فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی خاکساری صفحه 1
    این مقاله بر روی توسعه صنعت گردشگری در کشورهای اسلامی و بویژه جمهوری اسلامی ایران تمرکز کرده است. صنعت گردشگری در تمام کشورهای جهان و از جمله کشورهای اسلامی به عنوان یکی از بخش های مهم اقتصادی شناخته شده است و تمام دولتها سعی دارند تا سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها به گونه ای باشد که بتوانند از ظرفیت ها و منابع کشور خود در جهت جذب گردشگران بهره ببرند و از این طریق ضمن کسب منافع اقتصادی قابل توجه، با مردم جهان ارتباط بر قرار کرده و فرهنگ و اجتماع خود را به آنها معرفی کنند.
    از طرفی توسعه صنعت گردشگری توام است با مواردی از اثرات منفی اجتماعی- فرهنگی که بسته به حساسیت ها و تفکرات سیاستگذاران کلان هر کشور لازم است تا این اثرات شناسایی شود و با تصمیم گیری های اصولی این اثرات حذف و یا به کمترین اندازه رسانده شود. در این بین کشورهای اسلامی ویژگی ها و شرایط خاصی دارند و کشور جمهوری اسلامی ایران از نظر نوع نگرش سیاستگذاران و تصمصم گیران کلان یک مورد منحصربفرد تلقی می گردد.
    ایران با وجود ظرفیت های مناسب و گسترده جذب گردشگر خارجی با محدودیت ها و موانع مذهبی-سیاسی منحصربفردی مواجه است که بشدت بر روی انتخاب مقصد توسط گردشگران بالقوه تاثیر می گذارد. این واقعیت لزوم برنامه ریزی خاص و بومی سازی توسعه این صنعت را در جمهوری اسلامی ایران بشدت نمایان می سازد. به هر حال این موضوع در ارتباط با توسعه گردشگری داخلی متفاوت بوده و گردشگران داخلی با توجه به یکنواختی مقررات و قوانین اسلامی در سراسر کشور با چنین محدودیت هایی مواجه نیستند.
    وجود شرایط خاص و منحصربفرد توسعه گردشگری در ایران، برنامه ریزان توسعه گردشگری را با چالشی ویژه و حساس مواجه کرده است. آنها برای برنامه ریزی جهت بهره گیری از ظرفیت ها و منابع مهم و مناسب توسعه گردشگری کشور باید تمام جنبه های تاثیر گذار اجتماعی- فرهنگی و مذهبی-سیاسی کشور را مورد توجه قرار دهند و برنامه هایی را بر این اساس و با رعایت کامل دیدگاه های گوناگون افراد ذی نفوذ و تاثیرگذار تدوین و ارائه نمایند. در این ارتباط تلاش هایی در سال های گذشته صورت گرفته است که می توان به طراحی ساحل های تک جنسیتی در شمال کشور برای استفاده گردشگران نام برد. به هر حال این گونه طرح ها عمدتا مورد استفاده گردشگران داخلی قرار گرفته است. بدیهی است که در صورت جذب گردشگران مسلمان از کشورهای همسایه و منطقه این گونه طرح ها می توانند مورد بهره برداری این گردشگران نیز قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، کشورهای اسلامی، جمهوری اسلامی ایران، برنامه ریزی گردشگری، موانع و محدودیت ها
  • محمد زاهدی اصل، شورش لطفی صفحه 34
    اعتیاد به موادمخدر، هم به عنوان مساله-ای جامعه ای و هم از جنبه ای به عنوان آسیب جامعه ای ناشی از رفتار انحرافی، شیوعی بی سابقه داشته و پدیده ای است چند وجهی که در علل گرایش افراد به آن، عوامل متعددی تاثیر می گذارند. یکی از دلایل اصلی در گرایش افراد به موادمخدر ضعف در نگرش هاست و این پژوهش به منظور شناسایی عوامل شکل دهنده نگرش جوانان (18 تا 29 سال) به مواد اعتیادآور و پیشگیری از گرایش آنان به مصرف مواد، صورت گرفته است.
