فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز و زمستان 1387)

  • ویژه نامه انقلاب اسلامی
  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدحسین پناهی (مدیرمسئول) صفحه 1
  • احمد گل محمدی صفحه 13
    انقلاب اسلامی ایران نه تنها در مکان و زمانی شکل گرفت که چندان انتظار نمی رفت، بلکه تفاوت های عمده ای هم با دیگر انقلاب ها، به ویژه انقلاب های جهان سومی داشت. پیچیدگی های ناشی از همین غیرمنتظره بودن و تمایز نسبی باعث نوعی بازاندیشی و اصلاح در مفهوم بندی و نظریه پردازی انقلاب شد. در این نوشتار می کوشیم نشان دهیم که این بازاندیشی و اصلاح چگونه در انقلاب اسلامی پژوهی نمود یافته است. به عبارت دیگر، نشان می دهیم که در طول نزدیک به سه دهه تلاش برای درک انقلاب اسلامی ایران، چگونه جایگاه مسلط در انقلاب اسلامی پژوهی به ترتیب میان تبیین های ساختاری، تبیین های سازمانی و تبیین های فرهنگی – گفتمانی دست به دست شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نظریه های انقلاب، تبیین های ساختاری، تبیین های سازمانی، تبیین های فرهنگی، تحول در نظریه پردازی انقلاب
  • عباس کشاورز شکری، زاهد غفاری، محسن خلیلی صفحه 39
    در این مقاله به بررسی و نقد برخی از تبیین های انقلاب اسلامی پرداخته شده است، که شامل: نظریه های جامعه توده وار، نظام نوین جهانی، نوسازی شتابان، توسعه ناموزون، ساخت قدرت شخصی دولت، ضعف دستگاه سرکوب شاه، آسیب پذیری دولت رانتی، گفتمان و نظریه عرفانی می باشد. شیوه کار بدین صورت است که ابتدا به بررسی سوال ها و فرضیه های اصلی و فرعی مطرح شده در این آثار، پرداخته شده و سپس چارچوب نظری آنها مورد بررسی، به طور خلاصه آورده شده است و نهایتا نشان داده شده که چگونه با استفاده از این نظریه ها انقلاب اسلامی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نظریه، جامعه توده وار، نظام نوین جهانی، نوسازی شتابان، توسعه ناموزون، ساخت قدرت، دستگاه سرکوب، دولت رانتی، نوسازی، گفتمان
  • یحیی فوزی صفحه 89
    این مقاله تلاش می کند تا ضمن اشاره به گفتمان اسلام سیاسی به عنوان یکی از گفتمان های مهم تاریخ معاصر ایران به بررسی تطبیقی خرده گفتمان های سیاسی مهم این گفتمان در قبل از انقلاب بپردازد و به این سوال پاسخ دهد که اشتراکات و افتراقات فکری این خرده گفتمان ها چه بود؟و اصولا نظام سیاسی بعداز انقلاب تا چه اندازه تحت تاثیر مشترکات این خرده گفتمان ها بوده است؟
    فرضیه این پژوهش آن است که نظام سیاسی بعد از انقلاب، مولود طبیعی بود که از درون مباحث خرده گفتمان های سیاسی اسلامی موجود بیرون آمد و درواقع برآیند مبانی مشترک آن ها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: گفتمان های سیاسی در ایران، انقلاب اسلامی، امام خمینی، شریعتی، بازرگان
  • فریبا شایگان صفحه 117
    بررسی ویژگی های مشارکت کنندگان در انقلاب اسلامی ایران با هدف شناخت بیشتر مشارکت کنندگان در انقلاب و تطبیق آن با نظریه های موجود، در قالب تحقیقی صورت گرفت که مقاله حاضر حاصل آن است. در این تحقیق با بهره گیری از نظریه های مارکس، هانتینگتون، گر، دیویس، برینتون و نیز بررسی نظرات مربوط به انقلاب اسلامی ایران (آبراهامیان، کدی، فوکو، محمدی و امام خمینی) پنج فرضیه تدوین و به روش پیمایشی با 500 نمونه از افراد 45 سال به بالا که به روش سهمیه ای انتخاب شده بودند، مورد آزمون قرار گرفت.
