فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 76، مهر و آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریدون عزیزی* صفحات 231-234
    مقدمه
    براساس آمار به دست آمده از پایگاه های معتبر استنادی (ISC، SCOPUS، ISI)، تولید علم در ایران در دو دهه ی اخیر افزایش چشمگیری داشته است. این افزایش به طور عمده از سال 1385 به بعد شدت بیشتری پیدا کرده، به طوری که در پایگاه تامسون رویتر (ISI) تولید مدارک علمی توسط دانشمندان و پژوهشگران ایرانی در سال های 1991 و 1992 به ترتیب 29896 و 28084 بوده و رتبه های 19 و 20 جهانی را حائز شده است. این افزایش چشمگیر در پایگاه استنادی اسکوپوس که به تعداد بیشتری از مجلات کشورها استناد می کند، بارزتر بوده و در سال 1391، تولید علم در ایران مقام 16 جهان و رتبه ی اول منطقه را به دست آورده است.1بررسی تولید علم در رشته ی آندوکرینولوژی (غدد درون ریز و متابولیسم) نیز مانند سایر رشته ها رشد فوق العاده ای را در دو دهه ی اخیر نشان می دهد. همان طور که در نمودار 1 مشخص شده است، تا قبل از سال 1999 میلادی (1378 هجری شمسی) رتبه تولید علم آندوکرینولوژی در ایران در رتبه های پایین تر از 80 جهانی بوده است؛ برای اولین بار در این سال رتبه 57 را به دست آورده و در فاصله ی سال های 2003 تا 2005 میلادی (1382 تا 1384 هجری شمسی) از رتبه 50 به رتبه 21 صعود نموده و در 4 سال گذشته توانسته رتبه های بین 16 تا 18 جهانی را به دست آورد.1
  • صدیقه نوح جاه*، فاطمه فیاضی، افسانه افشین فر، فاطمه حزبئی پور صفحات 235-244
    مقدمه
    دیابت ملیتوس بیماری پیشرونده ی مزمنی است که جسم، روان و عملکرد بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد. دیدگاه های بیماران در مورد سلامت، بیماری، کنترل و درمان بیماری پیشگویی کننده ی نتیجه ی تغییرات سبک زندگی و برنامه های درمانی در این بیماران می باشد. پژوهش حاضر به منظور استخراج دیدگاه های زنان دیابتی در مورد بیماری و عوارض تجربه شده ناشی از بیماری انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش تحلیل درون مایه ای صورت گرفت. آزمودنی ها شامل 40 بیمار زن مبتلا به دیابت بودند که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. مصاحبه ها ضبط، و سپس کلمه به کلمه تایپ شد و تحلیل داده ها با مقایسه ی دایمی و هم زمان با جمع آوری داده ها صورت پذیرفت.
    یافته ها
    پس از جمع آوری و آنالیز هم زمان داده ها، 117 کد اولیه، 14 کد سطح دوم و 3 کد سطح سوم استخراج گردید. مفاهیم اصلی به دست آمده شامل: 1- احساسات متناقض بیماران در مورد وضعیت سلامت شخصی و بیماری دیابت، 2- اثرات روحی و روانی تجربه شده، 3- محدودیت های تجربه شده در کنترل و درمان بیماری بود.
    نتیجه گیری
    بیشتر بیماران دیابتی نگرش منفی در مورد بیماری داشته و دغدغه های بسیاری در مورد کنترل و درمان بیماری و عوارض درازمدت آن دارند. نگرش بیماران در مورد وضعیت سلامتی نقش مهمی در برنامه ی خودمراقبتی آنان دارد. درک و شناخت دقیق تجارب بیماران می تواند سهم به سزایی در برنامه ریزی های بعدی در راستای مداخلات و تغییرات در رفتار مرتبط با ارتقای سلامت این بیماران داشته باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، دیابت، سلامت و بیماری، اهواز
  • محمود زرع کار، مرضیه ثاقب جو*، محسن فوادالدینی، مهدی هدایتی صفحات 245-253
    مقدمه
    تاثیر تمرین های ورزشی روی بیان پروتئین GLUT4 در مطالعات متعدد بررسی شده، اما اثر تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره های گیاهی، بر بیان پروتئین GLUT4 نامعلوم است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین هوازی و عصاره ی پسته ی وحشی بر بیان پروتئین GLUT4 و سطح گلیکوژن عضله دوقلوی موش صحرایی دیابتی شده بود.
