بیماری از 329/1 به 851/1 کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    داده های پژوهش حاضر نشان دهنده ی کاهش قابل ملاحظه ی میزان TSH طی دو هفته ی آخر نوزادی است که بیان گر گذرا بودن این اختلال در نوزادان است. پیشنهاد می گردد در نوزادان با T4 طبیعی و TSH بالا شروع درمان کمینه تا اواخر دوران نوزادی به تاخیر افتد و در نوزادان کمتر از 15 روز میزان TSH متناسب با سن ایشان لحاظ گردد، تا درمان های غیر ضروری و نگرانی خانواده ها کاهش یابد.
    کلیدواژگان: غربالگری، افزایش تیروتروپین سرمی (تیروتروپین) (HT)، کم کاری مادرزادی تیروئید (CH)، تیروتروپین ((TSH، تیروکسین (T4)
  • سعید کلباسی، اعظم عرفانی فر*، هاله افشار، لطیف گچکار، بتول قربانی یکتا، کتایون انتشاری صفحات 514-518
    مقدمه
    یافته های برخی بررسی ها نشان داده تجویز مکمل کرومیوم پیکولینات در بیماران دیابتی نوع 2 می تواند کنترل لیپید و قند خون را بهبود بخشد، اما داده های ارایه شده در این مورد یکسان نیستند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکمل کرومیوم پیکولینات برکنترل لیپید و قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی60 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بررسی شدند. بیماران به صورت تصادفی و دوسوکور به دو گروه مورد و شاهد30 نفره تقسیم شدند، و به مدت 3 ماه مورد درمان با کرومیوم پیکولینات به میزان 200 میکرو گرم و دارونما قرار گرفتند. شاخص های تن سنجی و پروفایل قند و چربی در ابتدا و انتهای بررسی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های بررسی حاضر نشان داد پس از 3 ماه تجویز کرومیوم پیکولینات به میزان 200 میکرو گرم در مقایسه با گروه شاهد سطح تری گلیسرید به صورت معنی دار کاهش یافت، هم چنین، در مطالعه ی حاضر اختلاف تغییرات تری گلیسرید در دو گروه معنی دار بود (048/0=P)، اما شاخص های دیگر چربی در قیاس با گروه کنترل بدون تغییر ماندند (05/0P) و مصرف کروم سبب کاهش معنی دار HbA1cگردید (001/0>P). هم چنین اختلاف تغییراتFPG نیز در دو گروه معنی دار بود (001/0>P) و مصرف کروم سبب کاهش معنی دار FPG شد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر پیشنهادکننده ی آن است که تجویز کرومیوم پیکولینات در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می تواند میزان تری گلیسرید خون، HbA1c و FPG را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: کرومیوم پیکولینات، دیابت نوع 2، شاخص های لیپیدی و قندی
  • حسن توسلی، اصغر توفیقی، فرهاد حسین پناه، مهدی هدایتی* صفحات 519-526
    مقدمه
    تنظیم اشتها بر هموستاز انرژی تاثیر به سزایی دارد. نسفاتین-1 و گرلین آسیل دار دو پپتید ضد اشتها و اشتهاآور هستند که نقش مهمی در چاقی و تعادل انرژی ایفا می نمایند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثر 12 هفته تمرین مقاومتی دایره ای بر نسبت سطح نسفاتین-1 به گرلین آسیل دار روی نوجوانان دارای اضافه وزن، صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    بیست دانش آموز پسر (میانگین سنی 92/0±18 سال؛ وزن 62/5±57/83 کیلوگرم؛ نمایه ی توده ی بدن 5/1±48/27 کیلوگرم بر متر مربع) به طور تصادفی در دو گروه شاهد و تجربی قرار گرفتند. برنامه ی تمرین مقاومتی دایره ای به مدت 12 هفته، هر هفته 3 جلسه و با شدت60% یک تکرار بیشینه اجرا شد. سطح نسفاتین-1، گرلین آسیل دار، انسولین، کورتیزول و هورمون رشد به روش الایزا اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    تحلیل های آماری نشان دادند به دنبال انجام 12 هفته تمرین مقاومتی دایره ای، سطح نسفاتین-1 (005/0P=)، گرلین آسیل دار (02/0P=)، نسبت سطح نسفاتین-1 به گرلین آسیل دار (008/0=P) و هورمون رشد (04/0P=) افزایش معنی دار، و کورتیزول (05/0P=) کاهش معنی داری را نشان داد. همبستگی مثبت معنی داری بین نسفاتین-1 و هورمون رشد (79/0R=) و همبستگی منفی معنی داری بین نسفاتین-1 و کورتیزول (87/0R=-) مشاهده گردید (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین مقاومتی دایره ای به طور منظم و با شدت متوسط، بر افزایش سطح نسفاتین-1 و گرلین آسیل دار موثر است. بنابراین نتیجه ی برهم کنش میان نسفاتین-1 و گرلین آسیل دار می تواند در تنظیم دریافت غذا و وزن بدن نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: نسفاتین، 1، گرلین آسیل دار، تمرین مقاومتی دایره ای، نوجوانان، اضافه وزن
  • سمانه سادات بحرالعلومی، فرزاد شیدفر*، شیما جزایری، ترنگ تقوایی صفحات 527-537
    مقدمه
    اختلال های متابولیک مانند اختلال های چربی خون و مقاومت به انسولین با پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) مرتبط بوده و زمینه ساز مشکلات قلبی عروقی که رایج ترین دلیل مرگ و میر این بیماران است، می باشد. مقدار و ترکیب چربی رژیم غذایی عاملی موثر بر سطح قند و چربی خون است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات روغن زیتون بکر بر شاخص های قند و لیپید سرم بیماران NAFLD دارای رژیم کاهش وزن بود.