    این تحقیق از نوع کاربردی بوده و روش تحقیق نیز اسنادی و پیمایشی است و در این راستا با در نظر گرفتن چارچوبی تلفیقی از نظریات زایونک، بندورا، جسر، کرچ و کرچفیلد و بالاکی، اوتینگ و بوویس، فیش باین و آجزین، 7 فرضیه جهت شناسایی عوامل شکل دهنده نگرش در جامعه مورد مطالعه در نظر گرفته شد. سپس 400 جوان 18 تا 29 ساله ساکن در تهران، بصورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و براساس تقسیم بندی تهران به پنج منطقه، با استفاده از پرسشنامه ای که به همین منظور تنظیم شده بود، مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمونهای پیرسون و تحلیل رگرسیون و آزمون های ناپارامتریک کروسکال والیس تحلیل شدند.
    در تبیین فرضیه های پژوهش و براساس نتایج، بدست آمد که توانمندی خانواده، نوع برخورد اعضای خانواده با مواد، نوع برخورد دوستان با مواد، مصرف مواد توسط اعضای خانواده و مصرف مواد توسط دوستان، عوامل شکل دهنده به نوع نگرش جوانان به مواد بوده و وابستگی فرد به دوستان در شکل دهی به نوع نگرش جوانان به مواد تاثیری ندارد. همچنین بر اساس نتایج بدست آمده از تحلیل رگرسیون مشخص شد که گروه دوستان بیشتر از گروه خانواده در شکل دهی به نوع نگرش جوانان به مواد اعتیادآور تاثیر دارند.
    در نهایت، نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که ضعف نهاد خانواده در مقایسه با گروه دوستان در شکل دهی به نگرش جوانان موثر است، این موضوع تاکید بر برنامه های پیشگیری را در راستای ارتقاء توانمندی های این نهاد و بهبود روابط و ارتباط متقابل دو گروه خانواده و دوستان، الزامی می سازد.
    کلیدواژگان: نگرش، گروه خانواده، گروه دوستان، مواد اعتیادآور
  • علی ساعی، افشارکبیری صفحه 61
    مساله این مقاله ناظر بر درجه تفاوت-پذیری کیفیت حکمرانی است. براساس این مساله، سئوال تحقیق به صورت زیر بیان شده است: درجه تفاوت پذیری کشورها به لحاظ کیفیت حکمرانی چگونه قابل تبیین است؟ در مقام پاسخ تئوریکی به مساله پژوهش، چارچوب نظری تحقیق به این صورت فرموله شده است: ترکیب عطفی منابع اقتصادی دولت، اعتماد اجتماعی و مشارکت مدنی عوامل تعیین کننده کیفیت حکمرانی می باشند.
    این تحقیق در بعد روشی، تطبیقی بین-کشوری است. واحد تحلیل این پژوهش، کشورها بوده است که با عنایت به تفاوت در کیفیت حکمرانی از یکدیگر تفکیک شده اند. در این تحقیق نمونه گیری به معنای روش های کمی انجام نشده است، بلکه سعی گردید، براساس استراتژی تمام شمار، تمام موردهای مرتبط که واجد داده برای انجام مقایسه بودند، مورد بررسی قرار گیرند. روش تحلیل این مقاله، فازی است. یافته های تجربی ناظر بر رابطه فازی بین مجموعه ای، دلالت برآن دارند که اعتماد اجتماعی و درآمدهای غیررانتی دولت؛ تقریبا همیشه شروط علی لازم برای حکمرانی-خوب هستند. مشارکت مدنی نیز معمولا شرط لازم برای حکمرانی خوب است. نتایج وارسی ترکیب علی نیز نشان داد که ترکیب عطفی درآمدهای غیررانتی دولت با مشارکت مدنی بالا و اعتماد اجتماعی بالا، ترکیب علی تقریبا همیشه لازم برای وقوع حکمرانی خوب است. این ترکیب عطفی توانست حمایت تجربی 87 درصد از واحدهای تحلیل را کسب کند. فقط 13 درصد از واحدهای تحلیل، ناسازگاری این ترکیب عطفی با حکمرانی خوب را تایید کردند. به لحاظ اهمیت تجربی نیز این ترکیب عطفی دارای اهمیت تجربی بالایی است، زیرا با شاخص پوشش 75/0، بیشترین فضای خاصیت در مجموعه حکمرانی خوب را به خود اختصاص داده است. می توان گفت که 75 درصد از واریانس کیفیت حکمرانی توسط اشتراک این سه عامل تبیین شده است.