    مواد و روش ها
    40 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی در 5 گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابت+ تمرین هوازی، دیابت+ عصاره و دیابت+ تمرین هوازی+ عصاره قرار گرفتند. برنامه ی تمرینی شامل 6 هفته تمرین هوازی روی نوار گردان بود. چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و مصرف عصاره، موش ها بی هوش شدند و عضله ی دوقلو برای اندازه گیری سطح گلیکوژن و بیان پروتئین GLUT4 جدا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد (05/0P<).
    یافته ها
    بیان پروتئین GLUT4 و سطح گلیکوژن عضله ی دوقلو در گروه دیابت+ تمرین هوازی+ عصاره در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری بالاتر بود (مقادیر Pبه ترتیب 001/0، 02/0)، اما تمرین و دریافت عصاره به تنهایی، تغییر معنی داری در متغیرهای یاد شده ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف عصاره ی پسته وحشی همراه تمرین های ورزشی خاص، نسبت به استفاده از هر یک از این استراتژی ها به تنهایی، روش مطلوب تری در راستای افزایش پروتئین های انتقال دهنده ی گلوکز و گلیکوژن عضلانی، و به احتمال زیاد بهبود عملکرد انسولین می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، عصاره ی پسته ی وحشی، پروتئین GLUT4، گلیکوژن عضلانی، موش دیابتی
  • عصمت بیات، اسحق رحیمیان بوگر*، سیاوش طلع پسند، پارسا یوسفی چایجان صفحات 254-261
    مقدمه
    افزایش شیوع چاقی در کودکان به راهبردهای درمانی موثر برای مقابله با این مشکل نیاز دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر خانواده در کاهش وزن کودکان مبتلا به چاقی بود.
    مواد و روش ها
    یک کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی با سنجش در پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری با گروه کنترل انجام گرفت. تعداد 30 نفر کودک مبتلا به چاقی با نمایه ی توده ی بدن بالاتر از صدک 95 برای سن و جنس از میان کودکان مراجعه کننده به بیمارستان امیرکبیر و درمانگاه مرسلی در شهر اراک به صورت در دسترس انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش (15=تعداد؛ تحت درمان شناختی رفتاری مبتنی بر خانواده طی 6 جلسه گروهی یک بار در هفته) و کنترل (15=تعداد) تقسیم شدند. وزن کشی بیماران در آغاز هر جلسه انجام و نمایه ی توده ی بدن برای تمام شرکت کنندگان در هر سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد مداخله ی حاضر بر کاهش نمایه ی توده ی بدن اثربخش بوده است.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر، برنامه ی درمان شناختی رفتاری مبتنی برخانواده روش موثری در درمان چاقی کودکان می باشد. این یافته دارای دستاوردهای کاربردی برای مسیرهای پژوهشی در آینده و نیز کاربرد بالینی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، کاهش وزن، چاقی، کودکان
  • سارا جلالی فراهانی، پریسا امیری*، فضل الله غفرانی پور، فضل الله احمدی، فرهاد حسین پناه، حیدرعلی هومن صفحات 262-269