    مواد و روش ها
    کارآزمایی بالینی تصادفی حاضر روی 50 بیمار مبتلا به NAFLD به مدت 12 هفته انجام شد. ابتدا بیماران به شکل تصادفی به دو گروه الف (دریافت کننده ی 20% انرژی مورد نیاز روزانه از روغن زیتون بکر) و گروه ب (دریافت کننده ی روغن مصرفی معمول خود) تقسیم شدند. ارزیابی خوراک، اندازه گیری های تن سنجی و سطح سرمی قند و چربی های خون در حالت ناشتا در شروع و پایان هفته ی دوازدهم انجام شد.
    یافته ها
    در پایان پژوهش، مصرف روغن زیتون بکر در مقایسه با روغن دریافتی معمول منجر به کاهش معنی دار در میانگین غلظت سرمی تری گلیسرید و نسبت تری گلیسرید به کلسترول HDL (به عنوان شاخص آتروژنی و پیشگویی کننده ی قوی ابتلا به بیماری های قلبی عروقی) گردید (05/0>P).
    نتیجه گیری
    جایگزینی روغن زیتون بکر به عنوان بخشی از چربی غذای روزانه در بیماران NAFLD در کنار کاهش وزن اندک، می تواند در درمان و پیشگیری از عوارض قلبی این بیماری موثر باشد.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، قند ناشتای سرم، لیپیدهای سرم، روغن زیتون بکر
  • علیرضا صفرزاده*، متین جفایی، الهه طالبی گرکانی، رزیتا فتحی صفحات 538-544
    مقدمه
    FABP4 (A-FABP یا aP2) یکی از اعضای خانواده ی پروتئین های متصل به اسید چرب است که نقش مهمی در تنظیم سوخت و ساز انرژی و التهاب دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی با بار فزاینده بر غلظت FABP4 پلاسمایی و پروفایل لیپیدی موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین بود.
