فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 80، خرداد و تیر 1394)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 80، خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجلا حریری، زهرا امامی*، مجتبی ملک صفحات 97-104
    مقدمه

    هدف این پژوهش، مقایسه دقت موتورهای جستجوی عمومی در بازیابی تصاویر بیماری های مهم غدد درون ریز بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش کاربردی که از نوع پیمایشی تحلیلی بود، برای تعیین و مقایسه میزان دقت و جامعیت موتورهای جستجوی عمومی پنجاه کلید واژه در زمینه پنج بیماری مهم غدد درون ریز در موتورهای گوگل، یاهو و بینگ جستجو شدند. 30 نتیجه اول در هر موتور به طور جداگانه ذخیره شدند؛ سپس نتایج با استفاده از فرمول های دقت و جامعیت در نرم افزار اکسل مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بیشترین جامعیت مربوط به گوگل با 35 درصد و به دنبال آن بینگ و یاهو در رتبه های بعدی بودند. جامعیت بیشتر مربوط به بیماری آدرنال با 42 درصد در گوگل و جامعیت کمتر مربوط به بیماری آدرنال با 16 درصد مربوط به یاهو بود. بیشترین دقت مربوط به بینگ با 77 درصد بود و گوگل و یاهو در رتبه های بعدی قرار گرفتند. بیماری دیابت با دقت 97 درصد در گوگل و بینگ بیشترین دقت را به خود اختصاص داد و کمترین دقت مربوط به بیماری آدرنال با 30 درصد در یاهو بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که موتور گوگل و بینگ در رقابت با یکدیگر قرار دارند و متخصصانی که در زمینه بیماری های غدد فعالیت می کنند، در صورت نیاز به بازیابی تصاویر می توانند با جستجو در گوگل و بینگ به دقت بالایی دست یابند. در ضمن، کتاب داران در زمینه بازیابی تصاویر غدد می توانند این دو موتور جستجو را استفاده کنند و به کاربران پیشنهاد دهند.

    کلیدواژگان: ذخیره و بازیابی اطلاعات پزشکی، تصاویر پزشکی، دقت، جامعیت، موتور جستجو
  • حدیقه کاظمی جلیسه، فهیمه رمضانی تهرانی*، سمیرا بهبودی گندوانی، داوود خلیلی، فرهاد حسین پناه، فریدون عزیزی صفحات 105-112
    مقدمه

    قاعدگی یکی از شاخص های ارزیابی سلامت زنان است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع اختلالات قاعدگی وعوامل موثر بر آن در زنان سنین باروری می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی، روی 1393 زن 49-15 ساله شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران در سال 1392 انجام پذیرفت. کلیه زنان باردار، شیرده و یائسه از مطالعه خارج شدند و اطلاعات دموگرافیک و قاعدگی زنان توسط پرسش نامه ای که در این ارتباط توسط پژوهش گران طراحی و استانداردسازی شده بود، جمع آوری شد و بر اساس آخرین تعاریف ارایه شده FIGO طبقه بندی گردید. اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 11، در سطح معنی داری 95 درصد، تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 11±7/37 سال بود. نتایج نشان داد که 1/64 درصد از زنان دارای قاعدگی طبیعی و 8/35 درصد مبتلا به یکی از انواع اختلالات قاعدگی بودند. حجم خون ریزی زیاد با شیوع کلی 2/17 درصد شایع ترین اختلال قاعدگی بود که در گروه های سنی زیر 20 سال و بالای 40 سال به طور معنی داری بیشتر از زنان سنین 40-20 سال بود (001/0 P=). پس از تعدیل عوامل مخدوش گر، در نهایت سن (03/0P<، 97/3-07/1: CI 95 درصد، 08/1OR:) و نمایه توده بدنی (04/0P<، 04/5-02/1: CI 95 درصد، 05/1OR:) با اختلال قاعدگی ارتباط معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    اختلالات قاعدگی از شیوع بالایی برخوردار هستند، به طوری که یک نفر از هر سه نفر زن در سنین باروری از یکی یا چند نوع اختلال قاعدگی رنج می برد. با شناسایی عوامل موثر بر آن می توان گامی در جهت شناسایی برخی بیماری های مهم و جدی برداشت.