    کلیدواژگان: دولت، اعتماد اجتماعی، مشارکت مدنی، حکمرانی خوب، درآمدهای غیررانتی و روش تطبیقی، فازی
  • محمود شهابی، طاهره هوشنگی صفحه 111
    فناوری که ابتدا برای برآوردن نیازهای انسان به وجود آمد، به مرور در ترکیب با دیگر برساخته های فرهنگی و اجتماعی کارکردهای نوینی یافت. اتومبیل به عنوان بخشی از گفتمان فناوری که امروزه در تمام جوامع مشهود است، پس از ورود به ایران، الگوهای جدیدی در نحوه انطباق و مصرف پیدا کرد و به یکی از پرطرفدارترین ابعاد فرهنگ عامه و حوزه علاقمندی جوانان تبدیل شد. این پژوهش در پی آن است که با توصیفی اکتشافی و تحلیلی از معانی ذاتی و برساخته اتومبیل، دریابد که استفاده از خودروی شخصی در بین جوانان شهر تهران چه دلالت ها، کارکردها و کژکارکردهایی را با خود همراه می سازد. بنا به ماهیت موضوع و عدم نظریات پیشینی در این زمینه و دست یافتن به لایه های عمیق تر ذهنی، برای این تحقیق از میان روش های کیفی، نظریه مبنایی انتخاب شد. پس از بررسی نظریات مرتبط با فرهنگ اتومبیل، «انگیزه ها، معانی و کارکردهای متنوع استفاده از اتومبیل» و شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، استراتژی های کنش و پیامدهای موثر بر آن شناسایی شد. با وجود تلقی اتومبیل به مثابه یک تکنولوژی خنثی، داده های این پژوهش بر معنای فرهنگی و اجتماعی اتومبیل تاکید دارد.
    کلیدواژگان: فناوری، اتومبیل، جوانان، رانندگی، مصرف، نظریه مبنایی
  • حسین افخمی، محسن سلسله * صفحه 148

    هدف این پژوهش که با توجه به نظریه برجسته سازی و ارزش های خبری (انحراف و اهمیت اجتماعی) شومیکر و کوهن و روش تحلیل محتوا انجام شده است، بررسی پوشش خبری کشور های اسلامی و جهان در شبکه های تلویزیونی است. جامعه آماری تحقیق، شش ماه برنامه های شامگاهی این شبکه ها بوده است و نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی سیستماتیک انتخاب شده است. آزمون های آماری استفاده شده شامل کای اسکوئر، ضریب همبستگی اسپیرمن و ضریب تعیین رگرسیون بوده است. یافته های این تحقیق نشان می دهند که اخبار کشورهای شمال، همچنان سهم بالایی را در جریان اخبار بین المللی دارند و در جریان بین المللی خبر، اخبار مربوط به کشورهای اسلامی عمدتا جهت گیری منفی داشته اند. از سویی دیگر، یافته های تحقیق درخصوص برجستگی آیتم های خبری، نشان می دهد، اگرچه ارزش های خبری (انحراف و اهمیت اجتماعی) در برجستگی آیتم های خبری دارای نقش هستند، ولی ارزش های خبری (انحراف و اهمیت اجتماعی) درصد پایینی از برجستگی آیتم های خبری را تبیین می کنند، یعنی در واقع آنچه که روزنامه نگاران فکر می کنند ارزش خبری دارد، لزوما به خبر تبدیل نمی شود.

    کلیدواژگان: برجسته سازی، انحراف و اهمیت اجتماعی، کشور های اسلامی و جهان، جریان بین المللی خبر، شبکه های تلویزیونی پرس تی وی، نیل اینترنشنال، الجزیره انگلیسی، راشاتودی، بی بی سی ورلد نیوز و سی ان ان اینترنشنال
  • اصحاب حبیب زاده ملکی صفحه 186
    سرمایه اجتماعی منبعی است که در راستای دستیابی به اهداف، در اختیار سازمان ها و اشخاص قرار دارد. بنابراین روابط عمومی، نقشی مهم و گاهی اوقات ضروری در تشکیل سرمایه اجتماعی و مصرف آن ایفا می کند. این پژوهش در پی یافتن پاسخ این مساله که چگونه فعالیت های روابط عمومی به تولید سرمایه اجتماعی به طور اعم و سرمایه اجتماعی سازمانی به طور اخص منجر می شود صورت گرفته است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و تبیین نقش روابط عمومی و مولفه های آن در تولید و باز تولید سرمایه اجتماعی سازمانی در واحد های تولیدی (مورد مطالعه دو شرکت خودروساز ایرانی) و ارائه مدل مناسب می باشد.