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نارسایی های آموزشی در زمینه ی ترویج سبک زندگی سالم و پیشگیری از چاقی از دیدگاه نوجوانان و مادران انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر با رویکرد نظریه ی مبتنی بر زمینه صورت گرفت. در کل 52 نوجوان و 16 مادر در این پژوهش شرکت کردند. جمع آوری داده ها از دو منطقه ی شمالی و جنوبی شهر تهران و با برگزاری 23 مصاحبه فردی و 12 بحث گروهی متمرکز با نوجوانان دارای اضافه وزن و مادرانی که دارای کمینه یک نوجوان چاق بوده اند، صورت گرفت. تمام مصاحبه ها و بحث های گروهی ضبط شده و بلافاصله پس از اتمام پیاده شدند. فرآیند آنالیز داده ها به طور همزمان و با استفاده از روش اشتراوس و کوربین صورت پذیرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های بررسی حاضر، آموزش ناکارآمد در قالب دو مفهوم کلی «ساختار آموزشی تک بعدی مدارس» و «آموزش همگانی ناکارآمد» تبیین شد. ساختار آموزشی تک بعدی مدارس با ویژگی های «درس محوری» و «فشردگی برنامه های آموزشی» و آموزش همگانی ناکارآمد با چهار زیر طبقه ی «ضعف محتوا»، «فقدان برنامه های جامع آموزشی»، «شیوه ی نامناسب ارایه ی پیام» و «پیام های متناقض» تبیین شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، ساختار آموزشی تک بعدی مدارس و آموزش همگانی ناکارآمد مهم ترین مصادیق ناکارآمدی آموزش در جامعه ی ما می باشد که نقش مهمی در اتخاذ رفتارهای مرتبط با چاقی و در نهایت افزایش وزن نوجوانان تهرانی دارد. یافته های به دست آمده از این بررسی می تواند در برنامه ریزی های ارتقا سلامت با هدف ترویج سبک زندگی سالم و پیشگیری از چاقی در کودکان و نوجوانان موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، نوجوانان، چاقی، مطالعه ی کیفی، تهران
  • شیرین قطب الدین محمدی، پروین میرمیران*، زهرا بهادران، یدالله محرابی، فریدون عزیزی صفحات 270-282
    مقدمه
    مطالعات اپیدمیولوژی نشان داده اند که مصرف لبنیات می تواند در پیشگیری و درمان سندرم متابولیک موثر باشد. مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی ارتباط مصرف فرآورده های لبنی با سندرم متابولیک و اجزای آن در نوجوانان تهرانی، صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی مقطعی حاضر داده های مربوط به 785 نوجوان 19-10 ساله شرکت کننده در مرحله ی چهارم مطالعه ی قند و لیپید تهران مورد بررسی قرار گرفت. رژیم غذایی معمول افراد با استفاده از یک پرسش نامه ی بسامد خوراک نیمه کمی، پایا و روا ارزیابی شد. دریافت کلی لبنیات، لبنیات کم چرب و پر چرب، شیر، ماست و پنیر مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی تن سنجی، بیوشیمیایی و فشار خون صورت گرفت و سندرم متابولیک براساس تعریف تعدیل شده de Ferranti در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان در بررسی حاضر 9/2±8/14 سال بود. شیوع سندرم متابولیک در کل نوجوانان 2/22% (در دختران 5/19% و در پسران 2/25%) بود. شایع ترین جز سندرم متابولیک در پسران دور کمر بالا (4/53%) و در دختران کلسترول HDL پایین (1/53%) بود. دانسیته ی انرژی و دریافت پروتئین، چربی کل، چربی اشباع، کلسترول، کلسیم و فسفر در بالاترین چارک مصرف لبنیات در مقایسه با پایین ترین چارک، بالاتر بود. پس از تعدیل اثر متغیرهای مداخله گر، نسبت شانس (فاصله اطمینان 95%) سندرم متابولیک در بالاترین چارک نسبت به پایین ترین چارک مصرف لبنیات کل، لبنیات کم چرب، لبنیات پرچرب، شیر، ماست و پنیر به ترتیب، 97/0(66/1- 57/0)، 44/1(49/2-83/0)، 97/0(67/1-56/0)، 70/0(18/1-42/0)، 62/1(64/2-99/0)، 72/0(18/1-44/0) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر از این فرضیه که مصرف فرآورده های لبنی سبب حفاظت در برابر سندرم متابولیک و اجزای آن می شود، حمایت نمی کند.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، فرآورده های لبنی، نوجوانان، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • فهیمه رمضانی تهرانی*، سونیا مینویی، مرضیه رستمی، سمیه هاشمی، فریدون عزیزی صفحات 283-289