    مواد و روش ها
    24 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار (12 تا 14 هفته ای) به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند: کنترل سالم، کنترل دیابتی و تمرین دیابتی. موش های صحرایی در گروه تمرین دیابتی یک برنامه ی تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان با وزنه های متصل به دم (3 روز در هفته، برای 4 هفته) را انجام دادند. سطح گلوکز، FABP4 و پروفایل لیپیدی پلاسما علاوه بر کلسترول و تری گلیسیرید کبدی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت پلاسمایی FABP4 در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با گروه های کنترل سالم و تمرین دیابتی به طور معنی داری کم تر بود (به ترتیب، 016/0P= و 001/0>P). تفاوت معنی داری در پروفایل لیپیدی پلاسمای گروه های مختلف مشاهده نشد. میزان تری گلیسیرید کبدی در گروه تمرین دیابتی در مقایسه با گروه کنترل سالم به طور معنی داری کم تر بود (020/0P=).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد 4 هفته تمرین مقاومتی منجر به کاهش تری گلیسیرید کبدی و افزایش غلظت پلاسمایی FABP4 در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می گردد. به منظور مشخص شدن اهمیت فیزیولوژیک سطح درگردش FABP4 پژوهش های بیشتری لازم است.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، A، FABP، aP2، دیابت، پروفایل لیپیدی
  • زینب شایقیان، ماریا آگیلار، وفایی*، محمد علی بشارت، پریسا امیری، محمود پروین، کبری روحی گیلانی صفحات 545-551
    مقدمه
    دیابت بیماری پیچیده و مزمنی است که بر کیفیت زندگی بیمار اثر می گذارد. پژوهش های پیشین اهمیت و ضرورت خودمراقبتی بیماران دیابتی را به منظور ایجاد تغییرات وسیع در سبک زندگی شخصی و کنترل دیابت توصیه نموده اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی خودمراقبتی با هموگلوبین گلیکوزیله و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی می باشد و نمونه ی پژوهش شامل 100 نفر (60 زن و 40 مرد؛ سنین 40 تا 70 سال) از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان لبافی نژاد در سال 1391 بود. ابزار جمع آوری داده ها شامل: پرسش نامه ی داده های آمارنگاری، تن سنجی و بالینی، پرسش نامه ی مقیاس کوتاه فعالیت های خود مراقبتی دیابت و پرسش نامه ی بازبینی کیفیت زندگی وابسته به دیابت بود. به منظور بررسی میزان هموگلوبین گلیکوزیله و دیگر شاخص های آزمایشگاهی مرتبط از آنها آزمایش خون گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های همبستگی پیرسون نشانگر رابطه ی معنی داری بین رفتارهای خودمراقبتی، کیفیت زندگی و هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود. یافته های به دست آمده از رگرسیون همزمان پس از تعدیل سن نشان داد خودمراقبتی، %58 از واریانس کیفیت زندگی و %40 از واریانس هموگلوبین گلیکوزیله را تبیین می نماید.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، خودمراقبتی در دیابت پیش بینی کننده ی سطح هموگلوبین گلیکوزیله و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد. یافته های پژوهش حاضر راهنمایی در راستای توجه به عوامل روانشناختی موثر در پیشگیری از عوارض دیابت است که می تواند راه گشای مفهوم سازی، برنامه ریزی و طراحی سیاست گذاری های درمانی در کنترل موثرتر دیابت نوع 2 باشد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، کیفیت زندگی، هموگلوبین گلیکوزیله، دیابت نوع 2
|
  • Dr F. Azizi *, Dr H. Delshad Pages 491-508
    Introduction
    Regulation of thyroid function undergoes important alterations to maintain euthyroidism during pregnancy. During normal pregnancy، increased estrogen production from the placenta causes an increase in TBG and total T4 and increase in hCG stimulates the thyroid gland and decreases serum TSH concentration; in addition، thyroxine metabolism and urinary iodine excretion are also increased. Women residing in iodine deficient regions present with goiter and hypothyroxinemia during pregnancy، with overt thyroid dysfunction occuring in 2-3% of pregnancies، and subclinical dysfunction in 10% of pregnancies. Hyperthyroidism is exacerbated during the first trimester، with relative amelioration in the second and third trimesters، and accelerates again during the postpartum period. Transfer of TSH receptor antibodies from placenta may cause neonatal hyperthyroidism with tachycardia، accelerated bone growth and delayed intra-uterine growth. Unrecognized thyroid dysfunction during pregnancy may cause irreversible alterations in pregnancy outcomes and physical and mental development of fetus and neonate. Therefore، proper evaluation، diagnosis and treatment of thyroid deranagements during pregnancy are of outmost importance.
    Keywords: Thyroid, Hypothyroidism, Hyperthyroidism, Iodine deficiency, Pregnancy
  • Dr. Zahra Aghanouri, Dr. Mansour Siavash *, Dr. Mahmoud Afshari, Dr. Masoud Amini Pages 509-513
    Introduction
    Significant changes in thyroid hormones occur during the first weeks after birth. We assessed the degree of changes in thyroid-stimulating hormone (TSH) and total thyroxin (T4) concentrations in neonates screened seven days after the first high serum TSH levels، just before starting treatment.
    Materials And Methods
    This prospective study was carried out on newborns referred for their high TSH concentrations on heel blood spot in hypothyroidism screening tests (5-20 miu/ml)، between December 2009 and December 2010. First، serum TSH and T4 were assessed by radioimmunoassay. One week later، in neonates with the first serum TSH≥10، serum TSH and T4 were rechecked before starting treatment. Any definite decision to continue treatment was based on the second test results.