    کلیدواژگان: شیوع، مطالعه مبتنی بر جمعیت، اختلال قاعدگی
  • کریم آزالی علمداری، هادی روحانی صفحات 113-123
    مقدمه
    در مورد اثر تمرین هوازی در شرایط کم فشاری بر شاخص های خطر متابولیک اطلاعات زیادی وجود ندارد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر تمرین هوازی در شرایط طبیعی و کم فشاری بر شاخص های خطر در متابولیک مردان میان سال بود.
    مواد و روش ها
    39 مرد مبتلا به سندرم متابولیک در چهار گروه، شامل کنترل در شرایط طبیعی، کنترل در شرایط کم فشاری، تمرین هوازی در شرایط طبیعی و تمرین هوازی در شرایط کم فشاری، تقسیم شدند. گروه های تمرین هوازی، سه جلسه در هفته و در کل به مدت شش هفته، هر بار 30 دقیقه دویدن بر روی نوارگردان با شدت 50 درصد حداکثر ضربان قلب (به روش کاروونن) را تجربه کردند. گروه های کنترل در این 6 هفته، بدون فعالیت ورزشی منظم باقی ماندند و 3 جلسه 30 دقیقه ای در هر هفته، فقط در داخل اتاقک فشار نشسته و به تماشای فیلم و یا مطالعه پرداختند. فشار هوا در شرایط کم فشاری برابر با ارتفاع 3000 متر تنظیم شد.
    یافته ها
    هر دو نوع تمرین در شرایط کم فشاری و طبیعی سبب تغییر معنی دار تمام شاخص های خطر متابولیک (شامل دور کمر، فشار میانگین سرخرگی، قند خون، تری گلیسرید، لیپوپروتئین پرچگال پلاسما و امتیاز z کل سندرم متابولیک) و وزن بدن شدند، ولی کاهش دور کمر در گروه تمرین طبیعی بیشتر از گروه تمرین در شرایط کم فشاری بود (05/0>P). در گروه کنترل با شرایط کم فشاری نیز کاهش معنی دار قند خون (01/0P=) و امتیاز z کل سندرم متابولیک (01/0P=) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    اثرات مواجهه غیرفعال با کم فشاری بر قند خون و وضعیت کلی سندرم متابولیک، بیان گر قابلیت های درمانی آن می باشد. با این حال، تمرین در شرایط کم فشاری، از لحاظ تاثیر بر هر یک از شاخص های خطر متابولیک، برتری نسبت به تمرین معمولی ندارد. در کل، این یافته ها اهمیت افزایش آمادگی هوازی و مواجهه با شرایط کم فشاری را برای مدیریت درمان سندرم متابولیک تایید می کنند.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کم فشاری، سندرم متابولیک
  • سیدمهدی تخت فیروزه، امیدرضا تمتاجی، نرجس فرزین، محسن تقی زاده *، قاسم فراهانی صفحات 124-128
    مقدمه
    چاقی یکی از عمده ترین عوامل خطرساز بیماری های مختلفی مانند بیماری های قلبی عروقی و دیابت است. مطالعات پیشین، خواص دارویی اسپند را نشان داده اند اما گزارشی از اثر این گیاه بر چاقی وجود ندارد. این مطالعه به منظور بررسی اثر عصاره هیدروالکلی دانه اسپند بر وزن و عوامل بیوشیمیایی خون در موش های صحرایی نر طراحی شد.
    مواد و روش ها
    50 موش صحرایی نر نژاد ویستار در 5 گروه قرار گرفتند: گروه کنترل منفی (رژیم غذایی استاندارد)، گروه کنترل مثبت (رژیم غذایی پرچرب با چربی 4 درصد)، و سه گروه درمانی (رژیم پرچرب+ عصاره هیدروالکلی اسپند در دوز های 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و رژیم پرچرب+ اورلیستات در دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن). عصاره و اورلیستات به مدت هشت هفته به صورت گاواژ تجویز شدند. سطوح سرمی گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول HDL و آنزیم های کبدی با استفاده از کیت های متداول آزمایشگاهی اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    عصاره هیدروالکلی اسپند در هر دو دوز، وزن را در حیوانات دریافت کننده رژیم پرچرب کاهش داد (05/0P<). این عصاره به طور معنی داری سطوح سرمی گلوکز، تری گلیسیرید و کلسترول را کاهش و کلسترول HDL را افزایش داد (05/0P<)، اما هیچ تاثیر معنی داری بر کاهش آنزیم های کبدی نداشت.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی اسپند اثر مفیدی بر کنترل وزن بدن حیوانات تغذیه شده با رژیم پرچرب دارد. هم چنین، این عصاره به طور قابل توجهی عوامل بیوشیمیایی خون را در حیوانات تغذیه شده با رژیم پرچرب بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: چاقی، اسپند، تری گلیسیرید، گلوکز، موش صحرایی
