فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین پناهی، منصوره زارعان صفحه 1
    این تحقیق در راستای بررسی سلامت خانواده و بعضی از عوامل اجتماعی موثر بر آن انجام گرفته است. در این پژوهش ابتدا بر اساس مبانی نظری موجود، خانواده سالم با شش مولفه صمیمیت و همدلی، استقلال اعضای خانواده، رضایتمندی، تامین نیاز اعضای خانواده، انسجام خانواده و حاکمیت ارزش های اخلاقی- اسلامی در خانواده مفهوم سازی شده است. با تعریف عملیاتی این مولفه ها وضعیت سلامت خانواده مورد سنجش قرار گرفته است. سپس سلامت خانواده به کمک بعضی از متغیرهای مربوط، از جمله وضعیت سلامت خانواده های جهت یاب زوجین، همسانی سرمایه اقتصادی و فرهنگی خانواده های جهت یاب زوجین، روابط خویشاوندی و محیط اجتماعی خانواده، تبیین شده است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده، و جامعه آماری آن خانواده های تهرانی که دست کم پنج سال از زندگی مشترک آن ها گذشته و دست کم دارای یک فرزند بوده اند می باشد. حجم نمونه 367 خانواده برآورد شده، که با نمونه گیری تصادفی از بلوک های مناطق 22 گانه شهر تهران انتخاب شده و داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه از آنها جمع آوری گردیده است. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده نشان می دهد که قوی ترین رابطه سلامت خانواده با متغیر سلامت خانواده جهت یاب است. دومین متغیر که رابطه قوی و معناداری با سلامت خانواده دارد رابطه خانواده با خویشاوندان است. متغیرهای همسانی اقتصادی و فرهنگی خانواده جهت یاب و همچنین متغیر محیط اجتماعی رابطه معناداری با سلامت خانواده نشان ندادند.
    کلیدواژگان: سلامت خانواده، خانواده جهت یاب، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، روابط خویشاوندی، محیط اجتماعی
  • جعفر هزار جریبی، اسدالله مهری صفحه 41
    هدف از این پژوهش شناخت میزان تاثیر سرمایه اجتماعی بر سلامت روانی و اجتماعی معلمان شهر همدان می باشد. روش تحقیق از نوع مقطعی به صورت پیمایشی و از نوع توصیفی بوده است. جامعه آماری پژوهش را تمام معلمان شهر همدان در سال 1390 تشکیل می دهند. نمونه مطالعه شامل 375 نفر می باشد، که با روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. در این پژوهش تمام آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، سرمایه اجتماعی، سلامت روانی (GHQ-28) و سلامت اجتماعی کییز مورد سنجش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون x2، ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیره و مدل تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج مطالعه حاکی از آن است که بین بعد مشارکت اجتماعی سرمایه اجتماعی با سلامت اجتماعی و سلامت روانی به ترتیب (429/0 و 534/0)، بعد روابط با دوستان و اقوام و خانواده (470/0، 376/0)، بعد اعتماد اجتماعی (593/0، 361/0)، بعد روابط همسایگی (6/0، 310/0)، بعد انسجام اجتماعی (406/0، 179/0)، بعد گرایش نسبت به دیگران (536/0، 283/0)، بعد ایثار نسبت به غریبه ها (366/0، 136/0)، بعد حمایت اجتماعی (515/0، 329/0) و بعد علاقه به جامعه (329/0، 276/0) همبستگی معناداری دیده شد. همچنین نتایج کلی، رابطه معناداری بین سرمایه اجتماعی با سلامت اجتماعی (001/0p> و 492/0r=) و سلامت روانی (001/0p> و 572/0 r=) را نشان داد. طبق یافته ها، این پژوهش در راستای مطالعات صورت گرفته در این زمینه می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود که به ارتقاء سلامت معلمان از طریق نظام های آموزشی و تربیتی با افزایش سرمایه اجتماعی، استفاده از روش های آموزشی گروهی و ایجاد شبکه های اجتماعی علمی، آموزشی، دوستی و تفریحی توجه شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت اجتماعی، سلامت روانی، معلمان
  • بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با شهروندی دموکراتیک / مطالعه موردی: دانشجویان دانشگاه تهران
    امیر رستگار خالد، هاجر عظیمی صفحه 89
    مقاله حاضر به بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با شهروندی دموکراتیک در بین دانشجویان دانشگاه تهران می پردازد. شهروندی دموکراتیک با تاکید بر هر دو بعد حق/ وظیفه شهروندی، از ملزومات اساسی جوامع خواهان دموکراسی واقعی است و مطابق با نظریات اندیشمندانی چون توکویل، آلموند و وربا، پوتنام و... یکی از عوامل تثبیت و گسترش شهروندی دموکراتیک، سرمایه اجتماعی می باشد. در نتیجه شناخت رابطه سرمایه اجتماعی با شهروندی دموکراتیک، به عنوان عامل تاثیرگذار بر شهروندی دموکراتیک، ضروری می باشد. تحقیق حاضر به روش پیمایش است و جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه تهران تشکیل می دهند، که تعداد 380 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار این تحقیق پرسشنامه است. داده های حاصله از تحقیق از طریق آماره های توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با افزایش سرمایه اجتماعی در میان دانشجویان، سطح شهروندی دموکراتیک آنان نیز افزایش می یابد. از طرف دیگر با افزایش اعتماد اجتماعی، بعد نگرشی شهروندی دموکراتیک که ناظر بر حقوق شهروندی است، افزایش می یابد و با افزایش مشارکت مدنی، بعد رفتاری شهروندی دموکراتیک که ناظر بر تکلیف شهروندی است نیز بیشتر می شود. در خصوص نتایج متغیرهای زمینه ای نتایج بیانگر این است که، دانشجویان پسر از نظر شهروندی دموکراتیک در سطح بالاتری قرار دارند و در بین قومیت های گوناگون، قوم ترک نسبت به دیگر اقوام در سطح بالاتری از شهروندی دموکراتیک قرار دارد.
    کلیدواژگان: شهروندی دموکراتیک، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت مدنی
  • هادی خانیکی، لیدا کاووسی صفحه 133
    این مقاله در چارچوب تحولات نظری ارتباطات توسعه به طرح و بررسی تی اف دی و ویژگی های آن پرداخته است.
    تی اف دی محصول دو چرخش پارادایمی در ارتباطات توسعه از نظریات خوش بینانه «مکتب نوسازی» به نظریات انتقادی «مکتب وابستگی» است که در چارچوب گفتمان «توسعه از نوعی دیگر» و نظریات «ارتباطات مشارکتی» شکل گرفت و در برنامه های جدید توسعه و ارتباطات به ویژه در آمریکای لاتین جایگاه مهمی یافت. بنیان “تئاتر برای توسعه” بر تلفیق و ترکیب توامان دو عنصر «سرگرمی» و «آموزش» قرار دارد که با استفاده از تجارب و ظرفیت های عمومی، تئاتر را برای ترغیب اجتماع به بیان دغدغه ها، مشکلات و راه حل های ممکن و آموزش غیررسمی شهروندان در مسیر توسعه به کار می-گیرد. در این مقاله کوشش شده است که توصیف و تبیین ویژگی ها و وجوه تمایز ارتباطی “تئاتر برای توسعه” با استفاده از رویکرد نظری پائولو فریره در آموزش و آگوستو بوال در نمایش های کاربردی ارائه شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات توسعه، تئاتر برای توسعه ( تئاتر برای توسعه)، تئاتر عامه پسند، ارتباطات مشارکتی، تئاتر اجتماعی، تئاتر در آموزش، تئاتر مشارکتی
  • امید قادرزاده، عباس شفیعی نیا صفحه 165
    در رویکردهای نظری معاصر، در چارچوب موضوع ساختار اجتماعی آموزش بر نقش آموزش به طور عام و آموزش عالی به طور خاص، بر تقویت کنش های ارتباطی عام، تقویت مسئولیت پذیری اجتماعی، همبستگی اجتماعی، تولید سرمایه اجتماعی جدید و به تبع آن تلطیف خاص گرایی های فرهنگی و اجتماعی تاکید شده است. حال این که در واقعیت امر خاص گرایی های فرهنگی و قومی در دانشگاه ها چه وضعیتی پیدا کرده است و تا چه اندازه ساختار اجتماعی آموزش در تعدیل قوم گرایی موثر بوده است، قابل تعمق است. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی وضعیت قوم گرایی در دانشگاه های شهر سنندج و به عنوان پژوهشی پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه های کردستان، پیام نور و آزاد اسلامی شهر سنندج در سال تحصیلی 91-90 بود که 600 نفر از جامعه یادشده بر پایه روش برآورد نمونه کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که میانگین قوم-گرایی (نمونه کل) معادل 15/54 است که بر مبنای یک مقیاس صفر تا 100 متوسط ارزیابی می شود. بر مبنای نتایج تحقیق، متغیرهای سابقه دانشجویی، یادگیری تعاملی، تعاملات اجتماعی و روابط انجمنی اثرات موثر و کاهش دهنده ای بر قوم گرایی داشته و در مجموع 40 درصد تغییرات قوم گرایی دانشجویان را تبیین می کنند. در بخش پایانی مقاله، دلالت های یافته ها و نتایج تحقیق در زمینه مدیریت مسالمت آمیز تغییرات فرهنگی در محیط دانشگاه مورد بحث قرار گرفته است
    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی آموزش، قوم گرایی، روابط انجمنی، یادگیری تعاملی، دانشجویان
  • ابوتراب طالبی، یوسف خوشبین صفحه 207
    این مقاله، با هدف «بررسی مسئولیت پذیری اجتماعی جوانان و عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر آن» تدوین شده است. چارچوب نظری مقاله با رویکرد تلفیقی، و با استفاده از نظریه های وبر، دورکیم، پارسونز، بوردیو و رس تدوین شده است. روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری پژوهش جوانان (29-20) شهر همدان در سال 1390 بوده اند. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایی چند مرحله ای، معین و داده های تحقیق با مراجعه مستقیم به درب خانه ها گردآوری شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که، مسئولیت پذیری اجتماعی جوانان شهر همدان در مجموع متوسط می باشد. میزان مسئولیت پذیری جوانان در ابعاد اقتصادی، سیاسی، جامعه ایی و فرهنگی متفاوت است. کمترین مسئولیت پذیری جوانان در بعد سیاسی است. همچنین بین سطوح احساسی و رفتاری مسئولیت پذیری نیز تفاوت وجود دارد. تجزیه و تحلیل اطلاعات، موید فرضیه های تحقیق بوده و روابط معنادار متغیر های مستقل اصلی پژوهش – عام گرایی، اعتماد اجتماعی، استفاده از رسانه های جمعی، دینداری، پایگاه و قومیت - را نشان می دهد. در این بین، متغیر عام گرایی، بیشترین قدرت تبیین و اثرگذاری را بر مسئولیت پذیری اجتماعی داشته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، شهروند، مسئولیت پذیری جامعه ایی، مسئولیت پذیری فرهنگی، مسئولیت پذیری سیاسی، مسئولیت پذیری اقتصادی، مسئولیت پذیری زیست محیطی
  • یعقوب احمدی، آزاد نمکی صفحه 241
    اهمیت نقش ارزش های توده در گذار به دموکراسی در سال های اخیر برجستگی ویژه ای یافته است. در دهه های اخیر و به طور ویژه با مطالعه «فرهنگ مدنی» آلموند و وربا توجهات بیش از پیش به سوی واکاوی فرهنگ سیاسی رهنمون شده است. علاوه بر آن، رهیافت سرمایه اجتماعی با توجه به تاکید بر پیوندهای اجتماعی و وفاداری آنها به اجتماع، مقوله ای مهم جهت خلق فرهنگ متناسب با دموکراسی به نظر می آید. این مطالعه در راستای ارزیابی پیوند شاخص های سرمایه اجتماعی و مطالعات فرهنگ سیاسی، البته با طرح نظریات و تجربیات نو درباره ارزش ها انجام پذیرفته است.
    روش این مطالعه توصیفی غیرآزمایشگاهی از نوع تحلیل ثانویه است. داده های مورد استفاده برای آزمون فرضیه اصلی تحقیق از مجموعه داده های پیمایش جهانی ارزش ها WVS، موج پیمایش سال های 2005 تا 2008 و معاونت فرهنگی وزارت کشور گرفته شده است. پیمایش ارزش ها در ایران در سال 2007 با 2667 نمونه آماری به انجام رسیده است. در این پژوهش استان هایی که تعداد نمونه آنها در مجموعه داده ها زیر 40 نفر بودند، حذف شدند. پس تحلیل مبتنی بر 21 استان از مجموع استان های ایران بوده و با در نظر گرفتن استان های خراسان جنوبی و شمالی که داده های آنها در استان خراسان رضوی ادغام شده اند در مجموع تحلیل ها مبتنی بر 19 استان باقی مانده خواهد بود.