    Results
    The results showed a significant decrease in serum TSH level after one week (p<0. 01). Serum T4 level increased significantly in neonates with the first serum TSH≥40 (p<0. 05)، while no significant difference was observed in other infants with the first serum TSH<40. Incidence rate of Congenital Hypothyroidism (CH) reduced from 1/329 to 1/851، during the study.
    Conclusions
    It may be appropriate to repeat serum T4 and TSH concentrations after 2 and 4 weeks in neonates with normal serum T4 but elevated TSH. In the case of persistent TSH elevation، the infant should be treated as this can prevent unnecessary treatments، family stress and iatrogenic hyperthyroidism in these patients.
    Keywords: Screening, Hyperthyrotropinaemia (HT), Congenital Hypothyroidism (CH), Thyroid, stimulating hormone (TSH), thyroxine (T4)
  • Dr Saeid Kalbasi, Dr Azam Erfanifar *, Hale Afshar, Latif Gachkar, Batool Ghorbani Yekta, Katayon Enteshari Pages 514-518
    Introduction
    Although current data shows that chromium supplementation in type 2 Diabetic patients can improve control blood sugar and lipids there are controversial results about its relevance to improving blood sugar and lipids in diabetes. This study investigates the effect of chromium picolinate supplement on blood sugar and lipids control in patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This randomized، double-blind،placebo-controlled study was carried out at the Diabetes Clinic of the Loghman Hospital in collaboration with Taban Diabetes Clinic. In this clinical study of 60 patients with type 2 Diabetes، participants were randomized into the double-blind treatment and control groups for 3 months of treatment with 200 µg of chromium picolinate or placebo respectively. Blood sugar and lipids profile were assessed at the beginning and end of the study.
    Results
    Based on the result of this study it has been found that 200 micrograms of chromium consumed over three months could decrease of TG levels dramatically، compared to placebos. TG changes were significantly different between the two groups، (P=0. 048)، without any change in other lipid profiles of the two groups. Findings showed that chromium picolinate treatment for 90 days produced significant improvements in glycemic control compared to placebo، based on significant reductions in both FPG and HbA1c levels in patients with type 2 diabetes mellitus، with significant changes between the two groups (P<0. 001).
    Conclusions
    Results of this study recommend that chromium picolinate prescribed to type 2 diabetes patients could decrease TG، HbA1c and FPG levels.
    Keywords: Chromium picolinate_Type 2 Diabetes_Blood sugar_lipids
  • Hasan Tavassoli, Dr Asghar Tofighi, Dr Farhad Hossein Panah, Dr Mehdi Hedaytai Pages 519-526
    Introduction
    Appetite influences energy homeostasis. Nesfatin-1 and Acylated ghrelin are orexigenic and anorexigenic peptides that play an important role in obesity and energy balance. The purpose of this study was to determine the influence of one cycle circuit resistance training on the Nesfatin-1 to Acylated ghrelin ratio in adolescent overweight.
    Materials And Methods
    Twenty male students، age 18±0. 92 years، weight 83. 57±5. 62 kg and BMI 27. 48±1. 5 kg/m2 (mean ±SE) were randomly allocated to the intervention and control groups. Subjects performead circuit-resistance training protocol with 60% 1RM، 3 sessions per week for 12 weeks. Levels of Plasma Nesfatin-1، Acylated ghrelin، Cortisol، Insulin and Growth hormone، were measured using the ELISA method.
    Results
    Results revealed that after 12 weeks circuit resistance training، Nesfatin-1 (P=0. 005)، acylated ghrelin (P=0. 02)، the Nesfatin-1 to Acylated ghrelin ratio (P=0. 008) and growth hormone (P=0. 04) levels increased in the plasma significantly whereas cortisol (P=0. 05) decreased significantly. A significant positive correlation (R=0. 79) was found between Plasma Nesfatin-1 and GH whereas a significant negative correlation (R=-0. 729) was seen between Plasma Nesfatin-1 and cortisol (P≤0. 05).
    Conclusions
    It seems that frequent circuit resistance training with moderate intensity increases levels of Nesfatin-1 and Acylated ghrelin، indicating that interaction between Nesfatin-1and acylated ghrelin may has a role in food intake and body weight modulation.
    Keywords: Nesfatin, 1, Acylated ghrelin, Circuit resistance training, Adolescent, Overweight
  • Samaneh Sadat Bahrololumi, Dr Farzad Shidfar *, Dr Shima Jazayeri, Dr Tarang Taghvaie Pages 527-537
    Introduction
    Metabolic disorders such as dyslipidemia and insulin resistance are associated with progression of non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and can lead to cardiovascular problems، the most common cause of death in these patients. The amount and composition of dietary fat are influential factors for blood lipid and glucose levels. The aim of this study was to assess the effects of virgin olive oil on serum lipid and glucose levels in the NAFLD patients on weight loss diets.