  • سجاد جدی، سعیده خلیفی، جلال زمان، محبوبه زمان، اصغر قاسمی صفحات 129-137
    مقدمه
    بیماری های قلبی عروقی از مهم ترین عوارض دیابت هستند که در نهایت موجب مرگ و میر بیش از 50 درصد افراد مبتلا می شوند. نیترات اثرات حفاظتی در بیماران قلبی دارد، ولی تاکنون مطالعه ای در مورد اثر درمان با نیترات در آسیب قلبی ناشی از دیابت گزارش نشده است. هدف این مطالعه بررسی اثر درمان با نیترات بر آسیب قلبی موش صحرایی مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    32 سر موش صحرایی ویستار به 4 گروه 8 تایی، شامل کنترل، کنترل+ نیترات، دیابت و دیابت + نیترات تقسیم شدند. دیابت با تزریق نیکوتین آمید (95 میلی گرم بر کیلوگرم)، 15 دقیقه قبل از تزریق استرپتوزوسین (65 میلی گرم بر کیلوگرم) ایجاد شد. نیترات سدیم (100 میلی گرم در لیتر به مدت 2 ماه) در گروه های کنترل+ نیترات و دیابت+نیترات به آب آشامیدنی اضافه شد. متابولیت های اکسید نیتریک یعنی نیترات + نیتریت (NOX)، CK-MB و LDH در سرم در شروع و انتهای آزمایش و مالونیل دی آلدئید (MDA) در قلب موش های صحرایی در انتهای آزمایش اندازه گیری شد.
    یافته ها
    درمان با نیترات در موش های دیابتی موجب افزایش NOX سرم (4/1±3/31 در مقابل 9/0±2/42 میکرومول در لیتر، 05/0>P)، کاهش MDA قلب (8/0±8/9 در مقابل 5/0±4/6 میکرومول در لیتر، 05/0>P) و کاهش سطح سرمی CK-MB (7/29±0/471 در مقابل 3/10±9/284 واحد در لیتر 05/0>P) و LDH (9/21±6/791 در مقابل 1/13±8/497 واحد در لیتر، 05/0>P) گردید.
    نتیجه گیری
    درمان با نیترات از طریق افزایش اکسید نیتریک و کاهش استرس اکسیداتیو موجب حفاظت از قلب در برابر آسیب های ناشی از دیابت نوع 2 در موش صحرایی می گردد. دی:
    کلیدواژگان: نیترات، آسیب قلبی، دیابت، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، موش صحرایی
  • آرزو شاهسواری، سعید فروغی صفحات 138-145
    مقدمه
    عدم تبعیت از برنامه درمانی یکی از مشکلات شایع در بیماران دیابتی است. پی گیری تلفنی پرستار می تواند در استمرار حمایت از این بیماران و تقویت آگاهی و عملکرد آنان موثر باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر پی گیری تلفنی پرستار بر تبعیت از برنامه درمانی در بیماران دیابتی نوع دو بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی بود که بر روی 60 نفر از مبتلایان به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه دیابت شهرستان الیگودرز انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس و توزیع نمونه ها در دو گروه به صورت تصادفی انجام شد. در ابتدا برای تمامی شرکت کنندگان دوره آموزش سه روزه خود مراقبتی دیابت برگزار شد. سپس پی گیری تلفنی در گروه مداخله به مدت دوازده هفته انجام شد. جمع آوری اطلاعات شامل مقادیر هموگلوبین گلیکوزیله و تبعیت از برنامه درمانی در دو مرحله، بدو ورود و دوازده هفته پس از مطالعه، انجام شد.
    یافته ها
    افزایش معنی دار ی در میانگین نمرات تبعیت از برنامه درمانی و کاهش 39/1 درصدی در میانگین هموگلوبین گلیکوزیله در گروهی که مداخله صورت گرفته بود، مشاهده شد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد پی گیری تلفنی پرستار روشی اثر بخش در بهبود گلیسمی و تبعیت از برنامه درمانی در مبتلایان به دیابت نوع دو می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، پیگیری تلفنی، تبعیت از برنامه درمانی
  • ندا عزالدین، رزا زاوشی، مصطفی نوروزی، شقایق هادی زاده ریسه صفحات 146-156