    نتایج تحقیق نشان داد که 68درصد از پاسخگویانی که در جریان فعالیت های انقلابی مشارکت بالا داشته اند از طبقه متوسط بوده اند. همچنین همبستگی بسیاربالایی بین میزان مذهبی بودن پاسخگویان و مشارکت آن ها در انقلاب وجود داشته است. گروه سنی 35سال به بالا بیشتر از سایر گروه های سنی در انقلاب مشارکت داشته اند و هرچه به زمان پیروزی انقلاب نزدیک تر شده ایم، مشارکت مردم در انقلاب بیشتر شده است. این تحقیق نشان داد که حمایت از انقلاب بیشتر از مشارکت در انقلاب بوده است.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب اسلامی ایران، مشارکت در انقلاب، حمایت از انقلاب، طبقه اجتماعی مشارکت کنندگان در انقلاب
  • علی محمد حاضری، ابراهیم صالح آبادی صفحه 153
    رژیم های برآمده از انقلاب ها با دو الگوی تداوم و عدم تداوم روبه رو هستند. در انقلاب اسلامی ایران، جمهوری اسلامی به عنوان دولت - ملت در صحنه بین المللی توانست در مقابل بحران های سیاسی خود را حفظ کند و به مدت سی سال تداوم داشته باشد. مساله اصلی مقاله بر این امر تاکید دارد که چه عواملی موجب تداوم سیاسی رژیم جمهوری اسلامی شد. در پاسخ به این مساله، ابتدا ادبیات نظری مورد کنکاش قرار می گیرد و سپس بر اساس روش موردی و تاریخی تلاش می شود تا پاسخ شایسته به این مساله ارائه گردد. نتایج بررسی تجربی و آزمون فرضیه ها نشان داد که:1- امام خمینی در کشمکش های بین گروهی و درون گروهی از موقعیت بلامنازع در جریان های بعد از انقلاب برخوردار بود. گروه ها برای تحقق اهداف خویش تلاش می کردند خود را با رهبر تطبیق دهند. رهبر از طریق دولت سازی، حل بحران ها و تدوین قوانین خاص توانست در تداوم رژیم نقش به سزایی داشته باشد.
    2- در انقلاب اسلامی، حزب جمهوری اسلامی قوی تر از سایر نیروهای اجتماعی و احزاب بود. حزب جمهوری اسلامی توانست نهادهای دولتی را در اختیار خویش گیرد، قواعد سیاسی جدید (قانون اساسی و قوانین) را بنا نهد و نیروهای مخالف را حذف کند. فعالیت حزب جمهوری اسلامی تا حدودی همسو با رهبر انقلاب بود و از این طریق در تداوم رژیم نقش به سزایی داشت.
    کلیدواژگان: تداوم رژیم انقلابی، رهبر کاریزما، حزب جمهوری اسلامی، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی محسنیان راد صفحه 189
    مقاله با تکیه بر آن که در هر دو انقلاب مشروطیت و اسلامی، کاهش قدرت مرکزی منتهی به رشد فزاینده تعداد روزنامه ها شده است، از طریق تحلیل محتوای سرمقاله نخستین شماره روزنامه های تازه انتشار در دو مقطع 891 روزه از انقلاب مشروطیت و 614 روزه از انقلاب اسلامی و با تکیه بر تعبیری از مفهوم ارزش که از نمونه تعاریف منعکس در منابع 1946 تا 2008 استخراج شده، جستجوگر تفاوت ها و شباهت های دو انقلاب شد. نتایج نشان داد که در هر دو انقلاب پیرامون این امر که چه چیزی بد و نامطلوب است، توافق بیشتری از چه چیزی خوب و مطلوب است وجود داشته، با این تفاوت که تعدد و تنوع ارزش های منفی در انقلاب اسلامی به مراتب بیش از انقلاب مشروطیت بوده است. به عبارت دیگر، در انقلاب اسلامی، بیش از انقلاب مشروطیت به ارزش های منفی توجه شده و انقلاب اسلامی بیشتر از انقلاب مشروطیت متمرکز بر بیان نخواسته ها بوده تا خواسته ها.