    نتایج حاکی از تاثیر متفاوت شاخص های گوناگون سرمایه اجتماعی بر خلق ارزش های رهاینده یا نوع دموکراتیک فرهنگ سیاسی است. بعضی از شاخص های آن مانند اعتماد و مشارکت (شاخص های نئوتوکویلی) از تاثیر مثبت بر فرهنگ سیاسی دموکراتیک برخوردار بوده و بالعکس، شاخص اطمینان به نهادها دارای تاثیر منفی در بروز این ارزش ها بوده و شاخص درستکاری مدنی نیز بر خلق فرهنگ سیاسی دموکراتیک از تاثیر معناداری برخوردار نبود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، فرهنگ سیاسی دموکراتیک، دموکراسی، سرمایه اجتماعی، اعتماد، مشارکت
|
  • Mohammad Hossein Panahi, Mansoureh Zarean Page 1
    Family health is an important issue that has attracted the attention of sociologists and psychologist. The current research was conducted with the aim of analyzing family health and some social factors affecting it. Based on current theoretical foundations, a healthy family was conceptualized into six components, including intimacy and empathy, family member's independence, satisfaction, meeting the demands of family members, family cohesion, and observance of ethical and Islamic values in the family. The status of family health was measured through the operational definition of these components. Then, the family health was explained with the help of some relevant variables including health status of families of orientation, similarity of economic and cultural capitals of families of orientation, kinship relations, and social environment of family. The method used in this research was survey method, and its population consisted of about 1,600,000 Tehrani families with at least 1 child and 5 years of joint life. The sample size was estimated as 367 families, which were selected from the city blocks located in 22 districts of Tehran using random sampling, and the data were collected through questionnaires. The results of data analysis showed that the strongest link is between family health and health status of families of orientation. The second significant link is between family health and kinship relations. Similarity of economic and cultural capitals of families of orientation and social environment of family showed no significant relationship with family health.
    Keywords: Family Health, Family of Orientation, Economic Capital, Cultural Capital, Kinship Relations, Social Environment
  • Jafar Hezar Jaribi, Asadollah Mehri Page 41
    This study aims to investigate the effect of social capital on mental and social health of teachers in Hamadan city. The method of the study is cross-sectional in a descriptive survey. Statistical population of the survey is composed of all teachers of Hamadan city, in the year 2010-11. Study sample is composed of 375 teachers that were selected by proportional-stratified sampling method. Demographic Data Questionnaire, Social Capital Questionnaire, General Health Questionnaire (GHQ-28), and Keyes Social Health Questionnaire were used to evaluation all the individuals. Moreover, correlation coefficient, regression, and path analysis was used for data analysis. The results of the study showed that there is no significant relationship between background variables (age, sex, education and work experience), and social and mental health. Moreover, a significant correlation was observed between social and mental health and the following variables: social participation dimension (0.429, 0.534); relationship with friends and family (0.470, 0.37); social trust (0.593, 0.361); neighborhood relations (0.6, 0.310); social cohesion, (0.406, 0.179); attitude towards others (0.536, 0.283); self-sacrifice for strangers (0.366, 0.136); social support (0.515, 0.329); and interest in society (0.329, 0.276). The overall results of the study indicated that there are significant relationships between social capital and social health (p>0/001 and r =0/429) and social capital and mental health (p>0/001 and r = 0/572). According to the finding of the study, the current research is consistent with previous researches. Therefore, it is recommended that attention be paid to the health promotion and education of teachers through education systems by increasing social capital, utilizing group teaching methods, and creating social networks for scientific, educational, friendship, and entertainment purposes.
    Keywords: Social Capital, Social Health, Mental Health, Teachers
  • Amir Rastegar Khaled, Hajar Azimei Page 89
    The purpose of the present paper is to analyze the relationship between social capital and democratic citizenship among Tehran University students. Democratic citizenship, with two dimensions of right/duty of citizenship, is a basic requirement in the societies seeking real democracy, and is in accordance with the views of thinkers such as Tocqueville, Almond and Verba, Putnam, etc. One of the factors for establishing and promoting democratic citizenship is social capital. Thus, it is necessary to understand the relationship between democratic citizenship and social capital as an effective factor in promoting democratic citizenship. The method of this research was survey, and its population consisted of Tehran University students, with a sample size of 380 who were selected using stratified proportional-to-size sampling. The research instrument was questionnaire, and the collected data were analyzed through descriptive and inferential statistics and using SPSS. The results of the research show that the increase in social capital among students increases the level of democratic citizenship. Moreover, with the increase of social trust, the attitudinal dimension of democratic citizenship, which dominates civil rights, increases, and with the increase of civic participation, behavioral dimension of democratic citizenship, which dominates civil duties, increases. Regarding the demographic variables, the results of the research show that male students are at a higher level with regards to democratic citizenship. Furthermore, among different ethnic groups, Turks are at a higher level compared to other ethnicities.