    مقدمه
    ترکیبات اصلی روغن زیتون شامل اولئیک اسید، اجزای فنولیک (هیدروکسی تیروزول، تیروزول و اولئوروپئین) و اسکوآلن می باشد. مطالعات نشان داده اند که ترکیبات فنولیک روغن زیتون، تاثیرات مفیدی بر برخی شاخص های فیزیولوژیک مانند لیپوپروتئین های پلاسما، استرس اکسیداتیو، نشان گرهای التهابی، پلاکت و عملکرد سلولی و فعالیت آنتی میکروبی دارند. هدف از مطالعه ی حاضر، مروری بر مطالعات گذشته در بررسی تاثیر روغن زیتون بر سلامتی بود. مقالات مرتبط با موضوع، در پایگاه های Pubmed، Science direct،Google scholar،Springer، Wiley Online Library و Elsevier به زبان انگلیسی از سال 2000 تا 2014 شامل مطالعات انسانی، حیوانی، in vivo و in vitro مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیقات حاکی از آن بود که مصرف روغن زیتون با شیوع پایین تر بیماری های قلبی عروقی (با خواص ضد انعقادی و بهبود پروفایل لیپیدی، عملکرد عروقی، فشار خون و استرس اکسیداتیو) و برخی سرطان ها (به طور عمده سرطان های سینه، روده بزرگ و پروستات) ارتباط دارد. روغن زیتون سبب اصلاح پاسخ های ایمنی و التهابی می شود. اولئوکانتال یک ترکیب فنولی موجود در روغن زیتون بکر است و خواص ضد التهابی مشابه ایبوپروفن دارد. هم چنین به نظر می رسد که روغن زیتون نقش مهمی در معدنی شدن استخوان دارد. در مطالعاتی بر روی موش های صحرایی، تیروزول و هیدروکسی تیروزول و الئوروپئین، به طور معنی داری سبب افزایش شکل گیری استخوان شد که می تواند روش موثری در درمان علایم پوکی استخوان باشد. اثرات مفید روغن زیتون به اسیدهای چرب تک غیر اشباع آن و ترکیبات فنلی نسبت داده می شود.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، بیماریهای قلبی، عروقی، سرطان، التهاب، استخوان
  • مهدی هدایتی، مرجان ظریف یگانه، سارا شیخ الاسلامی، مریم دانشپور، فریدون عزیزی صفحات 157-170
    مقدمه
    سرطان تیرویید شایع ترین بدخیمی سیستم غدد درون ریز است که به چهار نوع پاپیلاری، فولیکولار، مدولاری و آناپلاستیک تقسیم می گردد. سرطان مدولاری تیرویید (MTC) از بدخیم ترین انواع سرطان تیرویید است و تا 10 درصد کل انواع این بیماری را شامل می شود. الگوی توارث MTC به صورت اتوزوم غالب است و رخداد جهش های افزایش عملکرد پروتوآنکوژن RET در ایجاد آن به خوبی شناخته شده است. MTC به دو صورت ارثی (25 درصد) و تک گیر (75 درصد) دیده می شود. نوع ارثی بیماری نیز به دو نوع نشانگانی (multiple endocrine neoplasia type 2A، B; MEN2A، MEN2B) و غیرنشانگانی (Familial MTC، FMTC) تقسیم می گردد. پیشرفت سریع در حیطه بیولوژی ملکولی و بهبود چشمگیر در روش های تشخیصی ژنومیک و پروتئومیک منجر به ایجاد و استفاده از راه کارهای خاص برای هر فرد (بیمار) شده است که این پدیده به طور فزاینده ای رو به گسترش است. در طی دو دهه گذشته، شناسایی اساس ژنتیکی ایجاد سرطان ها، ابزار غربالگری سودمندی را برای بیماران و اعضای خانواده آنان فراهم آورده است. پیشرفت در غربالگری ژنتیکی جهش های RET، شناسایی به موقع افراد در معرض خطری که هنوز علایمی از بیماری را نشان نداده اند و به دنبال آن انجام تیروییدکتومی پیشگیرانه، سهم مهمی در افزایش سطح سلامت بیماران و خانواده آنان داشته است. در این مقاله، تلاش گردیده است که مروری کوتاه بر نوع نشانگانی و غیرنشانگانی MTC، جهش های مهم RET در ایجاد این بیماری و اهمیت آزمایش ژنتیکی RET جهت غربالگری اعضای خانواده بیماران، تشخیص به موقع و مدیریت بهینه بیماران انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آزمایش غربالگری ژنتیکی، سرطان مدولاری تیروئید، MEN2A، MEN2B، FMTC، پروتوآنکوژن RET
|
  • Dr Nadjla Hariri, Zahra Emami, Dr Mojtaba Malek Pages 97-104
    Introduction

