فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر هزار جریبی صفحه 1
    در این مقاله به کارآفرینی از منظر آموزه های اسلامی پرداخته شده است. همان گونه که اخلاق و ارزشهای دینی برای تمام رفتارهای اجتماعی و عبادی خط مشی تعیین کرده است، برای کار و تلاش و توسعه یافتگی در جامعه انسانی نیز تاکید مضاعفی دارد. در آموزه های قرآنی پروردگار، برای انسان، کار و تلاش را مقرر داشته است.
    سؤال های اصلی این مقاله شامل جایگاه و موقعیت کارآفرینی در مبانی دینی، اعتقادی و همچنین چرایی و چگونگی دعوت به کار و کوشش در آموزه های اسلامی است.
    روش بررسی، تتبع نظری و استنادی با استفاده از منابع معتبر اسلامی است و یافته های پژوهش با رویکردهای کارآفرینی برپایه آموزه های اسلامی در قرآن کریم و سیره معصومین (ع) بدست آمده است.
    نتیجه پژوهش نشان می دهد که صفت و خصوصیات کارآفرینی در رفتار هریک از انسان ها می تواند تجلی پیدا کند و اخلاق اسلامی در ایجاد کارآفرینی مؤثر است. از این نظر تفاوتی بین افراد نیست، اما اراده فردی، تلاش زیاد، خوداتکایی، عدم وابستگی به دیگران و کرامت انسانی، مبنای این تعالی و پیشرفت است. براین اساس کوشش و تلاش هر یک از افراد در دنیا، سازنده آخرت وی خواهد بود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اخلاق، اسلام، کار و تلاش، قرآن، سیره معصومین(ع)
  • باقرساروخانی، زهرا کروبی * صفحه 37

    این مقاله، گزیده ای از یک پژوهش دانشگاهی است که به بررسی پدیده جهانی شدن و تاثیر آن برنقش رسانه ها در حوزه فرهنگی ایران و نیز به بررسی این مساله می پردازد که جهانی شدن چه تاثیری برنقش تلویزیون ایران در حوزه فرهنگ داشته و این که عملکرد بهینه تلویزیون در این زمینه چه باید باشد.
    دراین تحقیق دو هدف عمده دنبال شده است. اول، بررسی وضع موجود (چگونگی عملکرد) تلویزیون ایران درحوزه های مختلف فرهنگ با توجه به جهانی شدن دراین زمینه و دوم، تصویرسازی وضع مطلوب تلویزیون با توجه به جهانی شدن درحوزه فرهنگ.
    جهت انجام بخش اول پژوهش، از روش تحلیل محتوا (Content Analysis) واز تکنیک پرسشنامه معکوس (Inverse Questionnair) استفاده شد. در بخش دوم، جهت بررسی وضعیت مطلوب تلویزیون با توجه به جهانی شدن درحوزه فرهنگ، از روش دلفای (Delphi) استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که هرچند تلویزیون ایران در بسیاری از حوزه های فرهنگ الگوهای جهانی را ترویج می کند، اما درکل درحوزه فرهنگ، به طورسنتی عمل می نماید. شایان ذکر است که دیدگاه ها ونظرات خبرگان در بخش دلفای، راه کارهای مناسبی را برای مدیریت جهانی شدن در حوزه فرهنگ برای متولیان این رسانه ارائه داده است.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ، رسانه، تلویزیون
  • مهدی محسنیان راد، اسماعیل قدیمی صفحه 75
    مورد کاوی حاضر که برگرفته از رساله دکتری است، با استفاده از مطالعه کتابخانه ای، با تمرکز برروی اسناد مربوط به مقررات گذاری و نحوه سازماندهی حرفه روابط عمومی در ایران، مشاهده حضوری فرایندهای کار حرفه ای در چهار وزارتخانه و مصاحبه های عمقی با مدیران، کارشناسان و کارورزان آن ها انجام شده است. فقدان ساخت ها و زیرساخت های مادی از جمله تکنولوژیکی، از یک سو و فقدان مبانی فکری، حقوقی و مدیریتی از سوی دیگر سبب شده است تا روابط عمومی ها در ایران در پاسخگویی سیستماتیک و نهادینه شده به نیازهای افکارعمومی ناتوان باشند.درنتیجه، کارکردهای روابط عمومی نه تنهادرمقابل افکار عمومی، بلکه به عنوان یک خرده سیستم در منظر سیستم بزرگ تر (وزارتخانه ها، شرکت ها و..) نیز نامطلوب به نظر می رسد.