    مقدمه
    یائسگی عبارت است از 12 ماه آمنوره ی پایدار در غیاب هرگونه بیماری. در حال حاضر آزمون مشخصی برای پیشگویی سن یائسگی وجود نداشته و بررسی های ذخیره ی تخمدانی به طور عمده با بهره گیری از شاخص های سونوگرافی و هورمونی انجام می پذیرد. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین و مقایسه ی سن یائسگی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و زنان غیر مبتلا بر حسب میزان هورمون آنتی مولرین (AMH) انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی اپیدمیولوژی مورد شاهدی بود که از میان 1019 زن 40-20 ساله، 208 زن مبتلا به PCOSبه عنوان گروه مورد و 811 زن سالم به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. داده ها از طریق تکمیل پرسش نامه، معاینه ی بالینی و اندازه گیری های آزمایشگاهی جمع آوری شدند. پس از همسان سازی سن و نمایه ی توده ی بدن (BMI)، مقادیر AMH در ارتباط با سن در نمودار ترکیبی ترسیم گردید. به منظور تحلیل آماری از نرم افزار SPSS نسخه ی 21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن و BMI نمونه ها به ترتیب 75/29 و 1/27 در گروه مورد و 62/31 سال و وزن به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد به متر 1/26 در گروه شاهد بود. یافته های پژوهش حاضر نشان گر آن است که سطح AMH در مبتلایان به PCOSبه طور معنی داری بالاتر از زنان سالم بود (0001/0P<). سن تخمینی یائسگی در زنان سالم و مبتلا به ترتیب 49 سال و 51 سال به دست آمد.
    نتیجه گیری
    سن یائسگی در زنان مبتلا به طور متوسط دو سال بیشتر از زنان غیرمبتلا گزارش شد، درصورتی که طول دوره ی باروری در این بیماران بالاتر از زنان سالم باشد، می توان از این بازه ی زمانی به منظور بالا بردن شانس باروری در این افراد بهره جست.
    کلیدواژگان: سن یائسگی، هورمون آنتی مولرین، سندرم تخمدان پلی کیستیک، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • نسیم رستمخانی*، رضا ملک زاده ویایه صفحات 290-300
    مقدمه
    ماهیان از مهم ترین مدل های آزمایشگاهی هستند که مطالعه ی فیزیولوژی تغذیه، رشد و هورمون ها در آن ها می تواند به درک بسیاری از ساز و کارهای حیاتی در سایر مهره داران کمک کند. در این بررسی، تاثیر افزودن مکمل های اسید آمینه ای در غذا بر شاخص های رشد و سطوح فاکتور رشد شبه انسولینی 1 (IGF-I) در خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد مطالعه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    ماهیان با میانگین وزن اولیه 4±45 گرم، به مدت 8 هفته با یکی از تیمارهای غذایی زیر تغذیه شدند: تیمار یک، غذای کنسانتره تجاری و 2% ال آرژینین؛ تیمار دو، غذای کنسانتره و 2% ال اورنیتین؛ تیمار سه، غذای کنسانتره و ترکیب 2% ال آرژینین + 1% ال اورنیتین؛ تیمار چهار، غذای کنسانتره و ترکیب 3% ال آرژینین + 1% ال اورنیتین و تیمار پنج، غذای کنسانتره بدون افزودن اسید آمینه (تیمار شاهد).