    This research aimed at determining and comparing the precision and recall of general search engines to retrieve images of important diseases in the field of endocrinology.

    Materials And Methods

    An analaytical survey was conducted in this applied research, for which 50 keywords in the field of 5 endocrine diseases were selected, and the 30 top images retrieved by each search engine were stored and analyzed, using precision and recall measurement formulas and excel software.

    Results

    This research show that Google search engine has the most percision (35%) followed by the Bing and Yahoo search engines. Images retrieved for adrenal diseases had the most percision (42%) in google while it was (16%) in yahoo. The Bing search engine had the most recall (77%), followed by the google and yahoo search engines. Diabetes mellitus had the most recall (97%) in the google and bing search engines. Adrenal diseases had the least recall (30%) using yahoo search engine.

    Conclusion

    Results show that Google and bing search engines were in competition with each other and professionals of endocrinology and other researchers can use these search engines, Google and bing in particular, to retrieve the best medical images. Librarians also can use and recommend these two search engines to related professionals for retrieving medical images of adrenal, pituitary, thyroid, diabetes and para-thyroid diseases.

    Keywords: Medical Information Storage, Retrieval, Medical Illustration, Precision, Recall, Search Engine
  • Hadigheh Kazemijaliseh, Dr Fahimeh Ramezani Tehrani, Dr Samira Behboudi, Gandevani, Dr Davood Khalili, Dr Farhad Hosseinpanah, Dr Fereidoun Azizi Pages 105-112
    Introduction

    Normal menstruation is one of important indicators of the general health of reproductive-aged women. We aimed to investigate the prevalence of menstrual disorders and its related factors.

    Materials And Method

    This cross-sectional study was conducted among women participants of the Tehran Lipid and Glucose Study, a population-based study aimed identify the prevalence of noncommunicable diseases from March 2013 to 2014. A total of 1393 women, aged 15-49 yr were included and all pregnant, breastfeeding and menopausal women were excluded. Socio-demographic characteristics and menstruation patterns were assessed by a standardized ad-hoc questionnaire. Menstruation was categorized based on last FIGO definitions. Data analyzed using SPSS version 11.0 (SPSS-Inc., Chicago-IL), 0.05 was set as significant level.

    Results

    Mean age of participants was 37.7 (11) y. The results showed that 64.1% of subjects had normal menstruation and 35.8% experienced different forms of menstrual disorders. Heavy menstrual bleeding was one of the most prevalent disorders (17.2%). Prevalence of menstrual disorders was statistically higher in women <20 yr (47.7%) and ≥40yr (45.5%) than women between the 20-40 yr age range (P=0.001). Irregular menstrual bleeding in >20 yr, heavy menstrual bleeding in 20-40 yr and ≥ 40yr were the most common menstrual disorders. The results remain unchanged for age and BMI after adjustment for potential confounders (OR: 1.08, CI 95%: 1.07-3.97; P<0.03), (OR: 1.05, CI 95%: 1.02-5.04; P<0.04), respectively.

    Conclusion

    Our findings showed that menstrual disorders are prevalent as one-third of reproductive aged women suffer from one or more menstrual disorders. Understanding the prevalence of menstrual disorders could help health care providers to identify some serious diseases, and prioritize strategies to promote these women’s quality of life.