    جایگاه مشتریان نزد این واحدها، در سطحی نازل است. بنابراین، بدون وجود استثنا، میان نیاز واقعی مشتریان و قابلیت واقعی پاسخگویی روابط عمومی ها، شکافی به عمق توسعه دموکراتیک وجود دارد. مستندسازی نظام پاسخگویی به مشتریان به عنوان شاخص اصلی مشتری گرایی در سازمان های مدرن، درغیاب استراتژی ها و سیاست های مشتری مدارانه، وجود ندارد واساسا گرایش به سوی تامین این گونه تمهیدات در برنامه و عمل روابط عمومی ها دیده نمی شود.
    براساس یافته های به دست آمده از این پژوهش، روابط عمومی ها درایران با«الگوی تبلیغی» سازگارند. «اطلاع یابی» از نیازها و انتظارات مشتریان و محیط درحال تغییر، به عنوان فرآیند اصلی کار در روابط عمومی ها و بستر لازم برای «اطلاع رسانی» و برقراری روابط و مناسبات سازنده و دوسویه، عامدا مورد غفلت قرار گرفته و زیرساخت ها و ساختارهای پژوهشی لازم برای تحقق این امر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، موردکاوی، سیستم ها، ساختار و کارکرد، سازمان و مشتری گرایی
  • حمید عبداللهیان، حسین حسنی صفحه 125
    هدف این مقاله، مطالعه نحوه بازنمایی گفتمان «ایرانی-اسلامی» در آگهی های تجاری تلویزیونی در ایران است. در واقع مساله پژوهشی این مقاله آن است که با توجه به تاکید قوانین نظام سیاسی ایران برای گنجاندن ارزش ها و باورهای دینی و نیز نمادها و نشانه های فرهنگ و تمدن ایرانی، نیاز است تا میزان پیروی از این قوانین اندازه گیری شود. این وجه از فعالیت های تلویزیون ایران به لحاظ پژوهشی تا به امروز ناشناخته مانده و در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است. ما در این مقاله با مد نظر قرار دادن آگهی های تجاری به مثابه یک متن فرهنگی، بر اساس رویکرد نشانه شناختی رولان بارت، آن ها را مورد تحلیل قرار داده ایم. تحلیل های آگهی های نمونه در این مقاله نشان می دهند که گرچه در محتوای آگهی های پخش شده از تلویزیون ایران، از مفاهیم دینی و نمادهای فرهنگی استفاده شده، اما این موضوع در مورد ارزش های دینی به شکل استفاده ابزاری بوده است و نه محتوایی. همچنین، این تحلیل ها نشان می دهند اگر چه نمادهای فرهنگ ایرانی و مفاهیم ملی گرایانه و میهن پرستانه بازنمایی شده اند، اما این بازنمایی گاهی اوقات به شکل شعاری و کلیشه صورت گرفته است. در مجموع می توان گفت آگهی های تلویزیونی ایران، به عنوان یکی از ژانرهای تلویزیونی در بازنمایی گفتمان ایرانی - اسلامی (حداقل تا سال 1387) چندان موفق نبوده اند و به اهداف مورد انتظار و تعریف شده، دست نیافته اند.
    کلیدواژگان: ایران، رسانه ها، تبلیغات، آگهی های تلویزیونی، گفتمان ایرانی، اسلامی، اسلام
  • بهراد رضوی الهاشم، میثم موسایی صفحه 161
    مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به دو سؤال اساسی است. مشارکت شهروندی در طراحی الگوهای برنامه ریزی شهری چه جایگاهی دارد؟ نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای مشارکت شهروندان در طرح های برنامه ریزی شهری کدامند؟ برای پاسخ به پرسش نخست، مشارکت شهروندی از جنبه ذهنی بررسی شده است. این بخش، تغییر در گرایشها، باورها و دیدگاه های مردم را مورد توجه قرار می دهد. برای پاسخ به پرسش دوم، رفتار مشارکت، سازوکار و نحوه مشارکت در حوزه های فرهنگی- اجتماعی، مدیریتی، حقوقی و فضایی بررسی شده است.
    این مطالعه به روش تحقیق کیفی انجام شده است. جمع آوری اطلاعات در قالب پرسشنامه باز همراه با مصاحبه عمیق و با تکنیک تجزیه و تحلیل (SWOT) صورت گرفته است. بررسی نقاط قوت، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای اجتماعی- فرهنگی، مدیریتی، قانونی و فضایی – کالبدی مشارکت شهروندان در طراحی، اجرا، حفاظت و نگهداری از طرح ها و برنامه های شهری از دلایل اساسی انتخاب این تکنیک است.