    در انقلاب مشروطیت، شیفتگی به تجدد غربی و در انقلاب اسلامی، نفرت از تجدد غربی دیده شد. در انقلاب اسلامی، ارزش گزاری مثبت به رهبری انقلاب، از مقوله هایی بود که اختلافی درباره آن میان اکثر گروه ها وجود نداشت؛ در حالی که در انقلاب مشروطیت، هیچ فردی چنین پایگاهی نداشت. در انقلاب مشروطیت در مورد ارزش مثبت دانستن دانش، دانشمند و تخصص، اختلافی نبود و در انقلاب اسلامی در مورد پایین بودن سهم این ارزش ها اختلافی وجود نداشت. در انقلاب اسلامی، همه گروه ها در نگاه منفی به شاه و نظام سلطنتی توافق داشتند؛ حال آن که در مشروطیت، نگاه منفی نسبت به سلسله قاجار متمرکز بود، نه نظام سلطنتی؛ آن چنان که شاهان باستان و شکوه و عظمت گذشته آنان برای ملت تحقیر شده آن روزگار ایران، ارجمند بود.
    کلیدواژگان: ارزش ها، انقلاب اسلامی، انقلاب مشروطیت، مطبوعات
  • ابراهیم برزگر صفحه 223
    ادبیات علمی در باب انقلاب ها به سه دسته تقسیم می شوند که دسته اول به «علل شناسی» وقوع، دسته دوم به «فرایندشناسی» آغاز تا پیروزی و دسته سوم به «پیامدشناسی» داخلی و خارجی انقلاب ها می پردازند. مقاله حاضر، در دسته سوم و حول محور تاثیرات بین المللی انقلاب اسلامی قرار می گیرد. تاثیرگذاری انقلاب اسلامی بر جهان اسلام، واقعیتی است که از سوی صاحب نظران، نویسندگان، روشنفکران و حتی سیاست مداران مخالف، مورد تایید قرار گرفته است. در این مقاله کوشش شده است تا یک چارچوب برای توضیح آن استخراج شود و بر این مبنا چهار سبد برای جمع آوری حجم انبوه و عظیم داده ها در 51 کشور مسلمان نشین خاورمیانه و اقلیت های مسلمان در سایر کشورها و سازماندهی تئوریک اطلاعات در باب تاثیرگذاری انقلاب اسلامی و «رفع کمبود تئوریک در درس بازتاب انقلاب اسلامی ایران» طراحی شده است. طبق یافته ها، این چارچوب، چهار محور دارد، شامل نگرش جامعه ایران، نگرش و رفتار دولت و رهبران ایران؛ نگرش و رفتار جامعه موردی نگرش و رفتار دولت موردی. البته این نگرش ها و رفتارها با یکدیگر تعامل داشته و در زمان های متفاوت، دگرگون شده است. هر یک از این محورهای چهارگانه نیز دارای محورهای فرعی است. بر این اساس محقق می تواند اولا تصویری کلی از تاثیرات به دست آورد. ثانیا می تواند محورهای کلان سازماندهی اطلاعات خود را شناسایی کند و ثالثا سؤالات و محورهای قابل بررسی در هر فاز تحقیق را برجسته کند و رابعا می تواند این چارچوب منعطف را به مثابه الگویی جهت اعمال روش مقایسه ای بین کشورهای پنجاه گانه به کار گیرد.
    کلیدواژگان: تاثیرات منطقه ای انقلاب اسلامی ایران بر کشورهای مسلمان نشین، روابط خارجی ایران و کشورهای اسلامی
  • محمدحسین پناهی صفحه 263
    بعضی انقلابات، آثار سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زیادی در کشوری که در آن واقع شده اند و در منطقه مربوطه و حتی در سطح جهان می گذارند. انقلاب اسلامی به عنوان انقلابی شگفت انگیز و بزرگ، آثار زیادی در سطح داخلی و منطقه ای و جهانی داشته است. یکی از نتایج جهانی انقلاب اسلامی، آثار علمی آن در رشته های علوم سیاسی و اجتماعی، خاصه در نظریه پردازی های انقلاب است. در این مقاله، اثر انقلاب اسلامی در نظریه های انقلاب، در سه حوزه مربوط به علل وقوع انقلابات، فرایند جنبش انقلابی و پیامدهای انقلاب، مورد بررسی قرار گرفته است. از آن جا که این موضوع در حوزه مباحث جامعه شناسی علم قرار می گیرد، با استفاده از نظریه انقلابات علمی توماس کوهن فرضیه کلی زیر مطرح گردید: وقوع انقلاب اسلامی ایران دگرگونی قابل توجهی در نظریه های جامعه شناسی انقلاب ایجاد کرده است. این فرضیه با توجه به حوزه های مورد بررسی، به سه فرضیه اصلی و فرضیه های فرعی تر تفکیک شده و مورد بررسی قرار گرفت. روش این تحقیق، تحلیل محتوای کیفی یا مضمونی 57 مقاله انگلیسی چاپ شده در مجلات علمی بین المللی پیرامون انقلاب اسلامی ایران بوده است. این پژوهش نشان داد که انقلاب اسلامی ایران، اثر غیر قابل انکاری در نظریه ها و نظریه پردازی انقلاب در هر سه حوزه علل وقوع، فرایند و پیامدهای انقلاب گذاشته است.