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده، ماهیان تیمار سه دارای بیشترین افزایش وزن (84/5±94/268%) و ضریب رشد ویژه (05/0±33/2% در روز) بودند. در حالی که، بیشترین میزان شاخص کبدی (HSI) (04/0±49/1%) مربوط به تیمار چهار بود. این مقادیر به طور معنی داری بالاتر از مقادیر همین شاخص ها در تیمار شاهد بودند (05/0>P). در مجموع، افزودن اسیدهای آمینه به غذا سبب افزایش سطح هورمون IGF-I در خون، در سراسر دوره ی آزمایش شد. در انتهای هفته ی هشتم بیشترین (1180 پیکوگرم در میلی لیتر) و کمترین (35/980 پیکوگرم در میلی لیتر) مقادیرIGF-I به ترتیب مربوط به تیمارهای سه و شاهد بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان دهنده ی تاثیر مثبت استفاده از مکمل های اسید آمینه ای، به خصوص افزودن توام دو اسید آمینه ال آرژینین و ال اورنیتین در غذا بر تحریک فرایند رشد در ماهی قزل آلای رنگین کمان بودند.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، رشد، فاکتور رشد شبه انسولینی 1 (I، IGF)، مکمل یاری، آرژینین، اورنیتین
|
  • Sedigheh Nouhjah *, Fatemeh Fayazi, Afsaneh Afshinfar Pages 235-244
    Introduction
    Diabetes is a chronic، progressive illness with the potential for debilitating physical and mental complications. Patients’ views about health، illness، control and treatment are predictive of the outcome of changes in lifestyle and treatment planning. The aim of this study was to explore diabetic women''s views about the disease and the consequences experienced due to diabetes.
    Materials And Methods
    A qualitative approach، thematic analysis method، semi-structured interview study was conducted in Ahvaz in 2013. Forty diabetic women were interviewed individually using purposeful sampling. Interviews were recorded and typed verbatim and analyzed using constant comparison simultaneously with data collection.
    Results
    After collecting and analyzing the data، 117 initial codes، 14 second level codes and 3 main codes emerged. The main concepts were 1-different feelings about their health and illness status، 2- psychological and mental symptoms، 3- restrictions experienced due to the control and treatment of the disease. Diabetic women believed that diabetes is a serious illness and negative views about insulin were common. Subcategories were worried about hypoglycemia after insulin injections، fear of disability due to the disease، further progression of diabetes، fear and embarrassment of insulin injection and cost of follow-up and treatment of the disease.
    Conclusions
    Negative attitudes towards diabetes were common. Contradictory patient views about health can play an essential role in self-care practice and since patients with diabetes experience many problems، a thorough underst anding of these can contribute to planning health care for these patients.
    Keywords: Qualitative study, Diabetes, Health, Illness, Ahvaz
  • Mahmoud Zarekar, Dr Marziyeh Saghebjoo *, Mohsen Foadodini, Dr Mehdi Hedayati Pages 245-253
    Introduction
    The effects of exercise training on GLUT4 protein expression have been examined in several studies whereas those of aerobic training along with the use of plant extracts on muscle GLUT4 protein expression are unknown. The aim of the present study was to investigate the effects of aerobic training and Pistacia athlantica extract on GLUT4 protein expression and glycogen level in the gastrocnemius muscle of diabetic rats.
    Materials And Methods
    Forty-male Wistar rats were randomly divided into five groups: Healthy control، diabetic control، diabetic+aerobic training، diabetic+extract and diabetic+aerobic training+extract. The program included six weeks of aerobic training on the treadmill. Forty eight hours after last session of training and consumption the extract، the rats were anesthetized and gastrocnemius muscle was isolated for measurement of glycogen levels and GLUT4 protein expression. Data was analyzed by using one-way ANOVA test (P<0. 05).
    Results
    GLUT4 protein expression and glycogen levels in gastrocnemius muscle in diabetic+aerobic training+extract group were significantly higher than in the diabetic control group (P values 0. 001، 0. 02 respectively)، whereas these variables in the aerobic training and the Pistacia athlantica extract perse groups did not change compared to the diabetic control group.
    Conclusions
    It seems that Pistacia athlantica extract along with specific exercises، compared to utilization of each of strategies perse، are more effective in increasing glucose transporter proteins and possibly improving insulin function.
    Keywords: Aerobic training, Pistacia athlantica extract, GLUT4 protein, Muscle glycogen, Diabetic rat
  • Esmat Bayat, Dr Isaac Rahimian Boogar *, Siavash Talepasand, Parsa Yousefi Chaigan Pages 254-261
    Introduction
    The fast increasing prevalence of childhood obesity makes it necessary to prioritize effective treatment strategies to deal with this problem. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of family-based cognitive behavioral therapy in weight reduction among children with obesity.