    جامعه آماری شامل 30 نفر از اساتید و صاحب نظران حوزه های برنامه ریزی شهری و مشارکت شهروندی است که از بین اساتید دانشگاه تهران و سازمان شهرداری شهر تهران در سال 1386 به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس (نمونه متخصص و صاحب نظر در حوزه مورد مطالعه). انتخاب و بررسی شده است.
    نتایج نشان داد که طراحی الگوهای جامع برنامه ریزی شهری در شهر تهران مستلزم مشارکت فعال شهروندان است. این مشارکت باید داوطلبانه و هدفمند صورت گیرد. برنامه ریزان شهری نخست باید بر مشارکت ذهنی و تغییر در باورها و گرایش های شهروندان تاکید نمایند. رفتار مشارکتی در برنامه های شهری نیز باید در دو بخش انجام شود. در طراحی و اجرای برنامه های شهری، باید مشارکت متخصصین و نخبگان در اولویت قرار گیرد. اما عمده مشکلات شهر تهران مربوط به حفاظت و نگهداری از طرح ها و برنامه های اجرا شده است. جلب مشارکت زنان، جوانان و بازنشستگان و علاقه مندان و تعیین سازوکارهای مشارکتی آنان در حوزه های اجتماعی، مدیریتی، قانونی و فضایی- کالبدی می تواند کارایی، اثربخشی و بهره وری برنامه های مدیریت شهری را تقویت کند.
    کلیدواژگان: مشارکت، شهروندی، برنامه ریزی شهری، مدیریت شهری، الگوهای توسعه شهری، مشارکت ذهنی، مشارکت رفتاری
  • ایوب امیر کواسمی صفحه 197
    دموکراسی سیاسی در قرون جدید عمدتا در جهت حق انتخاب کردن و انتخاب شدن گسترش یافته است، ولی دموکراسی با بروز جنبش های جدید در راستای موضوعات مختلف نیز توسعه می یابد. با این وجود به نظر می رسد بسط دموکراسی به گونه ای است که با معادلات سیاسی موجود در جوامع پیشرفته صنعتی در تعارض نیست و مدل اجتماعی- اقتصادی موجود را نفی نمی کند. از این رو در مقاله حاضر، استدلال می شود که جنبش های جدید، جریانی محافظه کارند؛ چرا که فاقد مدل اجتماعی- اقتصادی بدیل هستند و از لحاظ عملکرد نیز دموکراسی سیاسی را تقویت می کنند و به آن تداوم می بخشند. لذا در تحلیل نهایی، جنبش های جدید اجتماعی از نظر ماهیت اجتماعی به نیروهای محافظه کار منسوب هستند.
    کلیدواژگان: دموکراسی سیاسی، جنبش های قدیم، جنبش های جدید، جامعه مدنی، بازسازی دموکراسی
  • دکترنادرسالارزاده، رضا محبوبی صفحه 229
    دستیابی به رفاه مادی ومعنوی، یکی از آرزوهای همیشگی انسان ها بوده است که در هر دوره ای از زندگی بشر، آرزو شکل خاصی به خود گرفته و سازوکار خاص خود را در جامعه به وجود آورده است. به همین سبب هم بسیاری از طرح ها و برنامه های دولت ها و برنامه ریزان جامعه به راه کارهای تامین رفاه بیشتر برای شهروندان معطوف بوده است. برآورده شدن این خواست در عصر حاضر به سبب تخصصی شدن هرچه بیشتر اکثر شئون زندگی بشر، الزامات خاصی پیدا کرده است که شاید مهم ترین آن ها برخورداری از دانش و تخصص باشد.
    مهم ترین نهادی که وظیفه تربیت اولیه نیروهای متخصص را در جامعه بر عهده دارد، آموزش و پرورش است واگر بتوان عواملی را شناسایی کرد که به ارتقا کارایی این نهاد مهم اجتماعی کمک کند در واقع گامی در جهت افزایش رفاه اجتماعی شهروندان برداشته شده است.
    سرمایه اجتماعی، یکی از ابزارهای مفهومی در حوزه جامعه شناسی است که در دهه های اخیر جایگاه خود را به عنوان متغیری تاثیرگذار در حوزه های مختلف باز کرده است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر روی موفقیت تحصیلی دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی شهر ارومیه طراحی و اجرا شده است.