  • فرهاد درویشی صفحه 327
    مفهوم و پدیده رانت عموما به عنوان یک موضوع اقتصادی، مورد توجه اقتصاددانان قرار دارد و حداکثر در ادبیات مربوط به اقتصاد سیاسی است که به بررسی تاثیر آن بر رابطه متقابل دولت و جامعه و اثرات مخرب آن بر اقتصاد داخلی و استقلال دولت از جامعه پرداخته می شود. اما هدف اصلی مقاله حاضر، ارائه تعریفی از مفهوم ترکیبی «رانت سیاسی» و بررسی تاثیرات آن بر آرمان های انقلاب اسلامی است. در واقع مساله اساسی این است که «انقلاب اسلامی از طریق اتخاذ چه ساز و کارهایی قادر خواهد بود تاثیرات مخرب «رانت سیاسی» در عرصه سیاست کشور را کمرنگ ساخته و به تحقق آرمان های اصیل خود کمک نماید؟» نگارنده با پذیرش این مفروضات که اولا پدیده «رانت سیاسی» در کنار سایر عوامل، یکی از پارامترهای اصلی ناکامی نهضت های اصلاح طلبانه یکصد ساله گذشته ایران همچون «نهضت مشروطیت» و «نهضت ملی شدن نفت» بوده است و ثانیا در صورت عدم چاره اندیشی درباره آن، این پدیده می تواند یکی از عوامل موثر در ناکامی انقلاب اسلامی در دستیابی به آرمان هایش محسوب شود، معتقد به این فرضیه است که «در صورت پیش بینی یک رشته تمهیدات ضروری درازمدت و کوتاه مدت در عرصه های نظام ارزشی حاکم، فرهنگ سیاسی و ساختارهای سیاسی- حقوقی کشور، می توان تا حدودی پدیده شوم «رانت سیاسی» را از عرصه سیاسی کشور زدوده، یا کم اثر ساخته و از این طریق، به تحقق آرمان های انقلاب اسلامی یاری رساند.» روش تحقیق در این مقاله، تحلیلی - تبیینی و از طریق بررسی روندها بوده و با تکیه بر مواضع اعلامی رهبر و بنیان گذار انقلاب اسلامی و همچنین عملکرد سی ساله جمهوری اسلامی، کوشش می شود تا ضمن بررسی وجود یا فقدان پدیده ای به نام رانت سیاسی در جامعه ایران، به ارائه راه کارهایی برای مقابله با آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، رانت، رانت سیاسی، آرمان ها و ارزش ها، آسیب پذیری
  • حمیدرضا جلایی پور صفحه 363
    برای جامعه شناسان و علاقه مندان به مطالعه عمیق جامعه سیاسی ایران، آگاهی از سنخ هایی که «رویکردهای تغییر» را در میان نیروهای اجتماعی- سیاسی معرفی می کنند، امری ضروری است. از این رو مقاله حاضر دو پرسش محوری را مورد کنکاش قرار داده است. اول، حاملان تغییر در جوامع معاصر، چند نوع «رویکرد تغییر» را تجربه کرده اند و ویژگی های آن ها کدام است؟ دوم، از دریچه رویکردهای انقلابی و اصلاحی، چه ارزیابی از تجربه دهه اخیر ایران می توان ارائه داد. این مطالعه برای احصا و مشخص کردن ویژگی های «رویکردهای تغییر» از روش «سنخ» سازی استفاده کرده و برای ارزیابی تجربه تغییرات در جامعه ایران، از مصاحبه عمیق نیز سود جسته است. در بخش اول این جستار، خواننده گرامی به جای آشنایی اجمالی با سه رویکرد معمولا رایج تغییر (محافظه کارانه، اصلاح طلبانه و انقلابی) با فهرستی دقیق تر یعنی با دوازده گونه «رویکرد تغییر» آشنا می شود. در بخش دوم با ارائه دلایل جامعه شناختی از این ارزیابی دفاع می شود که چرا اتخاذ رویکرد اصلاحی، رویکردی واقع بینانه برای ایجاد تغییرات در ابعاد نامطلوب جامعه ایران است.
