فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1390)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل عالی زاد، حسن سرایی صفحه 1
    جامعه شناسی سیاسی، حوزه ای از مطالعات جامعه شناختی است که در آن به رابطه میان نهاد سیاست و سایر نهادهای اجتماعی پرداخته می شود. از این منظر در بخشی از مطالعات جامعه شناختی، توجه خاصی به پدیده «دولت» به مثابه عنصر کلیدی نهاد سیاست و همچنین به عنوان مولفه ای اثرگذار در مناسبات اجتماعی شده است. مروری بر تاریخ نظریه های اجتماعی بیانگر آن است که از پیدایش نخستین نظریه های جامعه شناختی تا به امروز، موضوع تبیین دولت و شناخت فرایند تکوین، تطور و تحول آن همواره دل مشغولی تعدادی از نظریه پردازان اجتماعی بوده است. در این میان، جامعه شناسان کلاسیک نقش ویژه ای ایفا کرده اند، زیرا با طرح دیدگاه ها و نظریه های جامع خود، عرصه ای را خلق کردند که در آن مفروضات نظری و بنیادهای معرفتی این رشته استوار گردیده است. تاثیرگذاری این نظریه پردازان به نحوی است که سپهر اندیشه آنان طیف گسترده ای از فرایند نظریه پردازی اجتماعی درباره دولت را تا به امروز رقم زده است. بنابراین چون فعالیت موثر در این عرصه مطالعاتی (جامعه شناسی دولت)، نیازمند شناخت دیدگاه ها و نظریه های معاصر و همچنین آگاهی از نحوه پویایی آن ها است؛ پس باید گفت که شناخت بهتر تنها با وقوف به بن مایه ها و سرچشمه های این آراء ممکن می گردد. این امر، تداعی گر همان پرسش همیشگی است که «چرا باید کلاسیک ها را خواند؟»
    کلیدواژگان: دولت، نظریه اجتماعی، کارل مارکس، امیل دورکیم، ماکس وبر
  • جعفر هزارجریبی، محمد آقابیگی کلاکی صفحه 51
    گروه مرجع یکی از مهم ترین منابع هویتی افراد یک گروه و در ابعاد گسترده تر، یک جامعه است، و تاثیر بسیار مهمی در شکل گیری نگرش ها و ارزش ها و جهت دهی به هنجارها و رفتارهای افراد جامعه دارد. تغییر گروه مرجع از گروه خودی به گروه دیگری (غریبه)، علاوه بر آن که موجب رواج ارزش ها و هنجارهای جامعه ای دیگر در جامعه خودی شده و موجب بروز رفتارهایی می شود که از دیدگاه جامعه خودی کجروی و انحراف محسوب می شود؛ موجبات بروز بحران های هویتی در بین افراد جامعه را نیز فراهم می کند. در این پژوهش میزان مرجعیت جوامع غربی توسعه یافته در بین دانشجویان دانشگاه های اصفهان و صنعتی اصفهان مورد بررسی قرار گرفته و برای تبیین آن تاثیر عواملی مانند: مطلوبیت نظام های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ارزشی جوامع غربی و نیز تاثیر عوامل اقتصادی، سیاسی و ارزشی جامعه ایران در نظر گرفته شده و مکانیسم تاثیر آن ها بر تغییر گروه مرجع تحلیل شده است. از دیگر عواملی که به عنوان متغیر مستقل مورد استفاده قرار گرفته است می توان به گستره تبلیغاتی و رسانه ای جوامع غربی برای تبدیل خود به عنوان مرجع برای سایر جوامع و همچنین طبقه اقتصادی و اجتماعی افراد اشاره کرد.
    این علل در قالب مکانیسم ارائه شده در چارچوب نظری پژوهش، در مجموع قدرت تبیین را ارائه کرده اند، که در میان این عوامل، مطلوبیت نظام فرهنگی، ارزشی و سبک زندگی جوامع غربی با ضریب تاثیر مجموع 0.61 بالاترین تاثیر را در تغییر گروه مرجع دارد و طبقه اقتصادی و اجتماعی با مجموع ضریب تاثیر (مستقیم و غیر مستقیم) 0.39 و مطلوبیت اقتصادی و فرهنگی جامعه ایران با ضرایب 0.33- در مراتب بعدی تاثیر قرار دارند.