    نمونه آماری این تحقیق شامل 380 دانش آموز پیش دانشگاهی بوده است. علاوه بر فرضیه اصلی تحقیق، مبنی بر احتمال وجود رابطه بین سرمایه اجتماعی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان، در تحقیق حاضر یک فرضیه دیگر هم مورد بررسی قرار گرفته است. (رابطه بین پایگاه اقتصادی اجتماعی پاسخگویان و موفقیت تحصیلی آنان). این تحقیق به روش پیمایشی از طریق انجام مصاحبه در چارچوب پرسشنامه محقق ساخته به انجام رسید و اطلاعات توسط نرم افزار SPSS پردازش گردیده است.
    نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی شهر ارومیه، همبستگی مثبت و بسیار ضعیفی وجود دارد و نتایج، قابل تعمیم به جامعه آماری نبود و فرضیه تحقیق مبنی بر وجود رابطه بین سرمایه اجتماعی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان پیش دانشگاهی شهر ارومیه رد شد. اما بر اساس یافته های تحقیق، تاثیر پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده های دانش آموزان بر موفقیت تحصیلی آنان به اثبات رسید و معنی دارتر از رابطه سرمایه اجتماعی آنان با موفقیت تحصیلی بود.
    بر مبنای یافته های تحقیق، رابطه ای بین میزان اطلاعات و آگاهی های عمومی دانش آموزان و موفقیت تحصیلی وجود ندارد، اما بین سطح ارتباطات اجتماعی و نیز بین میزان اعتماد دانش آموزان و موفقیت تحصیلی آنان رابطه وجود دارد. همین طور، بین سطح تحصیلات و نوع شغل والدین و موفقیت تحصیلی فرزندان رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ارتباطات اجتماعی، اعتماد اجتماعی، موفقیت تحصیلی، پایگاه اقتصادی اجتماعی
|
  • J. Hezarjaribi Page 1
    This article studies entrepreneurship from Islamic instructions viewpoint. Likewise Islamic policymaking for all social and religious behaviors, religious ethics and religious values emphasize on labor, effort and development in human society. God has appointed human to work and make effort in the Holly Quran Instructions.Main questions of this article point to the position of entrepreneurship in religion. Also the reasons and the ways that Islamic instructions invite human to labor and effort.The method of studies in this article is theoretical and documentary adherence applying valid Islamic resources. Findings of this survey are given with entrepreneurship approach and based on Islamic instructions in the Holly Quran and treatment of the Innocents (Peace of God be upon them).The findings of this survey represent that entrepreneurship features may manifest in the behavior of all human beings and Islamic ethics is effective in entrepreneurship. From this point of view, there is no difference among different people. Although power of will, big effort, self assertion, independency and human greatness are base of this rise and development. On this basis, effort of each human will build his future life in the world after death.
  • B. Sarokhani, Z. Karoubi Page 37

    The main purpose of this research is to determine the effects of globalization on Iranian Television in general and its culture in particular. Also, what actions are necessary to improve the effects of Television on culture. In other words, it surveys the effective role of television and Globalization process in different aspects of the culture. In order to benefit from the positive results of the globalization process and staying away from the negative ones, media play a very important role. The performance of this research will clarify which cultural globalization theories in the television mediums are under way. Also, how much the Iranian Television have effected in this process and what roles it is playing in this globalization process. This research can help the authorities of television to provide a better programming and benefit from the more positive processes of the globalization and at the same time, avoid the negative ones. The subject of this research in globalization domain is new. Related to the cultural globalization, the role of media and its effect on the Iranian culture, there is not enough research done. This adds to the importance of this research. It is obvious that in many aspects of culture the Iranian Television follows the global model, but in general it follows the traditional system. Also, in the Delphi section, some helpful views related to the global media management are provided.In this research the “Documentary, Content Analysis and Delphi” method have been used. In the Documentary section, we tried to use the scientific principles of research with the consideration of the theoretical ground on globalization, culture and media. In the Content Analysis part, some programs and episodes of the different Television stations such as Channel 1, 2, 3 and the Tehran network (channels) have been studied. Finally, in the Delphi section, the views of different professionals in communication, media management, media and cultural globalization have been studied in order to provide the solution for globalization management in the domain of culture to this medium administrator.