    کلیدواژگان: رویکردهای انقلابی، رویکردهای اصلاحی، رویکردهای محافظه کاری
  • حسام الدین آشنا صفحه 421
    این مقاله بر آن است تا با بهره گیری از اسناد بر جای مانده از کمیسیون مبادلات فرهنگی و آموزشی ایران و آمریکا (برنامه فولبرایت1328-1357) پاسخ این سوال را مورد بررسی قرار دهد که «سیاست های گزینشی، آموزشی و پرورشی در برنامه رهبران کمیسیون فولبرایت چه نقشی در تربیت نسل جدیدی از نخبگان حاکم ایرانی و دل بسته به آمریکا داشته است؟» بررسی و تحلیل اسناد دست اول نشان می دهد که برنامه فولبرایت کاملا با سیاست خارجی آمریکا در ایران برای پیشبرد پروژه «نوسازی از بالا وآمریکا محور» و اهداف روانی دیپلماسی این کشور پیوند خورده بود. حاصل فعالیت سی ساله این کمیسیون، ظهور موج آمریکا گرایی در دهه آخر سلطنت پهلوی بود که در میان نخبگان مسلط در محیط های دانشگاهی و تخصصی و رهبران دولتی و مدیران عالی بروز داشت.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی آمریکا، روابط آمریکا و ایران، برنامه فولبرایت
  • محمدرضا طالبان صفحه 455
    تکنیک «تحلیل کیفی تطبیقی» که مبتنی بر «جبر بولی» یا بسط بولی منطق مقایسه اسمی استوارت میل است، روش شناسی ضمنی و تلویحی تحقیقات تطبیقی- تاریخی است. با استفاده از این تکنیک تحلیل گران می توانند به وارسی ترکیب های متفاوت از تبیین کننده ها، به مثابه علل یک نتیجه (معلول) واحد بپردازند. تکنیک جبر بولی در تحلیل تطبیقی- تاریخی نیز ابزاری سودمند برای تحلیل مجموعه داده هایی با N متوسط(10 تا 50 مورد) است.
    در مقاله حاضر، ابتدا، ویژگی های اصلی جبر بولی برای استفاده از تکنیک تحلیل کیفی تطبیقی در علوم اجتماعی توصیف شده است. سپس، کاربرد تحلیل بولی یا تکنیک تحلیل کیفی تطبیقی توسط جان فوران در تحلیل تطبیقی انقلاب ایران تشریح شده است. فوران به عنوان مهم ترین پژوهشگر تطبیقی انقلاب ایران در سه اثر خویش برای پاسخ به پرسش های مختلفی از جبر بولی یا تکنیک تحلیل کیفی تطبیقی استفاده نموده است که در این مقاله تلاش گردیده نتایج هر سه مطالعه وی از حیث روش شناسی بولی، مورد کنکاش و وارسی تفصیلی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل کیفی تطبیقی، تحقیق تطبیقی، تاریخی، جبر بولی، تحلیل بولی، چارلز رگین، انقلاب ایران، جان فوران
|
  • A. Golmohammadi. Page 13
    Not only place and time of Iran Islamic revolution occurrence was not anticipatable, but also it has some different features in comparison to other (third world) revolutions. Because o this features, three decades of study on this event characterized with a kind of revision in coceptualization and explanation of revoution. In other words, Islamic revolution challenged routine explanations, so that kinds of structural, organizational and cultural explanations alternatively replaced each other as dominant analytical frameworks, This article seeks to show how these developments take place.
  • A. Keshavarz Shokri. , Z. Ghafari. , M. Khalili. Page 39
    This paper is an attempt to study some of the explanations of the Islamic revolution of Iran, including explanations based on the theories of mass society, modern world system, rapid modernization, uneven development, personalized state power structure, the weakness of the state repressive apparatus, the vulnerability of the rentier state, discourse analysis, and gnostical theories.. For this purpose first, the theoretical framework and the main questions and hypothes,s of these works have been introduced. In the next step, the explanations of the Islamic revolution of Iran on the basis of these frameworks have been elaborated and criticized.