    Materials And Methods
    A randomized controlled trial with pre-test، post-test، and follow-up assessments was conducted. Thirty children with obesity and Body mass index (BMI) ≥ 95th percentile for age and gender، were selected by convenience sampling from patients attending the Amirkabir Hospital and Morsali Clinic in Arak، and were randomly assigned to the experimental group (n=15) under administration of family-based cognitive behavioral therapy for a duration of six group sessions per week) and a control group (n=15). Patients were weighed at the beginning of each session and Body mass index (BMI) was measured for all participants in three phases of pre-test، post-test and follow-up.
    Results
    The results of analysis of variance with repeated measures indicated that this intervention was effective in reducing body mass index.
    Conclusions
    According to the results، family-based cognitive behavioral therapy is an effective method for treating of childhood obesity، and may be applicable in future research and possible clinical applications in this field.
    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Weight reduction, Obesity, Children
  • Sara Jalali-Farahani, Dr. Parisa Amiri *, Dr. Fazlollah Ghofranipour, Dr. Fazlollah Ahmadi, Dr. Farhad Hosseinpanah, Dr. Haidar Ali Hooman Pages 262-269
    Introduction
    This study aimed to determine inefficiencies in current educational programs for promoting of healthy lifestyles and prevention of obesity from the perspective of adolescents and mothers.
    Materials And Methods
    This was a qualitative study conducted based on a grounded theory approach. To collect data، 23 personal interviews and 12 semi-structured focus group discussions were conducted with overweight/obese adolescents and mothers who had at least one overweight/obese child. To maximize the variation of participants’ experiences with different socio-economic backgrounds، two demographically diverse areas from the north and south of Tehran were selected and followed with theoretical sampling. All the interviews and focus group discussions were audio recorded and transcribed verbatim. Data collection and analysis were done simultaneously، using the Strauss and Corbin analysis method.
    Results
    In the current study، inefficient education was explored using two main themes including “Single dimensional curriculum of schools” and “Inefficient public education”. The single dimensional curriculum of schools was found to be characterized by “lesson-based curriculum” and “burdensome educational programs” and the inefficient public education was characterized by “inappropriate content”، “lack of comprehensive educational program”، “inapp­ropriate ways of messaging” and “contradictory messages”.
    Conclusions
    Based on the findings of this study، “single dimensional curriculum of schools” and “Inefficient public education” were the main correlates of inefficient education in our society، which led to obesity-related behaviors and consequently excessive weight gain in Tehranian adolescents. The results of this study may be effective in prioritizing and designing health promotion programs aimed at promoting healthy lifestyles and prevention of obesity in children and adolescents.
    Keywords: Education, Adolescents, Obesity, Qualitative study, Tehran
  • Shirin Ghotbodin Mohammadi, Dr Parvin Mirmiran *, Zahra Bahadoran, Dr Yadollah Mehrabi, Dr Fereidoun Azizi Pages 270-282
    Introduction
    Epidemiological studies show that consumption of dairy products plays an important role in prevention and treatment of the metabolic syndrome (MetS). The objective of this study is to examine the relation between dairy intake with MetS and its components in Tehranian adolescents.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 785 adolescents، aged 10 to 19 years، participants of the fourth phase of the Tehran Lipid and Glucose Study were selected. Usual dietary intake was assessed using a valid semi-quantitative food frequency questionnaire. Total dairy، low fat and high fat dairy، milk، yoghurt and cheese were and anthropometrics، biochemical measurements and blood pressure were assessed. MetS was defined according to the de Ferranti criteria.
    Results
    Mean age of subjects was 14. 8 ± 2. 9 years. The prevalence of MetS was 22. 2% (girls: 19. 5% and boys: 25. 2%). The most prevalent component for MetS among boys was high waist circumference (53. 4%) and among girls was low HDL-C (53. 1%). Energy density and intake of protein، total fat، saturated fat، cholesterol، calcium and phosphor were higher in the highest quartile of dairy consumption، than in the lowest quartile. After adjustment for confounders، odds ratios with 95% confidence interval for MetS in the highest quartiles of total dairy، low fat dairy، high fat dairy، milk، yoghurt and cheese were 0. 97 (0. 57-1. 66)، 1. 44 (0. 83-2. 49)، 0. 97 (0. 56-1. 67)، 0. 70 (0. 42-1. 18)، 1. 62 (0. 99-2. 64)، 0. 72 (0. 44-1. 18) respectively، compared to the lowest quartile.