    این پژوهش از نظر نوع کاربردی و از نظر روش تحقیق پیمایشی از نوع توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری آن را مراجعه کنندگان به صنعت خودرو سازی (دو شرکت خودروساز ایرانی) تهران بزرگ در شش ماه اول سال 1389 تشکیل می دهندکه برروی330 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای، تصادفی ساده و سیستماتیک اجرا شده است. ابزار پژوهش مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن در مرحله مقدماتی مورد بررسی و تایید قرار گرفته.
    نتیجه این پژوهش نشان داد که از بین مولفه های تعریف شده برای روابط عمومی، مولفه های مدیریت روابط و توسعه مناسبات و اطلاعی و آموزش همگانی در تولید و باز تولید سرمایه اجتماعی سازمانی صنعت خودروسازی نقش موثری دارند درحالی که مولفه های اقناعی، حل مسئله و مشاوره ای نقشی در تولید و باز تولید سرمایه اجتماعی سازمانی در صنعت خودروسازی ایفا نمی کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی سازمانی، روابط عمومی، اطلاع رسانی، اقناعی، مدیریت روابط، حل مساله، مشاوره، آموزش همگانی
  • اکبر شریفیان، ربابه صادقیان صفحه 234
    در این پژوهش عوامل اجتماعی موثر بر انتخاب درمان ناباروری در زنان نازا مورد بررسی قرار خواهد گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر درمان ناباروری در زنان نازا می باشد. از مجموعه عوامل اجتماعی، تاثیر دوعامل روابط اجتماعی، گفتمانی - علمی و اعتماد اجتماعی به عنوان متغیر مستقل بر متغیروابسته (انتخاب درمان ناباروری) مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش مرکز تحقیقات ناباروری بیمارستان ولی عصر و جمعیت آماری دو گروه از زنان نازا می باشد. گروه اول، گروهی که درمان را انتخاب نموده اند و گروه دوم گروهی که درمان را انتخاب ننموده اند. روش نمونه گیری گروه اول سرشماری از کل جمعیت زنان نازایی که طی سه هفته جهت درمان به درمانگاه نازایی مراجعه نموده اند که تعداد آنها 80 نفر می باشد و گروه دوم، گروهی که درمان را انتخاب ننموده اند که تعداد آنها معادل با گروه اول است و از طریق روش نمو نه گیری تصادفی در دسترس می باشند. این پژوهش با تکیه بر تکنیک پیمایش، روش مقایسه علی، استفاده از شیوه کمی و ابزار پرسشنامه انجام شد.
    نتایج پژوهش مبین این واقعیت می باشد که هرچه میزان اعتماد اجتماعی و روابط اجتماعی- گفتمانی، علمی بیشتر باشد، میزان انتخاب درمان نیز بیشتر خواهد بود و از طرفی رابطه مستقیمی بین دو متغیر اعتماد اجتماعی و روابط اجتماعی – گفتمانی، علمی وجود دارد. با بالارفتن اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی – گفتمانی، علمی نیز افزایش پیدا می کند و بالعکس.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که عواملی چون خانواده، دوستان، خویشاوندان، میزان آگاهی به علم درمان ناباروری، منابع اطلاعاتی، نحوه دسترسی به اطلاعات، پزشکان، متخصصین، اعتماد به صداقت و قابل اتکا بودن آنان و حمایت های مالی از طرف همسر و خویشاوندان در افزایش میزان اعتماد اجتماعی و روابط اجتماعی-گفتمانی، علمی تاثیر گذار است و ارتباط مستقیم بین این دو متغیر مستقلبر انتخاب درمان ناباروری اثرگذاراست. در راستای نتایج بدست آمده پیشنهادهای کاربردی و دارای قابلیت اجرای متناسب با یافته های حاصل از پژوهش ارائه گردیده، که امید است مفید واقع گردد
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی، گفتمانی، علمی، ناباروری
|
  • Ali Khaksari Page 1
    The present paper focuses on development of tourism in Islamic countries, especially Islamic Republic of Iran. The tourism industry has been known as one of the important sectors in economy in all countries including Islamic ones. All governments try to make policies and plans in a way that they could utilize the resources of their country for attraction of tourists. This way, while they gain remarkable economic profits, they connect with people around the world and introduce their culture and society to them. On the other hand, development of tourism industry is mixed with negative socio-cultural effects, which need to be identified depending on sensitivities and thoughts of the main policymakers of a country. Such effects should be eliminated or reduced by making correct decisions. Islamic countries have special particulars and conditions, among which Islamic Republic of Iran is considered as a unique case in terms of attitude of the main policymakers.Despite its large capacity for attraction of foreign tourists, Iran faces religious and political restrictions and obstacles, which have a major effect on the potential tourists’ choice of destination. This proves the need for a special planning and domestication of development of this industry in Iran. Nonetheless, things are different when it comes to development of domestic tourism, as such tourists do not face the said limitations considering the consistency of Islamic rules and regulations in Iran.The existing unique conditions of development of tourism in Iran present a special and serious challenge to planners in the field of tourism. In order to plan for utilization of Iran’s capacity and important and suitable resources for tourism, the planners should take into account all effective socio-cultural, religious, and political aspects in the country and present plans by observing different viewpoints held by influential figures. There have been attempts in this regard in the past years, one of which was establishment of segregated beach resorts in the North. At any rate, such plans were mainly used by domestic tourists. It goes without saying that Muslim tourists from neighboring and regional countries can also use the said plans if they are encouraged to travel to Iran.