  • Y. Fozi. Page 89
    The present article is an attempt to study the discourse of political Islam, as one of the most important discourses in the contemporary history of Iran, and to compare its pertineat sub-discourses before the revolution. The main question of the present paper is: what are the similarities and dissimilarities among and dissimilarities among these sub-discourses? How far the post-revolution political system was influenced by these sub-discourses? The main hypothesis of the paper is: the post-revolution political system was the natural affspring of the dialogues among these political sub-discourses, and represents their commonalities.
  • F.Shayegan. Page 117
    The motive of the participants in the revolutionary activities in the years 1356-57 (1977-78) as well as their present satisfaction with the occurrence of the revolution was studied in a research which resulted in the present paper. Using scientific comments about the cause of the eruption of the revolution and a post-revolution assessment, the research compiled 6 hypotheses and tested them by means of a surveying method with 500 samples from individuals of more than 45 years of age who had been selected by a quota method. The results of the research showed that 42% of the participants in the revolution had the motive of safeguarding the Islamic values, 20% were not satisfied with the Shah’s regime and 7.3% sought better economic condition. Some 38% of the respondents believed that political objectives of the revolution have been materialized more than other objectives while 62% were much satisfied with the occurrence of the revolution and satisfaction of 20% of them was at a medium level. The relation between the religiousness and achievement of the goals of the revolution from the point of view of the respondents as well as their satisfaction with the occurrence of the revolution were also confirmed. Moreover, the relation between the extent of participation in the revolutionary activities and the positive approach toward the materialization of the objectives of the revolution and satisfaction with its occurrence were also approved
  • A. M. Hazeri. , E. Salehabadi Page 153
    Revolutionary regimes have two possibilities: continuation or discontinuation. Islamic Republic of Iran as a nation-state in international arena, has protected itself against political crisese and has continued during three decades. The aim of the present study was to analyse the effective factors influencing continuation of the Islamic Republic of Iran. We reviewed and analysed the roles of the Islamic Republic Party (Hezbe-Jomhouri-e-Eslami), and the charismatic leader ship of Imam Khomeini in the process of consolidation of the Islamic Republic of in Iran. The main findings of this research was the followings:1. the eharismatic character of Imam Khomeini was an important agent in solving political criseise. He performed an essential role in the continuation of the Islamic Republic of Iran by state-building, solving of political crisese and approving a series of special rules.2. Islamic Republic Party was stronger than other parties, social forces and classes. This party occupied government sectors, approved political norms and defeated its of coures, opponents. The activities of this party were compatible with Imam Khomeini's thoughts.
  • M. Mohsenian-Rad. Page 189
    By taking into account the fact that, in both Constitutional Revolution and the Islamic Revolution, the reduced power in the central government resulted in significant increase in the number of newspapers, in this paper we perform a content analysis of the editorial articles in the first issues of all new-born newspapers within the two revolutions intervals this period fasted 891 days for the case of the Constitutional Revolution and 614 days for the case of the Islamic Revolution. Using an interpretation of the concept of “value” we investigated the similarities and the dissimilarities of the two revolutions. The results show that in both revolutions, there was an agreement on what was not desired and was considere of actually as a negative value; although there was a significantly higher diversity in the undesired and negative values in the Islamic Revolution compared to the Constitutional Revolution. In other words, there were more focuses on the negative values in the Islamic Revolution in terms of expressing what is not wanted compared to what was actually wanted.We can clearly see more tendencies towards western modernism in the Constitutional Revolution and more aversion from the western modernism in the Islamic Revolution. Also there was more or less an agreement on expressing positive values with respect to the leadership of the revolution in the Islamic Revolution, While there were no individual having the same position in the Constitutional Revolution. There was also an agreement on expressing positive values with respect to knowledge, knowing, knowledgeable people, and expertise in the Constitutional Revolution, while there was mostly an agreement on not expressing positive values with respect to these issues in the Islamic Revolution. There was a strong agreement against not only the King, but also the concept of monarchy in the Islamic Revolution. However, there was only an agreement against the Qajar Dynasty, but not against the monarchy system in the Constitution Revolution. In fact, the ancient kings and their glory were respected by the abased people of Iran at the time of the Constitutional Revolution.