  • M. Mohseniyanrad , E. Ghadimi Page 75
    This case study have done in four Ministries; 1-Sciences, Researches and Technology, 2-Communications and Information Technology, 3-Culture and Islamic Guidance & 4- Economic and Property Affairs. Findings of this research indicates that Public relations in social, cultural, economical and technological ministries of Islamic Republic of Iran, is a formalistic and none efficient profession and have not yet achieved to maturation and couldn’t be a really profession with favorable structure and functions. It's rather a quasi modern subsystem that helps to quasi organization (system) to guise a modern entity with really propagandistic activities. It has no responsibility to inform public opinions and publics (optimistically if there is) and costumers, because the Ministries that encompasses these public relations are dependent social systems and systematically responsive just to government or regimen and have no need to inform beneficiaries and there is no reason and compulsion to push them to be informative agency that has commitments to answer and inform any beneficiary! Hence, Theoretic model of these public relations seems to be propagandistic model. Interim interests and disguise of modern subsystem is main aspect of these public relations; with none informative and illusive communicative activities. Finally, their main job is to seduce people and costumers. Therefore, In Iran’s public relations agencies, there is no policy and commitment to mutual and trust communication and even logic relations to gain mutual and long term rational interests.
  • H. Abdollahiyan , H. Hasani Page 125
    The objective of this paper is to offer a study on the mechanism of representing Irano-Islamic discoursive elements in the Iranian TV commercial advertising. The problem dealt with in this paper pertains to the Iranian constitutional law that urges the national media to contribute to the development of Irano-Islamic cultural codes. We treat the commercial advertisements as cultural texts and then we study and analyze them based on Rolan Barthes’s semilogic approach. The primary findings of our analysis indicated that although these advertisements used religious and cultural symbols in their content in order to advertise commodities, they in fact used these symbols as an instrument to instigate the buying motif of their audience and did not contribute to development of religious teachings. The advertisements also used national symbols to construct motivating advertisements but these they were only used as slogans and clishe and not as a tools to improve national identity. Generally speaking, Iranian TV advertisements have not been successful in representing Irano-Islamic discourse and have not reached the targeted objectives made clear in constitution.
  • B. Razavi Alhashem, M. Mousaie Page 161
    The present paper tries to respond to two basic questions: what is place of civil participation in the designing of urban planning patterns? Which are the strength ness, weakness, opportunities, threats of citizen's participation to design urban planning? To respond to the first question, civil participation has been studied mentally. This section, studies changes in the people attitude, beliefs and views. To respond to the second question, participation behavior, how to participle and its equipments in the cultural social, managerial, legal and space contexts have be studied.This study has done as qualitative research. Data was collected through open questionnaire together with deep interview and analysis (swot) technique. The principle causes of selection of this technique includes of the studying of strength ness, weakness, opportunities, threats of social, cultural, managerial, legal, space of citizen participation to design, to execute, to protect, to maintain from urban plans and planning's sample society was 30 professors and thinkers of urban planning and civil participation from Tehran university and Tehran capital municipality, in 1386 by purposeful and available sampling (expert and authority in the studied area) has been selected and studied.The result showed that to design comprehensive urban planning patterns needs to the active citizens participation. This participation must be done
  • A. Amir Kavasemi Page 197
    Political democracy has mainly developed in respect to the rights for electing and being elected in recent centuries. But by the rise of new social movements, political democracy is inclined to different issues. nonetheless, it would seem that the development of democracy is in such a way that it does not oppose the current political premises in advanced industrial societies, nor does it reject the present socio–economic models. Thus this study argues that new social movements are conservative mainstreams, because they lack an advanced socio–economic alternative. meanwhile, new social movements, from the functional point of view, have a reinforcing role of maintaining political democracy, in final analysis, therefore, the new social movements, in terms of their nature, belong to the conservative forces.
  • N. Salarzadeh , R. Mahbobi Page 229
    Attaining material and spiritual welfare has always been a human being dream with special shape in different eras of human life which creates its own special mechanism in the society. For this reason, many governmental plans and programs and also community planners’ tendencies have been inclined toward approaches providing higher welfare for the citizens. Fulfilling this demand, in the present era, requires particular requirements due to specialization of most components of human being life in which equipping with knowledge and specialty constitutes the most paramount one.The most important institution responsible initial training of expert human resources in the society is Ministry of Education and upgrading the efficacy of this vital organization will be a step forward toward higher social welfare for the citizens providing that the related parameters can be identified.Social capital is one of the conceptual tools in sociology domain which in recent decades has acquired its real position as an effective component in various areas. This study was carried out in order to examine the impact of social capital over academic achievements of student studying in pre university course of studies in Uremia.