    Conclusions
    Results of this study do not support the hypothesis that consumption of dairy products protects against MetS and its components.
    Keywords: Metabolic syndrome, Dairy product, Adolescent, Tehran Lipid, Glucose Study
  • Dr Fahimeh Ramezani Tehrani *, Sonia Minooee, Marzieh Rostami, Somayyeh Hashemi, Dr Fereidoun Azizi Pages 283-289
    Introduction
    Menopause is defined as 12 months of constant amenorrhea in the absence of any pathology. Right now there is no definite test to predict menopause age and the ovarian reserve evaluations are mainly implemented on the basis of sonographic and hormonal measurements. The present study was conducted to determine and compare the menopausal age in women with polycystic ovarian syndrome (PCOS) and non PCOS women based on anti-mullerian hormone (AMH).
    Materials And Methods
    The present study is an epidemiologic case- control research in which from among 1019 women aged 20-40years، 208 PCOS women and 811 normo-ovulatory controls were selected as the case and control groups respectively. Data collection was done through completing questionnaire، clinical examination and lab test measurements. After age and body mass index (BMI) matching، AMH levels in relation to age were displayed in an interactive graph and SPSS software version 21 was used for statistical analysis.
    Results
    Findings showed the mean age and BMI for case and control groups were 29. 75 years – 27. 1 (kg/m2) and 31. 62 years – 26. 1 (Kg/m2) respectively. Our results indicated significantly higher AMH levels in PCOS cases than in normal controls (P<0. 0001). The estimated menopausal age for PCOS and non PCOS women was 51 and 49 years respectively.
    Conclusions
    To conclude PCOS patients reach menopause two years later than healthy women. If the length of reproductive period in these patients is higher than that the healthy women، it may be possible to use this period for increasing the fertility likelihood.
    Keywords: Menopausal age, Anti, mullerian hormone (AMH), Polycystic ovarian syndrome (PCOS), Tehran Lipid, Glucose Study (TLGS)
  • Nasim Rostamkhani *, Reza Malekzadeh, Viayeh Pages 290-300
    Introduction
    Fish are useful models for physiological studies in which using nutritional، growth and hormonal indices can lead to the understanding of several biological mechanisms in vertebrates. In this study، the effects of the addition of two amino acids، L-arginine and L-ornithine، to a commercial feed on the growth indices and the blood levels of insulin-like growth factor-I (IGF-I) of rainbow trout، Oncorhynchus mykiss were examined.
    Materials And Methods
    The fish (average initial weight 45±4 g) were fed for 8 weeks with one of the following 4 dietary treatments: Commercial trout diet supplemented with 2% L-arginine- (T1) 2% L-ornithine- (T2) 2% L-arginine + 1% L-ornithine- (T3); 3% L-arginine + 1% L-ornithine- (T4) and the commercial feed without addition of the amino acids (controls).
    Results
    According to the results، maximum weight gain (268. 94±5. 84%) and specific growth rate (SGR) (2. 33±0. 05% day–1) were observed in the fish of group T3، while maximum hepatosomatic index (HSI) (1. 49±0. 04%) was recorded in group T4. These amounts were significantly higher than their counterpart indices of the control group (P<0. 05). Supplementing the feed with the amino acids، overall، increased IGF-I levels throughout the study period. At the end of the eighth week، in the T3 and control groups maximum and minimum IGF levels were 1180 pg/ml and 980. 35 pg/ml respectively.
    Conclusions
    Results of this study showed the positive effects of providing fish diet with additional amino acids، especially a combination of arginine and ornithine، on growth promotion in rainbow trout.
    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Growth, Insulin, like growth factor, I (IGF, I), Amino acid supplementation, L, arginine, L, ornithine