  • E. Barzegar. Page 223
    Scientific literature on revolutions can be divided into three parts: Causer, phaseology or processes and internal and external consequences of revolutions. This article focuses on the third part emphasizing the Global impacts of the Islamic Revolution. The effect of the revolution on the Islamic world, is a reality which has been confirmed and supported by theoreticians, writers, researchers and even the political opponents of the reualution.In this article an attempt is made to a conceptual framework for the explanation of this impact by providing four dimensions for the collection of plentiful data in fifty one Moslem states, and Moslem minorities in other countries, and for the theoretical organization of data on the impact of Islamic revolution. In accordance with the findings of this research, four factors namely: the attitude of Iranian society, the attitude and behaviour of the Iranian government and leaders, the and attitude behavior of a given society, and finally, the attitude and behavior of the given government toward the Islamic revolution of Iran affect the influence of the revolution. Certainly, these attitudes and behaviors on both sides (Iran and the countries studied) have been changing over the times.On this basis, first a researcher can obtain a general picture on the impacts. Second, he can recognize the macro- axes of his data- system. Third, he can ascertain the main questions and crucial points of the study in each phases of the research. And fourth, he may use this model of study for conducting a comparative research design within the selected states.
  • M. H. Panahi. Page 263
    Some revolutions have significant internal political, social, economic and cultural impacts, as well as major regional and international consequences. The Islamic Revolution of Iran, as a major and phenomenal social revolution, has had important internal, regional and international consequences. One of the international outcomes of the Islamic Revolution has been its impact on political and social sciences, especially on theorizing revolutions. In this paper we have focused on the impact of the Islamic Revolution on theories of revolution, in three areas: causes, processes and outcomes of revolutions. Using Thomas Kuhn’s theory of scientific revolutions as our theoretical framework, we hypothesized that: the occurrence of the Islamic Revolution of Iran has had significant theoretical impact on the sociological theories of revolutions. This hypothesis, was broken into three main hypotheses and some sub-hypotheses, and was tested using thematic content analysis. For this purpose, 57 English papers about the Iranian Revolution gathered from international journals were analyzed. The research revealed that the Islamic Revolution of Iran indeed has had significant impact on the theories related to the causes, processes and outcomes of revolutions.
  • Farhad Darvishi. Page 327
    Rent is mainly an economic subject studied by economists. However, it may be interesting for political economists as for its impacts on interactions between government and society and its damaging effects on domestic economy and government's separation and non-reliance on its own society. Calling political rent, the article is to analyze its impacts on the Islamic revolutionary ideals and to find a mechanism to be taken by the I. R. of Iran to clear the destructive effects of this phenomenon on its political area and help its essential ideals to become real. The article is analytically and descriptively investigating the process in the past three decades and tries discussing the cause and effects of political rent based on the approaches of the leader and founder of the Islamic revolution. The author's hypothesis is that prediction of some short-time and long-time requirements in the normative fields of the dominant system, political culture and politico-legal structures may help us eliminate political rent from the society and promote the revolutionary ideals.
  • H.R. Jalayeepour. Page 363
    This paper attempts to provide an answer to two key questions: 1) In general, what approaches to political change have been pursued by agents of change in different societies? What are the key features of these different approaches to political change? 2) How can one evaluate the political developments in Iran from the viewpoint of ‘revolutionary’ and ‘reformist’ approaches? Construection of ideal-types, library-based research and in-depth interviews have been the main methods employed in this study to categorise the existing approaches to political change and to analyse the political developments in Iran during the past decade. In the first section of this paper, twelve approaches to change is discussed instead of the old threefold categorisation (i.e., revolutionary, conservative and reformist). In the second section, it is argued why the reformist approach is the most effective and realistic way to promote democracy in Iran
  • M. R. Taleban. Page 455
    The technique of Qualitative Comparative Analysis, which is based on the Boolean algebra or the Boolean expansion of John Stuart Mill's nominal comparison, is the implicit methodology of historical-comparative research. By employing this method, The analysts can evaluate different combinations of explanans as the causes of a single effect. Moreover, the Boolean algebra technique in the historical-comparative analysis is a useful means for the analysis of the data-set with Median N (10 to 50 cases). In the present paper, first of all attempts have been made to describe the main characteristics of the Boolean algebra and its application for the qualitative comparative analysis in social sciences. In the next step, Foran's application of the Boolean analysis or his qualitative comparative analysis in studying the Iranian Revolution has been elucidated. As one of the most outstanding researchers in the field of comparative study of the Iranian Revolution, Foran in his three works has applied Boolean algebra or qualitative comparative analysis to provide answers to various questions. Attempts have been made, in the present article, to comprehensively evaluate the results of Foran's three works from the viewpoint of the Boolean methodology.