    در نتیجه این عوامل اکنون شاهد تغییر گروه مرجع در طیف نسبتا وسیعی از دانشجویان هستیم به گونه ای که می توان تغییر گروه مرجع حدود 40 درصد از دانشجویان مورد بررسی را مورد تاکید قرار داد. این امر می تواند عواقب نامطلوبی را برای جامعه به همراه داشته باشد و موجبات از خودبیگانگی در میان افراد جامعه، تضعیف انسجام اجتماعی، مصرف گرایی به سمت کالاهای خارجی، و به دنبال آن تضعیف سیستم اقتصادی جامعه و... را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: گروه مرجع، گروه خودی، گروه دیگری، جامعه ایران، جوامع غربی، رسانه های گروهی، تغییر ارزش ها
  • سید فرخ مصطفوی، سعیده کشاورز صفحه 97
    هدف عمده این پژوهش بررسی رابطه بین موقعیت اقتصادی و اجتماعی خانوار و مرگ و میر کودکان زیر یکسال در ایران به تفکیک کودکان پسر و دختر است. در این پژوهش، از متغیر ثروت، جهت نشان دادن موقعیت اقتصادی و اجتماعی خانوار و از روش تحلیل مولفه های اصلی برای ساختن شاخص ثروت استفاده شده است. داده های بکار رفته مربوط به بررسی جمعیتی و بهداشتی ایران است که در سال 1379 جمع آوری شده است. برای تحلیل چند متغیره از رگرسیون لاجستیک استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند که موقعیت اقتصادی و اجتماعی خانوار (شاخص ثروت) با میزان مرگ و میر کودکان پسر و دختر رابطه معکوس دارد. تحصیلات مادران کارایی ثروت را در کاهش مرگ و میر کودکان پسرافزایش می دهد، اما چنین رابطه ای برای کودکان دختر دیده نمی شود. هم چنین میزان مرگ و میر کودکان زیریکسال درگروه های فقیر جامعه بیش از دو برابر گروه های ثروتمند است.
    کلیدواژگان: مرگ و میر کودکان، موقعیت اقتصادی و اجتماعی خانوار، شاخص ثروت، روش تحلیل مولفه های اصلی، بررسی جمعیتی و بهداشتی ایران
  • علی ساعی صفحه 127
    در این مقاله، تحلیل تطبیقی تاریخی با رویکرد تحلیل بولی مورد بحث قرار گرفته است. مساله اصلی آن است که روش شناسی سنتی به تنهایی از کفایت لازم برای توسعه دانش علمی برخوردار نیست. روش شناسی سنتی عضویت یا عدم عضویت در یک مجموعه قطعی استوار است که در آن «یای منطقی» نقش اصلی را ایفا می کند. تفسیر تاریخی یا تبیین قانونی، شاهدی از روش شناسی سنتی است. پس از بحث انتقادی درباب روش شناسی سنتی، روش شناسی ترکیب گرایانه را فرموله کرده ایم. روش شناسی ترکیب گرایانه مبتنی بر و منطقی است که در آن و نقش مهمی دارد. تحلیل تطبیقی تاریخی به عنوان مصداقی از روش شناسی ترکیب گرایانه مطرح شده است. در مقاله حاضر، بنیان های معرفت شناسی، هستی شناسی و روش شناسی تحلیل تطبیقی تاریخی به شرح زیر ارایه شده است:روش شناسی → هستی شناسی ترکیب گرایانه → معرفت شناسی ترکیب گرایانهروش تحلیل تطبیقی تاریخی → تحلیل ترکیب گرایانه → ترکیب گرایانهدرروش تحلیل تطبیقی تاریخی تبیین قانونی و تفسیر تاریخی حضور همزمان دارند. الزامات تکنیکی تحلیل تطبیقی تاریخی بر تحلیل تاریخی - روایتی و تحلیل بولی استوار است.
    تحلیل تاریخی- روایتی به عنوان تکنیک تفسیر تاریخی و تحلیل بولی به عنوان تکنیک تبیین قانونی مطرح شده است. در پایان به یک نتیجه، گفته شده است که تحلیل تطبیقی تاریخی می تواند به تایید و اصلاح تئوری و برساختن گزاره های تاریخی منجر شود.