    Keywords: Development of tourism, Islamic countries, Islamic Republic of Iran, tourism planning, obstacles, restrictions
  • Mohammad Zahediasl, Shooresh Lotfi Page 34
    Addiction to drugs, a social issue resulting from a deviant behavior, has had an unprecedented growth and is considered as a multifaceted phenomenon. There are different reasons for people’s tendency towards addiction. Weakness of attitude is one of the main causes leading people to drug abuse. The present study aims at identifying the factors affecting attitude of the youth (aged between 18 and 29) about addictive substances and preventing them from tending towards drug abuse. In this applied research, documentary and survey methods are used.In line with this, taking into consideration a framework combining theories of Zajonc, Bandura, Jesser, Kretch& Crutchfield & Ballachey, Oetting & Beauvaiseand Fisbbein&Ajzen, seven hypotheses are determined to identify factors forming attitude of the population in question. Accordingly, using an appropriately designed questionnaire, 400 youngstersaged between 18 and 29 based in Tehran are tested via multiphase cluster sampling and based on categorization of Tehran into 5 areas. The data are analyzed by Regression Analysis, Pearson and Non-parametric Tests and KruskalWallis analysis.According to the research hypotheses and based on the results, it can be concluded that factors such as family`s financial ability, how the family treats addictive substances, how friends treatdrugs, drug abuse by family members and friendsall contribute to formation of the youth’s attitude towards drug, and the individual`s dependence on friends does not have any effect ontheir attitude. Also, according to the results achieved through Regression Analysis,friends have more influence than family when it comes to formation of attitude towards narcotic substances. At the end,the results, whichindicate that compared with friends, family is weak in forming the youth’s attitude,lay stress on the fact that designing preventive programs to increasethe abilities of families and improve the relation between families and friends is quite essential.
    Keywords: attitude, family group, friends group, addictive substances
  • Ali Saei, Afsharkabiri Page 61
    The present paper deals with the degree of difference of governance quality. Accordingly, the research question is as follows: how is the difference between countries’ quality of governance explained? According to the theoretical framework used to answer the research question, a combination of the government’s economic resources, social trust and civil participation are among the factors determining the quality of governance. In this comparative interstate research, the unit of analysis is countries which are separated in terms of the difference in quality of governance. Quantitative methods are not used in the sampling process, as attempts are made to count all cases and investigate the ones which have the data necessary for comparison. The fuzzy method is used to analyze the data.The experimental findings with regard to the fuzzy relation between the sets of data indicate that social trust and government’s earned income (other than the economicrent) are almost always the necessary conditions for good governance. Civil participation too has the same effect. The results of analyzing the said combination show that combination of the government’s earned income (other than the economic rent) with high civil participation and social trust are always essential for good governance to take place. The above mentioned combination gained the experimental support of 87% of the units of analysis. Only 13% of them confirmed the inconsistency of this combination with good governance. The said combination is of great experimental significance, as it has the most specificity with a covering index of 0.75 in good governance. It can be said that 75% of the variance of governance quality is explained by combination of the three factors mentioned above.