    Keywords: Prevalence, Menstrual disorders, Population, based study
  • Dr Karim Azali Alamdari, Dr Hadi Rohani Pages 113-123
    Introduction
    There is lack of data about the effects of aerobic training in hypobaric status on metabolic risk factors.
    Materials And Methods
    Thirty-nine middle-aged sedentary male volunteers with metabolic syndrome (Mets) were randomized into four groups, including the normobaric control (NC), hypobaric control (HC), normobaric exercise training (NT) and hypobaric exercise training (HT) groups. Both aerobic training groups (NT and HT) participated in running exercises on a treadmill (three sessions per week) for six weeks, 30 min per session, at 50% of HR max based on Karvonen's formula. Both the control groups (NC and HC) remained inactive during the six weeks of the study, sitting in the barometric chamber, watching TV or studying. Barometric pressure was adjusted to 3000 meter altitude at hypobaric conditions.
    Results
    In both the NT and HT groups, all the metabolic risk factors (waist circumference, mean atrial pressure, blood sugar, triglycerides, high density lipoprotein and Mets overall z score) and body weight were significantly changed; however the rate of waist circumference decrease was sharper in the NT group (P<0.05). Hypobaric exposure (HC) also significantly decreased fasting blood sugar and Mets overall z score (P<0.05).
    Conclusion
    The beneficial effects of inactive exposure to hypobaric conditions on overall metabolic state and blood glucose, indicates its therapeutic properties. However, the effects of hypobaric exercise training were not better than those of normobaric exercise on each metabolic risk factor, findings which confirm that promotion of physical fitness and hypobaric exposure could be instrumental in the control of metabolic risk factors.
    Keywords: Aerobic Training, Hypobaric, Metabolic Syndrome
  • Seyed Mahdi Takht Firoozeh, Omid Reza Tamtaji, Narjes Farzin, Dr Mohsen Taghizadeh, Ghasem Farahani Pages 124-128
    Introduction
    Obesity is one of the major risk factors for many diseases such as cardiovascular disease and diabetes. Although a few studies have been shown the pharmacological properties of Peganum harmala, there is no data on the anti-obesity effect of this plant. This study was designed to investigate the effect of the hydroalcoholic extract of Peganum harmala seed on the weight and blood biochemical parameters in male wistar rats.
    Materials And Methods
    Fifty male Wistar rats were categorized into 5 groups: Negative control group (standard diet); positive control group (high-fat diet with 4% of fat); treatment groups (high-fat diet + hydroalcoholic extract of Peganum harmala at 200 and 400 mg/kg/day and high-fat diet + Orlistat at 200 mg/kg/day). Extracts and orlistat were administrated by gavage for 8 weeks, and levels of serum glucose, triglycerides, cholesterol, high density lipoprotein (HDL) and liver enzymes were measured by routine laboratory kits.
    Results
    Our findings demonstrate that this extract reduced weight in the group that received high-fat diet, at both doses (P<0.05). This extract also significantly decreased the levels of serum glucose, triglycerides, and cholesterol and increased HDL in the group that received high-fat diet (P<0.05); however it had no effect on reduction of liver enzymes.
    Conclusion
    Our data suggest that the hydroalcoholic extract of Peganum harmala has beneficial effects on controlling body weight in animals fed with a high-fat diet and it also significantly improves biochemical parameters in animals fed with a high-fat diet.
    Keywords: Obesity, Peganum harmala, Triglycerides, Glucose, Rats
  • Sajad Jeddi, Saeedeh Khalifi, Jalal Zaman, Mahboubeh Ghanbari, Dr Asghr Ghhasemi Pages 129-137
    Introduction
    Cardiovascular diseases are the most important complications of diabetes, representing the ultimate cause of death in more than half of all patients with the disease. Nitrate has been demonstrated to be an effective add-on therapy in patients with heart failure but no study has been yet addressed the effect of nitrate therapy on myocardial injury associated with diabetes. The aim of this study was therefore to assess the effect of nitrate therapy on myocardial injury in type 2 diabetic rats.
    Materials And Methods
    Thirty-two adult male Wistar rats were divided into four groups (n=8): Control, control+nitrate, diabetes, and diabetes+nitrate. Type 2 diabetes was induced by injection of nicotinamide (95 mg/kg) 15 min before injection of streptozotocin (65 mg/kg). Nitrate in control+nitrate and diabetes+nitrate groups was added to the drinking water (100 mg/L for 2 months). Serum nitrate+nitrite (NOx), CK-MB, and LDH were measured before and at the end of the study and heart malonyldialdehyde (MDA) was measured at the end of the study.
    Results