    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، تاریخی، معرفت شناسی ترکیب گرایانه، روش شناسی ترکیب گرایانه، تحلیل تاریخی، روایتی و تحلیل بولی
  • سید محمد صادق مهدوی، افسانه ادریسی، احسان رحمانی خلیلی صفحه 165
    واژه سرمایه اجتماعی در چند سال اخیر از مشهورترین مفاهیم جامعه شناختی شده است که از سویی در عرصه زبان و زندگی روزمره وارد شده و از سویی دیگر، تبدیل به مفهومی کلیدی در ادبیات جامعه شناسی جدید گردیده است. به گونه ای که شناسایی میزان و روند سرمایه اجتماعی در هر جامعه ای می تواند کمک زیادی به شناسایی روند تحولات فرهنگی و اجتماعی آن جامعه کند.
    با توجه به اینکه سیستم های از پیش موجود فرهنگی، هنجارها و ارزش ها بر سرمایه اجتماعی موثرند، سئوال اصلی پژوهش اینگونه شکل می گیردکه؛ بنا به اهمیت و جایگاه نهاد دین در جامعه ایران آیا می توان از ارزش ها و هنجارهای دینی به عنوان عاملی اثرگذار بر سرمایه اجتماعی سود جست؟ و تاثیر دینداری بر سرمایه اجتماعی در حضور متغیرهای مستقل ثانویه، تیپ شخصیتی معاشرتی و مشارکت های داوطلبانه چگونه است؟
    این مقاله از نوع توصیفی- علی است و از روش، پیمایشی سود برده است. واحد تحلیل آن شهروندان مسلمانی هستند که درمهر ماه سال 1388 ساکن تهران بوده اند. پرسشنامه محقق ساخته، پس از بررسی روایی و پایایی، با تلفیق روش طبقه بندی نامتناسب و تصادفی ساده، در پنج منطقه شهر تهران و در بین 391 خانوار تهرانی اجرا گردید.
    یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که متغیردینداری بر تیپ شخصیتی معاشرتی و مشارکت های داوطلبانه موثر است و از سویی این دو متغیر بر سرمایه اجتماعی موثرند و از سوی دیگر دینداری از مسیر تیپ شخصیتی معاشرتی و مشارکت های داوطلبانه بر سرمایه اجتماعی موثر است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دینداری، تیپ شخصیتی معاشرتی، مشارکت های داوطلبانه، شهروندان تهرانی
  • محمدرضا شادرو، حسین محمدزاده صفحه 201
    در چند دهه اخیر قوم گرایی عامل بی ثباتی، درگیری و بحران در مناطق گوناگون جهان بوده است. در تاریخ معاصر ایران نیز هر از گاهی شاهد بروز و ظهور قوم گرایی و مشکلات ناشی از آن در میان اقوام ایرانی و از جمله کردها بوده ایم. هدف از پژوهشی که برای نوشتن این مقاله به انجام رسیده تعیین عوامل مرتبط با قوم گرایی سیاسی در میان کرد های ایران بوده است. چارچوب نظری تحقیق تلفیقی بوده که مجموعه متغیرهای تفکیک،تبعیض و تفهیم مرتبط با قوم گرایی را در بر می گیرد. روش پژوهش از نوع پیمایش و ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه بوده است. جمعیت آماری پژوهش کلیه مردان 18 تا 65 سال ساکن استان های کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه و ایلام را شامل می شود که نمونه ای با حجم 800 نفر به شیوه احتمالی از آن انتخاب شده است. نتایج ناشی از آزمون پژوهش نشان داد که میان عواملی چون نوع گویش های زبان کردی (اورامی، کلهری، سورانی و کرمانجی)، نوع مذهب (سنی،شیعه،یارسان) رسانه مصرفی (تلویزیون) و احساس تبعیض (سیاسی، فرهنگی و اجتماعی اقتصادی) با قوم گرایی سیاسی مردم مناطق یاد شده رابطه معناداری وجود دارد. اما محل پرورش فرد (شهر، روستا) با میزان قوم گرایی سیاسی او رابطه معناداری ندارد. اجرای عدالت و رفع نابرابری های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی - اجتماعی، بازبینی فرایند گردش نخبگان قومی و مشارکت دادن بیشتر آنان در مدیریت کشور، می تواند آسیب های ناشی از قوم-گرایی سیاسی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: قوم گرایی سیاسی، احساس تبعیض، مذهب، گویش، کردهای ایران
  • مهدخت بروجردی علوی، الهه ایرانی پورنظری صفحه 236
    این مقاله حاصل از نتایج یک پژوهش علمی است که با روش تحلیل محتوا جهت پی بردن به میزان انطباق تبلیغات بازرگانی پخش شده از شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی ایران (طی پاییز و زمستان 1387 و بهار و تابستان 1388) با دستورالعمل تبلیغاتی سازمان صدا وسیما انجام گرفته است. با توجه به اینکه به نظر می رسد اصول و موازین چهارگانه اخلاقی، فرهنگی، دینی و حقوقی (قانونی) مطرح شده در چارچوب مفهومی پژوهش، مبنای تدوین دستورالعمل تبلیغاتی سازمان صداوسیما بوده است، نتایج نشان داد که دوازده اصل از این اصول در تبلیغات بازرگانی مورد بررسی، به طور کامل رعایت شده اند. به جز این دوازده اصل رعایت شده، در سایر موارد که شامل شصت و چهار اصل می شود رعایت مفاد دستورالعمل، به طور کامل صورت نگرفته است. به این ترتیب بنابر دستاوردهای پژوهش، حدود 16درصد از اصول دستورالعمل یاد شده، به طور کامل رعایت و 84 درصد موارد، رعایت این اصول، کامل نبوده است. به عبارت دیگر، نتایج پژوهش، موید انطباق کامل آگهی ها با دستورالعمل صداوسیما نیست و در اغلب آگهی های بازرگانی مورد بررسی، نقض اصول دستورالعمل دیده می شود. با توجه به این نکته که دستورالعمل تبلیغاتی سازمان صداوسیما با هدف حفظ ارزش ها و موازین، تدوین شده است رعایت بیشتر و دقیق تر اصول دستورالعمل توسط تولیدکنندگان آگهی ها و شورای بازبینی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تبلیغات بازرگانی، اصول حاکم بر تبلیغات بازرگانی، دستورالعمل تبلیغاتی سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران
|
  • I. Aalizad, H. Saraie Page 1
    Political sociology is an area of sociological studies which concentrates on the relation between politic institution and other social institutions. From this point of view, a part of sociological studies pays special attention to the “state” as a key segment of politic institution and also as an effective element in social relationships. Reviewing the history of social theories indicates that since the emergence of the first sociological theories, there has been a persistence concern about the explanation of the state and understanding the process of its emergence and evolution. Classical sociologists played a key role in this area, because their comprehensive standpoints and theories created a field on which the theoretical assumptions and cognitive foundations of this field have been based. The effect of these theorists can be seen in the wide range of social theorizing process about state which is greatly influenced by their thoughts. Thus, if effective activity in this field (sociology of state) depends on the cognition of contemporary theories and standpoints and also their dynamisms, better cognition can only be possible through the awareness of the origins and the roots of these notions. This fact, reminds the lasting question that “Why read the classics?”
  • J. Hezarjaribi , M. Aghabaigi Kalaki Page 51
    “Reference Group” is one of the significant identity sources for person in a group and larger dimension; in a society. Reference group has much influence in forming theories, values, norms and behavior of people in a society. Changing reference group from in-group to out-group causes prevalence of other group's (or society) values and norms, also divergence from usual or accepted standards of behavior (deviance). Moreover changing reference group can bring crisis of identity. In this research the level of referencing Western developed societies among students of Isfahan University and Isfahan University of Technology were measured. Independent variables were desirability of economic, social political and value systems of these societies. Also the impacts of economic, political and value factors of Iran's society were measured and mechanisms of their impacts on changing reference group were analyzed. Social class and effects of Western mass media were the other independent variables.The result indicates that changing reference group among students is dramatically expanding, which can cause undesirable results such as alienation, decline of social solidarity, wastefully consumption and weakening of economic system of society and etc.
  • F. Mostafavi , S. Keshavarz Page 97
    The main objective of this paper is studying the relationship between socioeconomic status of household and male and female infant mortality in Iran. In this paper, wealth represents the socioeconomic status of households. The method of Principal Component Analysis is used in order to construct a wealth index. Data is obtained from the Demographic and Health Survey of Iran that was collected in 2000. Logistic regression is used for multivariate analysis. The results of analysis indicate that socioeconomic status of household (wealth index) has an inverse relationship with both male and female infant mortality. Mother's education increases the effect of wealth index on male infant mortality. The same relation was not obtained for female children. Infant mortality rates among poor social groups are more than twice in comparison with wealthy groups.