    Keywords: Democratic Citizenship, Social Capital, Social Trust, Civic Participation
  • Hadi Khaniki, Lida Kavousi Page 133
    The present paper aims at analyzing TDF (Theatre for Development) within a framework of theoretical developments in development communication. TDF was the result of two paradigm shifts in development communication from the optimistic theories of “modernization school” to critical theories of “dependency school”, and was formed within the frameworks of “Another Development” and theories of “participator communication”. It gained an important place in new development and communication programs especially in Latin America. “Theatre for Development” is based on the combination of “entertainment” and “education”. Using general experiences and capacities, it utilizes theatre to encourage the community to express its concerns, problems, and possible solutions, and to educate people in the path of development. This paper is an attempt to describe and explain communication characteristics and distinctions of “Theatre for Development” using Paulo Freire’s theoretical approach towards education and Augusto Boal’s approach towards applied theatre.
    Keywords: Development Communication, Theatre for Development, Popular Theatre, Participator Communication, Community Theatre, Theatre in Education, Participatory Theatre
  • Omid Ghaderzadeh, Abbas Shafiiniya Page 165
    Contemporary theoretical approaches have emphasized the role of education in general and higher education in particular in strengthening public communicative actions, social responsibility, and social solidarity, producing new social capital, and moderating social and cultural particularism. However, it is necessary to reflect on the status of cultural and ethnic particularism in the universities and the success of the social structure of education in moderating ethnocentrism. Thus, the present paper, using survey as its method of research, aimed at investigating the role of social structure of education in moderation of ethnocenterism in the universities of Sanandaj city. The population of the research consisted of all the students of universities of Sanandaj, including State, Azad, and Payam Nour universities, in the academic year of 1390-91 (2011-12). Total 600 students were selected based on Cochran's method of sample estimation and using Stratified random sampling. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The results of the data analysis indicated that the mean score of ethnocentrism (total sample) was 54.15, which was determined based on a 0-to-100 scale. According to the results of the study, the variables of student's academic age, interactional learning, social interactions, and associational relationships have negative impacts on ethnocenterism, and are responsible for 40 percent of moderation of ethnocenterism among students. At the end of the paper, the implications of the results and findings of the research for peaceful management of cultural changes in university settings is discussed.
    Keywords: Social Structure of Education, Ethnocentrism, Associational Relationships, Interactional learning, Students
  • Aboutorab Talebi, Yousef Khoshbin Page 207
    The purpose of the present paper is to analyze the social responsibility of the youth and the cultural and social factors affecting it. The theoretical framework of the research was eclectic, combining elements from the theories developed by Weber, Durkheim, Parsons, Bourdieu, and Ross. The method of the research was survey method, and the data collection instrument was questionnaire. The population consisted of the youth (aged 20-29 years) of Hamadan city in the year 1390. The sample was selected using multi-stage cluster sampling, and the data were collected through house-to-house questionnaire.The findings of the research show that the overall social responsibility of the youth of Hamadan is average. The responsibility of the youth in economic, political, societal, and cultural dimensions is different. The lowest responsibility of the youth belongs to the political dimension. The emotional and behavioral levels of responsibility also varied. The results of the data analysis confirmed the hypotheses of the research, and showed significant relationships between the main independent variables of the study, including universalism, social trust, use of mass media, religiosity, social status, and ethnicity. Universalism was shown to have the strongest effect on the social responsibility.
    Keywords: Social Responsibility, Citizen, Societal Responsibility, Cultural Responsibility, Political Responsibility, Economic Responsibility, Ecological Responsibility
  • Yaghoub Ahmadi, Azad Namaki Page 241
    The importance of the role of mass values in the transition to democracy has become more prominent in recent years. In recent decades, and especially with Almond and Verba's The Civic Culture, the analysis of political culture has attracted more attention. Moreover, considering its emphasis on social ties and loyalties, the social capital approach seems to be important for constructing a culture appropriate to democracy. The present study aimed to assess the indexes of social capital and political culture studies, as well as to introduce new ideas and experiences about the values.The method of the research is descriptive and non-experimental, and involves secondary analysis. The data for testing the main hypothesis of the study was obtained from World Values Survey dataset, the wave of surveys in 2005 – 2008, and the Cultural Department of the Interior Ministry. In 2007, the values survey in Iran was carried out with sample of 2,667 people. In that project, the provinces with samples less than 40 people were excluded from the study. Thus, the analysis involved 21 provinces or Iran. However, the data of the two provinces of South and North Khorasan were integrated with that of Khorasan Razavi Province. Therefore, the analyses only involve 19 provinces.The results indicated that the social capital indicators have different impacts on democratic political culture. Some indicators such as trust and participation (neo-Tocqueville indicators) have positive impacts on democratic political culture. To the contrary, confidence in institutions has negative impact on the emergence of these values. Civic righteousness had no significant effect on democratic political culture.
    Keywords: Political Culture, Democratic Political Culture, Democracy, Social Capital, Trust, Participation