    Nitrate therapy in diabetic rats significantly increased serum NOx levels (29.2±5.6 vs. 42.8±9.8 μmol/L, P<0.05), decreased heart MDA levels (9.7±1.2 vs. 6.2±0.6 μmol/L, P<0.05), and decreased serum levels of both CK-MB (471.0±29.7 vs. 284.9±10.3 U/L, P<0.05) and LDH (791.6±21.9 vs. 497.8±13.1 U/L, P<0.05).
    Conclusions
    Nitrate therapy provided cardioprotection by increasing NO levels and decreasing oxidative stress in type 2 diabetic rats.
    Keywords: Nitrate, Myocardial injury, Diabetes, Creatine kinase, Lactate dehydrogenase, Rat
  • Arezoo Shahsavari, Saeid Foroghi Pages 138-145
    Introduction
    Non-adherence to treatment is a common problem in diabetic patients. Nurse-led Telephone follow-up by nurses can be effective in maintaining consistent care to these patients and improving their knowledge and performance. The purpose of the present study was to investigate the effect of nurse-led telephone follow-up on adherence to treatment in patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    The present quasi-experimental study was conducted on 60 patients with type 2 diabetes, admitted to a diabetes clinic in Aligudarz, Iran. Samples were selected using the convenience sampling method and randomly divided into the experimental and control groups. All participants first received 3 days of diabetes self-care training, and the experimental groups had twelve weeks of telephone follow-ups. Data on the patients’ glycosylated hemoglobin and treatment adherence were collected at baseline and again 12 weeks after the intervention.
    Results
    Results obtained showed a significant increase in the mean scores of treatment adherence and reduction of 1.39% in the mean glycosylated hemoglobin levels of the experimental group (p<0.001).
    Conclusion
    Findings of the present study showed nurse-led telephone follow up is an effective method for improving glycemic control and adherence to treatment in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Telephone Follow_Up_Adherence to Treatment
  • Neda Ezzeddin, Dr Roza Zavoshy, Dr Mostafa Noroozi *, Shaghayegh Hadizadeh Riseh Pages 146-156
    Introduction
    The main components of olive oil include oleic acid, phenolics compounds (hydroxytyrosol, tyrosol, and oleuropein) and squalene. Studies have demonstrated that the phenolic compounds of olive oil have positive effects on certain physiological parameters, such as plasma lipoproteins, oxidative damage, inflammatory markers, platelet and cellular function and antimicrobial activity. This study aimed to review studies on the health benefits of olive oil. Related articles in English were searched in Pubmed, Science direct, Google scholar, Springer, Wiley Online Library and Elsevier in human, animal, in vitro and in vivo studies. Results showed a lower incidence of coronary heart disease (by antithrombotic properties and improving lipid profiles, vascular function, blood pressure and oxidative stress) and certain cancers (mainly breast, colorectal and prostate cancers). Olive oil was found to lead to modification of immune and inflammatory responses. Oleocanthal, a phenolic compound in virgin olive oil, has possesses anti-inflammatory properties similar to ibuprofen. Olive oil also appears to have a role in bone mineralization. In studies on rats, tyrisol, hydroxytyrosol and oleuropein significantly increased bone formation and can hence be used as effective remedies in the treatment of osteoporosis symptoms. The beneficial effects of olive oil are attributed to its monounsaturated fatty acids (MUFA) and phenolic compounds.
    Keywords: Olive oil, Cardiovascular disease, Cancer, Inflammation
  • Dr Mehdi Hedayati, Marjan Zarif Yeganeh, Sara Sheikholeslami, Dr Maryam Daneshpour, Dr Fereidoun Azizi Pages 157-170
    Introduction
    Thyroid carcinoma including into four types papillary, follicular, medullary, and anaplastic is the most common endocrine malignancy. Medullary thyroid carcinoma (MTC) is one of the most aggressive forms of thyroid cancer and it accounts for up to 10% of all types of this disease. The mode of inheritance of MTC is autosomal dominant and is closely related to mutations of gain of function (missense mutations) in the RET proto-oncogene, well known in MTC development. MTC occurs as hereditary (25%) and sporadic (75%) forms. Hereditary MTC also has two syndromic (multiple endocrine neoplasia type 2A, B; MEN2A, MEN2B) and non-syndromic (Familial MTC, FMTC) types. Increasing advances in molecular biology, genomics, and proteomics have led to personalized therapeutic interventions. Over the last two decades, the genetic basis of tumorgenesis has provided useful screening tools for affected families. Advances in genetic screening of the RET have enabled early detection of hereditary MTCs and prophylactic thyroidectomy for relatives who may not show any symptom of the disease. In this review we emphasize the main RET mutations in the syndromic and non syndromic forms of MTC, and have tried focus on the importance of RET genetic screening for early diagnosis and management of MTC patients.
    Keywords: Genetic screening, Medullary Thyroid Cancer, FMTC, MEN2A, MEN2B, RET proto, oncogene