  • A. Saei Page 127
    In this article, the historical comparative analysis through Boolean approach is discussed. The main problem of the present article is that the traditional methodology merely is not sufficient for development of scientific knowledge. The traditional methodology is based on membership or non membership in a crisp set in which “logical or” plays an important role. The nomological explanation “or” historical interpretation is the evidence of traditional methodology. After a critical discussion about the traditional methodology, we have formulated configurational methodology. The configurational methodology is based on “logical and” in which “or” plays a key role. The historical comparative analysis as an instance of a configurational methodology has been discussed. In the present article, foundations of epistemology, ontology and methodology of comparative historical analysis is presented as follows: configurational epistemology → configurational Ontology → configurational methodology → historical comparative analysisIn the historical comparative analysis, nomological explanation and historical interpretation are present simultaneously. The technical commitments of historical comparative analysis are based on Narrative -Historical analysis and Boolean analysis. The narrative -historical analysis as a technique of historical interpretation and Boolean analysis as a technique of nomological explanation (causal analysis) have been proposed. As a result, should be said, the historical comparative analysis can lead to confirmation and modification of the theory and constructing historical proposition.
  • S. Mahdavi , A. Edrisi , E. Rahmani Khalili Page 165
    The term social capital in recent years has been the most famous sociological concept, which on the one hand entered in language and everyday life and on the other hand has been a key concept in the literature of new sociology. So identifying the amount of and process of social capital in any society can help to recognize social and cultural developments of that society.Regarding the effectiveness of cultural pre-existing systems, norms and values on social capital, the main research questions are such as: taking to account the importance and place of religion institute in Iranian society, can taking advantage of religious values and norms be a factor influencing social capital? What is the impact of religious on the social capital in the presence of secondary independent variables; social personality type and voluntary contributions?As descriptive –casual study, the research method is survey. Analysis unit are Muslim citizens of Tehran in September 2009. Questionnaire was performed, after validity and reliability control, using the combination of disproportionate stratified and simple random sampling, in five regions, among 391 households in Tehran.Research findings suggest that religiousness effects on social personality type and voluntary contributions. On the one hand, these two variables effect on social capital and on the other hand religiousness effects on social capital via social personality type and voluntary contributions.
  • M. Shadrou , H. Mohammadzadeh Page 201
    During several last decades ethnicity, ethnic identity, ethnic conflicts and ethnic migration have risen instability and crisis in many regions across the world. This process has brought about many questions and inspired a large body of theoretical and empirical studies. Same point could be seen in contemporary Iran as a multi-ethnic society, particularly about Kurdish ethnic. This paper explores the determinant factors of political ethnicity among Iranian Kurds who are settled in four provinces of Kurdistan, West Azerbaijan, Ilam and Kermanshah. Theoretical framework was integrated, includes variables of segregation, discrimination and awareness theories. Utilizing survey methodology, the questionnaire is used for data collection. The quantitative sample consists of 800 Kurdish men ranged from 18 – 65 years old. The quantitative results demonstrate that factors such as four Kurdish dialects, kind of religion, using mass media and sense of discrimination have significant correlation with political ethnocentrism in the four mentioned provinces. But, no significant correlation is seen between residential place and political ethnicity. This study suggests that exercising policies such as ethnic justice, reduction of socio-political and economic-cultural inequalities, emphasizing on cultural properties of ethnics through mass media and other strategies will noticeably decrease the pathological consequences of ethnocentrism in Iran.
  • M. Borojerdi Alavi , A. Iranpoor Nazari Page 236
    This article shows the results of a scientific research about the conformity of broadcasted commercial advertisements by the first channel of IRIB (during autumn and winter of 2008 and spring and summer of 2009) with IRIB Advertisement Direction1. In spite of the considering ethical, cultural, religious and legal standards and principles to create the advertisement direction of IRIB, the results showed that just twelve of above principles have been observed completely in the process of making commercial advertisements; but the other sixty four directions and rules have not been considered entirely. Consequently, it means only 16 percent of the above directions have been considered and observed fully and unfortunately the other 84 percent have not at all been observed completely. On the other hands, the results indicate the inconformity of the advertisements with IRIB Directions. So the most reviewed advertisements only reveal breaking the related directions. While the advertisement directions and rules have been collected based on the IRI values and standards; these directions and rules shall be observed and respected more precisely by the producers of advertisements and particularly by the Council of Inspection.