    Keywords: government, social trust, civil participation, good governance, earned incomes (other than economic rent), comparative, fuzzy method
  • Mahmood Shahabi, Tahereh Hoshangi Page 111
    Technology, whichwas first made to meet the needs of human beings, gradually found novel functions in combination with other social and cultural needs.As a part of technological discourse seen in all societies nowadays, car developed new patterns of use once it was imported to Iran and now is in great demand as a highly favored aspect of popular culture among youngsters. By using an exploratory and analytic description of inherent and reconstructed meanings of car, this research aims at discovering the denotations, functions, and malfunctions of using personal cars among the youth in Tehran. Due to the nature of this subject which lacks any theory, and in order to discover the deeper mental layers, the grounded theory is chosen among qualitative methods of research in this paper. After examining the theories related to car culture, “various motivations, meanings, and functions of using car” along with causal, basic, and mediator conditions, action strategies and consequences affecting it are identified. Though car is considered as a neutral form of technology, the data of this research indicate that it has a socio-cultural connotation.
    Keywords: technology, car, youth, driving, consumption
  • Hosseinali Afkhami, Mohsen Selseleh Page 148

    The present research, which aims at examining the coverage of news about Islamic countries and the world in TV networks, is conducted by applying the agenda setting theory (social deviation salience) presented by Shoemaker and Cohenusing content analysis method. The statistical population is the prime-time evening news programs of the above mentioned TV channels observed for six months. The sample is selected via systematic sampling. The statistical tests which are used include Chi Square, Spearman’s correlation coefficient and coefficient of determining regression. The findings of this research show that the news broadcast in Northern countries have a high share in determining the trend of international news, which have mainly broadcast negative news about Islamic countries. On the other hand, the results about salience of news items indicate that though the value of the news (social deviation and salience) have a role in making news items important, they rarely become the reason for salience of news items. In fact, what journalists think is valuable as news,will not necessarily be broadcast.

    Keywords: salience, social deviation, Islamic countries, the world, international news trend, TV networks, Press TV, Nile International, Aljazeera English, Russia Today, BBC World News, CNN International
  • Ashab Habibzadehmaleki Page 186
    Social asset is a source owned by organizations and individuals to achieve their objectives. Therefore, public relations play a significant and sometimes essential role in forming and consuming social asset. The present research attempts to answer the question which asks how public relations activities lead to production of social asset in generaland organizational social asset in particular. The goal of this study is to identify and explain the role of public relations and its components in production and reproduction of organizational social asset in production units (two Iranian car-manufacturing companies) and to present a suitable model.The methodology used in this applied research is descriptive-analytic survey. The statistical population consists of visitors to the car industry (two Iranian car-manufacturing companies) of Tehran in spring and summer 2010. 330 people were selected using two-stage cluster, simple randomized and systematic sampling. The interview and the questionnaire are made by the researcher, and the acceptability and stability of the survey was examined and confirmed in the pilot study. The results show that among the components defined for public relations, management of relations and development of relations, public information and education play an effective role in production and reproduction of the organizational social asset of the car-manufacturing industry, whereas the satisfaction, problem-solving and consultation components do not have much role.
    Keywords: organizational social asset, public relations, information, satisfaction, management of relations, problem, solving, consultation, public education
  • Akbar Sharifian, Robabeh Sadeqian Page 234
    In this study, social factors affecting the type of treatment of infertility chosen by infertile women are investigated. Among different social factors, the effect of two factors including social, communication and scientific relationsand social trust as independent variables on the dependent one (selection of treatment type) is examined. The statistical population of this research is two groups of infertile women in Infertility Research Center in Vali-e Asr Hospital. The first group consists of women who have chosen to be treated and the second group consists of women who have not. The sample of first group comprises 80 women selected from all infertile women who have visited the infertility clinic for treatment within 3 weeks. The second group with the same number of women was selected via random sampling. The present causal-comparative research is conducted by the survey technique, a quantitative approach and using questionnaire. The results show that the more are the social trust and social-communicative and scientific relations, the more the infertility treatment is chosen. On the other hand, there is a direct link between two variables of social trust andsocial-communicative and scientific relations. As the social trust increases, the social-communicative and scientific relations go up as well. Also, the findings indicate that factors such as family, friends, relatives, being informed of the science of treating infertility, information sources, how the information is accessed, the physicians, experts, trusting their honesty and reliability, financial supports provided by the spouse and relatives affect the level of social trust and social-communicative and scientific relations, and that there is a direct link between these two independent variables when it comes to choosing to be treated. In line with the achieved results, applicable suggestions appropriate with the findings of this research are presented, which are hoped to be helpful.
    Keywords: Social trust, social, communicative, scientific relations, infertility