    Materials And Methods
    This 12 week-clinical trial was carried out on 50 patients with non-alcoholic fatty liver). Subjects were randomly assigned into groups A (receiving the equivalent of 20% of total daily energy requirement from olive oil) or B (receiving their normal consumption of oil. At the beginning and end of the study، dietary intakes، anthropometric parameters، fasting plasma glucose and lipid levels were measured.
    Results
    At the end of the study، as compared to commonly used oil، olive oil resulted in significant reductions of serum triglycerides (P<0. 05)، and TG/HDL-C ratio [identified as an atherogenic index and a powerful predictor of cardiovascular disease risk] (P<0. 05).
    Conclusions
    Consuming a diet rich in virgin olive oil along with a slight weight loss in NAFLD patients، can be effective in the treatment and prevention of the consequences of cardiovascular complications of this disease.
    Keywords: Non alcoholic fatty liver, Fasting serum glucose, Serum lipids, Virgin Olive Oil
  • Dr Alireza Safarzade *, Mrs Matin Jafaee, Dr Elahe Talebi-Garakani, Dr Rozita Fathi Pages 538-544
    Introduction
    FABP4 (A-FABP or aP2) is a member of the fatty acid-binding protein family that plays an essential regulatory role in energy metabolism and inflammation. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training with progressive load on plasma levels of FABP4 and the lipid profile in Streptozotocin-induced diabetic rats.
    Materials And Methods
    Twenty four male Wister rats (12-14 weeks old) were randomly divided into three groups: Non-diabetic control، diabetic control، and diabetic training. Rats in the diabetic training group were subjected to a resistance training program (3 days/wk، for 4 wk)، which consisted of climbing a ladder while carrying a load suspended from the tail. Plasma levels of glucose، FABP4 and lipid profiles، as well as liver cholesterol and triglycerides were measured.
    Results
    Plasma FABP4 concentration in the diabetic control group was significantly lower compared with non-diabetic controls and diabetic training groups respectively، (P=0. 016 and P<0. 001). We did not find any significant difference in plasma lipid profiles between the groups. The amount of liver triglycerides in the diabetic training group was significantly lower compared with the non-diabetic control group (P=0. 020).
    Conclusions
    Results indicated that 4 weeks resistance training decreases liver triglycerides، and increases plasma FABP4 concentrations in streptozotocin induced diabetic rats. Further research is needed to elucidate the physiological significance of circulating FABP4 levels.
    Keywords: Resistance training, A, FABP, aP2, Diabetes, Lipid profile
  • Zeinab Shayeghian, Dr Maria Aguilar-Vafaie *, Dr Mohammad Ali Besharat, Dr Parisa Amiri, Dr Mahmoud Parvin, Dr Kobra Roohi Gilani Pages 545-551
    Introduction
    Diabetes is a complex and chronic disease associated with patients’ quality of life. Previous studies have considered self-care as an important and necessary parameter for changing personal lifestyle and influencing the control of diabetes. The purpose of present study was to examine the relationship between self care activities of type 2 diabetic patients’ and glycated hemoglobin levels (HbA1c) as well as their perceived diabetes-related quality of life.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional study 100 (60 females and 40 males، aged 40 to 70 years) type 2 diabetic out-patients visiting the Labbafinejad hospital in 2012. Measures of data collection included demographic، anthropometric and clinical questionnaires، the short scale for self-care activities and the diabetes-related quality of life. Blood tests were performed to obtain HbA1c levels and other laboratory measures related to the study.
    Results
    Pearson''s correlation coefficients showed a significant association between better reported self-care activities and lower HbA1c levels along with better perceived diabetes-dependent quality of life. Results of regression analyses، after control of age indicated that self-care activities explained 40% of HbA1c variance and 58% of quality of life.
    Conclusions
    Based on the present data، diabetes-related self care predicted HbA1c levels and diabetes-dependent perceived quality of life in patients with type 2 diabetes، results that draw attention to the psychological factors effective in the prevention of diabetes complications and hence help in the conceptualization، planning and design of treatment policies for more effective control of type 2 diabetes.
    Keywords: Self_care_Quality of life_HbA1c_Type 2 diabetes